- ορθοδοξια ποσοι ξερουν; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
<<Φτου γαμώτ@
Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει πρωτότοκος υιός γυναίκας αλλά ανδρός?
Τότε είχαν 15 γυναίκες αλλά ο πρωτότοκος ήταν 1. Του μπαμπά και όχι της μαμάς.
Εννοεί πρωτότοκο τον μονογενή του πατρός . Σαν πρωτότοκο τον αναφέρει πολλές φορές πριν ή μετά τη γέννηση της παναγίας.>>
σαν πατερα εδω ποιον εχουμε τον γιαχβε; η τον ιωσηφ;
και οποιον και αν παρουμε τι συμαινει αυτη η προσφωνηση πρωτοτοκος οτι εκαναν και αλλα παιδια;
θες να μας πεις οτι ο γιαχβε εκανε και αλλα παιδια μετα τον χριστο;
η οτι ο ιωσηφ εκανε και αλλα παιδια μετα τον χριστο;
και με ποια τα εκανε;
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
quote:
Ξέρεις, δεν φταις εσύ. Φταίμε όσοι νομίζουμε ότι μπορεί και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με εσένα.
Κι ερχόμαστε τώρα στο φρούτο που λέγεται "Ψηλός"...
Επειδή μάλλον έχεις πρόβλημα στο να κατανοείς τα Ελληνικά και δεν παίρνεις από λόγια, σε λυπάμαι!
Είχα να ασχοληθώ μαζί σου 1 εβδομάδα και σε αυτή την εβδομάδα συνέχεια μου πέταγες μπηχτές και με προσέβαλλες.
Το να προσβάλλεις τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη τόσων άλλων εδώ μέσα είναι απαράδεκτο και δείχνει αλαζονικό άτομο με συμπλέγματα κατωτερότητας.
Εξάλλου, δε μου φαίνεσαι και πιο ευφυές άτομο από τον καθένα μας για να τον προσβάλλεις με τόση ευκολία και τόση κακία κι εμπάθεια.
Αν έχεις οτιδήποτε προβλήματα, βρές τα με τον εαυτό σου και μην τα βάζεις με τους γύρω σου.
Το να λέω τη γνώμη μου σε όποιον θέλω πέρα από εσένα είναι αναφαίρετο δικαίωμα μου και δε χρειάζεται να μου απαντάς, όπως δεν σου απαντάω κι εγώ.
Διατείνεσαι πως είσαι Χριστιανός όμως βγάζεις τόση εμπάθεια και τόσο μίσος που μόνο Χριστιανός δε φαίνεσαι και λυπάμαι για αυτό.
Είναι θλιβερό!
Την επόμενη φορά που θα δώ να με προσβάλλεις και να προσπαθείς να με μειώσεις τόσο χυδαία όπως κάνεις με τόσους εδώ μέσα λές κι είσαι κανένας θεός, θα απευθυνθώ σε κάποιο διαχειριστή μπάς και διορθωθεί λίγο η κατάσταση με σένα.
Μιλάω ήρεμα στον καθένα και δεν προσβάλλω τον άλλον κι απαιτώ το ανάλογο.
Κι επειδή έθιξες το θέμα του Αριστέα, μήπως ήμουν εγώ κτλ, οι διαχειριστές μπορούν να το εξακριβώσουν αυτό.
Ελπίζω να καταλάβεις τα όσα σου λέω και να σταματήσεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ασχολείσαι μαζί μου.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
Το έως;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Θα ξεχάσω και τα ελληνικά που ξέρω!

Δευτερονόμιο κεφ. ΚΑ:
"15 Εάν δε γένωνται ανθρώπω δύο γυναίκες, μία αυτών ηγαπημένη και μία αυτών μισουμένη, και τέκωσιν αυτω η ηγαπημένη και η μισουμένη και γένηται υιος πρωτότοκος της μισουμένης, 16 και έσται ή αν ημέρα κατακληρονομή τοις υιοίς αυτού τα υπάρχοντα αυτού, ου δυνήσεται πρωτοτοκεύσαι τω υιω της ηγαπημένης, υπεριδών τον υιόν της μισουμένης τον πρωτότοκον, 17 αλλά τον πρωτότοκον υιόν της μισουμένης επιγνώσεται δούναι αυτω διπλά από πάντων, ων αν ευρεθή αυτω, ότι ούτός εστιν αρχή τέκνων αυτού, και τούτω καθήκει τα πρωτοτοκεία.
ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΞΟΔΟΣ ΙΓ κεφ.:
2 αγίασόν μοι παν πρωτότοκον πρωτογενές διανοίγον πάσαν μήτραν εν τοις υιοίς Ισραήλ από ανθρώπου έως κτήνους· εμοί εστιν.
ΕΠΙΣΗΣ:
Β Βασιλειών Ιθ κεφ.:
42 και απεκρίθη πας ανήρ Ιούδα προς άνδρα Ισραήλ και είπαν· διότι εγγίζει προς με ο βασιλεύς· και ινατί ούτως εθυμώθης περί του λόγου τούτου; μη βρώσει εφάγαμεν εκ του βασιλέως, ή δόμα έδωκεν ή άρσιν ήρεν ημίν; 43 και απεκρίθη ανήρ Ισραήλ τω ανδρί Ιούδα και είπε· δέκα χείρές μοι εν τω βασιλεί, και πρωτότοκος εγώ ή συ , και γε εν τω Δαυίδ ειμι υπέρ σε· και ινατί τούτο ύβρισάς με και ουκ ελογίσθη ο λόγος μου πρώτός μοι του επιστρέψαι τον βασιλέα εμοί; και εσκληρύνθη ο λόγος ανδρός Ιούδα υπέρ τον λόγον ανδρός Ισραήλ.
ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΛΗ κεφ
9 εν κλαυθμω εξήλθον, και εν παρακλήσει ανάξω αυτούς αυλίζων επί διώρυγας υδάτων εν οδω ορθή, και ου μη πλανηθώσιν εν αυτη· ότι εγενόμην τω Ισραήλ εις πατέρα, και Εφραίμ πρωτότοκός μου εστιν.
Από τα παραπάνω αποσπάσματα φαίνεται ότι η λέξη "πρωτότοκος" χρησιμοποιείται και για να δείξει τον αγαπημένο, εκτός από τη χρήση για να δείξει τον πρώτο γενηθέντα , τον πρωτογενή. Γιαυτό στο χωρίο της Εξόδου παραπάνω προσθέτει και τη λέξη "πρωτογενές" δίπλα στο "πρωτότοκο", επειδή δεν ταυτίζονται αυτά τα δύο.
Στον Ιερεμία (παραπάνω) ο Εφραίμ ονομάζεται πρωτότοκος από το Θεό ενώ είναι δευτερότοκος στην πραγματικότητα!Πρώτος είχε γεννηθεί ο Μανασσής, ο αδερφός του. Οπότε καθαρά φαίνεται ότι χρησιμοποιείται με την έννοια του "αγαπημένου".
Οπότε ο ευαγγελιστής το χρησιμοποίησε με αυτή την έννοια και δε σημαίνει απαραίτητα και "πρωτογενής".
Όλα είναι τέλεια
Edited by - filosofos3 on 14/08/2005 02:25:28
Κάποτε, σε είχα αποκαλέσει εν Χριστώ αδελφό, το εννούσα και το εννοώ.
Δεν με ενδιαφέρει στο τέλος τέλος τι λένε όλοι οι άλλοι διότι η τύφλωσή τους είναι τόσο προχωρημένη που προκειμένου να στηρίξουν τις ασυναρτησίες τους κόβουν ράβουν και δίνουν εξηγήσεις του ποδαριού. Όπου τους συμφέρει αποδίδουν τα κείμενα κατά ένα τρόπο και όπου δεν τους συμφέρει τα αποδίδουν αλλιώς. Δεν πειράζει όμως.
Εδώ όμως, με αυτά που γράφεις με εκπλήσσεις πραγματικά.
quote:
Κατα Ματθαιον, ¨Κεφ:Α, στιχος 25"...και ουκ εγινωσκεν αυτην εως ου ετεκε τον υιον αυτης τον πρωτοτοκον..."
Μήπως θα ήταν περιττό να σε ρωτήσω λοιπόν, μια που είσαι πολύ του τύπου και δεν ξεφεύγεις πέραν του Ευαγγελίου, γιατί ο ευαγγελιστής χρησιμοποίησε τον όρο "εγίνωσκεν" και όχι έναν άλλο πιο δόκιμο, π.χ. "συνευρέθησαν" ή κάποιον άλλο τέλως πάντων που να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών;
Να σου πω λοιπόν, ο απλός Έλληνας που θα το διαβάσει, θα ρωτήσει τι πάει να πει "εγίνωσκεν";; Όπως άλλωστε και εγώ όταν το διάβασα στην αρχαία ελληνική δεν πήγε το μυαλό μου στη σεξουαλική συνεύρεση.
Γιατί είσαι τόσο σίγουρος ότι το "έως ου έτεκε" δηλώνει απαραίτητα ότι μετά συνευρέθησαν;; Εσύ που είσαι τόσο των τύπων, εδώ γιατί αρκείσαι λοιπόν στο συμπέρασμα και όχι στο γράμμα;;
"Ακόμη και ΜΕΧΡΙ τη στιγμή που έγινα πατέρας, δεν ήξερα να οδηγώ. Σήμερα, και μετά από 10 χρόνια συζυγικού βίου συνεχίζω να μην ξέρω να οδηγώ και με συνοδεύει η γυναίκα μου στη δουλειά. "
"Δεν είχα ιδέα για το τι πάει να πει μίσος. Όλα κυλούσαν όμορφα έως και τη στιγμή που άλλαξα σπίτι και πήγα σε μια μονοκατοικία. Εκεί γνώρισα τον γειτονά μου που με προκαλούσε καθημερινά όταν έβγαινε στον κήπο του. Παρόλες τις προσπαθειές του όμως δεν στάθηκε ικανό να τον μισήσω και έτσι έως και σήμερα, ευτυχώς, δεν έχω γνωρίσει αυτό το συναίσθημα."
"Πήγαινε στον κήπο του που βρισκόταν 10 χιλιόμετρα από το χωρίο, με το ποδήλατό του μέχρι την ηλικία των 80 ετών."
Από τα παραπάνω βγαίνει συμπέρασμα όμοιο με το δικό σου τρόπο σκέψης;;; Είναι απαραίτητο λοιπόν να καταλήγουν όλα στα συμπερασμά σου;;
Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια που δεν μπορείς φίλε μου εσύ να την περιορίζεις και να την οδηγείς στα συγκεκριμένα συμπεράσματα.
quote:
Τώρα ή εκανε λάθος ο ευαγγελιστής σε αυτό που έγραψε (κάτι που για εμένα δεν στέκει), ή συζυγικές σχέσεις έλαβαν χώρα μετά που γένησε η Μαρία τον πρωτότοκο Υιό της. Οτιδήποτε άλλο κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί διαστρέβλωση του κειμένου, και κατ επέκταση της αλήθειας.
Εφόσον δεν πρόκειται για το ακριβές του κειμένου αλλά για παρατραβηγμένο συμπέρασμα, θεωρώ πως όλες οι άλλες απόψεις αποτελούν διαστρέβλωση του κειμένου και παραποίηση της αλήθειας.
quote:
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι συνολικά στην ΚΔ, υπάρχει αναφορά(ές) περί συζυγικών σχέσεων της Μαρίας με τον νόμιμο σύζυγό της, καθώς και περί της ύπαρξης νόμιμων και ευλογημένων παιδιών από αυτήν την ένωση.
Θα σε παρακούσα να παραθέσεις τις αναφορές περί συζυγικών σχέσεων της Μαρίας με το νόμιμο σύζυγό της.
Δηλαδή εν ολίγοις, Ο θεός μας (μιας και όπως λες πιστεύουμε στον ίδιο Θεό) επέλεξε την Παναγιά μας, ήδη από την κοιλιά της μητέρας της, προέτρεψε τον Ιωσήφ να σεβαστεί το σχέδιό Του και να μην φοβηθεί, επέλεξε τη Μαρία ήδη Παρθένο (γιατί άραγε δεν πείρε μια οποιαδήποτε γυναίκα που να είχε ήδη κάνει από πριν παιδιά, αφού το ίδιο θα έκανε;), έκανε τη δουλειά Του, δηλαδή έφερε στον κόσμο Τον Σωτήρα μας, και στη συνέχεια, της είπε, εντάξει, αφού σε χρησιμοποίησα, εγώ ούτως ή άλλως έκανα τον πρωτότοκό μου, σε βγάζω έξω από το σχέδιό μου, τώρα εσύ γεννοβόλα όσα παιδιά θέλεις και από "ευλογημένη" και "μακαριωτέρα" των γυναικών, ξαναγίνε σαν όλες τις άλλες γυναίκες;;;
Είσαι σίγουρος ότι πιστεύουμε τελικά στον ίδιο Θεό;;
quote:
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε καν υπόνοια για αειπαρθενία, ανάσταση της Μαρίας, ανάληψη θέσης υψηλότερης των αγγέλων, παν-αγιότητας, αναμαρτωσύνης και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτήν. Αν ήταν τόσο σημαντικό, τόσο κρίσιμο, τόσο ξεχωριστό, δεν θα υπήρχε ΕΣΤΩ και μια ευθεία αναφορά σε κάτι από όλα αυτά μέσα στην ΚΔ. Κάτι παραπάνω από αυτό που γράφει στο site περί 2 όλων και όλων αναφορών στην, ΠΔ!!!! και αυτών να σηκώνουν τόνους συζήτησης για το κατά πόσο στέκουν???
Μπράβο λοιπόν, εδώ επιμένεις και ζητάς έστω και μια αναφορά για αειπαρθενία και τα υπόλοιπα. Γιατί όμως δεν ζητάς έστω και μια αναφορά, και όχι συμπεράσματα, όπου να αναγράφεται σαφώς ότι η Παναγία είχε μετέπειτα σεξουαλικές σχέσεις με τον Ιωσήφ και απέκτησε και άλλα παιδιά;;
quote:
Νομίζω ότι ο Κύριος αν ήθελε να πει όλα αυτά που στην πορεία εμφανιστηκάν ως εκ θαύματος, θα το είχε κάνει ο ίδιος. Ενώ το μόνο που έκανε ήταν να την αναφέρει ως την "ευλογημένη" και "μακαριωτέρα" των γυναικών. Από εκεί όμως μέχρι το "τιμιωτέρα των σεραφείμ" υπάρχει τεράστιο κενό. Τόσο μεγάλο, ώστε να πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική διδασκαλία.
Στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, και ως ζωντανή εκκλησία που είναι, η κοινωνία του θεού με τους ανθρώπους, τους υιούς του, είναι συνεχής. Οπότε, ο θεός δεν έπαψε ποτέ να αποκαλύπτεται και να αποκαλύπτει στους ανθρώπους το θέλημά του και τα ρήματά του. Ίσως αυτό σου φανεί λίγο παράξενο, αλλά έτσι είναι, και ο Χριστός μας ήταν σε συνεχή επαφή και επικονωνία και πριν τον ερχομό του, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και τώρα που είναι στους Ουρανούς. Η επικοινωνία αυτή γίνεται και απευθείας αλλά και μέσω των Αγίων του, ατόμων που αυτός αξίωσε και τους χαρίτωσε λόγω των αγώνων τους και της αφοσίωσής τους. Το ίδιο λοιπόν και εμείς, προσευχόμαστε στην Παναγία και στους Αγίους μας, να γίνουν πρεσβευτές του θελήματός μας στον Κύριο και να του ζητήσουν να μας λυπηθεί και να μας ελεήσει. Απευθυνόμαστε σ' αυτούς με την ελπίδα ότι αυτοί, ως άνρωποι φθαρτοί που ήσαν, θα καταλάβουν τις αδυναμίες μας και με τη μεγάλη αγάπη που τους χαρακτηρίζει προς το συνάνθρωπό τους, και με την παρησία τους στο Θεό, θα φροντίσουν οι προσευχές μας να φτάσουν με ένα "μέσον" παραπάνω έως και το αυτί του Θεού.
quote:
Και έχουμε φτάσει πια σήμερα το 99,9% των ανθρώπων να μη λέει Θεέ μου, αλλά να λέει Παναγία μου. Ακόμα και η μέγιστη πλειοψηφία των ναών, των ταμάτων, των προσευχών, να μην αφιερώνονται σε αυτόν, αλλά στην Παναγία. Και εύκολα κάποιος απλοικός παρατηρητής θα μπορούσε να δηλώσει ότι αυτό που παρατηρεί γύρω του φτάνει πάρα πολύ κοντά σε μια άλλη θρησκεία που δεν λέγεται Χριστιανισμός αλλά Μαριανισμός - Παναγιανισμός - Μαριολατρεία.
Περιττό να το λέμε πολλές φορές. Οι Άγιοι και η Παναγιά μας θαυματουργούν με τη δύναμη του Θεού. Οτιδήποτε στη ζωή μας γίνεται με τη δύναμη του θεού. Μην ξεχνάς, αφού λοιπόν είσαι τόσο των τύπων, ότι ο ίδιος ο Κύριος είπε ότι "όποιος πιστέψει σε μένα, όχι μόνο αυτά που κάνω Εγώ θα μπορεί να κάνει αλλά και πολύ περισσότερα." Μην ξεχνάς, επίσης, ότι οι απόστολοι όπου πήγαιναν θαυματουργούσαν. Έφτανε μόνο η σκιά τους να πέσει πάνω σε κάποιον ασθενή και αυτός γινόταν καλά. Όπως ο κόσμος τους παρακαλούσε να τους κάνουν καλά, έτσι και εμείς τους παρακαλούμε και σήμερα που τους ονομάζουμε Αγίους, και μιας που δεν έχουν εξαφανιστεί στο πουθενά αλλά είναι ολοζώντανοι, να μας κάνουν καλά (ψυχή τε και πνεύματι) και να εισακουστούν οι προσευχές μας στον Κύριο.
quote:
Μετά μεγάλης μου λύπης λοιπόν, στο συγκεκριμένο ζήτημα θα βρεθώ απέναντι και από τους αδελφούς μου χριστιανούς. Λες και δε μου έφτανε που είχα μέχρι τώρα απέναντι τον actr, τον incubus, τον schwabe, την ostria, και πολλούς άλλους, τώρα θα έχω και εσένα, τον filosofo, τον nikostheatre, τον wwalker και πολλούς άλλους. No problem φυσικά. Όταν πιστεύω ότι κάτι υποστηριζεται από τον Λόγο, εμένα μου είναι αρκετό για να σταθώ απέναντι και σε όλη την ανθρωπότητα. Χωρίς φυσικά να εννοώ ότι δεν ισχύει το ίδιο και για όλους εσάς.
Τι γίνεται όμως όταν δεν υποστηρίζεται από το λόγο αλλά είναι αποτέλεσμα διφορούμενων και αμφιβόλων συμπερασμάτων;;;
****Αν θες, τις παραπομές από το Λόγο του Κυρίου, γράψτες καλά γιατί δεν διαβάζονται.
Συγχώρα με για το μακροσκελή μήνυμά μου αλλά ήταν ευκαιρία να σου πω κάποια πράγματα που καιρό τώρα ήθελα να τα πω.
Φιλικά όπως πάντα

23 Οι ουν στρατιώται ότε εσταύρωσαν τον Ιησούν, έλαβον τα ιμάτια αυτού και εποίησαν τέσσαρα μέρη, εκάστω στρατιώτη μέρος, και τον χιτώνα· ην δε ο χιτών άρραφος, εκ των άνωθεν υφαντός δι' όλου. 24 είπον ουν προς αλλήλους· μη σχίσωμεν αυτόν, αλλά λάχωμεν περί αυτού τίνος έσται· ίνα η γραφή πληρωθή η λέγουσα· διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς, και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον. 25 Οι μεν ουν στρατιώται ταύτα εποίησαν. ειστήκεισαν δε παρά τω σταυρω του Ιησού η μήτηρ αυτού και η αδελφή της μητρός αυτού, Μαρία η του Κλωπά και Μαρία η Μαγδαληνή. 26 Ιησούς ουν ιδών την μητέρα και τον μαθητήν παρεστώτα ον ηγάπα, λέγει τη μητρί αυτού· γύναι, ίδε ο υιος σου. 27 είτα λέγει τω μαθητη· ιδού η μήτηρ σου. και απ' εκείνης της ωρας έλαβεν ο μαθητής αυτήν εις τα ίδια. 28 Μετά τούτο ειδώς ο Ιησούς ότι πάντα ήδη τετέλεσται, ίνα τελειωθή η γραφή, λέγει· διψώ. 29 σκεύος ουν έκειτο όξους μεστόν· οι δε πλήσαντες σπόγγον όξους και υσσώπω περιθέντες προσήνεγκαν αυτού τω στόματι. 30 ότε ουν έλαβε το όξος ο Ιησούς είπε, τετέλεσται, και κλίνας την κεφαλήν παρέδωκε το πνεύμα."
Εφόσον η Παναγία είχε και άλλα παιδιά, γιατί την παρέλαβε ο Αγαπητός μαθητής του Ιησού;;
Αν δεχθούμε λοιπον ότι τα παιδιά της ήταν μικρά, όπως, αν θυμάμαι καλά είπε η Όστρια, δεν θα έπρεπε να νοιαστεί να πάει σπίτι της, πράγμα που θα το ήξερε και ο Ιησούς. Τότε γιατί της είπε ότι "να ο υιός σου" και στο μαθητή "να η μητέρα σου";;
****Αν και το επιχείρημα των μικρών παιδιών δεν στέκει διότι, βάσει των επίμαχων εδαφίων, βλέπουμε να αναφέρονται τα ονόματα των αδελφών του και να συνοδεύουν τη μητέρα τους.
Ο Αγαπητός μαθητής ξέροντας λοιπόν ότι η παναγία είχε παιδιά, γιατί να την πείρε υπό την προστασία του, στο σπί του;;
Παίρνεις υπό την προστασία σου, στο σπίτι σου κάποιον όταν δεν έχει στον ήλιο μοίρα και δεν του έχει απομείνει κανείς συγγενής ή δεν ενδιαφέρεται γι' αυτόν κανείς συγγενής ή άλλος άνθρωπος.
Γιατί ο Ιησούς έδειξε ενδιαφέρον, την τελευταία στιγμή της ζωής του και πάνω στον σταυρό, για το μέλλον της μητέρας του;;
Αν η μητέρα του είχε ήδη την οικογένειά της, τον άνδρα της και τα άλλα της παιδιά, γιατί να νοιάζεται τόσο, Θεός όντας, να ορίσει τον μαθητή του ως υπεύθυνο για τη μητέρα του;;
Δεν σας παραξενεύει καθόλου αυτό;;;
Φιλικά όπως πάντα
Edited by - Ψηλός on 14/08/2005 02:54:37
"Το πρόβλημα των αδελφών του Ιησού
Είναι αλήθεια πως οι αναζητήσεις εκείνων που ήθελαν να διεισδύσουν πιο βαθιά στο μυστήριο του «Υιού του Θεού» που κατά την άποψη του χριστιανισμού κατήλθε στη Γη, δημιούργησαν πλήθος απόψεων και ετεροδιδασκαλιών σχετικά με το πρόσωπο του Ιησού.
Έτσι, το ευρύτερο θέμα των αδελφών του Ιησού, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από διάφορες θρησκευτικές ομάδες όπως οι αδοπτιανοί, για παράδειγμα, που δεν παραδέχονταν καμία άμεση σχέση του Ιησού με τον Πατέρα και υποστήριζαν ότι ήταν μόνο ένας άγιος και άξιος σεβασμού άνθρωπος, «υιοθετηθείς» για τις έξοχες αρετές του.
Σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήθηκε να στηρίξει την αμφισβήτηση της δογματικής διδασκαλίας της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας περί το «αειπάρθενον της Παναγίας» ή να αποτελέσει μέρος των επιχειρημάτων αγνωστικιστών και άλλων ενάντια στην υποτιθέμενη θεότητα του Ιησού.
Βέβαια το θέμα αυτό μόνο απλό δεν είναι καθώς από την άλλη πλευρά υπάρχουν σημεία που αναιρούν την υπόθεση για ύπαρξη ομομήτριων αδελφών του Ιησού.
Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην Καινή Διαθήκη που να αναφέρει ότι τα παιδιά αυτά ήταν τέκνα της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού.
Αυτό σε συνδυασμό με τις ποικίλες ερμηνείες που δίνουν τα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης στην λέξη «αδελφός», «αδελφοί», μάλλον περιπλέκει το πρόβλημα.
Η χρήση των «αδελφός», αδελφοί» κ.λπ.
Για παράδειγμα στο χωρίο:
«είπε δε Άβραμ τώ Λώτ· μη έστω μάχη ανά μέσον εμού και σού και ανά μέσον των ποιμένων μου και ανά μέσον των ποιμένων σου, ότι άνθρωποι αδελφοί εσμεν ημείς.» (Γέν. ιγ' 8).
Γνωρίζουμε ότι Λωτ ήταν ανεψιός του Αβραάμ, γιος του αδελφού του Αρράν (Γέν. ια' 31 & ιβ' 5). Κι όμως εδώ, θείος και ανιψιός αναφέρονται ως αδελφοί.
Επίσης στο:
«Είπε δε Λάβαν τώ Ιακώβ· ότι γάρ αδελφός μου εί, ου δουλεύσεις μοι δωρεάν» (Γέν. κθ' 15)
Ο Λάβαν είναι πεθερός του Ιακώβ αλλά τον αποκαλεί αδελφό του.
Και αλλού:
«και αδελφοί αυτών άρχοντες οίκων πατριών αυτών χίλιοι και επτακόσιοι και εξήκοντα» (Α' Παραλ. θ' 13).
όπου το αδελφός σημαίνει και τον συγγενή καθώς θα ήταν αδύνατο μια μητέρα να γεννήσει 1760 αδελφούς.
Η χρήση του «πατέρας»
Η χρήση των επιχειρημάτων περί αδελφών του Ιησού, έγινε συχνά σε συνδυασμό με χωρία όπου αναφέρεται ο Ιωσήφ ως πατέρας του Ιησού («ιδού ο πατήρ σου καγώ οδυνώμενοι εζητούμέν σε» Λουκ. β΄ 48).
Βεβαίως θα ήταν πολύ βιαστικό, η ερμηνεία αυτή να προκύπτει από ένα κείμενο που σε άλλο σημείο του αναφέρει ότι η Μαρία η μητέρα του Ιησού συνέλαβε δια Πνεύματος Αγίου και άνευ συμμετοχής άνδρα (Ματθ. α΄ 18,25).
Πιο πιθανό λοιπόν είναι να αναφέρεται ο Ιωσήφ ως κατά νόμο πατέρας του Ιησού, παρά να αυτοαναιρείται το κείμενο με τόση ευκολία.
Σε ένα χωρίο όπως το παρακάτω και πάλι ο Ιωσήφ αναφέρεται ως πατέρας του Ιησού, πράγμα δύσκολο για τους παραπάνω λόγους:
«ουχ ούτός εστιν ο τού τέκτονος υιός; ουχί η μήτηρ αυτού λέγεται Μαριάμ και οι αδελφοί αυτού Ιάκωβος και Ιωσήφ και Σίμων και Ιούδας; και αι αδελφαί αυτού ουχί πάσαι προς ημάς εισι;» (Ματθ. ιγ΄ 55-56)
Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να ειπωθεί πως η «πραγματικότητα» για την εκ θαύματος σύλληψη του Ιησού δεν είχε αναφερθεί στους Ναζαρηνούς οπότε για το κείμενο, αυτοί πίστευαν πως ο Ιωσήφ είναι κατά σάρκα πατέρας.
Επίσης όμως θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ευαγγελική ιστορία και να δούμε πως ο Ιησούς έφτασε στη Ναζαρέτ επτά ετών. Δύο ετών έφυγε για την Αίγυπτο (Ματθ. β΄ 16-20) και επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια (Ματθ. β΄ 22).
Έτσι υποτίθεται πως οι Ναζαρηνοί βλέπουν μια πολυμελή οικογένεια και όπως πιστεύουν πως ο Ιησούς είναι γιος του Ιωσήφ, έτσι θεωρούν και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας ως κατά σάρκα αδέλφια του Ιησού.
Εκτός των άλλων όμως και πάλι δεν αναφέρεται ότι τα τέκνα αυτά είναι παιδιά της Μαρίας και θα μπορούσαν να έχουν άλλου είδους συγγένεια, όπως η χρήση του «αδελφοί» στις Γραφές έδειξε.
Βεβαίως όλα αυτά είναι υποθέσεις.
Η χρήση του «έως ου»
Ένα άλλο χωρίο που έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα είναι το:
«και ουκ εγίνωσκεν αυτήν έως ού έτεκε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον, και εκάλεσε το όνομα αυτού Ιησούν.» (Ματθ. α΄ 25).
Δύο είναι τα προβλήματα εδώ:
η ερμηνεία του «έως ου»
η ερμηνεία του «πρωτότοκον»
Θα δούμε ότι και εδώ, τα κείμενα μας δυσκολεύουν αρκετά για να βγάλουμε ένα ορθό συμπέρασμα και ευθύνεται γι’ αυτό ο τρόπος χρήσης των λέξεων σε διάφορα σημεία των κειμένων.
Για παράδειγμα το «έως ου» βλέπουμε να προσδιορίζει ότι κάποια γεγονότα συμβαίνουν μέχρι το χρονικό όριο που προσδιορίζει το «έως ου», αλλά να είναι αδιάφορο το τί συμβαίνει μετά.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το «έως ου» σημαίνει πάντοτε ή αιωνίως.
«ανατελεί εν ταίς ημέραις αυτού δικαιοσύνη και πλήθος ειρήνης, έως ού ανταναιρεθή η σελήνη» (Ψαλ. οα΄ 7).
Όπου πράγματι η δικαιοσύνη του Χριστού δεν θα πάψει μετά την εξαφάνιση της σελήνης.
«ουκ επίστευον ούν οι Ιουδαίοι περί αυτού ότι τυφλός ήν και ανέβλεψεν, έως ότου εφώνησαν τους γονείς αυτού τού αναβλέψαντος» (Ιωάν. θ' 18).
Όμως ούτε μετά τη μαρτυρία των γονέων του πίστεψαν οι Ιουδαίοι (Ιωάν. θ' 24-41), και συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση.
«Το δε ύδωρ ηλαττονούτο έως του δεκάτου μηνός» (Γεν. η' 5).
Και όμως το νερό μετά δεν αυξήθηκε.
«Και απέστειλε τον κόρακα και εξελθών ουκ ανέστρεψεν έως του ξηρανθήναι το ύδωρ από της γης» (Γεν. η' 7).
Όμως ούτε μετά την ξήρανση του νερού αναφέρεται ότι επέστρεψε.
Έτσι σε κάποια χωρία βλέπουμε πως βεβαιώνεται μια κατάσταση που συμβαίνει μέχρι το «έως ου» χωρίς όμως να μαρτυρεί ενδιαφέρον για το τι ακολούθησε μετά.
Η χρήση του «πρωτότοκος»
Σε διάφορα σημεία των γραφών το πρωτότοκος σημαίνει τον αγαπητό ή τον εκλεκτό:
«και κόψονται επ’ αυτόν κοπετόν, ως επ’ αγαπητώ, και οδυνηθήσονται οδύνην ως επί τώ πρωτοτόκω» (Ζαχ. Ιβ΄ 10).
Και αλλού:
«σύ δε ερείς τώ Φαραώ· τάδε λέγει Κύριος· υιός πρωτότοκός μου Ισραήλ» (Έξ. δ'΄22).
Όπου πριν τον Ισραήλ προηγήθηκαν και άλλοι λαοί και χρονολογικά ο Ισραήλ έπεται. Άρα το πρωτότοκος έχει την έννοια του εκλεκτού.
Και σε άλλο σημείο αναφορά για τον Χριστό:
«ός εστιν εικών τού Θεού τού αοράτου, πρωτότοκος πάσης κτίσεως» (Κολ. α΄ 15)
και
«Όταν δε πάλιν εισαγάγη τον πρωτότοκον εις την οικουμένην» (Εβ. α΄ 6).
Εδώ το κείμενο αναφέρει ως πρωτότοκο τον Χριστό παρόλο που είναι και μονογενής («και εθεασάμεθα την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά πατρός» Ιωάν. α΄ 14).
Γενικά στα ιερά κείμενα βλέπουμε πως το πρώτος σημαίνει συχνά το «μόνος». Έτσι το Σοφ. Σολ. ζ΄ 1, ι' 1, ο Αδάμ αποκαλείται πρωτόπλαστος, χωρίς να υπάρχουν δευτερόπλαστοι κ.λπ. καθώς ο Αδάμ είναι ο μόνος που επλάσθη.
Έτσι και στο «λέγει ο Θεός ο βασιλεύς τού Ισραήλ ο ρυσάμενος αυτόν Θεός σαβαώθ· εγώ πρώτος και εγώ μετά ταύτα· πλήν εμού ουκ έστι Θεός.» (Ήσ. μδ΄ 6), ο θεός του Ισραήλ είναι ο πρώτος χωρίς όμως να υπάρχει και δεύτερος. Έτσι το πρώτος εδώ έχει την έννοια του μόνος.
Το ότι για τον Χριστό σε διάφορα σημεία γίνονται αναφορές όπως,
«πρωτότοκον εν πολλοίς αδελφοίς» (Ρωμ. η' 28)
«πρωτότοκος εκ των νεκρών» (Κολ. α' 18, Άποκ. α'5)
«πρωτότοκος πάσης κτίσεως» (Κολ. α' 15).
μας δυσκολεύει αρκετά να βγάλουμε ένα οριστικό συμπέρασμα επάνω στο επιχείρημα της ύπαρξης ομομήτριων αδελφών του Ιησού, καθώς το πρωτότοκος συχνά έχει τη χρήση του «ο σημαντικότερος», «ο ξεχωριστός», «ο εκλεκτός», «ο αγαπημένος» κ.λπ.
...........
..............."
Ελπίζω, ότι έτσι δίνονται και κάποιες απαντήσεις στον αδελφο εν Κυρίω, Μένα.
Φιλικά όπως πάντα
Edited by - Ψηλός on 14/08/2005 04:44:40
Το "πρωτότοκος εκ κοιλίας άδου" δεν ισχύει για το Χριστό με την έννοια ότι ήταν ο πρώτος που βγήκε από τον Άδη γιατί είχαν αναστηθεί ήδη από την Ηλία και τον λισαίο άνθρωποια και η κόρη του Ιάειρου, ο γιος της χήρας στη Ναΐν και ο Λάζαρος από το Χριστό.
Οπότε το "πρωτότοκος" δεν έχει το νόημ ότι πρώτος αυτός βγήκε από τον Άδη αφού βγήκαν άλλοι πέντε τουλάχιστον πιο πριν!
Όλα είναι τέλεια