ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η Γη ΔΕΝ κινείται - Τα θρησκευτικά ψέμματα της "Επιστήμης" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η Γη ΔΕΝ κινείται - Τα θρησκευτικά ψέμματα της "Επιστήμης" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ53 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
VELISSARIOSΜέλος
28/07/2005, 13:03:05
Α!Ε ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΑΙΓΙΝΑ.ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Η 2 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ.Η ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΟ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Brie BoyΜέλος
28/07/2005, 13:28:46
Σωστός Βελισσάριε!

Όντως ήταν η Αίγινα, για 6 μήνες περίπου. Με την έλευση του Καποδίστρια μετεφέρθη στο Ναύπλιο.

Χμ... δεν θα διαφωνήσω μαζί σου στο θέμα της Θεσσαλονίκης. Βέβαια δεν μπορώ να κρίνω ποια ήταν όντως η καταλληλότερη, αλλά με τα κριτήρια της εποχής η Θεσσαλονίκη φάνταζε ως ιδανικότερη επιλογή, καθώς ήταν ήδη ανεπτυγμένη πολιτισμικά και οικονομικά.

Μπορεί να παίζουν ρόλο και οι λόφοι.... Ας μην ξεχνάμε πως χάρη των λόφων επελέχθη αρχικώς και η τοποθεσία όπου χτίστηκε ή Κωνσταντινούπολη... (ας έλεγε ο Κωνσταντίνος για θαύματα και οράματα...)

28/07/2005, 13:38:05
quote:

Α!Ε ΤΟΤΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΑΙΓΙΝΑ.ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ Η 2 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ.Η ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΟ ΣΥΓΝΩΜΗ.

Μπα μην ζητάς συγνώμη. Είπαμε ότι θα ξεφεύγουμε και θα επανερχόμαστε!

Η Αίγινα παίζει, αλλά νομίζω ότι θεωρείται μάλλον ως πρώτο διοικητικό κέντρο της κυβέρνησης Καποδίστρια παρά ως "πρωτεύουσα". Και η μεταφορά της έδρας του κράτους στο Ναύπλιο έγινε μέσα σε έναν χρόνο.

Αθήνα ή Θεσσαλονίκη; Σίγουρα τότε που έγινε η Αθήνα πρωτεύουσα δεν υπήρχε αυτό το δίλλημα. Τώρα αν θα ήταν καλό να αλλάξει η έδρα του κράτους, μπα... δεν το θεωρώ ούτε λογικό ούτε απαραίτητο. Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε και λίγο ως πολύ προσπαθεί να γίνει σημαντικό Βαλκανικό κέντρο, αλλά η Αθήνα φαίνεται να έχει πιό "δυτικοευρωπαικό" προσανατολισμό, οπότε αυτός ο δυισμός νομίζω ότι μας συμφέρει.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

Edited by - Ostria on 28/07/2005 13:42:13

28/07/2005, 13:52:55
quote:

quote:
Σωστός Βελισσάριε!

Όντως ήταν η Αίγινα, για 6 μήνες περίπου. Με την έλευση του Καποδίστρια μετεφέρθη στο Ναύπλιο.

Και την Κόρινθο γιατί δεν την παίζετε βρε;!
Αντε μην πάρω την τσουγκράνα μου και πάω σε άλλη παραλία!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

28/07/2005, 14:08:46
Συμφωνώ πως κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η Θεσσαλονίκη ήταν μία μεγάλη πόλη με ακμή κι ανάπτυξη.
Όμως, όταν ανακυρύχθηκε το Ελληνικό Κράτος μετά την Ελληνική Επανάσταση δε μπορούσε αυτή η πόλη να ανακηρυχθεί πρωτεύουσα μας γιατί πολύ απλά δεν συμπεριελαμβανόταν στην επικράτεια του...
Όσον αφορά την πρώτη Ελληνική πρωτεύουσα αυτή ήταν όντως το Ναύπλιο (εκεί μάλιστα έγινε κι η δολοφονία του Καποδίστρια, αν θυμάμαι καλά!).
Αυτό που είπατε για την Αίγινα δεν το γνωρίζω, δεν μάθαμε κάτι τέτοιο στην Ιστορία, δυστυχώς!

stemixΜέλος
28/07/2005, 18:13:30
quote:
Μπορεί να παίζουν ρόλο και οι λόφοι.... Ας μην ξεχνάμε πως χάρη των λόφων επελέχθη αρχικώς και η τοποθεσία όπου χτίστηκε ή Κωνσταντινούπολη... (ας έλεγε ο Κωνσταντίνος για θαύματα και οράματα...)

Δυστυχώς δεν μπορώ να το θυμηθώ ακριβώς, αλλά σχετικά με την επιλογή της τοποθεσίας της πόλης στο συγκεκριμένο μέρος, νομίζω πως ο Βύζαντας όταν ζήτησε μία προφητεία από το Μαντείο των Δελφών, για το ποια περιοχή ήταν ιδανικότερη για το χτίσιμο πόλης (η Ασιατική ή η Ευρωπαϊκή μεριά), έλαβε ως απάντηση "το μέρος απέναντι από τους τυφλούς".
Εννοούσαν σαν τυφλούς αυτούς που είχαν χτίσει στην Ασιατική πλευρά, την Χαλκηδόνα, μη βλέποντας ότι η μύτη στην Ευρωπαϊκή ήταν το τέλειο σημείο.
Νομίζω πως αυτή την ιστορία είχε κατά νου ο Μ. Κωνσταντίνος και επέλεξε την συγκεκριμένη τοποθεσία.
Επίσης να συμφωνήσω πως πιο όμορφη πολη δεν υπήρξε ποτέ. Η Βαγδάτη που το προσπάθησε να την φτάσει σε ομορφιά, δεν το κατάφερε. Και αν δεν κάνω λάθος, την πόλη την αποκαλούσαν "Μήλο". Είναι σύμπτωση που την Ν.Υ. την αποκαλούνε "Μεγάλο Μήλο";

Edited by - stemix on 28/07/2005 18:14:10

stemixΜέλος
28/07/2005, 18:38:01
Γαμώτο, βλέπω πόλεις όπως το Λονδίνο, Παρίσι και άλλες Ευρωπαϊκές, όπου έχουν σωθεί τα κτίρια και τα μνημία τους από την εποχή της Αναγέννησης και μου σπάνε τα νεύρα, που αυτή η πόλη λεηλατήθηκε.
Να ένα link με πολύ καλές ψηφιακές αναπαραστάσεις των κτιρίων της Πόλης, κατά τον Μεσαίωνα, για να πάρετε μία ιδέα.

http://www.byzantium1200.com/contents.html 
28/07/2005, 21:39:37
Νομιζω οτι, η συναισθηματικη προσεγγιση της ιστοριας ειναι τοσο λαθος οσο και τα "αν".
Το παρον θεμα διολισθαινει επικηνδυνα προς αυτη την κατευθηνση!
nemoΝέο Μέλος
28/07/2005, 21:59:17
Χρυσέ Κλώνε νομίζω ότι σε ένα θέμα που αφορά την Κωνσταντινούπολη, θέμα που έχει τεράστια συναισθηματική επίδραση στην ελληνική κοινή γνώμη,είναι σχεδόν αδύνατον να μην υπάρξουν συναισθηματικές αναγνώσεις και εκτροπές από τις μεθόδους της επιστήμης της ιστορίας.Ωστόσο έχεις δίκιο και μάλλον πρέπει να αρχίσει η συζήτηση ξανά σε πιο "επιστημονικά" πλαίσια,χωρίς βέβαια να πιστεύω ότι δεν θα ξαναδείς συναισθηματικές προσεγγίσεις και σενάρια για την πορεία της ιστορίας αν δεν είχαν συμβεί οι αλώσεις.

Ειδικά το τελευταίο δεν μπορώ να το εγγυηθώ ούτε για τον εαυτό μου!

28/07/2005, 22:40:48
quote:
Και αν δεν κάνω λάθος, την πόλη την αποκαλούσαν "Μήλο". Είναι σύμπτωση που την Ν.Υ. την αποκαλούνε "Μεγάλο Μήλο";

Εστειλα δύο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά που λένε τα γραμμένα, το ένα σκοτώθηκε το άλλο λαβώθηκε δεν έμεινε κανένα.

Βέβαια για μας η κόκκινη μηλιά βρίσκεται πέρα από την Κωνσταντινούπολη στα βάθη της Ασίας, αλλά για τους Τούρκους ήταν η Πόλη (το Κόκκινο Μήλο).

"Μεταφορικά, οι Τούρκοι ονόμαζαν την παγκόσμια κυριαρχία τους Κόκκινο Μήλο. Πριν το 1453 το Κόκκινο Μήλο πιστευόταν ότι ήταν μία σφαίρα που κρατούσε στο δεξί χέρι του το τεράστιο άγαλμα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, μπροστά από την Αγία Σοφία. Μετά την καταστροφή του αγάλματος το 1453, το μήλο μετακόμισε δυτικά και έγινε το επόμενο σύμβολο των Οθωμανικών σχεδίων: η κατάκτηση της πόλης της Ρώμης. "Στην Ρώμη, στην Ρώμη" φώναζε συνέχεια ο δισέγγονος του Μωάμεθ του Β, ο Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής. Για τους επόμενους σουλτάνους το Κόκκινο Μήλο ήταν η Βιέννη... "

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/longterm/books/chap1/constantinople.htm

stemix πολύ καλό το link σου!

-Arthur C. Clarke-

28/07/2005, 23:05:00
quote:

Νομιζω οτι, η συναισθηματικη προσεγγιση της ιστοριας ειναι τοσο λαθος οσο και τα "αν".
Το παρον θεμα διολισθαινει επικηνδυνα προς αυτη την κατευθηνση!

Μην ανησυχείς θα το επαναφέρουμε!

quote:
Ωστόσο έχεις δίκιο και μάλλον πρέπει να αρχίσει η συζήτηση ξανά σε πιο "επιστημονικά" πλαίσια,χωρίς βέβαια να πιστεύω ότι δεν θα ξαναδείς συναισθηματικές προσεγγίσεις και σενάρια για την πορεία της ιστορίας αν δεν είχαν συμβεί οι αλώσεις.

Ειδικά το τελευταίο δεν μπορώ να το εγγυηθώ ούτε για τον εαυτό μου!

Ειδικά το "τι θα γινόταν αν" έχει αρκετό ενδιαφέρον νομίζω!

-Arthur C. Clarke-

Brie BoyΜέλος
29/07/2005, 00:13:49
quote:
stemix: Δυστυχώς δεν μπορώ να το θυμηθώ ακριβώς, αλλά σχετικά με την επιλογή της τοποθεσίας της πόλης στο συγκεκριμένο μέρος, νομίζω πως ο Βύζαντας όταν ζήτησε μία προφητεία από το Μαντείο των Δελφών, για το ποια περιοχή ήταν ιδανικότερη για το χτίσιμο πόλης (η Ασιατική ή η Ευρωπαϊκή μεριά), έλαβε ως απάντηση "το μέρος απέναντι από τους τυφλούς".

Καλέ μου Stemix, έτσι ακριβώς είναι. Να το αναλύσω λίγο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Βυζαντιο προυπήρχε ως πόλη-αποικία των Μεγάρων από τον Ζ' αιώνα π.Χ. Όταν λοιπόν αποφάσισε ο Βύζας από τα Μέγαρα να ιδρύσει αποικία, ρώτησε το Μαντείο των Δελφών και του έδωσαν ακριβώς αυτή την απάντηση, εννοώντας πιθανώς τους κατοίκους της Χαλκηδόνας, που δεν είδαν πως η απέναντι πλευρά ήταν πολύ πιο κατάλληλη.

Όταν ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα, επέλεξε αρχικώς την Χαλκηδόνα. Αργότερα σκέφτηκε πως θα ήταν καλύτερος συμβολισμός αν η νέα μητρόπολη ήταν χτισμένη σε εφτά λόφους όπως και η Ρώμη. Για να δικαιολογήσει το λάθος του και την αλλαγή σχεδίων, διέδωσε πως πάνω από τα έργα που είχαν ήδη ξεκινήσει στον Χαλκηδόνα, πετούσαν αετοί, άρπαζαν τα εργαλεία των τοπογράφων, και τα άφηναν να πέσουν στο Βυζάντιο...

Ο Κωνσταντίνος, αν μη τι άλλο, ήξερε να χειρίζεται καλά την δεισιδαιμονία του λαού. Χρησιμοποιήσε τους αστρολόγους της εποχής, για να επικυρώσουν ότι η Νέα Ρώμη θα είχε την Τύχη με το μέρος της.

Άλλο έξυπνο που σκαρφίστηκε ο Κωνσταντίνος:

Το Χερουβείμ, που του προσέφερε τα μαγικά κοσμήματα του στέμματος.Δηλ: Το στέμμα του δεν είχε πια σχήμα πολεμικό αλλά ιερατικό: Πολύτιμα πετράδια, χαρισμένα όπως έλεγε, από τους αγγέλους. Επίσης φορούσε δυο ταινίες (θα έχετε δει την εικόνα) αριστερά και δεξια στους κροτάφους, οι οποίες συμβόλιζαν τον ομφάλιο λώρο που ενώνει το προσωρινό με το αιώνιο, την κοσμική με την Θεία εξουσία. Πραγματική πολιτική διάνοια!

Ostria, ελπίζω να μην ξεφύγαμε πολύ...

stemixΜέλος
29/07/2005, 09:40:13
Ωχ, Βύζαντας είπα εγώ; Τον μπέρδεψα με την ομάδα των Μεγάρων. Αυτά παθαίνεις όταν χτυπάς 14ωρα στην δουλειά. Και έχω 2 βδομάδες ακόμα πριν πάρω άδεια.
Brie Boy, έτσι είναι η ιστορία όπως την είπες.
Φίλε χρυσος Κλωνος, δεν έχεις άδικο, αλλά θα συμφωνήσω με τον nemo. Ούτε εγώ μπορώ να ξεπεράσω τα συναισθήματα που μου προκαλεί. Πάντα έτσι ήμουν. Άκουγα για την Πόλη και ανατρίχιαζα. Δεν ξέρω γιατί. Δεν εννοώ πως πιστεύω ότι όλα ήταν τέλεια και ιδανικά, βέβαια.