- ΠΑΙΔΙΑ & ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Τα παιδιά είναι μια μεγάλη πηγή γνώσεως και ίσως έχουν τα πάντα εκτός από αυτά που αρχίζουμε και τους αφαιρούμε ένα-ένα
Στο θέμα ακριβώς που χειρίζεται αυτό το forum είναι πολύ ευαίσθητο το ερώτημα. Δηλαδή όλοι εδώ που μιλάμε έχουμε απόλυτη βεβαιότητα για τα θέματα εσωτερισμού έχουμε κατασταλΛάξει απόλυτα στα πάντα? Και πολύ περισσότερο έχουμε δημιουργήσει και αναμφισβήτητα ινδάλματα όπου ένα παιδί μπορεί να απευθυνθεί σαν να πηγαίνει να μάθει ποδόσφαιρο? Ισως θα έπρεπε λοιπόν να ακολουθήσουμε και σ'άυτό το θέμα το πρώτο κανόνα που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε και στη ζωή μας
ΣΕΒΑΣΜΟ στις ανάγκες στις ιδιαιτερότητες και στις αναζητήσεις ενός άλλου πλάσματος και συμφιλίωση μαζί του για να μπορέσουμε χέρι χέρι να πλησιάσουμε περισσότερο την αλήθεια της ψυχής μας. Αυτό ζητούν και τα παιδιά ότι κι εμείς ΣΕΒΑΣΜΟ.
quote:
Εχω την ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ αποψη,οτι δεν εχουμε ΤΙΠΟΤΑ να "εμφυτεψουμε"στα παιδια,περα απ τους φοβους μας,τις προσωπικες μας ανασφαλειες,τη βια,την αρχηφιλια,που υποστηκαμε και ανεξελεγκτα εως ασυνειδα,"διδασκουμε"..
τα παιδια ειναι ΘΕΟΙ!!!!Το μονο που εχουμε δικαιωμα και υποχρεωση να κανουμε,ειναι να ΜΑΘΟΥΜΕ απ αυτα..μαθαινουν παιζοντας,παιζουν μαθαινοντας..το δρομο μας τον δειχνουν!ποιοι ομως εχουν ξεφυγει απ τη φτηνεια τους,ωστε να θελουν να μαθουν??????????
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.....
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.......
.........................................................ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ
ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.......ΕΜΦΥΤΕΥΣΤΕ....
Edited by - ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ on 25/09/2003 16:01:48
Μιας και η 'Αβαλλον ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ότι έχω την ΙΔΙΟΤΗΤΑ του ΓΟΝΕΑ, ας πώ την άποψή μου...
Πρέπει να ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, να ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΩΣ ΠΑΙΔΙΑ και ΟΧΙ ως μεγάλοι...
Που σημαίνει απλά, ότι το να ΒΙΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ "ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ", είναι απο λάθος μέχρι επικίνδυνο...
Τα ΠΑΙΔΙΑ, είναι ΟΝΤΩΣ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ (παρατηρήστε ότι δεν έχω εισαγωγικά τώρα στη λέξη) και αυτό γιατί ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ, αλλά με το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ...
Σε άλλο τόπικ έχω αναπτύξει το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ (όχι τι "εγώ" ΦΑΝΑΤΑΖΟΜΑΙ, αλλά τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ) και ανέφερα πώς ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ, δε λειτουργεί με τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ, αλλά με την ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ και τα εργαλεία της, πράγμα που τα ΠΑΙΔΙΑ αυτό κάνουν...
Πράγματι έχω μάθει ΠΟΛΛΑ απο τα παιδιά μου...
ΠΟΛΛΑ.....
Βλέπω μια "εμμονή" στην ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ...
Δυστυχός θα σας στεναχωρίσω, αλλά ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΠΩΣ, θα "εμφυτευσουμε" στα παιδιά αυτό το οποίο είναι ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ![]()
Γιατί η έννοια του ΕΜΦΥΤΟΥ και της ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ, είναι ότι το παιδί το έχει ΗΔΗ απο τη γέννησή του, κάτι που είναι ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΟ...
Και μια μικρή "διόρθωση"...
Τα παιδία είναι ΤΟΣΟ ΘΕΟΙ, όσο είμαστε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ (οι "μεγάλοι")...
Αυτό όμως που τα παιδιά έχουν ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ, είναι "η βασιλεία των ουρανών", εξού και το ότι ο Ιησούς ΖΗΤΗΣΕ να τα αφήσουν να πάνε κοντά του...
Μια ακόμα ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ που πολλοί ουτέ ΚΑΝ την έχουν προσέξει...
Εμ βέβαια, αφού ΕΜΕΙΣ οι ΜΕΓΑΛΟΙ τα ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ...
Φιλικά,
Κέλσος ο Φιλαλήθης
quote:
Μιας και η 'Αβαλλον ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ότι έχω την ΙΔΙΟΤΗΤΑ του ΓΟΝΕΑ, ας πώ την άποψή μου...
Oχι που θα σ΄άφηνα...![]()
![]()
Ελπίζω να μη σου' κανα χαλάστρα...![]()
![]()
![]()

ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ , οι απλές πανανθρώπινες αξίες και ιδέες , ΑΓΑΠΗ,ΙΣΟΤΗΤΑ,ΙΣΟΝΟΜΙΑ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΣΕΒΑΣΜΟΣ,ΑΝΔΡΕΙΑ,ΤΙΜΗ.
------------------------------------------------------------------------------------------
Δίπλα σου έχεις έναν άλλο άνθρωπο, ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΔΕΛΦΟ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ ,απο που κι ως πού κρίνεις οτι δεν καταλαβαίνει, οτι δεν είναι έτοιμο, οτι δεν πειράζει, οτι δεν χρειάζεται ?
Οι αρχαίοι ήταν βλάκες που μάθαιναν τα παιδιά απο μικρά μουσική και αρμονία και το σημαντικότερο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ενώ εμείς οι έξυπνοι που τα "παρκάρουμε" μπροστά απο το χαζοκούτι...και το μόνο που ρωτάμε "ΔΙΑΒΑΣΕΣ" ?
------------------------------------------------------------------------------------------
Χμ...γνωρίζει κανείς απο σας καναν πλούσιο και μορφωμένο άνθρωπο ? Νομίζετε οτι στέλνουν τα παιδιά τους στους καταστροφείς υποστάσεων που λέγονται σχολεία ? Οχι φίλτατοι...για ερευνήστε...(ειδικά στο εξωτερικό)
Δεν ξέρω, αν είχα λεφτά θα επέλεγα τους κατάλληλους Δασκάλους και θα δίδασκαν το παιδί μου κατ'οίκον (αυτό ακριβώς που κάνουν οι ψαγμένοι πλούσιοι των οποίων τα παιδιά μετά διαπρέπουν).Αν δεν είχα λεφτά δεν θα έκανα παιδιά...(όπως και κάνω)
Re arhige den nomizeis oti afta pou les einai ligo antifatika?Pia koinonikopoiisi me prosopikous daskalous kai prasina aloga?mipos tha ferneis kai tin omada tou olimpiakou na ton mathei na paizei sosto podosfero?Gia ela ligo stin pragmatikotita.Pios gonios einai se thesi na plironei gia paidia sto spiti?edo den mporoun na plironoun gia frontistiria.Tosa hronia palevoume gia dorean paidia kai esi milas gia idiotika sholeia.Auta eprepe na palevoume gia na ta klisoume kai ohi na milame me toso zilo,as palepsoume gia ola ta paidAKIA kai ohi mono gia to diko mas me daskalo stο spiti(mpori na pame kai ston paradiso an to kanoume afto :)
Na stamatisoume na kanoume paidia!!!e auto den einai lisi,auti tin hari den tha tin kanoume se kanena.
Alla gia na min ksefevgoume apo to thema.As afisoume ta paidAKIA na anaptiksoun mona tous to diko tous esoterismo kai OHI TON DIKO MAS na min milame gia epivoles kai ipovoles.Nai stin sosti kathodigisi(pan metron ariston),nai stin stiriksi nai stin morfosi ohi omos stin "fasistiki" diapedagogisi.Tora poso kai pos tha anaptihthi o esoterismos tous pistevo den mas peftei kai polis logos.
To oti tha mas miasoun se polla pragmata afto einai anamfivolo,mazi mas megalonoun.As diorthothoume lipon mazi tous isos na einai mia kali efkeria(mpori kai i teleftaia),me auton ton tropo na eimaste sigouroi oti tha ehoume ta kalitera apotelesmata,kai auto pou ipe i λιλιθ gia tin aisiodoksia einai poli simantiko(ohi epivoli alla entharinsi).
Etsi me ton esoterismo tou kathe anthropou pleon giati kanenas den meni paidi (oso afora tin ilikia)mpori na diorthothi kai to olo kinoniko sinolo.
Na me sinhorite an ksefiga.
Efharisto
AHs
Αληθεια εσεις ποσο παιδια ειστε ακομη;εχει απομεινη μεσα σας κατι απο την παιδικη α8ωοτητα ενας εσωτεριστης κατα την γνωμη μου κρατα καποια στοιχεια αγνα και ποτε δεν τα χανει στην παροδο του χρονου.
ΑΙΟΝ γραφεις>Συνήθως οι τριαντάρηδες αυτοί δεν "φυτρώνουν" αλλά κάπου μεγαλώνουν...με το χαμόγελο μιας απαθέστατης αισιοδοξίας που είναι σα να σου λέει "αφού έχουμε να φάμε δε μας νοιάζει τίποτα άλλο.
Υπαρχουν πολιτες χωρις παιδεια,ατεγκτοι,τους συναντας παντου δεν εχουν ηλικια,αλλα ειναι ΑΣΧΗΜΟΙ μεσα κι εξω...
Τι παιδια θα μπορουσαν να διαμορφωσουν αυτοι;
To πρωτο σχολειο για τα παιδακια ειναι η οικογενεια,αν βρισκουν ΑΓΑΠΗ και ΑΠΟΔΟΧΗ μεσα σ αυτη,ασχετα απο το οικονομικομορφωτικο επιπεδο της καθε οικογενειας μεγαλωνουν ομαλα.
Τα παιδια βλεπουν πραγματα που ενας εσωτεριστης ενηλικας χρειαζεται χρονια πνευματικη ασκηση για να τα δει και αυτο γιατι εχουν αγνα ακομη ενστικτα,που οι ενηλικες προσπαθουν με καθε τροπο να καταστρεψουν κΑΙ ν αρπαξουν αυτη την αθωοτητα.
Αφηστε τα παιδια να ειναι ΠΑΙΔΙΑ,να ονειροπολουν,δωστε τους την ΣΙΓΟΥΡΙΑ οτι ειναι ΣΠΟΥΔΑΙΑ,μικροι ηρωες,και πολυ ΑΓΑΠΗ και ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ,ειναι η τροφη της ψυχης,μονο ετσι θα μπορεσουν να γινουν υγειης ενηλικες,και κατι που διαβασα πιο πανω και συμφωνο απολυτα ειναι οτι τα παιδια δεν ειναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ,δηλαδη κτημα μας ΑΝΟΙΚΟΥΝ σε ολους καΙ πιο πολυ στον ευατο τους.Μερικοι γονεις πιστευουν οτι ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ μπορουν να τα υλοποιησουν στα παιδια τους,γι αυτο και βλεπουμε τραγικα παραδειγματα ανθρωπων μαιμουδων τα πιθικοειδη,οι οποιοι ποτε δεν ειχαν δικη τους αποψη για την ζωη τους...παντα καποιοι αλλοι αποφασιζαν γι αυτους,ΓΟΝΕΙΣ,ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ,ΔΑΣΚΑΛΟΙ.
Σκετη μελαγχολια,ανια,πληξη,κι ενοχη.
Η μονη αντιβιωση για το κτηνος που περιεχουμε ειναι η Παιδεια.Η αληθινη παιδεια και οχι η ανευθυνη εκπαιδευση και η πληροφορια χωρις κριση και χωρις ανησυχη αμφισβητουμενη συμπερασματολογια.Αυτη η παιδεια που δεν εφησυχαζει ουτε δημιουργει αυταρεσκεια στον σπουδαζοντα,αλλα πολλαπλασιαζει τα ερωτηματα και την ανασφαλεια.
Αυτα κλεινωντας νομιζω πως εχω ξεφυγει καπως,συγνωμη για την φλυαρια.
ΟΜ
dsm
από την δεκαχρονη εμπειρια μου θα ηθελα να πω τα εξης στον φιλο γιωργο και σε οσους αντεχουν να διαβασουν το .....κατεβατο.
παρακολούθησε το παιδί σου. θα ξέρεις οταν ειναι ετοιμο για την επομενη φαση της ζωης του. Δεν υπαρχουν συγκριμένες ηλικιες, το καθε παιδι ωριμαζει στην δικια του πρωσοπική ώρα.
δεν υπαρχουν must. ξεπεραστε το επιτελους. γιατι τελειωνοντας το λυκειο το παιδι πρεπει να εχει αγγλικα γαλλικα πιανο να εχει γυρισει τα μουσεια ολου του κοσμου να εχει διαβασει τους κλασσικους και μη να εχει μυηθει στο θεατρο την οπερα την τεχνη κλπ και να εχει μπει στην γαματη σχολη; μετα τι γινεται καιγεται και χανει;
τι να εμφυτεψεις και να εμφυσησεις; τελικά δεν θα μαθουν και δεν θα κανουν αυτα που τους λες αλλα αυτα που σε βλεπουν να κανεις ακομα και οταν νομιζεις οτι εχει κρυφτει επιμελως, πιστεψτε με!
Δεν υπαρχουν αγνα και αθωα παιδια, σκυλια γατια κλπ. Απο την ηλικια των 1,5 θα πουν ψεμματα θα χτυπησουν θα φιλονικησουν θα κρυψουν θα χλεβασουν. υπαρχουν απλως ανθρωποι σε πολλοι μικρα σωματακια χωρις τον καταλληλο ογκο δεδομενων και εμπειριων για να μεταφρασουν τι συμβαινει γυρω τους εξου και η εικονα της αθωοτητας. ειδικα σημερα που το χαζοκουτι εχει μπει για τα καλα στα σπιτια μας πια αθωοτητα;
διαπαιδαγωγω τα παιδια μου στο δημοσιο σχολειο και δεν θα το αλλαζα με τιποτα. ειμαι παιδι του δημοσιου ελλαδας και αλλοδαπης κατοχος master και οχι ιδιαιτερα λαμπρό μυαλο αλλα λαμπρη ανορθογραφη!. ειχα και εγω τους αναποδους και απαισιους δημοσιους υπαλληλους για δασκαλους και με εμαθαν να εκτιμω τους καλους. αλλωστε δεν χρειαζεται παραπανω απο ενα μεντορα ο ανθρωπος στην ζωη του.
καθε μερα τα παιδια μου μου θυμιζουν μια ξεχασμενη πτυχη του δικου μεο παρελθοντος. τα λατρευω γι'αυτο και μονο. θυμαμαι οτι το μονο που ήθελα ηταν να με αφηνουν να κανω το δικο μου. τι παει να πει καει;θελω να πιασω! τι παει να πει κακο; θελω να το κανω!
ηλελα απο τους γονεις μου να βρισκονται πισω μου να ζητωκραυγαζουν τις επιτυχιες μου να με ενθαρρυνουν στα λαθη μου να βριζουν τις αδυναμιες μου. δεν ειχα τετοιους γονεις. προσπαθω να γινω τετοια γονεας για τα παιδια μου.
βλεπω την μεγαλη να απομακρυνεται σιγα σιγα και πανηγυριζω! σεβομαι την δυναμη της διαφωνω με τις επιλογες της συζητω τους προβληματισμους της και ..... δαγκωνομαι. το μεσα μερος του μαγουλου μου ειναι μια μονιμη πληγη. ειπα πολλα, ειπα λιγα, τα ειπα λαθος και ουτω καθεεξης.
πολλοι μου δινουν συγχαρητηρια και με λενε καλη μητερα. τον τιτλο αυτο η καποιον αλλο εχουν μονο τα παιδια μου δικαιωμα να μου τον δώσουν. θα κριθω θα αξιολογηθω θα βρεθω ανεπαρκης γιατι το να συμβει κατι αλλο θα ηταν εναντια στην φυσική ροη των πραγματων, και οταν μια μερα τα παιδια μου κανουν παιδια θα ΕΔΡΑΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΩΣ ΜΗΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!!!!
Οτιδηποτε αλλο θα ηταν αφυσικο.
Πρόσεξε καλή μου τι λες!
Εγω νωρίτερα κάτι ανέφερα για παιδοψυχολόγο και κάποιος με υψηλό Iq έβγαλε το συμπέρασμα ότι έτρεχα το μόλις (τότε) 6 μηνών μωρό μου σε ψυχολόγους... Αντε να εξηγήσεις ότι απλά συμμετείχα τον Ιούνιο σε μια εκδήλωση των pampers όπου μας μίλησαν ψυχολόγοι!
Μέχρι στιγμής απ'ότι καταλαβαίνω τα πας περίφημα σα μητέρα και συγχαρητήρια! Ακρως εσωτεριστική η στάση σου
Οσο για το δημόσιο σχολείο είμαι και εγώ της ιδίας άποψης... Από τώρα οι γνωστές μου με ρωτάνε σε ποιό σχολείο θα την γράψω όταν μεγαλώσει και φρίττουν όταν τους λέω στο πλησιέστερο δημοτικό!
Να΄σαι καλά και να συνεχίσεις το λειτούργημα αυτό με μεράκι...

quote:
Μεγαλώνω δυο παιδιά και συνάμα με μεγαλώνουν και αυτά.
Αχ, και να μπορούσαν όλες οι μανούλες να το πούνε αυτό!

Αυτή που σας μιλάει από το...μέλλον