- ΤΟ " ΑΓΙΟ " ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Άρα τους κληρονομούμε από το προπατορικό αμάρτημα και δώθε. Βέβαια αν υπάρχουν στοιχεία να συμβαίνει κάτι άλλο, είμαι πρόθυμος να τα ακούσω και να "ζυγίσω" τα στοιχεία.
Η προσπάθεια πάντως του αμαρτωλού ανθρώπου να τιθασεύσει (και μέσω της άσκησης) το σώμα του, εξυψώνει την πνευματικότητά του, ενώνεται (πλησιάζει) με το θείο και περιθωριοποιεί (το κατά δύναμιν) τα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει ευτυχισμένος (το κατά δύναμιν πάντα και ανάλογα τον άνθρωπο) ακόμη και σε περιόδους μεγάλης θλίψης. Αρκεί η προσέγγισή του και η πίστη του προς τον Θεό να είναι ειλικρινής. Το ίδιο και η μετάνοιά του όποτε χρειαστεί, απαραίτη προϋπόθεση για να ανακουφιστεί η ψυχή.
Ξεκαθαρίζω πάντως πως εξαιρώ την ψυχιατρική και τις νόσους της ψυχής από τη συζήτησή μας. Μιλάμε για ψυχολογία κι όχι ψυχιατρική.
Κατ'αρχάς θα μπορούσα να πώ πολλά για την διαφορά ψυχιάτρου και ψυχολόγου αλλα και την άποψή μου , ωστόσο δεν θα το κάνω για καθαρά προσωπικούς μου λόγους , θα πώ όμως μόνο ότι εκτός των βαριών περιπτώσεων που δεν υπάρχει θεραπεία αλλα προσφέρεται η δυνατότητα χειρισμού των συμπτωμάτων απο τον ασθενή με φάρμακα και γενικά αγωγή που τον καθιστούν υποτονικό...για τις ήπιες περιπτώσεις ο καλός ψυχολόγος
Καθαρά προσωπική άποψη αλλα αυτή είναι η δική μου!!!
Τώρα λές ότι κληροδοτήθηκαν!!!
Να το θέσουμε και αυτό λοιπόν ως δεδομμένο...οκ!!!
Ποιός μας έκανε την τιμή και μας τα κληροδότησε όμως και επίσης αυτός -ο όποιος το έκανε- που το έκανε , φαντάζομαι θεωρείς δεδομμένο ότι δεν του ήταν κάτι άγνωστο αυτοί οι μηχανισμοί αλλα αποτελούν μέρος του...σωστά???
Φαντάζομαι ότι δέχεσαι την θέση του Χριστιανισμού , ότι ο μοναδικός και αποκλειστικός δημιουργός του ανθρώπου , θεωρείται ο Θεός και μάλιστα τον έφτιαξε "καθ'εικόνα και ομοίωσιν"...
ΣΗΜ.."Στην πρώτη σου πάντως τοποθέτηση , αν δεν κάνω λάθος είπες ότι είναι αυτο-δημιούργητοι και αυτό δεν εχει καμμιά σχέση με την κληροδότηση που υποστήριξες αργότερα..τελικά κληροδοτήθηκαν ή είναι αυτο-δημιούργητοι"???
Παραθέτω την απάντηση σου ... "τότε θα πρέπει οι μηχανισμοί να είναι αυτοδημιούργητοι. "

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Edited by - Εαρινός on 11/05/2011 22:17:07
Τώρα εσύ ενδιαφέρεσαι ποιος ήταν ο αρχέγονος δημιουργός; Έχει να κάνει με το δέντρο της ζωής και νομίζω πως είναι εκτός θέματος και δεν έχει και μεγάλη σημασία. Μπορώ να σου πω πάντως πως διαχειριστής μετά το προπατορικό αμάρτημα είναι ο διάβολος.
Κι αν το καλοσκεφτείς δεν παίζει καν ρόλο ακόμη κι αν είναι αυτοδημιούργητοι. Δεν πας σε έναν ψυχολόγο επειδή έχεις έναν μηχανισμό (αυτοδημιούργητο ή κληρονομημένο) ούτε πας σε ψυχολόγο επειδή είσαι ευτυχισμένος.
Πας επειδή κάποιος πάτησε τον διακόπτη του μηχανισμού.
Συμβουλή:
Να εξασφαλίσεις τον μηχανισμό σου απο αυξομειωτικές
τάσεις του ηλεκτρικού φορτίου και έτσι δεν θα πας ποτέ
στον ψυχίατρο.Είδες που οι απολογητές όλο και κάτι ξέρουν?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Ίσως δεν κατάλαβες το ύφος μου, αυτό το συμπέρασμα έβγαλα για σένα, ότι δηλαδή τους θεωρείς αυτοδημιούργητους. Είχες ήδη απορρίψει το τρίτο ερώτημά σου και για κάποιον λόγο θεώρησα πως δεν δίνεις ιδιαίτερες πιθανότητες και στο δεύτερο.Τώρα εσύ ενδιαφέρεσαι ποιος ήταν ο αρχέγονος δημιουργός; Έχει να κάνει με το δέντρο της ζωής και νομίζω πως είναι εκτός θέματος και δεν έχει και μεγάλη σημασία. Μπορώ να σου πω πάντως πως διαχειριστής μετά το προπατορικό αμάρτημα είναι ο διάβολος.
Κι αν το καλοσκεφτείς δεν παίζει καν ρόλο ακόμη κι αν είναι αυτοδημιούργητοι. Δεν πας σε έναν ψυχολόγο επειδή έχεις έναν μηχανισμό (αυτοδημιούργητο ή κληρονομημένο) ούτε πας σε ψυχολόγο επειδή είσαι ευτυχισμένος.
Πας επειδή κάποιος πάτησε τον διακόπτη του μηχανισμού.
Φίλε μου , προσωπικά δεν έχει καμμιά απολύτως σημασία τι λέω σε σχέση με αυτά που λές εσύ...δεν θα σου υπαγορεύσω και κανένας άλλος το τι θα πείς εσύ...έχεις το δικαίωμα να διαφωνήσεις και να καταθέσεις την δική σου άποψη...
Αν λοιπόν διαφωνείς ή συμφωνείς με κάποια απο τις τρείς περιπτώσεις , μπορείς και τώρα να το καταθέσεις...
Στον ψυχολόγο ή στον γιατρό ή στο συνεργείο ασφαλώς δεν θα ρωτήσεις ποιός έφτιαξε έναν ορισμένο μηχανισμό , διότι κανείς απο τους ανωτέρω δεν πρόκειται να ισχυρισθεί ότι τον έχει δημιουργήσει ο ίδιος-μπορεί όμως ο καθένας τους να αποφανθεί για την ποιότητά του και τις δυνατότητες του εργοστασίου παραγωγής του ακόμα και για την επάρκεια της τεχνογνωσίας του-...στο θέμα όμως που συζητάμε , μια μερίδα ανθρώπων -και σύ μαζί- ισχυρίζεται ότι τον άνθρωπο και όχι μόνο τον δημιούργησε αποκλειστικά και μόνο ο Θεός και μάλιστα καθ'εικόνα και ομοίωσιν και μάλιστα μόνον "ευγενικό και καλό"...και βεβαίως -προφανώς συμφωνείς σε αυτό- και τους αντιστοίχους μηχανισμούς δημιουργίας των όμορφων συναισθημάτων και σκέψεων...ασφαλώς και πράξεων!!!
Εγώ σε πρώτη φάση δεν θέλω να διαφωνήσω με αυτήν την "ιδέα"...ωστόσο λογικά σκεπτόμενος σε ξαναρωτώ.."Τους 'άλλους' μηχανισμούς των 'κακών συναισθημάτων"...ποιός τους δημιούργησε???
Το τι και κατα πόσο παίζει ρόλο , ασφαλώς ΚΑΙ θα το εξετάσουμε στην πορεία της συζητήσεως , ας αρκεσθούμε επι της στιγμής να 'ξεμπερδέψουμε' με αυτά που μας απασχολούν αυτήν την στιγμή και μετά θα πάμε παρακάτω...
Ευχαριστώ για την υπομονή σου!

Επειδή ωστόσο τα δικά μου λόγια είναι φτωχά, ξαναπαραθέτω το κείμενο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού ο οποίος νομίζω πως απαντά στο ερώτημά σου.
"Διότι μία αρχή του αγαθού υπάρχει, η οποία είναι ελεύθερη από κάθε κακία (ο Θεός). Αλλά, ρωτούν, αν συμβαίνει αυτό, από που προέρχεται το κακό; Διότι είναι αδύνατο να δημιουργηθεί το κακό από το αγαθό. Λέμε, λοιπόν, ότι το κακό δεν τίποτε άλλο παρά στέρηση του αγαθού και παρεκτροπή από τη φυσική κατάσταση σε μιά άλλη που παραβιάζει τη φυσική κατάσταση· διότι κανένα κακό δεν αποτελεί φυσική κατάσταση. Όλα, δηλαδή, όσα ο Θεός δημιούργησε είναι πολύ καλά, σύμφωνα με το δημιουργικό τους σκοπό. Αν, λοιπόν, παραμένουν έτσι, όπως δημιουργήθηκαν, «είναι πολύ καλά»· αν όμως απομακρυνθούν με τη θέλησή τους από τη φυσική κατάσταση και έλθουν σε κατάσταση που παραβιάζει τη φύση τους, καταλήγουν στο κακό
.
Στην κατά φύση βέβαια κατάσταση όλα είναι υπόδουλα και υπάκουα στο Δημιουργό. Όταν, λοιπόν, με τη θέλησή του κάποιο δημιούργημα επαναστατήσει και παρακούσει στο δημιουργό του, σχηματίζει μέσα του την κακία· η κακία, δηλαδή, δεν είναι κάποια ουσία, ούτε χαρακτηριστικό κάποιας υπάρξεως, αλλά είναι κάποιο συμβάν, δηλαδή θεληματική εκτροπή από τη φυσική στην αντίθετη με τη φύση κατάσταση, πράγμα που είναι η αμαρτία.
Από πού, λοιπόν, προήλθε η αμαρτία; Είναι εφεύρημα της αυτεξούσιας γνώμης του Διαβόλου. Είναι, δηλαδή, ο Διάβολος κακός; Σύμφωνα με τη δημιουργία του δεν είναι κακός εκ φύσεως αλλά καλός· διότι ο Δημιουργός τον έπλασε λαμπρό και φωτεινό άγγελο, αυτεξούσιο ως λογικό ον· με τη θέλησή του όμως εγκατάλειψε τη φυσική αρετή και έπεσε στο σκοτάδι της κακίας, με την απομάκρυνσή του από το μόνο αγαθό και φωτοποιό Θεό.
Διότι απ’ Αυτόν (τον Θεό) προέρχεται κάθε αγαθό, και ανάλογα όποιος με την απόφασή του (και όχι τοπικά) απομακρύνεται απ’ Αυτόν, πέφτει στο κακό.
Για ποιό λόγο, αν και ο Θεός γνώριζε εκ των προτέρων ότι αυτοί επρόκειτο να αμαρτήσουν και να μη μετανοήσουν, τους δημιούργησε;
Ο Θεός από καλωσύνη δημιουργεί τα όντα από την ανυπαρξία στην ύπαρξη και προγνωρίζει αυτά που θα συμβούν. Αν, βέβαια, δεν επρόκειτο να υπάρχουν, ούτε κακοί επρόκειτο να γίνουν και ούτε θα είχε γίνει η πρόβλεψη της δημιουργίας τους. Διότι οι γνώσεις αφορούν σε ό,τι υπάρχει και οι προγνώσεις σε ό,τι θα υπάρξει· προηγείται, δηλαδή, η ύπαρξη, και ακολουθεί η καλή ή κακή ύπαρξη. Εάν όμως (τα όντα) επρόκειτο να δημιουργηθούν από την αγαθότητα του Θεού αλλά κατόπιν θα γίνονταν κακοί εξαιτίας της δικής τους θελήσεως, και γι’ αυτό το λόγο ο Θεός αρνούνταν να τα δημιουργήσει, τότε το κακό θα νικούσε την αγαθότητα του Θεού. Ο Θεός, όμως, πλάθει αγαθά όλα τα όντα που δημιουργεί· και καθένας με τη δική του θέληση γίνεται καλός ή κακός."
Οπότε αδερφέ μου ο Θεός δημιούργησε τα πάντα αγαθά. Και τον διάβολο και το δέντρο της ζωής και τους μηχανισμούς. Η οικειοθελής απομάκρυνση όμως του ανθρώπου από τον Θεό (ελεύθερη βούληση) του στερεί το αγαθό. Σε αυτή τη στέρηση υποκινητής (όπως και στο προπατορικό αμάρτημα) είναι ο διάβολος. Εκείνος πατά το κουμπί (εξωτερικά ερεθίσματα) ώστε μετά από μια μεγαλύτερη ή μκρότερη αλληλουχία γεγονότων βάζει εμπρός τους μηχανισμούς για να φέρει το επιθυμητό σε αυτόν αποτέλεσμα.
Αν ο άνθρωπος ήταν ενωμένος με τον Θεό, τότε οι μηχανισμοί είτε δεν θα ξεκινούσαν καθόλου είτε θα μπορούσαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, ο άνθρωπος θα βίωνε το αγαθό και δεν θα υπήρχε η ανάγκη ψυχολόγου του οποίου όσο ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, τόσο αυξάνεται η πελατεία του.
Άλλο σε ρωτάω και άλλο μου απαντάς και αν διαβάσεις προσεκτικά τι αναφέρει ο Δαμασκηνός , θα διαπιστώσεις ότι κάνει μια γενική και αόριστη θα έλεγα αναφορά-τοποθέτηση...προσωπικά έκανα μια πάρα πολύ συγκεκριμμένη ερώτηση...εφόσον μπορείς απάντησε στην ερώτησή μου..

Θα μπορούσα ενδεχομένως να σου πω ότι ανάμεσα στις τρεις υποθέσεις σου (αυτοδημιούργητοι-διάβολος-άνθρωπος) κλίνω προς τη δεύτερη αλλά όχι ακριβώς αφού ο διάβολος δεν δημιουργεί αλλά μάλλον στερεί αυτό που δημιουργησε ο Θεός. Οπότε πάρτο σε μια τέταρτη περίπτωση. Έγραψα και πιο πριν, όχι δημιουργός ο διάβολος αλλά διαχειριστής.
Προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός στα λόγια μου, γι' αυτό και παρέθεσα τα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού διότι δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια λανθάνουσα γλώσσα ή να παρεξηγηθεί το ύφος μου και να φανεί ότι υποστηρίζω μια θέση ενώ δεν συμβαίνει αυτό.
Οι ιδέες τις οποίες ασπάζεσαι και θεωρείς ως αλήθεια , προφανως τις γνωρίζεις
Ξεκάθαρα να μου πείς , ποιός δημιούργησε -όχι ποιός διαχειρίζεται- αυτούς τους μηχανισμούς των "άσχημων-κακών" συναισθημάτων...αυτό και τίποτ'αλλο...τι αναφέρει η "πίστη" σου , αυτό ζητώ...
Και ασφαλώς οι "απόψεις" του Δαμασκηνού , δεν δίνουν απάντηση...
Και πάλι ευχαριστώ!

Πώς να στο εξηγήσω αλλιώς; Δημιουργία είναι κατασκευή. Ο διάβολος δεν δημιουργεί τα άσχημα, καταστρέφει τα όμορφα. Δια-βάλλει τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς.
Το σκοτάδι δεν δημιουργείται, απλά είναι έλλειψη φωτός. Αυτό λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, αυτό λέω κι εγώ.
Δια-βολή, διαστρέβλωση δηλαδή του ήδη υπάρχοντος. Πόσο πιο ξεκάθαρος να γίνω;
Δηλαδή , καταστρέφει τα όμορφα και αφήνει τα άσχημα...άρα και τα άσχημα υπάρχουν ήδη φίλε μου έτσι???
Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο "Θεός" δεν δημιουργεί μόνο τα όμορφα αλλα και τα άσχημα , οπότε καμμιά σχέση δεν έχει με την εικόνα που τον παρουσιάζουν...συμφωνούμε???

quote:
Το σκοτάδι δεν δημιουργείται, απλά είναι έλλειψη φωτός. Αυτό λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, αυτό λέω κι εγώ
Εννοείς δηλαδή πως αρκεί η δημιουργία της μιας έκ των δύο καταστάσεων ενός δίπολου, για την αιτιολόγηση της άλλης ως την αντίθετη κατάσταση?
quote:
Stellarquote:
Το σκοτάδι δεν δημιουργείται, απλά είναι έλλειψη φωτός. Αυτό λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, αυτό λέω κι εγώΕννοείς δηλαδή πως αρκεί η δημιουργία της μιας έκ των δύο καταστάσεων ενός δίπολου, για την αιτιολόγηση της άλλης ως την αντίθετη κατάσταση?
Μπαααα,θα εννοεί τα...μονόπολα!!
Αν και αμφιβάλω αν ξέρει τι είναι!!![]()
![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
"Από πού, λοιπόν, προήλθε η αμαρτία; Είναι εφεύρημα της αυτεξούσιας γνώμης του Διαβόλου. Είναι, δηλαδή, ο Διάβολος κακός; Σύμφωνα με τη δημιουργία του δεν είναι κακός εκ φύσεως αλλά καλός· διότι ο Δημιουργός τον έπλασε λαμπρό και φωτεινό άγγελο, αυτεξούσιο ως λογικό ον· με τη θέλησή του όμως εγκατάλειψε τη φυσική αρετή και έπεσε στο σκοτάδι της κακίας, με την απομάκρυνσή του από το μόνο αγαθό και φωτοποιό Θεό".
Ένας οικοδεσπότης (Θεός), δημιουργεί ένα υπέροχο πιάτο. Προσκαλεί τον άνθρωπο (δημιούργημα) για τραπέζι. Δίνει στον υπηρέτη (διάβολος) το υπέροχο δημιούργημα για να το σερβίρει, όμως στη διαδρομή ο υπηρέτης ρίχνει δηλητήριο στο φαγητό. Είναι ο οικοδεσπότης υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση του προσκεκλημένου;
Ο Θεός φτιάχει μόνο χρυσάφι, ο διάβολος το παίρνει και το ρίχνει στη λάσπη, το θάβει. Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει τον αγώνα του, να ανακαλύψει το χρυσάφι, να το καθαρίσει από τις λάσπες. Ο αγώνας του δεν θα πάει χαμένος, όταν το βρει θα γεμίσει πλούτη. Αν πάλι κάποιος άλλος αποφασίσει πως είναι μύθος το θαμμένο χρυσάφι ή βαριέται να δουλέψει για να το βγάλει, θα πάρει κι εκείνος εκείνο που του αρμόζει και το οποίο είναι συνέπεια της δικής του ελεύθερης βούλησης.
Υπάρχει πιο ισχυρή απόδειξη απο τον Δαμασκηνό?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Ένας οικοδεσπότης (Θεός), δημιουργεί ένα υπέροχο πιάτο. Προσκαλεί τον άνθρωπο (δημιούργημα) για τραπέζι. Δίνει στον υπηρέτη (διάβολος) το υπέροχο δημιούργημα για να το σερβίρει, όμως στη διαδρομή ο υπηρέτης ρίχνει δηλητήριο στο φαγητό. Είναι ο οικοδεσπότης υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση του προσκεκλημένου;
από την στιγμή που ο οικοδεσπότης(θεός) ξέρει τι θα κάνει ο υπηρέτης(διάολος) τότε είναι συνεργός του εγκλήματος
“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

Ό,τι ήταν να πω το είπα, η συνεχής επανάληψη θα υποδήλωνε την αγωνία μου να πείσω για το δίκαιο των επιχειρημάτων μου είτε τους άλλους είτε τον εαυτό μου. Και ειλικρινά δεν έχω καμία τέτοια αγωνία. Μια μαρτυρία φωτός έκανα και τίποτε άλλο.
quote:
@Άθεος, κάνεις λάθος. Την απάντηση (αν την κατανοήσεις) θα τη βρεις στο κείμενο του Αγίου Ιωάννη.
γιατί κάνω λάθος; ο θεός είναι παντογνώστης άρα γνωρίζει ότι ο διάολος θα διαφθείρει τον άνθρωπο άρα είναι συνένοχος
“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ