- Τα Ζώα Έχουν Ψυχή;;; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
γιατι ρε παιδια ειναι κακο να ασκωτωνουν τα ζωα αλλα ζωα πιθανων για να τραφουν..
γιατι κρινουμε εξ ιδιων....
και το χοντραινουμε....
φτασαμε να μιλαμε για το καρμα των ζωων...
ξεχωρισαμε αραγε τοσο πολυ απο την δημηουργια που δεν καταλαβαινουμε ποια καθολου την φυση και προσπαθουμε να την εξηγησουμε με ανθρωπινα μετρα και σταθμα...
ενω το σωστοτερο θα ηταν να εξηγησουμε την δικια μας συμπεριφορα με βαση την συμπεριφορα του σκυλου μας..
αν δουμε την βασικη συμπεριφορα του σκυλου- λυκου θα δουμε οτι ειναι βασικα ενας γνωμωνας που μεσω αυτης μπορουμε να εξηγησουμε πολλα ειδη- κοματια της ανθρωπινης συμπεριφορας ...
...γιατι ο λυκος-σκυλος βρισκεται ποιο κοντα στο προτοτυπο στο αρχεγονο...
ας αφησουμε λοιπον το καρμα και την ψχ και ας αναλυσουμε την συμπεριφορα του λυκου και να εισθε σιγουροι οτι στο τελος θα δουμε ποσο μιαζουμε και ποσο ελαχιστα διαφερουμε...
love for what is comming and forgivness for the past...
ΕΞΗΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ "ΨΥΧΗ".
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ;
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗ.
ΚΥΤΤΑΡΟ : "Η ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΖΩΗΣ"
ΠΟΣΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ; ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΤΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ;
ΑΣ ΜΗΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΗ, ΝΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΑΜΟΙΒΑΔΑ ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ, ΚΑΙ Η ΑΡΑΧΝΗ ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ, Η ΨΥΧΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΦΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ, ΑΛΛΟ Η ΨΥΧΗ ΑΛΛΟ Η ΛΟΓΙΚΗ. Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ, Η ΨΥΧΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΙΣΩΣ Η ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΗ. ΒΟΛΕΥΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΟΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΑΥΤΗ Η ΙΔΕΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΨΥΧΗ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΥΜΑΣΤΕ; ΡΕΣ ΛΕΓΑΝ ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ.
ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΗ.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΕΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ.
ΜΕ ΑΓΑΠΗ
ARCHON

ΤΑ ΨΥΧΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΟΥ !!!!!
KATERINAKI !
Η μαύρη γάτα
Χαρακτήρας – Πανέξυπνη και απίστευτα πονηρή. Το να την ξεγελάσεις είναι σχεδόν αδύνατο. Λατρεύει την μουσική αλλά και το καλό φαγητό. Είναι κάπως ιδιότροπη, εκλεκτική και πολύ υπεροπτική. Μα η αγάπη και ο σεβασμός της κερδίζεται σχετικά εύκολα.

MIKY
Ο Γκρίζος γάτος
Χαρακτήρας – Υπεροπτική, αξιοπρεπής, ακατάδεκτη και πολύ φιλάρεσκη. Δύσκολα κερδίζεις τον σεβασμό της, μα εάν το καταφέρεις, αποκτάς έναν απίστευτα θαρραλέο σύμμαχο.
FIFI - MENIA
Η Τρίχρωμη γάτα
Χαρακτήρας – Πανέξυπνη, παιχνιδιάρα μέχρι τα βαθιά της γεράματα, πονηρή, κλέφτρα, φιλάρεσκη και απίστευτα γαλίφα! Έχει έναν εντυπωσιακό τρόπο να σε κάνει να κάνεις ότι εκείνη θέλει. Είναι πολύ δυναμική και πεισματάρα. Διαθέτει πολύ δυνατή κράση, αρρωσταίνει σπάνια και αναρρώνει γρήγορα.

ΜΕXIS ![]()
Η Τιγρέ γάτα (κεραμιδόγατα)
Χαρακτήρας – Ριψοκίνδυνη, καλοσυνάτη, λατρεύει το φαΐ και είναι η πλέον ταλαντούχα κλέφτρα! Είναι πιο εύκολο να κερδίσεις την αφοσίωση της τιγρέ γάτας παρά οποιασδήποτε άλλης. 
Ο γλυκούλις μου ....χάθηκε πρόσφατα από νεφρική ανεπάρκεια ......κλαψψψψψψ
Νομίζω πως εχω ολα τα προσόντα ...να γίνω μια καλή μαγισσόυλα ...με τόσες γάτες ...
Εχω μεγαλώση δίπλα σε γάτες .....και αυτά που εχω δεί ...σε αυτές και στον σκύλο μου ...δεν τα εχω δει ουτε σε ανθρωπο ....
Οι γάτες εχουν ΤΌΣΟ ψυχή ....ΠΟΥ εμείς οι ανθρωποι εχουμε ακομα να μάθουμε πάρα πολλά ...
Edited by - cat on 19/04/2003 01:55:45
Καταρχάς φίλε Drumx13 με μπέρδεψες λίγο...
Στο λέω γιατί απο τα συμφραζόμενα, νομίζω πώς πέρνεις κομμάτια απο το post που έστειλα, ΑΛΛΑ τα "χρησημοποιής" με λάθος τρόπο
ΔΕΝ ΕΙΠΑ, ότι τα ζώα έχουν ΚΑΡΜΑ.
Το αντίθετο μάλιστα υποστηρίζω.
ΔΕΝ ΕΙΠΑ, ότι είναι κακό τα ζώα να ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΟΦΉ ΤΟΥΣ.
Αυτά που παρέθεσα ΩΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, τα παρέθεσα για εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα ζώα έχουν ΑΤΟΜΙΚΗ Ψυχή.
Σε αυτό που λές ότι αποκοπήκαμε, ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ τόσο πολύ απο τη ΦΥΣΗ και ότι με ΜΕΣΟ τη ΛΟΓΙΚΗ προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη ΦΥΣΗ, είναι σωστό.
Πράγματι!!! Με γνώμονα τον ΑΝΘΡΩΠΟ προσπαθούν οι περισότεροι να ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ τη Μάνα Φύση...
Θα πρέπει να αντιληθούμε ότι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, είναι και αυτός μέρος της Μάνας Φύσης, αλλά αυτό ας το αναπτύξουμε σε άλλο τόπικ καλύτερα...
Τελικά πές μας τη προσωπική σου άποψη φίλε μας περί της ΨΥΧΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ...
Καλέ μου φίλε 'Αρχοντα...
Προσωπικά την ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ως μέσο έρευνας της ΨΥΧΗΣ, την απορίπτω ΣΥΛΗΒΔΗΝ...
Την αποδέχομαι όμως ώς μέσο έρευνας του Μεγάλου Δυνάστη μας, του ΜΥΑΛΟΥ και κατεπέκταση του εργαλείου του, αυτό που αποκαλόύμε ΛΟΓΙΚΗ.
Το αυτό ισχύει και για την έταιρη επιστήμη που έχει ως πρώτο συνθετικό του ονόματός της τη λέξη ΨΥΧΗ και εννοώ την ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ...
'Ολα αυτά έχουν να κάνουν με του ΦΥΣΙΚΟΕΓΚΕΦΑΛΟ μας και ουχί με την ΨΥΧΗ ΜΑΣ, την υπεράγια κόρη του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ, μέρος, τρίμα, απόσπασμα της Πρώτης των Πάντων Πηγής....
Η ΛΟΓΙΚΗ λοιπόν είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να εξηγήσει την ΨΥΧΗ, άρα πόσο περισότερο στο να την ΕΡΕΥΝΗΣΗ....
Την καλημέρα μου και πάλι σε όλους...
Κέλσος ο Φιλαλήθης

και ο λογος οτι τα ζωα δεν εχουν την συναισθηση του επερχομενου θανατου και κατα συνεπεια δεν εχουν βρει την ενοια της ψχ.....
για να προχωρισουν παρακατω στην ενδεχομενη αθανασια της με τον ενα η με τον αλλο τροπο...
Οπως κανουν οι ανθρωποι απο φοβο...
καλημερα
Edited by - drumx13 on 19/04/2003 08:34:00
ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΕΥΣΤΟΧΑ ΟΣΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ, Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΦΑΤΙΚΟΣ (ΨΥΧΗ+ΛΟΓΟΣ)
ΩΣΤΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ; Η ΜΗΠΩΣ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΨΥΧΗ;
ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΠΑΩ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ "Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ"
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ
ΜΕ ΑΓΑΠΗ
ARCHON

Edited by - ARCHON on 19/04/2003 10:14:54
quote:
“Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δεν δημιουργήθηκαν τα πάντα για χάρη του ανθρώπου, όπως δεν δημιουργήθηκαν για χάρη του λιονταριού ή του αετού ή του δελφινιού. Ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό κατά τρόπο ώστε όλα τα μέρη του να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση και την τελειότητά του. Τα πάντα έχουν υπολογιστεί ώστε να εξυπηρετούν, όχι το ένα το άλλο αλλά το Όλον. Κι ο Θεός γι’ αυτό ενδιαφέρεται, κι έτσι το Όλον δεν το εγκαταλείπει η πρόνοια και δεν εξελίσσεται προς το χειρότερο, ούτε ο Θεός αποφασίζει ύστερα από κάποια χρονική περίοδο απραξίας να το στρέψει προς τον εαυτό του, ούτε κι εξοργίζεται με τους πιθήκους και τα ποντίκια.” ΚΕΛΣΟΣ, Αληθής Λόγος, σελ. 89.
Θα ήθελα να κάνω εδώ μια παρατήρηση συμφωνώντας με τον φίλο μας "Κέλσο" που έκανε σε ένα άλλο topic.
Υπάρχει μια μεγάλη εσωτερική παράδοση αιώνων πίσω μας. Υπάρχουν άνθρωποι, μεγάλα πνεύματα, που αγωνίστηκαν με τους περιορισμούς της ύλης και της φύσης και "κάρφωσαν" την συνείδησή τους, στην "καρδιά του μυστηρίου". Είναι λίγο αφελές να προσπαθούμε, ως παρθενογεννημένοι, να ξεκινήσουμε εμείς αυτές τις συζητήσεις αγνοώντας το παρελθόν.
Προς Θεού δεν λέω να μην συζητάμε και να παρατήσουμε το forum για να τρέξουμε στους αρχαίους συγγραφείς. Αλλά πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε αφορμές από αυτές τις απορίες που δημιουργούνται εδώ για να κάνουμε και την δική μας προσωπική μελέτη, μέσα από κλασικά βιβλία σοφίας.
Ο Πλωτίνος π.χ. αφιερώνει κεφάλαια ολόκληρα για το θέμα της ψυχής σε ένα από τα πιο σπουδαία έργα φιλοσοφικής κληρονομιάς που έχουμε τις "Εννεάδες". Ας καταλάβουμε τι θέλει να μας πει και μετά ας διαφωνήσουμε ή ας πάρουμε αυτό που μας χρειάζεται και κατανοούμε.
Είναι κρίμα να έχουμε τέτοιους θησαυρούς και να τους αφήνουμε αναξιοποίητους.
Τώρα φίλε μου Archon σου δίνω ένα απόσπασμα από αυτό το έργο. Μέσα σε αυτό ο Πλωτίνος αφήνει να εννοηθεί ότι η Φύση (αυτή που γεννά τα φυσικά σώματα, κύτταρα κ.α.) είναι σαν ένα είδος δευτερεύουσας φύσης, είναι ένα ασθενές γέννημα της Ανώτερης ψυχής. Προσπαθεί, η φύση, να μιμηθεί την ανώτερη ψυχή αλλά δυσκολεύεται (υπονοούμενα για τις ασθένειες, τις φυσικές ελλείψεις, τις γενετικές ανωμαλίες κ.α.).
Αν και ταιριάζει και στο topic για την ψυχή είναι καλό να το θέσουμε εδώ για να διαχωρίσουμε την φύση από την ψυχή.
quote:
Εάν κάποιος ρωτούσε την φύση: ένεκα τίνος δημιουργεί, και η φύση ήθελε να ακούσει τον ερωτώντα και να απαντήσει, σίγουρα, θα έλεγε: “Δεν θα έπρεπε να με ρωτάς, αλλά να καταλάβεις από μόνος σου, σωπαίνοντας, όπως κι εγώ σωπαίνω και δεν συνηθίζω να μιλώ. Τί πρέπει λοιπόν να καταλάβεις; Ότι το δημιούργημά μου είναι ένα θέαμα δικό μου, της σιωπούσας, ένα αντικείμενο θέασης που προέκυψε εκ φύσεως, κι έχει λάβει από εμένα - η οποία επίσης προέκυψα από μία τέτοια θέαση - την τάση να θεάται. Και η θέασή μου δημιουργεί το βλεπόμενο, όπως ακριβώς ιχνογραφούν οι μαθηματικοί μόνο εφόσον θεώνται. Κι ενώ εγώ βέβαια δεν ιχνογραφώ, αλλά μόνο βλέπω, προκύπτουν οι γραμμές των σωμάτων κάπως σαν βροχόπτωση. Με εμένα δεν συμβαίνει τίποτε διαφορετικό, από εκείνο που συνέβη με την μητέρα μου και τους γονείς μου. Κι εκείνοι προέκυψαν από μία θέαση, κι έτσι η γέννησή μου συνέβη χωρίς εκείνοι να κάνουν κάποια πράξη, διότι αυτοί είναι ανώτερες διαμορφωτικές δυνάμεις, κι εγώ γεννήθηκα μέσω της αυτοθέασής τους” Το Μεγάλο Βιβλίο, ΙΙΙ 8,4.“Τί σημαίνουν ετούτα; Σημαίνουν ότι η επονομαζόμενη “φύση” είναι γέννημα μιας ανώτερης ψυχής που ζει εντονότερα, και σωπαίνοντας ασκεί εντός εαυτής τη θέαση όχι στραμμένη προς τα επάνω και ούτε προς τα κάτω, αλλά ιστάμενη εκεί που βρίσκεται μέσα στο εντός εαυτής - σκέπτεσθαι και αυτοσυναισθάνεσθαι. Και μέσα σε αυτή την αυτοκατανόηση και αυτοσυναίσθηση, θεάται όσα είναι μεθύστερα του εαυτού της, κατά τις δυνάμεις της. Και τώρα πια δεν ζητά τίποτε άλλο, μιας κι έχει γεννήσει ένα θέαμα λαμπρό και χαριτωμένο...
...Η θέασή της είναι αθόρυβη, αλλά είναι και πιο θαμπή. Διότι υπάρχει μία άλλη θέαση που είναι σαφέστερη, ενώ η θέαση της φύσης είναι μόνο η απομίμηση μιας άλλης. Γι’ αυτό και το δικό της γέννημα είναι πέρα για πέρα ασθενικό, διότι μια ασθενική θέαση παράγει ένα ασθενικό βλεπόμενο.” ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το μεγάλο Βιβλίο, ΙΙΙ, 8,4.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΧΩ ΕΛΕΙΨΕΙΣ, ΘΑ ΣΙΩΠΙΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΔΩ, ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΜΟΛΙΣ ΚΑΛΥΨΩ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΟΥ.
ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ
ΜΕ ΑΓΑΠΗ
ARCHON

Archon είπα
quote:
Προς Θεού δεν λέω να μην συζητάμε και να παρατήσουμε το forum για να τρέξουμε στους αρχαίους συγγραφείς. Αλλά πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε αφορμές από αυτές τις απορίες που δημιουργούνται εδώ για να κάνουμε και την δική μας προσωπική μελέτη, μέσα από κλασικά βιβλία σοφίας.
Ο διανοητής μπορεί να γνωρίζει τόμους βιβλίων φιλοσοφίας απ' έξω αλλά να μην έχει εκδηλώσει ούτε ένα "σπυρί" πνευματικής ζωής. Δεν είχα ποτέ ως ιδανικό να βάζω την γνώση πάνω από την εμπειρία και θα ήταν λαθος να δώσω τέτοια εντύπωση.
Αλλά σε τέτοια θέματα όπως η ψυχή, χρειάζονται και γνώσεις, μόνο ως τροφή για το Νου.
Θεωρώ, όπως έλεγε ο Σωκράτης, ότι η σοφία και η αρετή είναι μέσα μας και δεν συνίστανται στην απόκτηση εξωτερικής γνώσης.
Η πνευματική γνώση, όμως, είναι το εξωτερικό ίχνος της εσωτερικής πραγμάτωσης. Είναι το απόσταγμα σοφίας που βιώθηκε ως εσωτερική εμπειρία από τους φιλοσόφους και που το απέδειξαν, έμπρακτα στην εξωτερική τους ζωή.
Έτσι γνώση χωρίς στοχασμό και χωρίς εσωτερική επιβεβαίωση είναι ένας χάρτης μιας άγνωστης χώρας όχι η ίδια η χώρα. Ο Χάρτης που έφτιαξαν οι προηγούμενοι εξερευνητές είναι ένα πολύτιμο βοήθημα αλλά δεν είναι η ίδια η χώρα. Πρέπει να βαδίσουμε με τα δικά μας πόδια για να επιβεβαιώσουμε την φυσική παρουσία όλων όσων παρουσιάζει ο χάρτης αλλιώς απλώς είμαστε σαν τουριστικοί πράκτορες και όχι τολμηροί εξερευνητές.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Ας συμμετέχουμε στο forum, ας γνωριστούμε, ας διασκεδάσουμε (εγώ το διασκεδάζω υπέρ του δεόντος
), ας επικοινωνήσουμε, ας νιώσουμε την ζεστασιά της εσωτερικής κοινότητας
(για αυτό εξάλλου δημιουργήσαμε και το forum) αλλά να μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται και η προσωπική μελέτη και η αξιοποίηση της φιλοσοφικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς.
Συγνώμη για το άσχετο μήνυμά μου αλλά δεν θα ήθελα να νιώσει κανένας ότι τον σνομπάρω. Αν είμαι καλός ως άνθρωπος, ή ως αναζητητής, μπορούν να το ξέρουν οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου και το περιβάλλον μου, από αυτά που πράττω και από τις επιλογές μου, και όχι το τι λέω και τι υποστηρίζω σε αυτό το forum.
Άρκετή μισαλλοδοξία και χωριστικότητα έχουμε, ας μην τα αυξήσω από τυχόν λάθη μου. ![]()

ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΕΙΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΝΟΙΩΣΩ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΜΕ ΑΓΑΠΗ
ARCHON
Υ.Γ. Ο AVATAR ΕΙΠΕ "ΣΟΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΧΡΗΣΙΜΑ'

Edited by - ARCHON on 19/04/2003 14:49:02
quote:
ΩΣΤΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ; Η ΜΗΠΩΣ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΨΥΧΗ;
Την καλησπέρα μου σε όλους...
Φίλε μου Drumx13, νομίζω ότι ο Τρισμέγιστος τα είπε πολύ σωστά...
Δεν θα αποδείξω ΤΙΠΟΤΑ σε κάνεναν. λένε οι ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ και συνεχίζουν, Οποιός θέλει ΑΣ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ και τότε θα ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ...
Ακολουθώ αυτόν τον κανόνα, αλλά ΠΡΟΚΑΛΩ (ευγενικά πάντα) να υπάρξουν ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ για το ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ η Ψυχή...
Επιχειρήματα...
Στα ανάλογα τόπικς ανάλωσα ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ που πείθουν (εμένα τουλάχιστον) στο ότι η ΨΥΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ...
Απεναντίας ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπόρεσε να "επιχειρηματολογίσει" ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...
θα χαρώ να είσαι ο πρώτος καλέ μου φίλε...
Καλέ μου 'Αρχοντα...
Ενα ΚΥΤΤΑΡΟ μπορεί να ζήσει ΜΟΝΟ ΤΟΥ;;;;
Να επιζήσει για την ΑΚΡΙΒΕΙΑ;;;
Χμμμμ νομίζω πώς ΟΧΙ...
Εχει την ανάγκη και του "άλλου" κυττάρου και του "άλλου" κυττάρου κλπ κλπ...
Δηλαδή ΠΡΕΠΕΙ να έχει το ΣΥΝΟΛΟ που αποκαλούμε ΣΩΜΑ, είτε ανθρώπινο είτε ζώου (επι του παρόντος δεν έχει σημασία)
Νομίζω λοιπόν πώς η ΨΥΧΗ είναι που ΖΩΟΠΟΙΕΙ τα κύτταρα σε ένα σώμα και όχι το αντίθετο...
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν στάθηκα ΚΑΘΟΛΟΥ στο θέμα του D.N.A.
Αυτός ο γεννετικός κώδικας, είναι που δίνει στοιχεία για το ΥΛΙΚΟ και ΜΟΝΟ ΣΩΜΑ...
Για τον φορέα της ψυχής, για το όχημά της...
Κάνε έναν κόπο και δές το μήνυμα που άφησα στο τόπικς του Αντώνιου "Αποφθέγματα & Λόγοι Σοφίας" προχθές...
Αναφέρω ένα απόσπασμα απο όλες τις "ιερές γραφές" για το ΟΧΗΜΑ ...
Για το θέμα τώρα του ζωντανού οργανισμού...
Αλήθεια, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ (ανθρώπινη, ζωική, ορυκτή);;;
Σε τι διαφέρει ένα ΖΩΝΤΑΝΟ από ένα ΝΕΚΡΟ σώμα;;;
Φίλε μου Πασχάλη, το "κλειδί" για μένα είναι να κατανοήσουμε ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ...
Και πιά σχέση έχουμε με τον ΚΟΣΜΟ...
Είτε είναι "Ανατολικός" είτε είναι "Δυτικός"... ο Κόσμος είναι ΕΝΑΣ...
Την καλησπέρα μου σε όλους σας φίλοι...
Κέλσος ο Φιλαλήθης

quote:
Νομίζω λοιπόν πώς η ΨΥΧΗ είναι που ΖΩΟΠΟΙΕΙ τα κύτταρα σε ένα σώμα και όχι το αντίθετο...
...αυτό φίλε Κέλσε, ελπίζω να απαντάει στην υλιστική πλευρά που βλέπουν κάποιοι από μας τη ζωή... Χαίρομαι που μία τόσο "απλή" φράση δίνει απάντηση σε τόσο "δύσκολα" ερωτήματα...

quote:
Δεν θα αποδείξω ΤΙΠΟΤΑ σε κάνεναν. λένε οι ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ και συνεχίζουν, Οποιός θέλει ΑΣ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ και τότε θα ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ...
θελω να ξεκαθαρισω απο την αρχη οτι ουτε εχω διαβασει αρχαιους ουτε ειμαι ειδικος περι ψχς και οτι εδω θα κανω ερευνα ...
πιστευω οτι... για να ειμαι σε θεση να κανω την ερωτηση περι ψχς ειμαι σε θεση και να την απαντησω χρησημοποιωντας τις πληροφοριες που εχω κατα συνεπεια.... θα κανω λαθη(εξ ορισμου) και παρακαλω να τα τονισετε
ψχ
φιλοσοφικα: η αυλη υποσταση καθε εμβιου οντος
θρυσκευτικα: η αυλη πνευματικη φυση του ανθρωπου που θεωρειτε αθανατη και συνεχιζει να υπαρχει μετα θανατον
κατα τον ομηρο και την λαικη πιστη:
αερωδεις και αορατη υλη η οποια υπαρχει στο σωμα και εξερχεται μετα θανατον με την τελαιυταια εκπνοη...
εδω να σταθουμε λιγο...
Απορισπτουμε εξ ορισμου οτι η ψχ ειναι υλη διοτι εχουμε φτασει να βλεπουμε και τα μικροτερα σωματιδια της υλης και ψχ δεν ειδαμε...
Απλα οπως και τα φαντασματα και τα πνευαματα ο λαος φανταζεται πολλα τα οποια χρηζουν πρωτα πρωτα ψχιατρικης φροντιδας...
Η αναπνοη για πολλα χρονια σταθηκε το σημειο αναφορας της ζωης και ο εντυπωσιακος θανατος ενος ανθρωπου με τον τελευταιο σπασμο γενησε την ιδεα της ψχ που βγαινει ...
Αν το δουμε απο την σκοπια του λαου υπερχουν πολλες λεξεις οπως ξεψυχησμα μου εβγαλε την ψχ κα που σημαινουν ακριβως καποια "ταλαιπωρια" στο κεντρο της αναπνοης...
Το παραδοξο ειναι οτι εχουμε δει τον θεο τους αγγελους (παλαια διαθηκη) το θαυμα, τους αγιους. τον μικροκοσμο της υλης, τον μακροκοσμο του συμπαντος και δεν εχουμε δει μια....
μονο μια ψχ...
απο τα θρυσκευτικα στηριζομαστε στις λεξεις που γραφονται στην γενεση και λενε τελως παντων οτι ο θεος φυσηξε πνοη στον αδαμ κλπ
-παλι.... η αναπνοη ως σημειο αναφορας-
και λιγο πολυ υποστηριζουν καποιοι οτι αναφερεται το συγκεκριμενο κοματι στην ψχ
και παλι συμφωνα με την βιβλο ο ανθρωπος οριστικε κυριαρχος επι των ζωων και τον φυτων του πλανητη...
ουτε λογος λοιπον για ψχ στα ζωα...
Εχω επιχειρηματολογισει κατα της ψχ στα ζωα προηγουμενος και βασιστικα στι οτι τα ζωα, υποθετουμε παντα, δεν εχουν αισθηση του θανατου και οτι εκει θα πρεπει να κοιταξουμε για να βρουμε "αληθειες" για την ανθρωπινη συμπεριφορα...
Η ψχ στην βιβλο ως λεξη και συμφωνα παντα με την μεταφραση που εχω αναφερεται στο κεφαλαο του κατακλυσμου πρωτη φορα...
και αναφερετε οχι ως ψχ αλλα ως εμψυχα οντα....
ακολουθει δηλαδη των φοβο που προκαλεσε ο κατακλυσμος και ο θανατος σημειωνω οτι ποιο πριν στο βιβλιο δεν αναφαιρετε αλλος βιαιος θανατος περα απο του καιν και εκει αναφαιρετε οτι το αιμα φωναζει στα αυτια του θεου οχι η ψχ...
Ισως εδω θα πρεπει μεταφορικα να τοποθετησουμε και την εναρξη της σχεσης ψχς- ανθρωπου ..
προερχεται απο τον φοβο του θανατου...
Στην ιστορια περασαμε απο πολλες καταστασης και η ψχ ως ενοια ακοθλουθησε..
οσο ποιο κοντα στο σημερα τοσο μεγαλυτερη εξελιξη εχει η ψχ..
Παλιοτερα υπηρχαν ανθρωποθυσιες που αργοτερα εξελιχθηκαν σε θυσιες ζωων ...
Η ανθρωποθυσια απο μονη της ως πραξη προυποθετει οτι η ανθρωποι δεν πιστευαν στη υπαρξη ψχς που υπαρχει μεσα σε ολους του ανθρωπους...
αγροτερα με τον θεο ο Ισσακ και ο καθε Ισσακ σταματαει να ειναι το θυμα των ανθρωποθυσιων και την θεση
του παιρνει ενα ζωο
Μια εξελιξη του ανθρωπινου μυαλου εντυπωσιακη ...
Υποθετουμε λοιπον οτι ποιο πριν η ανθρωποθυσια ηταν κατι διαδεδομενο και οταν το θυμα ετυχε να ειναι καποιος δικος μας (φαινεται απο την σχεση αβρααμ- ισσακ) τοτε για πρωτη φορα η ανθρωπωθυσια γινεται κατι κακο -ασυμφορο και καταργητε..
Παρολα αυτα οπως ειπα η ανθρωποθυσια ως εννοια αρνητε την υπαρξη ψχς σε ολλους τους ανθρωπους και ισως η ανακαλυψη- εφευρεση της ψχς να ορισε και το τελος των θυσιων αυτων ανα τους αιωνες και κατα πολιτισμο.
Η ελευση του χριστου ανεβαζει την ψχ σε αλλο επιπεδο την στελνει στον παραδεισο αν και συμφωνα με την ορθοδοξια στον παραδεισο θα παμε και με το σωμα μας
στην πορεια και παλι με κατα τους αιωνες διαδεδομενα πιστεω η ψχ εξελισεται και γινονται ερευνες πανω σε αυτην
σε καθε ερευνα την παιρνουμε σαν δεδομενο και προσπαθυομε να την εξηγησουμε καμια ερυενα δεν θεωρησε την ψχ ανυπαρκτη και να προσπαθησει να αποδηξη εκ των υστερων οτι θα πρεπει να υπαρχει...
Το αν δεν υπηρχε θεος θα επρεπε να τον ανακαλυψουμε εχει αποδηχτει και το δεχομαστε ολοι
Το αν δεν υπηρχε ψχ τι θα επρεπε να κανουμε δεν εχει συζητηθει επαρκως και ο λογος ειναι οτι οι ερευνητες θεωρησαν την ψχ ως δεδομενο
δεδομενο που προηλθε απο την ερμηνεια των κειμενων της αγιας γραφης...και απο παλιοτερες λαικες δοξασιες αλλα και σαν του ομηρου (σημερα ξερουμε οτι ειναι δοξασιες)
ερμηνεια που εγινε στην εποχη τους ..
Ειναι λοιπον σιγουρο οτι μεταγενεστερες ερμηνεις θα εχουν διαφορετικα αποτελεσματα σε διαφορετικες ερωτησεις
Η ψχ σημερα σε καθε πολιτισμο του σημερα εχει εξελιχθει σε κατι αθανατο τι οποιο συσωρευει υλη γυρω του και ζει και καποια στιγμη η υλη αυτη καταρεει και η ψηχη ξαναρχιζει απο την αρχη
αληθεια τι βολικος ορισμος ...
και ακομα ποση μεγαλη αναγκη για αθανασια εκφραζει αυτος ο ορισμος ποσο πολυ φοβο για τον θανατο κατι που δεν εχουν τα ζωα και οπως ειπα εκει πρεπει να κοιταξουμε για να δουμε το αρχαιο προτυπο συμπεριφορας της εμβιας υλης
οσο για το κυταρο που λες κελσο
να σου θυμισω οτι υπαρχουν και μονοκυταροι οργανισμοι
Παρακατω...
το αρχαιο προτυπο του σκυλου λυκου εχει της βασικες αναγκες οξυγονο νερο φαγητο με αυτην την σειρα και εχει και τον φοβο του θανατου και θα παλαιψει για να μην πεθανει ...γιατι ο θανατος λαμβανετε ως απωλεια απο ολα τα εμβια η διαφορα μας ειναι οτι τα ζωα δεν αντιλαμβανονται.... δεν εχουν ανακαλυψει ισως την βολη του "μετα θανατον" και κατα συνεπεια δεν εχουν αναγκη απο μια ψχ που να εξελισεται παραληλα με την εξελιξη....
του θεου, δηλαδη, του ανθρωπινου μυαλου
Κατι χανεις με τον θανατο και εκει ειναι που μπαινει η ανθρωπινη διανοηση και εφευρισκει ορους οπως η ανθρωπινη ψχ....
που ειναι αθανατη και αφθαρτη και αυλη(το μονο που δεν εχει.... ειναι να ειναι πανταχου παρων και τα παντα πληρων) και να ειστε σιγουροι οτι σε 1000 χρονια θα εχει και αλλα χαρακτηρηστικα μεχρι που καποια στιγμη να προσεγγισει το θειο και να γινει θεος η ιδια
Ισως τελικα να ειναι κατι σαν μια προσπαθεια του ανθρωπου να κατανοησει το θειο μεσα απο τα ανθρωπινα.....εφευρηματα
εκει που πρεπει να ψαξουμε ειναι στην λεξη εμβια...στην λεξη ζωη εκει θα πρεπει να βρουμε αν υπαρχει η οχι ψχ
θα επανερθω με νεοτερες σκεψεις συντομα
Edited by - drumx13 on 20/04/2003 21:07:58
και μας παρουσιαζονται σαν ψχ αιχμαλωτισμενες στον κοσμο ετουτο απο καποια δικια μας αμελεια ή απο καποια αμελεια γενικοτερα ...
Τυψεις
Η ψυχολογια και η ψχιατρικη παρολο που το ονομα τους λεει αλλα ουσιαστικα καταποιανονται με αρωστιες που εχουν σαν βαση τον εγκεφαλο
Η ψχασθενια για παραδειγμα ειναι μια αρωστια που το υποκειμενο ακουει ως επι τω πλειστον φωνες ,μιλαμε δηλαδη για παραισθησης.... γι αρωστιες του εγκεφαλου αφου ως γνωστο ο εγκεφαλος ειναι το κεντρο οπου καταληγουν η αισθησεις...
συμφωνα με ολα τα κατα καιρους (και στις μερες μας) επικρατουντα η ψχπρεπει να βρισκετε καπου στο στηθος....
(το οτι εκει βρισκεται και το οργανο της αναπνοης λετε να ειναι τυχαιο)?
το στηθος-πνευμονες φυσικα δεν εχει καμια σχεση με τον εγκεφαλο...
Απο την λαικη παραδοση λοιπον μας ερχεται η ψχ που καποια στιγμη περιγραφεται στην βιβλο και απο τοτε ειναι ο θεμελιωδης κανονας που οριζει και ξεχωριζει την ανθρωποτητα απο τα ζωα
(ξαναλεω οτι συμφωνα με την ορθοδοξια τα ζωα δεν εχουν ψχ)
Στις ανατολικες φιλοσοφιες γενικοτερα ισχυει περισοτερο το οτι η ψχ συγκεντρωνει γυρω της την υλη σε καποια μορφη της και εκει η θρυσκεια προσπαθει να εξηγησει το λογο που πηρε την ταδε μορφη...
αποδεχεται την ψχ ως αρχαια και αλαζει μορφες οριζομενες απο τις πραξεις του σωματος του προκατοχου της..... (βολικο)
παλι το ιδιο ερωτημα παλι ο ιδιος φοβος(θανατος) οπου αλαζει η απαντηση και το αποτελεσμα
Η βαση ειναι ιδια... υπαρχει μετα θανατον ζωη και ο τροπος για να την ζησεις ή να την ξαναζησεις ειναι να σωσεις την ψχ σου
Ηθικοπλαστικο το διδαγμα...
εκτος αν εμεις η ανθρωποι αμελησουμε καποιο καθηκον κατα καιρους εκφραζομενο ως λαικη παραδοση οποτε η ψχ του νεκρου δεν υσηχαζει
και κατα τα εθιμα της καθε εποχης αληφουμε τον νεκρο με μυρο ,λαδι η κρασι, του δινουμε χρηματα,διαφορα υλικα που μπορει να ειναι χρησημα στην μετα θανατον ζωη, αναλογα με την εποχη...
Συβηθως φτιαχνουμε και ενα μυθο για της ψχ οπου αναλογα με το ποσο ανεβασμενος ειναι ενα πολιτισμος τοσο ποιο πολυ σοφιστικε ειναι ο μυθος και τοσο ποιο πολλα συνοδευουν των νεκρο στην μετα θανατον ζωη του
θυμιζω τους αρχαιους αιγυπτιους που εβαζαν στους νεκρους τους ενα σωρο μπιχλιμπιδια για να τα χρησημοποιησουν στον αλλο κοσμο
Αναρωτηθηκατε ποτε αν καποιος αρχαιος αιγυπτιος πορουσε να ζησει σημερα και να δει τα μπιχλιμπιδια αυτα να μην βρισκονται στον αδη αλλα στο μουσειο?(θα παθαινε σοκ)
Αναλογα λοιπον το ποιο αναπτυγμενος ειναι ενας πολιτισμος τοσο ποιο πολυ τον απασχολει η αθανασια του και κατα συνεπεια ο ορισμος αυτης μεσω της ψχ
ενω οσο ποιο "πισω" ειναι ενας λαος ιστορικα απο την εποχη του τοσο ποιο κοντα ειναι στην ανθρωποθυσια....και στο αιμα
θυμιζω τους αρχαιους αμερικανους που εκαναν ανθωποθυσιες και αυτο ισως να μας λεει κατι για το δρομο που ειχε παρει ο πολιτισμος τους
θυμιζω και αυτο που ειπα στην αρχη
Ο θανατος του καιν αναφερεται απο τον θεο ως αιμα που φωναζει ενω αγροτερα και μετα τον κατακλυσμο αναφαιρετε πρωτη φορα ο ορος εμψυχα
θα τα ξαναψαξω
παντως πουθενα δεν φαινεται πρακτικα οτι υπαρχει ψχ....
και μαλλον θα πρεπει να ψαξουμε στα αρχεγονα προτυπα συμπεριφορων οπως των ζωων....
Αυτα βρισκονται πολυ μακρια απο πολιτισμικα "φτιασιδωματα" και ειναι ποιο αυθεντικα
και απο την εμπειρια μου στο θεμα μπορω μετα βεβαιωτητος να πω οτι ο μακρινος συγγενης (κατα των δαρβινο), ο αδερφος μου ( κατα τους ινδιανους), λουκ( ο σκυλος μου), δεν ανυσηχει καθολου γαι την ψχ του
που αλωστε δεν εχει (κατα την ορθοδοξια), και που ισως να ειναι ο πεθαμενος μου παππους( κατα τους ανατολικους) που πεθανε περιπου τον ιδιο καιρο που γεννηθηκε ο λουκ...
Γελειοτητες.... συμφωνω των θρυσκειων και των ανθρωπων
τα λεμε....
ο εσωτερικος κρυμενος εαυτος...η ψχ
ολοι εχουμε εναν....
... αλλα μακραν απεχει απο τα διαδεδομενα πιστευω και πουθενα λογως περι αθανασιας αυτης πραγμα που ειναι η γυμνη (περα απο πολιτισμικα φτιαιδωματα ) αληθεια
...Προσωπικά είμαι πολύ ΕΓΩΙΣΤΗΣ για να δεχτώ κάτι τέτοιο...
Εντωμεταξύ, να θέσω το θέμα της "επικοινωνίας" του ανθρώπου με τα ζώα, κυρίως όταν υπάρχει πολυετές δέσιμο και δυνατή αγάπη...
ΔΕΝ είναι δεδομένο και αποδεκτό απ'όλους ότι υπάρχει; Πέραν από την "επικοινωνία του σώματος" όπως ο drumx14 λόγω επαγγέλματος την εννοεί...
...καθώς και το θέμα της "αίσθησης του θανάτου" που έχουν τα ζώα, όπως την περιγράφει στο αρχικό μήνυμα του topik ο φίλος Πλάτωνας, και όπως πολλοί από μας θα έχουμε παρόμοιες εμπειρίες... Είτε πρόκειται για θάνατο, είτε για φυσική καταστροφή (κυρίως σε περιπτώσεις σεισμών - θυμάμαι πρόσφατα, στον μεγάλο σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία, είχαν "λυσσάξει" οι σκύλοι της γειτονιάς μου!)...
...θυμάμαι και τα βιβλία που μικρότερος είχα διαβάσει με ΠΑΘΟΣ τότε (τώρα τα βλέπω διαφορετικά) του Βουδιστή μοναχού Λόμπσαγκ Ράμπα... Δύο απ' αυτά, ισχυριζόταν πως τα είχε γράψει με την καθοδήγηση της γάτας του... Σε πολλά δε απ' αυτά, τόνιζε ιδιαίτερα την "τηλεπαθητική" επαφή κι επικοινωνία που είχε αναπτύξει με τις γάτες του, με τις οποίες συζούσε ΚΑΝΟΝΙΚΑ, όπως οι άνθρωποι μεταξύ τους... Θεωρούσε δε τις γάτες πολύ χαρισματικά ζώα, και σε πολλές περιπτώσεις "ανώτερα", ως προς τις "ψυχικές" δυνατότητες, από τον άνθρωπο!
Τι να πω...

κατ αρχην παραμενω drumx13 και δεν ενοω να γινω 14αρων με τιποτα
με την γατα ειναι αδυνατον να υπαρξει αγαπη οσα χρονια και να περασουν...
εσυ ως ανθρωπος μπορει να την λατρευεις αλλα η γατα δεν κανει τιποτα αλλο παρα να σε χρησιμοποιει για το φαι της ή ως "μεσον" για καποιες αναγκες της...
Θυμαμαι μια γιαγια που βρεθηκε πεθαμενη και μισο φαγωμενη απο την αγαπημενη της γατα που οταν η γιαγια επεξε να της παρεχει φαι εκεινη εκανε αυτο που ηξερε απο παντα "χρηχημοποιοησε" το μεσον για να τραφει
Σκυλοι- λυκοι...
εκει τα πραγματα ειναι διαφορετικα εκει δεν υπαρχει αγαπη απο την πλευρα του σκυλου προς τον ανθρωπο
Ειπα προηγουμενος οτι η σχεση που διεπει τον σκυλο με το αφεντικο του ειναι σχεση κυριαρχιας ..σχεση αρχηγου,λυκου Α και λυκου Β..
Σε καθε στιγμη της ζωης του και μεχρι ο σκυλος να ωριμασει (αναλογα την φυλη ειναι 2 με 3 χρονια) ειναι ενα "χαζοκουταβο" που παντα παιζει παιχνιδια θεσεως απο την φωλια ακομα τα παιχνιδια αυτα οριζουν την κοινωνικη θεση του κουταβιου στην αγελη φωλια και δειχνουν στο εμπειρο ματι ποιος σκυλος ειναι Α, ποιος β,.... ποιος Ω,
και αναλογα την θεση τους κανουν-επιλεγονται για δουλειες...για σαλονι,για να οδηγουν τυφλους για ναρκωτικα κλπ
Τα παιχνιδια θεσεως παιζονται και αργοτερα στην σχεση που οικοδομιται αναμεσα στο αφεντικο και στον σκυλο...
ενα παραδειγμα..
Ο σκυλος που τον πλησιαζεις για πρωτη φορα συνηθως πηδαει επανω σου και "παιζει με τα ρουχα σου με τα χερια σου σου κανει (νομιζεις )χαρες...
στην ουσια σε τσεκαρει ποσο κακος εισαι ...
εκει γινεται μια εξ οικιωση με το καινουργιο σου σκυλο και του δινουμε το δικαιωμα να πιστευει οτ θα κυριαρχισει καποτε πανω σου..
μεχρι ο σκυλος να εξαρτηθει απο εσενα οποτε του κοβεις τον βηχα γιατι γινεται " επικυνδηνος" ειδικα αν ο σκυλος εχει εκπαιδευτη να δαγκωνει...
Εδω πρεπει να καταλαβεις οτι στην αγελη του σκυλου λυκου συμετοχη στο ζευγαρωμα εχει μονο ο λυκος Α και η λυκαινα Α και ειναι αδιανοητο αλλο σκυλος κατωτερης κοινωνικης θεσεως στην αγελη να επιχειρησει να ζευγαρωσει με μελος της αγελης ...Ετσι εξηγητε το ενστικτο -ταση του σκυλου να κυριαρχησει στην αγελη του και να ζευγαρωσει γιαυτο και δεν πρεπει να μπαινει σκυλος στην κρεβατοκαμαρα μας οταν υπαρχουν παιδια και εγκυμονουντα θυληκα...Υπαρχει κυνδηνος
βεβαια εδω μπαινει και ο πωλητης του σκυλου ο οποιος θα ειναι ανευθηνος αν σου δωσει ενα σκυλο Α για να τον βαλεις στο σαλονι σου
Δυνατη αγαπη λοιπον με ανθρωπινους ορισμους δεν υπαρχει μετα απο μια ηλικια ο σκυλος παραιτητε -συμβηβαζεται με την κοινωνικη του θεση αλλα παντα υπαρχει το ενδεχομενο ο σκυλος σου να στην "πεσει" με τον τροπο του και αναλογα το δυναμικο του εκει μπαινει η εμπειρια σου...
Υπαρχει ομως εξαρτηση απο εσενα, απο καποιο παιχνιδι, απο το φαι του σε θελει σκυλος, για να παει βολτα,
Προγνωση σεισμων...
εχουν χρησιμοποιηθει μαζι με αλλα ζωα για να προγνοσουν σεισμους και εκτος απο μια φορα στην Κινα οπου εγινε επιτυχης προγνωση δεν πετυχαν σε καμια αλλη περιπτωση...
Επιστημονικα καποιες φορες πριν τον σεισμο εκλυετε ηλεκτρικη ενεργεια
Αυτη η ενεργεια φορτιζει το τριχωμα των ζωων με το ιδιο ηλεκτρικο φορτιο και ως αποτελεσμα εχουμε τις τριχες του ζωου να αποθουνται μεταξυ τους Αυτο τα ζωα το καταλαβαινουνε στο τριχωμα τους καθως και τα φιδια στο δερμα τους ..ετσι αν τα παρατηρησουμε λίγο πριν τον σεισμο θα δουμε αυτο που ονομαζετε στην γλωσα μας παραξενη συμπεριφορα ...
το θεμα ειναι οτι την αντιλαμβανωμαστε παντα εκ των υστερων και την συνδιαζουμε με το συμβαν....
Τωρα εμεις μετα απο τα 20000 χρονια σχεση σκυλου ανθρωπου εχουμε μαθει να ξεχωριζουμε τη "γλωσα" του καλυτερα απο την γλωσα της κοτας, της κατσικας, του γαιδαρου, και των αλλων κατοικιδιων...
και για αυτο αντιλαμβανομαστε το ουρλιαχτο ως ασυνηθηστη συμπερηφορα και παραξενο αλλα της περισοτερες φορες ειναι προσπαθεια του σκυλου να επικοινωνισει με απομακρυσμενα μελη της οικογενιας αγελης του και εδω μπαινει αυτο που ειπα παραπανω για τον θανατο
τα λεμε...
για τον βουδιστη μοναχο θα τα πουμε αλλη ωρα ...
Αν και νομιζω οτι εκανε ενα βασικο λαθος στην σχεση του με της γατες ...
τους εδινε ανθρωπινα χαρακτηριστικα και ανθρωπινο μυαλο πολοι ιδιοκτητες κατοικιδιων το κανουν..
τα λεμε
καλημέρα από νια ηλιόλουστη θεσ/νίκη
για το θέμα αν υπάρχει ψυχή η όχι...
΄Δείτε φίλοι μου, παρατηρήστε όταν σας δοθεί η ευκαιρία
ένα σμήνος πουλιά, ή ενα κοπάδι ψάρια.
Δείτε την ομοιόμορφη, στρωτή ροή στην κίνηση τους...
Είναι, ναι η όχι, ικανή απόδειξη (ή εστω ένδειξη)
πως η ψυχη του σμήνουυς
ΥΠΑΡΧΕΙ;