ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τα δόγματα δυστυχώς, τα 'χουμε μέσα στο μυαλό μας. Και ο νοών νοείτο. - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Τα δόγματα δυστυχώς, τα 'χουμε μέσα στο μυαλό μας. Και ο νοών νοείτο. - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

kost33 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
14/02/2005, 09:06:28
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ kost Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΠΕ ΕΝΕΦΕΡΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ??????

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ...

ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ...

quote:
Τα περισσότερα Δόγματα τα βρίσκουμε στην Επιστήμη.Νεύτων είναι το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό.Κέπλερ το δεύτερο.Αινστάιν το τρίτο.Διατύπωσαν δόγματα,διατύπωσαν γνώση τέλεια,ανεπίδεκτη διαφωνίας.

ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΑΠΛΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΝ ΘΕΩΡΙΕΣ...
ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ?????

ΜΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ.....

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ Η ΤΟΝ ΑΙΣΩΠΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΟΓΜΑ ΕΚΑΝΑΝ ????

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

14/02/2005, 13:39:39

Avatar οι προαναφερθέντες επιστήμονες δεν διατύπωσαν θεωρίες,διατύπωσαν Νόμους.

Πχ. ο Νευτώνειος Νόμος της ισόποσης Αντίδρασης σε κάθε Δράση.Αυτό είναι ένα Δόγμα!Ειδικά ο Νεύτων είναι μία φοβερή περίπτωση μιας και συνδύασε την Επιστήμη με τη Θεοσοφία.Ο νόμος της ισόποσης Αντίδρασης δεν είναι παρά η επιστημονική απόδειξη του αιώνιου Νόμου της Νεμέσεως ο οποίος φανερώνει ότι αυτό που κάνουμε γυρνάει πάντα πίσω σε εμάς.

Η επιλογή του Αισώπου ίσως είναι λίγο υποκειμενική όμως του Ομήρου δεν είναι.Στα αρχαία χρόνια ήταν αδιανόητο για Έλληνα(και όχι μόνο) να μην έχει μελετήσει Όμηρο.

14/02/2005, 16:43:29
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ kost ΑΝΑΦΕΡΩ...

quote:
ΜΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ....

Ο ΦΙΛΟΣ Δημήτρης ΑΝΑΦΕΡΕΙ..
quote:
Στην Παπυρος Λαρους, όπου έχει σελίδες επι σελίδων για το δόγμα, το δογματισμό, τη δογματική και πολλά άλλα σχετικά δεν αναφέρει πουθενά για δογματικές σχολές στην αρχαιότητα.[RED]

ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ?????

ΔΟΓΜΑΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ [RED]ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

14/02/2005, 22:17:38

Ο Ήλιος γράφει αρκετά περί δόγματος και συν τοις άλλοις αναφέρει και όσα έγραψα.Κατά τη γνώμη μου προσεγγίζει το Δόγμα πιο βαθιά από τους άλλους.

Δηλαδή ο Νεύτων ήταν ένας πλανημένος που μας παραμύθιαζε?Δεν νομίζω.Βρήκε όντως ένα σημαντικό κομμάτι της "Αλήθειας".

Τέλος πάντων,η συζήτηση έχει μείνει στάσιμη και έχουμε αρχίσει να επαναλαμβανόμαστε.Καλή συνέχεια.

16/02/2005, 00:03:38
Γεια σου φίλε kost

Τα είπαμε από την αρχή ότι τελικά η όλη συζήτηση γίνεται για να καταλήξουμε σε έναν κοινό ορισμό του δόγματος. Επί της ουσίας απ’ ότι βλέπω όλοι συμφωνούμε, απλά ο κάθ’ ένας λέγοντας δόγμα έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του.

Η λέξη δόγμα έχει τη ρίζα της στο δοκεί

Δοκώ :

(αρχ.) υποθέτω, νομίζω, μου φαίνεται ότι

ως έδοξα εν ύπνω (=είδα, θεώρησα)
σκέπτομαι να, προτίθεμαι
θεωρώ εύλογο
αποφασίζω
δοκώ μοι, ως το δοκεί μοι = νομίζω, μου φαίνεται
έχω απόφασι, γνώμη

Καταρχήν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις επιστημονικές αρχές από τα δόγματα. Κάθε φυσική επιστήμη στηρίζεται σε κάποιες αρχές που είναι φανερές και θέτονται υπό κρίση. Ένας επιστήμονας θέτει τις αρχές και τα αξιώματά του, παραθέτει τα δεδομένα του και με λογική-μαθηματική διαδικασία προχωράει στην απόδειξη. Σου λέει όμως εξ’ αρχής ότι αν δεχτώ αυτήν την πρόταση τότε με βάση τα δεδομένα και τους ακόλουθους συλλογισμούς αποδεικνύεται ότι… κτλ

Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει το παραπάνω με τη γνώμη που σχηματίζει κάποιος για κάτι και δεν δέχεται να του την αμφισβητήσει κανένας γιατί αν του την αμφισβητήσει χάνει το μόνο σταθερό σημείο της ύπαρξης του, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του και είναι ικανός για το μεγαλύτερο έγκλημα προκειμένου μη γίνει τούτο.

Τότε που ο Νεύτων ανακάλυψε τους νόμους της παγκόσμιας έλξης εν μέσω γενικού δογματικού σκοταδισμού ήταν πραγματικός επαναστάτης και πάνω σ’ αυτούς στηρίχτηκε ολόκληρη κοσμοθεώρηση (το σύμπαν ως ένα καλοκουρδισμένο ρολόι). Αργότερα αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έτσι και νέες θεωρίες ήταν πιο αποτελεσματικές στο να ερμηνεύσουν κάποιες κινήσεις ουρανίων σωμάτων (ειδική θεωρία της σχετικότητας) αλλά και πάλι αδυνατούν να ερμηνεύσουν όλες τις κινήσεις.

Στην επιστημονική κοινότητα κάθε νέα ανακάλυψη είναι και μια πρόκληση για κάποιον να την ξεπεράσει. Και πως την ξεπερνάει; Γνωρίζει όλες τις αρχικές υποθέσεις, τα δεδομένα, τους συλλογισμούς και τα αποτελέσματα. Είναι όλα φανερά και υπό κρίση και εκεί είναι η πρόκληση να πας λίγο παραπέρα εκείνο που άλλοι ξεκίνησαν, να το βελτιώσεις.

Λες ότι η φύση είναι γεμάτη δόγματα. Δε συμφωνώ, η φύση είναι γεμάτη αναπότρεπτες αρχές φυσικές. Η λέξη δόγμα δεν έχει τη βάση της στη φύση αλλά είναι όρος κοινωνικός που πασχίζει να γίνει αναπότρεπτος όπως μια φυσική αρχή, καταρρίπτοντας έτσι το Δόγμα Zadok που λέει πως ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που μπορεί να βελτιώνει τον εαυτό του.
Μπορούμε να πούμε ότι μια πέτρα υπόκεινται σε γνώμη-δόγμα όταν κατρακυλά σε μια πλαγιά επειδή υπόκεινται στην αρχή της βαρύτητας και την αδράνειας; Δε νομίζω..

16/02/2005, 00:23:31
Αγαπητέ lorenzo

quote:

αν και αναφερόμουν αλλού, θάθελα να σου πω για το θέμα που θίγεις μη ξεχνάς, ότι ψάρεψε τους μαθητές του, τους οποίους προσυλήτησε, ονόμασε προδότη τον Ιούδα, τον άπιστο Θωμά, τα τρία χρόνια διδασκαλίας-προσυλητισμού κλπ.
- Δημήτρη, πολλές φορές αν όχι τις περισσότερες, όλα τα δόγματα χρειάζονται ένα χρονικό περιθώριο προπαγάνδας, διεργασιών, για ν' αποκτήσουν οντότητα, πριν γίνουν επανάσταση ή οτιδήποτε. Άλλωστε η δύναμη τους είναι στο μπλα μπλα...

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το ποιος ήταν ο Χριστός. Προσωπικά δε γνωρίζω πολλά ιστορικά στοιχεία και γενικά απ’ ότι έχω καταλάβει ο καθ’ ένας λέει ότι τον συμφέρει. Γι’ αυτό λοιπόν έχω σχηματίσει μια δική μου θεωρία (όσο γίνεται αδογμάτιστη ) με βάση την αντίληψή μου και τα όσα έχω διαβάσει. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ μαζί σου αλλά νομίζω πως για το συγκεκριμένο θέμα είναι εντελώς περιττό να το αναλύσουμε.

Edited by - Δημήτρης on 16/02/2005 00:31:45

16/02/2005, 00:45:57
quote:

Η λέξη δόγμα δεν έχει τη βάση της στη φύση αλλά είναι όρος κοινωνικός που πασχίζει να γίνει αναπότρεπτος όπως μια φυσική αρχή, καταρρίπτοντας έτσι το Δόγμα Zadok που λέει πως ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που μπορεί να βελτιώνει τον εαυτό του.

Είναι πραγματικά δικό μου αυτό το "Δόγμα" και καταρρίφθηκε

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

16/02/2005, 01:06:32
quote:

quote:

Η λέξη δόγμα δεν έχει τη βάση της στη φύση αλλά είναι όρος κοινωνικός που πασχίζει να γίνει αναπότρεπτος όπως μια φυσική αρχή, καταρρίπτοντας έτσι το Δόγμα Zadok που λέει πως ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που μπορεί να βελτιώνει τον εαυτό του.

Είναι πραγματικά δικό μου αυτό το "Δόγμα" και καταρρίφθηκε

Αστειεύομαι καλή μου..
Τη συγκεκριμένη φράση εγώ την είχα δει σε ταινία!

16/02/2005, 01:47:58
Εντάξει, μέχρι εκεί το κατάλαβα, αλλά είπα να σε "ξεσκεπάσω" ...

Ας σου αφιερώσω κι εγώ ένα ποιηματάκι:

Μήπως ό,τι θαρρούμε βασίλεμα
γλυκοχάραμ' αυγής είναι πέρα
κι αντί να 'ρθη μία νύχτα αξημέρωτη
ξημερώνει μία αβράδυαστη μέρα;

Μήπως είναι η αλήθεια στο θάνατο
κι η ζωή μήπως κρύβει την πλάνη;
Ό,τι λέμε πως ζη μήπως πέθανε
κι είν' αθάνατο ό,τι έχει πεθάνει;

...............Γ. Δροσίνης

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

16/02/2005, 02:39:04

αν τα δογματα προερχονται απο τις "εξ αποκαλυψεως αληθειες" αποτελουν παρωπιδες.

αλλα υπαρχουν και "αληθειες" που η λογικη τις αναγαγει σε δογματα.

πχ. "ο θεος ειναι ενας για ολους τους ανθρωπους, και ολο το συμπαν"

αλλα υπαρχει θεος?

αυτο ειναι θεμα προσωπικης αντιληψης, αρα και προσωπικο δογμα του καθενος (ειτε πιστευει, ειτε ειναι αθεος)

η τριτη κατηγορια, (αυτη που νομιζω οτι αναφερεται η Ζαντοκ), ειναι οι "οπαδοι του χαους" (δεν ξερω πως αλλιως να τους πω), στο οποιο χαος ολα ειναι πιθανα, αρα και εμεις ετοιμοι για ολα χωρις προκαταλειψεις και δογματα.

μπορει να υπαρχει θεος, μπορει και οχι, αλλα δεν μας απασχολει αφου εμεις απλα αφηνομαστε στο χαος.

ο τροπος για να αφεθεις στο χαος ειναι να "παιζεις" - αυτο δεν ειναι δογμα, απλα η γνωμη μου και μπορει να καταριφθει ανα πασα στιγμη και με την αδεια μου.

ΥΓ. καλη μου Ζαντοκ πολυ ψηλα τον ανεβασες τον πηχυ και σε λιγο θα ακουγονται ακατανοητα αυτα που θα γραφονται!

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

ΔρυίδηςΝέο Μέλος
13/03/2005, 19:42:33
Είτε είσαι φονταμελιστής Χριστιανός, Ορθόδοξος Εβραίος, πιστός Mουσουλμάνος ή άθεος, αναρωτιέσαι τι είδους συμμετοχή έχει η CIA σε ένα πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων "religion initiative" ή σε κάθε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α.Το πιο γνωστό σύγχρονο παράδειγμα κυβερνητικής επέμβασης σε θρησκευτικές στρατηγικές είναι η ναζιστική Γερμανία.
14/03/2005, 00:17:05
quote:

Είτε είσαι φονταμελιστής Χριστιανός, Ορθόδοξος Εβραίος, πιστός Mουσουλμάνος ή άθεος, αναρωτιέσαι τι είδους συμμετοχή έχει η CIA σε ένα πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων "religion initiative" ή σε κάθε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α.Το πιο γνωστό σύγχρονο παράδειγμα κυβερνητικής επέμβασης σε θρησκευτικές στρατηγικές είναι η ναζιστική Γερμανία.

Καλώς ήρθες Δρυίδη.
Για πες μας λίγο για την εμπλοκή κυβέρνησης-θρησκείας στην ναζιστική Γερμανία να καταλάβουμε πού το πας το θέμα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

ΔρυίδηςΝέο Μέλος
16/03/2005, 13:06:59
Δεν πρέπει να ανεχόμαστε σχολεία τα οποία δεν βρίσκονται υπό θρησκευτικοί καθοδήγηση,καθώες μια γενικότερη ηθική διαπαιδαγώγηση χωρίς παρουσία θρησκευτικών ιδρυμάτων θα βρίσκονταν στον αέρα.Όλοι οι χαρακτήρες και θρησκευτικά ζητήματα πρέπει να κατευθύνονται από την πίστη.Χρειαζόμαστε ανθρώπους που πιστεύουν...

[Adolf Hitler, April 26, 1933, from a speech made during negotiations leading to the Nazi-Vatican Concordant of 1933]