- Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
'Αγαπητε αδελφε επεσα πανω στο post σου σχετικα με τη διαλυση του εγω και τ γνωστικη διδασκαλια. Να σου πω εδω οτι ημουν για 10 μελος της Γνωστικης και εφαρμοζα με ζηλο τις πρακτικες που εδινε ο Σαμαελ Αουν Βεορ για τη διαλυση του εγω και γνωριζω καλα ολη τη γνωστικη θεωρια σχετικα με τη διαλυση του εγω. Για αλλα 10 χρονια εχω μελετησει και εφαρμοζω πρακτικες απο μεγαλους Ινδους Δασκαλους, οπως του Σουαμι Σιβαναντα, Μαχαβαταρ Μπάμπατζι, Σρι Ραμανα Μαχαρσι).
Επειδη καταλαβαίνω την αγωνια και το προβληματισμο σου, με μεγάλη μου χαρά θελω να σε βεβαιώσω οτι δεν χρειάζεται να κατέβεις σε καμία κόλαση για να διαλύσεις το εγω και τισ διάφορες εκφράσεις του. Ούτε χρειάζεται να κάνεις αστρικά ταξίδια για να διαλύσεις τα εγώ.
Ούτε η δική μου εμπειρία, ούτε οι διδασκαλίες αλλων μεγάλων Δασκάλων επιβεβαιώνουν ότι κατι τετοιο είναι απαραίτητο. Γι αυτό μην ανησυχείς και μη φοβάσαι.
Ο δρόμος της διάλυσης του εγώ οχι μόνο δεν είναι εύκολος , αλλα επιπλέον ακανθώδης και απαιτεί σταθερή αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, πίστη, ειλικρινή ζήλο, επιμονή, υπομονή, αντοχή στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες και πλήρη αφιέρωση νου, καρδιάς και σώματος για το σκοπό αυτό.
Υπαρχουν αρκετές διαφορετικές μεθοδοι με τις οποίες μπορεί να επιτευχθει η διαλυση του εγω. Αναλογα με το επιπεδο που βρισκεται κανεις, τις ικανότητες και την ιδιοσυγκρασια του μπορει να βρει τις μεθοδους που ειναι κατάλληλες γι αυτόν.
Τωρα, θα με ρωτησεις: Πως ξερω ποιες ειναι οι κατάλληλες για μένα; Αν ειλικρινα σ ενδιαφερει να διαλύσεις το εγώ σου και να γνωρισεις την αληθεια (και αυτο να αποδεικνυεται και στη πραξη) το Ειναι σου θα σε οδηγησει σ αυτο που χρειαζεσαι. Στο μεταξυ εξασκησε με ολη σου τη δυναμη αυτα που γνωριζεις σχετικα με τη διαλυση του εγω. Προσευχησου και με ανοιχτο νου περιμενε τη βοηθεια που ειναι βεβαιο και προορισμένο οτι θα έρθει. Μαθε να αφουγκράζεσαι τη καρδιά σου για να αντιλαμβάνεσαι αν αυτα που συναντάς ειναι για σενα.
Ετσι κι αλλιως αυτη η εργασία δεν είναι μια προσωπικη μας υπόθεση. Το Ειναι μας ειναι που θελει ν αφυπνιστεί μέσα σ εμας και ωθεί τα κατώτερα οχηματα σ αυτη τη προσπαθεια. Αυτο θελει να πει ότι ο αληθινόσ Δάσκαλος είναι μεσα μας, είναι ο καθοδηγητής μας και ο τελικός μας σκοπος.
Αυτος μας οδηγει σε εξωτερικους Δασκαλους και διδασκαλιες αναλογα με τις αναγκες μας.
Θελω να μάθω την Αληθεια εδώ και τωρα σ αυτή τη ζωή, δηλαδη ποιός πραγματικα είμαι περα απ το σώμα, το νου και τις αισθήσεις; Θελω στ αληθεια ν απελευθερωθώ απ τις επιθυμιες και τις απολαυσεις αυτου του κοσμου; Ειμαι διατεθειμενος να κανω τα παντα γι αυτο και να εγκαταλείψω οτιδηποτε ειναι εμπόδιο σ αυτό; Αν ναι, τιποτα δε μπορει να σ εμποδισει. Ολο το συμπαν είναι μαζι σου γιατι ολο το συμπαν ειναι μεσα σου και εισαι ενα με ολο το συμπαν.
Το μετρο, η κοινη λογικη, η πρακτικότητα και η απλότητα είναι απαραίτητα σ αυτό το δρόμο διότι η φαντασία και η μυθομανία είναι απ τα κυριοτερα οπλα του εγω για ν αποπροσανατολιζουν το μαθητη.
Σου ευχομαι ολοψυχα να συνειδητοποιήσεις την αιώνια ειρήνη και ευδαιμονία μέσα σου.
Ειρηνη, Αγαπη, Αρμονία
OM TAT SAT'
Ενδιαφέροντα τα όσα λες.
Αν δεν πειράζει να ρωτήσω, σε ποιας γραμμής γνωστική ομάδα πήγαινες; Του Δασκάλου Ραμπουλού ή άλλη;
Σχετικά με τη διάλυση του Εγώ, θα ήθελες να πεις αρχικά δυο λόγια για το τι έιναι το Εγώ;
PAN. PAZ.
Αγαπητέ αδελφέ elmisattva καλώς ήρθες, όσο για την ωριμότητα του εγώ, τρέχοντας στο στίβο της συνειδητότητας, αντιλαμβάνομαι ότι δεν προορίζoνται όλοι για ολοκλήρωση ή ανάπτυξη, κι αυτό που έχουν κοινό ανάμεσά τους είναι η έλλειψη της ανώτερης διανοητικής πόλωσης κι αυτό είναι η αιτία που τα εγώ τους δεν είναι ώριμα, αλλά ρευστά και νεφελώδη, διότι αν ξέφευγαν από την ασυνειδητότητα,
το πρώτο και άμεσο έργο θα ήταν να σχηματήσουν ένα συμπαγές ανώτερο διανοητικό εγώ και να κάνουν κάτι για να προχωρήσουν πέρα από αυτό,
δεν προχωρούν όμως, γιατί, σχεδόν σ’ όλους οι αρνητικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές από τις θετικές, και είναι ένα έργο μόνο για όσους έχουν την ισχυρή τάση να καταπιαστούν με το εγώ τους, παρόλες τις εσωτερικές κι εξωτερικές αντιστάσεις κι όχι για τους χλιαρούς που οι δυνάμεις τους είναι διχασμένες.
Όταν η πλειονότητα ζει σε αδράνεια γιατί να τους ξυπνήσει κάποιος, αφού ειναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο ζωής τους, γιατί να τους ξυπνήσει κανείς πρόωρα και να διαταράξει την ζωή τους;
Υπάρχει όμως μια μικρή μειονότητα που είναι ανήσυχη κι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αιτία, ικανή να καταπιαστεί με τον εσωτερικό μηχανισμό της κι είναι όντα από φυσικού τους προορισμένα για ολοκλήρωση και συνειδητότητα, ωστόσο όσοι έχουν σαν προορισμό να αναζητήσουν το πνεύμα και να καταστρέψουν τον εγωισμό τους είναι σοβαροί, στοχαστικοί, δεν χαρίζονται στον εαυτό τους,
και κάθε θρίαμβό τους τον βλέπουν σαν κάτι ανεπιθύμητο, σαν κάτι που αργά η γρήγορα πρέπει να διαλύθεί, χαίρονται όταν η αίσθηση του εγώ τους μικραίνει.
Ένα ώριμο εγώ νιώθει ότι δεν επιθυμεί πια να κάνει κάτι για να ενισχυθεί γιατί έχει φθάσει ένα σημείο ωριμότητας που ξεπερνά πολύ το μέσο όρο, κι έτσι μια τέτοια ωριμότητα αποτελεί και το ξεπέρασμά του γιατί δεν μπορεί να μείνει ικανοποιημένο με τον εαυτό του,
γι αυτό αρχίζει να νιώθει ανικανοποίητο και ανήσυχο και ζητάει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δώσει θέση σε μια νέα κατάσταση, αλλά αυτό συμβαίνει στα πολύ ώριμα εγώ, αν ένα εγώ νιώθει κατώτερο αγωνίζεται για επιβολή και ανωτερότητα, τότε αυτό το εγώ δεν είναι ώριμο κι έχει τη φυσική τάση να αναπτυχθεί, να ενισχυθεί, ώσπου να φθάσει σ’ ένα σημείο ωριμότητας.
Οι δύο κύριες κινήσεις είναι:
Η κάθοδος από το απόλυτο, οπότε παρατηρείται συμπύκνωση,
και η άνοδος από την ύλη, οπότε παρατηρείται αραίωση.
Η ανοδική κίνηση της ύλης είναι ο δρόμος της κοσμογονίας, η αποκάλυψη της αλήθειας ,κι ένας από τους βασικούς νόμους του σύμπαντος είναι ο νόμος της κυκλοφορίας από το το απόλυτο προς την πυκνή ύλη.
Η συμπύκνωση κατά την κάθοδο προς την ύλη και αραίωση κατά την άνοδο προς το απόλυτο, και σύμφωνα μ’ αυτό τον κοσμικό νόμο τίποτα δεν μπορεί να αρχίσει να αραιώνεται αν δεν έχει φτάσει στο απόγειο της συμπύκνωσης.
Και τίποτα δεν μπορεί να γίνει συγκεκριμένο πριν φτάσει στο ανώτατο όριο της αραίωσης.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΩΘΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ.
Διαφορετικά, όλες τους οι προσπάθειες για πνευματικότητα θα ματαιωθούν, καταστραφούν, από τη μαγνητική παρέμβαση της ύλης που θα απαιτήσει αργά ή γρήγορα τα δικαιώματά της.
Αν η επιστήμη φτάσει ως το ακραίο της σημείο και αραιώσει την ύλη, θα ανακαλύψει το Απόλυτο (το Δημιουργό).
Σημ. Που θα βρώ το ποστ του χρήστη Swangpo;
Σου εύχομαι με τη σειρά μου, όλα αυτά που διέκρινες απαραίτητα για τη συνέχεια του δρόμου, πίστη, ζήλο, επιμονή κι υπομονή, αντοχές, πλήρη αφιέρωση και πνεύμα σοφίας, συνέσεως, σωφρονισμού και θεϊκής επιστήμης.
Αγαπητέ αδελφέ elmisattva καλώς ήρθες, όσο για την ωριμότητα του εγώ, τρέχοντας στο στίβο της συνειδητότητας, αντιλαμβάνομαι ότι δεν προορίζoνται όλοι για ολοκλήρωση ή ανάπτυξη, κι αυτό που έχουν κοινό ανάμεσά τους είναι η έλλειψη της ανώτερης διανοητικής πόλωσης κι αυτό είναι η αιτία που τα εγώ τους δεν είναι ώριμα, αλλά ρευστά και νεφελώδη, διότι αν ξέφευγαν από την ασυνειδητότητα,
το πρώτο και άμεσο έργο θα ήταν να σχηματήσουν ένα συμπαγές ανώτερο διανοητικό εγώ και να κάνουν κάτι για να προχωρήσουν πέρα από αυτό,
δεν προχωρούν όμως, γιατί, σχεδόν σ’ όλους οι αρνητικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές από τις θετικές, και είναι ένα έργο μόνο για όσους έχουν την ισχυρή τάση να καταπιαστούν με το εγώ τους, παρόλες τις εσωτερικές κι εξωτερικές αντιστάσεις κι όχι για τους χλιαρούς που οι δυνάμεις τους είναι διχασμένες.
Όταν η πλειονότητα ζει σε αδράνεια γιατί να τους ξυπνήσει κάποιος, αφού ειναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο ζωής τους, γιατί να τους ξυπνήσει κανείς πρόωρα και να διαταράξει την ζωή τους;
Υπάρχει όμως μια μικρή μειονότητα που είναι ανήσυχη κι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αιτία, ικανή να καταπιαστεί με τον εσωτερικό μηχανισμό της κι είναι όντα από φυσικού τους προορισμένα για ολοκλήρωση και συνειδητότητα, ωστόσο όσοι έχουν σαν προορισμό να αναζητήσουν το πνεύμα και να καταστρέψουν τον εγωισμό τους είναι σοβαροί, στοχαστικοί, δεν χαρίζονται στον εαυτό τους,
και κάθε θρίαμβό τους τον βλέπουν σαν κάτι ανεπιθύμητο, σαν κάτι που αργά η γρήγορα πρέπει να διαλύθεί, χαίρονται όταν η αίσθηση του εγώ τους μικραίνει.
Ένα ώριμο εγώ νιώθει ότι δεν επιθυμεί πια να κάνει κάτι για να ενισχυθεί γιατί έχει φθάσει ένα σημείο ωριμότητας που ξεπερνά πολύ το μέσο όρο, κι έτσι μια τέτοια ωριμότητα αποτελεί και το ξεπέρασμά του γιατί δεν μπορεί να μείνει ικανοποιημένο με τον εαυτό του,
γι αυτό αρχίζει να νιώθει ανικανοποίητο και ανήσυχο και ζητάει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δώσει θέση σε μια νέα κατάσταση, αλλά αυτό συμβαίνει στα πολύ ώριμα εγώ, αν ένα εγώ νιώθει κατώτερο αγωνίζεται για επιβολή και ανωτερότητα, τότε αυτό το εγώ δεν είναι ώριμο κι έχει τη φυσική τάση να αναπτυχθεί, να ενισχυθεί, ώσπου να φθάσει σ’ ένα σημείο ωριμότητας.
Οι δύο κύριες κινήσεις είναι:
Η κάθοδος από το απόλυτο, οπότε παρατηρείται συμπύκνωση,
και η άνοδος από την ύλη, οπότε παρατηρείται αραίωση.
Η ανοδική κίνηση της ύλης είναι ο δρόμος της κοσμογονίας, η αποκάλυψη της αλήθειας ,κι ένας από τους βασικούς νόμους του σύμπαντος είναι ο νόμος της κυκλοφορίας από το το απόλυτο προς την πυκνή ύλη.
Η συμπύκνωση κατά την κάθοδο προς την ύλη και αραίωση κατά την άνοδο προς το απόλυτο, και σύμφωνα μ’ αυτό τον κοσμικό νόμο τίποτα δεν μπορεί να αρχίσει να αραιώνεται αν δεν έχει φτάσει στο απόγειο της συμπύκνωσης.
Και τίποτα δεν μπορεί να γίνει συγκεκριμένο πριν φτάσει στο ανώτατο όριο της αραίωσης.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΩΘΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ.
Διαφορετικά, όλες τους οι προσπάθειες για πνευματικότητα θα ματαιωθούν, καταστραφούν, από τη μαγνητική παρέμβαση της ύλης που θα απαιτήσει αργά ή γρήγορα τα δικαιώματά της.
Αν η επιστήμη φτάσει ως το ακραίο της σημείο και αραιώσει την ύλη, θα ανακαλύψει το Απόλυτο (το Δημιουργό).
Σημ. Που θα βρώ το ποστ του χρήστη Swangpo;
Σου εύχομαι με τη σειρά μου, όλα αυτά που διέκρινες απαραίτητα για τη συνέχεια του δρόμου, πίστη, ζήλο, επιμονή κι υπομονή, αντοχές, πλήρη αφιέρωση και πνεύμα σοφίας, συνέσεως, σωφρονισμού και θεϊκής επιστήμης.
το μονο που θα ηθελα να σου πω ειναι οτι για μενα δεν υπαρχει ωριμο η ανώριμο εγώ. Το εγώ ειναι το προβλημα. Η διανοια μπορει να ειναι ωριμη η οχι.
ειρηνη αγαπη αρμονια
Δεν γνωρίζω για ποιον γράφω αυτή την ιστορία..
Πέρασε όλη τη ζωή του πτωχός, κατατρεγμένος, πένης.
Επειδή δεν μπορούσε να συγχωρήσει τον γεννήτορα τον έβριζε όπου τον θυμόταν,
Τον καταριόταν και ταραζόταν μέσα του κι έξω του, και τάραζε κι όποιον τον άκουγε,
Ήταν ο μεγαλύτερος γιος, μια μέρα του είπε, δεν θα σε ακούσω άλλο, φεύγω από σένα..
Πέρασαν χρόνια..κάποια μέρα έφτασε ένας ξένος έξω από την πόρτα του, ζητώντας νερό,
Αναγνώρισε στον ξένο τον γέρο πατέρα του..
-Πατέρα εσύ; ρώτησε ο θυμωμένος για πολλά χρόνια γιός..
-Ναι.. εγώ είμαι, με γνώρισες, πάλεψα μαζί σου πολλές φορές, μα τώρα έρχομαι να σε πάρω μαζί μου για πάντα..
-Πως πάλεψες πατέρα; πότε έγινε αυτό;
-Να..όταν με έβριζες, με καταργιόσουν, μέσα σου ήμουν, σ’ άφηνα να με νικάς, στην κάθε πάλη μας είχα την ευκαιρία να σ’ αγκαλιάζω.
-Τώρα όμως ήρθε η ώρα να αναχωρήσουμε και ήρθα να σε πάρω..
quote:
Υπαρχουν αρκετές διαφορετικές μεθοδοι με τις οποίες μπορεί να επιτευχθει η διαλυση του εγω. Αναλογα με το επιπεδο που βρισκεται κανεις, τις ικανότητες και την ιδιοσυγκρασια του μπορει να βρει τις μεθοδους που ειναι κατάλληλες γι αυτόν.
Οταν κάποιος δεν προτείνει συγκεκριμένες πράξεις, απλώς αερολογεί.
Κατά την γνώμη μου, ο καλλίτερος τρόπος για να ρήξετε το "εγώ" σας είναι ν' αρχίσετε να μιλάτε στα λουλούδια σαν να ήταν άνθρωποι.
Δοκιμάστε το και μπροστά σε άλλους και θα καταλάβετε.

Η αγάπη όλα τα υπομένει, η αγάπη όλα τα ελπίζει..
Κι η γη γυριζει κι η γη γυρίζει..
Be happy, be love
ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, ΑΡΜΟΝΙΑ

Edited by - Αίολος on 27/12/2011 11:26:00
quote:Αυτός είναι όντως ένας καλός τρόπος... χεχε.
Αίολος
Κατά την γνώμη μου, ο καλλίτερος τρόπος για να ρήξετε το "εγώ" σας είναι ν' αρχίσετε να μιλάτε στα λουλούδια σαν να ήταν άνθρωποι.
Δοκιμάστε το και μπροστά σε άλλους και θα καταλάβετε.
quote:
Η μέθοδος είναι απλή.
-> Αυτοπαρατήρηση (Εντοπισμός του "εγώ") -> ανάλυση (κατανόηση του "εγώ") ->διάλυση (θάνατος του "εγώ")
-Όταν μιλάμε για αυτοπαρατήρηση, μιλάμε για μια ψυχολογική αυτοπαρατήρηση. Π.χ. εσύ έγραψες την παραπάνω φράση. Αν έκανες αυτοπαρατήρηση καθώς την έγραφες θα αναρωτιόσουνα: Γιατί έγραψα τη παραπάνω φράση; Τι ένιωθα όταν την έγραφα; Απο πού προερχόταν αυτό που ένιωθα; Πότε άλλοτε το έχω ξανανιώσει; Γιατί το νιώθω αυτό;
-Όταν έχεις εντοπίσει πλέον αυτό το ψυχολογικό στοιχείο (εγώ) που θέλεις να
αναλύσεις, το αναλύεις εσωτερικά. (βλ. παραπάνω παράδειγμα)
Ως αυτό το σημείο, μπορεί να σε βοηθήσει και ένας ψυχαναλυτής.
Επίσης για τον εντοπισμό και την ανάλυση του Εγώ χρησιμοποιείται ο διαλογισμός. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη για μια βαθιά κατανόηση του Εγώ. Διαλογισμός πάει να πει ότι εκενώνεις το μυαλό σου εντελώς, αλλά κρατάς το Εγώ "στην οθόνη του μυαλού σου". Σε αυτή τη κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι και μεταξύ ξύπνιου και ύπνου, ξεπροβάλλουν διάφορες πληροφορίες, σχετικές με το συγκεκριμένο Εγώ (π.χ. αναμνήσεις από την παιδική ηλικία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο εγώ). Παρόμοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται και από τους ψυχαναλυτές.
-Όταν το έχεις αναλύσει, και κατ'αυτόν τον τρόπο έχεις αποκτήσει κατανόηση του Εγώ που θες να διαλύσεις, το διαλύεις. Πώς το διαλύεις; Προφανώς αν προσπαθήσεις να διαλύσεις το Εγώ... με το Εγώ σου, θα έχεις την πλήρη αποτυχία. Το πρόβλημα είναι, ότι ακόμα και αφού κατανοήσεις ένα Εγώ, αυτό μπορεί ακόμα να καταλαμβάνει ενεργειακό χώρο στον ψυχισμό σου. Δηλαδή μπορεί και αφού το κατανοήσεις να υπάρχει μέσα σου και να σου τρώει ενέργεια. Όλα π.χ. τα κόμπλεξ και τα απωθημένα που έχουμε, χρειάζονται ενέργεια για να ζήσουν, και αυτήν την παίρνουν απο εμάς. Επομένως εσύ θες να το διαλύσεις ολοκληρωτικά για να μη σου κλέβει ενέργεια. Αν θέλεις λοιπόν να το διαλύσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια ενέργεια, που είναι πιο δυνατή από το Εγώ. Ποια είναι αυτή η ενέργεια; Και εδώ σταματάω.
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 27/12/2011 13:42:20
quote:Να μιλάς στα λουλούδια;
Ποια είναι αυτή η ενέργεια;

quote/
π.χ. τα κόμπλεξ και τα απωθημένα που έχουμε, χρειάζονται ενέργεια για να ζήσουν, και αυτήν την παίρνουν απο εμάς.
Απο αυτο προκυπτουν σημαντικες ερωτησεις για στοχασμο και εξερευηση.
Ποια ειναι η σχεση αναμεσα στα απωθημενα, την ενεργεια και το εμας. Ποιός ειμαι στ αληθεια? Απο μενα παιρνουν τα ελατωματα ενεργεια? Ποια ειναι η σχεση του εγω με το απωθημενο, (με το θυμό για παραδειγμα)? Ποιος ειμαι εγω που κανω την αυτοπαραηρηση και την αναλυση του εγω?
Ειρηνη αγαπη αρμονια
! Λιγο αργοτερα ηαπαντηση σχετικα με το εγώ. Δεν την εχω ολοκληρωσει ακομη.
Επειδη βλεπω οτι ακολουθεις τη γνωστικη μεθοδο του Σαμαελ, Θα ηθελα να σου πω οτι ο ραβολου ειπε για αυτα που αναφερεις σχετικα με την αναλυση και κατανοηση του εγω, οτι οι γνωστικοι μαθητες κοιμουνται αντι να διαλυουν το εγω και προτεινε το θανατο στην πορεια.
Για μενα δεν ηταν ικανοποιητικα τα αποτελεσματα με αυτες τις πρακτικες και ετσι προσθεσα και αλλες μεθοδους, οπως τα τα μαντρα για παραδειγμα. Τα αποτεμεσματα ειναι θαυμασια.
Ειρηνη αγαπη αρμονια
Θέλω κι εγώ να καταθέσω τις απόψεις μου.
Ομως ίσως σας φανούν ριζοσπαστικές και ακραίες,αλλά αυτές έχω!!!
Ας αναρωτηθούμε φίλοι το εξής:
Το εγώ το αποκτήσαμε στην πορεία της εξέλιξής μας ή μας δόθηκε απο την ίδια την δημιουργία?
Ας θεωρήσουμε σωστή απάντηση,την πρώτη.Μας δόθηκε.
Γιατί όμως? η Δημιουργία τα πάντα σε "αρμονία" και με "σοφία" εποίησε.
Με αυτο το αξίωμα,γενάται το ερώτημα γιατί μας έδωσε το ΕΓΩ,που ομολογουμένως είναι η υπ'αριθμόν ένα αιτία τροχοπέδησης της ανθρώπινης εξέλιξης?
Μέσα απο τα "ονειρικά" μου ταξίδια,πιστεύω πώς έχω κατά προσέγγιση βρεί μερικές απαντήσεις.Λέει ο Dr Jekyl:
quote:
Dr Jekyl
Το πρόβλημα είναι, ότι ακόμα και αφού κατανοήσεις ένα Εγώ, αυτό μπορεί ακόμα να καταλαμβάνει ενεργειακό χώρο στον ψυχισμό σου. Δηλαδή μπορεί και αφού το κατανοήσεις να υπάρχει μέσα σου και να σου τρώει ενέργεια. Όλα π.χ. τα κόμπλεξ και τα απωθημένα που έχουμε, χρειάζονται ενέργεια για να ζήσουν, και αυτήν την παίρνουν απο εμάς.
Η θέση σου αυτη Ντοτόρο,είναι πολύ κοντά στην δική μου ριζοσπαστική αντίληψη για το ΕΓΩ.
Η Φυσική μας διδάσκει ότι υπάρχουν πολλές διαστάσεις.Εμείς ζούμε στην τρίτη διάσταση.Ποιοί εμείς?Οι άνθρωποι? Ναι θα απαντήσει κάποιος,βλέπεις να υπάρχει τίποτα ανώτερο?
Φαινομενικά δεν υπάρχει.Είναι όμως έτσι?
Πιστεύω ότι στον άνθρωπο συνυπάρχει ένα όν πολυδιάστατο.
Μία διάσταση είναι το σώμα του,η ύλη κατασκευής του και μία ακόμη τουλάχιστον,η ψυχή του ή πνευμα του,που ζεί και στις δύο [3τη και 4τη],ίσως και σε περισσότερες.
Αν λοιπόν η Δημιουργία,έχει "εγκαταστήσει" το ΕΓΩ στον άνθρωπο για ποιό λόγο,το έκανε?
Μήπως για τον ίδιο λόγο που "εγκατέστησε",τα σπαρτά και τα οπωροκηπευτικά,για χάρη της επιβίωσης του ανθρώπου?
Σας φαίνεται "κουφό" έτσι?
Αν το ΕΓΩ μας αποτελεί την βασική τροφη,κάποιων άλλων πολυδιάστατων και πέρα απο την αντίληψή μας όντων?
Οπως ακριβώς το λάχανο και το καρότο,που αγνοούν ότι αποτελούν τροφή για μας?
Αν η δημιουργία δεν "σταμάτησε" σε μας και προχώρησε στην κτίση και άλλων όντων,σίγουρα θα προέβλεψε και την διατροφική τους επιβίωση όπως έκανε και με μας.
Επομένως,τα κόμπλεξ μας,τα νευρα μας,η υπερηφάνειά μας,το μίσος,η ζήλεια και τα άλλα συναφή "ευγενή" αισθήματά μας,μπορεί απλώς να είναι η τροφή κάποιων άλλων.
Λίγοι άνθρωποι,πολύ ελάχιστοι έχουν καταφέρει να διαλύσουν το ΕΓΩ τους.Γιατί το έκαναν δεν ξέρω.
Πάμε πίσω στον λαχανόκηπό μας,να σας δείξω το άκρον άωτον της όλης ιστορίας του ΕΓΩ!!
Ας υποθέσουμε ότι σπέρνουμε 100 λάχανα για να τραφούμε για ένα Α διάστημα.Μερικά απο αυτά τα λάχανα,ευτυχώς λίγα,"αφου διαλύσουν το ΕΓΩ" τους,δεν θα αναπτυχθούν και έτσι εμείς δεν θα τραφούμε όπως υπολογίζαμε.
Λέγοντας θα διαλύσουν το εγω τους,εννοώ πώς θα χαλάσουν απο κάποιες αιτίες γεωπονικής φύσης.Παράδειγμα είναι.
Οπως η απώλεια του ανθρώπινου εγώ,λόγω αντιληπτικής ικανότητας του ανθρώπου.
Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε την παραγωγή του λαχανόκηπου,ολόκληρη και μέσα στην ποσότητα που επιθυμούμε?
Να "καλοπιάσουμε" και να καθοδηγήσουμε τα λάχανα,με τις κατάλληλες γεωπονικές μεθόδους,ώστε αυτα να είναι "ευχαριστημένα" και να παράγουν την ποσότητά μας.Ετσι θα εξασφαλίσουμε την επιβίωση του είδους μας.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ άν τα λάχανα πεθάνουν,θα πεθάνουμε κι εμείς!!!!
Πάμε πάλι σε μας και στο "ακρον άωτο του ΕΓΩ".
Αν εμείς διαλύσουμε το ΕΓΩ μας και αποτινάξουμε όλα αυτά τα "κακά" μας,θα οδηγήσουμε στην εξαφάνιση κάποιο άλλο είδος?????????
Φίλοι,μη μπορώντας να εξηγήσω αλλοιώς,την ανα τις χιλιετίες ανθρώπινη ιστορία,γεμάτη μίσος,ζήλεια,έχθρες,πολέμους και όλα τα συνεπακόλουθα,αναρωτιέμαι πόσες ακόμη χιλιετίες θα χρειασθούν για να "ηρεμήσει" η ανθρωπότητα?
Μήπως ποτέ?
Και άν πράγματι ποτε,γιατί?
Μήπως η ανωτέρω κατάθεση,δίνει εξήγηση?
Δεν ξέρω.
Αναρωτιέμαι και μάλλον θα πεθάνω αναρωτώμενος!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
elmisattva
Για μενα δεν ηταν ικανοποιητικα τα αποτελεσματα με αυτες τις πρακτικες και ετσι προσθεσα και αλλες μεθοδους, οπως τα τα μαντρα για παραδειγμα. Τα αποτεμεσματα ειναι θαυμασια.
Σε ποια μάντρα αναφέρεσαι φίλη elmisattva; όταν λες ότι χρησιμοποιείς μάντρα στην διάλυση του Εγώ τι εννοείς;
quote:
Επειδη βλεπω οτι ακολουθεις τη γνωστικη μεθοδο του Σαμαελ, Θα ηθελα να σου πω οτι ο ραβολου ειπε για αυτα που αναφερεις σχετικα με την αναλυση και κατανοηση του εγω, οτι οι γνωστικοι μαθητες κοιμουνται αντι να διαλυουν το εγω και προτεινε το θανατο στην πορεια.Για μενα δεν ηταν ικανοποιητικα τα αποτελεσματα με αυτες τις πρακτικες και ετσι προσθεσα και αλλες μεθοδους, οπως τα τα μαντρα για παραδειγμα. Τα αποτεμεσματα ειναι θαυμασια.
Ναι, τον γνωρίζω τον θάνατο στην πορεία. Ουσιαστικά και το "μέθοδος" σχετικό είναι, καθώς δεν υπάρχει "συγκεκριμένη" μέθοδος, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες "πράξεις" που να μπορούν να καταγραφούν και να οδηγήσουν στην διάλυση του Εγώ. Όταν κάνεις αυτοπαρατήρηση, όταν είσαι συνειδητός ή όταν είσαι σε έναν συνεχή "διαλογισμό", τότε μπορείς να δεις το Εγώ και τότε μπορείς να το κατανοήσεις και να το σκοτώσεις.
Εγώ ακολουθώ την γραμμή Σαμαέλ-Λάκσμι η οποία συνεχίζει να είναι ενεργή στην Ελλάδα σε δύο ομάδες: Μία αποσχισμένη από την κύρια κίνηση, η οποία είναι αρκετά γνωστή, και μια υπο την καθοδήγηση των Δασκάλων που άφησε ο Δάσκαλος Λάκσμι Δαϊμών και της γυναίκας του)
Τον Δάσκαλο Ραβολού τον γνωρίζω και τον σέβομαι, μαζί με τον Δάσκαλο Λάκσμι συνέχισαν το έργο του Δασκάλου Σαμαέλ, αν και με διαφορετικό τρόπο.
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 27/12/2011 16:19:39
Καταρχήν να σου πω ότι ήμουν στη Γνωστική του Δ. Ραβολού. Τα χρόνια στη γνωστική ήταν μεγάλο σχολείο για μένα από όλες τις απόψεις, δεν νομίζω όμως ότι ταιριάζει να πω κάτι περισσότερο αφού άλλο είναι το θέμα μας.
Σχετικά με το τι είναι το εγώ θα σου πω τα εξής:
Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος είναι σώμα, νους και συνείδηση. Η πραγματική μας ταυτότητα είναι η Συνείδηση, η οποία είναι ελεύθερη από κάθε περιορισμό, αθάνατη, αμετάβλητη, πάντα ευδαιμονούσα και ένα με την παγκόσμια συνείδηση (αυτό που λέμε Θεός).
Το εγώ, που η φύση του είναι πόθος και επιθυμία, αποκοιμίζει τη διάνοια και κάνει τον άνθρωπο να πιστεύει ότι είναι ένα body-mind entity και όχι η αιώνια, αθάνατη Συνείδηση. Ενώ η αληθινή μας ταυτότητα είναι Συνείδηση -που η φύση της είναι ελευθερία, αγάπη, ειρήνη, ευτυχία- εξ αιτίας της ταύτισης με τα οχήματα (σώμα, νου) βιώνουμε πόνο, δυστυχία, περιορισμό κ.λπ.
Το εγώ είναι ένας ιός που χρησιμοποιεί όλο τον ανθρώπινο μηχανισμό για δικό του λογαριασμό αδιαφορώντας για το κακό που προκαλεί ατομικά και συλλογικά.
Η τροποποίηση της σεξουαλικής ενέργειας δημιούργησε αυτόν τον ενεργειακό ιό που αποκαλούμε ‘εγώ’ (μου αρέσει να το αποκαλώ ιό γιατί το βρίσκω πιο ακριβές και ταιριαστό στη σύγχρονη γλώσσα). Η ενέργεια αυτή του εγώ διαχέεται σ’ όλα τα ενεργειακά κανάλια και τα τσάκρας, εστιάζεται όμως περισσότερο στο στέρνο και συγκεκριμένα στο θύμο αδένα, στο τσάκρας του λαιμού και στο πρόσωπο.
Επειδή είναι καμωμένο απ’ τη σεξουαλική ενέργεια, η κύρια φύση του είναι πόθος και επιθυμία για απόλαυση. Όλα αυτά που αποκαλούμε ελαττώματα (θυμός, απληστία, φόβος, λαιμαργία, φιλαργυρία, ζήλια) δεν είναι τίποτε άλλο παρά τροποποιήσεις της ενέργειας της επιθυμίας.
Η στέρεη αίσθηση ότι είμαστε το σώμα, ότι είμαστε ένα άτομο ξεχωριστό από τους άλλους οφείλεται επίσης σ’ αυτή την ενέργεια.
Η δεύτερη δυνατή άποψη του εγώ μετά την απόλαυση και την επιθυμία, είναι η ανάγκη να νιώθει σπουδαίο, ανώτερο, πιο…. κ.λπ. Η ανάγκη για φήμη, δύναμη και αναγνώριση συνδέονται μ’ αυτό. Η σύγκριση και η κατάκριση είναι βασικοί μηχανισμοί του εγώ για να νιώθει ‘περισσότερο...’ από τους άλλους.
Το εγώ εκφράζεται: Στο επίπεδο της ζωτικής ενέργειας σαν επιθυμία για απόλαυση κάθε είδους, στο νου ως μηχανικές, ψυχαναγκαστικές και αρνητικές στην πλειοψηφία τους σκέψεις, στο επίπεδο της καρδιάς ως αρνητικά συναισθήματα και στο επίπεδο της διάνοιας ως λανθασμένες ιδέες και πεποιθήσεις, έλλειψη διάκρισης, συσκότιση, περιορισμένη λογική κ.λπ.
Στο ψυχισμό του ανθρώπου διακρίνουμε διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς του εγώ (προβολή, μεταφορά, δικαιολόγηση, καταστολή κ.λπ) οι οποίοι μπορεί μεν να βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρούν μία σχετική ισορροπία, είναι όμως εμπόδιο σε όσους ασχολούνται με την αυτογνωσία και θέλουν να διαλύσουν το εγώ.
Οι αμυντικοί αυτοί μηχανισμοί έχουν σκοπό να μην γίνονται αντιληπτά τα παιχνίδια του εγώ απ΄ το συνειδητό νου. Έτσι το εγώ μπορεί να συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σώμα και το νου σύμφωνα με τις ορέξεις του.
Το εγώ, στη διεστραμμένη του άποψη, βρίσκει ευχαρίστηση και ταυτότητα στον πόνο και στη δυστυχία. Είναι η περίπτωση όσων κάθονται για παράδειγμα σε μία σχέση στην οποία υποφέρουν κι ενώ φαίνονται ως ‘θύματα’, το εγώ τους είναι που τους κρατά σ’ αυτή τη σχέση για να βιώνει τον πόνο ξανά και ξανά. Είναι κάτι σαν τροφή ο πόνος για το εγώ.
Μια ακόμη σημαντική άποψη του εγώ είναι ότι σχεδόν πάντα έχει κάποιο πρόβλημα με το ‘τώρα’. Βλέπει το ‘τώρα’ ως εχθρό ή φίλο του, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες του. Συνήθως αντιστέκεται, παραπονιέται, δυσαρεστείται, κριτικάρει ότι συμβαίνει στο τώρα -που είναι η μόνη πραγματικότητα- και ησυχάζει περιστασιακά όταν απολαμβάνει ή βρίσκει ευχαρίστηση σε κάτι. Το εγώ ωθεί το νου να σκέφτεται το παρόν ή το μέλλον, γιατί αν ο νους εστιαστεί στο ‘τώρα’ το εγώ παύει να υπάρχει.
Το εγώ αντιστέκεται και φοβάται την αλλαγή και το καινούργιο, αφού αυτό το ίδιο είναι φτιαγμένο από τις εμπειρίες του παρελθόντος που παγιώθηκαν μέσα στο ψυχισμό μας επειδή δεν ‘χωνεύτηκαν’ σωστά από τη διάνοια.
Μία από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις του εγώ είναι ότι η επίγνωση είναι δική του ιδιότητα. Έτσι ο απλός άνθρωπος πιστεύει ότι αυτός, ως σώμα –νους, έχει την ικανότητα της επίγνωσης ενώ στην πραγματικότητα η επίγνωση είναι πέρα από το νου και το σώμα, είναι η βάση στην οποία το σώμα, ο νους και όλο το σύμπαν εμφανίζονται.
Τελικά, το εγώ είναι η αιτία κάθε ψευδαίσθησης. Κάνει αυτό τον κόσμο που είναι δημιούργημα του νου και των αισθήσεων να φαίνεται πραγματικός και τη Συνείδηση (αυτό που αποκαλούμε πνεύμα, ψυχή, Θεό κ.λπ. ) που είναι η αιώνια ζώσα πραγματικότητα στο άχρονο τώρα σαν να μην υπάρχει.
Το εγώ δημιουργεί τη ψευδαίσθηση της ξεχωριστότητας του ανθρώπου από το Θεό (Ύπαρξη- Συνείδηση) και το σύμπαν. Το εγώ δημιουργεί αυτή τη ψευδαισθησιακή δυαδικότητα η οποία είναι η αιτία της δυστυχίας και του πόνου σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Αυτά εν περιλήψει για το ‘εγώ’ σε θεωρητικό επίπεδο. Η διαδικασία της διάλυσης του εγώ, τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι μεγάλη ιστορία…
(Σημείωση: Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι οι Ινδικές Γραφές εξηγούν τη λειτουργία του νου σύμφωνα με τις τρεις γκούνας (ποιότητες), σάττβα, ράτζας, τάμας. Οι ποιότητες ράτζας και τάμας δημιουργούν τις αρνητικές ιδιότητες στο νου και την καρδιά, ενώ η σάττβα εξαγνίζει και αφυπνίζει τη διάνοια).
Έχω ανεβάσει στο Youtube ένα βίντεο σχετικά με το εγώ και την αφύπνιση της Συνείδησης. Αν θέλεις μπορείς να το παρακολουθήσεις στο παρακάτω λινκ:
http://www.youtube.com/watch?v=ci6TW-bRKG4
Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία
Νικομαχε, θες να γνωρισεις την αληθεια εδώ και τωρα, ποιος στα αληθεια εισαι;
Τι νοημα εχει να γνωρισουμε τοσα πραγματα για το κοσμο αν δεν γνωριζουμε τον εαυτο μας;
Μυστηριο πραγμα αυτος ο νους Νικομαχε.. Βρισκει χιλιες αφορμες και ερωτηματα για να μας κρατα στα διχτυα της ψευδαισθησης..
ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, ΑΡΜΟΝΙΑ
Θα μετατραπεί σε μια παγκόσμια "πραότητα",αταραξία ?
Θα σταματήσει η εξέλιξη,αφου δεν θα υπάρχει το ΕΓΩ του ανταγωνισμού?
Θα είναι ο πλανήτης ευάλωτος σε εξωγήϊνες φυλές,αφου δεν θα υπάρχει το ΕΓΩ της ιδιοκτησίας της Γης μας?
Θα σταματήσει η επιστήμη,αφου δεν θα υπάρχει το ΕΓΩ της διαφορετικής νοημοσύνης?
Θα πεινάσει η ανθρωπότητα,αφού θα σταματήσει το ΕΓΩ της επιβίωσης απέναντι σε κατώτερα είδη? [Ζώα,φυτά].
Αγαπητή/ε elmisattva,έχω εκφράσει παλαιότερα την αντίρρησή μου απέναντι στην διδασκαλία του Βεορ και μερικών ακόμη συν αυτώ.θεωρώ ότι δεν έχουν καμμία εφαρμογή στο Δυτικό κόσμο,παρα μόνο στον βουδιστικό χώρο.Επίσης νομίζω ότι είναι σε "αποστολή",δεν ξέρω απο ποιούς,ώστε να ετοιμάσουν όσο γίνεται περισσότερα ανθρώπινα όντα,με σκοπό να αποτελέσουν "τροφή" για κάποια 'αρπακτικά".
Σαφώς και πρέπει μερικά ΕΓΩ,να καταστραφούν!
Οχι όλα όμως.Το ΕΓΩ δεν είναι άπειρο,ώστε να μην μπορείς να απομονώσεις ενα τμήμα του.
Ποιός όμως είναι
ο απόλυτα ικανός να κάτσει και να διαχωρήσει τα "καλά" απο τα "κακά" ΕΓΩ?
Κάποιος είπε πιο πάνω ότι το ΕΓΩ,πρέπει να διαλυθεί τελείως και να πάψει να υπάρχει ακόμη και σαν ορολογία.
Τότε ποιός θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα στην αρχή του πόστ μου?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
στη σιωπη του νου σου,όλες αυτές οι ερωτήσεις θα βρουν την απάντησή τους.
Οταν ανθίζει η αμυγδαλιά ξέρουμε ότι έρχεται η Ανοιξη
ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, ΑΡΜΟΝΙΑ