ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ινδοευρωπαιοι - πως, γιατι και ποτε Νο2 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Ινδοευρωπαιοι - πως, γιατι και ποτε Νο2 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

skartados91 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 5/5
30/11/2004, 22:04:07
Όχι!!!! Μη...

Καλή μου, το χειρότερο για μας είναι ότι θα ανακαλύψει ότι η επίδρασή του ήταν τόσο καθοριστική, που οι περισσότεροι συγχέουν τη φιλοσοφική του θεώρηση, το "θετικισμό", με την ίδια την επιστήμη.

Εξάλλου ακόμα αποκαλούμε κάποιες επιστήμες "θετικές".

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

01/12/2004, 19:12:29
Άγγελε
Σε προηγούμενο μήνυμά μου , πέρα από το κράξιμο και αφού υπενθύμισα ότι ενδεχομένως έχεις να μάθεις πράγματα εδώ μέσα , σου έκανα την εξής επισήμανση :

“θυμήσου το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα » για να καταλάβεις ίσως κάποτε ότι η Σχετικότητα προηγείται της Αιτιότητας κατά τάξη”

Από τα όσα γράφεις είναι προφανές ότι δεν έχεις αντιληφθεί την σπουδαιότητα της παραπάνω πρότασης , ότι δηλαδή η σχετικότητα προηγείται κατά τάξη της αιτιότητας .
Την σπουδαιότητα θα σε αφήσω να την αντιληφθείς «ίσως κάποτε» μόνος σου . Το μόνο που θα κάνω εδώ είναι να σου αποδείξω το αληθές της πρότασης αυτής .
Έστω λοιπόν ότι η ανθρώπινη αντίληψη είναι ένα σημείο αναφοράς , ένας παρατηρητής ας πούμε , τότε :
a. εφόσον αυτό που ονομάζουμε αντίληψη φαινομένου από τον παρατηρητή συνίσταται σε αίσθηση (παρατήρηση) και εγκεφαλική επεξεργασία (συμπέρασμα)
b. εφόσον οι αισθήσεις μας είναι πεπερασμένες ως προς μεταβλητές με βάση ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά (ένταση , αναλυτικότητα , ρυθμό κλπ) και
c. εφόσον το εγκεφαλικό λογισμικό επεξεργασίας των δεδομένων (λογική) είναι προτυποποιημένο ποιοτικά και πεπερασμένο ποσοτικά (ταχύτητα νευρικών σημάτων , δίαυλοι μνήμης),
αποδεικνύεται ότι η αντίληψη που τρέφουμε για τον κόσμο μας και για τα πειράματά μας είναι σχετική εφόσον υπόκειται σε υποκειμενικούς περιορισμούς συνθηκών παρατήρησης αφενός ,και εξαγωγής συμπερασμάτων από την άλλη .
Η αιτιότητα λοιπόν που αναζητούμε δια μέσου της (σύγχρονης) επιστήμης είναι σχετική .
Έτσι ερμηνεύεται η πρότασή μου « η σχετικότητα προηγείται της αιτιότητας κατά τάξη» και βεβαίως το υπόλοιπο της πρότασης που ακολουθεί είναι ότι το «άγνωστο απαιτεί σεβασμό» , κάτι που επίσης δεν αντιλήφθηκες και επήλθε το κράξιμο (…κατά τας γραφάς…) .
Καλή λοιπόν η σημερινή επιστήμη για να μαγειρεύει κομπιουτεράκια για να τα λέμε από το διαδίκτυο , αλλά για να προσεγγίσει την κοσμική δομή αποδεικνύεται πολύ λίγη .
Φυσικά στο αδιέξοδο αυτό υπάρχει η λύση , ακόμη και υπό μορφή μετασχηματισμών Λόρεντζ ως προς την μεθοδολογία , αλλά …
Η πορεία λοιπόν που ο Αριστοτελης μας πήγε , είναι λάθος , όπως κάποιοι φίλοι σωστά επισήμαναν .
Κατά συνέπεια οι προτάσεις σου :

Πρόταση 1 : "Υπαρχει αντικειμενική πραγματικότητα ανεξάρτητη από εμένα"

δεν ισχύει διότι καθίσταται αόριστη , επειδή η αντικειμενική πραγματικότητα που επικαλείσαι δεν “υπάρχει” ανεξάρτητα από εσένα , αλλά μόνο όταν υπάρχεις και εσύ για να την παρατηρείς και αυτό είναι και το συμπέρασμα που εισπράττουμε από την εφαρμογή της κβαντομηχανικής λογικής . Αλήθεια είναι εντυπωσιακό το ότι παρότι σπούδασες και έγινες «ειδήμων» ακόμη δεν το έχεις αποδεχθεί . Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι εν δυνάμει (αλλά -προσοχή – δεν υπάρχει ) . Αυτό το είναι ως προς το υπάρχει κάνει την διαφορά .Η διαφορά του υποθετικού από το σίγουρο , που λέει και το γνωστό ανέκδοτο .

Πρόταση 2 : "Με τις αισθήσεις και τον ορθό λόγο δύναμαι να προσεγγίσω την αντικειμενική πραγματικότητα της πρότασης 1"

Νοτ ινάφ μαι φρέντυ . Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και το σπεσιφικέισον του συστήματος αναφοράς μας (βλέπε ανθρώπινος εγκέφαλος) για να κάνουμε τον μετασχηματισμό που λέγαμε .

Πρόταση 3: "Υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, και μπορούμε να την προσεγγίσουμε με κάποιο τρόπο"

Κορέκτ που λένε και αι αγγλομαθείς . Αλλά με τον τρόπο που το ψάχνετε δεν το νομίζω , λέω εγώ . Λόγω “προπατορικού (βλέπε Αριστοτελικού ) αμαρτήματος” .
Εννοείται ότι σε καμία περίπτψση δεν αποδέχομαι την τεκμηρίωσή των προτάσεων σου με τον τρόπο που τις ανέπτυξες . Μου θύμισαν λίγο τις απαντήσεις του Ωριγένη στα του Κέλσου ερωτήματα , στο στυλ “Θεός είναι όλα τα μπορεί ” .
Επί προσωπικού τώρα , μην φανταστείς ότι τραβάω κανένα ζόρι και ασχολούμαι συνέχεια μαζί σου , απλά τυχαίνει να θίγεις βασικά θέματα που αφορούν τον ορθολογισμό με τον οποίο έχω ανοιχτούς λογαριασμούς και επομένως με ενδιαφέρουν . Τις εσωτεριστικές απόψεις των υπόλοιπων φίλων συνήθως δεν τις σχολιάζω , ελλείψει γνώσεων , και κάποτε και ενδιαφέροντος , παρόλα αυτά τις αντιμετωπίζω με σεβασμό , αναζητώντας το κάτι που θα επαναπροσδιορίσει κάποιες από τις απόψεις μου .
Είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον ένας αντιλαμβάνεται το βάθος αυτών που γράφω και για τον λόγο αυτό συνεχίζω , όχι επί ματαίω .
εβίβα .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""

junk95Μέλος
01/12/2004, 20:04:02
quote:

Η πορεία λοιπόν που ο Αριστοτελης μας πήγε , είναι λάθος , όπως κάποιοι φίλοι σωστά επισήμαναν .

Ενδιαφέρον που χρησιμοποιείς την Αριστοτελική λογική για να εκφράσεις τα επιχειρήματά σου...

quote:

...
δεν ισχύει διότι καθίσταται αόριστη , επειδή η αντικειμενική πραγματικότητα που επικαλείσαι δεν “υπάρχει” ανεξάρτητα από εσένα , αλλά μόνο όταν υπάρχεις και εσύ για να την παρατηρείς και αυτό είναι και το συμπέρασμα που εισπράττουμε από την εφαρμογή της κβαντομηχανικής λογικής .

Σόρυ που διακόπτω, αλλά κάναμε ολόκληρη συζήτηση στην οποία εγώ και ο Άγγελος εξηγούμε γιατί δεν "εισπράττουμε αυτό το συμπέρασμα από την εφαρμογή της κβαντομηχανικής λογικής".

Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett

junk95Μέλος
01/12/2004, 20:09:27
quote:

gretel, τί θα 'λεγες να δημιουργήσουμε την τρομοκρατική-αυτονομιστική οργάνωση:

"Κίνημα Πνευματικής Απελευθέρωσης", υπό το διακριτικό τίτλο "ΚιΠΑ" και με σύνθημα το:

Σκοτώστε τον Αριστοτέλη που κρύβεται μέσα σας τώρα!!!!!

Ας αρχίσουμε λίγο να συζητάμε χωρίς Αριστοτελική λογική:

Όλοι κάνετε λάθος γιατί τα πουλάκια τιτιβίζουν κάτω από το σεληνόφως. Απόδειξη: δε χρειάζεται απόδειξη.

Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett

01/12/2004, 20:36:45
ΑΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΣΚΕΦΤΕΙΣ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
01/12/2004, 23:35:51

quote:
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Ενδιαφέρον που χρησιμοποιείς την Αριστοτελική λογική για να εκφράσεις τα επιχειρήματά σου...

Έχεις δίκιο που δεν κατάλαβες junk95 , γιατί δεν καθόρισα τι ή μάλλον ποια εννοώ “λάθος πορεία” και φυσικά μπορεί να διαφέρει από αυτή που κάποιοι άλλοι φίλοι επικαλούνται . Και βεβαίως δεν απορρίπτω τον Αριστοτελισμό συνολικά . Ασφαλώς παραδέχομαι το «’Οργανον» , αλλά αμφιβάλω τα «Φυσικά» .Συγκεκριμένα αμφιβάλλω με τα εξής παραδείγματος χάρη :
«Ζήνων δε παραλογίζεται , ει γαρ αιεί , φησί , ηρεμεί παν (ή κινείται) όταν ή κατά το ίσον , έστιν δε αιεί το φερόμενον εν τω νύν ,ακίνητον την φερομένην είναι οιστόν .Τούτον δε εστί ψεύδος , ου γαρ σύγκειται ο χρόνος εκ των νυν των αδιαιρέτων , ώσπερ ούδε άλλο μέγεθος ουδέν ».Φυσικά Ζ9, 239 6 30-33
Καθόλου άσχετα με ότι πραγματευόμαστε . Τέλος πάντων .
Για το δεύτερο σχόλιό σου

quote:

...
δεν ισχύει διότι καθίσταται αόριστη , επειδή η αντικειμενική πραγματικότητα που επικαλείσαι δεν “υπάρχει” ανεξάρτητα από εσένα , αλλά μόνο όταν υπάρχεις και εσύ για να την παρατηρείς και αυτό είναι και το συμπέρασμα που εισπράττουμε από την εφαρμογή της κβαντομηχανικής λογικής .

Σόρυ που διακόπτω, αλλά κάναμε ολόκληρη συζήτηση στην οποία εγώ και ο Άγγελος εξηγούμε γιατί δεν "εισπράττουμε αυτό το συμπέρασμα από την εφαρμογή της κβαντομηχανικής λογικής".

…δεν έχω κάτι να προσθέσω , μιας και δεν επιχειρηματολογείς , παρά μόνο ότι αφού εσύ και ο Άγγελος τα βρήκατε και τα συμφωνήσατε , οι υπόλοιποι περισσεύουμε . Περί ορέξεως ουδείς λόγος δηλαδή .
Για το έτερον σχόλιό σου

Όλοι κάνετε λάθος γιατί τα πουλάκια τιτιβίζουν κάτω από το σεληνόφως.

Τρία πουλάκια κάθονται που λένε. Τι ειρωνεία ! Προφανώς είσαι ανημέρωτος για την ύπαρξη τέτοιων και χειρότερων ασυναρτησιών σε Αριστοτελικά,κείμενα . Πάντως αν έχεις κάτι να πεις επί της ουσίας εδώ είμαστε πάλι .

""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""

02/12/2004, 01:00:03
quote:

A, ρε gretel, εσύ τα 'γραφες, αλλά ποιός εννοούσε;

Αγαπητέ junk95, βλέπεις σε τί αδιέξοδα οδηγεί η μονολιθική σκέψη;
Έχεις την αίσθηση ότι το να αποβάλλεις την Αριστοτέλεια λογική, συνεπάγεται και εξοστρακισμό της λογικής στο σύνολό της.

Και καλά όλα αυτά, αλλά έχεις και την απόλυτα παράλογη αίσθηση ότι τα πουλάκια δε θα τιτιβίσουν ή και ίσως δεν υπάρχουν καν, αν εσύ ή εγώ δεν το αποδείξουμε!

Να σου πω και το χειρότερο:

Ο Αριστοτέλης έκανε λιγότερο κακό στην επιστημονική σκέψη από τον κύριο Αύγουστο Κομτ, τον οποίο επίσης ανέφερε η αγαπητή gretel, και αυτοί έκαναν και οι δύο μαζί λιγότερο κακό από τον σκοταδισμό της κάθε εκκλησίας, ο οποίος υποτίθεται ότι καταπολεμήθηκε από την επιστημονική κοινότητα.

Δυστυχώς, είμαστε όλοι τόσο εμποτισμένοι από αυτόν, που αδυνατούμε και να τον εντοπίσουμε, ενώ νομίζουμε ότι είμαστε αποδεσμευμένοι...
Η νοοτροπία του ότι εμείς (άνθρωποι) παρατηρούμε δημιουργώντας ένα σύστημα αναφοράς (πείραμα), το οποίο δε μας περικλείει καθ' ολοκληρίαν, γιατί περιλαμβάνει μόνο πονήματα του νου μας και όχι των συναισθημάτων μας, είναι αποτέλεσμα του κρυφού σκοταδισμού, ο οποίος επέβαλλε σε Μεσαιωνικές, αλλά και μετέπειτα εποχές, στον άνθρωπο να μην αισθάνεται, να μη βιώνει, να απέχει των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Είναι ο ίδιος σκοταδισμός που καταδίκασε ερευνητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες στα δεινά της Ιεράς Εξέτασης, που εφηύρε το "πίστευε και μη ερεύνα" (ασχέτως κόμματος: ",") και που παραδέχτηκε (ε, καιρός ήταν) μόλις στα τέλη του εικοστού αιώνα ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο!!!!!

Και θα μου πεις τώρα: "Μα, Zadok, τί 'ν' αυτά που μας λες; Αυτοί είναι ενάντια στην επιστήμη".
Και θα σου πω: Φυσικά! Γιατί; Οι "επιστήμονες" που εμμένουν σε όσα ήδη γνωρίζουν και δε δέχονται κανένα νέο τομέα έρευνας, δεν είναι εξίσου ενάντια στην επιστήμη;

Έτσι, αρνούμαστε για αιώνες τώρα ότι αισθανόμαστε και ότι βιώνουμε...

...γιατί δεν έχουμε απόδειξη.

Κι ενώ έχουμε εξελιγχθεί "επιστημονικά", κοινωνικά είμαστε εκεί που είμασταν πάντα.

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

κυνικόςΜέλος
02/12/2004, 02:47:28
Χωρίς να θέλω να επέμβω στο "στυλάκι" κανενός, μου φαίνεται παράξενο να αποπαίρνουμε τους φίλους που έχουν μιά πιό ορθολογιστική προσέγγιση.

Απλά είναι απο το Missouri, που θα λέγαν οι φίλοι μου οι Αμερικάνοι (Missouri = The "Show Me" State). Δέν αρκούνται δηλαδή στα λόγια, θέλουν και έμπρακτες επιδείξεις.

Εγώ αυτό το χειροκροτώ, και για εμένα τουλάχιστον, οι φίλοι Angelos και junk95, κ.α. είναι πολύ πίο "εσωτεριστές" από πολλουουούς εδώ μέσα, μιας και τηρουν την πρώτη αρχή - αν κάτι δεν σού είναι αποδεκτό, μην το ασπάζεσαι που να χτυπιέται ο κόσμος όλος...

Ναί, η ικανότητα να μπορεί πιστεύει ενάντια στα φαινόμενα είναι όντως ένα αναγκαίο ταλέντο τού εσωτεριστη. Είναι όμως κάπως πιο προχωρημένο, δε θα συμφωνούσατε;; Δεν θα έπρεπε πρώτα να μάθει να μη χάφτει κάθε μπούρδα που βρίσκει στο δρόμο του;
Και ο εσωτερισμός μια ΟΡΘΟ-ΛΟΓΙΑ δεν είναι, έστω πιο εξελιγμένη από την κοινή ποικιλία;;

Ελπίζω σε αυτόν τον χώρο να μπορέσουμε να ΔΕΙΞΟΥΜΕ στους φίλους. Απόπειρες υποτίμησης της νοημοσύνης τους νομίζω οτι επιστρέφουν, και μάλιστα σχεδόν αμέσως, στον αποστολέα.

Κ.

02/12/2004, 03:16:28
Αγαπητέ κυνικέ, δεν ξέρω γιατί υιοθετείς μία σύνταξη στον πληθυντικό.
Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται περί πληθυντικού ευγενείας κι ότι ο αποδέκτης του μηνύματος (βλ. αποστολέας, κατά το χαρακτηρισμό σου) δεν εκφράζει το σύνολο των εκφρασμένων απόψεων.

quote:
Ναί, η ικανότητα να μπορεί πιστεύει ενάντια στα φαινόμενα είναι όντως ένα αναγκαίο ταλέντο τού εσωτεριστη.

Δε νομίζω ότι αυτός ο ορισμός είναι ορθός.

Ο εσωτερικά στραμμένος άνθρωπος δεν πιστεύει σε ουτοπίες. Αντιθέτως, ερευνά ακριβώς αυτά τα φαινόμενα.
Απλώς, δεν είναι επιλεκτικός ως προς το τί θα ερευνήσει και έχει ανοιχτές τις αισθήσεις του εν γένει...

quote:
Δεν θα έπρεπε πρώτα να μάθει να μη χάφτει κάθε μπούρδα που βρίσκει στο δρόμο του;

Αυτό το κριτήριο αναπτύσσεται μέσα από τη δική του εξέλιξη.

"Αλήθεια λέω. Τα παιδιά του χτες ακολουθούν την κηδεία της εποχής τους.
Αλλά η ζωή καλεί τα παιδιά του αύριο κι αυτά την ακολουθούν με βήμα σταθερό και το κεφάλι ψηλά.
Χαραυγή νέων συνόρων.
Ο καπνός δε θολώνει τη ματιά των αγωνιστών του μέλλοντος, ο ήχος της αλυσίδας δεν πνίγει τη φωνή τους.
Είναι λίγοι σε αριθμό, μα αξίζουν όσο ένα σπειρί σιτάρι μπροστά σε ένα δεμάτι άχυρο.
Κανείς δεν τους ξέρει, αλλά αυτοί γνωρίζουν ο ένας τον άλλο"

Έτσι περιγράφει ο Χαλίλ Γκιμπράν τον άνθρωπο, ο οποίος έχει συνείδηση της εσωτερικής ιστορίας και του πεπρωμένου του.

quote:
Και ο εσωτερισμός μια ΟΡΘΟ-ΛΟΓΙΑ δεν είναι, έστω πιο εξελιγμένη από την κοινή ποικιλία;;

Συγγνώμη αν θα φανώ απόλυτη, αλλά είναι Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΑ έναντι του ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου).

3 Άλφα

κυνικόςΜέλος
02/12/2004, 03:37:20
quote:
κυνικός: Ναί, η ικανότητα να μπορεί πιστεύει ενάντια στα φαινόμενα είναι όντως ένα αναγκαίο ταλέντο τού εσωτεριστη.

Zadok: Δε νομίζω ότι αυτός ο ορισμός είναι ορθός.

Καλά, εντάξει τότε, "η ικανότητα να πιστεύει όλα τα φαινόμενα φάτσα-καρτα είναι ένα αναγκαίο ταλέντο τού εσωτεριστη. "

K.

02/12/2004, 03:57:00
Ο εσωτεριστής δεν αρκείται στα οράματα, γιατί η κύρια νότα του είναι η δημιουργικότητα.

Οι αρχές που έχει στο μυαλό του, πρέπει να βρουν εφαρμογή στο υλικό πεδίο.
Όποιος είναι αληθινά άνθρωπος, δεν μπορεί να διαλογίζεται μακάρια πάνω στις αιώνιες αλήθειες, όταν σκίζει τον αέρα η κραυγή ενός συνανθρώπου του, ο οποίος ουρλιάζει από πείνα, από καταπίεση, από πόνο ή μοναξιά.

3 Άλφα