ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

DSM30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
02/09/2013, 17:50:59
Χρίστο, αν σσου έλεγα να αναλύσουμε παρέα την ενάτη του Μπετόβεν, θα το έκανες?

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

02/09/2013, 17:51:55
Χρίστος Έλ

quote:
Μήπως το εσωτέρικα ίναι μια κλειστή οργάνωση μυημένων με κοινές απόψεις;

Αν ήταν έτσι, εσύ θα "αλώνιζες" εδώ μέσα;
Ρίξε μια ματιά στα θέματα που ανοίγεις και... σκέψου λίγο.
Θα απαντήσεις μόνος σου σ' αυτό που "αναρωτιέσαι"...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

02/09/2013, 17:58:11
quote:

quote:
...Την παντρεύτηκε και τα απόκτησε πριν αφιερωθεί στην φιλοσοφία; Διότι δεν είναι δυνατόν να παντρεύτηκε αφού έγινε ιδεαλιστής....
Την παντρεύτηκε και τα απόκτησε πολύ μετα, αφού είχε ήδη αφιερωθεί στην φιλοσοφία... και δεν ήταν η πρώτη γιατί αναφέρεται να είχε παντρευτεί και κάποια άλλη (Μυρτώ, νομίζω) μάλλον νεότερος. 'Ολα είναι δυνατά.

ΥΓ. Το 'ιδεαλιστής' δεν είναι και πολύ ταιριαστή λέξη για την περίπτωση. Ο Σωκράτης - όπως τον παρουσιάζουν - ζούσε τις ιδέες του έμπρακτα, μάλλον εφαρμοστής ιδεών παρά 'θεωριτικός' ιδεαλιστής λοιπόν.

Edited by - panpam on 02/09/2013 15:30:31

Ο Σωκράτης είχε πολεμήσει κιόλας. Πιστεύω προτού αφιερωθεί στην Φιλοσοφία.

Αυτό που με ενοχλεί είναι πως μπορεί κάποιος να φιλοσοφεί ενάντια στην σάρκα, στον υλισμό και έπειτα να λαβαίνει μέρος σε μάχες όπου κατακρεουργεί τον εχθρό. Φαντάζεσαι τον Γκάντι με ένα πολυβόλο;

Την ίδια απορία έχω και για τον Δαβίδ παραδείγματος χάρη. Οι σφαγές που έκανε δεν επηρέασαν την προσωπικότητα του; Πως θα του φαινόταν έπειτα η εντολή Ου φονεύσεις;

Την ίδια απορία έχω και για την Μπλαβάτσκυ. Πως ήταν βουδίστρια όταν πήρε τα όπλα ενάντια στην Καθολική Εκκλησία;

Την ίδια απορία έχω και για έναν οποιοδήποτε Χριστιανό. Πως μπορούν οι Χριστιανοί να λαβαίνουν μέρος σε πολέμους, όταν έχουν ενστερνηθεί το αγαπάτε αλλήλους; Το χειρότερο είναι όταν σφάζουν πνευματικά αδέλφια τους, χριστιανούς.

Τώρα ποιος πραγματικά αμύνεται και ποιος επιτίθεται στον πόλεμο είναι δύσκολο να το εξακριβώσεις.

Εννοείται βέβαια πως σε περίπτωση που πάει κάποιος να σε σκοτώσει δεν είναι κακό να αμυνθείς. Εκτός και αν είσαι εντελώς ιδεαλιστής και βραχμάνος.

02/09/2013, 18:01:29
quote:

Χρίστος Έλ

quote:
Μήπως το εσωτέρικα ίναι μια κλειστή οργάνωση μυημένων με κοινές απόψεις;

Αν ήταν έτσι, εσύ θα "αλώνιζες" εδώ μέσα;
Ρίξε μια ματιά στα θέματα που ανοίγεις και... σκέψου λίγο.
Θα απαντήσεις μόνος σου σ' αυτό που "αναρωτιέσαι"...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

Αυτό λέω και εγώ. Αν ήταν έτσι θα είχε σκληρούς δογματικούς κανόνες.

Το λάθος σου είναι πως δεν αναρωτιέμαι, αλλά το ξέρω.

02/09/2013, 18:07:02
Και αν θες να σου πω τους λόγους που ποστάρω είναι οι εξής

1)Να αποκαλύψω την υποκρισία, την άγνοια, τα λάθη σε θέματα περί αρχαίας Ελλάδας, Παγανισμού, Χριστιανισμού κτλ., έτσι ώστε να βοηθήσω τα νέα παιδιά που ίσως δεν γνωρίζουν κάποια πράγματα

2) Να συζητήσω και να μάθω πράγματα, εάν βέβαια έχει κάποιος σκοπό να συζητήσει σοβαρά

Και αν πιστεύεις πραγματικά στην έρευνα, τότε δες τί θα γράψω στο άλλο θέμα περί έρευνας πάνω στην αρχαία ελληνική θρησκεία.

02/09/2013, 18:12:10
Ομολογώ ότι σε βρίσκω αρκετά φιλόδοξο.

Με κουράζει να πηγαίνω από θέμα σε θέμα προκειμένου να συζητήσω κάτι.
Αλήθεια δεν μπορείς να... περιοριστείς λίγο, ίσως είναι πιο βατή η κουβέντα σε λιγότερα θέματα, αφού ούτως ή άλλως, πάντα καταλήγουν στις ίδιες, σχεδόν, συζητήσεις.

Εκτός κι αν τη βρίσκεις να βλέπεις παντού δικά σου θέματα, κάτι που είναι σεβαστό από μένα, τουλάχιστον...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

02/09/2013, 18:16:33
quote:

Ομολογώ ότι σε βρίσκω αρκετά φιλόδοξο.

Με κουράζει να πηγαίνω από θέμα σε θέμα προκειμένου να συζητήσω κάτι.
Αλήθεια δεν μπορείς να... περιοριστείς λίγο, ίσως είναι πιο βατή η κουβέντα σε λιγότερα θέματα, αφού ούτως ή άλλως, πάντα καταλήγουν στις ίδιες, σχεδόν, συζητήσεις.

Εκτός κι αν τη βρίσκεις να βλέπεις παντού δικά σου θέματα, κάτι που είναι σεβαστό από μένα, τουλάχιστον...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

Όχι δεν την βρίσκω, απλώς είναι πολλά αυτά που θέλω να πω, να συζητήσω κτλ κτλ κτλ, αλλά η ζωή πολύ μικρή και δύσκολη.

Αυτό είπα και εγώ. Ας ποστάρει ο Νικόμαχος θέματα που θα αποκαταστήσουν την αλήθεια ή ας απαντήσει σε αυτά που γράφω με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ τρόπο. Κανείς δεν του απαγόρεψε να κάνει "αντισυγκεντρώσεις", αντίλογο κτλ.

Δεν φταίω εγώ αν ξεφεύγει κάποιος από το θέμα.

02/09/2013, 18:58:38
ΧρίστοΕλ,
quote:

Ο Σωκράτης συμμετείχε σε αρκετές εκτρατείες.Γνωρίζουμε σίγουρα τις εξής:
Ποτείδαια 432 π.χ
Δήλιο 424 π.χ
Αμφίπολις 422 π.χ.

Γνωρίζοντας ότι η επικρατούσα χρονολογία θανάτου του ήταν το 399 π.χ.
και ότι πέθανε γύρω στα 70 του χρόνια(κάποιοι λένε 60 αλλά το 70 είναι επικρατέστερο),φαίνεται ότι και στα πενήντα του ακόμα πολεμούσε....

Λες να "αφιερώθηκε" στη φιλοσοφία μετά,..στα γεράματα ας πούμε;

Αφήνοντας κατά μέρος το "αφιερώθηκε",που από μόνο του είναι ..αταίριαστο,
σου λέω Χρίστο ότι το να λες μια γνώμη είναι σαφώς δικαίωμά σου.

Πρέπει όμως να αντιληφθείς κάποια στιγμή ότι το να έχεις γνώμη επί παντός επιστητού,είναι επιεικώς αφέλεια, και μετά της επισήμανσης από τρίτους,καταλήγει μ@λ@κία.

Κανείς δε αρνείται ότι και η μ@λ@κία είναι ...δικαίωμα,αλλά μη χαλιέσαι όταν στο επισημαίνουν.

με τις υγείες μας

ΥΣ: το θέμα που πιάστηκα με τον Σωκράτη,είναι απλώς ένα παράδειγμα,θα μπορούσα να πιαστώ από σχεδόν τα περισσότερα θέματα που έχεις αναφερθεί....

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

02/09/2013, 20:48:19
quote:

ΧρίστοΕλ,
quote:

Ο Σωκράτης συμμετείχε σε αρκετές εκτρατείες.Γνωρίζουμε σίγουρα τις εξής:
Ποτείδαια 432 π.χ
Δήλιο 424 π.χ
Αμφίπολις 422 π.χ.

Γνωρίζοντας ότι η επικρατούσα χρονολογία θανάτου του ήταν το 399 π.χ.
και ότι πέθανε γύρω στα 70 του χρόνια(κάποιοι λένε 60 αλλά το 70 είναι επικρατέστερο),φαίνεται ότι και στα πενήντα του ακόμα πολεμούσε....

Λες να "αφιερώθηκε" στη φιλοσοφία μετά,..στα γεράματα ας πούμε;

Αφήνοντας κατά μέρος το "αφιερώθηκε",που από μόνο του είναι ..αταίριαστο,
σου λέω Χρίστο ότι το να λες μια γνώμη είναι σαφώς δικαίωμά σου.

Πρέπει όμως να αντιληφθείς κάποια στιγμή ότι το να έχεις γνώμη επί παντός επιστητού,είναι επιεικώς αφέλεια, και μετά της επισήμανσης από τρίτους,καταλήγει μ@λ@κία.

Κανείς δε αρνείται ότι και η μ@λ@κία είναι ...δικαίωμα,αλλά μη χαλιέσαι όταν στο επισημαίνουν.

με τις υγείες μας

ΥΣ: το θέμα που πιάστηκα με τον Σωκράτη,είναι απλώς ένα παράδειγμα,θα μπορούσα να πιαστώ από σχεδόν τα περισσότερα θέματα που έχεις αναφερθεί....

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

Εκείνο από το οποίο πάσχουν τα άτομα στο εν λόγω φόρουμ και σε κάθε φόρουμ στην Ελλάδα(κυρίως) είναι η έλλειψη αντικειμενικότητας και η μηδαμινή διάθεση για έρευνα και μάθηση(ειδικά της αντίθετης γνώμης). Οι περισσότεροι μπαίνουν για να εκτονωθούν και να βρίσουν την αντίθετη πλευρά.

Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις την άποψη του άλλου "μαλακία" αν δεν συμφωνείς, όποια κι αν είναι αυτή. Αν δεν συμφωνείς, πρέπει να απαντήσεις με αντεπιχειρήματα και όχι με προσωπικές επιθέσεις.

Αν εγώ καθόμουν να χαρακτηρίσω ως αφελείς μαλακίες το τί έχουν γράψει πολλοί εδώ μέσα θα ήμουν καταρχήν αγενής αλλά ούτε θα είχα αποδείξει πως έχω δίκιο. Ο Νικόμαχος έχει μιλήσει για άγνοια και μαλακία, αλλά δεν έχει δώσει αποδείξεις με αποτέλεσμα ο ισχυρισμός του να μένει σε εκκρεμότητα και να είναι ταυτόχρονα και αγενέστατος.

Λοιπόν ξαναεπαναλαμβάνω την ερώτησή μου και όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει ευγενικά την γνώμη του.

Δεν αμφισβητώ το ότι ο Σωκράτης έλαβε μέρος σε μάχες και είχε οικογένεια. Πως είναι δυνατόν όμως ένας άνθρωπος ο οποίος καταδίκαζε την σάρκα στην οποία οφείλονται οι διαμάχες, οι πολέμοι, οι έριδες, ο υλισμός, ο πόνος της ψυχής, να πήρε μέρος σε πόλεμο και να έσφαζε;

02/09/2013, 20:59:22
Καλά, καλά.

Κι επειδή κάνεις το κουνέλι, σε ξαναρωτάω:

Χρίστο, αν σου έλεγα να αναλύσουμε παρέα την ενάτη του Μπετόβεν, θα το έκανες?

02/09/2013, 21:08:16
Την ίδια απορία είχε ο φίλος Panpam σχετικά με την προτροπή του Κρίσνα να σφάζει ο Αρτζούνα τους αδερφούς του(Μπαγκαβάτ Γκίτα).

Και επειδή η ερώτηση δεν είναι σκόπιμη με στόχο να θίξει τον παγανισμό, έχω την ίδια ερώτηση για εβραίους και χριστιανούς.

Πως μπορούσε ο Δαβίδ να λέει ότι μισεί εκείνους των οποίων το μυαλό γρηγορεί στο να χύνουν αίμα, όταν ο ίδιος είχε σφάξει χιλιάδες; Εντάξει, μπορεί να έσφαζε τους εχθρούς του, αλλά δεν είχε αυτό επίπτωση στον πνευματικό του κόσμο;

Πως μπορούν κάποιοι Χριστιανοί να ενστερνίζονται το αγαπάτε αλλήλους, την στιγμή που αλληλοσφάζονται; Πως ακολουθούν την διδασκαλία του Ιησού, όταν σφάζει ο ένας τον άλλο;

Μου κάνει εντύπωση πως δεν ενδιαφέρει κανένα η ερώτησή μου, ενώ βρισκόμαστε σε ένα πνευματικό φόρουμ. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η άγνοια μου πάνω σε ιστορικές λεπτομέρεις της ζωής του Σωκράτη, και όχι η θρησκευτική ερώτηση.

02/09/2013, 21:10:35
Χρίστο, έχεις σκοπό να μου απαντήσεις?

02/09/2013, 21:14:32
quote:

Χρίστο, έχεις σκοπό να μου απαντήσεις?

Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου και δεν μου αρέσουν οι γρίφοι σου, γιατί έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν σκοπό να διδάξουν αλλά να θίξουν προσωπικότητες.

02/09/2013, 21:17:54
Είναι πολύ απλή.
Θέλεις να αναλύσουμε την ένατη του Μπετόβεν, από άποψης:

α. σύνθεσης
β. αρμονίας
γ. ενορχήστρωσης
δ. ύφους

?

02/09/2013, 21:21:59
quote:

Είναι πολύ απλή.
Θέλεις να αναλύσουμε την ένατη του Μπετόβεν, από άποψης:

α. σύνθεσης
β. αρμονίας
γ. ενορχήστρωσης
δ. ύφους

?

Ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι σχετικό με το θέμα.

02/09/2013, 21:23:54
Σε άλλο θέμα. Καινούργιο. Τί λες?

02/09/2013, 21:24:28
Πως είναι δυνατόν όμως ένας άνθρωπος σαν τον Σωκράτη, ο οποίος καταδίκαζε την σάρκα στην οποία οφείλονται οι διαμάχες, οι πολέμοι, οι έριδες, ο υλισμός, ο πόνος της ψυχής, να πήρε μέρος σε πόλεμο και να έσφαζε;

Την ίδια απορία είχε ο φίλος Panpam σχετικά με την προτροπή του Κρίσνα να σφάζει ο Αρτζούνα τους αδερφούς του(Μπαγκαβάτ Γκίτα).

Πως μπορούσε ο Δαβίδ να λέει ότι μισεί εκείνους των οποίων το μυαλό γρηγορεί στο να χύνουν αίμα, όταν ο ίδιος είχε σφάξει χιλιάδες; Εντάξει, μπορεί να έσφαζε τους εχθρούς του, αλλά δεν είχε αυτό επίπτωση στον πνευματικό του κόσμο;

Πως μπορούν κάποιοι Χριστιανοί να ενστερνίζονται το αγαπάτε αλλήλους, την στιγμή που αλληλοσφάζονται; Πως ακολουθούν την διδασκαλία του Ιησού, όταν σφάζει ο ένας τον άλλο;

Θα μπορούσε ο Γκάντι να λάβει μέρος σε πολέμους και να σφάζει βίαια για υλικές και εδαφικές διεκδικήσεις;

02/09/2013, 21:25:54
quote:

Σε άλλο θέμα. Καινούργιο. Τί λες?

Δεν υπάρχει κατηγορία μουσική, είναι κυρίως ένα θρησκευτικό φόρουμ.

Το παρόν θέμα σε ενδιαφέρει;

02/09/2013, 21:29:04
Φυσικά και με ενδιαφέρει.

Μπορούμε να εντάξουμε το νέο θέμα στο "μεταξύ τυρού και αχλαδιού".
Είσαι μέσα?

02/09/2013, 21:37:55
http://www.jameshartforcongress.com/prometheus/socvsjes.htm

Ο Διάλογος του Ιησού με τον Σωκράτη προφανώς μεταφράστηκε στα ελληνικά από το παραπάνω ξενόγλωσσο κείμενο.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο κείμενο δεν ήταν τόσο η προσπάθεια του συγγραφέα να παρουσιάσει τον Σωκράτη ως εκπρόσωπο του ελληνικού "ορθολογισμού" έναντι του εβραϊκού "ανορθολογισμού".

Ήταν το ότι βάζει στο στόμα του Σωκράτη αντικρουόμενες φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες, που έρχονται σε αντίφαση με την διδασκαλία του.

Τον συγγραφέα φαίνεται δεν τον ενδιαφέρει τόσο η πραγματική διδασκαλία του Σωκράτη, όσο η προσπάθεια του να ειρωνευτεί τον Χριστιανισμό με ποικίλες ιδέες, ακόμη και υλιστικές.