ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υπάρχουν τελικά οι 12 Θεοί? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Υπάρχουν τελικά οι 12 Θεοί? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ψηλός30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
16/01/2012, 21:46:22
quote:

quote:
@kost

Και εγώ τον Όμηρο θεωρώ τον παλαιότερο που έχει αναφορά στους 12 θεούς.

Άρα μάλλον δεν έχεις διαβάσει Όμηρο, διότι ο Όμηρος δεν αναφέρεται πουθενά στους "12 Ολύμπιους". Οι Ομηρικοί Ύμνοι χρονολογούνται μεταγενέστερα του Ομήρου.

Για πες, για πες.
Εγώ έχω μείνει στην Ηλιάδα και την Οδύσσεια του σχολείου.

Εκεί δεν αναφέρονται οι θεοί οι οποίοι μάλισταν πήραν και το μέρος των Τρώων (όχι όλοι αλλά οι πρωτοκλασάτοι, Διας, Ποσειδών κτλ)?

Ερευνάτε τας Γραφάς

16/01/2012, 22:05:40

quote:
Agnostic

Εχουν βρεθεί στα μυκηναϊκά ανάκτορα της Κνωσού και της Πύλου. Χρονολογούνται στον 13ο αιώνα π.Χ. περίπου.

Για το ότι αφορούν θεότητες το καταλαβαίνουμε επειδή οι πινακίδες αφιερώνουν σ' αυτούς διάφορα είδη όπως μέλι, λάδι κριθάρι, σιτάρι, τυρί, κρασί, βοοειδή, πρόβατα, χοίρους, μαλλί, σπανιότερα αντικείμενα αξίας κ.α.
Επίσης υπάρχει και η συλλογική ονομασία "TE-O-I" καθώς και πιο μεγάλες φράσεις όπως "PA-SI TE-O-I ME-RI", δηλαδή "πάσι θεοίς μέλι" για τις προσφορές.

Μπορείς να βρεις περισσότερα στο βιβλίο του Παπαχατζή "Η Θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα" (Εκδοτική Αθηνών).

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Πάντως αν και δεν είναι αυτό που είχα κατά νου (κείμενο και όχι επιγραφές) κατανοώ ότι λόγω του μελιού λαδιού κτλ αποδεικνύεται ο "θρησκευτικο/λατρευτικός" χαρακτήρας αυτών των οντοτήτων.

Άρα εμένα "μου κάνει" ο 13ος αιώνας π.Χ.
Αν κάποιο άλλο μέλος έχει κάποια άλλη ένσταση ας την πει.

Τώρα θα ήθελα να μου πείτε την τελευταία γραπτή (ή και προφορική έστω) αναφορά που έχει γίνει σε αυτές τις οντότητες, μετά από επέμβασή τους στον κόσμο μας (και δεν εννοώ μόνο στην Ελλάδα).

Η ερώτησή μου είναι ειλικρινής και μπορώ να δεχτώ ακόμα και προσωπικές μαρτυρίες μελών για θεάσεις, οπτασίες, θαύματα κτλ.

Καταλαβαίνετε που το πάω?
Αν αυτές οι οντότητες ήταν (και είναι(?) για κάποιους από εσάς) όντως θεοί πως αφήσανε την Ελλάδα και τον κόσμο και δεν επενέβησαν να αποτρέψουν (π.χ στην Ελλάδα) μια τόσο καταφανέστατη απάτη όπως ο Χριστιανισμός όπως ισχυρίζονται κάποια μέλη αλλά και άλλοι που επιθυμούν την αναβίωσή της Πατρώας Θρησκείας...

Ερευνάτε τας Γραφάς

16/01/2012, 22:34:55
quote:

Αν αυτές οι οντότητες ήταν (και είναι(?) για κάποιους από εσάς) όντως θεοί πως αφήσανε την Ελλάδα και τον κόσμο και δεν επενέβησαν να αποτρέψουν (π.χ στην Ελλάδα) μια τόσο καταφανέστατη απάτη όπως ο Χριστιανισμός όπως ισχυρίζονται κάποια μέλη αλλά και άλλοι που επιθυμούν την αναβίωσή της Πατρώας Θρησκείας.

Επενέβησαν πολλές φορές.
Πώς και δεν το ξέρεις αυτό?

Οσες ακριβώς επενέβη και επεμβαίνει ο γιαχβέ,ώστε να παρεμποδίσει πολέμους,αιματοχυσίες,αδικίες,και φτώχεια!!

Ολοι εσείς που έχετε την ανάγκη ύπαρξης θεού,πώς και δεν βλέπετε τους θεούς σας να είναι κάθε μέρα στις επάλξεις βοηθώντας σας?
Αλήθεια δεν τους βλέπετε καθημερινά στις γωνίες να σας καλούν να γίνετε δούλοι τους και να τους υπηρετείτε?

Αν δεν τους βλέπετε,τότε πώς εξηγείται τόοοοοση...πίστη?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/01/2012, 10:49:35
quote:
και A-SI-FA (Ασία) από τις μυκηναϊκές πινακίδες.

Εχει βρεθει αυτο σε γραμμικη β και αναφερεται σε θεοτητα;Για δωσε καμμια πληροφορια...
17/01/2012, 14:03:24
quote:
Για πες, για πες.
Εγώ έχω μείνει στην Ηλιάδα και την Οδύσσεια του σχολείου.

Εκεί δεν αναφέρονται οι θεοί οι οποίοι μάλισταν πήραν και το μέρος των Τρώων (όχι όλοι αλλά οι πρωτοκλασάτοι, Διας, Ποσειδών κτλ)?

Oι πρωτοκλασάτοι θεοί ήταν μοιρασμένοι. Ήρα, Αθηνά, Ποσειδώνας, Ήφαιστος, Ερμής με το μέρος των Αχαιών. Απόλλωνας, Αφροδίτη, Άρτεμις, Άρης με το μέρος των Τρώων.

Στην Υ ραψωδία ο Ζευς συγκεντρώνει τις θεότητες και τις αποστέλλει στο Ίλιον για να βοηθήσουν όποια πλευρά και όποιον ήρωα επιθυμούν. Και ακολουθεί η περίφημη "Θεομαχία" της Χ ραψωδίας όπου οι θεοί στέκονται αντιμέτωποι και κάποιοι εξ'αυτών αλληλοσυγκρούονται!

Εδώ μάλιστα φαίνεται ότι οι θεοί που υποστήριζαν τους Αχαιούς ήταν ανώτεροι των θεών που υποστήριζαν τους Τρώες καθώς η Αθηνά επικρατεί πρώτα του Άρη και στη συνέχεια της Αφροδίτης, ενώ η Ήρα επικρατεί της Αρτέμιδος.

Ο δε Ζευς είχε συμπάθεια για την ιερή πόλη της Τροίας όμως δεν μπορούσε να αποτρέψει την άλωση τής όπως προβλεπόταν από το σχέδιο της Ειμαρμένης. Όπως ούτε και απέτρεψε το θάνατο του υιού του στη μάχη, του Σαρπηδόνα, για τον ίδιο λόγο.

17/01/2012, 14:29:48
Ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου είναι απαραίτητος σε μια συζήτηση που θέλει να είναι εποικοδομητική.Τη στιγμή που χάνεται ο εκατέρωθεν σεβασμός η συζήτηση γίνεται μπάχαλο (αν και μερικές φορές έχει πλάκα και χιούμορ).Δεν έχω πρόβλημα να συμμετέχω και σε καλή συζήτηση και σε μπάχαλο με δόσεις χιούμορ-θα προτιμούσα όμως την πρώτη εκδοχή.

Η γιαγιά μου είναι αρκετά μορφωμένη,87 ετών,χρησιμοποιεί το διαδύκτιο,ομιλεί 3 γλώσσες π.καλά και άλλες 2 ικανοποιητικά,είναι βαθειά ελληνίδα, χήρα στρατιωτικού με παράσημα στον 2ο ΠΠ, και πιστεύει στον Χριστιανισμό.Πηγαίνει αρκετές φορές στην εκκλησία σέβεται αρκετούς ιερείς που έχει γνωρίσει και έχει απαξιώσει άλλους τόσους με ευγενικό πλην κάθετο τρόπο.

Συχωρέστε μου την εισαγωγή αυτή και την αναφορά μου στο αγαπητό μου πρόσωπο που προφανώς ως άγνωστο σε σας, δικαίως σας είναι αδιάφορο,αλλά πιστεύω ότι βοηθάει στον παρακάτω συλλογισμό.

μερικές δικές μου παραδοχές πρώτα:

α.Μάλλον γίνεται να είσαι και Έλληνας και Χριστιανός (σήμερα-σε άλλες εποχές ήταν αδύνατο ή τουλάχιστο δυσκολότερο)
β.Το γεγονός ότι κάποιος καλός και μορφωμένος άνθρωπος είναι χριστιανός δε σημαίνει ότι ο Χριστός υπήρξε ή δεν υπήρξε.
γ.Το γεγονός επίσης ότι υπάρχουν αντίστιχα άλλοι άνθρωποι που είναι κακοί ή αμόρφωτοι ή και τα δυο και πιστεύουν στο χριστιανισμό δεν προσδίδει ούτε αφαιρεί πόντους από τη θρησκεία αυτή.
δ. Με τον ίδιο τρόπο στην αρχαία ελλάδα υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν στο δωδεκάθεο και άλλοι που το αμφισβητούσαν.Κάποιοι από αυτούς ήταν άθεοι,κάποιοι πίστευαν σε ένα ανώτερο ον,και κάποιοι πίσευαν ακόμα στην παλαιά θρησκεία(σεληνιακής βάσεως και πιο μητριαρχικής δομής).
ε.Όπως και στην αρχαιότητα οι επιστήμονες είναι και ήταν διχασμένοι -άλλοι υποστήριζαν την ύπαρξη του θεού ή των θεών αντίστοιχα και άλλοι ήταν αρνητικοί.
στ.Σε όλες τις εποχές τα ιερατεία είχαν στις ψηλές τάξεις των εξουσιολάτρες που καθόριζαν ή ακολουθούσαν την κοσμική εξουσία(ασχέτως εθνικότητας),και στις χαμηλές τάξεις ιδεαλιστές ή φουκαράδες,ή αποτυχημένους ή φανατικούς(ελπίζω να μη ξεχνάω καμμιά κατηγορία).

Ως προς τη δική μου προσωπική άποψη και ύστερα από την όποια έρευνα μπορούσα να κάνω σύμφωνα με τον όποιο χρόνο και δυνατότητες που διέθετα κατά καιρούς έχω καταλήξει ότι:

Κάποια από τα ονόματα που αποταλούν το δωδεκάθεο υπήρξαν ως ιστορικές οντότητες οι οποίες εμπλουτίστηκαν με τη δύναμη της μυθολογίας με πρόσθετα ή παράλληλα ονόματα.Με την πάροδο του χρόνου και αναλόγως με την ισχύ των εθνοτήτων που τους υιοθετούσαν αυξανόταν η επιρροή τους(αναγκαστικά ή όχι).

Παρομοίως έχω καταλήξει ότι και ο Χριστός υπήρξε ιστορικό πρόσωπο.(ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των κειμένων της χριστιανικής Θρησκείας).

Το γεγονός ότι πιστεύω ότι υπήρξαν ιστορικά δεν τους προσδίδει απαραίτητα θεικές ιδιότητες.

Το γεγονός ότι υπήρχαν παράλληλα με άλλες θεότητες στη διάρκεια της ιστορίας καταδυκνείει την ανάγκη των ανθρώπων να υπάρχει αυτό το κάτι που θα δίνει ελπίδα για μετά θάνατο συνέχεια ύπαρξης.(το ότι θα το θέλαμε δεν σημαίναι ότι υπάρχει ούτε ότι δεν υπάρχει-αν και μάλλον το 2ο είναι πιθανότερο..)

Η ρήξη μεταξύ των θρησκειών δεν ενοχοποιεί τις θρησκείες αλλά τους λαούς που τις χρησιμοποιούν ανάλογα με το πολιτιστικό τους επίπεδο.(αυτό το τελευταίο έχει πολύ ζουμί και περιμένω σχόλια.)

Αυτά προς το παρόν-για όποιον έχει διάθεση να ασχοληθεί σε σχέση με την ιστορικότητα των θρησκευτικών οντοτήτων παραθέτω κάποιους τίτλους βιβλίων που ίσως βοηθήσουν:
όσον αφορά την αρχαιοελληνική θρησκεία(η σειρά είναι τυχαία)
ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ (ΓΕΩΡΓ.ΘΕΜ. ΜΑΛΤΕΖΟΥ-ΑΘΗΝΑΙ 1934
ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ (Ν.ΦΩΤΙΑΔΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΑΤΗ(αρχ.εκδοση 1896))
ΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΟ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΡΒΑΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΚΡΗ 2004)
ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ-PETER KINGSLEY-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ)
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ-PETER BROWN-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ)
ΟΙ ΕΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ (ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΣΟΥΡΙΔΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ)

Θεωρώ αυτονόητο ότι πριν από αυτά μια αντιπροσωπευτική τουλάχιστον ανάγνωση των αρχαίων κλασσικών μας είναι αναγκαία για την μόρφωση άποψης(Αναξίμανδρος,λίγο προσωκρατικοί,και οι γνωστοί του 4-5 αιώνα-(όταν πια το ιερατείο ήταν σε πλήρη εξουσία).Προσθέτοντας και λίγο από την βιβλιογραφία της ύστερης αρχαιότητας νεοπλατωνικούς κ.λ.π προσθέτει και μια οπτική γωνία για το πως ερμηνευόταν η θρησκεία όταν δεν την προστάτευε πια η κοσμική εξουσία,αλλά το αντίθετο.

Για την ιστορικότητα του Χριστού:
ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ -IAN WILSON ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗ
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ -Ι.ΛΕΝΤΣΜΑΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΚΤΟΣ ΖΩΗΣ
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ -HERSHEL SHANKS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ- Ε.Π. ΣΑΝΤΕΡΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΙΣΤΩΡ

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και αναφέρονται επειδή απλά είναι στην κατοχή μου-υπάρχουν και αρκετά άλλα που δυστυχώς δεν τα έχω(οι όποιες προτροπές καλοδεχούμενες).

ευχαριστώ όλα τα μέλη του forum, (το παρακολουθώ χρόνια)
και πολλές φορές έχω διδαχθεί από αυτό, ή παροτρυνθεί να ασχοληθώ περαιτέρω από τα topic του.

17/01/2012, 16:24:49
quote:

quote:

Αν αυτές οι οντότητες ήταν (και είναι(?) για κάποιους από εσάς) όντως θεοί πως αφήσανε την Ελλάδα και τον κόσμο και δεν επενέβησαν να αποτρέψουν (π.χ στην Ελλάδα) μια τόσο καταφανέστατη απάτη όπως ο Χριστιανισμός όπως ισχυρίζονται κάποια μέλη αλλά και άλλοι που επιθυμούν την αναβίωσή της Πατρώας Θρησκείας.

Επενέβησαν πολλές φορές.
Πώς και δεν το ξέρεις αυτό?

Ήμουν ξεκάθαρος και εννοούσα να επέμβουν σε ¨"θρησκευτικο/λατρευτικό" επίπεδο για να αποκαταστήσουν την "Θρησκεία" τους και όχι για να αλλάξουν το ρουν της Ιστορίας σε μάχες και πολέμους.
Αν όντως το διάβασες και το κατανόησες και μου απαντάς έτσι καταλαβαίνεις ότι το 12άθεο απλά ακολούθησε την Ειμαρμένη του...
Το αυτό επιθυμώ και δια εσάς...

quote:

Αλήθεια δεν τους βλέπετε καθημερινά στις γωνίες να σας καλούν να γίνετε δούλοι τους και να τους υπηρετείτε?

Εμείς ουκέτι δούλοι.
Είμασταν δούλοι (κάποιοι είναι ακόμα βέβαια) και αποτινάσοντας τους ψευδο-θεούς γίναμε ΦΙΛΟΙ με τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΕΟ.
Το'πιασες ΝΙΚΟΜΑΧΕ. ΦΙΛΟΙ.

Ιω Ιε‐14 ὑμεῖς φίλοι μού ἐστε, ἐὰν ποιῆτε ὅσα ἐγὼ ἐντέλλομαι ὑμῖν.
Ιω Ιε‐15 οὐκέτι ὑμᾶς λέγω δούλους, ὅτι ὁ δοῦλος οὐκ οἶδε τί ποιεῖ αὐτοῦ ὁ κύριος· ὑμᾶς δὲ εἴρηκα φίλους, ὅτι πάντα ἃ ἡκουσα παρὰ τοῦ πατρός μου ἐγνώρισα ὑμῖν.

Και ούτε ΥΠΗΡΕΤΕΣ ζητάει.
Δεν τους έχει ανάγκη ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ.
Τι να τους κάνει άλλωστε???

Μτ Κ‐28 ὥσπερ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν.

Μην κρίνεις εξ'ιδίων λοιπόν...

quote:

Αν δεν τους βλέπετε,τότε πώς εξηγείται τόοοοοση...πίστη?

Κάτι μου λέει ότι με την απορία θα μείνεις...

Ερευνάτε τας Γραφάς

Edited by - PanosT on 17/01/2012 16:26:04

17/01/2012, 17:46:48
Νόμιζα ότι μιλούσαμε για την ύπαρξη των ιστορικών-μυθικών ονομάτων-προσώπων,δε κατάλαβα ότι ψάχνουμε για βιντέακι με το Δία να κατακεραυνώνει παπάδες...
Αν αυτό είναι το ζητούμενο του θέματος τζάμπα έγραφα παραπάνω τόσα πολλά....όχι όχι δεν έχω τέτοιο βιντεάκι να προσκομίσω. :(

17/01/2012, 18:19:24
quote:

Νόμιζα ότι μιλούσαμε για την ύπαρξη των ιστορικών-μυθικών ονομάτων-προσώπων,δε κατάλαβα ότι ψάχνουμε για βιντέακι με το Δία να κατακεραυνώνει παπάδες...
Αν αυτό είναι το ζητούμενο του θέματος τζάμπα έγραφα παραπάνω τόσα πολλά....όχι όχι δεν έχω τέτοιο βιντεάκι να προσκομίσω. :(

Για να σε καθησυχάσω.
Υπήρχαν αλλά κάποια στιγμή έπαψαν να υπάρχουν.
Το θέμα που συζητάμε είναι το ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ έπαψαν να υπάρχουν.

Όταν ζητηθεί βιντεάκι να αγχωθείς όσο θέλεις αλλά μέχρι τότε δεν καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου...

Ερευνάτε τας Γραφάς

17/01/2012, 19:34:37
Σ'ευχαριστώ που με διαβεβαιώνεις ότι υπήρχαν-εμένα μου πήρε πολύ χρόνο και κάμποσο διάβασμα για να μπορώ να το προσυπογράφω.

Από την άλλη μεριά στην ερώτηση πότε και γιατί σταμάτησαν να υπάρχουν,είναι σειρά μου να σε βοηθήσω --γιατί: πέθαναν
πότε: μερικές δεκάδες χρόνια αφού γεννήθηκαν

επανέρχομαι:αν το ζητούμενο του topic ήταν η περίπτωση να υπάρχουν διάφοροι ταυτόχρονοι θεοί που να αλληλεπιδρούν κιόλας με τους ανθρώπους, αποσύρω τη βιβλιογραφία που παρέθεσα ώς άχρηστη για τους έχοντες αυτήν την απορία.

Όπως μάλλον φαίνεται από τις λίγες αναρτήσεις μου, σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιθυμεί-όμως όταν συμμετέχει σε μια συζήτηση σε ανοιχτό forum ισχυριζόμενος κάτι, θα πρέπει να το βασίζει σε κανόνες λογικής,επιστήμης ή σε αποδεικτικά στοιχεία.
Συχωρέστε με για το "βιντεάκι",ήταν ένας τρόπος να προστατέψω τη όποια νοημοσύνη έχω.Γι'αυτό αγχώθηκα λίγο,το παραδέχομαι.

Υ.Σ. άν για παράδειγμα μιλούσα με δηλωμένο δωδεκαθειστή θα πρόσεχα περισσότερο τις εκφράσεις μου σεβόμενος τα πιστεύω του και θα σχολίαζα μέχρι του σημείου που δε θα ενοχλείτο(αυτό στην περίπτωση που σεβόταν κι εκείνος τη γνώμη μου κι έδειχνε πραγματικό ενδιαφέρον-σε αντίθετη περίπτωση θα σταματούσα την συζήτηση ως μη εποικοδομητική για κανέναν μας)-Το ίδιο θα ίσχυε για την όποια θρησκεία και τον όποιο πιθανό συνομιλιτή.

Από τη στιγμή όμως που κάποιος βάζει θέματα της θρησκείας του σε μια συζήτηση το κάνει είτε διότι δεν είναι βέβαιος γι'αυτά και άρα νομιμοποιούμαι να τα σχολιάσω καυτηριάζοντάς τα κατά το δοκούν,είται διότι έχει διάθεση προσηλυτισμού(ακόμα και αγνή-αν υπάρχει τέτοια),οπότε και σε αυτήν την περίπτωση νομιμοποιούμαι να είμαι καυστικός χωρίς να θεωρούμαι ασεβής.
Υ.Σ.2 Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει θεός.Δικαιούμαι να πιστεύω ότι αν υπάρχει μάλλον δεν θα ήθελε να πρωταγωνιστεί σε καμμιά διαμορφωθείσα θρησκεία.