- Διαδίκτυο: Δούρειος Ίππος για την Πνευματικότητα? - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
η θέση σου είναι σαφής και καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Εξ άλλου υπάρχει και το λεγόμενο "ξυράφι του Όκκαμ" το οποίο μας προτρέπει να επιλέγουμε μεταξύ των περισσοτέρων της μιας απάντησης, την πιο απλή.
Όταν όμως η συνεχής πρόοδος σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας καταδεικνύει ότι υπάρχουν συσχετισμοί ακόμα και σε πράγματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται άσχετα, είναι νομίζω τουλάχιστον μια καλή νοητική άσκηση να τους αναζητούμε , ακόμη κι αν τελικά δεν τους βρούμε.
Δεν επιζητώ ΕΡΜΗΝΕΙΑ σώνει και καλά. Είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει. Εκείνο που με ωθεί και κάνω "ακροβατικούς" συλλογισμούς σ΄αυτό το θέμα είναι η αναζήτηση τυχόν συσχετισμών μεταξύ διαφορετικών πεδίων. Κανείς δεν εξήγησε τον Κόσμο μέχρι τώρα στο σύνολό του και ούτε φυσικά περιμένω να γίνει κάτι τέτοιο.
Έχω όμως πάντα κατά νου τη διατύπωση ενός μεγάλου φυσικού επιστήμονα του πρόσφατου παρελθόντος, του Νήλς Μπόρ:
"η επέκταση των εμπειριών μας υπογράμμισε την αδυναμία των απλών μας μηχανιστικών αντιλήψεων, και κατά συνέπεια, συγκλόνισε τα θεμέλια των συνηθισμένων ερμηνειών".
Με βάση τα παραπάνω, δε νομίζω ότι το να αναζητά κανείς πιθανούς συσχετισμούς τον απομακρύνει απο την ουσία κάποιου θέματος ή αποπροσανατολίζει μια συζήτηση. Απλά νιώθει ότι μάλλον πολυδιάστατα πρέπει να το δει, και όχι χρησιμοποιώντας μόνο την -κατά τα άλλα αξιόλογη- οδό της απλούστερης ερμηνείας.
Όσο για τα "τσάκρας" τα οποία ενέπλεξα στον προβληματισμό μου, δεν αποτελούν στοιχείο δικού μου διανοητικού οικοδομήματος φίλε μου AVATARGR. Δεν πλάθω καμμιά θεωρία εδώ μέσα, ούτε έρχομαι να εισάγω καινά δαιμόνια. Το επαναλαμβάνω:
Αναζητώ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ. Υπάρχουν? έχει καλώς...δεν υπάρχουν? κανένα πρόβλημα.
να σαι καλά, τα λέμε
ΦΙΛΕ ΜΟΥ maverick_l ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΣΩ ΕΣΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ..
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΥΣ ΣΚΛΗΡΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ.....
ΑΝΑΦΕΡΕΣΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ...
quote:
Έχω όμως πάντα κατά νου τη διατύπωση ενός μεγάλου φυσικού επιστήμονα του πρόσφατου παρελθόντος, του Νήλς Μπόρ:
"η επέκταση των εμπειριών μας υπογράμμισε την αδυναμία των απλών μας μηχανιστικών αντιλήψεων, και κατά συνέπεια, συγκλόνισε τα θεμέλια των συνηθισμένων ερμηνειών".
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΔΩΣΕΣ.
**ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ**
ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ...
ΝΑ ΚΡΑΤΙΣΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ...
ΔΙΟΤΙ Η ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ.
ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΔΥΜΑΜΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ...
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ/ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΕΧΝΙΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΑΜΕ...
ΝΑ ΘΕΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ...
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΠΩΣ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ) ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ...
ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΗ...
ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
πολύ σωστή η παρατήρησή σου για τις πολλαπλές μεθόδους λύσης ενός προβλήματος και της αναγκαιότητας να επιλέγουμε την πιο απλή. Θυμήθηκα μάλιστα επι τη ευκαιρία και κάτι που μου είχε πει πολύ παλιά ένας καθηγητής μου όταν του εξήγησα με ποιον τρόπο έλυσα ένα πρόβλημα. Τα λόγια του ήταν τα εξής: "έξυσες το δεξί σου αυτί με το αριστερό σου χέρι". Εννούσε ότι υπήρχε απλούστερος τρόπος λύσης...ακόμα γελάω όταν το θυμάμαι.
Λοιπόν...
Κατ' αρχήν δεν υπονόησα ότι η απλότητα ενέχει αδυναμία. Το περιστατικό που ανέφερα παραπάνω νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό.
Κάτι επίσης σημαντικό, είναι μια παρεξήγηση που δημιουργήθηκε σε ότι αφορά τη φράση του Νήλς Μπόρ που παρέθεσα και στη συνέχεια σχολίασες:
Παραθέτοντας τη φράση αυτή, ήθελα να καταδείξω την αναγκαιότητα που έχει εδω και καιρό αναγνωριστεί να προχωρήσουμε σε περισσότερο σύνθετο τρόπο σκέψης για να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα που προκύπτουν. Κι όταν λέω "σύνθετο", δεν εννοώ πολύπλοκο. Μην παρεξηγηθώ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Λέγοντας "σύνθετο", εννοώ την ενσωμάτωση στη μέθοδό μας κάποιων κατευθυντήριων γραμμών που προσφέρει ένα άλλο γνωστικό πεδίο, οι οποίες με κάποια παραλλαγή τους μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου που εξετάζουμε.
Λέγοντας "μηχανιστική αντίληψη", δεν εννοώ τον μηχανισμό σκέψης, αλλά το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζεται η σκέψη για να συμπερασματολογήσει. Ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός:
ο μηχανιστικός τρόπος σκέψης εξηγεί τα φυσικά φαινόμενα βασιζόμενος στη σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Αυτό το πρότυπο σκέψης απορρίπτει εξ ορισμού έννοιες όπως "εσωτερισμός". Για τον επιστήμονα οι λέξεις "διαίσθηση", "ψυχή" κλπ δεν έχουν καμιά θέση στον κόσμο του, απο τη στιγμή που δεν έχει τεκμηριωθεί με την παρατήρηση και το πείραμα η ύπαρξή τους.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός σε ότι αφορά τη φράση "μηχανιστική αντίληψη". Επαναλαμβάνω: δεν εννοώ τον μηχανισμό σκέψης -που στον καθένα διαφέρει- αλλά το πρότυπο στο οποίο βασίζεται.
Και καταλήγω:
"Σκέφτομαι απλά", ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν έχω μηχανιστικό τρόπο σκέψης. Πιθανότατα συμβαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, αφού ο απλός τρόπος σκέψης αποφεύγει ερμηνείες που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του διπόλου αιτία-αποτέλεσμα. Συνεπώς, ο απλός τρόπος σκέψης είναι κατά βάση μηχανιστικός.
Καλησπέρα σας και πάλι!
Φίλε maverick_l συμφωνώ με την συλλογιστική σου και θα έρθω στα ενδιαφέροντα ερωτήματά σου.
AVATARGR, καλέ μας φίλε, μου αρέσει που βλέπεις τα πράγματα απλά. Η απλότητα όμως που βρίσκεται; Απαντώ: στη Ρίζα, στην πηγή, στην προέλευση και στον Χώρο της επανόδου των πραγμάτων.
Στην εκδήλωση -καλώς ή κακώς- το Παν διακλαδίζεται.
Αφαιρετική η προσέγγισή σου, σε κατευθύνει προς τη Ρίζα χωρίς να έχεις την ανάγκη να αναλύσεις και να συσχετίσεις ενδεχομένως τα επιμέρους.
Αλλά αυτός είναι ο δικός σου τρόπος. Η ιδιοσυγκρασία άλλων ανθρώπων είναι τέτοια που τους παρακινεί στην έρευνα και στην εξέταση των επιμέρους, προκειμένου -και εφόσον το θελήσουν- να βρουν τις σχέσεις των πραγμάτων και να οδηγηθούν στη ΣΥΝΘΕΣΗ, που είναι πάλι απλότητα.
Το πρόβλημα υπάρχει εκεί που κάποιος επιμένει στην υποστήριξη ενός επιμέρους γνωστικού πεδίου, θεωρώντας το απομονωμένα, δογματικά και ως ξέχωρο από το σύνολο.
Στο θέμα μας:
Καταρχάς να πω ότι κανείς δεν έχει πρόθεση να αποδώσει χαρακτηρισμούς στο διαδίκτυο τύπου 'καλό' ή 'κακό'.
Είναι εμφανές ότι σκοπός είναι να κατανοήσουμε την λειτουργία του και την επίδρασή του και όχι να το 'δαιμονοποιήσουμε' ή να το 'θεοποιήσουμε'.
maverick_l,
απολύτως λογικός και ευσταθής ο συσχετισμός που επιδιώκεις να κάνεις. Η αναλυτική, συνθετική σου σκέψη σε οδηγεί σωστά
. Κάνεις καλά που...ρισκάρεις!
Παρόλο που έχω σχετική γνώση περί των ενεργειακών κέντρων , ωστόσο, δεν έχω ερευνήσει εκτενώς το τι συμβαίνει με αυτά, κατά την χρήση του Διαδικτύου.
Ας επιχειρήσουμε μία προσέγγιση τώρα.
Λες:
quote:
Αν -με πιο απλά λόγια- έχει κλειδωθεί , απορρυθμιστεί ή μπλοκαριστεί το κέντρο εκείνο που απορροφά ενέργεια, με ποιον τρόπο η αντίστοιχη εκπεμπόμενη θα είναι αρκετή " ή καλής ποιότητος" για να ορίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον εαυτό μας , συμπεριλαμβανομένων και των σκέψεών μας?Ίσως - μάταια και λανθασμένα - συνδέω την "απώλεια" του φυσικού σώματος που βιώνουμε στον Κυβερνοχώρο με την απορρύθμιση ενός βασικού κέντρου πρόσληψης ενέργειας, και τη δυσαρμονία που επέρχεται με έναν ενδεχόμενο κίνδυνο "απώλειας" ή άμβλυνσης της πνευματικότητάς μας.
Αυτό που ισχύει γενικά για τα τσάκρας είναι το εξής: Δεν είναι δυνατό σε καμμία φάση της εξέλιξής μας να λειτουργούν όλα εξίσου.
Υπάρχει όμως η κατάσταση όπου ένα κέντρο φυσιολογικά δεν είναι σε λειτουργία, και η κατάσταση όπου ένα κέντρο δεν λειτουργεί γιατί το έχουμε μπλοκάρει από λανθασμένες (ακατάλληλες για μας) επιλογές.
Όταν π.χ. διεισδύουμε σε έννοιες και σημασίες, διερευνούμε και αναλύουμε, αυτό που φυσιολογικά συμβαίνει είναι ότι η ενέργεια μεταφέρεται από ένα κέντρο κάτω του διαφράγματος σε κάποιο πάνω του διαφράγματος. Μιλάμε για ανύψωση ενέργειας και είναι επιθυμητό -κατά μία άποψη, συνειδητό σίγουρα.
Θεωρούμε ότι ένα κέντρο είναι μπλοκαρισμένο, όταν για διαφόρους λόγους καταπιέζουμε την ενέργειά του, χωρίς να την μετατρέψουμε ή ανυψώσουμε. Σε μία τέτοια περίπτωση έχουμε πρόβλημα. Οδηγούμαστε σε προσωπικότητες ψυχωτικές, δογματικές, μη αληθινές. Εμφανίζουν ενίοτε πνευματική ευαισθησία, αλλά η μπλοκαρισμένη ενέργεια θα αναζητήσει, αργά ή γρήγορα, διέξοδο.
Για το διαδίκτυο:
Δεν είναι δυνατό να ειπωθούν πράγματα που να ισχύουν το ίδιο για όλους. Εξαρτάται, συν τοις άλλοις, και από τον ακτινικό εξοπλισμό (Θεωρία των Ακτίνων -ιδιοσυγκρασία) κάποιου.
Όντως, κατά την χρήση του διαδικτύου κάποια κέντρα -κυρίως αυτά κάτω του διαφράγματος υπολειτουργούν. Το αν αυτό είναι "καλό" ή "κακό", εξαρτάται από την ιδιαίτερη φύση ενός ατόμου και το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Εξαρτάται από τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες, με λίγα λόγια.
Για παράδειγμα, για ένα άτομο που χρειάζεται να γειώσει ιδέες, και να εκδηλώσει έργο στο φυσικό πεδίο, η αδρανοποίηση του κέντρου της βάσης που λαμβάνει χώρα, δεν είναι επιθυμητή.
Θα μπορούσα να πω ότι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι η παθητική, άκριτη συμμετοχή. Και το διαδίκτυο, με την ιδιαίτερη δομή του, ευνοεί ακριβώς αυτό. Άπειρα ερεθίσματα, ενέργειες πολλές, κόσμοι εντός κόσμων... καλώδια που συνδέουν τα πάντα..
Με το βιβλίο η σχέση είναι διαφορετική.
Ας το παρατηρήσουμε στον εαυτό μας.
Τελικά, ίσως, κάποιου είδους "κατακερματισμός" είναι αναπόφευκτος, με την έννοια ότι δεν μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε παρόντες και ενεργοί σε όλα τα επίπεδα.
Έως να επιτύχουμε την ΣΥΝΘΕΣΗ...
![]()
ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ maverick_l ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ Η ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ...
ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ Η ΑΠΛΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ..
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ???
ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ..
ΙΣΩΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ...
ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ...
ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΦΑΝΕΡΟ..
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ..
ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΡΙΖΑ ΕΝΟΣ ΦΥΤΟΥ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΟΥ
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ NADA ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...
quote:
Αφαιρετική η προσέγγισή σου, σε κατευθύνει προς τη Ρίζα χωρίς να έχεις την ανάγκη να αναλύσεις και να συσχετίσεις ενδεχομένως τα επιμέρους.
quote:
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΟΥ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ