ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ?? / Η ΕΥΘYΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ?? / Η ΕΥΘYΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

18/01/2006, 07:34:44
Αγαπητέ Odysseus_nemo, θα ήθελα να διευκρινίσω οτι δεν το βρίσκω μεμπτό αυτό:

quote:
Δεν βρίσκω πουθενά το κακό στο γεγονός ότι η παροχή βοήθειας ικανοποιεί συναισθηματικές μας ανάγκες. Είναι τόσο φυσικό και ανθρώπινο, όσο το γεγονός ότι ο έρωτας δημιουργεί συναισθήματα ευφορίας και ολοκλήρωσης.

Ούτε κι εγώ το βρίσκω κακό αυτό, φίλε μου.
Το θεωρώ λογικό ή αν θές φυσικό επακόλουθο...
Λέγοντας όμως αυτά που είπα εχθές ήθελα να δείξω οτι η βοήθεια που προσφέρουμε δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο λήπτη της βοήθειας.
Έχει και στον δότη, στον καθένα μας.
Αυτή λοιπόν η αμφίδρομη επιρροή που έχει η παροχή βοήθειας και στα 2 άτομα, είναι κάτι που έρχεται φυσικά.
Η αγνή βοήθεια, κατ' εμέ πάντοτε, πηγάζει από την ανιδιοτέλεια της βοήθειας που δίνουμε.
Κι όταν λέω ανιδιοτέλεια εννοώ την έλλειψη της προσμονής ανταλλάγματος - μελλοντικής ωφέλειας από το άτομο που βοηθάμε.

In anticipation of my resurrection...

kswtikoulaΜέλος
18/01/2006, 13:09:47
quote:
Οστόσω όμως δεν νομίζω ότι η πνευματική βοήθεια είναι στο αν θα δώσεις σωστή συμβουλή στον άλλον ή όχι. Είναι πάνω απο όλα το ότι κάθησες και τον άκουσες, ότι ενδιαφέρθηκες για εκείνον, ότι την στιγμή που σου μίλαγε του κράτησες το χέρι και ότι δεν τον έκανες να νοιώσει μόνος την δύσκολη εκείνη στιγμή του. Την πνευματική βοήθεια την πήρε απο το ενδιαφέρον σου και την στήριξή σου, απο την αλληλεγκύη σου, και μπορεί η συμβουλή σου να ήταν λάθος αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν του δόθηκε πνευματική βοήθεια. Δεν νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να στερούμε όλο αυτό, στον φόβο μην πούμε κάτι λάθος. Εξάλου αυτός που μας ρωτάει, δεν μας ρωτάει πάντα γιατί πιστεύει ότι μπορεί να του πούμε κάτι που δεν πέρασε απο το μυαλό του. Μας ρωτάει γιατί δεχόμενος ή αντικρουόμενος τις συμβουλές μας και ακούγωντας τον εαυτό του να εκφράζει τους εσώτερους προβληματισμούς του, βοηθιέται συγχρόνος στο να συνηδιτοποιήσει τι ακριβώς τον προβληματίζει και να φτάσει στις δικές του απαντήσεις.
Για το αν δεχτούμε ή όχι τελικά μια συμβουλή είναι καθαρά δική μας υπευθυνότητα, ο άλλος καλοπροαίρετος είπε αυτό που πίστευε, υπεύθυνοι για τις πράξεις μας όμως είμαστε μόνο εμείς.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη φίλη serenite.
Αυτή εναι μια τεράστια προσφορά σ'έναν άνθρωπο που τη χρειάζεται.
Και στην περίπτωση αυτή οι ευθύνες περιορίζονται αρκετά.

Γενικότερα στο θέμα, θα μιλήσω για έναν εξοργιστικό άνθρωπο που γνώρισα, ο οποίος δεν έλεγε ποτέ, μα ποτέ, ευχαριστώ.
Το σκεπτικό του ήταν πως δεν έπρεπε να ευχαριστεί κανέναν, γιατί όταν καποιος του έδινε οτιδήποτε, το έκανε για να καλύψει τη δική του ανάγκη να δώσει.
Δεν εκτίμησε ποτέ την προσφορά των άλλων.
Μάλιστα έφτανε στο σημείο να λέει, τι εγωιστές που είναι οι άνθρωποι να περιμένουν εκτίμηση για κάτι που δίνουν.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως αυτός δεν έδινε ποτέ τίποτα.
Για την ακρίβεια δεν δάνειζε ούτε αναπτήρα, ήταν της λογικής "τα δικά σου δικά μου, και τα δικά μου, δικά μου!!!".
Οι έννοιες αυτές είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι.

Προσωπικά πιστεύω πως μέσα στον καθένα είναιξεκάθαρο πότε προσφέρει, έχοντας απώτερο σκοπό
και πότε προσφέρει γιατι μπορεί και θέλει και δεν περιμένει τίποτα.
Όλοι μας τα έχουμε κάνει και τα δύο.
Η διαφορά έγκειται στην αμφίβολη επίτευξη του απώτερου σκοπού
και στη βεβαιότητα της ψυχικής ανάτασης και ολοκλήρωσης.

Αυτό που έμαθα στη ζωή μου ως τώρα, είναι πως αν ζητήσεις ειλικρινή βοήθεια, θα την πάρεις.
Για τον ίδιο λόγο έμαθα να προσφέρω κι εγώ όταν μου το ζητούν.

Η ευθύνη είναι πάντα και των δύο.
Το ότι δέχομαι βοήθεια από κάποιον δεν σημαίνει πως τον κάνω δεκανικι μου κι αν φύγει θα ξαναμείνω κουτσός.
Αν το κάνω αυτό, φταίω γιατί δεν κατάλαβα πως με μάθαιναν να περπατάω και όχι να στηρίζομαι.
Φιλικά
Ξωτικούλα

Θα αλλάξει η ζωή μας μου είπες...
Δεν άλλαξες όμως εσύ...

Odysseus_nemoΜέλος
22/01/2006, 02:54:39
quote:
Μήπως στην περίπτωση αυτή εμπεριέχεται κάποιος κίνδυνος για αυτοπροβολή του εαυτού μας στα ίδια μας τα μάτια;

Πραγματικά αυτός είναι ένας σοβαρός κίνδυνος, στον οποίο παραδίδονται πολλοί (ασυνείδητα). Ο μηχανισμός ανάδρασης που διαθέτουμε είναι αυτός που θα κρίνει αν θα πέσουμε στην παγίδα της αυτοπροβολής. Προσωπικά πιστεύω πως δεν πρέπει να δίνουμε και τόση αξία στη βοήθεια που δώσαμε παρελθοντικά, όσο το πόσο ισχύει αυτό που λέει ο AVATARGR

quote:
ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔIΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ..
στην τωρινή μας προσπάθεια, στο σήμερα για το αύριο.

quote:
Γενικότερα στο θέμα, θα μιλήσω για έναν εξοργιστικό άνθρωπο που γνώρισα, ο οποίος δεν έλεγε ποτέ, μα ποτέ, ευχαριστώ.
Το σκεπτικό του ήταν πως δεν έπρεπε να ευχαριστεί κανέναν, γιατί όταν καποιος του έδινε οτιδήποτε, το έκανε για να καλύψει τη δική του ανάγκη να δώσει.
Δεν εκτίμησε ποτέ την προσφορά των άλλων.
Μάλιστα έφτανε στο σημείο να λέει, τι εγωιστές που είναι οι άνθρωποι να περιμένουν εκτίμηση για κάτι που δίνουν.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως αυτός δεν έδινε ποτέ τίποτα.
Για την ακρίβεια δεν δάνειζε ούτε αναπτήρα, ήταν της λογικής "τα δικά σου δικά μου, και τα δικά μου, δικά μου!!!".
Οι έννοιες αυτές είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι.

Φίλε μου μπήκες στο παιχνίδι της κριτικής. Δεν κατανοώ τον λόγο που θύμωσες.
Πρόβλημα του για το αν θα πει "ευχαριστώ" ή όχι.
Όντως είναι εγωιστικό να περιμένεις εκτίμηση για κάτι που δίνεις. Δώσε το και μη "στήνεις" αυτί για το "ευχαριστώ". Φύγε!! υπάρχουν και άλλοι που μπορείς πραγματικά να βοηθήσεις.
Άλλωστε η αναμονή δημιουργεί εκνευρισμό

quote:
Αυτό που έμαθα στη ζωή μου ως τώρα, είναι πως αν ζητήσεις ειλικρινή βοήθεια, θα την πάρεις.
Για τον ίδιο λόγο έμαθα να προσφέρω κι εγώ όταν μου το ζητούν.

Αυτό είναι και το καλύτερο!!!

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

22/01/2006, 11:13:06
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

Ο ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ Odysseus_nemo

quote:
Πρόβλημα του για το αν θα πει "ευχαριστώ" ή όχι.
Όντως είναι εγωιστικό να περιμένεις εκτίμηση για κάτι που δίνεις. Δώσε το και μη "στήνεις" αυτί για το "ευχαριστώ".
Φύγε!! υπάρχουν και άλλοι που μπορείς πραγματικά να βοηθήσεις.
ΠΙΣΤΥΕΩ ΠΩΣ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ..
ΔΙΝΕΙΣ ,ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

22/01/2006, 12:07:38
Και γεύεσαι τους καρπούς αυτής της προσφοράς...

ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΣ. ΕΝΑ.Δυό φεγγάρια φωτισμένα στα μιδράλια του ιερατείου,δρεπανοφόρα όνειρα, λαδολύχναρα σβησμένα,τα πηδάλια ταξιδίου, στεφανωμένο όραμα.Επαναλάμπω...Α.Ρ.
=))=II=((=

23/01/2006, 12:51:43
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...

quote:

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΥΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΡΠΟ....
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ...

ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥ ΤΟΠΟ..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

kswtikoulaΜέλος
23/01/2006, 13:17:09
Διαβάζοντας την περιγραφή του ανθρώπου αυτού,
μοιάζει σα να περίμενα ευχαριστώ ή ανταπόδωση,
αλλά αυτό που πραγματικά γινόταν ήταν πως ο άνθρωπος αυτός είχε εγκατασταθεί με το έτσι θέλω στη ζωή μας.

Ζήτησε να φιλοξενηθεί για μια εβδομάδα και έμεινε ΄9 μήνες, γιατί αρνούνταν να φύγει και όλο αυτό το διάστημα απαιτούσε να έχει σεβασμό, βοήθεια, στήριξη, χωρίς ο ίδιος να παρέχει τίποτα.

Το μόνο που επιθυμούσαμε ήταν να ξεκουμπιστεί και να μην τον ξαναδούμε και αντ'αυτού είχαμε έναν πλάσμα που μας χρέωνε κακία για αυτή μας τη συμπεριφορά!!!!

Να το κάνω το καλό και να το ρίξω στο γυαλό, δεν με πειράζει...

Αλλά όταν ένα άτομο μετατρέπεται σε ζωντανός εφιάλτης γιατί έκανες το λάθος να το βοηθήσεις, να προσφέρεις, δεν έχεις την ικανότητα να είσαι ακόμη μεγαλόψυχος.

Τουλάχιστον εγώ την έχασα...Όχι γενικότερα, αλλά με το συγκεκριμένο άνθρωπο.

Αυτό όλο με χρεώνει με την ευθύνη της επιλογής μου να βοηθήσω.

Επιμένω στην άποψή μου πως όταν κάποιος σε μαθαίνει να περπατάς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στηρίζεσαι πάνω του μια ζωή, αλλά να σταθείς στα πόδια σου.

Το να δεις κάποιον να χαμογελά και να είναι καλύτερα αφού τον βοήθησες και μετά, είναι το υπέρτατο ευχαριστώ και μια μεγάλη δικαίωση της επιλογής σου να βοηθήσεις.

Το να εισπράτεις όμως κακόβουλη κριτική, γιατί απλά έκανες το λάθος να θυμηθείς ότι έχεις και δικά σου προβλήματα να ασχοληθείς είναι αχαριστία και δεν μπορώ προσωπικά να εξάγω οτιδήποτε θετικό από αυτό.
Πέραν ίσως μόνον από το ότι δεν πρέπει να συμπεριφερθώ ποτέ και σε κανέναν με τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν.
Φιλικά
Ξωτικούλα

Θα αλλάξει η ζωή μας μου είπες...
Δεν άλλαξες όμως εσύ...

Edited by - kswtikoula on 23/01/2006 13:19:29

23/01/2006, 14:00:08
quote:

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...

quote:

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΥΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΡΠΟ....
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ...

ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥ ΤΟΠΟ..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Νομίζω ότι φάνηκα σαφής. Σαν καρπό αυτής της προσφοράς θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι αρεστότερο και πανέμορφο από το χαμόγελο του άλλου. Μοιάζει με θείο δώρο. ΄Οταν προσέφερα από πιτσιρίκα, υλικά ηθικά συναισθηματικά εκφραστικά αληθινά, αυτό που με χαροποιούσε φίλε μου, δεν ήταν τα χείλη του άλλου που κρυφογελούσαν γιά την όποια προσφορά μου, ήταν τα μάτια.
Τα μάτια των ανθρώπων είναι εκπληκτικά όταν γελούν περισσότερο φυσικά από τα χείλη. ΄Η και τα δυό μαζί.Γιατί όχι;

ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΣ. ΕΝΑ.Δυό φεγγάρια φωτισμένα στα μιδράλια του ιερατείου,δρεπανοφόρα όνειρα, λαδολύχναρα σβησμένα,τα πηδάλια ταξιδίου, στεφανωμένο όραμα.Επαναλάμπω...Α.Ρ.
=))=II=((=

ΣεισάχθειαΝέο Μέλος
23/01/2006, 20:50:41
Καλησπέρα σας.

Σαφώς και υπάρχουν ψυχικά αποθέματα που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας.
Η θέληση είναι αυτή που μετράει.

Όταν καθοδηγούμαστε από ευγενή κίνητρα,πραγματικό ενδιαφέρον και ξεκάθαρη σκέψη μπορούμε και να προσφέρουμε.

Η ευθύνη μας υπόκειται καθαρά στις προθέσεις μας και στο άτομο που θα αναφερθούμε.
Είναι σίγουρα ευκολότερο να σταθούμε δίπλα σε κάποιον,του οποίου την ιδιοσυγκρασία γνωρίζουμε καλά και έχουμε δει αντιδράσεις υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Στην περίπτωση που ο δέκτης δεν αποτελεί μέλος του στενού μας περιβάλλοντος,υπάρχει όντως το δίλλημα για το αν πρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε επέμβαση στο συναισθηματικό του κόσμο.

Και στις δύο περιπτώσεις αξίζει η προσπάθεια.Οι καλες προθέσεις γίνονται αντιληπτές.Αν μη τι άλλο θα έχουμε δώσει ένα θετικό μήνυμα.

Όσον αφορά την εξέλιξη της προσφοράς;
Κανενας δεν υποχρεούται να δίνει αιωνίως!Είναι φρόνιμο και καθόλου εγωιστικό το να μην αναλωνόμαστε εκατό τοις εκατό.

Η προσφορά δεν εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια.Είναι υπαρκτή,φαίνεται η επίδρασή της,έχει συμβάλει στην όποια εξέλιξη.

Εκ των ων ουκ άνευ;

25/01/2006, 19:50:57
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ/Η Σεισάχθεια Ο ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΑΠΟ ΕΥΓΕΝΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ...

ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΜΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΝΤΑ) ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ....

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.