- ΩΦΕΛΙΜΙΣΜΟΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
ωφέλεια = profit, benefit
ωφέλημα = benefit, advantage
ωφελιμισμός = utilitarianism -αναφέρεται στη θεωρία
ωφέλιμος = benefitial
ωφελώ = I benefit, I profit
παρατηρούμε δηλαδή ότι η λέξη ωφελιμισμός (όνομα μιάς θεωρίας) δεν έχει κοινή ρίζα με τις υπόλοιπες λέξεις -όπως στα Ελληνικά.
στο λεξικό "Πρωίας" η λέξη "ωφελιμισμός" συνδέεται με τη χρησιμοθηρία (και μόνο) "η θεωρία καθ' ήν αγαθόν είναι ό,τι ωφελεί τους ανθρώπους, ή την πλειονότητα αυτών, άλλως χρησιμοθηρία", αλλά και πάλι
1) χρησιμοποιείται η λέξη "χρήσιμος" που δεν έχει καθόλου αρνητική έννοια, και
2) ξεκάθαρα η λέξη "ώφελος" και τα παράγωγα της -γράφει το λεξικό- ότι κάποιες φορές χρησιμοποιείται μέσα σε φράσεις γιά να εκφράσει το αντίθετο, αλλά μόνο μέσα από τα συμφραζόμενα, πχ. "ωφελεί πολύ τη δουλειά μου", "έχω προσωπικό ώφελος" κλπ.
που καταλίγουμε;
ότι η λέξη ώφελος είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με την ηθικοφιλοσοφική αντίληψη, που ονομάζεται "ωφελιμισμός"
αρχιζω λιλιθ με αυτο που λες
quote:
μήπως τελικά θα πρέπει να μιλήσουμε γιά "ωφελιμισμό κατά τη συνήθη χρήση του όρου πλην όμως όχι και ακριβολογικά σωστή" (το πακέτο) δηλαδή γιά συμφέρον, συμφεροντολογία κλπ;νομίζω ότι αυτή, η τελευταία λέξη (συμφέρον και παράγωγα) περιγράφει πιό ικανά τη συζήτηση, παρά ο ωφελιμισμός, που δε σχετίζεται με ηθική
ωφελημισμος
αν επεκταθουμε ακριβολογικα θα βρουμε το συμπερασμα οτι οι πλειοψηφιες εχουν παντα δικιο σε οτι και να κανουν καθως ειναι πλειψηφιες
αν ομως συνεχισουμε την κουβεντα σε μη συλογικο επιπεδο αλλα πρωσοπικα -ατομικα τοτε εχουμε να κανουμε με συμφερον....
η ουσια ειναι η ιδια
καθως οι πλειοψηφιες διαμωρφωνωνται και εκφραζουν κοινα συμφεροντα
και αρα μια οποια πραξη ειναι ηθικη αρκει να εκφραζει τα συμφεροντα των πολλων και ιδιαιτερα αυτων που επειρεαζει
παραθετω ξανα τον ορισμο
quote:
.Ηθικοφιλοσοφικη αντιληψη κατα την οποια η ορθοτητα μια πραξεως ςξαρταται απο το κατα ποσο συμβαλει στην ευτηχια αυτου που την επιτελει αλλα και καθενος που επειρεαζεται απο αυτην.2. Η νοοτροποια και η πρακτικη που αποσκοπουν αποκλειστικα στην ιδιοτελη εξυπηρετηση πρωσοπικων στοχων ,στην αποκομιση πρωσοπικου ωφελους.
οτι και να πουμε λοιπον ακομα και τα ποιο ομρφα λογια
οτι και να κανουμε ακομα και την ποιο ομορφη πραξη
το κανουμε για την παρτη μας πρωτα απο ολα
επιλεγουμε να κανουμε το καλο δοτι ετσι μας εχουν εκπαιδευσει και κανουμε το καλο ( το οποιο δεν γωριζουμε εκ φυσεως οτι ειναι καλο αλλα κρινεται απο το αποτελεσμα) για να τα εχουμε καλα με το εαυτο μας ή με τον θεο
κανεις ανθρωπος δεν θελει να ειναι κακος ....και ακομα και ο ποιο κακος αθρωπος αγνοει ποσο κακος ειναι....
και σε καθε περιπτωση εταιροπροσδιοριζομαστε...
Αν κατι τωρα εκφραζει τα συμφεροντα των πολλων στην οργανωμενη κοινωνια που ζουμε τοτε συν το χρονο αναγεται στις σφαιρα της ηθικης και ειναι πλεον αδιαπραγματευτο
αραγε αν σκωτοσω ενα ανθρωπο ειναι κακο;;; και ποσο κακο ειναι αν αυτος τυγχανει να ειναι τουρκος σε καιρο πολεμου;;;
Για την ηθικη λοιπον και τον ωφελημισμο
οτι και να πουμε .... θα το πουμε για να δειξουμε οτι εμεις διαφερουμε απο αυτους... τους ωφελημιστες.... και για να πουμε οτι δεν ειμαστε ολοι ιδιοι σε ολα ....ειτε για να αποενοχοποιηθουμε που ειμαστε και εμεις το ιδιο
αυτα ειναι και τα "στρατοπαιδα" στην κουβενα αλλα και αντιστοιχα ειναι και τα στρατοπαιδα στην ζωη....
σε καθε θεμα σε καθε σχεση σε καθε πραξησε καθε κοματι μας
alexeyev1970 φιλε μου
ρωτας αν ειμαι ωφελημιστης
μα και βεβαια αγαπητε μου ποιος δεν ειναι αραγε αυτο που ψαχνω να βρω ειναι τροπους για να αποενοχοποιηθω βαζοντας και εσας στην κουβεντα και κανοντας σας να νιωσεται και εσεις ωφελημιστες
ειμαι καθικι το ξερω,.,,,
(εχω το γνωθις αυτον ![]()
![]()
)
αλλα πιστευω οτι δεν εχω τιποτα περισοτερο απο η κατι για να ντρεπομαι απο τον υπολοιπο κοσμο
αυτο που εψαξα αυτο βρηκα στο κατω κατω της γραφης
το κινητρο ανθρωπων ζητουσα.....
με την φρουδα ελπιδα να βοηθησω ...αλλα.
Το χειροτερο ολων ειναι οτι ολοι ειναι ωφελημιστες και δεν το ξερουν και ετσι γινονται τα θυματα του καθε παρτακια, ταγου, ηγετη, βουλευτη, παπα ,γνωστου, κοματοσκυλου, κλπ κλπ...
κατε εμε φιλε μου για να παω αυτο που ειπα παραπανω
quote:πιο περα.....
ο καθενας απο εμας ειναι το κεντρο του συμπαντος του και ο ηλιος γυριζει γυρω του .....
και να πω οτι...κατα την γνωμη μου τα τελευταια φιλοσοφικα ρευματα τυπου μητρας -ματριξ και μπλα μπλα μπλα.... ειναι συγραφικες επιχειρηματικες αρπαχτες ....
αυτο λοιπον αποδυκνειεται μεσω τις απλης.... απλουστατης σκεψης
ΥΠΑΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΨΩ ΝΑ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΘΑ ΠΑΨΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
σκεφτειτε το λιγο
απανταμε ετσι στο ερωτημα "γιατι υπαρχω" μεσω μιας φιλοσοφικης προσεγγισης εξαντλοντας τα ορια του ωφελημισμου που καταληγει στο οτι ο ανθρωπος ο καθε ανθρωπος ειναι το κεντρο του συμπαντος και ο ηλιος γυριζει γυρω του....
και σκεφτΕΙται επεισης οτι ΕΙΜΑΙ
ωφελημισστης... εγωκεντρικος... με αυτιστικη επαναλαμβανομενη συμπεριφορα κακομαθημενου κολοπαιδου...
οπως ακριβως ειναι τα παιδια μας δηλαδη....
τα οποια ειναι ανεκπιδευτα και πολυ κοντα στο αρχετυπο συμπεριφορας χωρις φτιασιδωματα , χωρις ενοχες , πρεπει και συμβιβασμους...
τελειως προθυμα να κανουν τα παντα αρκει να τους παρεις ενα παγωτο
και απο εκει και περα συμβιβασμοι....
που λεγονται ζωη...
ισως ως ευχη
Το μονο λοιπον που μας μενει ειναι ειτε να προσπαθουμε να αποφυγουμε να γινουμε ωφελημιστες μπλεκομενοι σε εναν επικυνδηνο για τους οποιους στοχους μας ρομαντισμο πρσδοκοντας και ευχομενοι να κανουν ολοι κατι αναλωγο για να κανουμε το κοσμο καλυτερο και να κερδισουμε καποια ανταλαγματα μετα θανατον ενδεχομενως...(ωφελιμισμος, )..
ΕΔΩ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ
ή να χαλαρωσουμε με το θεμα και να κοιταξουμε την οικογενεια μας και αυτους που αγαπαμε εχοντας κατα νου το ρεαλιστικο οτι φαμε οτι πιουμε και οτι αρπαξει ο κολος μας προισπαθοντας να πεισουμε τους αλλους να ακολουθησουν αυτα που πιστευουμαι οτι ειναι καλα για αυτους ( ωφελημισμος, ).
ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
εδω πρεπει να αναρωτηθουμε λοιπον οχι ι ειναι ηθικο αλλα τι προσταζει η φυση μας η αναγκες του καθενος και τα ονειρα....
... κανεις ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙς ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ
ΜΑΣ
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΩΣΟΠΟΠΟΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Αγαπη για οτι ερχεται και συγχωρεση για οτι εχει ηδη γινει
quote:
Ο ανελέητος «πόλεμος κατά του Εαυτού» που διεξάγεται εδώ και αιώνες, ΦΥΣΙΚΑ με ωφελιμιστικά κίνητρα, από κάθε οργανωμένο σύστημα εξουσίας δεν είναι καθόλου τυχαίος κατά τη γνώμη μου. Η δαιμονοποίηση του έρωτα, που αναφέρεις, είναι σαφώς μια από τις μεγαλύτερες «επιτυχίες» του.
ολο το μυνημα σου εκφραζει τα συμφεροντα σου σε σχεση με κατι που σε θιγει...
μου αρεσει αυτος ο αγνος πρωτογονος ωφελημισμος...
αλλα μην μπουμε σε προσωπικα θεματα ......
ας συνεχισουμε να αποενοχοποιουμε συμπεριφορες
ποιο χρησιμο ειναι να επεκταθουμε στο κινητρο παρα στα επιμερους επιτευματα του ....
Δεν θα διαφοροποιηθώ ουσιαστικά από τα λεγόμενά σου. Αποτελεί και για μένα παγιωμένη αντίληψη αυτό που λες ότι :
quote:
μια οποια πραξη ειναι ηθικη αρκει να εκφραζει τα συμφεροντα των πολλων και ιδιαιτερα αυτων που επειρεαζει
Φυσικά, ένα ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί είναι ως προς την προέλευση αυτού του συνόλου των "άγραφων νόμων" που καλούμε "ηθική". Είναι απλά και μόνο ένα ακόμη "κολπάκι" της εξέλιξης, ένα "πακέτο" εξελικτικών τρικ που βοηθούν την επιβίωση του είδους; Ή μήπως πρόκειται για συμπεριφορές που "εκπορεύονται" από κάποια "ανώτερη δύναμη", είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο "θεόσταλτες"; Ή μήπως με κάποιο "μαγικό συνδυασμό" είναι και τα δύο;
Αλλά, σε τελική ανάλυση, όποια κι αν είναι η προέλευσή τους, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.
Λες πιο κάτω τα εξής :
quote:
Το μονο λοιπον που μας μενει ειναι ειτε να προσπαθουμε να αποφυγουμε να γινουμε ωφελημιστες μπλεκομενοι σε εναν επικυνδηνο για τους οποιους στοχους μας ρομαντισμο πρσδοκοντας και ευχομενοι να κανουν ολοι κατι αναλωγο για να κανουμε το κοσμο καλυτερο και να κερδισουμε καποια ανταλαγματα μετα θανατον ενδεχομενως...(ωφελιμισμος, )..
ΕΔΩ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ
ή να χαλαρωσουμε με το θεμα και να κοιταξουμε την οικογενεια μας και αυτους που αγαπαμε εχοντας κατα νου το ρεαλιστικο οτι φαμε οτι πιουμε και οτι αρπαξει ο κολος μας προισπαθοντας να πεισουμε τους αλλους να ακολουθησουν αυτα που πιστευουμαι οτι ειναι καλα για αυτους ( ωφελημισμος, ).
ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Νομίζω ότι θα διαφωνήσω με τα τελικά συμπεράσματά σου. Ωφελιμιστικές στάσεις καθώς είναι και οι δύο, αποτελούν απλά δύο διαφορετικές αντιλήψεις περί των πραγμάτων. Επειδή τυχαίνει να ανήκω, ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας, στην κατηγορία των "ρομαντικών", δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να θεωρήσω ότι η άλλη αντίληψη είναι μια "προσωποποίηση" του "κακού". Είναι κάτι που, αν θυμάσαι, είχαμε σχολιάσει και σ' ένα άλλο θέμα, όταν ανάφερες την έννοια του "φιλοσοφημένου σταρ-χι-δισμού"...
Κι αυτό δεν το λέω για να το παίξω "καλό παιδί", άλλωστε συμφωνώ απόλυτα στο ότι δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου έξω από τον ονειρικά πλασμένο κόσμο τον οποίο οραματίζομαι.
Το "Κακό", για μένα προσωπικά, εμφανίζεται όταν αυτός ο "συλλογικός ωφελιμισμός" που αναφέρθηκε υποτάσσεται και τελικά παίρνει τη μορφή του "ωφελιμισμού" μιας κάστας. Τότε που παύει να είναι "αγνός" και "πρωτογενής" και γίνεται κατευθυνόμενος και με απρόβλεπτες συνέπειες. Γι' αυτό το λόγο αναφέρθηκα πιο πάνω στα "επιτεύγματά" του...
quote:και επεκτεινω τα λεγομενα σου στον ατομικο ωφελιμισμο που τυγχανει να επειρεαζει πολλους ανθρωπους χωρις να εχουν αμεση εμπλοκη στην διαδικασια αποφασεων....
Το "Κακό", για μένα προσωπικά, εμφανίζεται όταν αυτός ο "συλλογικός ωφελιμισμός" που αναφέρθηκε υποτάσσεται και τελικά παίρνει τη μορφή του "ωφελιμισμού" μιας κάστας.
Εκεινο που θα ηθελα να σχολιασουμε ειναι αυτο που ειπα παραπανω
quote:
ωφελημισμος
αν επεκταθουμε ακριβολογικα θα βρουμε το συμπερασμα οτι οι πλειοψηφιες εχουν παντα δικιο σε οτι και να κανουν καθως ειναι πλειοψηφιες
ποσο αποδεκτο ειναι αυτο και πως ειμαστε σιγουροι οτι δεν αποτελει αποτελεσμα εκπαιδευσης.;;;
ποσο δικιο εχουν οι πλειοψηφιες οταν εκφραζουν τα συμφεροντα τους και ποσο ενοχοι πρεπει να αισθανονται για αυτο;;;
και τι γινετε οταν οι πλειοψηφιες δεν εκφραζουν τα συμφεροντα τους αλλα αυτο που τους εχουν πεισει οτι τους συμφερει;;
Το ωφελος ειναι κατι που συνδεεται πολυ στενα με τη ζωη.Φανταστειτε ενα ον το οποιο ενεργει χωρις να εισπρατει καποιο ωφελος.Και να υπηρχε σιγουρα εχει εξαφανιστει.Στον φυσικο κοσμο που ζουμε οποιαδηποτε ενεργεια κανουμε εχει και καποιο αποτελεσμα, θετικο (ωφελιμο) η αρνητικο.Φυσικα σχεδον ολοι μας επιζητουμε το ωφελιμο.
Αμελουμε ομως ενα απο τα σημαντικοτερα κομματια του ανθρωπου.Το συναισθημα.Η αγαπη.Π.χ. η μητερα που δινει ολη της τη ζωη (κυριολεκτικα και μεταφορικα) για τα παιδια της.Τωρα βεβαια θα μου πειτε οτι αυτο ειναι βιολογικο ενστικτο για την διαιωνηση του ειδους.Και ομως βλαπτει τον εαυτο της για να ωφεληθει αλλος.
Πειτε μου κανατε ποτε κατι για να βοηθησετε ενα φιλο σας απο το οποιο να μην εχετε κανενα ωφελος (ισως μονο και μονο για να τον δειτε ευτυχισμενο);Πιστευω πως ναι.Παλι καποιοι μπορει να πειτε οτι κανοντας κατι τετοιο νιωθεις ομορφα και κερδιζεις την ευγνωμοσυνη αυτου που βοηθησες=ωφελος.
Ο ανθρωπος δεν δρα παντα για το δικο του οφελος.Μπορει να θυσιασει τα παντα ακομα και την ιδια του την ζωη για το ωφελος των αλλων.Ολοι αυτοι που αγωνιστηκαν για ελευθερια και ιδανικα και πεθαναν νομιζετε οτι θα το εκαναν αν σκεφτοταν το πρωσοπικο τους ωφελος?Εγω δεν το νωμιζω.Το εκαναν για το συλλογικο ωφελος ,για το καλο ολων.Δεν νομιζω να υπαρχει τιποτα το κακο σ'αυτο το ωφελος
Δεν ειμαι και πολυ καλος στα λογια και ισως να μη διατυπωνω σωστα αυτα που σκεφτομαι.Ελπιζω να εχω γινει κατανοητος![]()
![]()
quote:
Και να υπηρχε σιγουρα εχει εξαφανιστει.Στον φυσικο κοσμο που ζουμε οποιαδηποτε ενεργεια κανουμε εχει και καποιο αποτελεσμα, θετικο (ωφελιμο) η αρνητικο.Φυσικα σχεδον ολοι μας επιζητουμε το ωφελιμο.
Εχεις απολυτο Δικιο και για να το επεκτεινω αυτο το υποθετικο ειδος δεν θα ειχε ξεκινησει ποτε την υπαρξη του ως ειδος αν δεν ειχε ισχυρα κινητρα.
quote:
Το εκαναν για το συλλογικο ωφελος ,για το καλο ολων.Δεν νομιζω να υπαρχει τιποτα το κακο σ'αυτο το ωφελος
Τιποτα κακο αλλα και τιποτα καλο.... εσυ αποφασιζεις τι ειναι καλο και κακο στο κατω κατω...
παντως καμια πραξη δεν ειναι χωρις αντικρυσμα
και καμια δραση χωρις αντιδραση (κατα αλλους αυτο λεγεται καρμα και πληρωνεται μεχρι τελευταιας δεκαρας)
Η ενεργεια δεν χανεται αλλα μεταχηματιζεται και τα εργα των ανθρωπων ειναι (θα μπορουσαμε να πουμε) εγκλωβισμενη ενεργεια...
Παντως και το συλογικο καλο -ωφελως πολλες φορες εχει "θυματα" οπως πχ ο πολεμος
ολοι εχουν τις καλυτερες των προθεσεων οταν ξεκινα...
quote:
Δεν ειμαι και πολυ καλος στα λογια και ισως να μη διατυπωνω σωστα αυτα που σκεφτομαι.Ελπιζω να εχω γινει κατανοητος
απεναντιας τα πας μια χαρα![]()
![]()
quote:
Δυστυχως αν το τριανταφυλλο ηξερε οτι η αιτια του θανατου του κρυβεται στην ομορφια του και στο αρωμα του δεν θα ανθιζε ποτεή μηπως το ξερει ;;
(Αλλο ενα παραδειγμα που μας αποδεικνυει οτι η γνωση ειναι δυναμη)
quote:
Ο ανθρωπος δεν δρα παντα για το δικο του οφελος.Μπορει να θυσιασει τα παντα ακομα και την ιδια του την ζωη για το ωφελος των αλλων.Ολοι αυτοι που αγωνιστηκαν για ελευθερια και ιδανικα και πεθαναν νομιζετε οτι θα το εκαναν αν σκεφτοταν το πρωσοπικο τους ωφελος?Εγω δεν το νωμιζω.Το εκαναν για το συλλογικο ωφελος ,για το καλο ολων.Δεν νομιζω να υπαρχει τιποτα το κακο σ'αυτο το ωφελος
...θα ανθιζε...

...the soul of the rose...
quote:
Παντως και το συλογικο καλο -ωφελως πολλες φορες εχει "θυματα" οπως πχ ο πολεμος
ολοι εχουν τις καλυτερες των προθεσεων οταν ξεκινα...
Εδω πιστευω οτι ταιριαζει η παροιμια "δεν μπορεις να κανεις ομελετα χωρις να σπασεις αυγα"
quote:
Η ενεργεια δεν χανεται αλλα μεταχηματιζεται και τα εργα των ανθρωπων ειναι (θα μπορουσαμε να πουμε) εγκλωβισμενη ενεργεια...
Ναι ετσι ειναι.Βεβαια η ενεργεια πολλες φορες χρησιμοποιειται για την αποκατασταση της ταξης.Μην ξεχναμε και τους νομους της φυσικης.Η εντροπια (αρα και η αταξια) αν και αυξανεται στο συνολο της μπορει να μειωθει τοπικα με χρηση ενεργειας.Τωρα αυτη η ενεργεια μπορει να εκδηλωθει ως πολεμος,ως μια επανασταση.Π.χ. ερχεται ενας παρανοικος (λ.χ. ο Χιτλερ) να κατακτησει τον κοσμο.Δεν μπορεις να τον σταματησεις με τα λογια (χρηση μικρου ποσου ενεργειας) τον σταματας με πολεμο (δηλ. σπας τα αυγα).Ουτως η αλλως ενας τετοιος παρανοικος θα σκοτωσει πολυ κοσμο και χωρις να γινει πολεμος
Καλως η κακως ετσι ειναι πλασμενος ο κοσμος μας.Οι πραξεις μας παντα επηρεαζουν εμας και/η τους γυρω μας.
Edited by - Drakas on 31/01/2004 03:07:54
Edited by - Drakas on 31/01/2004 03:08:40
Τι θελω να πω ...
θα πουλουσες την ψχ σου στον διαβολο μπροστα σε αυτο που πιστευεις;;; ακομα και αν το αποτελεσμα φαινεται να ειναι το γενικο καλο ;;;(ωφελιμισμος)
και ποση διαφορα εχει αραγε αυτος που πουλαει την ψχ του για ιδιοτελεις λογους καθοσον το γενικο καλο προυποθετει την αυτοβελτιωση του καθενος απο εμας;;;(ωφελιμισμος)
που ειναι το μεμτο εαν εγω καταφερω να "αυτοβελτιωθω" ![]()
πριν απο εσας;;(ωφελιμισμος)
Η Ηθικη μπαινει απο το παραθυρο στην κουβεντα μας και προσταζει οτι η δολοφονια σε καθε περιπτωση ειναι καταδικαστεα διοτι κανεις δεν ειναι ενοχος για τις προθεσεις του αλλα για τι πραξεις.
Οπως προσταζει οτι η αποκτηση πλουτου η επειδηξη του απως και καθε επειδηξη ειναι ανηθικη
Γιατι αραγε ;;; και γιατι το δεχτηκαμε;;; μηπως και εδω ειναι ωφελιμιστικα τα κριτηρια μας;;
Μηπως λοιπον η ηθικη ειναι ενα συστημα που απο-και-ενοχοποιει τον ωφελιμισμο και του βαζει μετρο;; Η ετσι νομιζουμε;;;
οποτε θα πρεπει να ποιασουμε την κουβεντα του τι εστι ηθικη και απο που εχει προερθει
αυτο το νεφελωδες θεμα
διοτι κατα τοπους η ηθικη διαμορφωνεται και επειρεαζεται απο παραγοντες περα απο την κοινη λογικη .....
*Σε καθε περιπτωση για του φιλους που σταματησαν να γραφουν δεν νομιζω να πειραχτηκαν απο κατι που εγραψα
και αν εγινε κατι τετοιο ζητω συγνωμη .
που μπορω να εχω την συνειδηση
της υπαρξης του;
τι υπαρχει σε μενα που
μπορουν να συνειδητοποιησουν
οι αλλοι;
σωματα συνειδητα
κακογουστες θυσιες...
χριστος σταυρωνεται
για μας...
μα εκεινος φωτιζεται πρωτος...

ειμαι η νεκρη γνωμη που ειχα χθες και αλλαξε...
Edited by - ryche on 02/02/2004 17:56:59