- Η αυτοθυσία είναι αμαρτία? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Εμπνευσμένος απο τον φίλτατο Χρήστο Ελ, ανοίγω εδώ αυτό το θέμα μιας και ο Χρήστος παρακάλεσε να συζητήσει το δικό του θέμα με χριστιανούς, (καθαρόαιμους υποθέτω), εγώ μιάς και είμαι υβρίδιο, λέω να προσεγγίσω το θέμα τόσο θρησκολογικά όσο και ψυχολογικά, υπογραμίζοντας βέβαια τις θρησκευτικές αντιφάσεις που για ακόμη μια φορά προκύπτουν.
Πάμε να το δούμε το θέμα.
Η βάση του θέματός μας είναι η αυτοθυσία του Ιησού για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τον θάνατο και να ξεπλύνει με το αίμα του τις αμαρτίες μας.
Ερώτηση (Α) = Η αυτοθυσία κάποιου θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αυτοκτονία? Ένας πυροσβέστης π.χ. που γνωρίζει οτι για να σώσει κάποιον απο ένα φλεγόμενο κτίριο κινδυνεύει η ζωή του και παρ' όλα αυτά μπουκάρει στις φλόγες και καίγεται, αυτός ο άνθρωπος δεν αυτοκτόνησε εκκούσια?
Άρα είναι αμαρτωλός και πρέπει να πάει στην κόλαση?
Ο Ιησούς απο την άλλη μεριά, ενώ ήξερε τι τον περίμενε και παρακαλούσε τον πατέρα του να μην του δώσει να "πιεί αυτό το πικρό ποτήρι", εφ' όσον συνέχισε τον δρόμο της αυτοθυσίας, δεν αυτοκτόνησε?
Αυτό είναι αμαρτία σύμφωνα με το γράμμα του Ιουδαϊσμού.
Επίσης, όταν ζητάς να ΜΗΝ πιείς το "πικρό αυτό ποτήρι", αυτομάτως δεν παύεις να είσαι αυτοθυσιαζόμενος?
Άρα εδώ έχουμε μια αυτοκτονία εξ' αναγκασμού?
Από ψυχολογικής άποψης, ο άνθρωπος που έχει τάσεις αυτοκτονίας εκδηλώνει και τα εξής συμπτώματα:
1) Τάσεις υπεροψίας (εγώ είμαι ο άρχοντας και ο μεσσίας).
2) Τάσεις αππόριψης των κοινωνικών δομών (Δεν με ενδιαφέρουν τα Γήινα)
3) Τάσεις παράνοιας (Μου ανήκει το βασίλειο των Ουρανών)
4) Τάσεις αλαζονείας (εγώ μπορώ να νικήσω τον θάνατο)
Ερώτηση (Β) = ΑΝ λέμε ΑΝ, ο Ιησούς αναστήθηκε και το σώμα του ανέβηκε στον Ουρανό, εγώ που δεν θα αναστηθώ ποτέ τι κερδίζω?
Επίσης μια υπο ερώτηση, στον Ουρανό που ακριβώς πήγε το σώμα του, βγήκε στο διάστημα? Βγήκε απο το Ηλιακό Σύστημα? Που ακριβώς στον Ουρανό πήγε?
Ερώτηση (Γ) = Αν η ύλη είναι αδιάφορη για το Βασίλειο των Ουρανών, τότε τι το χρειαζόταν ο Ιησούς το σώμα του?
Ερώτηση (Δ) = Η Παναγία γιατί δεν αναστήθηκε?
Και μια υποερώτηση, που είναι ο τάφος της?
Ερώτηση (Ε) = Αν ο Χρηστός ήξερε οτι θα νικήσει τον θάνατο και θα αναστηθεί, τότε τι είδους αυτοθυσία ήταν αυτή?
Αυτά για την ώρα...
Ό,τι κλείνει, ανοίγει!
αυτοκτονία = πράξη κατά την οποία ένα άτομο εσκεμμένα δίνει τέλος στην ζωή του.
quote:
Ο Ιησούς απο την άλλη μεριά, ενώ ήξερε τι τον περίμενε και παρακαλούσε τον πατέρα του να μην του δώσει να "πιεί αυτό το πικρό ποτήρι", εφ' όσον συνέχισε τον δρόμο της αυτοθυσίας, δεν αυτοκτόνησε?
η ουσία τς πράξης του ήταν μέσω του θανάτου του και της ανάστασής του να πάρει τις αμαρτίες του κόσμου, να συγχωρεθεί ο άνθρωπος και να υπάρξει μια νέα σχέση μεταξύ θεού και ανθρώπου. Άρα ήταν αυτοθυσία και όχι αυτοκτονία.
quote:όχι.
Η αυτοθυσία κάποιου θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αυτοκτονία?
quote:όχι εις το τετράγωνο.
Επίσης, όταν ζητάς να ΜΗΝ πιείς το "πικρό αυτό ποτήρι", αυτομάτως δεν παύεις να είσαι αυτοθυσιαζόμενος?
quote:θα αναστηθείς και κερδίζεις κλήρο συμμετοχής στην Ημέρα της Κρίσης.
ΑΝ λέμε ΑΝ, ο Ιησούς αναστήθηκε και το σώμα του ανέβηκε στον Ουρανό, εγώ που δεν θα αναστηθώ ποτέ τι κερδίζω?
quote:βασικά πήγε σε άλλη διάσταση.
Επίσης μια υπο ερώτηση, στον Ουρανό που ακριβώς πήγε το σώμα του, βγήκε στο διάστημα? Βγήκε απο το Ηλιακό Σύστημα? Που ακριβώς στον Ουρανό πήγε?
quote:από την στιγμή που μιλάμε για ανάσταση νεκρών με τα σώματά τους, κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι η ύλη.
Αν η ύλη είναι αδιάφορη για το Βασίλειο των Ουρανών, τότε τι το χρειαζόταν ο Ιησούς το σώμα του?
quote:. αναστήθηκε 3 μέρες μετά την κοίμησή της.
Η Παναγία γιατί δεν αναστήθηκε?
quote:
Αν ο Χριστός ήξερε οτι θα νικήσει τον θάνατο και θα αναστηθεί, τότε τι είδους αυτοθυσία ήταν αυτή?
το ζητούμενο δεν ήταν ο θάνατος και η ανάσταση, αλλά τα Πάθη και εγκατάλειψη ακόμη κι από τον ίδιο τον θεό, ώστε να σηκώσει μόνος του το βάρος των αμαρτιών όλης της ανθρωπότητας.
Χρηστός ή Χρήστος = ο χρήσιμος.
χριστός = ο χρισμένος
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Όπως βλέπεις ο Νικόμαχος μου απάντησε για διαστημόπλοια του Γιαχβέ.
Αν θέλεις να συζητήσεις σοβαρά πάντως χωρίς ειρωνείες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βλέπω πως το ύφος σου κυμαίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, καλό θα ήταν να μην αμφιταλαντεύεσαι.
quote:
quote:όχι εις το τετράγωνο.
Ok, διαφωνείς. Καμιά περαιτέρω εξήγηση;
quote:
quote:θα αναστηθείς και κερδίζεις κλήρο συμμετοχής στην Ημέρα της Κρίσης.
ΑΝ λέμε ΑΝ, ο Ιησούς αναστήθηκε και το σώμα του ανέβηκε στον Ουρανό, εγώ που δεν θα αναστηθώ ποτέ τι κερδίζω?
Με μια διευκρίνηση: Στην κληρωτίδα μπαίνουν μόνο όσοι θέλουν να συμμετέχουν. Οι υπόλοιποι μπορούμε να πούμε «αναστήθηκε ο Ιησούς; Γιασασίν του μάγκα, καλά να περνάει εκεί στον Ουρανό, ας δούμε τώρα τί μπορούμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ στη ΓΗ».
quote:
quote:βασικά πήγε σε άλλη διάσταση.
Πού το λέει αυτό;
quote:
quote:από την στιγμή που μιλάμε για ανάσταση νεκρών με τα σώματά τους, κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι η ύλη.
Αν η ύλη είναι αδιάφορη για το Βασίλειο των Ουρανών, τότε τι το χρειαζόταν ο Ιησούς το σώμα του?
Η δική μου απάντηση, αν ήμουν χριστιανός: Μα για να τον βλέπουν οι άνθρωποι! Αν ήθελε να τον βλέπουν οι μέλισσες θα γινόταν λουλούδι.
quote:
quote:. αναστήθηκε 3 μέρες μετά την κοίμησή της.
Η Παναγία γιατί δεν αναστήθηκε?
Πού το λέει αυτό;
quote:
quote:
Αν ο Χριστός ήξερε οτι θα νικήσει τον θάνατο και θα αναστηθεί, τότε τι είδους αυτοθυσία ήταν αυτή?
το ζητούμενο δεν ήταν ο θάνατος και η ανάσταση, αλλά τα Πάθη και εγκατάλειψη ακόμη κι από τον ίδιο τον θεό, ώστε να σηκώσει μόνος του το βάρος των αμαρτιών όλης της ανθρωπότητας.
Ποιά εγκατάλειψη από τον θεό, αφού ήταν ο ίδιος θεός;
Και η ανάσταση είναι μεγαλύτερο «ζητούμενο» από τα πάθη. Πάθη και εγκατάλειψη έχουν περάσει χιλιάδες ανθρώπων, για κανέναν άλλον όμως δεν έχουμε φήμη ανάστασης. Η ερώτηση του κλειδαρά παραμένει.
¨Περί δε την ενάτην ώραν ανεβόησεν ο Ιησούς φωνή μεγάλη λέγων.ηλί ηλί λιμά σαβαχθανί...τουτ΄ έστι, Θεέ μου Θεέ μου, ινατί με εγκατέλειπες¨ (Ματθ.ΚΖ΄46)
Odysseus_Nemo
quote:
Αν θέλεις να συζητήσεις σοβαρά πάντως χωρίς ειρωνείες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βλέπω πως το ύφος σου κυμαίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, καλό θα ήταν να μην αμφιταλαντεύεσαι.
Σε ποιό σημείο υπάρχει ειρωνεία;
τώρα σε ό,τι αφορά το ύφος μου, όντως κυμαίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, όχι για να μειώσει την αξία του διαλόγου, αλλά για να τον "ελαφρύνει" κάπως.
Odysseus_Nemo
quote:quote:
Αν θέλεις να συζητήσεις σοβαρά πάντως χωρίς ειρωνείες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βλέπω πως το ύφος σου κυμαίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, καλό θα ήταν να μην αμφιταλαντεύεσαι.Σε ποιό σημείο υπάρχει ειρωνεία;
τώρα σε ό,τι αφορά το ύφος μου, όντως κυμαίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, όχι για να μειώσει την αξία του διαλόγου, αλλά για να τον "ελαφρύνει" κάπως.
Odysseus_Nemo
Οδυσσέα, δεν ήταν για σένα, αλλά για τον Lock Smith. ![]()
Βέβαια και εγώ πέφτω στην παγίδα τους και αστειεύουμαι που και που. Όμως σκέφτομαι πως τα θρησκευτικά θέματα δεν είναι για αστείο.
που ακριβως μας μιλαει για
ανασταση της παν-αγιας της
χρηστιανικης πιστης ;
Φίλε μου Χρήστο, συνήθως δεν δίνω λογαριασμό για το στυλ που γράφω, εδώ όμως θα κάνω μια εξαίρεση.
Το στυλ μου είναι ελαφρύ με κάποιες δόσεις χιούμορ γιατί βαρέθηκα στη ζωή μου να είμαι βαρύγδουπος σπασ##χίδης, πίστεψέ με έχω χάσει στο παρελθόν καλούς φίλους που δεν άντεχαν να με ακούνε να παριστάνω τον Πρύτανη, ας πούμε οτι πήρα το μάθημά μου.
Επίσης σ' αυτά που διαβάζεις δεν υπάρχει ίχνος ειρωνείας, τα ερωτήματά μου είναι όντως ερωτήματα που με έχουν απασχολήσει, εσύ τα αντιλαμβάνεσαι ειρωνικά, το γιατί το ξέρεις εσύ ο ίδιος.
Odysseus_nemo
Δεν το έχεις πιάσει το νόημα των ερωτημάτων μου, παρ αυτά επιμένεις όπως όλοι οι χριστιανοί, στην ξύλινη γλώσσα της κατήχησης, απαντάς με όρους αγίας γραφής χωρίς να εξηγείς ΤΙΠΟΤΑ.
Παράδειγμα:
quote:
αυτοθυσία = η εκούσια θυσία ενός ατόμου προς όφελος άλλου.αυτοκτονία = πράξη κατά την οποία ένα άτομο εσκεμμένα δίνει τέλος στην ζωή του.
Για πες μου φίλε μου, αν πας να σώσεις κάποιον και ξέρεις οτι θα πεθάνεις δεν δίνεις εσκεμένα τέλος στη ζωή σου?
Πόσο μυαλό θέλει για να το καταλάβεις αυτό?
Πάμε παρακάτω:
quote:
αναστήθηκε 3 μέρες μετά την κοίμησή της
Που το λέει αυτό, όπως σωστά σε ρώτησε και ο kondoras?
Επίσης δεν μου απάντησες στο ερώτημα για το ΠΟΥ είναι ο τάφος της?
Αυτή την ερώτηση την έχω κάνει δε δεκάδες κληρικούς, αλλά μάταια, στου κουφού την πόρτα...
Αν θέλεις να συζητήσεις, ΟΚ, αλλά φίλε μου το κύρηγμα να είσαι 100% σίγουρος οτι δεν πιάνει, θέλουμε απαντήσεις και δεν τις έχεις.
Καλησπέρα και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του forum.
Ό,τι κλείνει, ανοίγει!
στην κουτρα ...
Οταν εισαι εμπλεγμενος σε ενα θρησκευτικο
πολεμοπου η προθεση σου ειναι να σκοτωσεις
το αντιπαλο δεος ( οποιο και να ειναι
αυτο), κια σε μια οποιαδηποτε μαχη
εχεις χασει και μενεις πισω για να σωθουν
οι αλλοι της πλευρας σου θεωρηται αυτοθυσια;
Εχει πολυ αναλυση το θεμα αλλα πριν την κανω θελω
αποψει επι τουτου.