ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΑΠΑΝΤΑΤΕ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΑΠΑΝΤΑΤΕ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

costas19580 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 4/4
16/09/2013, 13:08:26
Θα ήθελα να ακούσω γνώμες διάφορων ανθρώπων που έχουν διαβάσει Πλάτωνα, σχετικά με το τί σημαίνει "το εν οίδα ότι ουδέν οίδα" του Σωκράτη.

Οι απόψεις είναι διάφορες.

1)κανείς δεν τα ξέρει όλα ακόμη και αν νομίζει πως τα ξέρει
2)η μελέτη ενός θέματος πρέπει να ξεκινάει από το μηδέν και την παραδοχή της άγνοιας(όχι βέβαια όταν γίνεται debate όπου κάθε πλευρά έχει από την αρχή μια άποψη που υποστηρίζει με επιχειρήματα)
3)η αλήθεια δεν είναι αλήθεια, όταν η γνώση για ένα θέμα δεν είναι απόλυτη αλλά μερική.

EumenisΜέλος
16/09/2013, 14:28:24
quote:

Θα ήθελα να ακούσω γνώμες διάφορων ανθρώπων που έχουν διαβάσει Πλάτωνα, σχετικά με το τί σημαίνει "το εν οίδα ότι ουδέν οίδα" του Σωκράτη.

2)η μελέτη ενός θέματος πρέπει να ξεκινάει από το μηδέν και την παραδοχή της άγνοιας(όχι βέβαια όταν γίνεται debate όπου κάθε πλευρά έχει από την αρχή μια άποψη που υποστηρίζει με επιχειρήματα)
3)η αλήθεια δεν είναι αλήθεια, όταν η γνώση για ένα θέμα δεν είναι απόλυτη αλλά μερική.

O ΚΕΛΣΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ "εν οίδα ότι ουδέν οίδαν"

16/09/2013, 14:29:50
quote:

quote:

Και γιατί θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά κάτι που λέει αυτός ο "Κέλσος";
EumenisΜέλος
16/09/2013, 14:30:42
[/quote]

[/quote]

17/09/2013, 07:04:18
quote:

[/quote]

[/quote]

Καλά εγώ άλλο ρώτησα. Πάντως αυτοί που ξέρουν πολλά γράμματα θα έχουν μια καλύτερη τύχη μετά θάνατον;

Τί βιβλίο είναι αυτό; Καλά... βάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ δίπλα σε βυζαντινούς αυτοκράτορες... Και τί λέει; 19000000... όλοι τους ήταν δωδεκαθεϊστές; Το ολοκαύτωμα των δωδεκαθεϊστών δηλαδή.

Ευμένη διάβασες στην σελίδα " Το Ει εν Δελφοίς και ο Ιεχωβά" του Σκουρτέλη, σχετικά με τον τριέλικτο όφι - το ιερό σύμβολο των Ελλήνων και τον Μέγα Κωνσταντίνο;

Α και κάτι ακόμα. Ποια είναι η γνώμη σου για τους εκατομμύριους Χριστιανούς που έχουν υποστεί διωγμούς και ξερίζωμα σε Ασία και Αφρική από τους Ισλαμοφονιάδες; Καλά να τους κάνουν;

17/09/2013, 16:49:31
κι αυτά τα καταπληκτικά στατιστικά πως προκύπτουν - αυθαίρετα...
EumenisΜέλος
18/09/2013, 11:56:05
quote:

quote:

[/quote]

Καλά εγώ άλλο ρώτησα. Πάντως αυτοί που ξέρουν πολλά γράμματα θα έχουν μια καλύτερη τύχη μετά θάνατον;

Τί βιβλίο είναι αυτό; Καλά... βάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ δίπλα σε βυζαντινούς αυτοκράτορες... Και τί λέει; 19000000... όλοι τους ήταν δωδεκαθεϊστές; Το ολοκαύτωμα των δωδεκαθεϊστών δηλαδή.

Ευμένη διάβασες στην σελίδα " Το Ει εν Δελφοίς και ο Ιεχωβά" του Σκουρτέλη, σχετικά με τον τριέλικτο όφι - το ιερό σύμβολο των Ελλήνων και τον Μέγα Κωνσταντίνο;

Α και κάτι ακόμα. Ποια είναι η γνώμη σου για τους εκατομμύριους Χριστιανούς που έχουν υποστεί διωγμούς και ξερίζωμα σε Ασία και Αφρική από τους Ισλαμοφονιάδες; Καλά να τους κάνουν;

[/quote]

Είναι σίγουρο πως αυτοί που ξέρουν πολλά γράμματα θα έχουν μια καλύτερη τύχη

ΠΡΙΝ τον θάνατο.

Ο φίλος σου ο ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ Σκουρτέλης έγινε και βιβλιογραφία τώρα;

Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΤΙΤΥΠΑ!

"Το ολοκαύτωμα των δωδεκαθεϊστών δηλαδή".

ΕΚΑΝΕΣ ΔΙΑΝΑ!

29/09/2013, 13:21:18
Όπως διάβασα στον Στοβαίο από αποσπάσματα του Ξενοφώντα(Επιστολή προς Αισχίνη, Απομνημονεύματα), ο Σωκράτης θεωρούσε μωρούς εκείνους τους σοφιστές φιλόσοφους που ασχολούνταν με την προέλευση του κόσμου. Να θυμίσουμε μερικά ονόματα Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Αναξαγόρας.

Τον Σωκράτη λέει ο Ξενοφώντας τον απασχολούσε όχι το κοσμολογικό ή οντολογικό πρόβλημα, αλλά το ανθρωπολογικό και ηθικό.

Επομένως το "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" φαίνεται να σχετίζεται με την ειρωνεία του Σωκράτη προς εκείνους τους σοφούς που ερευνούν πράγματα τα οποία δεν μπορεί ο άνθρωπος να κατακτήσει πλήρως λόγω της φύσης του. Όχι βέβαια πως είναι άθεος ο Σωκράτης, αλλά θεωρεί πως η σοφία ανήκει στους Θεούς, ενώ στον άνθρωπο η φιλοσοφία και η μερική γνώση.

Βέβαια και ο Σωκράτης ασχολήθηκε σε κάποια έργα του Πλάτωνα με συζητήσεις περί Θεών, αλλά αναφέρω τί λέει ο Ξενοφώντας και ποιο φαίνεται να είναι τελικά το εν οίδα ότι ουδέν οίδα κατά τα πιστεύω του.

AbbaeionΜέλος
03/10/2013, 08:51:22
Η φράση αυτή του Σωκράτη ήταν συμβολική δεν αναφερόταν αποκλειστικά στον εαυτό του αλλά στον κάθε άνθρωπο γενικά. Κανένας δεν πρέπει να έχει την αλαζονεία να το παίζει σοφός όσα διπλώματα αν έχει επειδή δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με την αλήθεια.

03/10/2013, 21:19:09
quote:

Η φράση αυτή του Σωκράτη ήταν συμβολική δεν αναφερόταν αποκλειστικά στον εαυτό του αλλά στον κάθε άνθρωπο γενικά. Κανένας δεν πρέπει να έχει την αλαζονεία να το παίζει σοφός όσα διπλώματα αν έχει επειδή δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με την αλήθεια.

Με την αλήθεια πάνω σε πιο θέμα; Την οντολογική, κοσμολογική;

Διαβάζοντας κάποια αποσπάσματα και σχετίζοντάς τα με το "Γνώθι Σαυτόν", διαπίστωσα πως ο Σωκράτης με το "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" καυτηρίασε εκείνους που ισχυρίζονταν γνώση στα υπερανθρώπινα θέματα(υπεράνω των ανθρώπινων δυνατοτήτων). Δηλαδή περί προέλευσης κόσμου, περί του Ουρανού κτλ κτλ.

Γι' αυτό λένε προτιμούσε να ασχολείται με πιο χειροπιαστά θέματα στα οποία πίστευε πως η γνώση είναι απόλυτη, δηλαδή ηθικά περί αρετής κτλ κτλ, στα οποία καταλήγει κανείς μέσω προσωπικής εμπειρίας και λογικής.

Ίσως γι' αυτό να θεωρήθηκε άθεος από πολλούς. Αλλά δεν νομίζω να ήταν, πιο πολύ πάει προς αγνωστικισμό το δικό του "εν οίδα ότι ουδέν οίδα". Και όχι αγνωστικισμό γενικό πάνω στην ύπαρξη του Θεού, αλλά πάνω σε θέματα στα οποία μόνο με Θεία Αποκάλυψη μπορεί κάποιος να φθάσει σε γνώση(όχι δηλαδή μόνο με τις δικές του δυνατότητες και την λογική του). Αν θυμάμαι καλά, έχω ακούσει πως αν ο Σωκράτης δεν γνώριζε κάτι απόλυτα, θεωρούσε οποιαδήποτε γνώση πάνω σε αυτό ως μη γνώση στην πραγματικότητα.

03/10/2013, 21:21:39
Σχετικά με το "Γνώθι Σαυτόν", σαν να λέει δηλαδή "άσε τα θεία και μάθε πρώτα τα ανθρώπινα"

AbbaeionΜέλος
04/10/2013, 05:41:48
quote:
Διαβάζοντας κάποια αποσπάσματα και σχετίζοντάς τα με το "Γνώθι Σαυτόν", διαπίστωσα πως ο Σωκράτης με το "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" καυτηρίασε εκείνους που ισχυρίζονταν γνώση στα υπερανθρώπινα θέματα(υπεράνω των ανθρώπινων δυνατοτήτων). Δηλαδή περί προέλευσης κόσμου, περί του Ουρανού κτλ κτλ.

Ακριβώς όπως και θέματα μετα θάνατο ζωής, ψυχής, δημιουργίας και προορισμού του ανθρώπου κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει τίποτα απο αυτά όπως και ο Σωκράτης επίσης σαν άνθρωπος και αυτός.

quote:
Ίσως γι' αυτό να θεωρήθηκε άθεος από πολλούς. Αλλά δεν νομίζω να ήταν, πιο πολύ πάει προς αγνωστικισμό το δικό του "εν οίδα ότι ουδέν οίδα". Και όχι αγνωστικισμό γενικό πάνω στην ύπαρξη του Θεού, αλλά πάνω σε θέματα στα οποία μόνο με Θεία Αποκάλυψη μπορεί κάποιος να φθάσει σε γνώση(όχι δηλαδή μόνο με τις δικές του δυνατότητες και την λογική του). Αν θυμάμαι καλά, έχω ακούσει πως αν ο Σωκράτης δεν γνώριζε κάτι απόλυτα, θεωρούσε οποιαδήποτε γνώση πάνω σε αυτό ως μη γνώση στην πραγματικότητα.

Κάθε άλλο! Αφήνει την γνώση μόνο για τον θεό, ο πραγματικός άθεος ισχυρίζεται οτι τα ξέρει όλα.

NotirkΜέλος
04/10/2013, 09:21:10
Xριστος Ελ είπε
Σχετικά με το "Γνώθι Σαυτόν", σαν να λέει δηλαδή "άσε τα θεία και μάθε πρώτα τα ανθρώπινα.

Abbaeion είπε ( για το εν οίδα ουδέν οίδα )
"Κάθε άλλο! Αφήνει την γνώση μόνο για τον θεό, ο πραγματικός άθεος ισχυρίζεται οτι τα ξέρει όλα.
----------------------------------------------------------------

Το ‘’Γνωθι Σαυτόν’’ εννοεί , ‘’γνώρισε ότι είσαι Θεός’’… και το ‘’ Εν οίδα ουδέν οίδα’’ εννοεί ….. αυτά που γνώρισα με οδήγησαν να αντιληφθώ ΕΝ.... την δυνάμει Θειότητα του Ανθρώπου , δηλαδή τον πραγματικό του Εαυτό.

Όταν ο Άνθρωπος Γνωρίσει τον Εαυτό του , δηλαδή την Θεϊκή του υπόσταση , τότε θα έχει την πραγματική ΓΝΩΣΗ.

Edited by - Notirk on 04/10/2013 09:22:47

04/10/2013, 10:05:18
quote:
...Όταν ο Άνθρωπος Γνωρίσει τον Εαυτό του , δηλαδή την Θεϊκή του υπόσταση , τότε θα έχει την πραγματική ΓΝΩΣΗ.
Νομίζω πως η σύγχυση μεταξύ του "γνώρισε τον εαυτό σου" και "θεϊκής υπόστασης" είναι αιτία πολλών αδιεξόδων.
Η ουσία είναι "Γνώρισε τον εαυτό σου" - κάτι σαν αποστολή!
Το να νομίζουμε (πριν τη... γνωριμία!) ότι θα βρούμε καμιά θεϊκή υπόσταση είναι σα να προεξοφλούμε το συμπέρασμα μιας έρευνας...
Το "ένα ξέρω ότι δεν δεν ξέρω τίποτα" είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο έφτασαν οι παλιοί (που δείχνει ότι η γνωριμία που ζητάμε ή δεν μας κάνει γνωστή καμιά 'θεϊκή φύση' ή ότι η γνωριμία με κάποια - έστω - θεϊκή φύση μας κάνει να (ανα)γνωρίζουμε τη δική μας ανεπάρκεια (γιατί προς αυτό δείχνει το "εν οιδα οτι ουδεν..."

AbbaeionΜέλος
04/10/2013, 10:30:51
quote:
Όταν ο Άνθρωπος Γνωρίσει τον Εαυτό του , δηλαδή την Θεϊκή του υπόσταση , τότε θα έχει την πραγματική ΓΝΩΣΗ.

Να φτάσει το απόλυτο τέλειο τον Θεό δηλαδή αποκλείεται, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να το πλησιάσει κάτι που αν το έχουν κάνει κάποιοι είναι ελάχιστοι ... ακόμα και ούτε ο Σωκράτης όπως ομολογεί ο ίδιος δεν είχε καταφέρει να κάνει

NotirkΜέλος
04/10/2013, 13:54:53
''Εγώ Είπα, είστε Θεοί''.... κάπου είναι γραμμένο???

AbbaeionΜέλος
04/10/2013, 14:26:50
quote:

"Απεκρίθησαν αυτώ οι Ιουδαίοι λέγοντες• περί καλού έργου ου λιθάζομέν σε, αλλά περί βλασφημίας, και ότι συ άνθρωπος ων ποιείς σεαυτόν Θεόν. 34 απεκρίθη αυτοίς ο Ιησούς• ουκ έστι γεγραμμένον εν τω νόμω υμών, εγώ είπα, θεοί εστε; 35 ει εκείνους είπε θεούς, προς ους ο λόγος του Θεού εγένετο, και ου δύναται λυθήναι η γραφή, 36 ον ο πατήρ ηγίασε και απέστειλεν εις τον κόσμον, υμείς λέγετε ότι βλασφημείς, ότι είπον, υιος του Θεού ειμι;" (Ματθαίος 10/ι: 33-36).

Αναφέρεται στους Κριτές με μια ερώτηση που δείχνει μάλλον ειρωνεία

04/10/2013, 14:31:22
quote:

Δεν είπα ότι δεν είναι - αλλά αν ξεκινάς το ψάξιμο (γνώση εαυτού) προεξωφλώντας το συμπέρασμα, πάει τόχασες

NotirkΜέλος
04/10/2013, 14:39:35
Αν τόχεις , δε το χάνεις παρά μόνο αν το μισοέχεις....αν δηλαδή είσε χλιαρός όπως λέει και ο φίλος Αλέξανδρος.
αλλά όπως εγώ εννοώ το χλιαρός...αν ερμηνεύεις της γραφές κατά γράμμα.

Edited by - Notirk on 04/10/2013 14:42:55

NotirkΜέλος
04/10/2013, 14:49:41
Θεωρώ απαραίτητο , να διευκρινίσω άλλη μια φορά ότι όταν λέω Θεός δεν εννοώ το Απόλυτο… ΑΥΤΟ είναι για μένα άγνωστο και δεν έχω το δικαίωμα να το συζητάω αλλά ούτε καν να το χαρακτηρίζω ή να το περιορίζω με ονόματα… είναι ένα εσωτερικό μυστήριο.