- Υπάρχει καλό και κακό? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Είναι άραγε το καλό και το κακό έννοιες υπαρκτές αφεαυτού?
Μήπως οι έννοιες αυτές ορίζονται ΜΟΝΟ από τον άνθρωπο, και μάλιστα εκ των υστέρων, μετά από δοκιμή και την επιβεβαίωση του αποτελέσματος, και αποδίδεται ο χαρακτηρισμός, ανάλογα αν προκύπτει ζημία ή όφελος για το άτομο, την ομάδα ανθρώπων, κοινωνία κλπ κλπ?
Θεωρώ ότι ο άνθρωπος τείνει να χρησιμοποιεί αυτές τις δύο έννοιες για να περιγράψει καταστάσεις, συμπεριφορές, αιτίες κι αποτελέσματα τα οποία ανήκουν σε πολλούς χώρους όπως αυτόν της θεολογίας, της κοινωνίας, της ηθικής, του δικαίου, της πολιτικής κλπ.
Από την άλλη με αυτές τις δύο λέξεις περιγράφονται συμπεριφορές οι οποίες μπορούν να εκφραστούν με άλλες λέξεις οι οποίες κατά την γνώμη μου μπορούν να τις περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Για παράδειγμα μια άδικη - νομικά, ηθικά, θρησκευτικά κλπ - πράξη χαρακτηρίζεται ως "κακή" και το αντίθετο.
Οι ίδιες οι έννοιες του "καλού" και του "κακού" είναι δύο έννοιες οι οποίες μπορεί να διαφοροποιούνται - και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό - από το νόημα που είχαν σε μια προγενέστερη εποχή στην ίδια κοινωνική ομάδα ή μπορεί να έχουν διαφορετικό νόημα μεταξύ δύο λαών οι οποίοι γεωγραφικά απέχουν πολύ ο ένας από τον άλλον.
Αυτό λοιπόν με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως να μη μπορούμε να μιλήσουμε για αντικειμενικά "καλά" ή "κακά" γεγονότα ή πράξεις εξαιτίας αυτής της μεταβολής που υφίστανται αυτές οι δύο έννοιες.
Όσον αφορά το σύνολο των αρχών και πράξεων που διέπουν την ανθρώπινη ζωή θεωρώ ότι αυτές οι δύο έννοιες μπορούν να αντικατασταθούν από τις έννοιες του "θετικού" και του "αρνητικού", αναλόγως των συνεπειών που έχουν στον άνθρωπο.
Από την άλλη στην ίδια την Φύση δε νομίζω ότι υπάρχουν αυτές οι δύο έννοιες, υπάρχει η γέννηση κι ο θάνατος, η πάλη για την επικράτηση κι επιβίωση των πλασμάτων και των στοιχείων της φύσης, μιας πάλης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρνητική για έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να επιβληθεί έναντι κάποιων συνανθρώπων του.
Εσύ τις λες;

In anticipation of my resurrection...
Το θέμα έχει απασχολήσει επί μακρόν την ανθρωπότητα όπως ήδη έχεις διαπιστώσει.
Η δική σου προσέγγιση θα έλεγα πλησιάζει πολύ και την δική μου θέση (μπορεί ουσιαστικά να συμπίπτει)
Για μένα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αντικειμενικά ΚΑΛΟ ή ΚΑΚΟ.
Εξετάζοντας προσεκτικά ΟΛΕΣ τις καταστάσεις-περιπτώσεις, διαπιστώνω πως ΠΑΝΤΑ να υπεισέρχεται η ανθρώπινη κρίση-παράγοντας, και όπως αναφέρω στην εισαγωγή μου, αυτό γίνεται ΠΑΝΤΑ εκ των υστέρων και αφού έχει προηγηθεί ΔΟΚΙΜΗ για να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα.
Η “εμπειρία” της δοκιμής μπορεί να μεταφερθεί στα υπόλοιπα μέλη της, σαν μια απλή περιγραφή, ή αν η ζημία που μπορεί να προκύψει βλάπτει την ομάδα ή την κοινωνία, να θεσμοθετηθεί σαν απαγόρευση με ποινή ανάλογη της προκαλούμενης βλάβης.
Οι επιπτώσεις αυτής της προσέγγισης, μπορεί να είναι πολλές.
Παράδειγμα.
Στο μύθο του Καιν και Αβελ , ο Κάιν δεν μπορεί να κατηγορηθεί σαν φονιάς, γιατί το αποτέλεσμα της πράξης του ήταν άγνωστο, και η πράξη του δεν ήταν ακόμη υπο απαγόρευση.
Καλό είναι όμως να ακούσουμε και άλλες γνώμες.
Αλλωστε και εμεις για να ζησουμε τρωμε τα καημενα τα ζωακια και παμε και στο στρατο και ειμαστε ετοιμοι να υπερασπιστουμε τα δικα μας και
να σκοτωσουμε για αυτα. Θα ηταν γελοιο να μην συμβαινει το ιδιο και με τις ανωτερες οντοτητες αν υπαρχουν(που υπαρχουν αλλα να μην τα
λεμε ολα) καθοτι ολοι ειμαστε αλληλοεξαρτωμενοι και ουδεις ειναι ελευθερος(Βουδας).
Το να εισαι ανθρωπος η υπανθρωπος(οπως συμβαινει με τους περισσοτερους εδω μεσα) και να μην θελεις να απαλαγεις απο τον εαυτο σου, ειναι κατι εξ'ορισμου κακο. Οπως ελεγε και ο Ομηρος, το χυδαιοτερο ζωο ειναι ο ανθρωπος.
![]()
Edited by - Krishna on 24/03/2011 21:47:33
quote:
προσπαθεί να επιβληθεί έναντι κάποιων συνανθρώπων του.
Σε σχεση με αυτο, εχω να πω οτι οι περισσοτεροι εδω μεσα, προσπαθουν να επιβαλουν την ηλιθιοτητα και την μαλακια που τους δερνει.
Μεσα στα ορια της δημοκρατιας(αυτο του σκατου τελως παντων που μας δινει μια ευκαιρια να γινουμε ανθρωποι), αυτο που τελικα
επιβαλλεται, ειναι τα χαμηλοτερα και τα χυδαιοτερα στοιχειακα που κατευθυνουν τον ηλιθιο οχλο. Αυτος που θα τολμησει να πει, οτι
η δημοκρατια ειναι κατι εξ'ορισμου καλο, καλο θα ηταν να αυτοκτονησει.
Στο τελος(13=1+3=4), οπως διδασκουν ολες οι θρησκειες, θα ελθει το πυρ και θα ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ και θα κυριευσει τα παντα(Ηρακλειτος).
Το πυρ ηλθε(www.gospel.gr) και διαχωρισε και κυριευσε τα παντα(αμα νομιζετε οτι εχετε ξεφυγει, αυτοκτονηστε) και θα ελεθει και
παλι, καθως τα παντα εχουν δρομολογηθει, ασχετα με το τις φιλοσοφιες και τις πορδες του καθενος, Αυτο ειναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Πυρ ήλθον να βάλω εις την γην, και τι θέλω, εάν ήδη ανήφθη. Χριστός
Ο Χριστός είναι το βάπτισμα του πυρός. Osho
Εγώ δεν ασχολούμαι άλλο.
Το πιο εύκολο -δεν χρειάζεται και κανένα ιδιαίτερο ταλέντο- είναι να βρίζει κανείς , να ειρωνεύεται και να επιτίθεται αλλα αυτό δηλώνει αδυναμία και έλλειψη επιχειρημάτων και πολλά άλλα ακόμα....
Η δύναμη βρίσκεται στην συγκροτημένη σκέψη του ενήλικου , που έχει επιδραστικότητα και μπορεί να καταστήσει εαυτόν υπερκείμενο των όποιων συναισθηματικών φορτίσεών του -δικαίων ή αδίκων- και να διεμβολήσει το όποιο "ατασθαλές εγώ" του , ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό του αλλα και με τους υπολοίπους συνανθρώπους του , ασχέτως διαφωνιών και όποιες και να είναι αυτές...
Αν οι ιδέες εκτρέπουν και μας θέτουν υπο την αιγίδα τους , τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για την αλήθεια και την ποιότητά τους...αλλα και για την δική μας ενηλικίωση και ποιότητα ως άνθρωποι..!!!
Είχα την αίσθηση , ότι ορισμένα γεγονότα μας αφύπνησαν και μας έδειξαν νέους δρόμους συμπόρευσης και επικοινωνίας...
Τελικά ήταν μια φαντασίωση...την καλησπέρα μου σε όλους , συμφωνούντες και διαφωνούντες , Ολυμπιακούς ... Παναθηναϊκούς...Αεκτζήδες και Μ-Παοκτζήδες....
Κάποιοι ψάχνουν να βρούν τους "καλούς" σύμφωνα με τον δικό τους κώδικα πεποιθήσεων....προσωπικά ένα έψαχνα και ψάχνω...
"Υπέροχους ανθρώπους" και αυτοί βρίσκονται σε όλες τις "μεριές" , σε όλο τον κόσμο...!!!

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Μάλιστα είχα αρχίσει να συντάσσω και την πρώτη -εκεινη την στιγμή- τοποθέτηση , όμως δεν έστειλα τελικά το μήνυμα , κάτι με κράτησε και γνωρίζω τι είναι...
Η σκέψη μου -πεποίθησή μου μάλλον- ότι θα εκληφθεί ως προσπάθεια ευτελισμού του Χριστιανισμού και εν γένει των Θρησκειών και για άλλη μια φορά η ελεύθερη έκφραση και ο διαφορετικός κώδικας πεποιθήσεων και αρχών , θα με στιγματιζόταν ως "Παγανιστός" ... "Διαβολικός"..και δεν ξέρω τι άλλο...
Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά φοβερό αλλα ανατριχιαστικό και πέραν κάθε αμφιβολλίας -για μένα- δείχνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο απ'οσα μας συμβαίνουν και δυστυχώς -μολονότι δεν το εύχομαι- θα μας συμβούν...
Ίσως κάποια στιγμή να τοποθετηθώ και γώ στο τόσο ιδιαίτερο θέμα σου και τόσο στοχευμένο...

Μηπως εχεις καπνισει καμμια ουσια????
Μηπως εχεις πιει κατι παραπανω????![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

οσο παταει η γατα,ειδικα στο τελευταιο ποστ.
Ξαναδιαβασε το σαν να μην το εγραψες εσυ και πες μου.
Αναμενω.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Εγώ δεν ασχολούμαι άλλο.
Ωστόσο και πάλι θα σε παρακαλούσα να μου επισημάνεις -κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να κάνω...χαμηλό I.Q..μην δίνεις σημασία.." το/α σημείο/α που σε απασχόλησαν...

quote:
Ποια ειναι η αντιθετη αποψη και ποια ειναι η οργη και η επιθετικοτητα;Εγώ δεν ασχολούμαι άλλο.
Αυτό φίλε μου το έχεις πεί πάμπολες φορές , ωστόσο ΚΑΙ ασχολείσαι αλλα ΚΑΙ επιτίθεσαι...και δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε τέτοια ώρα , είμαι και χαλαρος...![]()

Εγώ δεν ασχολούμαι άλλο.
quote:
Υπάρχει αντικειμενικά το καλό και το κακό, και πως αυτά ορίζονται?Είναι άραγε το καλό και το κακό έννοιες υπαρκτές αφεαυτού?
Μήπως οι έννοιες αυτές ορίζονται ΜΟΝΟ από τον άνθρωπο, και μάλιστα εκ των υστέρων, μετά από δοκιμή και την επιβεβαίωση του αποτελέσματος, και αποδίδεται ο χαρακτηρισμός, ανάλογα αν προκύπτει ζημία ή όφελος για το άτομο, την ομάδα ανθρώπων, κοινωνία κλπ κλπ?
Εγω θα το πω με ενα απλο παραδειγμα υπο την εννοια του αντικειμενικου καλου και κακου ,αν υποθεσουμε οτι κανεις μια αναληψη απο τραπεζα ενος ποσου και θα το διαθεσεις σε μεγαλη σου αναγκη και εκει που περπατας με καποιο τροπο σου αφαιρουν το ποσο αυτο που εχεις αναγκη και δεν εχεις αλλο ποσο να βρεις ή να παρεις.Αυτην την πραξη εσυ πως την αναγεις εκ του αποτελεσματος σε κακο ή καλο? σε ζημια ή οφελος?
Edited by - stiv on 25/03/2011 00:06:22
θα σου δειξω τα <<παπαρολογηματα>> με την αστεια
εννοια και δεν σε αντιμαχομαι,δεκτον ετσι?
Εαρινος:
Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά φοβερό αλλα ανατριχιαστικό και πέραν κάθε αμφιβολλίας -για μένα- δείχνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο απ'οσα μας συμβαίνουν και δυστυχώς -μολονότι δεν το εύχομαι- θα μας συμβούν..
--------------------------------------------------
???????Τι συμβαινει ανατριχιαστικο? σε σχεση με το θεμα παντα
Εαρινος:
Η σκέψη μου -πεποίθησή μου μάλλον- ότι θα εκληφθεί ως προσπάθεια ευτελισμού του Χριστιανισμού και εν γένει των Θρησκειών.
-----------------------------------------------------
Δηλαδη σκοπευες να συμπεριλαβεις θρησκειες στην
τοποθετηση σου?Αν ναι θα ηταν ατοπο με το θεμα καθ
οσον ο θεματοθετης οχι μονο δεν το εθεσε αλλα και δεν το αφησε να εννοηθει.
Αν οχι ποιος ο λογος αυτης της αναφορας?
Εαρινος:
Η δύναμη βρίσκεται στην συγκροτημένη σκέψη του ενήλικου , που έχει επιδραστικότητα και μπορεί να καταστήσει εαυτόν υπερκείμενο των όποιων συναισθηματικών φορτίσεών του -δικαίων ή αδίκων- και να διεμβολήσει το όποιο "ατασθαλές εγώ" του , ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό του αλλα και με τους υπολοίπους συνανθρώπους του , ασχέτως διαφωνιών και όποιες και να είναι αυτές..
------------------------------------------------------
ΔΕν βλεπω σχεση καλου και κακου σε αυτο.
Δεν ειναι δα και τιποτα σοβαρο ωστε να κατσεις να μου τα
εξηγησεις με Φιλιππικους.Απλα τα ειδα λιγο παραστρατημενα
τα λογια σου αυτα.Σαν να ειχες αλλου το μυαλο σου την ωρα
που τα εγραφες και σαν να ηθελες να απαντησεις σε αλλο θεμα.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Σαν να ειχες αλλου το μυαλο σου την ωρα
που τα εγραφες και σαν να ηθελες να απαντησεις σε αλλο θεμα.
Και γώ σ'αγαπώ Νικόμαχε!
Καληνύχτα και καλή ξεκούραση...![]()
ΥΓ:"Ξέρω πολύ καλά τι λέω και την ώρα αλλα και το σημείο που επιλέγω να το πώ...ΠΑΝΤΩΣ..."![]()
![]()

Εγω θα το πω με ενα απλο παραδειγμα υπο την εννοια του αντικειμενικου καλου και κακου ,αν υποθεσουμε οτι κανεις μια αναληψη απο τραπεζα ενος ποσου και θα το διαθεσεις σε μεγαλη σου αναγκη και εκει που περπατας με καποιο τροπο σου αφαιρουν το ποσο αυτο που εχεις αναγκη και δεν εχεις αλλο ποσο να βρεις ή να παρεις.Αυτην την πραξη εσυ πως την αναγεις εκ του αποτελεσματος σε κακο ή καλο? σε ζημια ή οφελος?
----------------------------------------------------
Και καλο και κακο ειναι.Και τα δυο.
Κακο με την δικη σου θεωρηση,καλο με την του κλεφτη.
Ζημια και οφελος ειναι.Και τα δυο.
Ζημια για σενα οφελος για τον κλεφτη.
Αν δεν υπαρχει ανθρωπινη αιτια στην απωλεια του ποσου
παλι ισχυουν και τα δυο.Κακο για σενα που τα εχασες,καλο για αυτον
που θα τα βρει.
Αν σκεπτεσαι ατομικα,εχεις παντα την μονοπλευρη θεωρηση
ενος θεματος.Αν βαλεις τον εαυτο σου στην θεση του τριτου
και αντικειμενικου παρατηρητη,τοτε θα βλεπεις παντα και τις
δυο οψεις.Καλο-κακο,σωστο-λαθος,θεικο-διαβολικο,και εν γενει
ολα τα αντιθετα.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Υ.Γ Ξερω πολυ καλα τι εννοεις...![]()
Σε εχω μαθει πια!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Σταυρος:Εγω θα το πω με ενα απλο παραδειγμα υπο την εννοια του αντικειμενικου καλου και κακου ,αν υποθεσουμε οτι κανεις μια αναληψη απο τραπεζα ενος ποσου και θα το διαθεσεις σε μεγαλη σου αναγκη και εκει που περπατας με καποιο τροπο σου αφαιρουν το ποσο αυτο που εχεις αναγκη και δεν εχεις αλλο ποσο να βρεις ή να παρεις.Αυτην την πραξη εσυ πως την αναγεις εκ του αποτελεσματος σε κακο ή καλο? σε ζημια ή οφελος?
----------------------------------------------------Και καλο και κακο ειναι.Και τα δυο.
Κακο με την δικη σου θεωρηση,καλο με την του κλεφτη.Ζημια και οφελος ειναι.Και τα δυο.
Ζημια για σενα οφελος για τον κλεφτη.Αν δεν υπαρχει ανθρωπινη αιτια στην απωλεια του ποσου
παλι ισχυουν και τα δυο.Κακο για σενα που τα εχασες,καλο για αυτον
που θα τα βρει.
Αν σκεπτεσαι ατομικα,εχεις παντα την μονοπλευρη θεωρηση
ενος θεματος.Αν βαλεις τον εαυτο σου στην θεση του τριτου
και αντικειμενικου παρατηρητη,τοτε θα βλεπεις παντα και τις
δυο οψεις.Καλο-κακο,σωστο-λαθος,θεικο-διαβολικο,και εν γενει
ολα τα αντιθετα.ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Νικομαχε ξερεις κανεναν σημερα που να σκεφτεται συλλογικα!
γενικα ως τριτος παρατηρητης καποιος τα βλεπει κανεις σφαιρικα
αλλα μιλησα συγκεκριμενα με το παραδειγμα του καλου και του κακου