ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

kangaro30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
kangaroΜέλος
25/07/2020, 15:57:43
quote:
Καθόλου αντιφατικό. Γιατί ο Γκουρτζίεφ (και ο κάθε Γκουρτζίεφ), έβγαινε και έλεγε "έτσι είναι όπως τα λέω εγώ". Αυθεντία, έτσι; Και ότι οι διδασκαλίες του (ο τέταρτος δρόμος), αφορούν αυτά ακριβώς που πρέπει να κάνει κάποιος, προκειμένου να πετύχει, εκεί που οι άλλοι τρεις αποτυγχάνουν.

Μα εννοείται ότι όταν δεις μια τέτοια συμπεριφορά από κάποιον, "την κάνεις" με ελαφρά πηδηματάκια. Ούτε καν ασχολείσαι. Στην τελική, ok, δεν έχω και κανέναν νταγλκά για τον Γκουρτζίεφ, ας έλεγε ότι έλεγε. Το ίδιο δεν σου λέει και η Ψυχολογία ως Επιστήμη ; Τι σου λέει νομίζεις, κάτι διαφορετικό ; Σου λέει "είναι έτσι γιατί το λέω εγώ, η Επιστήμη". Η επιστήμη όμως φίλε, ούτε πανάκεια είναι, ούτε έχει το αλάθητο. Κι αυτό στο λέω ως άνθρωπος που έχει περάσει από την πόρτα ενός Πανεπιστημίου. Άκου με που σου λέω, το ίδιο σου λένε και οι δύο. Ξε'ς ποια είναι η διαφορά ; Ότι ο Γκουρτζίεφ στο λέει κατάφατσα, στα ίσα, μπορεί να στο φωνάξει κιόλας θυμωμένα, ενώ η Επιστήμη φορά πρώτα ένα σέξι φόρεμα, σου χαμογελά όλο νόημα, σου κλείνει το μάτι και στο ψιθυρίζει σ' αυτί.

quote:
Δεν χρειάζεται να πεις κάτι. Είναι απλά "αυτό που λες εσύ". Μια εντελώς υποκειμενική τοποθέτηση. Δεν έχεις επίσης καμία απτή απόδειξη για τεκμηρίωση έναντι τρίτων, ενώ οι άλλοι αποδεικνύουν και πέντε πράγματα.

Ναι, δεν χρειάζεται να πω κάτι, γιατί φίλε μου, δεν χρειάζεται εγώ να αποδείξω τίποτε σε κανέναν τρίτο. Εγώ απλώς σου είπα μια συνήθεια που είχα και την έκοψα. Έχω κι άλλες συνήθειες που δεν γουστάρω να τις κόψω. Μ' αρέσουν δηλ. Τι να αποδείξω ; Σε ποιον ; Εμένα μου φτάνει που σε μένα είχε αποτέλεσμα η ιστορία. Απο 'κει και πέρα ... τι με νοιάζει για τους τρίτους ; Ούτε οι άλλοι αποδεικνύουν τίποτε φίλε. Πειράματα κάνουν. Ότι μέθοδο χρησιμοποιούν, πειραματική είναι. Βγάζουν κάποια συμπεράσματα και τα ανακοινώνουν. So what ?

quote:
Ίσως όχι και τόσο. Εκτός του ότι με την ανάγνωση σχετικών βιβλίων αυτοβοηθείας, βασισμένα σε αυτές τι αρχές, μπορείς να κάνεις κάποια δουλειά μόνος του, χωρίς να σκάς 70ρια δηλαδή για ψυχοθεραπείες, υπάρχουν group therapy με χαμηλότερες τιμές. Και τα σύγχρονα συστήματα ψυχοθεραπείας, ειναι βραχυχρόνια. Η πολυετής ψυχανάλυση, έχει σχεδόν αντικατασταθεί.

Με τι ; Mε τα βιβλία αυτοβοηθείας ; Γιατί αυτά είναι τζάμπα ; Δεν τα αγοράζεις δηλ. ; Ηeretic, το σπορ της ψυχανάλυσης, είτε το πεις group therapy, είτε το πεις "έχω τον προσωπικό μου ψυχαναλυτή", είτε το πεις "βιβλία αυτοβοηθείας", θέλει παρά. Το παλικάρι που βρίσκεται ας πούμε στη Γκάνα, που δεν έχει να πιει νερό, όχι βιβλίο αυτοβοηθείας, όχι group therapy, τι θα κάνει ; Θα πάρει κά'να εξάσφαιρο να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα ; Πλάκα μας κάνεις τώρα ; Ενώ στην άλλη περίπτωση, μπορεί να βρει κά'να ντόπιο μάγο, κά'να Σαμάνο μυστήριο ή κανέναν πυραμιδοκέφαλο γκουρού και να την βρει την άκρη ... - πιο πιθανό είναι.

quote:
Και το σημαντικότερο είναι πως οι "δάσκαλοι" των εναλλακτικών, χρεώνουν. Και κάποιοι χρεώνουν αδρά, Και αυτοί που δεν χρεώνουν, ενδεχομένως να σου στοιχίσουν πολύ περισσότερο, απ ότι θα σου κόστιζε ένας ψυχολογός. Γιατι νομοτελειακά μπορει να καταλήξεις σε τέτοιον, μπορεί και σε ψυχίατρο, στα πιο βαριά περιστατικά.

Όλα κοστίζουν. Τίποτε δεν είναι τζάμπα. Το τζάμπα έχει πεθάνει ρε Heretic ...

"Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς", Berthold Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"

Edited by - kangaro on 25/07/2020 17:00:58

ROZΝέο Μέλος
25/07/2020, 19:42:33
quote:

Φαινεται Roz ότι κι εσύ έχει διαβάσει Γκουρτζίεφ, γιατι μόνο αυτός λέει αυτά τα πράγματα. Ο Ανώτερος Εαυτός βρίσκεται πέρα (beyond) από τον (γήινο) χώρο και χρόνο, ειναι ανεξάρτητος της ύπαρξης μας στη Γη και φυσικά προϋπάρχει των ενσωματώσεων που περνάει. Αυτό λέει πάνω-κάτω η ανατολική μεταφυσική, αυτό λέει και η ελληνική ή ελληνιστική, με κύριο εκφραστή της τον νεοπλατωνισμό. Από τον τελευταίο επίσης άντλησε στοιχεία για την μεταφυσική του ο χριστιανισμός και έδωσε υπόσταση στην έννοια της "ψυχής" που ξέρουμε, μια παρερμηνεία της Ψυχής των νεοπλατωνικών, προσαρμοσμένη στα μέτρα της αμόρφωτης πελατείας που προορίζονταν να κυριαρχήσει.

Οι "δάσκαλοι" στιλ Γκουρτζίεφ, αφού εντρύφησαν στα μυστήρια της Ανατολής, προσάρμοσαν τις διδασκαλίες αυτές στα μέτρα τους, ότι δηλαδή αποκτάς ή σχηματίζεις Α.Ε., για να υποστηρίξουν ότι αυτό μπορει να γίνει, μόνο ακολουθώντας έναν δρόμο ή ένα σύστημα που αυτοί ανέπτυξαν ή υποστηρίζουν. Από τη μια έχεις λοιπόν την εκκλησία όπου ισχυρίζεται ότι έχεις μια αμαρτωλή ψυχή, τον οποία έσωσε, θα σώσει ή σώζει συνεχώς ο Χριστός, μέσω αυτών φυσικά, από την άλλη οι άλλοι ή μάλλον όλοι μαζί, σου πουλάνε υπηρεσίες σωτηρίας. Τραγικά πράγματα, ισχυρίζομαι εγώ.

[/quote]

Αυτόν τον Γκουρτζιέφ πρώτη φορά τον ακούω θα γκουγκλάρω μετά θα δω ποιος είναι και τι έχει κάνει...έχω διαβάσει αρκετά Osho που λέει παραμφερεί πράγματα αν και φαντάζομαι γενικά η ανατολίτικη φιλοσοφία κ δη ο βουσιμός, έχουν κοινή βάση.
Συμφωνώ περί μπίζνας του εκάστοτε "δασκάλου"-¨σωτήρα", είναι νομίζω και αυτονόητο πως ισχύει!Η εμπορευματοποίηση όμως του πνευματισμού, άραγε αναιρεί την ύπαρξή του ή την ύπαρξη ψυχής ή πνευματικού σώματος ή δεν ξέρω τι άλλο? Άραγε τόσες μαρτυρίες ανθρώπων περί μεταφυσικών φαινομένων, είναι προιόν αυθυποβολής από θεωρίες που τους έχουν επιβληθεί κοινωνικά ή υπάρχει κάποια αλήθεια που φυσικά οι ειτήδιοι την εκμεταλεύονται για να θησαυρίσουν? Αναρωτιέμαι.....

kangaroΜέλος
25/07/2020, 22:36:09
quote:
Ο Ανώτερος Εαυτός βρίσκεται πέρα (beyond) από τον (γήινο) χώρο και χρόνο, ειναι ανεξάρτητος της ύπαρξης μας στη Γη και φυσικά προϋπάρχει των ενσωματώσεων που περνάει.

Και έτσι να ναι, πάλι κάποιος για να τον προσεγγίσει θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιον τρόπο. Αυτός ο τρόπος θα είναι και το σύστημά του. Εκτός βέβαια αν θεωρείς ότι ο Α.Ε δεν προσεγγίζεται.
quote:

Οι "δάσκαλοι" στιλ Γκουρτζίεφ, αφού εντρύφησαν στα μυστήρια της Ανατολής, προσάρμοσαν τις διδασκαλίες αυτές στα μέτρα τους, ότι δηλαδή αποκτάς ή σχηματίζεις Α.Ε., για να υποστηρίξουν ότι αυτό μπορει να γίνει, μόνο ακολουθώντας έναν δρόμο ή ένα σύστημα που αυτοί ανέπτυξαν ή υποστηρίζουν.

Ακόμη κι ένα βουνό να πας ν' ανέβεις, θα πρέπει να ακολούθησεις έναν τρόπο, έναν δρόμο ή ένα σύστημα (ορειβατικό). Δεν απαγορεύεται - αν σε διευκολύνει δηλ. αυτό - ακόμη και να προσαρμόσεις τον δρόμο ή τον τρόπο στα μέτρα σου ή να τροποποιήσεις ακόμη και το σύστημα. Όταν θα φτάσεις στην κορυφή και σε ρωτήσει κάποιος "πώς ανέβηκες φίλε ;", αυτό το σύστημα θα του πεις ή θα του δείξεις τον τρόπο ή τον δρόμο που εσύ πήρες για ν' ανέβεις. Πού το πρόβλημα ;

Edited by - kangaro on 25/07/2020 23:10:03

ROZΝέο Μέλος
25/07/2020, 22:42:42
quote:

quote:
Ο Ανώτερος Εαυτός βρίσκεται πέρα (beyond) από τον (γήινο) χώρο και χρόνο, ειναι ανεξάρτητος της ύπαρξης μας στη Γη και φυσικά προϋπάρχει των ενσωματώσεων που περνάει.

Και έτσι να ναι, πάλι κάποιος για να τον προσεγγίσει θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιον τρόπο. Αυτός ο τρόπος θα είναι και το σύστημά του. Εκτός βέβαια αν θεωρείς ότι ο Α.Ε δεν προσεγγίζεται.

προσεγγίζεται ή ανακαλύπτεται? Δεν υποθέτουμε πως το κάτι ανώτερο, υπάρχει ήδη μέσα μας και πρέπει να το βγάλουμε στην επιφάνεια?Το προσεγγίζω μου κάνει περισσότερο για κάποιο ξένο σε εμένα κομμάτι.

kangaroΜέλος
26/07/2020, 20:58:49
quote:
προσεγγίζεται ή ανακαλύπτεται? Δεν υποθέτουμε πως το κάτι ανώτερο, υπάρχει ήδη μέσα μας και πρέπει να το βγάλουμε στην επιφάνεια?Το προσεγγίζω μου κάνει περισσότερο για κάποιο ξένο σε εμένα κομμάτι.

Είτε πούμε προσεγγίζεται, είτε πούμε ανακαλύπτεται, είτε διαμορφώνεται, είτε μορφοποιείται, είτε σχηματίζεται, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία - προς το παρόν. Το θέμα είναι πως μιλάμε για κάτι (για τον Α.Ε.) το οποίο είναι σίγουρα κρυμμένο. Δεν είναι σε κοινή θέα δηλ. Η πλάκα είναι ότι και το ίδιο γουστάρει να είναι κρυμμένο δηλ. και αυτό κάνει πιο δύσκολη την ανακάλυψή του. Σκέψου δηλ. εσύ να ψάχνεις να βρεις κάποιον που είναι ήδη κρυμμένος, ο οποίος όμως να γουστάρει και να κρύβεται. Δηλ. να θέλει να παραμείνει κρυμμένος, να μην θέλει να τον βρεις.

Τώρα, κάποιοι λένε π.χ νεοπλατωνικοί ή κάποιοι της ανατολικής μεταφυσικής, ότι αυτός ο Ανώτερος Εαυτός είναι πέρα, όξω δηλ. από τον γήινο χώρο και χρόνο. Εξωγήινος δηλ. είναι ο Α.Ε. Ανεξάρτητος από την ύπαρξή μας και ότι προϋπάρχει. Από εδώ τσίμπησε ο Χριστιανισμός τις έννοιες του "Θεού", του "Θεϊκού", της "Θεϊκότητας" (ανεξάρτητος από την ύπαρξή μας, αιώνιος, κτλ. κτλ.).

Κάποιοι άλλοι λένε, ότι αυτός ο Α.Ε είναι μέσα μας, είναι ένα άλλο σώμα, διαφορετικό από το σαρκικό μας σώμα. Τώρα ... το τι σημαίνει "σώμα", το ερμηνεύουν άριστα διάφορες επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία κ.α). Η μεταφυσική, που δεν είναι επιστήμη, θεωρεί ότι όταν κάποιος αναφέρεται στην λέξη "σώμα" μέσα στα πλαίσιά της, αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα. Γι' αυτό και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι μέσα μας, εδώ δηλ. μαζί μας, γήινο χωρο-χρονικά, όχι πέρα από αυτό.

Είτε μέσα μας είναι, είτε όξω, είτε "beyond" - πολύ STAR TREK αυτό, μ' άρεσε ... αυτός ο οποίος θα τον αναζητήσει, θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιον τρόπο. Είτε θα φτιάξει έναν δικό του τρόπο, είτε θα πάρει τον τρόπο κάποιου τρίτου, είτε θα κάνει μίξη, τουρλού (ωραίο φαγητό το τουρλού, δεν είναι άσχημο). Δεν υπάρχει δηλ. καμιά συμπαντική ας πούμε απαγόρευση που να λέει "πάρε τον τρόπο του Τάδε, αλλά απαγορεύεται να τον πειράξεις!". Πάρε λοιπόν όποιον τρόπο θέλεις, (αν δεν θες να φτιάξεις τον δικό σου δηλ) και άλλαξέ του φώτα αν μπορείς. Σκοπός είναι να βρεις το αντικείμενο της αναζήτησής σου. Με ποιον τρόπο θα το κάνεις ; Πρόβλημά σου και πρόβλημά μου και πρόβλημα του καθενός μας δηλ.

Edited by - kangaro on 26/07/2020 21:23:40

kangaroΜέλος
26/07/2020, 21:44:07
Το εξής παράδοξο της όλης ιστορίας του "μέσα" και του "έξω", είναι ότι το ανθρώπινο είδος έχει καταφέρει μέσα στην όλη παράνοιά του να συνδυάσει το "μέσα" και το "έξω" στο εξής ενιαίο δόγμα που έλεγε και ο μακαρίτης ο Ρασούλης : "ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας" και "μακρυά απ' τον κώλο μας, κι όπου θέλει ας είναι". Πώς γίνεται τώρα και οι δύο αυτές εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις (εσωτερικής φύσεως η μία, εξωτερικής φύσεως η άλλη) να συνυπάρχουν "αρμονικά" στην παλαβομάρα των ανθρώπων, αυτό αδυνατεί να το χωρέσει η γκλάβα μου.

Η αγαπημένη μου σκηνή στο Matrix είναι εκεί που ο Cypher τρώει ένα ζουμερό κομμάτι κρέας και το απολαμβάνει, λέγοντας "Ξέρω ότι αυτό το κομμάτι κρέας δεν υπάρχει, ξέρω ότι όταν το βάλω στο στόμα μου το Matrix λέει στο μυαλό μου ότι είναι ζουμερό και υπέροχο. Μετά από εννιά χρόνια, ξέρεις τι έχω συνειδητοποιήσει ; Η άγνοια είναι ευδαιμονία".

Καλό σας βράδυ ...

Edited by - kangaro on 26/07/2020 22:18:50

27/07/2020, 00:23:34
Kangaro, όπως το βλέπω, η άγνοια οδηγεί στη δεισιδαιμονία και τη λήθη, και η γνώση στην ευθύνη.
Δεν υπάρχει έτσι κατά τη γνώμη μου εύκολο μονοπάτι. Ο καθένας μας όπως το αντιλαμβάνεται και το κατανοεί το παλεύει.
Το θέμα είναι να μη βουρκώνουμε.
kangaroΜέλος
27/07/2020, 07:19:00
quote:
Kangaro, όπως το βλέπω, η άγνοια οδηγεί στη δεισιδαιμονία και τη λήθη, και η γνώση στην ευθύνη.
Δεν υπάρχει έτσι κατά τη γνώμη μου εύκολο μονοπάτι. Ο καθένας μας όπως το αντιλαμβάνεται και το κατανοεί το παλεύει.
Το θέμα είναι να μη βουρκώνουμε.

Συμφωνώ φίλε.

Απλά, λέω, μερικές φορές είναι καλύτερα να μην ξέρουμε. Πόσες φορές π.χ δεν είπαμε στον φίλο μας "Άσε, μη μου λες, δεν θέλω να ξέρω ..." ;

Καλημέρα.

kangaroΜέλος
27/07/2020, 07:25:52
quote:
Η γνωστική θεωρία υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά επηρεάζεται από την αντίληψη ή την ερμηνεία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μάθησης. Φαινομενικά απρεπή συμπεριφορά θα πρέπει λοιπόν να προέρχεται από παρανόηση και παρερμηνεία. Η θεραπεία προσπαθεί να διορθώσει τη λανθασμένη αντίληψη, ώστε η συμπεριφορά μας να ανταποκρίνεται σωστά στο περιβάλλον.
Από Malcolm Payne (2000), Σύγχρονη θεωρία της κοινωνικής εργασίας

Τι εννοεί όταν λέει "το περιβάλλον" ; Το φυσικό περιβάλλον ; την Φύση ;

ilias1990Μέλος
27/07/2020, 13:18:56
quote:

Τι εννοεί όταν λέει "το περιβάλλον" ; Το φυσικό περιβάλλον ; την Φύση ;

Λέει και ''κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μάθησης.'' Η κοινωνική μάθηση π.χ σου λέει ότι η συμπεριφορά είναι προϊόν παρατήρησης, μαθαίνουμε δηλαδή νέες συμπεριφορές παρατηρώντας τους άλλους. Εκεί πάει και το περιβάλλον, περισσότερο στο ''κοινωνικό περιβάλλον''αναφέρεται.