- Ινδοευρωπαίοι – πως, γιατί και πότε No1 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Να προσθέσω και εγώ συμπληρωματικά στην αναλυτική περιγραφή του φίλου ΝΟΜΙΜΟΝ σχετικά με τους Πελασγούς :
Ο Θουκυδίδης παρ΄ όλο ότι θεωρεί τους Πελασγούς και τους Έλληνες ένα έθνος, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο λαό, ούτε ότι πρόκειται για διαφορετική ονομασία του ιδίου πράγματος. Φαίνεται πως από τους αρχαίους χρησιμοποιείται το ‘Πελασγοί’ επίσης ως γενικότερη ονομασία των αρχαιοτέρων κατοίκων της Ελλάδος, παρ’ όλο ότι αυτοί είχαν διαφορετικά ονόματα ειδικότερα, προφανώς σε σχέση με τα αντίστοιχα τοπωνύμια ανά περιοχή όπου κατοικούσαν.
Οι Πελασγοί δεν κατοίκησαν μόνο την περιοχή της σημερινής Ελλάδος, αλλά και την Μικρά Ασία, την Ιταλία και Σικελία,και πιθανότατα Ιβηρική χερσόνησο, νότια Γαλλία και βόρειο Αφρική... Ολόκληρη η Ελλάδα ονομάζετο Πελασγία :
« Της νυν Ελλάδος πρότερον δε Πελασγίας καλευμένης της αυτής ταύτης » (Ηροδ. β.51) και « Αθηναίοι δε επι μεν Πελασγών, εχόντων την νυν Ελλάδα καλεομένην, ήσαν Πελασγοί » (Ηροδ. ε. 44)
Φαίνεται πως πριν έλθουν στην Αθήνα κατοικούσαν στην Βοιωτία απ΄ όπου εξεδιώχθησαν και ήλθαν να κατοικήσουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής αρχικά κάτω από τον Υμηττό, και γι΄αυτό μια περιοχή της πόλης ονομάσθηκε ‘Πελασγικόν’ (Στράβων 201)
Επίσης ο ίδιος αναφέρει ότι ήλθαν και από κάποια περιοχή της Ιταλίας ονομαζόμενη ‘Ρηγισουίλλα΄ (Πιθανότατα Ρήγιο /Reggio) : « Ιστόρηται δε γενέσθαι βασίλειον Μάλεω του Πελασγού, όν φησί δυναστεύσαντα εν τοις τόποις μετα των συνοίκων Πελασγών απελθείν ενθέδε εις Αθήνας » (Στράβων 225)
Βεβαίως ο Διονύσιος ο Αλικαρνασεύς, αναφέρει ότι οι λόγιοι Ρωμαίοι συγγραφείς ονόμαζαν Έλληνες τους Αβορριγίνες (αυτόχθονες), παλαιοτέρους κατοίκους της τότε Σατορνίας (μετέπειτα Ιταλίας)
« Έλληνας αυτούς είναι λέγουσιν των εν Αχαϊα ποτέ οικισάντων, πολλαίς γενεαίς του πολέμου του Τρωϊκού μεταστάντας » και θεωρεί τους Πελασγούς αρχαίο Ελληνικό γένος εκ Πελοποννήσου. « ήν γαρ δή και το των Πελασγών γένος Ελληνικόν εκ Πελλοπονήσου το αρχαίον, εχρήσατο δε τύχαις δυσπότμοις , εις πολλά μεν και άλλα , μάλιστα δ΄εις το πολύπλανον τε και ουδενός τόπου βέβαιον οίκισιν » Κατ’ εκείνον, εγκατέλειψαν το Αχαϊκό Άργος, και διεσπάρησαν εις Θεσσαλία (τότε Αιμονία) και από εκεί άλλοι μεν στην Κρήτη, άλλοι στις Κυκλάδες, στον Ελλήσποντο και τα γύρω νησιά (Λήμνο και Ιμβρο), στον Άθω, στην Δωδώνη και από εκεί στην Ιταλία.
Λέει λοιπόν ο Διονύσιος ο Αλικαρνασεύς για τους Πελασγούς:
« πολλής και αγαθής χώρας κρατήσαντες, πόλεις τε προσέλαβον και άλλας αυτοί κατασκευάσαντες, μεγάλην και ταχείαν επίδοσιν έλαβον εις ανδρείαν και πλούτον και των άλλων ευτυχίαν ( Διον.Αλικαρν. βιβλ. α΄ 11-26)
Γενικά οι αρχαίοι συγκλίνουν στο ότι οι Πελασγοί ήσαν πολυάριθμοι και ομοιογενείς, και αφού εξόρμησαν από την Πελοπόννησο κατέλαβαν σταδιακά τις προαναφερθείσες περιοχές της Μεσογείου.Δεν τους θεωρούσαν επίσης διόλου στερημένους πολιτισμού και ανάπτυξης.
Και μια μικρή μόνο διόρθωση στα προαναφερθέντα του φίλου ΝΟΜΙΜΟΝ :
η επίκληση του Αχιλλέως στον Όμηρο δεν είναι ‘Δία Δωδωναίε Πελασγικέ’ αλλά: 'Ζεύ άνα Δωδωναίε Πελασγικέ‘ ειλικρινά χωρίς καμία υποτιμητική διάθεση, απλώς θεωρώ ότι έχει σημασία ότι το όνομα του θεού είναι Ζευς και Ζευ στην ονομαστική και την κλητική, πτώσεις με τις οποίες αποδίδεται απ΄ευθείας η ουσία του ονομαζομένου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αναφορικές και πλάγιες λεγόμενες (Διός Διί κλπ) οι οποίες αποδίδονται με το ινδοευρωπαϊκής ρίζας όνομα του Διός ( ρίζα di- = λάμπειν απαστράπτειν, εξ ού και dia,day=ημέρα ) και να του ζητήσω επίσης να μας αναλύσει τι έννοια δίνει στο σχήμα (Θρακο)Πελασγοί.
Φιλικά
Πελασγός
(=|=)
ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ.
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ NOMIMON ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΗΤΑΝ ΝΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΛΙΘΗΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ; ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΗΤΑΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΟ ΦΥΛΟ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΥΓΚΡΑΦΕΙΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΣΓΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΑΦΗΣ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΡΟΣ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ - ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ - ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ.
quote:
Κατά τους Ηρόδοτο, Στράβωνα και Φιλόστρατο, οι (Θρακο)Πελασγοί ξεκίνησαν από τις παραδουνάβιες περιοχές ή τη σημερινή Ουκρανία.
Τοπωνύμια, ονόματα βασιλέων και κύρια ονόματα, κοινά σε μια περιοχή απο την αδριατική μέχρι τις παρυφές της Αιγύπτου και απο την Κρήτη μέχρι τη νότια Ρωσία, δείχνουν τη συγγένεια των λαών της εποχής.
Φαίνεται οτι οι Θρακο-Πελασγοί ξεκίνησαν για την ελλάδα από τα βόρεια του Αίμου, από τα βόρεια προς τα κάτω, όπως όλα τα κατοπινά φύλλα άλλωστε (Αχαιοί, Δωριείς κλπ).
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;
I am no human now
because I choose to know..
Ευχαριστώ πολύ το NOMIMON και τον Junk95 για τα αξιολογότατα στοιχεία των τελεύταίων τους επικολλήσεων. Ευχαριστώ και τον Perseus που έδωσε την γνώμη του σχετικά με τις συγγεκριμμένες ερωτήσεις μου.
Αρχίζω να καταλαμβάνομαι απο μια αίσθηση οτι πραγματικά προχωράμε!!! ![]()
=======
Φίλε Πασχάλη, σε ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου σχετικά με τις ευαισθησίες των Βορειοελλαδίτων. Αν και γενικά θέλω να αποφεύγω πάσει θυσία τα "πολιτικά", θα κάνω μια εξαίρεση εδώ, να πώ δυο πράγματα μόνο:
Τις ευαισθησίες που λες τις αντιλαμβάνομαι και τις σέβομαι - σε ενα βαθμό μάλιστα τις συμμερίζομαι. Ακόμα και απο το εξωτερικό, οπου δεν βλέπω πολλές Ελληνικές ειδήσεις, συχνα έχω απορρήσει με την, ας πούμε, "χλιαρή" στάση των Ελληνικών αρχών σε θέματα όπως το Σκοπιανό. Δεν αμφιβάλλω καθόλου οτι πίσω της κρύβονται συμφέροντα.
Πιστεύω όμως ακράδαντα οτι η Ελληνική θέση αντιπροσωπεύεται πλεόν αποτελεσματικά στον διεθνή χώρο απο το νηφάλιο πνεύμα, το Ολύμπιο πνεύμα, αν θες. Αν η Ελλάδα δείχνει προς τα εξω μια εικόνα παρόμοια με αυτη των πιο παραλόγων σωβινιστικών ακραιοτήτων των γειτώνων της, πως μπορούμε να περιμένουμε απο τους ξενους να μην μας κρίνουν με το ίδιο ματι όπως και τους Σκοπιανους, και σία. Αν μη τι άλλο η σωβινιστική ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ είναι ίδια παντού!
Όσο για ξεπερασμένες θέσεις όπως του Fallmerayer, νομίζω οτι δεν αξίζουν να τους αφιερώνουμε ούτε λεπτο. Ο Fallmerayer έκανε καποια προσφορά με τις Βυζαντινές του ανακαλύψεις, αλλα απο 'κει και πέρα ήταν έρμαιο των πολιτικών συνθηκών της εποχής του. Μην ξεχνάμε οτι ήταν εξ ίσου πεπεισμένος οτι ο Τσάρος θα καταλάμβανε την Κωνσταντινούπολη και απο εκει θα απειλούσε τους Γερμανους!!!!! Όσο δίκιο είχε σε αυτό είχε και στα άλλα!
Ακόμα και φίλος Junk95, κατα κάποιους φερόμενος ως "ανθέλλην" ![]()
, εχει δηλώσει ξεκάθαρα την θέση του με τα λόγια (αν θυμάμαι καλα) "οι μ*λ*κιες" των Σκοπιανών. Έτσι δεν υπάρχει λογος τσακωμού σε κάτι που όλοι βασικά συμφωνούμε. Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια πριν 1000 πάνω-κάτω χρόνια. Τί δουλειά έχουν στη συζήτηση μας που αφορά την εποχή πριν 4000 χρόνια και βάλε; Φυσικά - καμμία.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον NOMIMON, που η εξαιρετική του παρουσίαση στο θέμα των Πελασγών μας δείχνει ξεκαθαρα οτι μιλάμε γιά ΕΛΛΗΝΕΣ εκτος του σημερινου Ελλαδικου χώρου, που απλώθηκαν σε αυτον τον χώρο, και όχι για Σλαβο-ουζμπεκο-κινέζους ή άλλες αστειότητες που ακούγονται σποραδικά.
Ζητω συγνώμη που το θέτω έτσι "πολιτικά" το θέμα, αλλα είμαι σίγουρος οτι καταλαβαίνετε γιατί το κάνω.
Μετα απο αυτό, δεν θα ξαναμιλήσω για πολιτικά εδώ!
=======
Πασχάλη, ωραίο στοιχείο επίσης αυτό που λες για τους "ΒΡΥΓΕΣ", που δεδομένου του γνωστού Μακεδονικού μετασχηματισμού Φ<->Β μας οδηγεί φυσικά στην Φρυγία.
Προσφατα, ανακάλυψα και το ανθρωπολογικό site "dodona" του συμπαθούς dienekes_pontikos, που έχει κάποιο ενδιαφέρον, καθώς και ένα "γλωσσολογικό" παράρτημα. (Το site διατηρείται από Έλληνα, αλλα είναι αγγλόφωνο, και έχει παγκόσμια συμμετοχή). Εκει είδα για πρώτη φορά δείγμα "Φρυγιακών", ριχτε μια ματιά αν θέλετε, η ομοιότητα με τα Ελληνικά με ξάφνιασε. Phrygian
Για τους Πελασγούς πάλι, με βάση τα νέα στοιχεία, και με τις τωρινές γλωσσολογικές απόψεις, τείνω (προς το παρον) προς την άποψη οτι ήταν μάλλον Κέλτικη φυλή, πιθανώτατα συγγεννείς με τους Θράκες και τους Τρώες, αλλά μάλλον πιο μακρινή συγγένεια με τους Έλληνες απο ότι οι Φρυγες. Πάντως, ακόμα όλα παίζονται.
Βρήκα ενδιαφέρουσα την άποψη του Ηρόδοτου οτι οι ΑΙΩΛΕΙΣ (και ίσως οι Δωριεις; δεν κατάλαβα για σίγουρα) ήταν Πελασγοί. (Οι Αχαιοί δεν ηταν άραγε;).
Παιδιά προχωράμε! Συγχαρητήρια σε όλους.
Φιλικά
Κ
ΥΓ. Ξέρει κανείς τίποτα για τους Τσάκωνες;
Edited by - kynikos on 17/03/2004 02:15:17
Ρε κακομοιρη επειδη ειπα οτι κανεις παρεα με πουστακια νομιζεις οτι γαυγιζω
χαχα εισαι αστειος τοσο εσυ οσο και οι παπαριες που θες να μας κανεις να πιστεψουμε
Να σε ρωτησω ρε κατι ευθεως εισαι ρε εβραιος ναι η οχι ?
αμα θεωρεις τον εαυτο σου ανδρα πες μας ..... οχι τιποτα αλλο ετσι για να πεσουν οι μασκες αντε για να δουμε τι σε τρωει μεσα σου
λοιπόν ειμαι ενας ανθρωπος που εδω και λιγες μερες διαβαζω αυτες τις 10 σελιδες του topic.
ο λόγος που το κάνω αυτο είναι γιατι μου αρέσει η γνώση και μόνο.
δεν ειμαι ενας ανθρωπος που προσπαθεί να ξεκα----λωσει εδω μεσα.
αυτο που μου έκανε εντύπωση με ξενέρωσε και με εκνεύρησε πολυ ήταν η σταση του dimsot. αναφερομαί σε εσένα διότι είσαι ο μόνος απο εδω μέσα που δεν παραθέτεις στοιχεια και το μόνο που κάνεις είναι να χλευάζεις και να κρεμάς ταμπέλες (αλβανος, εβραίος, που---στηςκ.α) σε ανθρώπους που προσπαθουν μεσα απο την αντιπαράθεση απόψεων να διευρήνουν τις γνωσεις τους κάνοντας καποια (κατ εμε) σωστή έρευνα.
δεν λέω πως οτι στοιχεια διάβασα εδω μέσα είναι σωστα αλλα σέβομαι την απόψη του άλλου και δεν ισοπεδώνω τα πάντα.
και ολοκληρώνω λέγοντας ότι αυτο που κάνεις δεν σε τιμά διοτι εμένα τουλάχιστον μου δίνεις την εντύπωση ενος μισαλόδοξου ατόμου το οποιό ή δεν έχει δώσει την πρέπουσα σήμασια ή δεν κατάλαβε αυτα που γράφονται. με λίγα λόγια μην παριστάνεις τον θεο και μην χαμήλωνεις το επίπεδο. αμα θες μπόρεις πάντος να φτιάξεις ένα chat στο mirs και να μαζεύεις ομοιοπαθείς και να τα λέτε χωρις αντιγνωμίες που τοσο πολυ σε πειράζουν.
οσο για τους υπόλοιπους καλά το πάτε το γράμμα συνεχίστε έτσι και μην αφήνεται τετοιου είδους άτομα να σας επηρεάζουν δεν το αξίζουν
dimsot sorry αλλα μετα απο τόσες ώρες ουσιαστικής πληροφόρισης απο τους υπόλοιπους εσύ μου έβγαλες αυτό και δεν μπορώ σου τα σούρνω
keep good working
quote:
Junk
www.minoanscript.com/lineara.htm
Προσεξε την σχεση του KU-RO μρ το KU-LO που το μεταφραζει σαν ΟΛΑ.
Πράγματι, έκανα λάθος στο ποστ μου. Η σημιτική ρίζα είναι ΚΛ όχι ΚΡ και ο Chadwick αναφέρεται σε ku-lo ή ku-ro. Αλλά ότι σημαίνει "όλα" το είπα κι εγώ. Το ku-lo σαν παραλλαγή του ελληνικού "όλα" που αναφέρεται στη σελίδα μου φαίνεται πολύ υπερβολικό, η ελληνική δε συνηθίζει τέτοιες μετατροπές.
quote:
Επισης εαν θυμαμαι καλα,δεν υπηρξαν αποδειξεις εισβολης των Μυκηναιων στην Κρητη,μιλουν για ειρηνικη καταληψη η προσκληση Κρητων για βοηθεια).
Δεν ξέρω, γενικά οι Μινωίτες ήταν πολύ γκαντέμηδες όπως το βλέπω εγώ. Απ' ό,τι φαίνεται από τον τρόπο καταστροφής των ανακτόρων τους υπέστησαν το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων της ηφαιστειακής έκρηξης της Σαντορίνης ή κάποιου σεισμού οπότε οποιοσδήποτε επίδοξος "κατακτητής" δε θα συναντούσε ιδιαίτερη αντίσταση, πρακτικά το μόνο που είχε να κάνει ήταν μια βολτίτσα με το πλοίο.
quote:
Με την λογικη της μετατροπης απο Ρ σε Λ δεν τιθεται ομως θεμα Σημιτικης ριζασ εφοσον το ΚUlo μπορει να σημαινει ΟΛΑ
??? Σ' έχασα. Όπως το καταλαβαίνω εγώ, ακριβώς με τη μετατροπή Ρ σε Λ είναι που τίθεται θέμα σημιτικής ρίζας, αφού η ρίζα είναι ΚΛ (εβραϊκά: kol, αραβικά: kel ή κάτι τέτοιο, δεν έχω το Robinson αυτή τη στιγμή μαζί μου) και σημαίνει 'όλα'.
Αντιθέτως δε μπορώ να φανταστώ πώς το kulo σχετίζεται μορφολογικά με το ελληνικό 'όλα'. Έχει τραπεί (στα μεταγενέστερα ελληνικά) το u σε o και το o σε α, με εξαφάνιση του 'k'; Αυτό δεν έχει συμβεί σε άλλες λέξεις, η ελληνική συνήθως δεν τρώει Κ στην αρχή της λέξης. Εξάλλου σε πινακίδες Γραμμικής Β΄ της ίδιας εποχής χρησιμοποιούνται οι ελληνικότατες λέξεις "τόσα", "τόσο".
Ξέχασα να πω ότι μία ακόμα λέξη που απομακρύνει από τη σημιτική λύση είναι po-to-ku-l(ή r)o που φαίνεται από τα αριθμητικά συμφραζόμενα να σημαίνει "ολικό σύνολο" (grand total). Αυτό όμως απομακρύνει εξίσου και από την ελληνική λύση.
quote:ΥΓ. Ξέρει κανείς τίποτα για τους Τσάκωνες;
Είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Λεωνιδίου που μιλούν(;) τα Τσακώνικα. Τα τσακώνικα είναι η μόνη σύγχρονη ελληνική διάλεκτος που προέρχεται από την αρχαία Δωρική (η Νέα Ελληνική προέρχεται από την Ελληνιστική Κοινή που προέρχεται από την Αττική διάλεκτο, ενώ η Ποντιακή διάλεκτος προέρχεται από την Ιωνική. Βέβαια και η Αττική προέρχεται από την Ιωνική, χονδρικά Αττική = Ιωνική+κάτι Δωρικά ψιλά).
Κατά τη γνώμη μου ο χαρακτηρισμός 'διάλεκτος' δεν ευσταθεί για τα Τσακώνικα. Τα Τσακώνικα είναι παντελώς ακατάληπτα από ομιλητές της Νέας Ελληνικής (π.χ. Καούρ εκάνατε <-> Καλώς ήλθατε). Πρόκειται για ελληνική γλώσσα (δηλ. γλώσσα της ελληνικής οικογένειας), "ξαδερφάκι" της Νέας Ελληνικής (όπως τα Ρουμανικά είναι "ξαδερφάκι" των Ιταλικών). Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ελληνικά βέβαια. Η γλώσσα έχει ακριβώς τα ίδια "δικαιώματα" να λέγεται ελληνική με τη δικιά μας.
Δυστυχώς μέρος της εθνικής μας αυταπάτης μετά το 1922 είναι ότι η ελληνική (στον Ελλαδικό χώρο) είναι μία με αδιάλειπτη συνέχεια και χωρίς παρακλάδια μετά τις διαλέκτους της Κλασσικής Εποχής (ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ελληνόφωνοι είναι απ' ευθείας απόγονοι του Περικλή) οπότε δεν υπάρχει χώρος για διαφορετικές ελληνικές γλώσσες. Συνεπώς τα Τσακωνικά χαρακτηρίζονται συνήθως "διάλεκτος της νεοελληνικής" ενώ πιο σωστός χαρακτηρισμός θα ήταν "νεοελληνική διάλεκτος" (όπου το "νεο" έχει καθαρά χρονική έννοια [σε σχέση με την αρχαία ελληνική] και το 'διάλεκτος' σημαίνει απλά ότι δεν πρόκειται για κύρια γλώσσα, αφού όλοι οι Τσάκωνες ανέκαθεν ήταν δίγλωσσοι).
quote:
λοιπόν ειμαι ενας ανθρωπος που εδω και λιγες μερες διαβαζω αυτες τις 10 σελιδες του topic.
ο λόγος που το κάνω αυτο είναι γιατι μου αρέσει η γνώση και μόνο.
δεν ειμαι ενας ανθρωπος που προσπαθεί να ξεκα----λωσει εδω μεσα.
αυτο που μου έκανε εντύπωση με ξενέρωσε και με εκνεύρησε πολυ ήταν η σταση του dimsot.
κι εσυ τι εισαι ο κουγιας
Μπηκες σε αυτο εδω το forum διαβασες οτι διαβασες και απο ολα οσα διαβασες το μονο που εχεις να πεις ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ ειναι για την σταση μου
κανε μας τι χαρη ρε φιλε.

ΠΑΝ ΔΕ ΑΥ ΤΟ ΓΙΓΝΟΜΕΝΟΝ ΥΠ' ΑΙΤΙΟΥ ΤΙΝΟΣ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.(ΠΛΑΤΩΝ)
DIMSOT
Ας χαλαρώσουμε λίγο.
Προτείνω οι "αυτόχθονες" να γράφουν από δω και πέρα σε ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β' κατ' αρχήν ( μη μπούμε κατ' ευθείαν στη δύσκολη Α' ) και οι "άλλοι" σε σανσκριτικά ή ο'τι άλλο σχετικό.
Αντε, κατεβάστε την από το
http://www.csupomona.edu/~jcclark/fonts/
Εχει για όλα τα γούστα, ΡΟΥΝΙΚΑ, ΚΕΛΤΙΚΑ κλπ.
Οι "άλλοι" ψάξτε για σανσκριτικά μόνοι σας.![]()
Μετά θα αντιπαραβάλλουμε τα κείμενα και θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος (ομοιότητες ας πούμε).
Θα μου πείτε κάθε πολιτισμός έχει μέσα του τα σπέρματα της φθοράς και
της αυτοκαταστροφής.
Μπορεί το λάθος να είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση.
΄Αρα ο νόμος της παρακμής και της ακμής δεν αφορά μόνο στα έμβια όντα αλλά και σε ότι δημιουργούν.
Αποτελμάτωση ζωής και αδιέξοδο. Πως αλλάξουμε αρνητικές καταστάσεις.
Παγκόσμια.
Κάθε παιχνίδι έχει έναν ή ορισμένο ή και περιορισμένο αριθμό δυνατών λύσεων.
Δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά λύσεις.
Που είναι λοιπόν;
Γιατί εντός μας υπάρχει η νοσταλγία της ζούγκλας.
Αφού καταφέραμε πέρα από το επιθετικό ένστικτο να αναπτύξουμε δεξιότητες αρετές δραστηριότητες φωτός, τέχνη θρησκεία επιστήμη φιλοσοφία πολιτειακούς θεσμούς και βάλε.
Γιατί παραμένει ο εσώτερος εαυτός πρωτόγονος ή και βάρβαρος;
Είναι φαινόμενα φυσιολογικά;
΄Ολα αυτά τα καταστροφικά παιχνίδια;
Πάλη δυνάμεων και πάλη συμφερόντων κατευθύνουν τις ζωές.
Προς άγνωστα επιμένω και σκληρά πεπρωμένα...
Ο δυνατός είναι ικανός και γιά το καλό και γιά το κακό.
Μόνοι βγάζουμε τα μάτια μας.
Και τα μάτια των δικών μας.
Που πάμε;
Γύρω μας μυρμηγκιές ανθρώπων ζουν τη μίζερη ζωή τους στο περιθώριο.
Υπομένουν καρτερικά τη φτώχεια και την στέρηση την καταπίεση και την ηθική εξαθλίωση την εξουθένωση από άπειρες αιτίες. Κοινωνικές και άλλες.
Που πάει η κοινωνία των αγγέλων;
ΑΦΡΟΔΙΤΗ.Ε.Δυό φεγγάρια φωτισμένα στα μιδράλια του ιερατείου,δρεπανοφόρα όνειρα, λαδολύχναρα σβησμένα,τα πηδάλια ταξιδίου, στεφανωμένο όραμα.Επαναλάμπω...
quote:
Που πάει η κοινωνία των αγγέλων
Αφροδίτη για πότε λές?
Με αγάπη

Να, οι λίγοι καλή μου φίλη δεν αλλάζουν τον κόσμο. Και γενικά την αρνητικότητα των καιρών την αφήνουμε να μας αγγίζει, δεν την προσπερνάμε δεν την νικάμε, ίσως και να μην αντέχουμε να αγωνιστούμε γιά το γενικότερο καλό.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ.Ε.Δυό φεγγάρια φωτισμένα στα μιδράλια του ιερατείου,δρεπανοφόρα όνειρα, λαδολύχναρα σβησμένα,τα πηδάλια ταξιδίου, στεφανωμένο όραμα.Επαναλάμπω...
Αλλά δεν πιστεύω οτι τα πράγματα είναι τόσο τραγικά ώστε να επέρχεται στα πάντα φθορά και τελμάτωση.
Εγώ πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να αφυπνιστούν συλλογικά και πιστεύω οτι σιγά σιγά συμβαίνει αυτό...
Ναι, η κατάσταση είναι δύσκολη πλέον κι η εποχή μας έχει πολλά άσχημα που μας πληγώνουν ατομικά ή κι ομαδικά.
Αλλά πιστεύεις, καλή μου φίλη, οτι δε μπορούμε να τ' αλλάξουμε αυτά?
Αν όχι όλα, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών.

In anticipation of my resurrection...
Απαντώ ( θα προσπαθήσω ) , δεύτερος και καταιδρωμένος .
Αν γνώρισες στην ζωή σου μέχρι σήμερα άγγελους ,αυτό μόνο ένα μπορεί να σημαίνει :
Έχεις την θεική εύνοια .
Γι'αυτό το αντιλαμβάνεσαι .
Αν δεν έχει συμβεί , λυπάμαι δεν μπορώ να σε βοηθήσω .
Γράψε μου με την κοφτερή αντίληψή σου , που έμαθα να εκτιμάω ιδιαίτερα αν το επιθυμείς .
Τι θέλεις απο τον κόσμο αυτό
Σε ευχαριστώ.
![]()
quote:Σε ευχαριστώ γιά τα καλά λόγια σου.
Γράψε μου με την κοφτερή αντίληψή σου , που έμαθα να εκτιμάω ιδιαίτερα αν το επιθυμείς .Τι θέλεις απο τον κόσμο αυτό
Σε ευχαριστώ.
΄Εναν πιό ανθρώπινο κόσμο. Περισσότερο φωτεινό. Βλέπουμε την ασχήμια γύρω μας και την βιώνουμε περισσότερο από την ομορφιά.
Βέβαια η ανθρώπινη φύση είναι αντιδραστική ακαταδάμαστη φίλε ΑΛΦΑ ΩΜΕΓΑ,γιατί πρώτα από όλα δεν είναι ενιαία. Η ανθρώπινη φύση νομοθετεί δεν νομοθετείται. Πάντα θα μετρούμε την απόσταση ανάμεσα στο όραμα του σοφού και στον πρακτικό βίο των ανθρώπων, ανάμεσα στο όνειρο του ποιητή και στην πεζή κοινωνική πραγματικότητα.
Το ύψος του στοχασμού και η μαγική πραγμάτωση της κάθε δημιουργίας σε ένα χώρο υπερβατικό θα μετρούν πάντοτε τη δύναμη του ανθρώπου.
Μέσα στην ανθρωπιά και την αγάπη πιστεύω -που είναι η παράλληλη κι απλησίαστη φθορά του φωτός- θα βρούμε την τροφή στην πηγή της ζωής και της απαραβίαστης πραγματικότητας. Μιάς πραγματικότητας που δημιουργεί δεν τσακίζει, που ανασαίνει δεν αγκομαχά που αγαπά δεν μισεί που διδάσκει δεν αποπροσανατολίζει που μεθά αλλά δεν σέρνεται στο χώμα, που ταξιδεύει σε πελάγη αλλά δεν βυθίζεται.
Ας προσφέρουμε το νόημα του μοιράζειν και συνυπάρχειν στη φθαρτή και κουρασμένη ανάσα του χρόνου.
Κι αν ο κόσμος λέμε πως βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, οι λίγοι τρελλοί εναπομείναντες ας κάνουν κάτι.
Να προχωρήσει από το καλό στο καλύτερο.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...
quote:
Αφροδιτάκι, έχεις δίκιο εν μέρει στα όσα καταγράφεις.
Αλλά δεν πιστεύω οτι τα πράγματα είναι τόσο τραγικά ώστε να επέρχεται στα πάντα φθορά και τελμάτωση.
Εγώ πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να αφυπνιστούν συλλογικά και πιστεύω οτι σιγά σιγά συμβαίνει αυτό...
Ναι, η κατάσταση είναι δύσκολη πλέον κι η εποχή μας έχει πολλά άσχημα που μας πληγώνουν ατομικά ή κι ομαδικά.
Αλλά πιστεύεις, καλή μου φίλη, οτι δε μπορούμε να τ' αλλάξουμε αυτά?
Αν όχι όλα, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών.
In anticipation of my resurrection...
Ακόμα μια φορά με κάλυψες απόλυτα καλέ μου φίλε Dying_Incubus, έτσι είναι όπως τα γράφεις, αλλά ας το πάμε και λίγο πιο κάτω, για να τα αλλάξουμε συλλογικά πρέπει πρώτα να τα αλλάξουμε ατομικά, έτσι δεν είναι? Και μην ξεχνάς Αφροδιτούλα μου, ότι κάθε θάνατος είναι και μια νέα (ανα)γέννηση. Έτσι και εμείς, για να (ανα)γεννηθούμε, πρέπει πρώτα να πεθάνουμε. Αυτό είναι ένα μονοπάτι που πρέπει να το περάσουμε, νομίζω, και έχουμε δυνάμεις μέσα μας για να το κάνουμε.
"Once you have tasted the secrets, you will have a strong desire to understand them"
Όταν αγαπήσεις τον κόσμο αυτόν .
Όταν τον μάθεις να σε αγαπά .
Και μετά από πολλά όταν …τελικά βυθιστείς στην ψυχή σου .
Εκεί θα τον βρεις τον θεό σου .
Δεν φτάνει όμως να τον βρεις .
Πρέπει να του αφιερωθείς .
Θα μιλήσει μαζί σου θα το δεις κάποια στιγμή .
Αν όλα αυτά ακούγονται και είναι μοιρολατρικά, αλλάζω ρυθμό και πάω στα γήινα τα γνωστά .
Δεν θα γίνει ποτέ παράδεισος η γη .
Το καλό με την βία θα προχωρά, θα μοιάζει στάσιμο .
Γιατί και ξανά γιατί ![]()
Γιατί είμαστε όλοι περαστικοί .
Δεν μένουμε πολύ καιρό εδώ .
Θα το λέω ώσπου να μουδιάσει η γλώσσα μου, ώσπου να μου κοπούνε τα χέρια θα το γράφω .
Αλλού ορέ είναι η αληθινή ζωή σύντροφοι , δεν το θωρείτε .
Εκεί , εκεί πάνω ψηλά ,δεν την βλέπεται ![]()
Μεγαλώστε την ψυχή ,ματώστε την και θα την δείτε .
Πονέστε ακόμη ποιο πολύ , πέστε το επιτέλους και πιστέψτε το , όπως ο αλήτης , ο αγύρτης Άλφα-ωμέγα :
Εγώ , ναι μονάχα εγώ , φταίω για την δυστυχία όλου του κόσμου και άλλος ουδείς .
Το μπορείτε ορέ παλικάρια ,έχετε μωρέ ψυχή ![]()
Εγώ σας το λέω ο τελευταίος, ο ποιο άχρηστος άνθρωπος επάνω στην γη .
Και όμως φίλοι μου , με έκανε χρήσιμο η αγάπη .
Ποιος άλλος μωρέ πιστεύει στην ζωή μετά θάνατον ![]()
Δεν θέλω να πάω μονάχος, συντρόφους γυρεύω , δεν με ακούτε
Συνάνθρωποι με αγνοείται ![]()
Αν έγινα και πάλι μοιρολατρικός , ε τότε να πάω μόνος μου, θα με καταλάβει ο θεός .
Όσο όμως ζω ,θα προσπαθώ .
Έστω και μια ακόμη ψυχή να πάρω μαζί μου , είναι αρκετό .
Εσύ που με διαβάζεις , θέλεις εσύ ![]()
quote:Νemesi μου λατρευτή, αγαπημένε Dying Incubus, γλυκύτατε ΑΛΦΑ ΩΜΕΓΑ, συμφωνώ, είναι όμορφο σε καιρούς παθών και λαθών να φωτίζει ένας θερμότερος ήλιος το είναι μας.
Όταν αγαπήσεις τον κόσμο αυτόν .
Όταν τον μάθεις να σε αγαπά .Και μετά από πολλά όταν …τελικά βυθιστείς στην ψυχή σου .
Εκεί θα τον βρεις τον θεό σου .Δεν φτάνει όμως να τον βρεις .
Πρέπει να του αφιερωθείς .Θα μιλήσει μαζί σου θα το δεις κάποια στιγμή .
Αν όλα αυτά ακούγονται και είναι μοιρολατρικά, αλλάζω ρυθμό και πάω στα γήινα τα γνωστά .
Όσο όμως ζω ,θα προσπαθώ .
Ο άνθρωπος παλεύει. Κυττάει πίσω του συγκρίνει όλα αυτά που χάνει στα αχνάρια του πολιτισμού του, με κείνα που του σκέπασε ο χρόνος. Προσπαθεί να ανακαλύψει κομμάτι από τις ρίζες του. Ο κάθε άνθρωπος φιλαράκια εκλεκτά.
Χωρίς αυτές τις ρίζες ο άνθρωπος χάνεται και τυραννιέται.
Α.Ρ.
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΛΟΓΟ ΣΟΥ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ...
ΡΩΤΑΣ "Που πάει η κοινωνία των αγγέλων;" ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ??
ΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ ??????
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ...
ΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ..
ΑΝΟΙΞΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ, ΒΡΟΧΕΣ...
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ , ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ,ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ...
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ...
ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ ΕΝΑΣ ΑΕΝΑΟΣ ΚΥΚΛΟΣ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ