ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το σχοινί - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Το σχοινί - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

zip30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
07/02/2012, 12:26:26
quote:

..α, ρε ζιπάκο ζεις τόσο κοντά μου, μολίς γίνουν τα μαρουλάκια τρέξε.. είναι η αρχή για τα μπικικίνια που ήθελες..

Αγγέλε στο Άγιον όρος είσαι?

-agelos-Μέλος
07/02/2012, 12:32:17
...σαλΌνικα μπρε! - θες,κι άλλη Νίκη;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

-agelos-Μέλος
07/02/2012, 12:43:42

Ο Κάσσανδρος είχε ωραία κόρη Πλάτωνα, όταν νικούσε της έλεγε, Θεσσαλονική μου; θες κι άλλη νίκη;
Έχουμε και την Κάσσανδρου, μεγάλε, μεγάλος δρόμος ε, ζιπάκο;

alex5545Νέο Μέλος
07/02/2012, 12:59:31
Μια απορεια σχετικα με το θεμα.... τους διασωστες ποιος τους φωναξε;

07/02/2012, 17:48:12
quote:
Πλατωνας
περπάτημα σε -10 βαθμούς για δυο ώρες. (ντυμένος και ότι θες, μα αν ακουμπάγες το μάγουλο, είχες την εντύπωση πως θα κοπεί)

Πλάτωνα, είσαι τυχερός που δεν χρειάστηκε να ουρήσεις......
Την επόμενη φορά να σκεφτείς καλά και αυτό το ενδεχόμενο πριν βγεις στο δρόμο με τέτοιο καιρό.

Το μάγουλο δεν κόβεται εύκολα λόγο ....λίπους

Σε αυτή την ηλικία , μην το παίζεις ....τζόβενο και θέτεις την αρτιμέλεια σου σε κίνδυνο

07/02/2012, 19:41:16
kost,

Aν γυρίσεις μερικές σελίδες πίσω στο θέμα θα δεις τα εξής :

quote:

σελ.1

Η amalia θέτει 5 πρϋποθέσεις : 1. Βρίσκεσαι σε μια στιγμή απόγνωσης: μόνος και η ζωή σου από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να χαθεί εφόσον έχεις βρεθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίσταση. (Η ζωή σου "κρέμεται από μια κλωστή") 2. Νιώθωντας ανασφάλεια για το εάν ζήσεις ή πεθάνεις επικαλείσαι μια ανώτερη δύναμη να σε βοηθήσει. 3. Συγχρόνως δηλώνεις πίστη στο ότι η ανώτερη αυτή δύναμη μπορεί όντως να σε βοηθήσει. 4. Η ανώτερη δύναμη σου δίνει τη λύση, αλλά αυτό που σου λέει να κάνεις αντιβαίνει στη λογική σου. 5. Η λογική σου λέει πως εάν υπακούσεις στην εν λόγω συμβουλή θα πεθάνεις. Τι θα κάνεις;

Αίολος - Θα υπακούσω στην λογική κι ας πεθάνω. Το στήριγμα μιας ολόκληρης ζωής, δεν το ξεπουλάς μπροστά στον θάνατο. Η λογική μάς βοηθάει στην επιβίωση και όχι ο θεός. [ Αυτό σημαίνει : ΔΕΝ ΘΑ έκοβα το σχοινί, κι ας πέθαινα ]

amalia - Θεωρητικά μιλώντας λοιπόν, νομίζω ότι θα κρατιόμουν όσο πιο γερά μπορώ από το σκοινί. Ότι δεν θα το ρίσκαρα. Τουλάχιστον, όχι για κάτι το τόσο άπιαστο, όπως ο θεός. Μάλλον λοιπόν, συμφωνώ με τον Αίολο [ Ούτε η amalia θα έκοβε το σχοινί ]

[ Συνεπώς, εδώ έχουμε δύο απόψεις που λένε και οι δύο πως δεν θα έκοβαν το σχοινί εφ' όσον ισχύουν οι παραπάνω 5 προϋποθέσεις, δηλ. εφ' όσον εμπλέκεται στην υπόθεση κάποια "ανώτερη" δύναμη. ]

σελ.2

Αίολος - Χωρίς "θεό", η θέση του ΠΛΑΤΩΝΑ με καλύπτει. [ Η θέση του ΠΛΑΤΩΝΑ είναι πως θα περίμενε να δει που θα πάει το πράγμα και μετά ... θα έκοβε το σχοινί ]

zip - Άρα, κι εσύ θα το 'κοβες το σχοινί (χωρίς Θεό). Σωστά ;

Αίολος - Σωστά zip.

[ o Αίολος αλλάζει την απάντησή του μόλις ... αφαιρεθεί από την ιστορία ο "Θεός" ή η "ανώτερη" δύναμη ]

σελ.3

amalia - Εγώ μάλλον θα περίμενα μέχρι να φτάσει η στιγμή που δεν θα μπορούσα άλλο να κρατηθώ κρεμασμένη από το σκοινί. Ίσως και η μεγαλη εξάντληση που θα ένιωθα να έκανε τους εγκεφαλικούς μου νευρώνες να "μεθύσουν" ακόμα παραπάνω και να ακούν ολοένα και πιο επίμονα τις θεϊκές υποσχέσεις, σε σημείο που μπορεί και να υπερίσχυε τελικά η θεία αυτή μέθη και να έκοβα το σκοινί (για το καλό μου, τελικά).

και παρακάτω ...

amalia - Αυτό με καλύπτει κι εμένα αρκετά. Και η λύση και η ανάλυση που κάνεις ΠΛΑΤΩΝΑ. [ Αναφέρεται στην απάντηση του ΠΛΑΤΩΝΑ που λέει πως θα περίμενε να δει που θα πάει το πράγμα και μετά ... θα έκοβε το σχοινί ]

και πιο κάτω ...

amalia - Για το σημείο που θα γινόμουν παγο-κολόνα δεν ξέρω τι θα έκανα. Τείνω όμως να καταλήξω στο ότι λίγο πριν καταψυχθώ θα χρησιμοποιούσα το ψαλιδάκι.

[ Συνεπώς, και η amalia αλλάζει την απάντησή της, αν αφαιρεθεί από την ιστορία η έννοια του "Θεού" ή των "ανώτερων" δυνάμεων ]

quote:
kost

Τα έχεις μπλέξει ζιπ. Η απορία σου πιο πριν ήταν "γιατί οι άλλοι ενώ αρχικά είπαν πως είτε α) θα έκοβαν το σκοινί είτε γ) θα περίμεναν, τελικά μετά -όταν μπήκε στο κόλπο ο θεός- άλλαξαν γνώμη και είπαν ότι β)δεν θα το έκοβαν"?

Και σου ξαναλέω, δεν γίνεται αρχικά να είπαν ότι θα έκοβαν το σκοινί και στη συνέχεια -κατόπιν παραινέσεως του θεού- να μην το έκοβαν!! Αυτό είναι παράλογο!

Το αντίστροφο ναι, μπορεί να συμβεί, αυτό όμως που λες δεν γίνεται! Δηλαδή τόσο η λογική σου όσο και το υπερβατικό να σου λένε "κόψε το σκοινί" και εσύ τελικά να μην το κόβεις, αυτό δεν γίνεται, εκτός κι μιλάμε για άνθρωπο μουρλό. Άρα ήταν λάθος η απορία που εξέφρασες.

Η απορία μου διατυπώθηκε στην σελ. 3 με κόκκινα έντονα γράμματα και ήταν η εξής :

quote:
zip

Γιατί, χωρίς να εμπλέκεται ο "Θεός" στην ιστορία θα κόβατε το σχοινί [ αργά ή γρήγορα, δηλ. θα περιμένατε να ξημερώσει ή θα περιμένατε να δείτε μέχρι που φτάνουν οι δυνάμεις σας πρωτού σας εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά και λίγο "πριν το τέλος" θα κόβατε το σχοινί ] ενώ μόλις εισάγουμε την έννοια του "Θεού" ή την επέμβαση κάποιων "ανώτερων" δυνάμεων, το σχοινί δεν θα το κόβατε ;

Δεν υπήρξε απάντηση και αναρρωτήθηκα μήπως δεν εκφράζω σωστά την απορία μου. Έγραψα λοιπόν το θέμα με την μορφή πολλαπλών επιλογών για να επαναδιατυπώσω την απορία μου πιο κατανοητά :

quote:
zip

A' μέρος (λογική vs λογικής) [ Χωρίς "θεό" δηλ. χωρίς "ανώτερες" δυνάμεις ]

Έμπειρος ορειβάτης ξεκινάει αναρρίχηση ενός βουνού την νύχτα με χαμηλή ορατότητα. Κατά την διάρκεια της αναρρίχησης, γλυστράει και πέφτει σε μια χαράδρα και καταλήγει να βρίσκεται κρεμασμένος από το σχοινί του. Τι θα έκανες αν ήσουν στην θέση του ;

α) Θα έκοβα το σχοινί

β) Δεν θα έκοβα το σχοινί

γ) Θα περίμενα να δω που θα πάει το πράγμα (αν θα παγώσω π.χ ή όχι γαντζωμένος πάνω στο σχοινί) και μετά θα το έκοβα

δ) Θα απευθυνόμουν σε μια "ανώτερη" δύναμη για να με βοηθήσει

B' μέρος (λογική vs "ανώτερων" δυνάμεων) [ Με "θεό" δηλ. με "ανώτερες" δυνάμεις ]

Έμπειρος ορειβάτης ξεκινάει αναρρίχηση ενός βουνού την νύχτα με χαμηλή ορατότητα. Κατά την διάρκεια της αναρρίχησης, γλυστράει και πέφτει σε μια χαράδρα και καταλήγει να βρίσκεται κρεμασμένος από το σχοινί του. Απεγνωσμένος ο ορειβάτης στρέφεται προς μια "ανώτερη" δύναμη (Θεό ή οτιδήποτε άλλο) για να αναζητήσει εκεί σωτηρία. Η "ανώτερη" δύναμη ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ορειβάτη και του δίνει την λύση, δηλ. του λέει τι να κάνει για να σωθεί. Η λύση είναι να κόψει το σχοινί. Τι θα έκανες αν ήσουν στην θέση του ;

α) Θα έκοβα το σχοινί

β) Δεν θα έκοβα το σχοινί

γ) Θα περίμενα να δω που θα πάει το πράγμα (αν θα παγώσω π.χ ή όχι γαντζωμένος πάνω στο σχοινί) και μετά θα το έκοβα

Προσωπικά, η δική μου απάντηση και στις δύο περιπτώσεις είναι η α. Και η απορία που απευθύνω στους συνομιλητές μου, διαβάζοντας τις απαντήσεις τους, είναι η εξής : Γιατί στο Α' μέρος απαντάνε το α ή το γ ενώ στο δεύτερο απαντάνε το β ;

Tώρα που έχεις μπροστά φίλε kost, τι έγραψα ολοκληρωμένα, νομίζω καταλαβαίνεις γιατί η απορία μου δεν είναι λάθος. Μάλλον εσύ μπερδεύτηκες και όχι εγώ.

Edited by - zip on 07/02/2012 19:52:12

07/02/2012, 21:28:39
Giannis
Την επόμενη φορά να σκεφτείς καλά και αυτό το ενδεχόμενο πριν βγεις στο δρόμο με τέτοιο καιρό.

Σε αυτή την ηλικία , μην το παίζεις ....τζόβενο και θέτεις την αρτιμέλεια σου σε κίνδυνο
...........

Έχεις δίκαιο φίλε, πρέπει να συμμορφωθω λιγάκι.

Φταίει και η ψυχη που λέει είσαι 18....και ας περάσα τον μισό αιώνα!

Το κόψιμο στο σχοινι Γιάννη για μένα δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φενεται, η μητέρα μου που έφυγε πρόσφατα, ήθελε να φύγει απο το καλοκαίρι, (δεν πειρε τα φάρμακα της δυο μέρες, κρύβοντας τα) όταν τη ρώτησα γιατι το έκανε, μου είπε πως είναι κουρασμένη, μα δεν φοβόταν να φύγει...

Την σταμάτησα μόνο όταν της ειπα, δεν ξέρεις που θα πας, και αν εκει είναι καλύτερα απο εδω, τουλάχιστον εμείς σ'αγαπαμε. Θες να φυγεις, φυγε!, μα όταν έρθει η ώρα.

Η δυσκολία στη ζωη δεν είναι να κόψεις καποιο σχοινι, μα να ελευθερωθεις απο τη συνήθεια, ΑΝΑΊΤΙΑ,. (όχι βάζοντας στη θέση της κάτι άλλο)

08/02/2012, 00:14:13

quote:
ΖιπΚαλά κάνεις λοιπόν Πλάτωνα που θέλεις να είσαι "προσεκτικός στο πέρασμα", χωρίς φόβο, με θετική και ήρεμη συνείδηση. Εδώ όμως μιλάμε για τον αγώνα της επιβίωση όπου οφείλεις να προσπαθήσεις να γλυτώσεις (ακόμα και ο ταξιδιώτης του Βούδδα αρχικά επιχειρεί να διαφύγει)...εάν τελικά δεν τα καταφέρεις τότε εντάξει, φεύγεις πιο ήρεμος, ξέρεις ότι προσπάθησες και ετοιμάζεσαι για το πέρασμα. Πριν φτάσεις όμως στα "τελευταία δευτερόλεπτα" οφείλεις να εξαντλήσεις τα όρια του πιθανού, εξετάζοντας τα ψυχρά δεδομένα. Και όπου το ζητούμενο είναι να αγωνιστείς να βρεις κάποιο τρόπο, μιας και μίλησες για ηρωϊσμό.

Ζιπ, αυτό ο Πλάτωνας κατά λάθος το έγραψε σε εσένα αλλά ουσιαστικά σε εμένα πήγαινε! Και έχει δίκιο, τώρα είδα ότι εκείνος έγραψε πρώτος από όλους την πιο ορθολογική λύση ότι "πρώτα περιμένω και μετά εν ανάγκη το κόβω"! Απλώς μετά ο Πλάτωνας έβαλε ατάκες τύπου "δεν θα σκεφτόμουν τίποτα", "θα κοίταζα να φύγω ήρεμος" και γι'αυτό θεώρησα πως θεώρησε την περίπτωση χαμένη.

Από εκεί και πέρα ζιπ είναι φως φανάρι ότι η επαναδιατύπωση του Αιόλου και της Αμαλίας δεν οφείλεται στον παράγοντα "θεός"!! Αλλά στον παράγοντα "τώρα που το ξανασκέφτομαι καλύτερα"!!

Αρχικά λοιπόν -όταν το ερώτημα ήταν "το κόβω ή δεν το κόβω?" ειπαν ότι δεν θα το έκοβαν, στη συνέχεια όμως, επειδή το ξανασκέφτηκαν, είδαν ότι αρχικά όντως θα περίμεναν αλλά κάποια στιγμή, όταν οι δυνάμεις και η υπομονή τους θα εξαντλούνταν, θα το έκοβαν. Πάνω σε αυτό μάλιστα συμφώνησαν με τον Πλάτωνα ο οποίος είχε ήδη γράψει ότι αρχικά θα περίνενε και μετά βλέποντας και κάνοντας!!

Εσύ δηλαδή λανθασμένα συσχέτισες την μεταστροφή τους με τον παράγοντα "ανώτερες δυνάμεις"!

Και κάτι άλλο ζιπ. Λες τώρα πως η περιπτωσή μας προϋποθέτει πως είμαστε 100% χαμένοι!!! Αυτό αλήθεια πότε το είπαμε??? Και αν όντως το είπαμε τότε γιατι συζητάμε τόσες μέρες?

Καμία περίπτωση όμως δεν ειναι 100% χαμένη. Ακόμα και στην πιο κωλοκατάσταση πάντα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να το γλυτώσεις. Εκ των υστέρων μπορεις να πεις για κάτι πως ήταν 100% χαμένο, εκ των προτέρων όμως δεν μπορεις να το πεις!!

Και λύσε μου και μια απορία ζιπ. Στην αρχή του θέματος ειπες το εξής:

quote:
Ακόμη και να μείνει κρεμασμένος μια νύχτα ένας άνθρωπος από ένα σχοινί [ σε συνθήκες που μας είναι άγνωστες γιατί δεν διευκρινίζονται από την ιστορία, π.χ θερμοκρασίες κτλ ], πάλι δεν είναι σίγουρο πως θα πεθάνει. [ Π.χ θα μπορούσε να είχε πάθει υποθερμία και απλώς να είχε χάσει τις αισθήσεις του. ]

Επειδή λοιπόν εγώ τα ιατρικά δεν τα κατέχω πες μας, τελικά ο ορειβάτης της περίπτωσής μας ειναι βέβαιον ότι θα πεθάνει μετά από 2-3 ώρες από υποθερμία ή μπορει απλά να λιποθυμήσει? Διότι στην αρχή λες ότι δεν είναι απαραίτητο να πεθάνει αμέσως από κρύο ενώ μετά λες με βεβαιότητα ότι θα πεθάνει!

08/02/2012, 09:35:56
quote:

Giannis

...........

Έχεις δίκαιο φίλε, πρέπει να συμμορφωθω λιγάκι.

Φταίει και η ψυχη που λέει είσαι 18....και ας περάσα τον μισό αιώνα!

Το κόψιμο στο σχοινι Γιάννη για μένα δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φενεται, η μητέρα μου που έφυγε πρόσφατα, ήθελε να φύγει απο το καλοκαίρι, (δεν πειρε τα φάρμακα της δυο μέρες, κρύβοντας τα) όταν τη ρώτησα γιατι το έκανε, μου είπε πως είναι κουρασμένη, μα δεν φοβόταν να φύγει...

Την σταμάτησα μόνο όταν της ειπα, δεν ξέρεις που θα πας, και αν εκει είναι καλύτερα απο εδω, τουλάχιστον εμείς σ'αγαπαμε. Θες να φυγεις, φυγε!, μα όταν έρθει η ώρα.

Η δυσκολία στη ζωη δεν είναι να κόψεις καποιο σχοινι, μα να ελευθερωθεις απο τη συνήθεια, ΑΝΑΊΤΙΑ,. (όχι βάζοντας στη θέση της κάτι άλλο)

Την άποψη της μητέρας σου για την ζωή (τη κούραση) την έχω συναντήσει σε πολλούς ηλικιωμένους και αρχικά είχα παραξενευτεί.
Μετά από αρκετή σκέψη, έγινε κατανοητή.

Μάλιστα με έβαλε σε σκέψεις
Αν ο Σωκράτης ήταν 30-40 χρονών, θα έπαιρνα με τόση ...“ευκολία” το κώνιο, ή θα την κοπάναγε με το πλοίο?
Δες την άλλη περίπτωση, του Ιησού των ευαγγελίων.
Μέχρι και απάνω στο σταυρό παρουσιαζόταν μεγάθυμος, όπως φαίνεται απο την αναφορά, “πάτερ άφες αυτοίς....”, ή την υπόσχεση της βασιλείας των ουρανών στο ληστή.

Την τελευταία όμως στιγμή, όταν κατάλαβε πως ο θεός-πατέρας του, δεν θα επέμβει να τον σώσει, ούρλιαξε με αγανάκτηση (έβγαλε φωνή μεγάλη) προς τον θεό λέγοντας “Θεέ μου , θεέ μου, ΓΙΑΤΙ με εγκατέλειψες”?

Αυτά σύμφωνα πάντα με τι λένε τα βαγγέλια για τον Ιησού.
Αν υπήρχε ή όχι είναι άλλου παπά βαγγέλιο.

Γιαυτό σκέπτομαι.
Αν ο Σωκράτης ήταν 25-35 χρονών – έχοντας, ή όχι, την ίδια σοφία που είχε και στο τέλος - , θα έκοβε το σχοινί?

Το ερώτημα δηλαδή για μένα, είναι.
Έχει σχέση άραγε, η ηλικία με την απόφαση?

Κατά τα άλλα.
Η αρτιμέλεια είναι σοβαρός παράγοντας.
Νους υγιής, σε υγιή σώματα.

Edited by - gianipseftis on 08/02/2012 09:38:34

08/02/2012, 10:06:41
Το σωμα μας εχει δυο μηχανισμους για να προστατευθει απο την απωλεια θερμοτητας:
Ανατριχιλα,δημιουργωντας θυλακες την παγιδευει
Ριγος,με τη γρηγορη κινηση των μυων την παραγει

Αν αυτα τα δυο σταματησουν...thats bad news
Σημαινει οτι ο εγκεφαλος κλεινει συστηματα για να εξοικονομησει ενεργεια!
Ο χρονος που απαιτειται ειναι σχετικος,παιζει ρολο απο το τι εφαγες την τελευταια φορα σωματικο βαρος και κατανομη αυτου μεχρι ηληκια
και τυχον παθησεις!

Η ουσια ειναι μια,
θυμαστε τι μας λεγανε οι δασκαλοι μας,η πρωτη σκεψη που σου περνα απο το μυαλο ειναι και η πιο σωστη.
Λενε επισης <<τον προδωσε η καρδια του>> ή <<εχασε τα λογικα του>>

Αν η πρωτη σκεψη ειναι,πρεπει να κοψω το σκοινι (ετσι ρε παιδι μου κατι μεσα μου μου λεει,κοψτο) αλλα η καρδουλα μου πεταρισει και δεν το κανω...τοτε το παιχνιδι ειναι χαμενο!
Αν η πρωτη σκεψη ειναι,α! ο ταδε θα δει οτι αργω και θα καλεσει βοηθεια αλλα με την παροδο του χρονου μου σαλεψει και κοψω το σχοινι...το χασαμε το παληκαρι!

Γιατι δεν το κανετε λιγο πιο ενδιαφερων,
κατω απο εσας κρεμετε ενας ακομη ανθρωπος,
ποιες ειναι οι σκεψεις σας;

Στην περιπτωση που δεν σας αντεχε και τους δυο το σχοινι,αρχιζε να υποχωρει το υποστυλωμα,τι θα κανατε;
Ελα και χωρις αλοθι,ειναι μερα και απο κατω σας γκρεμιλα ατελειωτη!

Να το κανω και κοματακι πιο ευκολο;
Πανω απο εσας κρεμετε το παιδι σας και απο κατω σας ενας επιστημονας που ειναι ετοιμος να βρει το φαρμακο για την νουμερο ενα αιτια θανατου.
Το σχοινι αντεχει μονο εναν,τι κανετε;

Την καλημερα μου

ψευτογιαννε,λες η υπακοη στο νομο να εχει να κανει με την ηληκια.......πρωτοφανες,πρωτη φορα το ακουω!!!
Νομος ειναι μονο η αναγκη(για τα ζωα δηλαδη γιατι για τον ανθρωπο εχουν μπει και αλα στη μεση οπως η καλοπεραση λεω εγω)
Πως το ειχαν πει,ευτυχεις αυτος που απο τα αναγκαια τιποτα δε του λειπει και απο τα περιττα τιποτα δεν αναζητα!