ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΕΡΩΤΗΣΗ (για τηλεσκόπιο) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΕΡΩΤΗΣΗ (για τηλεσκόπιο) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

NERINA6 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
NERINAΝέο Μέλος
03/11/2005, 08:54:40
Καλημέρα
Δεν έχω καμία σχέση με το αντικείμενο, μιας και λόγω της γαλατικής καταγωγής μου (φοβάμαι μη μου πέσει ο ουρανός στο κεφάλι), αποφεύγω να τον παρατηρώ, παρόλα αυτά είμαι μάνα, έχω μια κόρη οκτώ χρονών που φαίνεται να την νοιάζει η παρατήρηση του και έτσι αποφασίσαμε να της αγοράσουμε για τα γενέθλιά της δώρο ένα τηλεσκόπιο. Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα για το θέμα αφενός και αφετέρου όπως είναι λογικό θέλουμε να πάμε σε μια λύση που θα της ενισχύσει το ενδιαφέρον αν όντως είναι πραγματικό, χωρίς όμως το κόστος του να είναι απαγορευτικό. Είδαμε σε μια διαφημιστική καταχώρηση τηλεσκόπια της MEADE αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαμε και πολλά πράγματα όσον αφορά τις δυνατότητες τους, εκτός του ότι τα "φθηνά" της είναι μέσα στις δυνατότητες μας. Το ερώτημα είναι σε όποιον θέλει να βοηθήσει και να το απαντήσει: Τι τηλεσκόπιο παίρνεις σε ένα πιτσιρίκι; (και μην aπαντήσετε "το τηλεσκόπιο της Barbie"),ώστε να μπορεί να το χειριστεί και να του δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψει, αν όντως αυτό είναι που θέλει, τι τελικά είναι αυτό που παίζεται εκεί ψηλά.
Ευχαριστώ
AngelosΜέλος
03/11/2005, 09:26:16
Γειά σου.

Χμ χμ.. Αστρονόμος 8 χρονών...

Λοιπόν, σαν αστρονόμος 34 χρονών, και απο την συναναστρφή μου με ερασιτέχνες αστρονόμους και με ανθρώπους που απλά ενδιαφέρονται για την αστρονομία, έχω να σου προτείνω τα παρακάτω.

1) Πήγαινε εδώ http://www.greek-astronomy.com/ και διάβασε. Ειναι μια ελληνική σελίδα για την ερασιτεχνική αστρονομία. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί τους για να μάθεις τηλεφωνα συλλογων, αν κανουν αστρονομικές βραδυές κτλ.

2) Επειδή 8 χρονών είναι κάπως μικρή για ένα ακριβό, περίπλοκο τηλεσκόπιο, η γνώμη μου είναι να της πάρεις ενα καλο ζευγάρι κυάλια που να στηρίζονται σε τρίποδο. Σύμφωνα με τη σελίδα που σου έδωσα με τα κυάλια μπορεί κανείς να δεί πολλά πράγματα αορατα με γυμνό μάτι. http://www.astrovox.gr/binoculars.html. Επιπλεον αν βαρεθει η κορη σου σου μενουν χρησιμα κυαλια και οχι ενα αχρηστο πανακριβο τηλεσκοπιο.

3) Ενα καλο βιβλιαράκι με χάρτες του ουρανού. Μια αφεγγαρη νύχτα μακρυα απο την πολη, προσφέρεται για εξερευνηση του ουρανου. Για ενα 8 χρονο, ειναι πολυ συναρπαστικο να αναγνωριζει στον ουρανο αυτα που διαβαζει στο χαρτη (απο οτι θυμαμαι απο οταν ημουν 8χρονο).

4) Επισκεψη στο Πλανηταριο. Θα ξετρελαθειτε οικογενειακως.

5) Επισκεψη το καλοκαιρι σε καποιο αστεροσκοπειο τις μερες που ειναι ανοιχτο για το κοινο.
Το αστεροσκοπειο του Σκινακα στον Ψηλορειτη ειαι ανοιχτο 4 κυριακες καθε καλοκαιρι,
για ξεναγήσεις αλλα και για να κοιχει κανεις απο το τηλεσκοπιο των 1.2 μετρων.
Δες εδω για τις μερες του κοινου (θα ανακοινωθουν την ανοιξη) http://gpat.physics.uoc.gr/
Aντιστοιχες μέρες εχει και το αστεροσκοπειο Αθηνων.
http://www.astro.noa.gr/VisCentre/vis_centre.htm
Εχει μερα για το κοινό στισ 11 Νοεμβίου ! Προλαβαίνεις !

Αγγελος

03/11/2005, 10:03:25
ΝΕΡΙΝΑ είσαι σίγουρη οτι δεν θα τακτοποιηθεί το θέμα με μια επίσκεψη στο πλανητάριο?
Ο γιός μου που έχει την ίδια ηλικία με την κόρη σου ζήτησε ενα τηλεσκόπιο κάποια στιγμή. Κάναμε το λάθος να του πάρουμε ενα κανονικό αλλά αυτή την στιγμή έχει μετατραπεί σε Transformer.

Αφού το είδε, το διέλυσε και προσπαθεί να το συναρμολογήσει, άσε που δεν είχα που να το βάλω με το μέγεθος που είχε.

Ασε μήπως της περάσει η επιθυμία ....

04/11/2005, 15:55:44
Συμφωνώ με το "ένα καλό ζευγάρι κυάλια". Νομίζω ότι αρκεί μέχρι στιγμής.
Θα σου δώσω άλλη μια σελίδα από το ίδιο site που σου έδωσε ο Αγγελος.
http://www.astrovox.gr/scopetypes.html

Μια επίσκεψη στο πλανητάριο είναι σίγουρα εντυπωσιακή, αλλά πιστεύω ότι η επίσκεψη σε ένα αστεροσκοπείο, πχ της Πεντέλης αν βρίσκεστε στην Αθήνα θα σας μείνει αξέχαστη.
Απ ότι είδα είναι ανοιχτό για το κοινό και στις 11 και στις 25 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Ξεκινάει με παρουσίαση video και σύντομη συζήτηση και μετά σε ανεβάζει στο τηλεσκόπιο. Εκεί τα "βλέπεις" όλα!
Και εκτός από αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον Νίκο Ματσόπουλο για το τι πρέπει να πάρετε στην μικρή.

Επίσης υπάρχουν και μερικά απλά βιβλία αστρονομίας για παιδιά, ψάξε λίγο τις εκδόσεις Πατάκη.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

skepticΜέλος
04/11/2005, 20:35:59
Συμφωνώ με τον Άγγελο,
ένα καλό ζευγάρι κυάλια 8 Χ 50 σε τρίποδα είναι η καλύτερη λύση για ουράνια παρατήρηση προς το πάρον...

Εγώ προσωπικά έχω ένα Μeade ETX που είναι ένα καλό φορητό ελαφρύ και εύχρηστο τηλεσκόπιο για αρχάριους αλλά και για περιστασιακούς ερασιτέχνες αστρονόμους.
Δεν το προτείνω βέβαια για 8 χρονή γιατί είναι σχετικά πολύπλοκο στο αστρονομικό στήσιμο με τρίποδα και στη χρήση γενικότερα και οπωσδήποτε είναι πολύ πιο δύσκολο από ένα ζευγάρι κυάλια.
Για μεγαλύτερες ηλικίες όμως ίσως μετά τα 10-12 είναι μια καλή επιλογή κατά τη γνώμη μου.
Η βασική μεγένθυση που κάνει είναι 40Χ αλλά αγοράζοντας επιπλέον προσοφθάλμια μπορείς να ξεπεράσεις τα 100Χ διατηρώντας αρκετά καλή οπτική ποιότητα!

"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law

Edited by - skeptic on 04/11/2005 20:46:30

NERINAΝέο Μέλος
07/11/2005, 13:14:17
Καλημέρα
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τη κατανόηση. Τελικά παραγγείλαμε ένα τηλεσκόπιο απο τη MEADE, που απο ότι μας είπαν είναι κατάλληλο για την ηλικία της απο τη μια και απο την άλλη μπορεί να χρησιμεύσει και σε εμάς (εμένα προσωπικά μου είναι άχρηστο γιατί όπως μου διευκρίνησαν δεν έχει ήχο). Για την ιστορία όλα ξεκίνησαν απο το Πλανητάριο και τους δεινόσαυρους, όταν η Νερίνα, (έτσι λένε τη κόρη μου), ρώτησε πως μπόρεσε ένας μετεωρίτης να τους εξαφανίσει. Αυτό μαζί με ερωτήσεις του στυλ "που πάει το φεγγάρι το πρωί και ο ήλιος το βράδυ", ή "πως δεν μας πέφτουν τα αστέρια στο κεφάλι" (αυτό μάλλον είναι γονιδιακό και το πήρε απο μένα), συν κάποια βιβλία σχετικά με το πως είναι τα πράγματα εκεί πάνω και το ότι σε αντίθεση με εμένα μοιάζει να καταλαβαίνει τι λένε, μας οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Και πάλι ευχαριστώ και ελπίζω να σας ξαναχρειαστώ, γιατί να σας βοηθήσω σε κάτι μου φαίνεται μάλλον απίθανο.