- H συνταγή για την έλευση της "ζωής" στην ζωή μας! - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Βέβαια αυτή η περίπτωση δεν αφορά την κουβέντα μας, μια και δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπινη παρέμβαση.
Την ύπαρξη εξωγήινων ευφυών όντων – αν και την θεωρώ πιθανή – θεωρώ απίθανο να μας έχουν ποτέ επισκεφτεί,
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Ούτε όμως και αυτή η περίπτωση μας ενδιαφέρει
Η ανάλυσή του θέματος μας στηρίζεται αποκλειστικά στη σύγχρονη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, αξιωματικά.
Επανερχόμενοι στο θέμα που εξετάζουμε, διαπιστώνουμε πως στη πορεία της εξέλιξης των ειδών, οι λύσεις που προκύπτουν φαίνονται κάθε φορά σαν τελικό προϊόν «σοφές».
Στην ουσία όμως πρόκειται για τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τυχαίων δοκιμών / μεταλλάξεων και την επικράτηση της καλύτερης κάθε φορά λύσης που εξασφαλίζει στοιχεία υπεροχής του μεμονωμένου είδους .
Με τον τρόπο αυτό, προκύπτουν σιγά σιγά καινούργια είδη, ταυτόχρονα όμως τα παλαιότερα αν δεν βελτιωθούν , εξαφανίζονται.
Φτάνουμε στην εποχή που όλα τα είδη της γης, καθοδηγούνται και λειτουργούν αποκλειστικά με βάση την εξελικτική τους μνήμη , δηλαδή το γενετικό τους κώδικα.
Σε αυτή την εποχή ΔΕΝ υπάρχει ακόμα ο άνθρωπος.
Η συμπεριφορά, η δραστηριότητα, η «έγνοια» (αν μπορούμε να το όνομα σου έτσι) του κάθε μεμονωμένου ατόμου είναι εναρμονισμένη και ελεγχόμενη από το «πρόγραμμα» του γενετικού κώδικα του είδους, που είναι αυτός που εξασφαλίζει – και αυτός υπηρετεί – την σίγουρη επιβίωση όχι του ατόμου, αλλά του ΕΙΔΟΥΣ.
Τα άτομα κάθε είδους ΔΕΝ έχουν επιλογές άλλες από τις συλλογικές επιλογές που σχετίζονται με το είδος και όχι το άτομο. Οι ρόλοι και οι δραστηριότητες του κάθε ατόμου εντάσσονται στην διασφάλιση της συνέχισης του είδους .
Αυτή είναι η ζωή / συμπεριφορά που η φυσική επιλογή έχει «ορίσει» για κάθε είδος ξεχωριστά.
Μιλάμε δηλαδή για την φυσική ζωή.
Μέχρι αυτό το στάδιο, κανένας ζωντανός οργανισμός δεν έχει πλήρη (ή καμία) συνείδηση, - (με την ένια της επίγνωσης / αντί λήψης) του κύκλου της ζωής και του θανάτου , καθώς και του «Εγώ» - «Εκείνο»
Αν οι υπολογισμοί είναι σωστοί, βρισκόμαστε σε μια εποχή πριν περίπου 50.000 – 100.000 χρόνια από σήμερα.
Από τότε και μετά υπεισέρχονται / αναφύονται πολλαπλές έννοιες και καινούργιες και παράξενες.
Έννοιες άγνωστες , ψυχή, θεός, πνεύμα, νους, σκέψη, συνείδηση
Υπήρχαν και πριν?
Εφευρέθηκάν?
Τα 50, 100 η και 200.000 χρόνια δεν αντιστοιχούν ούτε στο τελευταίο λεπτό της ζωής ενός 80 χρόνου , συγκρινόμενο με την πιθανή περίοδο της όλης εξελικτικής διαδικασίας από το πρωτογενές κύτταρο έως σήμερα.
quote:
Η συμπεριφορά, η δραστηριότητα, η «έγνοια» (αν μπορούμε να το όνομα σου έτσι) του κάθε μεμονωμένου ατόμου είναι εναρμονισμένη και ελεγχόμενη από το «πρόγραμμα»
Ψευτη Γιαννη αυτο το προγραμμα ποιος το εφτιαξε!!!!!!!!!
Αφου λες (δεν είναι βέβαια μια «έξωθεν» παρέμβαση, θεϊκή ή εξωγήινων ευφυών όντων, αλλά σε ένα συνολικό «ευφυή» αρχικό προγραμματισμό)
και ερωτω εγινε δηλαδη απο μονο του? εξελιχθηκε αυτο το πραγραμμα ανα τους αιωνες ή παραμενει το ιδιο?
Edited by - stiv on 09/10/2011 11:53:31
quote:quote:
Η συμπεριφορά, η δραστηριότητα, η «έγνοια» (αν μπορούμε να το όνομα σου έτσι) του κάθε μεμονωμένου ατόμου είναι εναρμονισμένη και ελεγχόμενη από το «πρόγραμμα»Ψευτη Γιαννη αυτο το προγραμμα ποιος το εφτιαξε!!!!!!!!!
Αφου λες (δεν είναι βέβαια μια «έξωθεν» παρέμβαση, θεϊκή ή εξωγήινων ευφυών όντων, αλλά σε ένα συνολικό «ευφυή» αρχικό προγραμματισμό)
και ερωτω εγινε δηλαδη απο μονο του? εξελιχθηκε αυτο το πραγραμμα ανα τους αιωνες ή παραμενει το ιδιο?
--------------------------------------------------------------
-ΓΙΑΝΝΗ,ALARM!!!!
-Aυτοι οι συλλογισμοι,μπορει να σε οδηγισουν σε κατι ασυμβατο,
σε ενα ον με νου,επιθυμιες και συναισθηματα,που το λεμε Συμπαν.
Κι που ο Ανθρωπος- και ενδεχομενως και αλλα οντα στο Συμπαν
παρομοια με τον Ανθρωπο- συνεργαζεται με το συμπαν για την
διαμορφωση του σεναριου της ζωης καθως και για την προσαρμογη του
-του σεναριου-σε νεες-απροβλεπτες- καταστασεις που πρικειπτουν.
-Κατα τη γνωμη μου,η συμβολη του Ανθρωπου στο Συμπαντικο γιγνεσθαι
γινεται ασυνειδητα. Για να γινει συνειδιτα χρειαζεται η πολυτιμη συμβολη της επιστημης.
(παρακαλω κρινεται τους συλλογισμου μου και οχι την ορθογραφια...
εχω συμπλεγμα)
![]()
Η αρμονία μέσα στη Φύση συμβιβάζεται με την ύπαρξη κυβευτικών φαινομένων ; ( Κυβευτικός ειρμός φαινομένων : Είναι αυτός που ακολουθείται από τα φαινόμενα που δεν μπορούμε να προβλέψουμε την έκβασή τους ) .
Το θέμα έχει μεγάλη σημασία για τη συζήτηση που κάνουμε , μιας και είναι τόσο σπουδαίος ο ρόλος που παίζει , κατά τη γνώμη μερικών βιολόγων , η τύχη στην εμφάνιση της ζωής και στη γένεση των ειδών .
Ο όρος τύχη καλύπτει περιπτώσεις διαφορετικές και στην προέλευση και στην υφή τους .
Τα φαινόμενα που παράγονται στον μακρόκοσμο , ξεχωρίζονται το ένα από το άλλο και εντοπίζονται σε διαφορετικά σημεία του χώρου .
Ένα πρώτο είδος τύχης παρατηρείται εκεί που φαινόμενα του ίδιου συνόλου δεν έχουν καμιά υποχρεωτική σχέση μεταξύ τους .
Ένα άλλο είδος τύχης παίρνει σάρκα και οστά όταν συναντώνται , όταν τέμνονται δυό ανεξάρτητοι ειρμοί φαινομένων . Ο αέρας φυσάει , γίνεται θύελλα , ξεκολλάει ένα κεραμίδι από τη σκεπή , το κεραμίδι πέφτει στο κεφάλι ενός περαστικού κι’εκείνος , με σπασμένο το κρανίο , σωριάζεται κάτω νεκρός . Τυχερό ; Τυχερό , αλλά σαφώς απρόβλεπτο και όχι ακαθόριστο .
Δίνουμε το χαρακτηριστικό “κυβευτικός” σε έναν ειρμό φαινομένων που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά την έκβασή τους .
Μήπως η πραγματική τύχη δεν έγκειται μάλλον στη συνάντηση δύο ανεξάρτητων ειρμών φαινομένων ;
Κι’έτσι ονομάζουμε τύχη ό,τι δεν μπορούμε ή δεν ξέρουμε να προβλέψουμε .
Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των φαινομένων έχει έντονη τη σφραγίδα του ανθρωπομορφισμού . Δεν σημαίνει καθόλου χρεοκοπία της αρχής της αιτιότητας και του συμπαντικού ντετερμινισμού , είναι απλώς συναισθηματική εκτίμηση της πραγματικότητας .
Στην τρέχουσα φρασεολογία , όπως και στη γλώσσα των βιολόγων , ο όρος γίνεται συνώνυμος της πολύ χαμηλής πιθανότητας και , όπως είπε πετυχημένα ο Μπερνί :
Η τύχη είναι επινόηση της άγνοιας και δείγμα νοητικής αδυναμίας .
Να θεοποιούμε την τύχη , να καταφεύγουμε σ’αυτήν για να εξηγήσουμε όσα φαινόμενα έχουν πολύπλοκο ντετερμινισμό , είναι το ίδιο σαν να διακηρύσσουμε το ανίσχυρο της ανάλυσης , σαν να καταθέτουμε τα όπλα μπροστά στη δυσκολία .
Για μερικούς φιλόσοφους , η αρμονία της Φύσης είναι απαρασάλευτη και , κατά συνέπεια , η έννοια της εξέλιξης είναι σκέτη πλάνη , αφού έτσι και υπήρχε (η εξέλιξη) , θα εναντιωνόταν στην τάξη .
Οι νόμοι στους οποίους υποτάσσεται ο υλικός κόσμος τείνουν , με τα αποτελέσματα που έχουν , να τον καθηλώσουν σε ορισμένη κατάσταση κι’όχι να τον αλλάξουν .
Φαινομενικά , ορισμένα γεγονότα ενισχύουν αυτή τη γνώμη :
Ο νόμος της παγκόσμιας έλξης , λόγου χάρη , δεν αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, μιαν αρχή αυτής της σταθερότητας ; Οι τροχιές που διαγράφουν τ’αστέρια , με βάση αυτό το νόμο , δεν είναι εντελώς αμετάβλητες ; Κανένας ωστόσο δεν θα διατεινόταν ότι το Σύμπαν υπήρξε πάντοτε έτσι όπως το ανακαλύπτουμε σήμερα .
Η εξέλιξη των κόσμων είναι γεγονός και η τόσο πιθανή υπόθεση του διαστελλόμενου Σύμπαντος δεν βολεύεται καθόλου με μια αμετακίνητη τάξη πραγμάτων . Η αρχή της εντροπίας εξυπονοεί την φυσική εξέλιξη , αν δεν την δημιουργεί κιόλας . Καμιά αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα στην νομοτέλεια και στην εξέλιξη .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Αν ο διάλογος αποτελεί τροχοπέδη στον συνειρμό των σκέψεών σου,τότε να μην τον κάνουμε.
Πάντως εχω πολλές ενστάσεις στις φράσεις και εκφράσεις που χρησιμοποιείς,επειδή νομίζω οτι θεωρείς τα λόγια κάποιων,ώς αξιώματα,ενω δεν είναι.
Ενα απλό παράδειγμα:<< ο νόμος της παγκόσμιας έλξης>>.Με τον όρο παγκόσμια τι εννοούμε?φαίνεται απλή ερώτηση,αλλά δεν είναι.Και ανάλογα την απάντηση[σωστή ή λάθος] επηρεάζεται όλος ο στοχασμός!
Τέλος πάντων,ας μη σε διακόπτω!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ :Φίλε Κηφέα
Αν ο διάλογος αποτελεί τροχοπέδη στον συνειρμό των σκέψεών σου,τότε να μην τον κάνουμε.
Πάντως εχω πολλές ενστάσεις στις φράσεις και εκφράσεις που χρησιμοποιείς,επειδή νομίζω οτι θεωρείς τα λόγια κάποιων,ώς αξιώματα,ενω δεν είναι.
Ενα απλό παράδειγμα:<< ο νόμος της παγκόσμιας έλξης>>.Με τον όρο παγκόσμια τι εννοούμε?φαίνεται απλή ερώτηση,αλλά δεν είναι.Και ανάλογα την απάντηση[σωστή ή λάθος] επηρεάζεται όλος ο στοχασμός!
Τέλος πάντων,ας μη σε διακόπτω!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Φίλε ΝΙΚΟΜΑΧΕ
Νομίζω πως με αδικείς . Και αυτό με στενοχωρεί !
Τον διάλογο όχι μόνο τον επιθυμώ, αλλά και τον επιδιώκω .
Αυτό που καμιά φορά με ενοχλεί λίγο, είναι ο εκτροχιασμός του θέματος από το κύριο αντικείμενο που εξετάζεται . Αν στην προσπάθειά μου να το επαναφέρω στην αρχική πορεία που , κατά την γνώμη μου , όρισε ο θεματοθέτης , δεν το κάνω με τον σωστό τρόπο , μπορείς να το εντάξεις σε ανθρώπινο λάθος που άθελά μου εγώ κάνω .
Όσον αφορά τις ενστάσεις σου για τον τρόπο έκφρασής μου , δεν είναι κάτι που μπορώ να το διορθώσω εύκολα , προσαρμόζοντάς το στον τρόπο που θα επιθυμούσε ο κάθε συνδίκτυός μου να έχω . Νομίζω πως όσο φταίει ο πομπός στην σαφήνεια του μηνύματος που εκπέμπει, άλλο τόσο μπορεί να φταίει και ο δέκτης που το δέχεται.
Το θέμα , από την πλευρά μου πάντως , θεωρώ ότι έληξε .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
Το θέμα , από την πλευρά μου πάντως , θεωρώ ότι έληξε .
Αγαπητέ Κηφέα,δεν υπήρξε καθόλου θέμα!
ολα οκ.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Χαιρετίζω την στάση σας και θεωρώ ότι εφόσον αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό απο κάποιους συνανθρώπους μας , τότε όλοι μπορούμε....και αποτελεί οδηγό για την έλευση της "ζωής" στην ζωή μας...
Πολύ σας χάρηκα...πάρα πολύ!

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Απαντάς ο ίδιος στο ερώτημα, αν ο άνθρωπος μπορεί να κατευθύνει την βιολογική του εξέλιξη υποστηρίζοντας πως ...
“ο Άνθρωπος αδυνατεί να κατευθύνει τη βιολογική εξέλιξη , ενώ μπορεί να τροποποιήσει , κατά το κέφι του , τις κοινωνικές δομές .”
Η θέση αυτή με βρίσκει σύμφωνο 100% και ό λόγος της τοποθέτησης μου ήταν να δείξω και να καταστήσω σαφές , την σοφία της εξελικτικής διαδικασίας που οδήγησε στο θαύμα της ζωής, της φυσικής ζωής, που ο “πολιτισμένος” άνθρωπος δείχνει να υποτιμά, και να ψέγει.
Είχα αναφερθεί στην πολύ αρχική μου τοποθέτηση στο θέμα, πως η ραγδαία ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ υπήρξε ένα ζωτικό υπερόπλο στον φυσικό ανταγωνισμό, αποδείχτηκε ένας σοβαρός “μπελάς” για το είδος “'άνθρωπος”.
Οι κοινωνικές δομές που αναφέρεις, είναι ένας βασικός μπελάς.
Μια και πιέζομαι πολύ αυτές τις ημέρες με υποχρεώσεις τρέχουσες, σταχυολογώ μερικές από τις δικές σου επισημάνσεις που περιγράφουν ακριβώς το πρόβλημα.
“Ο ανθρώπινος νόμος δεν είναι ο νόμος του ζώου . Αυτό ας μην το ξεχνάμε ποτέ . Η ηθική αρχή , που χαρίζει σε κάθε άτομο το δικαίωμα στη ζωή , στην ελευθερία και στην ευτυχία , οδηγεί κάποτε τις κοινωνίες να ενεργούν αντίθετα από το συμφέρον του είδους .”
100% σωστό
“Οι κοινωνίες μας , χάρη στην υγιεινή και στην ιατρική , γίνονται πληθωρικές και υφίστανται συγχρόνως μια "αντεπιλογή" . Ενσωματώνουν μέσα τους ανάπηρους , ψυχοπαθείς και εγκληματίες . Οι παιδαγωγοί ντοπάρουν τους λιγότερο προικισμένους με νόηση , συνεφέρουν κάπως τους διανοητικά καθυστερημένους και όλοι αυτοί οι ανώμαλοι μπαίνουν στον αναπαραγωγικό κύκλο”
Η κατακόρυφη μείωση της παιδικής θνησιμότητας – παράδειγμα - στα τελευταία 100 περίπου χρόνια, ένας θρίαμβος της επιστήμης, αποτελεί παρέμβαση στην φυσική διαδικασία.
“Και είμαστε ακόμα στις αρχές αυτής της αντιφυσικής εμπειρίας . Προς το παρόν μόνο τα πλούσια έθνη εκφυλίζονται γενετικά . Οι υπανάπτυκτες χώρες υπόκεινται στη φυσική επιλογή και δεν αντεξελίσσονται (αν και το θεωρώ λίγο αδόκιμο το ρήμα) . Για πόσον καιρό όμως ακόμα ;”
Η δυνατότητα εξωσωματικής γονιμοποίησης, και η τεκνοποίηση όλο και σε μεγαλύτερες ηλικίες , είναι μερικές μόνο αιτίες που οδηγούν στον εκφυλισμό.
“Όλα αυτά συντελέστηκαν εν ονόματι του πολιτισμού και της ηθικής . Και πώς να μη συμμετάσχει κανείς σ’αυτή τη μεγάλη φόρα της γενναιοψυχίας ; Εκατομμύρια άτομα επωφελούνται απ’αυτήν και το γεγονός μας πλημμυρίζει υπερηφάνεια .”
“Μπορούμε να λησμονήσουμε όμως , ότι η ηθική , με την Ανθρωπολατρεία της , αντιτάσσεται στη βιολογική νομοτέλεια ; ο αλτρουϊσμός μας διασπά την ισορροπία του είδους με το περιβάλλον του και , έμμεσα , τροποποιεί τη γενετική συμπεριφορά του”
Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος.
Θα ήθελα πολύ να κουβεντιάσουμε – αν φυσικά το επιθυμείς - πως φτάσαμε ώς εδώ, και κυρίως τι προβλέπεις για την μελλοντική μας πορεία.
Είναι άραγε η ανώτερη νοημοσύνη ένα σφάλμα της φύσης, που ενδεχομένως πρέπει η ίδια η φύση να διορθώσει?
Μήπως άραγε δεν “επιτρέπονται” στην φύση υπερνοήμονα όντα, και επομένως τέτοια όντα δεν υπάρχουν πουθενά στο σύμπαν?
quote:
Η εξέλιξη των κόσμων είναι γεγονός και η τόσο πιθανή υπόθεση του διαστελλόμενου Σύμπαντος δεν βολεύεται καθόλου με μια αμετακίνητη τάξη πραγμάτων . Η αρχή της εντροπίας εξυπονοεί την φυσική εξέλιξη , αν δεν την δημιουργεί κιόλας . Καμιά αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα στην νομοτέλεια και στην εξέλιξη .
Συμφωνώ 100%
quote:quote:
Η συμπεριφορά, η δραστηριότητα, η «έγνοια» (αν μπορούμε να το όνομα σου έτσι) του κάθε μεμονωμένου ατόμου είναι εναρμονισμένη και ελεγχόμενη από το «πρόγραμμα»Ψευτη Γιαννη αυτο το προγραμμα ποιος το εφτιαξε!!!!!!!!!
Αν αναφέρεσαι στην “πανθεϊστική” περίπτωση, τότε το “πρόγραμμα” αποτελεί μέρος της ουσίας της ύπαρξης, είναι δηλαδή αναπόσπαστο συστατικό και ένα ιδίωμα του.
Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε σε μια άπειρη οντότητα, που μέρος της ουσίας του είμαστε και εμείς
Μια τέτοια οντότητα δεν δοκιμάζει σενάρια, αλλά τα περιέχει, δεν εποπτεύει γιατί γνωρίζει, δεν επεμβαίνει γιατί δεν χρειάζεται να διορθώσει.