- Βιβλικές Αμφισβητήσεις (Νο 1) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Μπορεί αυτοί που γράφουν τα βιβλία να είναι ειλικρινείς, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες. Από αυτές με ενδιαφέρουν μόνο οι δεύτερες, αυτές που έχουν να κάνουν με τον καθορισμό κοινής γνώμης. Με ενδιαφέρει ο απλός άνθρωπος να μην μισήσει τον Ιησού της Βίβλου. Οι πολιτικές όχι. Λυπάμαι αλλά δεν θα υποστηρίξω κανένα ιερατείο που το σπρώξανε έξω από την πολιτική εξουσία και την μασωνία, ας προσέχανε. Ας μην παντρευόντουσαν το σύστημα και ας ήταν αγνοί προς τον Θεό. Τώρα θα πληρώσει η κάθε θρησκευτική πόρνη.
Ελπίζω πάντως να αρχίζει να γίνεται κατανοητό, πόσο διαφορετικός είναι ο Ιησούς των Ευαγγελίων από τον Ιησού των Γνωστικών και τους άλλους σωτήρες, οι οποίοι μάλλον δωρητές αγαθών ήταν και παράδειγμα προς μίμηση. Μιλάμε για εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Έτσι δεν πρέπει να ντραπούν αυτοί που μιλάνε για κλεψιές;
Δεν υπάρχει κλεψιά όρων, τύπων, ιστοριών από το ευρύ θρησκευτικό περιβάλλον. Εκτός και αν έχουν copyright, lol. Είναι πράγματα κοινά που θα αναμέναμε σε όλες τις θρησκείες, ενώ χρήση γνωστών όρων και συγκρητισμοί, εξυπηρετούν την κατανόηση και την αποδοχή της νέας θρησκείας. Όμως εάν το κέλυφος είναι ίδιο, το εσωτερικό πολύ διαφορετικό.
Πάντως ένα μεγάλο μέρος "ομοιοτήτων" είναι επινόηση κάποιων. Διάβασα στο προηγούμενο μήνυμα πως ο Ώρος είναι "σωτήρας της ανθρωπότητας", γεννήθηκε με "παρθενογένεση" κτλ.
Τί ακριβώς "σωτήρας" και από ποια κείμενα βγάζουν το συμπέρασμα ομοιότητας; Ας μας τα δείξουν για να τα εξετάσουμε, η λίστα δεν αρκεί. Αν μπορείς να βρεις εσύ Sesostri προσωπικά κάτι, στείλε το.
Ας υποθέσω τώρα χωρίς να έχω μελετήσει βαθιά το θέμα, πως ο Ώρος είναι ο νεογέννητος Ήλιος του ορίζοντα(Ώρος - ορίζοντας).
Σκέφθηκαν δηλαδή οι Χριστιανοί να κατασκευάσουν έναν Μεσσία(όπως θα κατασκεύαζε κάποιος ένα ήρωα κόμιξ) που να έχει γεννηθεί στον Ορίζοντα και να πάνε να πεθάνουν γι' αυτόν; Μόνο ψυχοπαθείς θα κάνανε κάτι τέτοιο... Ή μήπως σκεφθήκαν πως ο Διόνυσος πουλάει και θα φτιάξουν και εκείνοι μια "άμπελο αληθινή" που θα πουλήσει; Είναι εντελώς γελοίο να θεωρήσεις πως ξεκίνησαν κάποιοι άνθρωποι να διαδίδουν για τον Ιησού χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες, και αυτός ο Ιησούς να ήταν ένα κόμιξ. Τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι αληθινός για να κάνεις έστω κάποιον συγκριτισμό!!! Μόνο καθυστερημένος πρέπει να είσαι για να νομίσεις πως θα βγάλεις λεφτά έτσι, παίζοντας με την ζωή σου.
Συγκριτισμούς μπορούμε να κάνουμε πολλούς, όμως άλλο η βιτρίνα άλλο το μέσα.
Και έχω μια ερώτηση για τους φίλους μυθικιστές. Πιστεύετε στους μύθους ή τους θεωρείται ψέμα; Πιστέυετε στον Ώρο ή είστε άθεοι; Και αφού σας ενδιαφέρει η ιστορία(την οποία ταυτίζεται με την αλήθεια), γιατί πιστεύετε στην μετεμψύχωση άμα ο χρόνος δεν είναι ευθύγραμμος αλλά κυκλικός για καθένα χωριστά;
Αλλά και πάλι ρωτώ... αν είχαν όντως έτσι τα πράγματα, μήπως θα ήταν καλύτερο οι Απόστολοι να ασχοληθούν με την αστρολογία παρά να κινδυνέψουν την ζωή τους, διδάσκοντας μια "ταινία μεταφοράς των ουράνιων φαινομένων σε φανταστικούς ανθρώπινους χαρακτήρες στην Γη";
Και αν περιέχει η Βίβλος αστρολογία αυτό δεν σημαίνει πως κτίζει μια ψεύτικη ιστορία από ουράνια φαινόμενα, αλλά σημαίνει πως ο ουρανός στέλνει σημεία του Θεού... άλλωστε οι αστρολόγοι πιστεύουν στα σημεία.
Όλοι μπορούν να κάνουν συγκριτισμούς, το ίδιο έκανε και ο Πλούταρχος...μήπως τα πρόσωπα που συγκρίνει με "μυθικά" δεν τα θεωρείτε "αληθινά";
![]()
quote:
Ελπίζω πάντως να αρχίζει να γίνεται κατανοητό, πόσο διαφορετικός είναι ο Ιησούς των Ευαγγελίων από τον Ιησού των Γνωστικών και τους άλλους σωτήρες, οι οποίοι μάλλον δωρητές αγαθών ήταν και παράδειγμα προς μίμηση. Μιλάμε για εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.
Εγώ πάντως δεν βλέπω και κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό…αυτό που βλέπω είναι μία συνειδητή και παιδαριώδης προσπάθεια των ευαγγελιστών να παρουσιάσουν τον Ιησού ως τον ανώτερο όλων των σωτήρων. Είχα αναφέρει κάποια εξαιρετικά παραδείγματα παλιότερα από το γνωστό βιβλίο του McDonald το οποίο δείχνει ξεκάθαρα το μέγεθος της επιρροής του Ομήρου στον Μάρκο (το οποίο Ευαγγέλιο του Μάρκου είναι το πρώτο ευαγγέλιο, πάνω στο οποίο βασίστηκαν όλα τα υπόλοιπα).
Και πάντως εάν αφήσουμε στην άκρη τις θαυματοποιίες και μιλήσουμε για την διδασκαλία καθαυτή τότε πιστεύω πως εάν έπρεπε να καθιερώσουμε μία συγκεκριμένη «ηθική φιλοσοφία» ως την καλύτερη και ωφελιμότερη για τον Άνθρωπο αυτή θα έπρεπε να ήταν τα 162 Δελφικά παραγγέλματα. Εκπληκτικά συμπυκνωμένη σοφία, απίστευτα βαθιά μέσα στην απλότητά της. Ο ιδανικός οδηγός για την ανθρωπότητα…χωρίς ανόητες εξιδανικεύσεις, χωρίς υποσχέσεις για «αιώνια ζωή» και «μεταθανάτιο μισθό…μπροστά στα Δελφικά Παραγγέλματα οι 10 εντολές της βίβλου αλλά και οι διδασκαλίες του Ιησού φαντάζουν απλοϊκότατες και ωχριούν…
Γι’αυτό και ξαναλέω πως η «ανάσταση» του Ιησού είναι αυτή που τον κάνει να φαντάζει ως ανώτερου όλων…εξάλλου η διδασκαλία του καθαυτή, περί αρετής, φιλότητας, αυταπάρνησης και δικαιοσύνης είχε ήδη ειπωθεί από τους Στωικούς, τον Πλάτωνα και πολλούς άλλους.
quote:
Σκέφθηκαν δηλαδή οι Χριστιανοί να κατασκευάσουν έναν Μεσσία(όπως θα κατασκεύαζε κάποιος ένα ήρωα κόμιξ) που να έχει γεννηθεί στον Ορίζοντα και να πάνε να πεθάνουν γι' αυτόν;
Λάθος η σκέψη «άσπρο-μαύρο», πως δηλαδή είτε όλα όσα διαβάζουμε στην Κ. Διαθήκη είναι αληθινά, είτε όλα είναι κατασκευασμένα…αδύνατα και τα δύο…απλώς στην πορεία εκείνων των δεκαετιών φαίνεται πως το πρόσωπο του Ιησού εξιδανικεύτηκε με μία σειρά φανταστικών προσθηκών και συμβολικών διηγήσεων και διδασκαλιών.
quote:
Σχετικά με το φορτισμένο κλίμα συζήτησης πιστεύω φταίνε και οι δυο πλευρές.
Δεν ξέρω για ποιες πλευρές μιλάς Χρίστο, εγώ πάντως δεν ανήκω σε καμία πλευρά και σε κανένα στρατόπεδο. Εάν αυτό που καταλαβαίνεις από εμένα είναι ότι είμαι «αντι-χριστιανός» τότε είσαι εντελώς οut…η γνώση με ενδιαφέρει, από όπου και αν προέρχεται…και για αυτό τον λόγο εκτιμώ πολύ τα Ευαγγέλια, για λόγους που οι Χριστιανοί ούτε που φαντάζονται. Είπα κάτι πριν για Αστροθεολογία…και το πιστεύω ακράδαντα, όποιος χριστιανός δεν έχει στοιχειώδη γνώση περί της Αστρολογίας των Ευαγγελίων πραγματικά δεν έχει ιδέα περί των ιερών του κειμένων. Νομίζει ότι καταλαβαίνει αλλά δεν καταλαβαίνει παρά εκείνα μόνο που του περνάνε ως ερμηνείες οι «εξηγητές».
quote:
Δεν μπορούν να είναι όλα μεταφορικά στην ζωή. Εσύ απ' ότι καταλαβαίνω με την φράση "πορεία της ψυχής" πιστεύεις στην μετεμψύχωση, στην εξέλιξη της ψυχής προς τα άνω.
Σωστά κατάλαβες, αν και δεν μου αρέσει η λέξη «πιστεύω», μιας και είμαι σχεδόν βέβαιος στα περί της μετενσάρκωσης. Το καρμικό ταξίδι της Ψυχής προς την τελείωση είναι πολύ μεγάλο και εμπεριέχει εντελώς διαφορετικά πρόσωπα και βιώματα. Το τέλος του ταξιδιού είναι η εξομοίωση με τον Θεό, κατά Πλάτωνα, ή η "απόρρόφηση", αν προτιμάς προς το νεοπλατωνικότερο και βουδδιστικότερο, ή η αναγωγή εις την Μονάδα, κατά το πυθαγόρειο. Ολόκληρη η ερμητική αλυσίδα (ανεξαρτήτου σειράς) της Εσωτερικής παράδοσης το γνώριζε καλά αυτό...Ινδοί, Αιγύπτιοι, Ορφικοί, Πυθαγόρειοι, Εμπεδοκλής, Πλάτωνας, Νεοπλατωνικοί. Εγώ ωστόσο από την πλευρά μου δεν ασπάζομαι την μετενσάρκωση επειδή τυχαίνει να την δίδαξαν οι σοφότεροι άνθρωποι ανά τον πλανήτη, αλλά επειδή έχω προσωπικά πειστεί, θεωρητικά και βιωματικά, για την ισχύ της. Και εδώ που τα λέμε μού φαίνεται ως μία απλή και λογική επίγνωση, την οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί, αρκεί να καθαρίσει το μυαλό του από όλα όσα έμαθε από το σχολείο, το σπίτι ή ακόμα και από τα βιβλία που τυχόν διάβασε.
Η Εκκλησία από την πλευρά της εξοστράκισε το εν λόγω δόγμα και καταδίωκε όποιον την δίδασκε, τόσο πολύ την φοβόταν...και οι λόγοι που την φοβόταν νομίζω ήταν διάφοροι…ένας εξ'αυτών φαίνεται πως ήταν το ότι εάν οι «πιστοί» διδάσκονται πως θα έχουν και άλλες ζωές, δηλαδή και άλλες ευκαιρίες, τότε θα εφησύχαζαν και δεν θα εγρηγορούσαν στην τωρινή ζωή για να κατακτήσουν την Αρετή…αυτή η άποψη φαινομενικά έχει μία ηθική βάση ωστόσο δεν αρκεί στο να δικαιολογήσω τον εξοστρακισμό της μετενσάρκωσης εκ μέρους του χριστιανισμού...και πάνω απ'όλα δείχνει ότι το τελευταίο πράγμα που ήθελε να μεταδώσει η Εκκλησία στους πιστούς ήταν η "Αλήθεια"...το τελευταίο...διότι όταν έχεις να κάνεις με "ποίμνιο" πρέπει να είσαι προσεκτικός στο τι το ταίζεις...
Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου, είπε ο Ιησούς, όλες οι εντολές συνοψίζονται σε αυτήν.
Για τον McDonald ξέρω την θεωρία του. Λέει πως ο Μάρκος αντέγραψε την ζωή του Οδυσσέα και των συντρόφων του, για να φτιάξει την ζωή του Χριστού και των αποστόλων Του, έτσι ώστε να πάνε κάποιοι τρελοί να πεθάνουν για αυτό που λέμε "μυθιστόρημα"
Και να το έκανε αυτό ο Μάρκος, είναι το περιέχομενο ίδιο; Ή μήπως ακολουθεί την τακτική του Πλούταρχου και τόσο άλλων συγγραφέων της ίδια περιόδου; Μόνο η πλοκή μοιάζει...βέβαια ο McDonald κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει πιο πειστικά τα πράγματα πηδώντας από την Οδύσσεια στην Ιλιάδα και πίσω...
Για παρατάξεις δεν ξέρω ποιος ανήκει και ποιος όχι, δεν είπα πως είναι κακό πάντως. Και εγώ δεν θέλω να ανήκω σε στρατόπεδο, δεν με ενδιαφέρει καθόλου η κακή κατάληξη του κλήρου, διότι γνωρίζω την υποκρισία τους. Αυτό δεν σημαίνει πως είμαι ενάντια στην οργάνωση και υπέρ του χάους και της αταξίας, απλώς ό,τι οργανωμένο υπάρχει αυτή την στιγμή στη Γη δεν με εκφράζει, γιατί εξυπηρετεί υλιστικά εγωϊστικά συμφέροντα.
Η αστρολογία τί ρόλο παίζει στην Καινή Διαθήκη για σένα; Ποιο σκοπό έχει; Για μένα είναι για σημεία και καιρούς.
Ευχαριστώ.
Μήπως και τα 40 παλληκάρια από την Λεβαδειά που πάνε να πατήσουν την Τριπολιτσά, είναι απόσπασμα από τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες;
![]()
![]()
![]()
1)Αν ήταν όντως αλληγορίες της φύσης, τότε γιατί κάποιοι άνθρωποι πήγαν να πεθάνουν για φανταστικά πρόσωπα και μεταφορές; Ποιο το όφελός των Ευαγγελιστών και γιατί ονομάστηκαν έτσι; Γιατί δεν γράψανε μια πραγματεία πάνω στην Αστρολογία, παρά γράψανε μια ταινία με ήρωες αστέρες μεταμορφωμένους σε ανθρώπους σε τοποθεσίες που ούτε καν υπήρξαν πάνω στη Γη;
2)Ο Χριστιανισμός ΠΟΤΕ έγινε πολιτική δύναμη;
Για αυτό τον λόγο ήταν πρόθυμοι να υποστούν διωγμοί οι Χριστιανοί; Για την επιμονή τους πως ο Ήλιος του χειμερινού Ηλιοστασίου ανασταίνεται;
quote:
Λάθος, 147 ήταν τα Παραγγέλματα των Δεφλών, τα μπέρδεψα με την αριθμητική αξία του "Μηδέν Άγαν"...
Εντάξει, σιγά το λάθος που έκανες...![]()