- χωρις τιτλο ??? - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
οσο για την καταγωγη των ανθρωπων απο την σταχτη των τιτανων αν δεν κανω λαθος το γενος αυτο εξαφανιστικε απο τον κατακλησμο και μαζι με αυτους και το κριμα που κουβαλουσαν (βρωση του διονυσου)ενω στην αντιθετη περιπτωση (κατακλησμος νωε)το κριμα δεν χαθηκε και συνεχιζει να μας καταδιωκει
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την παρατήρησή σου. Θα έλεγα ότι η αμαρτία και στις δύο περιπτώσεις, όπως ακριβώς την εξηγείς, είναι ζήτημα Ηθικής τάξης και δεν αφορά σε γνώση.
Απλά ο Θεός της Βίβλου απαιτεί από τους Πρωτόπλαστους να σεβαστούν την εντολή του κι ας μην γνωρίζουν και νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι το καθοριστικό σημείο, το οποίο καθιστά και την τιμωρία υπερβολική, όπως λες. Κάτι μου λέει ότι αυτή η ιστορία μας έχει λεχθεί εσκεμμένα μ' αυτή τη μορφή, για λόγους που εξυπηρετούν στην τότε εξέλιξη του ανθρώπου κι ότι η πραγματική απόδοση κρύβεται στην παραβολή του Ασώτου.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 04/01/2004 20:43:54
Σε προηγούμενη τοποθέτησή μου σε σχετικό topic που είχα ξεκινήσει παλαιότερα, ανέφερα πως οι πρωτόπλαστοι έδειχναν εξοικειωμένοι με την έννοια αμαρτία. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν γίνεται η διαδικασία του να κάνουν οι πρωτόπλαστοι την αμαρτία να προηγείται της "ανθρωποποίησης" των. Ξεκάθαρα η αμαρτία αποτελεί χαρακτηριστικό του υλικού ανθρώπου και όχι του ανθρώπου σε παραδείσια κατάσταση όπως ήταν οι πρωτόπλαστοι. Για να διαπράξουν οι πρωτόπλαστοι αμαρτία, θα πρέπει πρώτα να έχουν συναίσθηση του τι σημαίνει αμαρτία, θα πρέπει δηλαδή να έχουν ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ πριν καν φάνε τον απαγορευμένο καρπό. Όμως γνωρίζουμε πως μέχρι τη στιγμή της βρώσης οι πρωτόπλαστοι βρισκόντουσαν σε "παραδείσια"¨κατάσταση. Αποδίδουν δηλαδή στους πρωτόπλαστους ενέργεια που για να διαπραχθεί θα πρέπει να έχουν ήδη αλλάξει την κατάσταση ύπαρξής τους.
Νομίζω πως ο όρος "προπατορικό αμάρτημα" δεν είναι ο κατάλληλος γιατί δημιουργεί σύγχυση στην κατανόησή του. Ίσως θα ήταν καλύτερο να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο όπως η "απαρχή της γήϊνης εκδήλωσης του ανθρώπου". Αφού συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να μιλάμε για αμαρτία και για οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

ενδιαφέρουσα πτυχή ανοίγει φίλε μου η τοποθέτηση σου νομίζω.
Το θέμα, σε ότι αφορά ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ του εν ελλάδι εγκατεστημένου ιερατείου, είναι ότι ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ!
Ερμηνεύουνε (ταχα) μας λένε την Παλαιά Διαθήκη των Εβραίων. Μάλιστα!
ΟΜΩΣ: ποτέ αμάρτημα γονέων δέν πέφτει επάνω στα τέκνα!
ΟΛΟΙ οι Εβραίοι προφήτες, και όποιος έχει αντίρρηση να με διαψεύσει παρακαλώ, είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΙ όσον αφορά το θέμα αυτό. Ας το καταλάβουνε πια ότι ήρθε ο καιρός να πούνε και καμία αλήθεια στο ποίμνιο τους.
Ακόμα και η ίδια η έννοια ενός "πρπατορικού αμαρτήματος" είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ στην ιουδαϊκή φιλοσοφία!! Αντιρρήσεις? ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.
Το ιδιαιτέρως οξύμωρο συνάμα ξέρετε ποιό είναι? Ότι όλα όσα λένε στο ποίμνιο τους αποτελούνε....ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ!
Με λίγα λόγια: ζαλίζουνε τον κοσμάκη εκμεταλλευόμενοι την άγνοια αλλά και την αγνή θρησκευτικότητα τους (όχι απαραίτητα "πίστη"), ενώ την ίδια στιγμή η Καινή Διαθήκη ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ!!
Και ας μου υποδείξει κάποιος ΕΝΑ σημείο της Καινής Διαθήκης που να εξηγεί και να υπογραμμίζει αυτή την καραμέλα. Τυχαίο ή κάτι ξέρανε? Μάλλον το δεύτερο!!!
Όσο για το "αμάρτημα" της Εβραϊκής κοσμογονίας (πείτε την και Π.Διαθήκη αν θέλετε) να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Αδάμ και η Εύα, ΔΕΝ ΕΞΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΗΣ ΕΔΕΜ ΕΠΕΙΔΗ ΔΗΘΕΝ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ "ΚΑΡΠΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΖΗΣΟΥΝ ΑΙΩΝΙΩΣ!!
Τον..."πρώτο τον καρπό" τον είχανε ΗΔΗ φάει, και για αυτό τον λόγο ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝΕ. Τιμωρηθήκανε διότι φοβήθηκαν μήπως "φάνε" ΚΑΙ απο το Δέντρο της Ζωής!
Αυτά για να ξέρουμε ΠΟΙΟΣ "ΕΦΑΓΕ" ΤΙ, αλλά και ποιός μας πουλάει στον τόπο μας ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ!
Να'σται καλά και καλές γιορτές.
δυσκολεύομαι λιγάκι να παρακολουθήσω την σκέψη σου και θα σε παρακαλούσα, αν έχεις την ευγενή καλοσύνη, ή να μας αναλύσεις λίγο περισσότερο το σκεπτικό σου ή να μας δώσεις το σχετικό λινκ ώστε να μελετήσουμε και το άλλο τόπικ.
Συμφωνώ απολύτως ότι ο όρος "προπατορικό αμάρτημα" είναι προβληματικός, αλλά θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
- η αμαρτία δε συνίσταται στην γνώση του κακού και του καλού, αλλά στην παραβίαση του ηθικού κώδικα (στην προκείμενη περίπτωση του ηθικού κώδικα του Θεού). Αν ο Θεός γνώριζε τί σημαίνει παραβίαση και οι Πρωτόπλαστοι ήξεραν, όπως λες κι αν έχω καταλάβει καλά, αφού ήταν κατ' εικόνα.
- η αμαρτία δεν είναι "κακό", απλά είναι αμαρτία. Κακό είναι η συνέπεια, την οποία μάλλον ο άνθρωπος δεν αντέχει. Έχουμε υποστεί μπόλικη πλύση εγκεφάλου και τα συγχέουμε λίγο, αλλά η αμαρτία αφορούσε στο σύστημα που λέγεται "παράδεισος". Εκεί οι Πρωτόπλαστοι "έσφαλλαν" γιατί παραβίασαν τους κανόνες του Οικοδεσπότη κι έτσι ο Οικοδεσπότης τους έστειλε από το παλάτι στην αποθήκη κι όχι στον δρόμο... Στην αποθήκη παραβιάζουν όσο θέλουν...
Κάπως έτσι το φαντάζομαι και νομίζω ότι επειδή η έννοια του Θεού δεδομένα προϋποθέτει την αποδοχή του ότι είναι ο Οικοδεσπότης και του "Παλατιού" και της "Αποθήκης", το ζητούμενο είναι απλό:
- όσο ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του εκδιωγμένο, άλλο τόσο η θέση του θα μοιάζει με τιμωρία. Στο μυαλό μας είναι όλα. Το παλάτι δίπλα είναι κι η πόρτα είναι ανοιχτή...
Αυτό που ανέκαθεν με προβλημάτιζε είναι το γιατί ο Οικοδεσπότης έβαλε αυτόν τον "όρο"... Χρειαζόταν εργάτες για την αποθήκη κι έψαχνε δικαιολογία;;;
![]()

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 04/01/2004 20:45:07