ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- χωρις τιτλο ??? - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- χωρις τιτλο ??? - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

aris2445 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
poetΜέλος
21/12/2003, 23:16:20
schwabe λές "ΠΟΤΕ αμάρτημα γονέων ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ επάνω στα τέκνα σύμφωνα με τον ιουδαϊσμό!"
Στο θαύμα που έκανε ο Χριστός στον εκ γεννετής τυφλό οι μαθητές του μετά το θαύμα τον ρώτησαν για ποιό λόγο ήταν τυφλός εκ γεννετής, μήπως από κάποια αμαρτία των γονιών του. Αυτό μου λέει ότι μάλλον οι ιουδαίοι δέχονταν το "αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα".
Περί του προπατορικού αμαρτήματος, πολλές φορές και εγώ έχω αναλογιστεί τί μπορεί να ήταν αυτό. Στη δύση η ενέργεια του Αδάμ να φάει από το δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού θεωρείται ως η πρόκληση για γνώση, για μάθηση, αλλά νομίζω είναι λάθος αυτή η διάσταση διότι δεν ήταν απλά το "δένδρο της γνώσης" αλλά ήταν το "δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού" επομένως οι πρωτόπλαστοι δεν στερούντο γνώσης, στερούνταν της ικανότητας της γνώσης του καλού και του κακού, εφ' όσον όμως ήδη εγνώριζαν τον Θεό ήτοι το καλό, στην ουσία με την πράξη τους αυτή γνώρισαν το κακό και μέσα από αυτό απέκτησαν τη δυνατότητα διάκρισης του καλού και του κακού. Επομένως το προπατορικό αμάρτημα για μένα είναι η υποταγή στην επιθυμία της γνώσης του κακού.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να δούμε επίσης είναι ότι πρώτη σε αυτή την επιθυμία υπέπεσε η Εύα και έπειτα ο Αδάμ. Κατά την πατερική ερμηνεία ο κόσμος στον οποίο ζούμε, αυτός με τις αρρώστειες και τους θανάτους και την φύση μας αυτή που είναι, είναι αποτέλεσμα της πτώσης του ανθρώπου. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Διότι αν ήταν σωστό, θα υπήρχαν τουλάχιστον κάποιες στιγμές που η Εύα ήταν ήδη πεπτωκός ενώ ο Αδάμ όχι και αν και ο Αδάμ δεν μπορούσε να γνωρίζει το καλό και το κακό, θα μπορούσε όμως να διακρίνει την αλλοίωση της φύσης της Εύας. Πιστεύω λοιπόν πως η αλλοίωση της φύσης του ανθρώπου προήλθε από τον ίδιο τον Θεό εξ'αιτίας της πτώσης ναί, υπήρχε όμως συγκατάβαση για κάποιο χρονικό διάστημα και εγκαταβιούσαν οι πρωτόπλαστοι στον παράδεισο παρά το ότι ερωτοτρόπησαν με το κακό.
Βέβαια εδώ υπάρχει και η άλλη εξήγηση, ίσως ο Αδάμ να μην μπορούσε να διακρίνει την αλλοίωση αυτή, επειδή η αλλοίωση ήταν εσωτερική και όχι εξωτερική.
Υπάρχει και η τρίτη περίπτωση, ο Αδάμ να ήταν καψούρης με την Εύα σε τέτοιο σημείο που τα είδε όλα και είπε ... "Μωρό μου, μαζί σου και στην κόλαση" εξ'άλλου είχε ήδη ζήσει μόνος του και ξέρουμε ότι δεν ήταν χαρούμενος.
Τέλος να πώ περί του "αμαρτίες γονέων" πιστεύω ότι εν πολλοίς ισχύει, αλλά όχι με μεταφυσικό τρόπο, με φυσικό. Παράδειγμα, τεράστιος αριθμός από ηρωινομανείς προέρχονται από οικογένειες με προβλήματα (χωρισμοί, βία κλπ.). Όπως και να το κάνουμε, το πως είμαστε εμείς, επηρεάζει το πως θα είναι τα παιδιά μας. Με αυτήν την έννοια το δέχομαι το προπατορικό αμάρτημα ως την αλλοίωση που έχει επιφέρει αυτή η ενέργεια των πρωτόπλαστων στο γονιδίωμα μας.
Προσπάθησα να μεταφέρω αυτά που σκέφτομαι, δεν ξέρω, μπορεί και να ακούγονται σαν βλακείες

beyondΜέλος
22/12/2003, 01:40:23
ΒΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΦΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΕΒΗ ΣΤΟ DNA ΜΑΣ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΟΡΙΛΛΑΚΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ?
ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ?

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

22/12/2003, 13:43:54
poet,

το είπες μόνος σου φίλε μου: οι χριστιανοί ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΝΕ!

Μόνο που με τα "Πατερικά συμπεράσματα" και τα "μάλλον" ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Υποτίθεται λοιπόν ότι οι ιουδαίοι ασπάζονται μια τέτοια φιλολογία του στιλ "το προπατορικό αμάρτημα βαραίνει ΚΑΙ τους απογόνους".
Μάλιστα.

Και ΞΑΝΑ-ερωτώ: ΠΟΥ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝΕ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗΝ "ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ"??

Απο πού μπορεί ο "πιστός" να το διαπιστώσει, εκτός ΤΩΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ??

Και ακόμα: ΠΟΥ, ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η "ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ" ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΓΙΑΧΒΕΔΟΔΙΑΤΑΞΗ??

Και είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ αυτό το σημείο φίλε μου, διότι ΕΔΩ ΠΑΝΩ ΧΤΙΣΑΝΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΤΙΑ ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!! (μόνο που πολύ φοβάμαι....χτίσανε πάλι στην ΑΜΜΟ!)

Διότι (υποτίθεται..) είπανε οι εβραίοι και το περίφημο, "το κρίμα να πέσει επάνω στα παιδιά μας", και τα σχετικά.

Αϊντε να ακούσουμε λοιπόν τους ερμηνευτές..

AnounakisΜέλος
22/12/2003, 18:41:02
quote:

ΒΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΦΙΣ ΗΤΑΝ ΚΑΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΕΒΗ ΣΤΟ DNA ΜΑΣ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΟΡΙΛΛΑΚΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ?

Στο DNA μας επενέβησαν όλοι οι Θεοί - εξωγήινοι. Ήταν συλλογική απόφαση.
Χρειαζόντουσαν εργάτες και τους έφτιαξαν.
Απλώς μετά κάποιοι μας ήθελαν πιο ενεργούς και κάποιοι όχι.
Εκεί παίχτηκε το παιγνίδι.
Στο τέλος η μεγάλη εξάπλωση από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή μας
έγινε για αυτούς επικίνδυνη.
Γι αυτό στο τέλος μας άφησαν να πνιγούμε (κατακλυσμός)
ενώ μπορούσαν να μας σώσουν αφού είχαν προβλέψει το φαινόμενο.
Όμως κάποιοι που από την αρχή μας θέλανε πιο ενεργούς ,
σώσανε την παρτίδα τελευταία στιγμή. (βλέπε βιβλικό Νώε)

Αυτά αναφέρονται στην Σουμερική Μυθολογία.

12ος Πλανήτης Zacharian Sitchin
Οι Σουμέριοι Helmut Uhlig
Και κάποιες πληροφορίες στον τσαρλατάνο David Icke Το μυστικό όλων των εποχών.

ουυυυ...
MasvidalΜέλος
22/12/2003, 21:48:51
ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΑΜ-ΕΥΑ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ (ΜΟΝΟ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΞΑΝ),ΑΡΑ .....

22/12/2003, 23:18:10
Θαρώ πως πρέπει να βάλω τις φωνές !!!!
Τί δουλειά έχουμε εμείς οι απόγονοι του Δευκαλίωνα και της Πύρρας με το προπατορικό αμάρτημα
Επειδή δηλαδή ένα βρωμόφιδο κατάφερε μια ξεβ....τη Εβραία να κλεψη το μήλο τού Γιαχβέ και να το μοιραστεί με τον άντρα της θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς ;
Αν πρέπει οι αμαρτίες των γονέων να παιδέψουν τα τέκνα , ασ παιδέψουν τα δικά τους . Εμάς τι μας νοιάζει Έλληνας ήταν ο Αδάμ ;

23/12/2003, 00:01:02
Προσπάθεια «διεύρυνσης» της συζήτησης, συνέχεια . Συμφωνούμε ότι όλη η Εβραϊκή βίβλος και η μυθολογία κατ’ επέκταση έχει επηρεαστεί τα μέγιστα από τους Αιγυπτίους και τους Βαβυλώνιους ναι ή όχι? Συμφωνούμε ότι ο Μωησής ήταν αρχιερέας των Αιγυπτιακών μυστηρίων? Sesostris, Schwabe, έχετε διαβάσει το περί Ίσιδος και Οσίριδος του Πλουτάρχου? Βρίσκεται κοινά στοιχεία με την Ελληνική θρησκεία, ακόμη και με τον μύθο των Ελευσίνιων μυστηρίων της Δήμητρας…? Στο ίδιο βιβλίο ο Πλούταρχος αναφέρει ότι όλοι οι μεγάλοι Έλληνες σοφοί από τον Πυθαγόρα έως τον Πλάτωνα πήγαν στην Αίγυπτο, σίγουρα όχι για τουρισμό. Θέλω να πω με αυτά ότι μην καταδικάζουμε έτσι αβασάνιστα λαούς θρησκείες και γονίδια…Οι άνθρωποι και οι θρησκείες κάπου συναντιούνται.. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι οι ανάγκες. Οι Εβραίοι λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών της περιοχής και της συνεχής υποδούλωσης τους είχαν ανάγκη από μία θρησκεία μεσσιανική που θα τους λύτρωνε από την αιχμαλωσία.. Έναν θεό πολλές φορές βάναυσο, καθόλου δημοκρατικό..
Το προπατορικό αμάρτημα στον εσωτερισμό αντιπροσωπεύει την χρονική εκείνη στιγμή που ο νοητικός σπινθήρας εισήλθε στους ανθρώπους . Το γεγονός αυτό καταγράφηκε στην παγκόσμια μυθολογία, σε διάφορες παραλλαγές. Δεν άκουσα λοιπόν ακόμη σχόλια για την αρχαιοελληνική προμηθεική προσέγγιση του μύθου.

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

23/12/2003, 00:31:42
στην πρωτη περιπτωση ενα φιδι δινει στην ευα το μηλο

την <<πληρωνει>> η ευα και ο αδαμ

στην δευτερη περιπτωση ο προμηθεας δινει την φωτια

την <<πληρωνει>> ο προμηθεας

εκει ειναι η διαφορα μεταξυ γιαχβε και δια ο γιαχβε χτυπα τον ποιο αδυναμο,ο διας αυτον που εκανε την <<παρανομια>>

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

23/12/2003, 00:47:27
Γηγενή μην υποβιβάζεις την συζήτηση. Μην αναφέρεις τα αυτονήτα.Αυτό που έγραψες τα έχω γράψει πολύ πριν απο εσένα...Διάβασες αυτά που έγραψα ή έγραψες αυτό που γνωρίζεις?

23/12/2003, 01:03:20
δεν ειδα πουθενα να γραφεις οτι ο γιαχβε τημωρει τον αδυναμο και οχι αυτον που εκανε το <<λαθος>>
τωρα αν νομιζεις οτι υποβιβαζω την συζητηση εσυ τι κανεις με το να ρωτας για κατι που ειναι εκτος θεματος και ενω ο Schwabe σου λεει οτι θελει να μην αλαξει πορεια το θεμα εσυ συνεχιζεις τα ιδια?

αν θελεις να καταλαβεις οτι στην περιπτωση του αδαμ και ευας οποιος γενιεται απο αυτους η τους απογονους τους φερει μαζι του και το προπαρτορικο αμαρτιμα ενω στην περιπτωση του προμιθεα δεν τημωριθικε κανενας ανθρωπος τοτε εχει καλως αν παλι θες να εθελοτυφλεις και να μας λες να συγκρινουμε ανομια πραγματα τοτε εισε αξιος της γιαχβεδικης αμαρτιας που σου φορτοσε το ιερατιο για να σε εξουσιαζει

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

AnounakisΜέλος
23/12/2003, 01:31:59

Εβραίοι , Αιγύπτιοι , Έλληνες , Βαβυλώνιοι , Ακάδες , Σουμέριοι
Ινδιάνοι , Σκανδιναβοί όλοι λένε τα ίδια...

Τροποποιημένα με άλλες ονομασίες και προσαρμοσμένα στην κουλτούρα του κάθε λαού και της κάθε εποχής , αλλά επί της ουσίας λένε τα ίδια.

Δεν έχει νόημα λοιπόν να λέμε τι λεει ο Γιαχβέ σε σχέση με κάποιον άλλον...

Η Αλήθεια είναι ΜΙΑ.

Ο καθένας μπορεί να την προσεγγίσει από διαφορετικό δρόμο.

Ας προσπαθήσουμε να την ανακαλύψουμε όλοι μαζί...

ουυυυ...
23/12/2003, 01:35:30
quote:
αν θελεις να καταλαβεις οτι στην περιπτωση του αδαμ και ευας οποιος γενιεται απο αυτους η τους απογονους τους φερει μαζι του και το προπαρτορικο αμαρτιμα ενω στην περιπτωση του προμιθεα δεν τημωριθικε κανενας ανθρωπος τοτε εχει καλως αν παλι θες να εθελοτυφλεις και να μας λες να συγκρινουμε ανομια πραγματα τοτε εισε αξιος της γιαχβεδικης αμαρτιας που σου φορτοσε το ιερατιο για να σε εξουσιαζει

Απο την AΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Εγώ λοιπόν καθώς έφευγα σκεφτόμουν ότι: "Απ' αυτόν τον άνθρωπο εγώ είμαι σοφότερος. Γιατί, όπως φαίνεται, κανένας από τους δύο μας δεν γνωρίζει τίποτα σπουδαίο. Όμως αυτός νομίζει ότι γνωρίζει ενώ δεν γνωρίζει. Ενώ εγώ δεν γνωρίζω βέβαια τίποτα, αλλά ούτε και νομίζω ότι γνωρίζω. Φαίνεται ότι από εκείνον, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, είμαι λίγο σοφότερος, γιατί εκείνα που δεν γνωρίζω δεν νομίζω ότι τα γνωρίζω. .."

AnounakisΜέλος
23/12/2003, 01:56:13
Αγαπητέ , Πλωτίνε.

Εγώ προσωπικά κρίνω ότι δεν είμαι σε θέση να κάνω κάποια αξιόλογη τοποθέτηση επί της ερωτήσεως σου.

Αν και ειδικός μυθολόγος ανήκω σε μία μοναδική στα παγκόσμια χρονικά περίπτωση
όπου δεν εστιάζω στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.

Επειδή όλοι εκεί ρίχνουν το βάρος τους , έχω συνειδητά κάνει αυτήν την επιλογή , και ασχολούμαι με Σουμέριους , Σκανδιναβούς , Ινδιάνους , κτλ.

Βέβαια λόγω της Ελληνικής προέλευσης μου , έχω αρκετά καλές βάσεις και αντίληψη της αρχαίας ελληνικής πραγματικότητας , όμως επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας προτιμώ να ακούσω πρώτα την άποψη σου , και μετά να πω την γνώμη μου και να βοηθήσω αν μπορώ κάνοντας μια συγκριτική ανάλυση με τις μυθολογικές αναφορές των άλλων λαών.

Εσύ λοιπόν αγαπητέ ,
που ξέρεις πόσο σε εκτιμώ , κάνε καλύτερα πρώτος την αρχή και δώσε μας
τις γνώσεις σου και τις απόψεις σου πάνω στο ερώτημα σου.

"για ποιο λόγο ο Προμηθέας τιμωρήθηκε από τον Δία, αλλά και γιατί για τους Ορφικούς το σώμα είναι Τιτανικής φύσεως…"

Γιατί αν κάνω εγώ την αρχή μπορεί από το Ορφικό αυγό να φτάσουμε στην Ορφική κότα
και τότε καλά Ηλιούγεννα…

ουυυυ...
23/12/2003, 03:56:03
Θα επαναλάβω και εγώ τι είχα γράψει στο ίδιο θέμα που μας περέπεμψε ο φίλος Oculatis Abis

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=1&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=493

quote:
Το προπατορικό "αμάρτημα"...Γιατί η γνώση να είναι αμάρτημα.. Το θέμα είναι ιδιαίτερα "εσωτερικό", εγώ θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω διαμέσω των αρχαιο-Ελληνικών μύθων και του Πλάτωνα.
O Xριστιανικός παράδεισος αντιστοιχεί στην πρώτη Χρυσή εποχή του Ησιόδου. Ο Πλάτωνας στους νόμους μας δίνει στοιχεία για την περίοδο εκείνη :

«περί της ευτυχισμένης ζωής των ανθρώπων της παλαιάς εποχής, τότε που η γή πρόσφερε τα απάντα σε αφθονία χωρίς εργασία»
ενώ στον Κρατύλο μας αποκαλύπτει :
«Δεν γνωρίζεις ότι λέγει ο Ησίοδος πως το πρώτο γένος των ανθρώπων ήταν χρυσό? Νομίζω ότι όταν αυτός ομιλεί για χρυσό γένος δεν εννοεί ότι έχει γεννηθεί αυτό από χρυσό, αλλά ότι ήτο ηθικό και ωραίο γένος. Απόδειξη δε ότι είναι ορθή η γνώμη μου αυτή, είναι ότι λέγει πως εμέις είμεθα σιδερένιο γένος.»
και συνεχίζει:
« Οι ψυχές, αφού κλείστηκαν σε αυτό το μεγάλο ποτάμι- το σώμα-, ουτε εκυριάρχουν επι αυτού ούτε εκυριαρχούντο θπό τούτου, αλλά δια της βίας παρεσύρνοντο και παρέσυρον, ώστε ολόκληρον το ζώον εκινείτο μεν αλλά επροχώρει ατάκτως προς οποιανδήποτε κατεύθυνσιν και ασυλογίστως, αφού είχε όλας τας εξ κινήσεις, διότι αυτό επροχώρει και προς τα άνω και προς τα οπίσω και δεξιά και αριστερά και άνω και κάτω και γενικώς επλανάτο και προς τας εξ καταευθύνσεις. Διότι αν και το κύμα που επλημμύριζε το σώμα και το έτρεφε και κατόπιν εχύνετο πάλιν έξω από αυτό ήτο πολύ, πολύ μεγαλύτεραν ταραχή επροξένουν εις τα διάφορα σώματα τα εξωτερικά αίτια, οσάκις δηλ προσέκρουεν εις αυτό στερεόν έδαφος γής ή από ανεμοθύελλαν προκαλούμενην υπο του αέρος. Αι κινήσεις οι προκαλούμεναι από όλα αυτά διερχόμεναι δια μέσω του σώματος, έπιπτον επι της ψυχής. Δι αυτόν τον λόγο αι κινήσεις αυταί ωνομάσθησαν όλαι μαζί αισθήσεις, και ακόμη και σήμερον έτσι ονομάζονται.»
Η πρώτη αυτή φυλή λοιπόν, δεν είχε καμμία σχέση με την σημερινή ανθρώπινη μορφή, ήταν αιθερικές μορφές ζωής. Ο Αισχύλος στον Προμηθέα αναφέρει
«εκείνοι έβλεπαν, με έβλεπαν του κακού κι άκουαν, μα δεν άκουγαν καθόλου, αλλά ως θολές μορφές ονείρων σε όλο το μάκρος της μακρόσυρτης ζωής των..»
Ο μέγας μύστης Πλάτωνας μας περιγράφει και την δεύτερη και τρίτη φυλή όπου έγινε ο διαχωρισμός των φύλων και η κάθοδος της γνώσης στους ανθρώπους.
«Τι λές; έχομεν ακούσει και ότι οι προηγούμενοι ημών άνθρωποι εγεννώντω από την γής και όχι ο ένας από τον άλλον;»
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, και στο ΣΥΜΠΟΣΙΟ
«εκανόνισε ακόμα να γίνεται το γεννοβόλημα τους αναμεταξύ τους, αρσενικό και θυλικό, για τους εξής λόγους, από την μία μεριά δηλ. αν σμίξει άνδρας με γυναίκα, με το αγκάλισαμ τους να γονιμοποιηούνται και να διαιωνίζεται το ανθρώπινο γένος»
Η γνώση λαμβάνει χώρα στην δεύτερη και τρίτη ανθρώπιν φυλή και συμβολίζεται με την προμηθεική φωτιά . Μας λάει ο Πλάτωνας στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ
«Από τότε λοιπόν, σύμφωνα με τις ποαραδόσεις εδόθησαν σε εμάς δώρα από τους Θεούς, συχρόνως δε και η αναγκαία διδασκαλία και καθοδήγησις. Το Πύρ από τον Προμηθέα, οι τέχνες από τον Ηφαιστο και την σύντροδο στην τέχνη αυτού Θεά, οι σπόροι σε και τα φυτά από άλλες θεότητες» .
Ο άνθρωπος λοιπόν σταδιακά βυθίζεται στην ύλη, αποκτά τις αισθήσεις του και αποκτά πάθη και αδυναμίες. Η γνώση της ύλης , της θέσης του στον κόσμο εχει ένα τίμημα Στην Ελληνική μυθολογία ο Προμηθέας επωμίζεται το βάρος , ενώ στην παλαιά διαθήκη ο άνθρωπος τιμωρήται απο τον ίδιο τον Θεό..

Και αυτό πιστεύω διότι η παλαιά διαθήκη φτιάχτηκε απο ένα συνοθύλευμα ανθρώπων που ήθελε να γίνει έθνος χωρίς πατρίδα, και αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς «φοβέρα» και εσχατολογικούς αφορισμούς, τιμωρίες κ.λ.π

όσον αναφορά τους Ορφικούς θα αναφέρω λίγα μόνο λόγια για τον Ορφικό μύθο του Διονύσου, και ο νοών νοήτω...

Σύμφωνα με τους Ορφικούς, οι Τιτάνες(κατώτερη φύση του ανθρώπου) πλησίασαν τον Διόνυσο,(γιο του Δια και της Περσεφόνης ), όταν ήταν ακόμα παιδί, και του πρόσφεραν δώρα, μεταξύ των οποίων και έναν καθρέφτη. Τη στιγμή που ο μικρός Διόνυσος κοίταζε το είδωλο του στο καθρέφτη (ύλη) , οι Τιτάνες του επιτέθηκαν και τον σκότωσαν. Για να μην αποκαλυφθεί το έγκλημα τους διαμέλισαν το νεκρό σώμα και το έφαγαν. Η Αθηνά, αποφάσισε να σώσει το τελευταίο μέλος και και κατάδωσε στον Δια τους Τιτάνες. Ο Δίας εξοργισμένος κατακεραύνωσε τους Τιτάνες και από τη στάχτη τους, προσθέτοντας λίγο νερό, έφτιαξε την ανθρώπινη φυλή. Επειδή όμως οι Τιτάνες είχαν φαει τον Διόνυσο πέρασε μέσα τους το θεϊκό στοιχείο, και από αυτούς σε εμάς. Και γι αυτό οι άνθρωποι ξεχώρισαν από όλο το ζωικό βασίλειο. Είχαν πλέον μέσα τους θεϊκή φύση αλλά και ένα βαρύ αμάρτημα..

Aς θυμηθούμε και κάτι σχετικό επίσης απο τα Ερμητικά κείμενα του τρισμέγιστου...

quote:
Άνθρωπος ως εικόνα του Θεού-Νου. Πτώση του ανθρώπου
«Κι ο πατέρας όλων ο Νους, που είναι ζωή και φως, γέννησε {απεκύησεν} τον άνθρωπο, ίσον με τον εαυτό του, τον οποίον αγάπησε ως γέννημα δικό του. Και ήταν πανέμορφος ο άνθρωπος γιατί είχε την εικόνα του πατέρα του. Επειδή ο Θεός αγάπησε την ίδια του την μορφή, του παρέδωσε όλα τα δημιουργήματα...

... Και τότε ο άνθρωπος είδε στην κατώτερη φύση την ωραία μορφή του Θεού κι όταν είδε το απέραντο κάλλος κι όλη την ενεργητικότητα των διοικητών να ενώνονται στην μορφή του Θεού, εκείνος μειδίασε από αγάπη, γιατί είδε την υπέροχη μορφή του ανθρώπου να αντανακλάται στο νερό και στην σκιά του πάνω στην γη. Κι αυτός βλέποντας την όμοια με αυτόν μορφή στο νερό την αγάπησε και θέλησε να κατοικήσει σε αυτήν. Κι αμέσως η βουλή έγινε ενέργεια και κατοίκησε στην άλογη μορφή. Και για αυτόν τον λόγο ο άνθρωπος είναι διπλός από όλα τα ζώα της γης: θνητός κατά το σώμα κι αθάνατος στην ουσία του». Λόγοι, Ι 12-15
Η πραγματική αιτία της Πτώσης του Ανθρώπου είναι να φροντίζει τα γήινα.
«Έτσι, λοιπόν, μετά την δημιουργία του «ουσιώδη» ανθρώπου, κι αφού έβλεπε, ο θεός, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φροντίζει όλα τα πράγματα αν δεν τον περιτύλιγε με υλικό ένδυμα, του έδωσε για κατοικία το σώμα προκαθόρισε, όλοι οι άνθρωποι να είναι τέτοιοι... έτσι που το ζωντανό ον να ικανοποιεί την διπλή του προέλευση, να θαυμάζει και να λατρεύει τα ουράνια σώματα, να φροντίζει και να κυβερνά τα γήινα.» Ασκληπιός, 8
« ... Αντίθετα ο άνθρωπος πλουτίστηκε με την θνησιμότητα για να γίνει πιο ικανός κι αποτελεσματικός στην εκπλήρωση ενός καθορισμένου σκοπού. Γιατί δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τον διπλό του σκοπό, αν δεν αποτελούνταν από τις δύο ουσίες κι έπρεπε να είναι το ένα ή το άλλο. Δεν θα μπορούσε να φροντίζει τα γήινα πράγματα και να αγαπάει την θεότητα.» Ασκληπιός, 9

Σχόλιο:
Στα παραπάνω αποσπάσματα βλέπουμε την δημιουργία, την καταγωγή, την δυαδικότητα και την πτώση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε «κατ’ εικόνα» του Θεού. Ο άνθρωπος, ως Νάρκισσος, αγάπησε την μορφή του, την αντανάκλασή του στον συγκεκριμένο κόσμο και συνειδητά επέλεξε να κατοικήσει στην άλογη μορφή. Η βαθύτερη αιτία είναι, όμως, ότι ο άνθρωπος «έπεσε» στην ύλη διότι όντας θεϊκός στην φύση δεν μπορούσε να φροντίζει τα όντα της γης κι έτσι πήρε υλικό «χιτώνα» για να εκτελέσει το πεπρωμένο του στην γη. Η φροντίδα αυτή δεν έχει να κάνει με την Βιβλική προτροπή για εκμετάλλευση των φυτών και των ζώων αλλά με μία φροντίδα που προϋποθέτει την αγάπη και τον σεβασμό στα κατώτερα βασίλεια.

Αγαπητέ Αννουνάκι όλα μας ενδιαφέρουν. Ειδικά οι Ινδιάνοι έχουν καταπληκτικούς μύθους. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι έχουν παρεμφερείς μύθους...

Edited by - ΠΛΩΤΙΝΟΣ on 23/12/2003 04:47:57[

Edited by - ΠΛΩΤΙΝΟΣ on 23/12/2003 04:50:54

23/12/2003, 15:54:51
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι όποιον αρχαίο πολιτισμό και να πιάσουμε θα βρούμε τόσο ενδιαφέρουσες μυθολογίες όσο και κοινά χαρακτηριστικά.

Ίσως "έπρεπε", μοιραία , να είναι και κοινά...

Απο ότι δε βλέπουμε, χάριν στην συμμετοχή του Πλωτίνου, η Ελληνική μυθολογία είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε συμβολισμούς αλλά και σίγουρα αποτέλεσε για κάποιους μεταγενέστερους την αρχική μήτρα.

Και....ο νοών νοήτω!

Παρόλα αυτά, θα ήθελα να έχω τις τοποθετήσεις των οπαδών (και μη) του δόγματος, μιάς και, όπως καλά γνωρίζουμε, πάνω στις συγκεκριμένες "Θεϊκές εντολές" σμίλεψαν ΠΟΛΛΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

Ίσως κουράζω κάποιους, αλλά οι συγκεκριμένοι μύθοι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ αποτελούν τον ΦΟΒΟ πολλών Ελλήνων. Ποιοί τον σπέρνουνε?
Αυτό περιμένω να ακούσω....

23/12/2003, 16:12:59
Καλησπέρα σε όλους!

Πολύ ωραίο θέμα και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση...

Το σημείο, το οποίο ανέκαθεν με προβλημάτιζε, είναι η ίδια η δομή και των δύο μύθων. Όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί: η διαφοροποίηση έγκειται στην απόδοση των ευθυνών και τη χρέωση του αμαρτήματος...

Αξιοσημείωτο είναι ότι η δομή του Βιβλικού μύθου στην ουσία οδηγεί στην τιμωρία των Πρωτοπλάστων. Και εξηγούμαι:

Στην περίπτωση του Προμηθέα, ο οποίος είναι ανθρωπόμορφος, το "αμάρτημα" διεπράχθη από εκείνον και εκείνος τιμωρήθηκε. Οι άνθρωποι δε συμμετείχαν στο "αμάρτημα", απλά ήταν οι αποδέκτες.

Στην περίπτωση των Πρωτοπλάστων, το "αμάρτημα" πάλι διεπράχθη από τους ιδίους, απλά είχαν υποκινηθεί από τον όφι (ζωώμορφος). Οι άνθρωποι εδώ συμμετείχαν στο "αμάρτημα" και συνεπώς τιμωρούνται.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 04/01/2004 20:41:44

23/12/2003, 17:14:18
Zadok,

πολύ εύστοχη η παρατήρηση σου φίλε μου.

Το θέμα με τον Βιβλικό μύθο είναι βέβαια κομματάκι μπερδεμένο. Τυχαία?? Χμμμμμμμ για να δούμε.

Το μπέρδεμα ξεκινάει απο την ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ του ενικού και του πληθυντικού κατ'αρχάς. Τόσο καλά!

Στο εβραϊκό πρωτότυπο, ο Θεός στη "Γένεση" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "Γιαχβέ" (που αναφέρεται ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ απο τον Μωυσή) αλλά ΕΛΟΧΙΜ.

Το θέμα είναι λοιπόν ότι Η ΛΕΞΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ, και αυτό είναι και η αιτία της μεταφραστικής (και όχι μόνο..) ανακολουθίας που εμφανίζεται όταν μιλά ο Θεός, που ξεκάθαρα μιλά ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ, σαν να μιλούν πολλά πρόσωπα (π.χ. σου είπαμε, σου απαγορεύσαμε) και το ίδιο ακριβώς ισχύει ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΑΝΙ (Αβρααμικό βλέπεις ΚΑΙ αυτό το ιερατείο εκ των τριών).

Αν επομένως χρησιμοποιήσουμε τον αρχικό όρο Ελοχίμ (δηλαδή "Οι Λαμπεροί") για τους (τον) Θεούς, αυτομάτως η πρώτη γραμμή της "Γένεσης" ακούγεται πιο σωστά κάπως έτσι "Εν αρχή εποίησεν οι Ελοχίμ τον ουρανόν και την Γήν.."
Παρομοίως και ο στίχος 26, "Και είπαν οι Ελοχίμ: Ας κάμωμεν άνθρωπον κατ'εικόνα ημών, καθ'ομοίωσιν ημών.."

Και αν διαβάσουμε τη διήγηση τουπερι Αδάμ και Παραδείσου, θα δούμε ότι ο Θεός μιλά στον ενικό προς τον Αδάμ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ ΣΤΟΝ...ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ!

Και τελικά γιατί εξορίστηκαν οι δυο τους ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ?

Επειδή φάγανε τον καρπό?

Και κάτι ακόμα: η έννοια του "Λαμπερού" είναι παλαιά αλλά και γνωστή για τους Ελληνες. "Ελ-λάς" σημαίνει "Πέτρα ηλίου" ή Λίθος του Θεού του Φωτός", αλλά και τους λίθους που πέταξαν προς τον ήλιο ο Δευκαλίωνας και η Πύρα, ,μετα τον κατακλυσμό, απο τις οποίες ξεπήδησαν οι "Ελ-ληνες"....

Πως τελικά κατέληξαν ΟΙ ΘΕΟΙ σε....έναν Γιαχβέ? (και αϊντε τώρα να εξηγήσεις στους ιουδαιοχριστιανούς ποιός "χριστός", ποιές προφητείες, και αστα να πάνε!!).

24/12/2003, 00:50:02
quote:
Πως τελικά κατέληξαν ΟΙ ΘΕΟΙ σε....έναν Γιαχβέ? (και αϊντε τώρα να εξηγήσεις στους ιουδαιοχριστιανούς ποιός "χριστός", ποιές προφητείες, και αστα να πάνε!!).

Και για να τους μπερδεψουμε ακομα περισσοτερο, να πουμε οτι, το Elohim ειναι απο το Eloah (ALH), το οποιο ειναι ΘΥΛΗΚΟ ονομα!
Ο πληθυντικος του Eloah δινει τους Elohim, αλλα εδω εχει ακομα ενα παραδοξο, γιατι η καταληξη -im, ειναι καταληξη στον πλυθηντικο, αλλα των ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ονοματων!
Αντιστοιχο στα Ελληνικα θα ηταν, Η ΘΕΑ και αντι να γινει ΘΕΕΣ, γινεται ΘΕΕΝΟΙ.

Συνοπτικα, αναφερεται σαν IHVH ELOHIM (ΙΕΧΩΒΑ ΕΛΟΧΙΜ) και αντιστοιχει στο ΜΠΙΝΑ, στον Κρονο.
Για τον Ιουδαϊσμο, ο θεος που λατρευουν ειναι ο Κρονος, σε αντιθεση με τους προγονους μας που θεωρουσαν εαυτους παιδια του Ουρανου (και της Γης).
Τωρα βεβαια το οτι ο Κρονος (κυβερνητης του Αιγοκερου) παριστανεται με το κεφαλι της κατσικας και με την ανεστραμενη πενταλφα (συμβολα σημερα του Σατανα) και το οτι ο ΜΠΑΦΟΜΕΤ ειναι Ο ΙΕΧΩΒΑ και οτι....
Σταματω γιατι διαισθανομαι οτι καποια μυαλα αρχισαν να ...καπνιζουν!

24/12/2003, 00:59:36
Κοίτα να δεις σύμπτωση: και τώρα στον Αιγόκερω είμαστε και τα Χριστούγεννα ή όπως αλλιώς θέλετε ...γεννα στον Αιγόκερω είναι όλα!!!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 04/01/2004 20:42:53

24/12/2003, 02:00:38
quote:
Τωρα βεβαια το οτι ο Κρονος (κυβερνητης του Αιγοκερου) παριστανεται με το κεφαλι της κατσικας και με την ανεστραμενη πενταλφα (συμβολα σημερα του Σατανα) και το οτι ο ΜΠΑΦΟΜΕΤ ειναι Ο ΙΕΧΩΒΑ και οτι....Σταματω γιατι διαισθανομαι οτι καποια μυαλα αρχισαν να ...καπνιζουν!

Τον γύρισες πολύ πίσω τον χρόνο αγαπητέ Πασχάλη...., ίσα με την Ατλαντίδα ας πούμε..?