- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
2. Αγαπητέ φίλε Πλωτίνε πιστεύω σε ένα Θεό τρελό από αγάπη για κάθε πλάσμα του και όχι σε ένα αποκύημα φόβου ή ΘΕΟΥΛΗ όπως υποτιμητικά αναφέρει ο Πλάτωνας.
Για αυτό και μερικές φορές τρελαίνομε….
Να δεις εγώ πως τρελαίνομαι αγαπητέ Αναστημένε, όταν το 1 είναι καθαρά φιλοσοφική θέση, όσο για το 2, αποκύημα φόβου, είναι αυτό που συναντώ στους πιστούς.
Εγώ παντός πηγαίνω εκκλησία, (για δικούς μου λόγους), έτσι και αλλιώς ο θεούλης με ανέχεται… και ακόμα δεν με κεραύνωσε! ![]()
Έλα λοιπόν να σε ξεναγήσω, σε ένα ΙΤΑΛΙΚΟ Καθεδρικό Ναό, και ίσως να τύχω, της επιείκειας σου.
Το Σάββατο είχα πάει επίσκεψη στην πόλη Padova, και μπήκα στον καθεδρικό Ναό της. (Άγιος Αντώνιος… βλέπεις συμπτώσεις.
)
Ο Άγιος Αντώνιος λοιπόν, φαίνεται από τους τρόπους και την ζωή, πως ήταν σεμνός και αφοσιωμένος. Μετά από 700 χρόνια, είναι πολύ γνωστός στους ιταλούς, και υπάρχει μεγάλη κοσμοσυρροή, ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες.
Έχει και WebCamera LIVE, μα δεν το ξέρα Aναστημένε, ειλικρινά θα σε χαιρέταγα.
Μέσα, ο Ναός, έχει απεικονίσεις από γνωστούς ιταλούς καλλιτέχνες, και αρέσκομαι να τις παρατηρώ, μάλιστα έχω και μια μικρή Digital στην τσέπη, με αρκετά Pixel και μνήμη. Όταν κάτι μου προξενεί περιέργεια, κλικ, και στον υπολογιστή αργότερα κοιτάζω τις λεπτομέρειες.
Μα νατον, λοιπόν, κουνιστός και λυγιστός να φτάνει ο καθολικός ιερέας, και να μου υποδεικνύει με κόσμιο τρόπο, να εξαφανίσω την μηχανή. Υπακούω φυσικά, μα καθότι είμαι λίγο περίεργος από φύση μου, ερωτώ τον ιερέα αν υπάρχουν σε καρποσταλ οι εικόνες που με ενδιαφέρουν. Βέβαια και υπάρχουν, εκτος αυτου ο Ναός διαθέτει τρεις αίθουσες multimedia,
με τα θαύματα του Άγιου, και πάμπολλες εικόνες να αγοράσει κανείς, για την ενίσχυση και της εκκλησίας.
Εμ πως, τσάμπα τα θέλεις βρε Πλάτωνα?
Ξέρεις πως για να δεις από κοντά λίγο Giotto,
http://www.protec.it/santo/scrovegni.htm
θέλει είσοδο 12 ευροπουλα? ![]()
Πάμε παρακάτω. Κάνω ένα γύρω στο Ναό,και τι να δω?
Όλος ο κόσμος να κάνει ουρά μπρος σε ένα τάφο, που στο πίσω μέρος, ακουμπάει η απόγνωση... και ο φόβος,

και άκουσον άκουσον!
Λίγα μέτρα μακρύτερα, πάνω σε ενα μεγαλόπρεπες ύψωμα από μάρμαρα με χρυσάφια, σε αεροστεγώς κλεισμένο γυαλί,
η κομμένη γλώσσα του άγιου,![]()

η γνάθος ![]()

και το λαρύγγι του,![]()
μαυρισμένα μα αναγνωρίσιμα!
Τι άλλο να πω βρε Αναστημένε?
Μηπως δεν τα εχουμε και εμεις τα ιδια?
Για τις αίθουσες multimedia?
Τυφλά να έχει το χολυγουντ, μιας και δείχνει τα θαύματα του αγίου με τρόπο, που ο πιστός πέφτει στα γόνατα και προσεύχεται!
Άντε να σου πω δυο τρία του, σπάνια.
1. Δεν άκουγαν οι άνθρωποι το κήρυγμα του Αγίου, και τότε ο Άγιος απευθύνθηκε στη θάλασσα! Και ως εκ θαύματος, όλα τα ψάρια βγήκαν στην επιφάνεια, σηκώθηκαν στις ουρές τους, και υποκλίθηκαν στον Άγιο.
2. Ένα Μικρό παιδάκι, *(δυο μηνών) που ο πατέρας του δεν το αναγνώριζε σαν δικό του, μπροστά στο Άγιο άρχισε να μιλαει, απευθύνθηκε στον πατέρα του, και του είπε¨.
Εσύ είσαι ο πραγματικός μου Πατέρας.
Έτσι ο πατέρας πείσθηκε πως η γυναίκα του ήταν πίστη, την αγκάλιασε και γύρισαν ευτυχισμένοι στο σπίτι τους.
3. Είχε κοπεί από τη βάση το πόδι ενός πιστού, μα ο Άγιος το ακούμπησε, και κόλλησε.
Μολις αναψαν τα φωτα....να το κλάμα, κορόμηλο.
Κατόπιν αυτού, οι πιστοί με κόκκινα μάτια από την συγκίνηση, άφηναν στην έξοδο χαρτονομίσματα των 20 εύρο (και βαλε), για να τους έχει καλά ο Άγιος.
Τώρα αγαπητέ Αναστημένε, τι είναι πιο κοντά στο 1 και τι στο 2?
Η Φιλοσοφική βλέψη, που αγκαλιάζει την ομορφιά και αλήθεια, και ελευθερώνεται από κάθε φόβο και πρότυπο?
Η,
οι κρεμασμένες γλώσσες και τα λαρύγγια, με τις εξωπραγματικές χολιγουντιανικες παρουσιάσεις, που βασίζονται στο φόβο και στην τιμωρία.... κάποιου τιμωρού ΘΕΟΥΛΗ ?
(κατάλαβες για ποιον θεουλη μιλάω τώρα?)
Ξεχασα την περιηγηση,
(για την μορφωση του φιλου μας... SCWABE!
)
Αναστημενε,
καλα παιδια βρε ειμαστε, οι παπαδες ειναι..
Οργανωσαν... την αγαπη!
Αληθεια, τι θα σκεφτοταν ο Χριστος για ολα αυτα, αναρωτηθηκες ποτε σου?
Αγαπητέ Αναστημένε,
κάνοντας μια περιληπτική αναφορά των απόψεων σου γράφεις:
Αντιθέτως κατά τη γνώμη μου για να φτάσεις στην πνευματική τελείωση – θέωση πρέπει να ελευθερωθείς από οποιαδήποτε πνευματικά πρότυπα (γιατί ο θεός είναι άγνωστος κατά την ουσία Του) και να αφήσεις την δημιουργική δύναμη του θεού ή την αγάπη του θεού ή την χάρη του θεού να σε οδηγήσει σε Αυτόν.
Δεν καταλαβαίνω πως αφού δέχεσε ότι ο "Θεός" είναι άγνωστος κατά την ουσία του και επίσης ότι πρέπει να ελευθερωθείς απο οποιαδήποτε πνευματικά πρότυπα, στην συνέχεια δηλώνεις υποταγή στην δημιουργική δύναμη, την χάρη και την αγάπη του Θεού για να βρεθείς δίπλα του προφανώς ως πιστός δούλος του???!!!
Πως εννοείς την Ελευθερία???!!!
Κι αν ο "Θεός" σου δεν είναι πνευματικό σου πρότυπο τότε τι είναι???!!!
Κι αφού δηλώνεις ότι σου είναι άγνωστος κατά την ουσία του δηλ. ουσιαστικά άγνωστος, πως του αποδίδεις ιδιότητες - δυνατότητες όπως γράφεις:
Μα Θεία χάρη είναι τα πάντα. Το ότι ζούμε είναι θεία χάρη, το ότι αναπνέουμε είναι θεία χάρη, το ότι υπάρχουμε είναι θεία χάρη.
Γιατί η ύπαρξη μας είναι η απόδειξη της Αγάπης και της χάρης του θεού.
Θεία χάρη είναι η Αγάπη, είναι η δημιουργική δύναμη του θείου που από το μηδέν δημιουργεί την ΥΠΑΡΞΗ.
Η χάρη του θεού είναι η ενέργεια που συντηρεί τα πάντα, είναι αυτή που εμψυχώνει το θαύμα της ζωής.
Η χάρη του Θεού είναι καθαρτική – εξαγνιστική ενέργεια.
Κι όλα αυτά που αναφέρεις τι είναι? Δεν αποδίδεις χαρακτηριστικές ιδιότητες - δυνατότητες σε κάποιον που δεν γνωρίζεις όπως ο ίδιος ομολογείς?? Και μάλιστα με αποδείξεις???
Κι εδώ καταλήγεις κάνοντας άλλον ένα συλλογιστικό ακροβατισμό:
Εδώ δεν συμμετέχουν όλα τα όντα αλλά μόνο αυτά που είναι ικανά να αναγνωρίσουν αυτή την εξαγνιστική ενέργεια, να την αναζητήσουν και πάνω από όλα να εκφράσουν θεληματικά και ελεύθερα την πορεία τους προς αυτή.
Δεν αναιρείται η άφατη υπόσταση του θεού γιατί δεν αποδίδουμε σκοπούς αλλά αναγνωρίζουμε τη δράση-αγάπη του θείου. Και αυτή τη δράση-αγάπη δεν την συνδέουμε με την θεία υπόσταση αλλά με τις ΘΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ με τις οποίες μπορεί ο άνθρωπος να έρθει σε επαφή.
Δεν αποδίδεις σκοπούς στην άφατη υπόσταση του Θεού αλλά... αναγνωρίζεις τη δράση - αγάπη του ..θείου?? η οποία όπως γράφεις δεν συνδέεται με την θεία υπόσταση{??!!} αλλά ...με τις θείες ενέργειες με τις οποίες μπορεί ο άνθρωπος να έρθει σε επαφή...
Εδώ προφανώς εννοείς τις "επιθυμίες", το "πάθος", τον "έρωτα", την "αναζήτηση"...
Φίλε μου ειλικρινά πιστεύω ότι σε τελική ανάλυση όλοι για το ίδιο πράγμα μιλάμε απλά κάποιοι εξ ημών είναι πιο συντηρητικοί... φοβούνται ίσως το τελικό "άλμα" ή νοιώθουν "γυμνοί" ή είναι προσκολημένοι σε "ετικέτες"...
Επειδή σου αρέσει να παραθέτεις κείμενα και σκέψεις διαφόρων σημαντικών προσωπικοτήτων θα μου επιτρέψεις να γράψω λίγες γραμμές απο τους στοχασμούς ενός νομπελίστα ποιητή μας, του Ελύτη.
Γράφει ο Ελύτης:
Για να διακρίνουμε τους κόμπους στο νήμα που μες απο τους αιώνες τεντώνεται και μας βοηθά να σταθούμε όρθιοι πάνω σ' αυτήν τη γή, μας χρειάζεται η διαφάνεια.
Απο τον Ηράκλειτο έως τον Πλάτωνα, και απο τον Πλάτωνα έως τον Ιησού, διακρίνουμε αυτό το "δέσιμο" που φτάνει κάτω απο διάφορες μορφές ως τις μέρες μας, και μας λέει περίπου το ίδιο ότι εντός του κόσμου τούτου, εμπεριέχεται και με τα στοιχεία του κόσμου τούτου, ανασυντίθεται ο άλλος κόσμος, ο "πέραν", η δεύτερη πραγματικότητα, η υπερτοποθετημένη επάνω σ' αυτήν, όπου παρά φύσιν ζούμε. Είναι μια πραγματικότητα που την δικαιούμαστε, και που απο δική μας ανικανότητα δεν αξιωνόμαστε.
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι σε εποχές υγιείς το Κάλλος ταυτίστηκε με το Αγαθόν και το Αγαθόν με τον Ήλιο. Κατά το μέτρο που η συνείδηση καθάρεται και πληρούται με φώς, τα μελανά σημεία υποχωρούν και σβήνουν αφήνοντας κενά που -όπως ακριβώς στους φυσικούς νόμους- τα αντίθετα του έρχονται να πληρώσουν τη θέση τους.
Κι αυτό, με τέτοιον τρόπο που τελικά το δημιουργημένο αποτέλεσμα να στηρίζεται και στις δύο πλευρές, θέλω να πω στο "εδώ" και στο "επέκεινα". Ο Ηράκλειτος δεν είχε ήδη μιλήσει για μιαν "εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίην".
του άγραφου χώρου επήρε την ψυχή μου,
την πήρε απο τότε και την πήγεν
απάνω απο τον ίλιγγον, απάνω
κι απ' τον φόβο, μέσα στην Νεφέλη
της τρικυμίας και μ' άνοιξε τα μάτια
στις αστραπές και φύσηξε βαθιά μου
την πνοή του μυστηρίου, τον τεράστιο
του Μυστηρίου παλμό μες στην καρδιά μου.
Φιλικούς χαιρετισμούς
Παίς ειμί γας και ουρανού αστερόοντος
αυτάρ γένος εμοί αθάνατον
Ορφέας
Αγαπημένη φράση του Άγγ. Σικελιανού

Δεν υπάρχει καμιά ακροβασία σε αυτά που γράφω.
Δυστυχώς δεν παρακολούθησες από την αρχή τις παραθέσεις που έκανα και δεν έκανες το κόπο να τις διαβάσεις.
Στην τρίτη σελίδα αυτού του τοπικ γράφω για τον διαχωρισμό ΟΥΣΙΑΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ του θείου που αποτελεί βασική διδασκαλία των χριστιανών πατέρων.
Επίσης υπάρχει και συγκεκριμένη αναφορά για ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ που οδηγεί στην έλλειψη προτύπου όπως αναφέρω.
Εάν έχεις τη διάθεση μελέτησε τα και συζητάμε ότι θέλεις.
Τέλος να σου πω και κάτι ακόμα. Το πρότυπο δεν βρίσκεται μόνο στο δόγμα αλλά βρίσκεται και στην εσωτερική βεβαιότητα για την γνώση του δρόμου....
Χρειάστηκε χρόνος για να διαβάσω τουλάχιστον εγώ τα προηγούμενα κείμενα σου και να κατανοήσω αυτά που θέλεις να πεις.
Έπειτα θα σχολιάσω. Εάν δεν σχολιάσω δεν θα σημαίνει απαξίωση αλλά απλά σιωπή.
Θέλω να κάνω κάποιες αρχικές παρατηρήσεις :
quote:
η πραγματικότητα των πραγμάτων που μας παρέχει η φαντασία
Πως εννοείς τον όρο φαντασία; Μπορεί η φαντασία να μας δώσει την πραγματικότητα;;
quote:
Μόνο ένας μυημένος μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το θαύμα, που άδηλοι νόμοι κρύβουν το γίγνεσθαι του.
Ποια είναι η μύηση;
quote:
Σημασία έχει η αναπνοή της αθανασίας
Πως επιτυγχάνεται;
quote:
Ένα σύγχρονο είδος μαγείας ο μηχανισμός της οποίας οδηγεί στην ανακάλυψη της αληθινής μας πραγματικότητας με αφετηρία τον ιδεαλισμό στην επίτευξη μιας απελευθέρωσης απ' όλα τα δεσμά και μιας δικαιοσύνης μέσα στο απόλυτο φως..
Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός;;;
Συγνώμη για τις πολλές μου ερωτήσεις αλλά η φιλοσοφία εάν δεν είναι δημιουργική γίνεται φιλολογία. Δεν υπονοώ τίποτα απλά δίνω το στίγμα της εδώ παρουσίας μου.
Ασφαλώς η προσωπική πορεία του καθενός είναι απαράβατος όρος για την πνευματική του πορεία (κανείς εδώ μέσα δεν μπορεί να μυήσει τον άλλο), αλλά από τη στιγμή που ο καθένας μας σκιαγραφεί ή περιγράφει με ακρίβεια μια προσωπική ατραπό (ανάλογα του πόσο την έχει βιώσει) πιστεύω ότι είναι ευκαιρία για τον καθένα να αντλήσει πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να πράξει εάν θέλει.
Αυτή τη ευκαιρία ζητώ να αντλήσω από αυτά που παραθέτεις.
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο τόπικ
Αγαπητέ Αναστημένε,
μου γράφεις:
Θέλω να κάνω κάποιες αρχικές παρατηρήσεις :
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
η πραγματικότητα των πραγμάτων που μας παρέχει η φαντασία
--------------------------------------------------------------------------------
Πως εννοείς τον όρο φαντασία; Μπορεί η φαντασία να μας δώσει την πραγματικότητα;;
quote:
Μόνο ένας μυημένος μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το θαύμα, που άδηλοι νόμοι κρύβουν το γίγνεσθαι του.
Ποια είναι η μύηση;
quote:
Σημασία έχει η αναπνοή της αθανασίας
Πως επιτυγχάνεται;
quote:
Ένα σύγχρονο είδος μαγείας ο μηχανισμός της οποίας οδηγεί στην ανακάλυψη της αληθινής μας πραγματικότητας με αφετηρία τον ιδεαλισμό στην επίτευξη μιας απελευθέρωσης απ' όλα τα δεσμά και μιας δικαιοσύνης μέσα στο απόλυτο φως..
Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός;;;
Συγνώμη για τις πολλές μου ερωτήσεις αλλά η φιλοσοφία εάν δεν είναι δημιουργική γίνεται φιλολογία. Δεν υπονοώ τίποτα απλά δίνω το στίγμα της εδώ παρουσίας μου.
Θα αρχίσω απο την τελευταία σου παρατήρηση - αιχμή, {την δέχομαι ως καλοπροαίρετη }. Η Φιλο-λογία όπως λέει κι η λέξη ασχολείται με τον Λόγο. Ο φιλοσοφών Φιλόλογος μεταχειρίζεται τις λέξεις σαν ξόρκια που διαλύουν την ομίχλη και ξαστερώνουν την όραση, που μεταβάλουν το κοινό σε συναρπαστικό το ασήμαντο σε σημαίνον ή πολυσήμαντο.
Παραδειγμα τρανό η ποίηση, ο ποιητικός λόγος, ο ρόλος του ποιητή κι η ικανότητα να ανασυνθέτει τον κόσμο κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Μη μόνον, όσα βλέπετε πιστεύετε, των ποιητών το βλέμμα είναι οξύτερον μας λέει ο Καβάφης.
Ο Πλάτων είπε οτι οι ποιηταί εκφράζουν μεγάλα νοήματα χωρίς να το συνειδητοποιούν.
Η γλώσσα θεωρείται μόνον ως μέσον μεταγραφής, ένα μέσο έκφρασης ορισμένων πεποιθήσεων η κοινοποίησης μιας νοητικής κατάστασης. Η αληθινή ποίηση όμως είναι πάντα μια δημιουργία μέσα απο την γλώσσα κι οι ιδέες γεννιούνται την ίδια στιγμή που γεννιέται η ρηματική τους έκφραση.
Ο παράγοντας "γλώσσα", επομένως, παίζει σημαντικό ρόλο.. Δεν αποτελεί απλώς ένα μέσον επικοινωνίας αλλά είναι το μυστικό κλειδί της "αναπαρθένευσης" του λόγου που τον φθείρει η καθημερινή συναλλαγή.
Αναρωτιέσε αν η φαντασία μπορεί να μας δώσει την πραγματικότητα?
Τι εννοείς "πραγματικότητα"?
Μπορείς να ορίσεις την "πραγματικότητα" στο ορατό, στο αισθητό, στο "νυν έχον" ή στο αόρατο, το νοούμενο, στο "δυνατόν γενέσθαι"!
Αυτήν την "πραγματικότητα" που μας υπερβαίνει εννοώ. Κι αυτήν μόνον με την φαντασία και το πνεύμα μπορούμε να την αντιληφθούμε κι όχι με την αίσθηση της οράσεως.
Η προσέγγιση στον κεντρικό πυρήνα, την κίνηση που ανακαλύπτει κανείς να σημειώνεται μέσα στη στιγμή όταν καταφέρνει να την ανοίξει και να της δώσει διάρκεια.
Να ανοίξει κανείς την στιγμή σημαίνει να μπεί μέσα στον εαυτό του, μέσα στην προσωπική του διάσταση και να της δώσει μια υπερφυσική διάρκεια όπου χάνεται η αίσθηση της λύπης ή της χαράς γιατί μπαίνουμε σε μια άλλη διάσταση πιο πλατιά όπου οι κατατάξεις κι οι ποιοτικές μας εκτιμήσεις δε μετράνε. Εκεί που προσεταιρίζεσε την αντίφαση σου.
Η χαρά κι η θλίψη, το ναι και το όχι, το πάθος και η έκσταση, το όνειρο και η δράση συναντιούνται συμφιλιώνοντας το θάνατο με την ζωή. Στον κεντρικό και μοναδικό πυρήνα του εαυτού μας, το αρχέτυπο Είναι, πέρα απο τις πιθανές ταλαντεύσεις μεταξύ των αντιθέτων.
Με ρωτάς:
Η "μύηση", πως επιτυγχάνεται, ποιός είναι ο μηχανισμός...?
Φίλε μου, περιμένεις να σου πω πως να βρείς τον δρόμο της ψυχής σου??!!!
Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι τον "Παράδεισο" και την "Κόλαση" την χτίζουμε μόνοι μας.
Η "μοίρα" μας βρίσκεται στα χέρια μας. Οι δρόμοι της ψυχής είναι παράξενοι.. κι οι "αγκιλώσεις" πολλές και διαφορετικές στον καθένα απο μας...
".... Το λευκό αναζήτησα ως την ύστατη ένταση του μαύρου.
Την ελπίδα ως τα δάκρυα
Την χαρά ως την άκρα απόγνωση
....
...........
Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς γυρίζω
Στο αγιάζει των χειμώνων στην μόνη ακτή του κόσμου
Που να βρώ την ψυχή μου
Το τετράφυλλο δάκρυ!
.................
...................
..Και αυτός αλήθεια που ήμουνα.
Ο πολλούς αιώνες πρίν.
Ο ακόμα χλωρός μες στην φωτιά.
Ο άκοπος απο τον ουρανό.
{Άξιον Εστί}
Κλείνοντας σε διαβεβαιώ οτι σε "διάβασα", κι ότι σου έγραψα, θέλω να σε παρακαλέσω να τα "ψάξεις", γιατί πιστεύω ότι όντως είμαστε πολύ "κοντά", αν ο καθένας μας δει τον "εαυτό του" έξω απο ομαδικές ιδεοληψίες, αυτούσιο και μοναδικό.
Γράφει ο Ελύτης:
Ελπίζοντας στην επίτευξη μιας απελευθέρωσης απ' όλα τα δεσμά και μιας δικαιοσύνης που θα ταυτιζόταν με το απόλυτο φως, είμαι ένας ειδωλολάτρης που, αθέλητα καταλήγει στην χριστιανική αγιότητα!
Να'σαι καλά!

quote:
Πως εννοείς την Ελευθερία???!!!
Αναρωτιέμαι εάν Ελευθερία είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επιλέγει μεταξύ πολλαπλών προσφερομένων δυνατοτήτων, ή μήπως η ικανότητα του να επιλέγει εκείνη τη δυνατότητα που τον καθιστά αληθινό άνθρωπο;
Η σημερινή εποχή μοιάζει πολύ συχνά να δίνει νόημα στην ελευθερία μέσα από την πολλαπλότητα των επιλογών. Όσο περισσότερες επιλογές έχουμε, τόσο περισσότερο ελεύθεροι είμαστε ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.
Αγνοούμε όμως πως η ελευθερία σημαίνει την απεξάρτηση από τα δεσμά των παθών μας, ώστε να μπορούμε ανεπηρέαστοι να προχωρούμε κάθε φορά σε εκείνη την επιλογή που μας καθιστά γνήσιους ανθρώπους, αληθινά πρόσωπα.
Αυτό σημαίνει ότι η αυθεντικότητα της επιλογής μας δεν εξαρτάται από το πλήθος των προσφερομένων δυνατοτήτων, γεγονός που ενδεχομένως αυξάνει τον εγωισμό μας.
Αυτό που χρειάζεται είναι ο φωτισμός του νου μας χάρις στα πνευματικά αγωνίσματα, η απορρέουσα καθαρότητα της καρδιάς μας και η καλλιέργεια της κρίσης μας που εκβλύζει από αυτή, ώστε να μπορούμε όχι απλώς να κάνουμε χρήση της ελευθερίας μας, αλλά να τη βιώνουμε βαθιά μέσα μας και να σφραγίζει την ζωή μας.
Σε κάθε στιγμή της ζωής μας στέκουμε μπροστά σε σταυροδρόμια που μας καλούν να τα βαδίσουμε. Ελεύθερους δεν μας κάνει η στάση μας μπροστά τους, αλλά η ικανότητά μας να διαβούμε το καλύτερο από αυτά.
Κανείς δεν μπορεί να μας υποδεικνύει κάθε φορά την σωστή επιλογή. Είμαστε εμείς που έχουμε τη μεγάλη ευθύνη της αξιολογικής κρίσης και της τελικής επιλογής, ανάλογα με τα κριτήριά μας, με τις αρχές μας, με την παιδεία μας.
Γι’ αυτό χρειάζεται να αποκτήσουμε παιδεία, καλλιέργεια και φωτεινές αξίες ζωής, ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε υγιή κριτήρια και ευθεία αξιολογική κρίση. Είμαστε εμείς που θα ζήσουμε την ελευθερία μας.
Γι’ αυτό και η ελευθερία είναι, όπως και κάθε άλλη αρετή, ένα δύσκολο αγώνισμα της πνευματικής Ολυμπιάδας. Θέλει υπομονή και επιμονή για να την εξαρτήσουμε από την υγιή κρίση, την καθαρή και αποδεσμευμένη από τα πάθη καρδιά και την οξυμένη διάνοια. Θέλει καλλιέργεια, σπουδή και μαθητεία.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ
Υπάρχουν ορισμένες έννοιες, σε ότι γράφεις, που αξίζουν προσοχής.
Όταν λες, πως ελεύθερους δεν μας κάνει η στάση μας, μα η ικανότητα μας να διαβούμε το καλύτερο από αυτά.
Α. Πως είσαι σίγουρος ποιο είναι το καλύτερο? Το καλύτερο εχει μετρο, (καλυτερο απο κατι αλλο)
Β. Δεν έχει πάντα πρότυπο αρα και εκλογή?
Γ. Δεν έχεις αμφιβολίες, μήπως η εκλογή σου είναι λάθος?
Δ. Και ας πούμε πως είμαστε ικανοί να διαβούμε το καλύτερο μονοπάτι. Τότε η ελευθερία, και κατά συνέπεια η αλήθεια, είναι θέμα ικανοτήτων.![]()
Άρα,
Το μακάριοι οι πτωχοί το πνευματι,
και το
ο έχων καθαρή καρδία, θεό οψεται,
εδώ πως χωράνε?
Ε. Πώς συμβιβάζονται,
Ελεύθερους δεν μας κάνει η στάση μας μπροστά τους, αλλά η ικανότητά μας να διαβούμε το καλύτερο από αυτά.
Με κάτι που έγραψες λίγο πιο πάνω?
Αντιθέτως κατά τη γνώμη μου για να φτάσεις στην πνευματική τελείωση –θέωση πρέπει να ελευθερωθείς από οποιαδήποτε πνευματικά πρότυπα (γιατί ο θεός είναι άγνωστος κατά την ουσία Του) και να αφήσεις την δημιουργική δύναμη του θεού ή την αγάπη του θεού ή την χάρη του θεού να σε οδηγήσει σε Αυτόν.
Ζ. Τέλος, θα γνωρίζεις πως ο Παύλος πριν γίνει Χριστιανός, διάβασε φιλοσοφία (Και ο Αυγουστίνος, κοίτα σύμπτωση, οι ιδρυτές του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ
)
Μα κάπου θα βρεις,
ΟΧΙ εσείς, μα η ΑΛΗΘΕΙΑ θα σας ελευθερώσει…
Και για να συμπληρώσω, από εκεί που τα διάβασε,
Εσείς, το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι ΚΑΘΑΡΣΗ…
Η. Ετσι, για να καθαρίσεις τον Εαυτό σου, δεν χρειάζεται κανένα μονοπάτι, καμία επιλογή, γιατί απλά ο εαυτος σου, είναι κάθε στιγμή μπροστά σου, με τις σκέψεις και τις πράξεις του.
Γι’ αυτό και η ελευθερία είναι, όπως και κάθε άλλη αρετή, ένα δύσκολο αγώνισμα της πνευματικής Ολυμπιάδας. Θέλει υπομονή και επιμονή για να την εξαρτήσουμε από την υγιή κρίση, την καθαρή και αποδεσμευμένη από τα πάθη καρδιά και την οξυμένη διάνοια. Θέλει καλλιέργεια, σπουδή και μαθητεία.
Βλέπεις το λάθος που είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη?
ΙΣΜΟΙ και Άγιοι, βάλθηκαν να φέρουν σε δικά τους μέτρα και σταθμά, (Αγώνισμα, Ολυμπιάδες, κρίση…κλπ κλπ) κάτι που στην ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ, όπως και έγραψες, και για να συμπληρώσω, ΑΧΡΟΝΟ.
Εμ δεν γίνεται αδερφέ,
Γνωστό και Άγνωστο,
Γίγνεσθαι και Άχρονο,
στο ίδιο ΤΣΟΥΚΑΛΙ…
Αμα νομιζεις πως γινομαι Τσιμπουρι, πες το μου Αναστημενε, δυναμαι να γραφω και χωρις να κανω διαλογο, μιας και δεν προσπαθω να περασω ΟΥΔΕΝ!
Η ερευνα, βασιζεται στο τι δεν ειναι αληθεια,
και αυτο δυναμαι να το δω,
ας ειναι καλα ο Σωκρατης,
Οσο για το Θεο,
(γινεται θεουλης μεσα στα μυαλα των... ισμοπαρμενων )
και την αληθεια,
προτιμω να κανω, οτι εκανε και ο ιδιος.
Σπανια μιλαγε.
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 23/03/2005 18:24:02
Φίλε Αναστημένε,
ξεκινάς να γράφεις:
Αναρωτιέμαι εάν Ελευθερία είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επιλέγει μεταξύ πολλαπλών προσφερομένων δυνατοτήτων, ή μήπως η ικανότητα του να επιλέγει εκείνη τη δυνατότητα που τον καθιστά αληθινό άνθρωπο;
Συνεχίζεις:
..................
Σε κάθε στιγμή της ζωής μας στέκουμε μπροστά σε σταυροδρόμια που μας καλούν να τα βαδίσουμε. Ελεύθερους δεν μας κάνει η στάση μας μπροστά τους, αλλά η ικανότητά μας να διαβούμε το καλύτερο από αυτά.
Και καταλήγεις:
...............
Κανείς δεν μπορεί να μας υποδεικνύει κάθε φορά την σωστή επιλογή. Είμαστε εμείς που έχουμε τη μεγάλη ευθύνη της αξιολογικής κρίσης και της τελικής επιλογής, ανάλογα με τα κριτήριά μας, με τις αρχές μας, με την παιδεία μας.
Αυτή τη συλλογιστική την θεωρώ "ακροβασία". Ξεκινάς τον συλλογισμό σου λάθος και φυσικά οδηγείσε σε λάθος συμπεράσματα.
Η Ελευθερία δεν είναι επιλογή καλέ μου φίλε. Είναι η ύπατη κατάσταση ο πυρήνας όπου λειτουργεί, αναπνέει, και δημιουργεί το αρχέτυπο "Είναι" ή ο "Θεός" ή όπως αλλιώς σου αρέσει να το λές.
Γράφει ο Καζαντζάκης: "Δεν πιστεύω, δεν ελπίζω, είμαι λέφτερος!"
Νομίζω ότι είναι η καλύτερη περιγραφή του Θεού που γράφτηκε ποτέ!
Η Ελευθερία είναι μια φανταστική έννοια κι οφείλουμε να πολεμούμε πάντα γι' αυτή τη φανταστική ελευθερία, και να μας δίνεται έστω κι η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αποκτήσουμε έστω κάποιες στιγμές της, όταν η σκέψη προσεγγίσει τον κεντρικό πυρήνα του εαυτού μας πέρα απο τις πιθανές ταλαντεύσεις μεταξύ των αντιθέτων, το ολοκληρωμένο "Είναι"...
Η οδός προς την Ελευθερία είναι ένας συνεχής "απελευθερωτικός" αγώνας
Ένας αγώνας να κινούμαστε όσο πιο ελεύθερα γίνεται στο χώρο, επεκτείνοντας τον μέχρι την απόλυτη διαφάνεια κι εννοώ ότι πίσω απο ένα συγκεκριμένο πράγμα μπορεί να φανεί κάτι διαφορετικό και πίσω απ' αυτό κάτι άλλο κ.ο.κ. Όσο πιο ελεύθερο είναι το "βλέμμα" μας τόσο πιο εύκολα ανακαλύπτουμε έναν άγνωστο πρωτόγνωρο κόσμο, ανεξερεύνητο. Δεν μιλώ για τη φυσική ικανότητα να συλαμβάνει κανείς τ' αντικείμενα σε όλες τους τις λεπτομέρειες αλλά για τη μεταφορική, να κρατά την ουσία τους και να τα οδηγεί σε μια καθαρότητα τέτοια, που να υποδηλώνει συνάμα την μεταφυσική τους σημασιολογία...
Φίλε μου πρέπει να φύγω κι έτσι κλείνω λίγο βιαστικά. Ελπίζω οτι ήμουν αρκετά σαφής στην άποψη μου περί "Ελευθερίας" και την σημαντικότητα της στην σκέψη...
Να 'σαι καλά!

Αγαπητέ αναστημένε, η «Θεία χάρη» η θεία αγάπη η δημιουργική δύναμη του Θείου που από το μηδέν δημιουργεί την ΥΠΑΡΞΗ, αποτελεί κοινή συνισταμένη για όλες τις θρησκείες, αλλά και την Ελληνική φιλοσοφία, καθώς για την αρχαιοελληνική σκέψη φιλοσοφία και θεολογία δεν δρούσαν ανταγωνιστικά ή ξεχωριστά.
Η δημιουργική δύναμη για τους Έλληνες φιλόσοφους ονομάζεται «Έρως». Διάμεσο του Φάνη Έρωτα δημιουργήθηκε το Ορφικό Ωόν , από όπου προήλθε το σύμπαν. Στον Χριστιανισμό στον Μάξιμο τον ομολογητή για παράδειγμα η προβολή των ενεργειών του Θεού μεταφέρεται στο πεδίο των δημιουργημένων όντων, διάμεσου του «έρωτος. Ο έρωτας είναι η υψηλότερη βαθμίδα της αγάπης του ανθρώπου προς το Θεό και της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο.
Η ουσιαστική διαφορά της έννοιας «έρως» που οδηγεί στην ανάβαση προς το Θείο, ανάμεσα στον Χριστιανισμό και στην φιλοσοφική Ελληνική αντίληψη έγκειται στο ότι για τον Ελληνικό μυστικισμό κυρίως σε αυτόν του Πλωτίνου (για να τιμήσω και τον φιλόσοφο του οποίου το όνομα καπηλεύτηκα) , η ένωση με τον Θεό και η σωτηρία του ανθρώπου, δεν είναι κάτι εκ των προτέρων δεδομένο, αλλά ο άνθρωπος όντας ένα πλάσμα προερχόμενο από το Θείο συνειδητοποιημένο και με ελεύθερη βούληση, είναι ικανό να στρέψει επιστρέψει στην πηγή του και πηγή των πάντων το ΕΝ.
Προσοχή όμως για τον Πλωτίνο το ΕΝ δεν έχει ανάγκη των δημιουργημάτων του. Το ΕΝ προσεγγίζεται από τον άνθρωπο λόγω του πάθους που αισθάνονται οι κατώτερες πραγματικότητες προς αυτό. Αντίθετα στον Χριστιανισμό ο Θεός από αγάπη για τα δημιουργήματα του στέλνει τον Υιό του στους ανθρώπους, ο οποίος διά της ενανθρώπησης και του έργου του, συνυψώνει μαζί του την ανθρώπινη φύση και την μεταμορφώνει συνεχώς.
Στον Χριστιανισμό ο άνθρωπος φτάνει στην «Θέωση», γίνεται δηλ «κατά χάριν Θεός», επικαλούμενος την αγάπη του Θεού, το έλεός του, και την «Θεία χάρη», για να το επιτύχει. Δύναται να ενωθεί «κατά χάρη» με τις Θείες ενέργειες, ως ένωση αγάπης, ως μετοχή στις άκτιστες ενέργειες του Θεού.
Κλείνοντας κάπως άκομψα λόγω ελλείψεως χρόνου, θα έλεγα πως η δική μου άποψη είναι πως η αρετή, η αξιοπρέπεια και η πνευματική ζωή εν τέλει του ανθρώπου, δεν θα πρέπει να προέρχεται από μια εξωκοσμική, μεταφυσική ηθική αρχή, αλλά να είναι αποτέλεσμα μίας αβίαστης συνειδητής επιλογής. ..
![]()

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
Η αδυναμία γεννά την ψευδαίσθηση των δικαιωμάτων.
Η φυλακή μας είναι κτισμένη πάνω στα λιθάρια του εγωισμού.
Οι ανάγκες, τραυματίζουν την επικοινωνία.
Η αμυντική υπερηφάνεια, διαστρέφει τις δυνατότητες αυτογνωσίας και αγάπης.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ.....
ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ:
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΝΥΚΑΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ (ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ) ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΧΑΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
Μην κοιτάς το δάχτυλο όταν σου δείχνουν το φεγγάρι
quote:
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΝΥΚΑΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ (ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ) ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΧΑΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ?
ΣΕΑΙΕ (Σταθμός Ενεργειακού Ανεφοδιασμού Ιπτάμενων Έψιλον)
δηλ. κάτι σαν βεντζινάδικο για τα Ούφο
ΠΩΣ αλλιώς ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ, οτι βρίσκονται στην Πνύκα, ΤΟΣΟ κοντά στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ και βλέπουν πρός την αρχεία αγορά ????
Ε ?
Α, ξέχασα. Και επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στην Ακρόπολη, το άνω "βεντζινάδικο" πρόσφερε και υπηρεσίες "βουλκανισατέρ" στα ιπτάμενα άρματα...
Αμα κανένανς ψιλο-άσχετος ή αρχάριος πέταγε με το ιπτάμενο άρμα του εκεί που δεν πατάει πτηνού ράμφος, δηλ. κατά λάθος ΠΑΝΩ από την Ακρόπολη, τρελαινόταν η πυξίδα του, αυτός που το πέταγε, η πεθερά του, ο ξάδελφος της πεθεράς του, άρα το ιπτάμενο άρμα έπεφτε και ήθελε "βουλκανιζατέρ".
Από εκεί έχει μείνει και το έθιμο, να κολλάνε το "Ν" οι αρχάριοι στο πίσω μέρος του άρματος. Προειδοποιεί τους υπόλοιπους, οτι μπροστά τους έχουν ένα ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙ.
Αργότερα βέβαια, οι Μασόνοι και οι Εβραιο-ιουδαίοι το παράφρασαν σε Νί, για να το χρησιμοποιούν σαν προσωπείο στην επιβιλή των σκοτεινών τους σχεδίων....
Από τα πολλά ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙΑ που έπαιρναν κρυφά το ιπτάμενο αρμα του μπαμπά τους και έκαναν "τε-τα-κέ" και το "σπάγαν" πάνω από την Ακρόπολη, (όπως κάνουν σήμερα τα νεο-βλαχαδερά στην Πεντέλη άμα χιονίσει), έπεσε τελικά σε παρακμή και όλος ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Πετάγαν πολλοί άσχετοι, με αποτέλεσμα να τρελαίνονται ομαδικά τα "σόγια".
* * * Άλλο τι είναι και άλλο τι φαίνεται * * *
http://clubs.pathfinder.gr/vril Η υπόγεια άποψη
Edited by - Vril on 09/02/2005 08:16:42
quote:ΚΥΡΙΕΣ, ΚΥΡΙΟΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ.
καλα ρε παιδια, επιτηδες το κανετε?
αυτη η εισαγωγη μου θυμιζει επαιτες στο τραινο!
χαχαχα
σορυ φιλε, αλλα εχει επαναληφθει και δεν μπορω να κρατηθω![]()
quote:ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ (ΝΑ ΦΥΛΑΓΟΜΑΣΤΕ ΚΙ ΟΛΑΣ
)
για θετικα σημεια κανε μια βολτα στην αρχαια αγορα, με το πασο σου.
κατσε σε διαφορα σημεια για αρκετη ωρα, και κατι θα βρεις!![]()
για την αρνητικη, απεφευγε να κυκλοφορεις κοντα σε αστυνομικα τμηματα νυχτα και κακοντυμενος - κινδυνευεις να τηλεμεταφερθεις στην Αλβανια!![]()
καλως ηρθες στο φορουμ
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
quote:
αυτη η εισαγωγη μου θυμιζει επαιτες στο τραινο!
ΟΚ ΟΚ...
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΜΑΓΚΕΣ ΓΕΙΑ ΧΑΡΑΝΤΑΝ ... ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ...
ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ....
ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΛΕ?
Μην κοιτάς το δάχτυλο όταν σου δείχνουν το φεγγάρι
quote:ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΜΑΓΚΕΣ ΓΕΙΑ ΧΑΡΑΝΤΑΝ ... ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ...
ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ....
ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΛΕ?
δεν ηθελα να σε θιξω φιλε μου, αλλα αυτο μου θυμισε και το ειπα.
χιουμορ εκανα (χουμορ στα ελληνικα). ![]()
quote:Μην κοιτάς το δάχτυλο όταν σου δείχνουν το φεγγάρι
εγω σου υπεδειξα μια περιοχη, αλλα εσυ τσιμπησες με το χιουμορ μου ![]()
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
Το ίδιο ισχυει και για αγορες ναους κλπ.
Τωρα με την αστυφιλία και την τερατώδη εξάπλωση της πολης των Αθηνων...να ευχόμαστε να εξαπλωθεί κι άλλο να πλησιάσει άλλες πολεις-οικισμους των αρχαιων Ελληνων π.χ. Κόρινθος, Θηβα κλπ
Κατι έχει ακουστει για αρνητικο ενεργειακο πεδιο στα Γλυκα νερα, είναι μη διασταυρωμενο όμως
BE CAREFULL WHAT YOU WISΗ IS WHAT YOU WANT !!!
deikste oikto....min grafete oti skefteste!
eleos!eleos!
Τροποποίηση μηνύματος από Admin
quote:
deikste oikto....min grafete oti skefteste!
Λυπούμαστε πολύ, διότι γράφουμε ότι σκεφτόμαστε κι όχι ότι δεν σκεφτόμαστε. Μήπως είναι αυτό ανησυχητικό;
quote:
meta apo polieteis ereunes apo to panepistimio toy sexistan me arxigo ton kathigiti Dr "mr 22 podoi",,,,
και αυτό πιθανότατα θα αποβεί προβληματικό πολύ σύντομα, εφόσον η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και το συγκεκριμένο "πρωί", φαίνεται πως προμηνύει δυσάρεστα καιρικά φαινόμενα...
κάνε κλικ!![]()
Ποτέ μην παραδεχτείς τα όρια του ανθρώπου. Να σπας τα σύνορα. Να αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου. Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

ME AGAPI GIA SENA AMALITSA.... FILIA POLLA GLIKA
ENA ALITHINO ASTERI POTE DEN PETHENEI...... ANDY MILONAKIS

Τροποποίηση μηνύματος από Admin