- Εμείς κι ο κόσμος - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Πόσο υπολογίζετε τους γύρω σας; Σας ενοχλούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πράξεις σας στη ζωή των άλλων;; Πιστεύετε ότι πρέπει να νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα των άλλων, ή ότι η κοινωνία μας απαιτεί πλέον κανόνες ζούγκλας;;;
Σας ρωτάω γιατί έχω υποψίες, ότι ήμουν λάθος τόσο καιρό που υπολόγιζα τους άλλους και άφηνα τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα. Η γνωριμία μου με κάποια άτομα που θα πάταγαν επί πτωμάτων, με έχει ταρακουνήσει αρκετά....
-------------------------
Μώρε κάτι θέλει να μου πει η ζωή...... Αλλά τί είναι αυτό;;;;
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝ ΕΠΕΣΕΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥ Μ....ΚΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΟΤΙ ΑΝ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΣΟΥ ΧΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΓΗ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΣΚΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΦΑΣ ΚΙΟΛΑΣ. ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΒΡΕΙΣ.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΩΣΤΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ. ΜΗΠΩΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΦΑΙΡΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΧΑΛΙΑ;ΓΙΑ ΨΑΞΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ ΜΑΘΕ ΤΗ ΘΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ.
ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΤΑΝΕ ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
""ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΑΚΡΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΣΚΟΤΑΔΙ ΖΗΤΩ ΣΕ ΑΝΑΡΧΟ ΧΑΟΣ ΝΑ ΜΠΩ ΝΑ ΧΑΘΩ ΣΒΗΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΨΥΧΗΣ ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΣΤΕΚΕΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΦΙΛΙ"
Θα ήθελα ν' αποτυπώσω μια σκέψη μου για τη σχέση του "εγώ" με τους άλλους:
Κατα τη γνώμη μου, τα βαθύτερα αίτια για τις πραξεις μας ("καλές" ή "κακές") ως προς τους άλλους είναι πάντα εγωιστικά.
Δηλαδή, το οτι κάποιος μπορεί να υπολογίζει τους άλλους, δεν είναι απλά μια πράξη "αλτρουισμου". Περισσότερο θα 'λεγα οτι γίνεται για να νιώθει καλύτερα για τον εαυτό του. Γιατί μ' αυτόν τον τρόπο, το άτομο αυτό(εσύ,εγώ κι οποιοσδήποτε) παίρνει καποια ικανοποίηση.
quote:
έχω υποψίες, ότι ήμουν λάθος τόσο καιρό που υπολόγιζα τους άλλους και άφηνα τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα.
Πιστεύω οτι δε χρειάζεται ν' αφήνεις κανένα σε δεύτερη μοιρα.
Απλά πρεπει να κρατάς κάποια ισσοροποία, για να υπάρχει αρμονία.
Δηλαδή, να υπολογίζεις τους άλλους, αλλά ταυτόχρονα να ΟΡΙΟΘΕΤΕΙΣ.
Η υπερβολή στις διαπροσωπικές σχέσεις δεν κάνει καλό σε κανέναν.
Και θα τελειώσω με δύο παροιμίες:
"Παν μέτρον άριστον"
&
"Δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ'ανέβει στο κρεβάτι"![]()
![]()

H ότι "έδωσα" τόσα κ τόσα κ δεν "πήρα"...
Πολλές φορές τα βάζω μ'εμένα που είμαι "καλή"...
K με τους άλλους που είναι "κακοί"...
Ότι βλακεία κ αν λέω στον εαυτό μου όμως...
H αλήθεια τελικά είναι αυτή..
quote:
Κατα τη γνώμη μου, τα βαθύτερα αίτια για τις πραξεις μας ("καλές" ή "κακές") ως προς τους άλλους είναι πάντα εγωιστικά.
Va(l)nta
Διχασμένη προσωπικότητα
+ Mοναδική απόγονος
Thoth Tρισμέγιστου
+(ξανά) αδερφή TAT Kύβου
quote:
Πόσο υπολογίζετε τους γύρω σας; Σας ενοχλούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πράξεις σας στη ζωή των άλλων;; Πιστεύετε ότι πρέπει να νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα των άλλων, ή ότι η κοινωνία μας απαιτεί πλέον κανόνες ζούγκλας;;;Σας ρωτάω γιατί έχω υποψίες, ότι ήμουν λάθος τόσο καιρό που υπολόγιζα τους άλλους και άφηνα τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα. Η γνωριμία μου με κάποια άτομα που θα πάταγαν επί πτωμάτων, με έχει ταρακουνήσει αρκετά....
Το να βαζει καποιος τον εαυτο του σε δευτερη μοιρα συνειδητα δεν ειναι κακο ,γιατι το κανει συνειδητα οποτε εχει ελεγχο του τι κανει.
Το να υπολογιζει τους αλλους επισης δεν ειναι κακο γιατι αποδεικνυει οτι εχει παραμεινει ανθρωπος.
Η κοινωνια εχει γινει ζουγκλα πολλα χρονια τωρα αλλα ταυτοχρονα υπαρχουν και ανθρωποι που θα ισοφαρισουν το <παιχνιδι> και θα μειωσουν την φορα που χουμε παρει προς τα κατω.
Το θεμα ειναι βασικα το πως βλεπεις εσυ τα πραγματα ,το αν σε εχει παρει απο κατω το οτι καποιοι πατανε επι πτωματων η απλα το αποδεχεσαι και προχωρας θεωροντας οτι εσυ εδωσες οτι καλυτερο μπορουσες και εφοσον δεν εγινε αποδεκτο η δεν επιστραφηκε ,λες παμε για αλλα .
Ολοι εχουμε επιλογες στο τι θα κανουμε και στο πως θα φερθουμε σε τουτη η σε εκεινη την περισταση.
Απο εκει και περα ειναι δικο μας θεμα το πως θα προχωρησουμε εχοντας την επιγνωση οτι ο δρομος που πηραμε μπορει να ειναι πολλες φορες δυσκολος αλλα και αλλες τοσες ευπροσιτος .
Ειναι δικη μας επιλογη το τι εικονα δειχνουμε στους αλλους και το πως θα συμπεριφερομαστε και το αν εχουμε επιλεξει την σκηνη η το παρασκηνιο
Και εγω μπορω να πω οτι μενω παντα στα παρασκηνια αλλα το κανω απο δικη μου επιλογη και εχοντας την επιγνωση οτι εκει εξω υπαρχουν πολλοι που πατανε επι πτωματων αλλα ,και πραγματικα χαιρομαι που το λεω, υπαρχουν ατομα που σου επιστρεφουν οτι δινεις και πολυ περισοτερα απο οτι δινεις.
Δεν με ενοχλει το παρασκηνιο ,δικη μου επιλογη ηταν και ειναι ,και θα προχωρησω με αυτη την συνειδητη θεση που εχω παρει στον κοσμο ,μθαινοντας απο οτι κακο η καλο με βρισκει.
Ελπιζω να μπορεσα να σε βοηθησω καπως ![]()
quote:
Πολλές φορές νιώθω αδικημένη...
H ότι "έδωσα" τόσα κ τόσα κ δεν "πήρα"...
Πολλές φορές τα βάζω μ'εμένα που είμαι "καλή"...
K με τους άλλους που είναι "κακοί"...Ότι βλακεία κ αν λέω στον εαυτό μου όμως...
H αλήθεια τελικά είναι αυτή..quote:
Va(l)nta
Διχασμένη προσωπικότητα
+ Mοναδική απόγονος
Thoth Tρισμέγιστου
+(ξανά) αδερφή TAT Kύβου
Καλη μου Βα(λ)ντα γιατι να νιωθεις αδικημενη?
Εσυ εχεις το χαρισμα να θελεις να μοιραζεσαι και να δινεις και αυτο το χαρισμα δεν πρεπει να σε κανει να αισθανεσαι οτι εισαι σε μειονεκτικη θεση γιατι εσυ κερδιζεις με το να δινεις χωρις ανταλλαγμα,αν βεβαια το οτι δινεις το παιρνεις κιολας να θεωρεις τον εαυτο σου διπλα τυχερη
Αδικημενο θεωρω τον αλλο που θελει μονο να παιρνει γιατι ποτε δεν θα νιωσει την χαρα του να προσφερεις χωρις να ζητας ανταλαγματα
Να σκεφτεσαι παντα οτι αυτος που δινει χωρις να του ζητηθει ειναι παντα ο καλυτερος γιατι το κανει χωρις καποιο σκοπο και ευχομαι να συνεχισεις να εισαι παντα ετσι
.
Σχετικά με αυτό που λες, συμφωνώ ότι τελικά το αν θα φερθείς καλά ή άσχημα στους έχει "εγωιστικά" κίνητρα, με την έννοια ότι πολλά άτομα παίρνουν ικανοποίηση όταν συμπεριφέρονται σωστά και έχουν τύψεις όταν δεν το κάνουν.
Πιστεύω ότι κι εγώ συγκαταλέγομαι σε αυτήν την κατηγορία. Φυσικά κι εγώ έχω φερθεί άσχημα, όχι τόσο συνειδητά άλλα πιο πολύ από άγνοια, επειδή δεν υπολόγισα κάποια πράγματα και τις επιπτώσεις τους σε άλλους και φυσικά το πλήρωσα, με την έννοια ότι πληγώθηκα κι εγώ εξίσου αν όχι περισσότερο.
Γενικά συμφωνώ ότι η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία... αλλά σίγουρα δεν είμαι η κατάλληλη να δώσω συμβουλές αφού κι εγώ προσπαθώ να απελευθερωθώ από την αβάσταχτη δικτατορία των άλλων που έχω επιβάλλει στον εαυτό μου....
Βέβαια δεν είναι εύκολη η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αλλά αν τουλάχιστον τον έχουμε υπόψη μας μπορούμε να αυτοσυγκρατηθούμε και να μην καταφύγουμε σε πράξεις δυσάρεστες για τους γύρω μας που ενδεχομένως να μας γυρίσουν μπούμεραγκ βλάπτοντας και εμας.

Edited by - Agnostic on 17/05/2011 01:21:39
Ειμαι απολυτως σιγουρη πως ολοι μας εχουμε αδικηθει,πληγωθει,παραγκωνιστει αλλα ειναι ενα καθημερινο φαινομενο στη ζωη των ανθρωπινων σχεσεων.
Προσωπικα θεωρω πως ενας ανθρωπος που δινει δεν πρεπει να περιμενει ανταλλαγμα...ειναι θεμα εξασκησης αυτο γιατι φυσικα μεγαλωνουμε με την αντιθετη νεοτροπια.
Τα ορια ειναι φυσικα απαραιτητα καθως πολλοι ανθρωποι φτανουν στα ακρα.
Ενα αξιολογο προσωπο μου ειχε πει οταν ημουν πιο μικρη πως εδω ειναι η κολαση εδω και ο παραδεισος.Καποια στιγμη στη ζωη μας,οταν εχουμε βοηθησει τους αλλους και οταν δεν μας χρωσταει καποιος κακο η καλοσυνη μας θα ανταμειφθει χωρις να το περιμενουμε και εχω ζωντανο παραδειγμα στη ζωη μου.
Εξαλλου δεν λενε πως καθε καλη πραξη μας ανεβαζει σαν ατομα?
Ισως οχι στα αμεσως επομενα χρονια ισως οχι σε αυτη τη ζωη αλλα οταν κανεις το καλο χωρις να δυσανασχετεις η περιμενεις κατι απο αυτο καπου θα βγεις κερδισμενος.
d.k
Κοιτα σε περιπτωση που παει καποιος να σε φαει
και τον φας πρωτη πιστευω πρεπει το δικαστηριο
να σε αθωωσει καθως βρισκοσουν σε αμυνα
Τραβηγμενο το παραδειγμα σου.
Αν παλι το παρουμε ως πχ το πηγε καποιος να με πληγωσει
αλλα καταφερα να τον πληγωσω πρωτη...τοτε δεν το θεωρω σωστο.
Αν ειναι να σε πληγωσουν θα σε πληγωσουν με την μια η την αλλη
αλλα αυτο το ιδιο σε οδηγει και σε συμπερασματα για το τι ποιοτητας ειναι οι ανθρωποι που εχεις διπλα σου.
Πριν απο δυο μερες ημουν θυμα συναισθηματικης φορτισης καθως
ενα πολυ κοντινο μου προσωπο θεωρησε καλο να μου πει ψεμματα
για να μου υποδειξει πως θα νιωσει ο ιδιος σε λιγο καιρο
εαν συνεχισω να ασχολουμαι με θεματα εσωτερισμου και αλλα τετια
που συμφωνα με την αποψη του θα με εκαναν να τον αποκοψω...
Εν ολιγοις με εφερε στην ψυχολογικη κατασταση που ΠΙΣΤΕΥΕ πως
ΘΑ τον εφερνα ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που τον απομακρυνα.....
Η πιο απλα ΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΘΑ ΨΟΦΙΣΟΥΜΕ...
Πστευω ταιριαζε ως παραδειγμα με αυτο που ειπες γιαυτο το ανεφερα.
Πιστευω ειναι λανθασμενες αντιληψεις αυτες...
πρωτα βιωνεις και κρινεις και μετα ερχεσαι σε συμπερασματα
και φερεσαι αναλογα
d.k
Βέβαια τώρα πως βλέπει ο καθένας τον κόσμο σε σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους..? υπάρχουν πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Θα ξεχωρίσω γύρω στα 10 εκ απαντήσεις εντοπισμένες στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου το ΕΓΩ παίζει πρωτεύοντα ρόλο και το αν νοιάζομαι για τους άλλους δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Έτσι μεγάλωσε αυτή η γενιά μετά τον πόλεμο..και συνεχίζει ακάθεκτη και στο μέλλον..Το πολύ απλουστευμένο συμπέρασμα είναι ότι αν νοιάζεσαι για τους άλλους καταντάς δυστυχισμένος.
Το περίεργο είναι ότι και τα 10 εκατομμύρια θα σου πουν τα ίδια πράγματα και θα εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια για τα οποία κατηγορούν τους άλλους. Κοινώς είπε ο γαιδαρος τον πετινό κεφάλα... και πάει λέγοντας..
d.k
το εθεσα ως παραδειγμα.Το θεμα λυθηκε πια απλα
επρεπε να τον βοηθησω να καταλαβει,οπως λες,πως
αλλη αγαπη η μια αλλη η αλλη.
Αυτονοητο ειναι πως πρεπει πρωτα απ'ολα να εισαι καλα με τον
εαυτο σου,να γνωριζεις καλα εσενα για να υπαρχουν καλες σχεσεις
με τους γυρω σου.
Παρ'ολα αυτα..συλλογιστητε λιγο..ποιος ξερεις 100% τον εαυτο του?
Πολυ λιγους ανθρωπους στη ζωη μου -και κυριως μεγαλης ηλικιας-
γνωρισα που να εχουν αυτο το γνωρισμα..και ακομα κ αυτοι δεν
γνωριζω κατα ποσο οντως το ειχαν η αυτο εδειχναν...
Τον εαυτο σου τον μαθαινεις καλυτερα μεσα απο τα ματια τω αλλων,
μεσα απο τις σχεσεις με αλλους ανθρωπους.
quote:
Black_Swan ειχεις διαφορετικους τροπους να προτεινεις απο αυτα που ακολοθουμε ολοι μας!
δεν υπάρχει καμία πρόταση.. δεν υπάρχει τίποτα κάθε μυαλό και κάθε οργανισμός αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις καταστασεις.. Ο γενικός νόμος είναι ότι όλοι γίνονται τέρατα από τη στιγμή που αισθανθούν ότι έχει καταπατηθεί έστω και στο ελάχιστο το προσωπικό τους συμφέρον. Άσχετα άπο οτιδήποτε άλλο και από οποιαδήποτε σχέση υπάρχει. Αυτό είναι ΝΟΜΟΣ και όλα τα άλλα περιτά.
d.k