ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Κατασκευάζοντας τη «θρησκεία» - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Κατασκευάζοντας τη «θρησκεία» - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

elo30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
22/06/2010, 10:49:33
quote:

Πάντα πρώτος στον...διάλογο, αγαπητέ μου Εαρινέ.....
Καλημέρα Δήμο.....
Πειράζει που μου αρέσει και το χιούμορ, κι είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, για την επικοινωνία;...
Δεν είναι επιστήμη, πιστεύεις, η θεολογία;Δεν έχει τις ανάλογες υποδομές, έρευνες και γνώση;
Πές μου σε τι υστερεί, απο την φιλολογία, την κοινωνιολογία, ή οποια άλλη, πνευματικής φύσεως, επιστήμη;

Όπως ασφαλώς γνωρίζεις και ο καθένας εδώ μέσα στο φόρουμ , οι θέσεις μου επ'αυτών των θεμάτων είναι αντι-Δημοκρατικές και με τάση να "διολισθαίνουν" στα άκρα...Μιλάμε για Χουντικές απόψεις...οπότε δεν έχει και κανένα νόημα να τις διατυπώσω...!

Προτιμώ το φραππεδάκι ... πλατεία...

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
22/06/2010, 10:50:56
Πάντα ....κοινωνικός Εαρινέ μου είσαι και επι του θέματος,
φίλε μου, πάντα...
24/06/2010, 00:32:32
Ευρωπαίε αν κατάλαβα καλά μιλάμε για ένα Θεό που έχει μεν τρία πρόσωπα, αλλά αυτά τα τρία πρόσωπα δεν αποτελούν τρεις χωριστούς Θεούς.
Έναν θεό που είναι άκτιστος και άχρονος, δηλαδή πέραν του χώρου και του χρόνου, και για αυτό είναι τριαδικός, αλλά για να μπορέσουμε να τον κατανοήσουμε χρησιμοποιούμε φιλοσοφικούς όρους και μάλιστα αλλάζοντας τους (την εποχή των Καππαδοκών Πατέρων) για να κατανοήσουμε το ακατάληπτο για τους ανθρώπους μυστήριο της Τρισυπόστατης Μονάδας…!!!

Αλήθεια τι διαφορετικό υπάρχει από αυτό…

- "Οι θρησκευτικές αντιλήψεις είναι αδιάψευστες.
Οι περισσότεροι λανθασμένοι ή αντιφατικοί ισχυρισμοί εύκολα μπορούν να διαψευστούν, είτε από εμπειρία είτε από τη λογική, αλλά οι θρησκευτικές αντιλήψεις είναι διαφορετικές.
Περιγράφουν ανεξαιρέτως διαδικασίες και όντα η ύπαρξη των οποίων δεν θα μπορούσε ποτέ να εξακριβωθεί και κατά επέκταση δεν διαψεύδονται ποτέ.
Εφ΄ όσον δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ενάντια στους περισσότερους θρησκευτικούς ισχυρισμούς οι άνθρωποι δεν έχουν κάποιον προφανή λόγο για να σταματήσουν να πιστεύουν".

quote:
trexagireve -Αυτό απο ΄μονο του, δίνει μια επιστημονική κάλυψη και υπόσταση της θεολογίας....Αλλά, πέραν αυτού, αν σκεφείς, ότι η θεολογία μιλά για το έργο του Θεόυ, του μεγάλου επιστήμνοα του σύμπαντος, τότε, ποιός δικαιούται περισσότερο την επιστημονική κατοχύρωση;...
...Η πίστη σε ένα ΠΡΟΥΠΑΡΧΩΝ αιώνιο Ον, ή η πορεία μιας επιστήμης,είναι πιο αξιόλογο;....

Μα το ρωτάς φίλε trexagireve, η επιστήμη ωχριά μπροστά στην επιστημονική κατοχύρωση του Θεού…
Από αύριο κάθε επιστημονική θεωρία, πείραμα, απόδειξη, κλπ, θα εγκρίνεται πρώτα από τον "μεγάλο επιστήμονα"…

24/06/2010, 10:59:55
quote:
Το θέτω σαν ερώτημα...Η πίστη σε ένα ΠΡΟΥΠΑΡΧΩΝ αιώνιο Ον, ή η πορεία μιας επιστήμης,είναι πιο αξιόλογο;....

Η Πίστη και η Επιστήμη δεν είναι έννοιες αντικρουόμενες. Οι ηλίθιοι, μην έχοντας να κάνουν τίποτε άλλο, δημιουργούν ένα τεχνητό, υποτιθέμενο δίλλημα. Κλασική περίπτωση ανοήτων ...

"ἐγὼ ὅσους ἐὰν φιλῶ, ἐλέγχω καὶ παιδεύω"
24/06/2010, 11:04:37
quote:
Δεν είναι επιστήμη, πιστεύεις, η θεολογία;

Η Θεολογία, ασφαλώς και είναι Επιστήμη αφού διδάσκεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου. Όμως, το αντικείμενο που πραγματεύεται η επιστήμη της θεολογίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με αυτήν την έννοια του "Θεού" που έχεις εσύ στη κούτρα σου my friend ... εδώ είναι η διαφορά.

24/06/2010, 11:07:43
quote:

quote:
Το θέτω σαν ερώτημα...Η πίστη σε ένα ΠΡΟΥΠΑΡΧΩΝ αιώνιο Ον, ή η πορεία μιας επιστήμης,είναι πιο αξιόλογο;....

Η Πίστη και η Επιστήμη δεν είναι έννοιες αντικρουόμενες. Οι ηλίθιοι, μην έχοντας να κάνουν τίποτε άλλο, δημιουργούν ένα τεχνητό, υποτιθέμενο δίλλημα. Κλασική περίπτωση ανοήτων ...

Καλώς τον φίλο μας τον zip...τι κάνεις εσύ φίλε μου , πού χάθηκες???

Η πίστη και η επιστήμη δεν είναι έννοιες αντικρουόμενες λές...μπορείς να αναλύσεις το σκεπτικό σου , γιατί ομολογώ δυσκολεύομαι λιγάκι να "εν-νοήσω"...

24/06/2010, 11:30:10
Ένα γενικό σχόλιο για το θέμα :

Πρωτού φτάσουμε στην κατασκευή μιας θρησκείας, θα πρέπει να ορίσουμε την θρησκεία σαν έννοια. Τι είναι η θρήσκεια ; Ένα σύνολο κανόνων που περιγράφουν την σχέση που έχει ο άνθρωπος με τον θεό ; Ένα σύνολο κανόνων που δίνει ο θεός στον άνθρωπο με γνώμονα την δημιουργία μιας "ενάρετης" ζωής ; Δεν έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως την έννοια "θρησκεία" για να μπορέσουμε να δούμε κατόπιν τους τρόπους ή τον τρόπο με τον οποίο θα την κατασκευάσουμε.

Σε γενικές γραμμές, για να κατασκευάσεις μια "θρησκεία", θα πρέπει να έχεις βρει τον ηγέτη αυτής, τον "θεό" της, δηλ. αυτόν ή αυτήν ή αυτούς που θα δώσουν σε ένα πλήθος ανθρώπων (περισσότερων του ενός) μια αίσθηση ικανοποίησης ενός λόγου. Ασφαλώς, μπορείς να κατασκευάσεις αυτόν τον "θεό", αυτόν δηλ. που υποτίθεται πως είναι ο ιδρυτής, ο εμπνευστής όλων αυτών που πραγματεύεται μια θρησκεία. Ή ακόμη ακόμη, μπορείς να "θεοποιήσεις" κάτι ή κάποιον ή κάποιους και να τους πασσάρεις / πλασσάρεις τον χαρακτήρα ενός θεού. Λέγοντας βέβαια τον χαρακτήρα ενός θεού, εννοώ τον χαρακτήρα που εσύ έχεις διαμορφώσει για τον θεό, μια υποκειμενική δηλ. αντίληψη.

Ένα δεύτερο πράγμα, μια δεύτερη προϋπόθεση δηλ. είναι η ύπαρξη οπαδών, ενός δηλ. ικανού και αναγκαίου πλήθους ανθρώπων που θα γίνουν οι υποστηρικτές αυτής της "θρησκείας". Χωρίς οπαδούς, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Πρέπει να έχεις 5, 10, 20 ή 200 ανθρώπους που θα σε υποστηρίζουν και θα πιστεύουν αυτό που αντιπροσωπεύει αυτή η θρησκεία.

Με την Επιστήμη, τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν μετρήσεις, παρατηρήσεις, πειράματα και μελέτες - πως να το πω ; - που δεν χωρούν επιτρεπτή αμφισβήτηση, θεμελιώδης αξιώματα και αρχές που δεν επιδέχονται περαιτέρω ανάλυση ή ακόμη ακόμη περαιτέρω έρευνα. Η Επιστήμη εξελίσσεται με τον ρυθμό εξέλιξης του ανθρώπου σε αντίθεση με την θρησκεία που δεν μπορεί να εξελιχθεί (κι αυτό είναι ένα θέμα). Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξελισσόμενη θρησκεία, ενώ αντιθέτως μπορούμε να μιλάμε για εξελισσόμενη επιστήμη.

Αν πάρουμε για παράδειγμα τον Χριστιανισμό ως θρησκεία δηλ. πως και με ποιον τρόπο έχει εξελιχθεί η ουσία του ; Η Επιστήμη όμως της Θεολογίας, έχει εξελιχθεί γιατί έχουν προστεθεί, έχουν αφαιρεθεί ή έχουν αναθεωρηθεί επιμέρους τμήματά της.

24/06/2010, 11:42:45
Είναι δύο διαφορετικές έννοιες που πολλές φορές συγχέονται σκοπίμως από κάποιους ακριβώς για να δημιουργήσουν ψευτο-διλλήματα και ψευτο-απορίες στον κόσμο.

Η Επιστήμη δεν χρειάζεται την Πίστη. Γιατί η Επιστήμη, όπως αναφέρω παραπάνω, σου δίνει χειροπιαστές αποδείξεις. Αυτές τις αποδείξεις, δεν σε καλεί η Επιστήμη να τις πιστέψεις. Δεν σου λέει π.χ "πίστεψε αυτό που σου λέω", αλλά σου λέει "είναι αυτό που σου λέω και δεν με ενδιαφέρει αν το πιστεύεις ή όχι". Και μάλιστα σου λέει και γιατί είναι και πως είναι και απο που είναι και είσαι ελεύθερος όχι να το πιστέψεις ή όχι, αλλά να το αποδεχθείς ή όχι. Δηλ. σε ένα επιστημονικό συμπέρασμα του τύπου "η Γη γυρίζει", δεν τίθεται για την Επιστήμη θέμα πίστης. Το συμπέρασμα αυτό δεν έχει προκύψει από την πίστη της επιστήμης ότι η γη γυρίζει, αλλά - πρόσεξε! αυτή είναι η διαφορά - από την αμφιβολία ή την δυσ-πιστία της Επιστήμης ότι η γη δεν γυρίζει. Η Επιστήμη βασίζεται στην δυσ-πιστία (μια μορφή αρνητικής πίστης αν θέλεις, μια μορφή αμφισβήτισης, απορίας, ή μια ερευνητικής φύσεως "πίστη") και εκεί μπερδεύονται λίγο τα πράγματα με αυτό που εννοείται ως "θρησκευτική πίστη".

Edited by - zip on 24/06/2010 11:43:33

24/06/2010, 11:52:47
quote:

Ένα γενικό σχόλιο για το θέμα :

Αν πάρουμε για παράδειγμα τον Χριστιανισμό ως θρησκεία δηλ. πως και με ποιον τρόπο έχει εξελιχθεί η ουσία του ;

Η Επιστήμη όμως της Θεολογίας, έχει εξελιχθεί γιατί έχουν προστεθεί, έχουν αφαιρεθεί ή έχουν αναθεωρηθεί επιμέρους τμήματά της.

Επιστήμη της Θεολογίας...χμμμ...ας το δεχθούμε χάριν οικονομίας χρόνου..και για να μην εγείρουμε συναισθήματα εκ-νευρισμού...

Έχω την αίσθηση φίλε μου , ότι η επιστήμη έχει κάποιες σταθερές παγγίνως αναγνωρισμένες-τεκμηριωμένες και επι των οποίων εδράζεται και το επόμενο/α βήματά της...υπάρχει το "έτι" επί του οποίου κάθε εκ-κινεί...

Η θεολογία όμως , επι ποιας σταθεράς/ων εδράζει την όποια εξέλιξή της , πάνω σε λόγια του αέρα και επι του οποίου "επ-ίσταται"..???

Να σου κάνω εγώ φιλοσοφίες επι φιλοσοφιών και αντίστοιχες Θεολογίες όσες θέλεις...χρόνο νά'χουμε και φαντασία..μήπως και φαντασιολογία δεν μπορεί γίνει επιστήμη???

24/06/2010, 12:41:53
Πιστεύω, ότι η ίδια η υπόσταση της θεολογίας, για την ανθρωπινη κοινωνία μας, ειναι επιστήμη,αφου αφορά εφαρμογή και άνθρωπο, στο πέρασμα του χρόνου,με παραδείγματα, αποδείξεις, έρευνες, και συμπεριφορές που καθορίζουν μια αλήθεια κι όχι ένα παραμύθι...
Αλλά και η έκφραση της θεολογίας,οι αναφορές και εργασίες της, η σχέση με το θείο, ειναι εππίσης επιστήμη....
Φυσικά, συμφωνώ με τον αγαπητό μου zip....Σε όλα...
Καλως γύρισες...