ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ιουλιανός ο ''Παραβάτης'' - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ιουλιανός ο ''Παραβάτης'' - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Kaizer29 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
evgeniosΜέλος
28/10/2004, 17:44:14
Να προσθέσω μόνο μερικά στοιχεία:

1.Η οικογένεια του Ιουλιανού εξοντώθηκε από τους Βυζαντινούς και συγκεκριμένα από τον ξάδελφό του Κωνστάντιο, δευτερότοκο γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Ιουλιανός το ήξερε αυτό. Κάτι τέτοιο βέβαια ήταν συνηθισμένο εκείνες τις ταραγμένες και άγριες εποχες του Μεσαίωνα. Δεν λέω ότι συμφωνώ με αυτές τις πράξεις, απλά λέω πως ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.

2.Ο Ιουλιανός είχε βαπτιστεί Χριστιανός.

3.Ο Ιουλιανός ήταν Έλληνας αφού γεννήθηκε στο Βυζάντιο και η μητρική του γλώσσα ήταν η ελληνική.

4.Εκείνη την εποχή υπήρχαν έντονες διαμάχες στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο Ιουλιανός έβλεπε πως οι Χριστιανοί δεν περιορίζονταν στις θεωρητικές συζητήσεις αλλά προχωρούσαν σε διωγμούς, εξορίες, εξεγέρσεις, συμπλοκές και φόνους. Εκεί άρχισε να πιστεύει πως οι άνθρωποι σκοτώνανε στο όνομα του Χριστού, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Έτσι έφτασε σε δύο συμπεράσματα: Πρώτον, ότι ο Χριστιανισμός ήταν υπεύθυνος για την παρακμή του κράτους ή τουλάχιστον ότι δεν μπορούσε να επαναφέρει την ακμή και δεύτερον, ότι ο η παρακμή προήλθε εξαιτίας της απαξίωσης για την παλιά θρησκεία και ότι η αναμόρφωση του κόσμου θα γινόνταν μόνο με την επαναφορά της παλιάς θρησκείας. Κι έτσι στράφηκε προς την παλιά θρησκεία.

5.Ο Ιουλιανός ήταν πραγματικά συμφοιτητής και φίλος με τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και τον Μέγα Βασίλειο, αφού τόσο σας αρέσει να το τονίζετε. Να πω μόνο κάτι που το ξεχάσατε. Δεν ήρθαν στην Αθήνα για να ενισχύσουν τις ειδωλολατρικές τους πεποιθήσεις, όπως ο Ιουλιανός, αλλά για να πάρουν από την αρχαία φιλοσοφία τα απαραίτητα όπλα και εφόδια, έτσι ώστε να υπερασπιστούν τον Χριστιανισμό. Και νομίζω πως αν ανατρέξει κανείς στα κείμενά τους, θα το διαπιστώσει. Ο Γρηγόριος κατάλαβε τις απόψεις του Ιουλιανού. Στον λόγο του μάλιστα «β στηλιτευτικώ κατά βασιλέως Ιουλιανού» περιγράφει τις εντυπώσεις του.

6.Ο Ιουλιανός πράγματι αντιμετώπισε με μετριοπάθεια τους Χριστιανούς, μέχρι ένα χρονικό σημείο. (Να πω μόνο πως το ίδιο έκανε και ο μέγας Κωνσταντίνος για τους εθνικούς.) Και βέβαια, αυτά με τα μωρά και τις έγγυες γυναίκες είναι ψέματα κάποιων Χριστιανών.

7.Ο Ιουλιανός θέλησε να «τιμωρήσει» τους Χριστιανούς και γι’ αυτό τους απέκλεισε από όλα τα ανώτερα πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα του κράτους. Και ακόμα χειρότερα, τους απαγόρευσε να διδάσκονται την γραμματική της ελληνικής γλώσσας, την ρητορική, την ιατρική, αφού όπως έλεγε «αυτές είναι δικές μας τέχνες».

8.Εκεί λοιπόν εκδηλώθηκε και η αγανάκτηση του Γρηγορίου που στους στηλιτευτικούς του λόγους καταδεικνύει την ανάγκη της συμμαχίας του Χριστιανισμού και του αρχαίου ελληνισμού.

9.Ο Ιουλιανός ανάγκασε με νόμο τους Χριστιανούς να πληρώσουν για τις ζημιές που προξένησαν στους ναούς των εθνικών, ζημιές οι οποίες έγιναν κατά την βασιλεία του Κωνσταντίου. Ο επίσκοπος Αρεθουσίων Μάρκος, βασανίστηκε ανελέητα από τους τοπικούς άρχοντες επειδή δεν δέχτηκε να παραδεχτεί πως έφταιγε ο ίδιος για τις ζημιές των ναών. Τελικά τον έσωσε ο Ιουλιανός, αλλά (πιστεύω) σαν πράξη ευγνωμοσύνης πιο πολύ, αφού ο επίσκοπος είχε βοηθήσει να σωθεί από τον θάνατο, όταν ο Κωνστάντιος έσφαζε αβέρτα την οικογένειά του.

10.Στην Αντιόχεια, ο Ιουλιανός εγκαινίασε τους νέους ναούς των εθνικών, βρίζοντας τους αντίστοιχους των Χριστιανών, διώκοντας τους Χριστιανούς και δημεύοντας τις περιουσίες τους.

11.Τελικά σκοτώθηκε ένδοξα στην μάχη. Πέθανε σαν ήρωας. Και σώθηκε το κράτος από έναν εμφύλιο πόλεμο. Αν σκεφτούμε πόσοι ήταν οι Χριστιανοί και πόσοι οι εθνικοί, αν σκεφτούμε πόσο «μισιούνταν», η απειλή ενός εμφυλίου ήταν, αν όχι βέβαιη, τουλάχιστον πολύ πιθανή και σίγουρα ορατή.

12.Ο Ιουλιανός ήταν πράγματι μεγάλος φιλόσοφος, φιλάνθρωπος, αγαθός. Όμως, (νομίζω) παρασύρθηκε από τα γεγονότα της εποχής, αφού εκείνα τα χρόνια πολλοί ήταν οι αυτοκράτορες που παρασύρονταν σε ακρότητες. Όλοι έχουνε λαμπρές στιγμές και όλοι κάνουνε λάθη κάποια στιγμή. Ας μην το ξεχνάμε.

Έδωσα μόνο στοιχεία και απλά σε κάποια σημεία πρόσθεσα απόψεις. Όποιος διαφωνεί ή έχει να προσθέσει κάτι ή να μου πει κάποιο λάθος, θα τον ακούσω.
Φιλικά
Ευγένιος

28/10/2004, 19:04:15
ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΒΓΕΝΙΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΣΤ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ:

"για να ενισχύσουν τις ειδωλολατρικές τους πεποιθήσεις,"

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ?

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
dimitris2Μέλος
28/10/2004, 23:50:50

Ο Ιουλιανός ανέβηκε στην εξουσία. Πίστευε τους αρχαίους θεούς.
Το πιστεύω του κάθε ανθρώπου είναι ιερό. Η ιστορία μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος. Η ιστορία και οι χριστιανοί ιστορικοί δεν δίκασαν τον Ιουλιανό για τα έργα του αλλά για τήν πίστη του.
Ιδού το παράξενο. Σε αναβρασμό ψυχής σκότωσε θερμόαιμους χριστιανούς(στην Αντιόχεια νομίζω) που έγιναν και μάρτυρες.
Αυτοί έγιναν μάρτυρες γιατί πίστευαν αυτό που ήθελαν και δεν έσκυψαν σε βασιλέα. Αυτός αντέδρασε σε αναβρασμό ψυχής και τους θανάτωσε γιατί ενώ πήγε να επισκεφτεί μια επαρχία δεν είχε την τιμή του αυτοκράτορα.¨Αντε βγάλε άκρη.
Κι όμως γράφει ο προσωπικός του ιστορικός ότι σεβόταν τον Βασίλειο και είχαν ανταλάξει αρκετές επιστολές μερικές εκ των οποίων σώζονται και σήμερα.
Μου θυμίζει δηλαδή ότι η διαόηση τα βρίσκει και οι λοιποί διαμαχούν για το τίποτα.
Πάνε τόσα χρόνια.
Ποιός ξέρει τι ήταν ό κάθε άρχοντας του Βυζαντίου, τι πίστευε κανονικά, κι αν ο σημερινός αμόρφωτος είναι άξιος να τον καταδικάσει.

evgeniosΜέλος
30/10/2004, 17:11:52
quote:
ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΒΓΕΝΙΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΣΤ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ:

"για να ενισχύσουν τις ειδωλολατρικές τους πεποιθήσεις,"

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ?

Μου φαίνεται πως αλλάζουμε θέμα και πάμε με πλάγιους τρόπους να προσεγγίζουμε κάτι άλλο. Εκτός αν κάνω λάθος, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω σε τι αποσκοπείς.
Σεβαστή όμως η ερώτησή σου καλή μου Γκρέτελ και θα σου απαντήσω. Ειδωλολατρεία θα πει να λατρεύεις είδωλα, αγάλματα και να πιστεύεις πως είναι θεόί.
Θα μου πεις βέβαια και οι Χριστιανοί τι κάνουν με τις εικόνες, έτσι δεν είναι; Αυτό όμως δεν ταιριάζει στο θέμα μας, ας ανοίξουμε καλύτερα κάποιο άλλο και ας τα πούμε εκεί. Προς το παρόν, όταν λέμε αρχαία ελληνική θρησκεία, νομίζω πως οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ειδωλαλατρεία.

quote:
Ποιός ξέρει τι ήταν ό κάθε άρχοντας του Βυζαντίου, τι πίστευε κανονικά, κι αν ο σημερινός αμόρφωτος είναι άξιος να τον καταδικάσει.

Αμόρφωτος; Και ποιος είναι ο μορφωμένος τότε; Και τι εννοείς όταν λες μορφωμένος; Εντάξει, τα έχω ξαναδεί αυτά γραμμένα σε σελίδες του φόρουμ, αλλά συνήθως δεν μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω. Αν πάντως κανείς μας από εδώ δεν είναι μορφωμένος, τότε γιατί το συζητάμε ακόμα και δεν το κλειδώνουμε; Γνώμη σου πάντως και προσωπικά την σέβομαι, αν και δεν συμφωνώ.
Φιλικά
Ευγένιος

dimitris2Μέλος
31/10/2004, 00:37:00
Το είπα αυθόρμητα, όταν διάβαζα κείμενα των ανωτέρω Ιουλιανού κλπ και δυσκολευόμουν, έβλεπα δηλαδή πρώτα τον ευατόν μου σαν αμόρφωτο.
Διαβάζοντας Ιουλιανό και Βασίλειο με μεγάλη δυσκολία λόγω αρχαιοελλήνικής γλώσσας, λόγω πεθαμένης γλώσσας και παιδείας, μιας παιδείας που κράτησε μέχρι το 1454 και δεν είναι μόνο η γλώσσα αλλά και η φιλοσοφία και τα μαθηματικά που κρύβονται πίσω απ αυτή, σκέφτηκα διάφορα, αν και δημοτικιστής.
Τουλάχιστον αν μη τι άλλο, έχουμε τα .. γονίδια επιφανών

01/11/2004, 10:25:01
quote:
Προς το παρόν, όταν λέμε αρχαία ελληνική θρησκεία, νομίζω πως οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ειδωλαλατρεία.

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.
Πολύ θα με ενδιέφερε να μάθω τον τρόπο σκέψεις και το πώς καταλήγεις στο παραπάνω συμπέρασμα αγαπητέ Ευγένιε.

Προσωπικά όταν ακούω τη φράση: «αρχαία Ελληνική θρησκεία», αναφέρομαι ΠΑΝΤΑ, στον αρχαίο Ελληνικό ΜΟΝΟΘΕΪΣΜΟ.
Την θεσπισμένη θρησκεία από τον Μέγιστο Μεμυημένο ΟΡΦΕΑ, «τον θεραπευτή του ΦΩΤΟΣ» (μιας και αυτό σημαίνει το όνομά του).

Στη δημιουργική σκέψη και στη φιλοσοφία εν γένει, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ για εκφράσεις του τύπου «νομίζω πως οι περισσότεροι καταλαβαίνουν»…
ΟΥΔΕΠΟΤΕ το πλήθος (σε τέτοια λεπτά ζητήματα) είχε δίκιο…
ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ, η άγνοιά του έχει φέρει τη φιλοσοφική δημιουργική σκέψη σε αυτά τα χάλια…

Θα εκτιμούσα πολύ την ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ που θα μας κάνεις σχετικά με το πώς η αρχαία Ελληνική θρησκεία, ήταν η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΙΑ.

Κέλσος ο Φιλαλήθης

01/11/2004, 12:43:16
ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΩΤΗΣΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ -ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ- ΟΤΙ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΑΓΑΛΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ, ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ.

ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ -Βλ. ΜΩΥΣΗΣ ΧΡΥΣΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ-.

ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΚΑΛΑ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙ ΧΡΥΣΩΝ ΜΟΣΧΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ, ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΟΙ -ΩΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ- ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΟΡΑΤΟ ΘΕΟ.

ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΩΣ ΕΔΩ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ ΤΩΡΑ ΤΟ 2004 ΑΠΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΟΥΣ -ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑ 18ΧΡΟΝΟ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΟΡΦΕΑΣ- ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ.

ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Σ'ΕΣΕΝΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΠΛΩΣ ΑΓΑΝΑΚΤΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΣΙΧΛΑ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΣΜΟΥ.

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
19/08/2005, 22:30:04

Topik Reloaded
06/01/2006, 18:29:24
Το θέμα αυτό απενεργοποιείται.
Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί στο παρόμοιο:

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ή Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ;