ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
10/08/2013, 09:16:34
quote:

quote:

Στο τέλος, τί είναι αυτό που πρέπει να στοχαστεί ο Προμηθέας;

Πως θα γλυτώσουμε, απο τύπους σαν κι εσένα!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Πρώτα θα πρέπει να γλυτώσεις από την αρχαία ελληνική θρησκεία. Εννοώ την πραγματική και όχι αυτή την νέα, που είναι ένα μίγμα αποσπασματικών ιδεών από διάφορα και αντιφατικά μεταξύ τους φιλοσοφικά ρεύματα ξένης και ελληνικής προελεύσεως. Δηλαδή την αληθινή και όχι αυτή την νέα και ψεύτικη που είναι καθαρά ένα αντιχριστιανικό δημιούργημα και συνοθύλλευμα.

Ακολουθεί απόσπασμα του Ησίοδου. Γιατί άραγε ο Ζευς(Δίας, Τζοβ, Τζούπιτερ) μοιάζει τόσο στον Ιεχωβά(Γιαχβέ, Πατέρα Θεό, Ον); Και γιατί ο Δίας δεν πάει τον Προμηθέα, μα ούτε και ο Προμηθέας τον Δία;

Με τέτοια φροντίδα τίμησε τον δοξασμένο γυιό του και παρά την οργή του σταμάτησε την πίκρα που είχε πριν επειδή συναγωνιζόταν (ο Προμηθέας) τον παντοδύναμο γυιό του Κρόνου. Γιατί τότε που θεοί και θνητοί άνθρωποι, στη Μηκώνη τακτοποιούσαν τις σχέσεις μεταξύ τους, τότε (ο Προμηθέας) μοίρασε ένα μεγαλόσωμο βόδι με χαρά, θέλοντας να ξεγελάσει την κρίση του Δία. Στο μεν ένα έβαλε τα παχιά εντόσθια και τα κρέατα μέσα στο λίπος και τα σκέπασε με την κοιλιά του βοδιού. Στο άλλο τοποθέτησε με μεγάλη πονηριά τα άσπρα κόκκαλα του βοδιού και τα ακούμπησε κάτω αφού τα σκέπασε με λευκό λίπος.

Τότε λοιπόν ο πατέρας θεών και ανθρώπων του είπε: Γυιέ του Ιαπετού φίλε πιο δοξασμένε απ’ όλους τους άρχοντες, χώρισες τις μερίδες πολύ μεροληπτικά. Έτσι είπε περιπαίζοντάς τον ο Δίας με τη σκέψη που δε λαθεύει ποτέ.

Κι ο πανούργος Προμηθέας του απάντησε με μισό χαμόγελο, χωρίς να ξεχάσει την απάτη που είχε στο μυαλό: «Δία πανένδοξε, μεγαλύτερε απ’ τους αιώνιους θεούς, έλα διάλεξε όποια μερίδα τραβά η καρδιά σου». Έτσι είπε με πονηριά στη σκέψη.

Κι ο Ζευς που η σκέψη του δεν λαθεύει ποτέ κατάλαβε, κι ο δόλος δεν του ξέφυγε. Και σκεφτόταν τα δεινά για τους θνητούς ανθρώπους, που ήταν μελλούμενο να γίνουν. Και σήκωσε με τα δύο του χέρια το λευκό λίπος. Κι οργίστηκε μέσα του και χολή ήρθε στη ψυχή του καθώς είδε τα λευκά κόκκαλα για τους αθάνατους πάνω σε καπνισμένους βωμούς.

Και με μεγάλη αγανάκτηση ο Δίας που μαζεύει τα σύννεφα του είπε: « Γυιέ του Ιαπετού, που οι σκέψεις σου είναι ανώτερες όλων, δεν ξέχασες φίλε μου τη τέχνη της απάτης». Έτσι του είπε οργισμένος ο Δίας με τη σκέψη που δεν λαθεύει ποτέ κι από τότε θυμόταν πάντα την απάτη και δεν έστελνε στις μελιές την ορμή της ακούραστης φωτιάς για τους θνητούς ανθρώπους που κατοικούν πάνω στη γη.

Αλλ’ ο γενναίος γυιός του Ιαπετού τον εξαπάτησε κι έκλεψε τη λάμψη της ακούραστης φωτιάς που φέγγει μακρυά, μέσα σε κούφιο καλάμι. Αυτό δάγκωσε βαθειά τη ψυχή του Δία που βροντά από ψηλά και χολώθηκε καθώς είδε να έχουν οι άνθρωποι τη λάμψη της φωτιάς που φέγγει μακρυά.

Κι αμέσως για αντάλλαγμα της φωτιάς, δημιούργησε ένα κακό για τους ανθρώπους. Γιατί ο δοξασμένος Κουτσός (Ήφαιστος), πήρε χώμα και έπλασε ομοίωμα σεμνής παρθένας όπως το θέλησε ο Δίας. Κι η γλαυκομάτα θεά Αθηνά την έζωσε και τη στόλισε με κατάλευκο φόρεμα. Κι απ΄το κεφάλι μέχρι κάτω της έρριξε με τα χέρια της πέπλο κεντητό. Θαύμα να το βλέπεις. (Γύρω της, η Παλλάδα Αθηνά, έβαλε στεφάνια από λαχταριστά λουλούδια χορταριού που μόλις είχε βλαστήσει). Και γύρω απ’ το κεφάλι της έθεσε χρυσό στεφάνι που το’χε φτειάξει ο δοξασμένος Κουτσός με τα επιδέξια χέρια του, για χάρη του πατέρα του Δία. Και πάνω στο στεφάνι χειροτέχνησε πολλά σχέδια, θαύμα να τα βλέπεις από ζωντανά, όσα τρέφει η στεριά κι η θάλασσα. Απ’ αυτά έβαλε πολλά πάνω του (και λαμποκοπούσε με πολλή γοητεία), θαυμαστά, που έμοιαζαν με ζώα έτοιμα να σου μιλήσουν. Έπειτα αφού έφτειαξε κακό τόσο όμορφο αντί για το καλό, την έβγαλε έξω όπου βρισκόταν οι άλλοι θεοί και οι άνθρωποι, ενώ αυτή καμάρωνε για το στόλισμα που της είχε κάνει η γλαυκομάτα, κόρη του πανίσχυρου πατέρα. Και θαυμασμός τότε κατέλαβε τους αθάνατους θεούς και τους θνητούς ανθρώπους, καθώς είδαν την αναπόφευκτη παγίδα που προοριζόταν για τους ανθρώπους (γιατί απ’ αυτή βγήκε το γένος των θηλυκών γυναικών).

Γιατί απ΄αυτή κρατά το ολέθριο γένος των γυναικών, της μεγάλης αυτής συμφοράς που κατοικεί μαζί με τους θνητούς άνδρες που δεν ταιριάζουν στην καταραμένη φτώχεια αλλά στον πλούτο. Όπως μέσα στα καλοσκεπασμένα μελίσσια οι μέλισσες τρέφουν τους κηφήνες, συντρόφους κακών έργων. Κι αυτές ολημερίς, μέχρι τη δύση του ήλιου πετούν γοργά και αποθέτουν τα λευκά κεριά τους, ενώ αυτοί μένουν μέσα στις θολωτές κυψέλες καταπίνοντας τον ξένο κόπο. Τέτοιο κακό για τους θνητούς άνδρες έφτειαξε ο Δίας, που βροντά από ψηλά, τις γυναίκες, συντρόφους κακών έργων, κι έδωκε άλλο ένα κακό για το καλό που πήραν. Όποιος αποφεύγει τον γάμο και τα βάσανα για τη φροντίδα της γυναίκας και δεν θέλει να παντρευτεί και να φτάσει στα καταραμένα γεράματα χωρίς να έχει κάποιον να τον γηροκομήσει, τότε δεν θα στερηθεί το βιός του, αλλά μετά το θάνατό του θα μοιραστούν την περιουσία του μακρινοί συγγενείς. Όποιος πάλι του ΄γραψε η μοίρα να παντρευτεί και να πάρει σύντροφο φρόνιμη και λογική, και τότε σ’ όλη του τη ζωή θ’ αγωνίζεται να ισοφαρίσει το κακό με το καλό. Όποιου πάλι του’ τυχε γέννημα ολέθριο, ζει έχοντας στα στήθεια του, στη ψυχή και στην καρδιά αβάσταχτο πόνο, που είναι κακό αγιάτρευτο.

Επειδή δεν είναι δυνατό να ξεγελάσει κανείς το νου του Δία, ούτε να του ξεφύγει, έτσι ούτε ο γυιός του Ιαπετού, ο άκακος Προμηθεύς. Ξέφυγε απ΄την τρομερή οργή του, και παρά τη σοφία του, εξαναγκάστηκε να τον κρατούν βαρειά δεσμά.

Βέβαια υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη αποσπάσματα, αρκεί να πάρουν οι νεαροί αναγνώστες μια γεύση της νεο-υποκρισίας.

Για να προλάβω το επόμενο κακό, που είναι η κατάσταση της αθεϊας(όπως λέει και ο Πλούταρχος) θα συνιστούσα στους νέους να μην βιάζονται να θεωρήσουν τον Δία-Ιεχωβά μοχθηρό, αλλά να μελετήσουν προσεχτικά τις εξελίξεις στην σχέση Θεού-ανθρώπου και στην ανθρώπινη ιστορία.

10/08/2013, 11:38:26
Όπως και να' χει ο Προμηθέας είναι μια άκρως αινιγματική προσωπικότητα.

Είναι τόσες πολλές οι ερμηνείες, που θα ήταν καλύτερο να βρούμε τον κοινό συνδετικό κρίκο που τις ενώνει. Τελικά αν τις συνδυάσουμε όλες και δούμε βαθιά, προκύπτει μια μεγάλη αλήθεια. Ο Προμηθέας είναι και καλός και κακός, εξαρτάται πως το βλέπει κανείς.

Νομίζω θα ήταν καλύτερο να αναφέρω την πολύ ωραία ιστορία της Μαίρης Μακρά από το Γνώρισε την Ψυχή σου(Ιδεοθέατρον).

10/08/2013, 12:42:00

Εκπληκτικός Βάρναλης Sesostri...ευφυής σάτιρα, βαθιά σκέψη, μεγάλη ποίηση!

Πιο πολύ λέει απεχθανόταν τους "μοιραίους", εκείνους που δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει η μοίρα και το κακό το ριζικό τους...αν πρέπει όμως ντε και καλά να υπομείνεις τα μαρτύρια επάνω στο "Σταυρό" τότε κάντο περήφανα και όχι ταπεινά...

Άσε που στην πραγματικότητα ουδείς θυσιάζεται "για χάριν των άλλων"...κουραφέξαλα...όλα γύρω από το Εγώ περιστρέφονται, και η ανάγκη να "δώσω" είναι πιο εγωιστική από την ανάγκη να "πάρω"...

10/08/2013, 12:42:34
Xristos El

Αφήνω τον DSM, να σε "περιποιηθεί".
Αρχίζει κι αυτος να καταλαβαίνει, γιατι έχω φορτωθεί τόσες κίτρινες!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

10/08/2013, 14:12:50
quote:

Xristos El

Αφήνω τον DSM, να σε "περιποιηθεί".
Αρχίζει κι αυτος να καταλαβαίνει, γιατι έχω φορτωθεί τόσες κίτρινες!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Τις κίτρινες τις έχεις φορτωθεί, επειδή δεν αντέχεις την αντίθετη άποψη προφανώς.

Γιατί νομίζεις πως εμένα με ενοχλεί η άποψή σου; Δικαίωμά σου να την έχεις, εγώ φυσικά δεν βαφτίζω την αντίθετη γνώμη ως "σκοταδισμό", "αμάθεια", "άγνοια", "επιδερμική ανάγνωση", ακόμη και αν έχω αποδείξεις γι' αυτό. Γιατί; Επειδή δεν ασχολούμαι με προσωπικά θέματα αλλά είμαι αντικειμενικός. Τα θεωρώ άχρηστα σε μια κουβέντα για την αναζήτηση της αλήθειας.

Θα είχες δίκιο μόνο σε μια περίπτωση - μόνο εάν το esoterica ήταν μια συγκεκριμένη φιλοσοφική σέχτα, που θα επέπρεπε ανταλλαγή απόψεων μόνο μεταξύ των ατόμων που ανήκουν δογματικά σε αυτήν.

Προς το παρόν δεν βλέπω να ισχύει κάτι τέτοιο. Εάν κάνω λάθος, τότε αρκεί να μας το επιβεβαιώσει ο Αitherovamon και θα συμφωνήσω πως μπήκα στο σπίτι σου και το βεβήλωσα εν άγνοια μου.

Πάντως, πέρα από την δική μας ύπαρξη στο φόρουμ(εμάς των χριστιανών) μπορείς να μου δείξεις ένα θέμα όπου έχετε κάνει φιλικά ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα θέμα; Σας βλέπω παντού να τρώγεστε λες και η άποψη του άλλου καταργεί την ύπαρξή σας.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κάνω αυτές τις επεξηγήσεις...

10/08/2013, 14:15:53
quote:

Εκπληκτικός Βάρναλης Sesostri...ευφυής σάτιρα, βαθιά σκέψη, μεγάλη ποίηση!

Πιο πολύ λέει απεχθανόταν τους "μοιραίους", εκείνους που δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει η μοίρα και το κακό το ριζικό τους...αν πρέπει όμως ντε και καλά να υπομείνεις τα μαρτύρια επάνω στο "Σταυρό" τότε κάντο περήφανα και όχι ταπεινά...

Άσε που στην πραγματικότητα ουδείς θυσιάζεται "για χάριν των άλλων"...κουραφέξαλα...όλα γύρω από το Εγώ περιστρέφονται, και η ανάγκη να "δώσω" είναι πιο εγωιστική από την ανάγκη να "πάρω"...

Με ενδιαφέρει πολύ αυτό Κώστα.

Αλλά θα ήταν καλύτερα να το αναλύσεις στο θέμα για την Ανάσταση του Ιησού.

10/08/2013, 14:24:05
Σέσοστρι, μην νομίζεις πως παρέβλεψα τον διάλογό σου, αν και νομίζω πως τον έβαλες για πολεμική στους δικούς μου διαλόγους.

Τον διαβάζω τώρα και θα κάνω κάποιες παρατηρήσεις, αλλά σε άλλο θέμα θα τις γράψω.

10/08/2013, 14:59:44
Όπως είπα κάποιες λαθεμένες απόψεις που βρήκα στο κείμενο, θα τις αναλύσω σε άλλο θέμα. Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω και πολλά πράγματα τα οποία βρήκα ως αληθή.

Το κακό είναι πως το κείμενο δεν αποφεύγει την ειρωνεία σε θρησκευτικά θέματα(Μώμος - θεός της ειρωνείας), η οποία για μένα αποτελεί ύψιστη ύβρη. Ελπίζω να μην βγάζετε λάθος συμπεράσματα, δεν είμαι υπέρ της λογοκρισίας και της Ιεράς Εξέτασης. Αλλά δεν μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τον Θεό με τέτοιο πνεύμα. Το παραδέχεται και ο Ιουλιανός.

Χμμ λοιπόν, αν και με μια μόνο ανάγνωση έως τώρα, κατάλαβα γενικά το σκεπτικό. Όμως αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ, γιατί θα αναγκαστώ να σας κάνω προσωπικές ερωτήσεις για τα πιστεύω σας.

Όταν επρόκειτο περί αντιπαράθεσης Δωδεκαθέου - Χριστιανισμού ταζόσασταν υπέρ του πρώτου. Τώρα τί έγινε; Τουλάχιστον, ο Σέσοστρις παραδέχτηκε σιωπηλά και έμμεσα κάποιες ομοιότητες.

kondorasΜέλος
10/08/2013, 15:10:15
quote:

Αυτό που δυστυχεί τους νεοπαγανιστές εδώ

Ποιοί είναι αυτοί οι «νεοπαγανιστές» ΕΔΩ ρε παληκάρι μου; Έγραψαν στο θέμα 5-6 άτομα. Ποιός, από όλους αυτούς, είναι ο «νεοπαγανιστής»;
Κοινώς, σε ποιόν τέλος πάντων απευθύνεσαι;

10/08/2013, 15:24:03
Συνέχεια(το πληκτρολόγιο μου αντιμετωπίζει πρόβλημα)

Το δεύτερο και πιο σημαντικό που έχω να παρατηρήσω. Το κείμενο του Βάρναλη είναι καθαρά υλιστικό, ενώ πολλοί από εσάς που ζείτε για την κάθαρση της ψυχής(μετεμψύχωση) ουσιαστικά παλεύετε ενάντια στην ύλη. Οπότε;

Αν κατάλαβα σωστά φίλε Σέσοστρι, ο Μώμος(και ο Βάρναλης) κοροϊδεύει τον Ιησού γιατί ήρθε για να τους σώσει αλλά δίχως να πολεμήσουν τον αφέντη. Από την άλλη κοροϊδεύει και τον Προμηθέα, γιατί αν και εξεγέρθηκε αυτός κατά της εξουσίας, θέλησε να γίνει η νέα εξουσία. Καλά κατάλαβα;

Ουσιαστικά ο Βάρναλης είναι υλιστής και πιστεύει σε αυτόν τον κόσμο. Ο Κώστας ανέφερε ένα ποίημα "Μοιραίοι" όπου ο Βάρναλης διακωμωδεί εκείνους που περιμένουν ένα θαύμα από τον ουρανό. Όμως άλλη φορά είπατε "πως ελεύθερος είμαι γιατί δεν ελπίζω τίποτα" και νομίζω πως αρκετοί πιστεύετε και στο πεπρωμένο - ανεξάρτητα αν αυτό σχετίζεται και με τις ενέργειές μας.

Ελπίζω να καταλαβαίνετε γιατί κάνω αυτές τις ερωτήσεις. Καλό είναι που και που να κάνουμε γνώθι σαυτόν. Το χρειαζόμαστε όλοι μας.

Είχα ανοίξει ένα θέμα "ο ρόλος των ιερατείων στην θρησκευτική απογοήτευση". Το έκανα με σκοπό μήπως αγαπήσετε την θρησκεία. Αλλά δυστυχώς βλέπω πως πολλοί αντί να την θεωρούν πανανθρώπινη ανάγκη, την θεωρούν κακή από τις ρίζες της. Λένε " αν τα ιερατεία είνα μοχθηρά τότε είναι και η θρησκεία ως δημιούργημά τους". Είμαι 100% πεπεισμένος πως πολύ δύσκολα θα αγαπήσει κάποιος την θρησκεία όσο την έχει συνδέσει με το ιερατείο. Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια να αποδεσμευτούμε από κάποιες απόψεις.

Κρίμα που η ιστορία του ανθρώπου έχει σημαδευτεί από τόσο ανακατωσούρα και διαμάχες, έτσι ώστε να έχουμε φθάσει στο σημείο να μην πιστεύουμε πουθενά και να μας έχουν αηδιάσει όλα.

Επιβεβαιώνεται και πάλι η άποψη της Βίβλου, όλη η ιστορία του ανθρώπου είναι ματαιότης ματαιοτήτων. Γι' αυτό άλλωστε εγώ μίλησα και στο παρελθόν για λάθος του Αδάμ και του Προμηθέα. Ελπίζω τουλάχιστον να γίνει σεβαστή η άποψή μου. Ίσως εν τέλει να είναι και μια όαση για μερικούς. Κάτι διαφορετικό σε όλη αυτήν την ματαιότητα.

Εγώ πιστεύω στην μοίρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στέκομαι με δεμένα τα χέρια. Γνωρίζω απλώς πως υπάρχουν όρια στις δυνάμεις μας. Η μοίρα μας ως ανθρωπότητα γενικά έχει ήδη καθοριστεί από την πρώτη κιόλας απόφασή μας.

10/08/2013, 15:31:04
quote:

quote:

Αυτό που δυστυχεί τους νεοπαγανιστές εδώ

Ποιοί είναι αυτοί οι «νεοπαγανιστές» ΕΔΩ ρε παληκάρι μου; Έγραψαν στο θέμα 5-6 άτομα. Ποιός, από όλους αυτούς, είναι ο «νεοπαγανιστής»;
Κοινώς, σε ποιόν τέλος πάντων απευθύνεσαι;

Δεν γνωρίζω. Αναφέρομαι πάντα αόριστα γιατί δεν μου αρέσουν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Με τον όρο νεοπαγανιστής αναφέρομαι σε εκείνον, που κατά την άποψη μου έχει διαφορετική ιδεολογία από τον κλασικό παγανιστή. Όπως είπα είναι περισσότερο θύμα ενός νέου συνοθυλλεύματος ιδεών, το οποίο είναι ουσιαστικά αντιχριστιανικό. Έχει κτισθεί δηλαδή όχι για να εξυπηρετεί προσωπικές πνευματικές αναζητήσεις, αλλά στηρίζεται περισσότερο στην πνευματική εξόντωση του Χριστιανισμού.

Αυτό το διαπιστώνω παράδειγμα από τις εκτενείς ειρωνικές αναφορές κατά του Χριστιανισμού. Δηλαδή σκέφτομαι και εγώ - Εντάξει βρε φίλε, πιστεύεις κάτι; Ασχολήσου με αυτό και άσε εκείνο που δεν σε εκφράζει.

Όπως έκανε και ο Στοβαίος στο υπέροχο Ανθολόγιό του.

Τί κόλλημα έχουν φάει όλοι με τον Χριστιανισμό; Και γιατί του έχουν ταυτίσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;