ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το σημαντικότερο πείραμα όλων των εποχών - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Το σημαντικότερο πείραμα όλων των εποχών - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

Ydroxoos2530 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
Ydroxoos25Μέλος
19/04/2005, 22:11:08
quote:

Να τώρα εκτίθεσαι εξαιτίας της ημιμάθειας σου.

Δεν μετράμε κύματα. ΠΟΤΕ.

Η κυματοσυνάρτηση είναι μιγαδική ποσότητα και δεν δύναται να μετρηθεί.

Μπορομε να μετρήσουμε το ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ της κυματοσυνάρτησης, και πάλι ΟΧΙ για ένα συγκεκριμένο σωμάτιο, αλλα στατιστικά, για πολλα ίδια σωμάτια. Και έτσι διαπιστώνουμε τη "συμβολή" των κυματοσυναρτήσεων στην οθόνη.

Μετράμε τη θέση απο πολλά σωματίδια που πέφτουν πάνω στην οθόνη πίσω απο τις δύο σχισμές. Διαπιστώνουμε οτι η κατανομή τους περιγράφεται με ακρίβεια αν δεχτούμε οτι η πιθανότητα της άφιξης του σωματιδίου στο κάθε σημείο, είναι το μέτρο στο τετράγωνο μιας κυματοσυνάρτησης που με τη σειρά της είναι το άθροισμα της κυματοσυνάρτησης που αντιστοιχει στο περασμα απο την αριστερή σχισμή και στην κυματοσυνάρτηση που αντιστοιχει στο πέρασμα απο τη δεξιά σχισμή.

Δεν είπα ότι μετράμε κυματοσυναρτήσεις... είπα ότι μετράμε κύματα. Η αν το θέλεις αλλιώς βλέπουμε τα αποτελέσματα των κυμάτων στο μακρόκοσμό μας τα οποία φυσικά δεν θα υπήρχαν αν οι επιμέρους κυματοσυναρτήσεις είχαν καταρρεύσει. Έτσι δεν είναι;

Τελικά τι θεωρείται "μετρητής" και ποιές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται ώστε η κυματοσυνάρτηση ενός φωτονίου να καταρρεύσει;

<<Από τη στιγμή που η επιστήμη θα αρχίσει να ερευνά τα μεταφυσικά φαινόμενα θα προοδεύσει σε μια δεκαετία περισσότερο απ' όσο έχει προοδεύσει σε όλη την ύπαρξή της.>> "Nicola Tesla"

qubitΜέλος
19/04/2005, 23:33:37
quote:

Σ' αυτό το "συνεπαγωγικά", έχω πολλές ενστάσεις, Υδροχόε. Αλλά προς το παρόν, έχει προκύψει ένα πιό θεμελιώδες ζήτημα κατανόησης, σχετικά με τη δόλια τη γάτα.
Πράγματι, ο Σραίντιγκερ μ' αυτό το νοητικό πείραμα θέλησε να δείξει τον "παραλογισμό" των κβαντικών φαινομένων και χρησιμοποίησε μεταφορικά τη γάτα στη θέση του υποατομικού αντικειμένου.
---------------------------------------------------------------------

Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει τις ενστάσεις σου. Μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο γιατί ΔΕΝ παραβιάζεται η αιτιοκρατία;

Υδροχόε, δεν κατάλαβες τις ενστάσεις μου γιατί απλώς δεν τις έγραψα. Θα το κάνω όταν έχω χρόνο.
Αυτά που γράφω μετά απ' αυτή την πρόταση, αναφέρονται στην "κατανόηση" του νοητικού πειράματος της γάτας, από μέρους του Αγγελου.
Διάβασε το ποστ λίγο πιό προσεκτικά.
Ydroxoos25Μέλος
20/04/2005, 01:03:51
quote:
Ναι. Η συγκεκριμένη αιτία, θα ήταν το πείραμα. Γεγονός λαμβάνον χώρα στον μΑκρόκοσμο

Φίλε qubit έγραψες σε άλλο ποστ το παραπάνω και για αυτό μιλάω. Περιμένω και αναλυτικότερα τις ενστάσεις.

<<Από τη στιγμή που η επιστήμη θα αρχίσει να ερευνά τα μεταφυσικά φαινόμενα θα προοδεύσει σε μια δεκαετία περισσότερο απ' όσο έχει προοδεύσει σε όλη την ύπαρξή της.>> "Nicola Tesla"

Ydroxoos25Μέλος
20/04/2005, 01:47:50
quote:
Παρατήρηση είναι οποιαδήμοτε μετρητική διαδικασία που αλληλεπιδρα με την κυματοσυνάρτηση που περιγράφει ένα φαινόμενο. Η διαδικασία αλληλεπίδρασης περιγράφεται μαθηματικά και δεν έχει να κάνει με το αν στη διαδικασία περιλαμβάνεται κάπιοιο όν με συνείδηση.

1. Πώς ορίζεται η μετρητική διαδικασία
2. Εφόσον άλλες κυματοσυναρτήσεις αλληλεπιδρούν με άλλες πώς διακρίνουμε τις "μετρητικές"
3. Έχει αποδειχθεί κατάρρευση κυματοσυνάρτησης χωρίς ανθρώπινη παρατήρηση

quote:
Η εσφαλμένη ερμηνεία του όρου "παρατήρηση" σε βολέυει γιατί εκεί "μπορείς" να "βασίσεις" φιλοσοφικά την ψευδαίσθησή σου οτι "το σύμπαν για να υπάρχει χρειάζεται παρατηρητές" Αυτή η σοφιστεία έχει χρησιμοποιηθεί για να "υποστηρίξει" "επιστημονικά" την αναγκαιότητα ύπαρξης του "θεού", την αναγκαιότητα ύπαρξης του ανθρώπου, και την "δυνατότητα" να "επηρρεάζουμε" με τη "θέληση" την έκβαση φυσικών φαινομένων.

Κατ' αρχήν, αν αποφασίσουμε να δεχτούμε ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την ευκρινή και σαφή κατάσταση του σύμπαντος που παρατηρεί, ακόμα και τότε θα μας λείπει η ικανότητα να διαμορφώνουμε κατά βούληση τα συμπαντικά γεγονότα. Πάλι θα υπάρχει η πιθανοκρατία χωρίς αιτία. Δηλαδή θα δημιουργείτε ναι μεν ένα σαφές σύμπαν από ένα συνειδητό ον αλλά το ον αυτό δε θα μπορεί να δώσει στο σύμπαν μία ορισμένη μορφή.
Οπότε θα είχα πολύ δουλειά ακόμα φίλε Άγγελε για να φτάσω να πω αυτό που γράφεις.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ξέρω την αλήθεια για τον κόσμο που τελείως ανεξήγητα και αναίτια υπάρχει γύρω μου και βρίσκομαι μέσα σε αυτόν. Με ενδιαφέρει να μάθω την αλήθεια όποια κι αν είναι αυτή.

Αν αποδειχτεί ότι ο παρατηρητής δεν επηρεάζει το πείραμα αλλά ευθύνεται κάποιος άλλος παράγοντας τότε θα πάψω να θεωρώ το φαινόμενο αυτό τόσο σημαντικό για τις υπαρξιακές μου ανησυχίες.

Ακόμα όμως δεν έχω πειστεί ότι το πρόβλημα δεν είναι πλεόν ανεξήγητο και έχει επιλυθεί με ικανοποιητικό τρόπο.

AngelosΜέλος
20/04/2005, 09:06:05
quote:

Ακόμα όμως δεν έχω πειστεί ότι το πρόβλημα δεν είναι πλεόν ανεξήγητο και έχει επιλυθεί με ικανοποιητικό τρόπο

Μα δεν έχει λυθεί. Η ενστασή μου δεν είναι στο οτι θελεις να εξερευνήσεις τις ακτες του νησιού της γνώσης (κλεμένη παρομοίωση). Η ένσταση μου είναι οτι για να εξερευνήσεις, αγοράζεις χάρτη απο το περίπτερο.

Τι νοείται Μετρηση και πώς κανει την κυματοσυνάρητση να καταρεύσει. (Η με άλλα λόγια πώς επηρρεάζει το μετρούμενο σύστημα)

Την αρχή της αβαβαιότητας τη θυμάσαι. Λέει οτι αν έχεις ένα σωμάτιο στη θέση x και έχει ορμή p τότε δεν μπορείς να μετρήσεις με απειρη ακρίβεια και τη θέση και την ορμή του. Αν Δx ειναι η αβεβαιότητα στην θέση και αν Δp η αβεβαιότητα στην ορμή τότε το γινόμενο Δx Δp οφείλει να είναι μεγαλύτερο απο τη σταθερά του Plank. Δx Δp > h (αυτό μαζί με το Ε=mc2 είναι οι δύο πιο παρεξηγημένες εξισώσεις)

Οταν το σωματίδιο έχει απόλυτα συγκεκριμένη ορμη (και αυτό πρέπει να συμβάινει ωστε το μήκος κύματος de Broglie να είναι συγκεκριμένο ωστε να μπορεί να γίνει συμβολή των κυματοσυναρτήσεων) τότε η θέση του είναι εντελώς ακαθόριστη. Ετσι , το σωματίδιο που κατευθύνεται προς το πέτασμα με τις δύο σχισμές, δεν εχέι καθόλου συγκεκριμένη θέση. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΝΟΗΜΑ να μιλάς για το απο ποιά σχισμη πέρασε.

Αν τώρα εσυ βάλεις μια μετρητική συσκευή για να δεις αν περασε απο την αριστερή η απο τη δεξιά σχισμή, τότε ΜΕΤΡΑΣ τη θέση, το Δx γίνεται πολύ μικρο και άρα το Δp γίνεται πολύ μεγάλο. Δηλαδή τώρα ξέρεις τη θέση με ακρίβεια αλλα η ορμή δεν είναι πλέον αυστηρά καθορισμενη, άρα ούτε και το μήκος κύματος de Broglie. Και αφου το μήκος κύματος δεν είναι καθορισμένο με ακρίβεια δεν μπορεί πλέον να γίνει συμβολή και αρα χαλάει το σχήμα των κροσσών.

Τώρα θα μου πεις, ΓΙΑΤΙ δεν μπορώ να δώ απο ποιά σχισμή πέρασε το σωματίδιο ΧΩΡΙΣ να του πειράξω την ορμη.

Μα πολύ απλά. Για μετρήσεις το σωμάτιο, πρέπει να του πετάξεις ένα φωτόνιο, το φωτόνιο να κάνει γκέλ και εσύ να ξαναμετρήσεις το φωτόνιο. Απο τη στιγμή που το φωτόνιο κάνει γκέλ, το σωματίδιο έχει πειραχτεί απο την αρχική του κατάσταση καθορισμένης ορμής και η ορμή του πλέον είναι άγνωστη.

Επαναλαμβάνω. Εγώ ΔΕΝ τα λέω καλά διαβασε τα απο κάποιον που τα γράφει καλύτερα.

Αγγελος

AngelosΜέλος
20/04/2005, 09:19:24
quote:

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ξέρω την αλήθεια για τον κόσμο που τελείως ανεξήγητα και αναίτια υπάρχει γύρω μου και βρίσκομαι μέσα σε αυτόν. Με ενδιαφέρει να μάθω την αλήθεια όποια κι αν είναι αυτή.

Αυτό ? ΜΟΝΟ αυτό ?

Τίποτα δηλαδή δε ζητάς, σα να κάνεις τράκα ένα τσιγάρο !!!!!!!

Λοιπόν, την Αλήθεια (ολοκληρη και απόλυτη), την ξέρει (αν υπάρχει) ΜΟΝΟ ο θεός.

Εμείς με τα πειράματα και τη λογική μας μποροε μόνάχα να την προσεγγίσουμε
ωστέ να κάνουμε τη δουλειά μας. (Να φτιάξουμε σπίτια, τηλεοράσεις, νοσοκομεία, ατομικά όπλα και να πάρουμε μια ιδέα σχετικά με το πόσο μικροί είμαστε)

Και όπως ποιητικά είπε και ο Γραμματικάκης στην Κώμη της Βερενίκης, (Σε ελεύθερη μεταφορά γιατί δεν έχω εδώ το βιβλίο)

"Ο Ανθρωπός, το ταπεινό αυτό ον, το τόσο ασήμαντο μπροστά στο σύμπαν, τολμά να κοιτάει τον ουρανό και να ρωτάει τα μεγάλα ερωτήματα. Και εκεί σε αυτη την παράλογη τόλμη βρίσκεται τόσο το Μεγαλείο όσο και το Δράμα της ύπαρξής του".

Καλημέρα !

Αγγελος

qubitΜέλος
20/04/2005, 10:47:47
quote:

Η έκβαση του πειράματος δεν είναι όμως προκαθορισμένη και οφειλόμενη σε κάποια αιτία. Συνεπαγωγικά και η κατάσταση του μακροσκοπικού αντικειμένου δεν είναι προκαθορισμένη.

Η ένστασή μου, τώρα : Απο τα ισχύοντα στο μικρόκοσμο, δεν μπορούμε να
αναχθούμε "συνεπαγωγικά" στο μακρόκοσμο. Αυτό είναι λάθος. Ενα
μακροσκοπικό αντικείμενο διαφέρει απ' το μικροσκοπικό στα εξής :
α. αποτελείται από πλήθος μικροσκοπικών. Στο πλήθος λοιπόν, η συμπεριφορά περιγράφεται στοχαστικά (δηλαδή πιθανολογικά) και δίνει τη δυνατότητα της πρόβλεψης, να το πω έτσι, της συμπεριφοράς του αντικειμένου. Ενα απλό, μεταφορικό παράδειγμα : πάρε τις μελέτες για την αγοραστική συμπεριφορά πχ. Η ανάλυση, μπορεί να σου πει πώς θ' αντιδράσει μια target ομάδα,συνολικά. Εσύ, σαν άτομο, μπορεί ν' ανήκεις σ' αυτή την ομάδα, αλλά να φερθείς διαφορετικά. Ενα σωρό άλλοι όμως, θα φερθούν σύμφωνα με την πρόβλεψη. Η ανάλυση δεν ειναι σε θέση να πει τί θα κάνεις ΕΣΥ, ο συγκεκριμένος, αλλά μπορεί να προβλέψει (ανάλογα με την αξιοπιστία της μεθόδου), πώς θ' αντιδράσουν ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ασχέτως ποιοί θάναι αυτοί.
β. στο μακροσκοπικό σύστημα, το πλήθος των μικροσκοπικών που το αποτελεί,είναι ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ. Εχει δομή. Είναι ΣΥΣΤΗΜΑ. Και το σύστημα, περιγράφεται από διαφορετικές ιδιότητες, απ' αυτές των επι μέρους
συνιστωσών του. (πάρε παράδειγμα : αέρια Η, Ο και το νερό). Η μέθοδος βάσει της οποίας ένα σύστημα ανάγεται στα επί μέρους για να διερευνηθεί καλύτερα, προέκυψε για λόγους ευκολίας στην έρευνα (εδώ και αιώνες). Αλλά η αντίληψη ότι το σύστημα μπορεί να μελετηθεί και να ερμηνευτεί βάσει αυτού του κατακερματισμού (η αντίληψη αυτή λέγεται αναγωγισμός, ) είναι λάθος και πλέον, κι επιστημονικά ξεπερασμένη. Ο αναγωγισμός είναι αυτός που λέει πχ για τον ανθρώπινο νου "δεν είστε, παρα ένα μάτσο νευρώνες" (Φράνσις Κρικ).
Ο αναγωγισμός δέχτηκε ένα καίριο (και θανάσιμο, ελπίζω) πλήγμα, από τις επιστήμες που μελετάνε τα πολύπλοκα συστήματα (όπως η Θεωρία του Χάους).
Η απουσία ντετερμινιστικής συμπεριφοράς στα πολύπλοκα συστήματα, οφείλεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν μ' αυτή την πολυπλοκότητα και τις συνέπειές της και όχι με την τυχαιότητα των στοιχειωδών σωμάτων απ' τα οποία συναπαρτίζονται.
Αυτά. Για να ξεμπερδεύουμε λιγο τις έννοιες.
qubitΜέλος
20/04/2005, 11:07:49
Συνεχίζοντας, λοιπόν.
quote:

Ωραία. Τα αιώνια ερωτηματικά απ' τα οποία εκκινεί η φιλοσοφική σκέψη.
Και, το να συμπεριλάβεις τη μελέτη της φύσης και των φαινομένων της σ' αυτή την αναζήτηση, είναι "καθαγιασμένος" τρόπος, απ' την εποχή των προσωκρατικών.
quote:

Αν αποδειχτεί ότι ο παρατηρητής δεν επηρεάζει το πείραμα αλλά ευθύνεται κάποιος άλλος παράγοντας τότε θα πάψω να θεωρώ το φαινόμενο αυτό τόσο σημαντικό για τις υπαρξιακές μου ανησυχίες.

Αυτό τώρα, πώς το εννοείς; δεν καταλαβαίνω τη διατύπωση. Μπορείς να το κάνεις πιό λιανά;
zagreasΜέλος
20/04/2005, 11:39:10
Ποιος παρατηρει τον παρατηριτη?

999

qubitΜέλος
20/04/2005, 11:48:14
quote:

Ποιος παρατηρει τον παρατηριτη?

Ελα μου ντε !!!
Αλλά και πάλι, το "Γνώθι σεαυτόν", τί σου λέει;
Μήπως κι αυτό δεν προϋποθέτει την αυτο-παρατήρηση;
Ydroxoos25Μέλος
20/04/2005, 15:35:01
quote:
Μα πολύ απλά. Για μετρήσεις το σωμάτιο, πρέπει να του πετάξεις ένα φωτόνιο, το φωτόνιο να κάνει γκέλ και εσύ να ξαναμετρήσεις το φωτόνιο. Απο τη στιγμή που το φωτόνιο κάνει γκέλ, το σωματίδιο έχει πειραχτεί απο την αρχική του κατάσταση καθορισμένης ορμής και η ορμή του πλέον είναι άγνωστη.

Και γιατί το φωτόνιο που θα του πετάξω να κάνει γκελ??? Η κυματοσυνάρτησή του δεν θα πρέπει να συμβάλλει με του σωματίου όπως γίνεται και με τα σωμάτια πάνω στην οθόνη?

Αν τα σωμάτια συμπεριφέρονταν μόνο ως σωματίδια και όχι ως κύματα η αρχή της αβεβαιότητας θα ίσχυε?

Αν τη στιγμή που σταματάω να μετρώ πεταχτεί ένα ξεκάρφωτο φωτόνιο και πέσει πάνω σε κάποιο κοντά στη σχισμή η συμβολή θα χαθεί?

Στην παραπάνω εικόνα ένα φωτόνιο "παρεκτρέπεται" από την τροχιά της δέσμης κάνει ένα γκελ πάνω στο πέτασμα και επιστρέφει στην τροχιά της δέσμης (σε τροχιά σύγκρουσης με άλλα "διερχόμενα" φωτόνια). Τι θα συμβεί;;

Ydroxoos25Μέλος
20/04/2005, 15:55:05
quote:
Η ένστασή μου, τώρα : Απο τα ισχύοντα στο μικρόκοσμο, δεν μπορούμε να
αναχθούμε "συνεπαγωγικά" στο μακρόκοσμο. Αυτό είναι λάθος. Ενα
μακροσκοπικό αντικείμενο διαφέρει απ' το μικροσκοπικό στα εξής :
α. αποτελείται από πλήθος μικροσκοπικών. Στο πλήθος λοιπόν, η συμπεριφορά περιγράφεται στοχαστικά (δηλαδή πιθανολογικά) και δίνει τη δυνατότητα της πρόβλεψης, να το πω έτσι, της συμπεριφοράς του αντικειμένου. Ενα απλό, μεταφορικό παράδειγμα : πάρε τις μελέτες για την αγοραστική συμπεριφορά πχ. Η ανάλυση, μπορεί να σου πει πώς θ' αντιδράσει μια target ομάδα,συνολικά. Εσύ, σαν άτομο, μπορεί ν' ανήκεις σ' αυτή την ομάδα, αλλά να φερθείς διαφορετικά. Ενα σωρό άλλοι όμως, θα φερθούν σύμφωνα με την πρόβλεψη. Η ανάλυση δεν ειναι σε θέση να πει τί θα κάνεις ΕΣΥ, ο συγκεκριμένος, αλλά μπορεί να προβλέψει (ανάλογα με την αξιοπιστία της μεθόδου), πώς θ' αντιδράσουν ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ασχέτως ποιοί θάναι αυτοί.

Το παράδειγμα που αναφέρεις δε νομίζω ότι έχει σχέση με το πείραμα. Αν το πάρουμε αναλογικά: Εγώ μετράω τη συμπεριφορά του ενός ανθρώπου και από αυτή εξαρτώ ένα τεράστιο πλήθος. Δηλαδή αν πω ότι ο Γιάννης θα αγοράσει το πακέτο της Q-telecom (αυτός με το κουνέλι ) τότε θα επηρεάσει 150 φίλους του να το αγοράσουν και αυτοί. Αν όχι, δε θα το αγοράσουν. Όπως λες και εσύ η συμπεριφορά του ενός είναι απρόβλεπτη. Αλλά αν τα γεγονότα είναι συνδυασμένα με τέτοιο τρόπο όπως ανέφερα, η συμπεριφορά του ενός θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μία ομάδα. Αλλο να πίνει pepsi ο Ρουβάς (που επηρεάζει τη νεολαία με συγκεκριμένο τρόπο) και άλλο να πίνει ένας άγνωστος στο δρόμο.

20/04/2005, 16:12:26
Προς τον Τοπικάρχη

Αναφέρεις στα δέκα πειράματα, στην αρχή του τόπικ

"10. Το εκκρεμές του Foucault (1851)"

Για εξήγησέ μας, τι ακριβώς πειραματίστηκε και τι συμπέρανε ο Foucault, ώστε να το συγκαταλέγεις στα σημαντικότερα πειράματα όλων των εποχών.

ο κακός Βρίλ

qubitΜέλος
20/04/2005, 16:44:19
quote:

Αν το πάρουμε αναλογικά: Εγώ μετράω τη συμπεριφορά του ενός ανθρώπου και από αυτή εξαρτώ ένα τεράστιο πλήθος. Δηλαδή αν πω ότι ο Γιάννης θα αγοράσει το πακέτο της Q-telecom (αυτός με το κουνέλι ) τότε θα επηρεάσει 150 φίλους του να το αγοράσουν και αυτοί. Αν όχι, δε θα το αγοράσουν. Όπως λες και εσύ η συμπεριφορά του ενός είναι απρόβλεπτη. Αλλά αν τα γεγονότα είναι συνδυασμένα με τέτοιο τρόπο όπως ανέφερα, η συμπεριφορά του ενός θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μία ομάδα. Αλλο να πίνει pepsi ο Ρουβάς (που επηρεάζει τη νεολαία με συγκεκριμένο τρόπο) και άλλο να πίνει ένας άγνωστος στο δρόμο.

Αυτό είναι το λάθος που προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι κάνεις. Δεν μπορείς από τη συμπεριφορά ενός ατόμου να εξάγεις συμπεράσματα για το πλήθος. Είτε το πλήθος αυτό αφορά ηλεκτρόνια, είτε κουνούπια, είτε ανθρώπους. Η συλλογιστική αυτή δεν είναι απλώς έξω απ' την επιστήμη, είναι και πέρα απ' τη λογική.
Οσο για την αλληλεπίδραση, αυτή υπάρχει, αλλά είναι διαφορετική ιστορία. Επίσης, διαφορετική ιστορία είναι και η αλληλεξάρτηση.
Ydroxoos25Μέλος
20/04/2005, 20:06:38
quote:
Αυτό είναι το λάθος που προσπαθώ να σου εξηγήσω ότι κάνεις. Δεν μπορείς από τη συμπεριφορά ενός ατόμου να εξάγεις συμπεράσματα για το πλήθος. Είτε το πλήθος αυτό αφορά ηλεκτρόνια, είτε κουνούπια, είτε ανθρώπους. Η συλλογιστική αυτή δεν είναι απλώς έξω απ' την επιστήμη, είναι και πέρα απ' τη λογική.
Οσο για την αλληλεπίδραση, αυτή υπάρχει, αλλά είναι διαφορετική ιστορία. Επίσης, διαφορετική ιστορία είναι και η αλληλεξάρτηση.

Βρε qubit... δε με καταλαβες ακόμα... Λέμε τα έχω συνδέσει με ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ώστε να συμβεί η αλληλεπίδραση. Δε λέω ότι θα συμβεί έτσι κι αλλιώς.. μόνο όταν είναι διασυνδεδεμένα με ειδικό τρόπο!

Ydroxoos25Μέλος
20/04/2005, 20:11:12

"" No 10: Το εκκρεμές του Foucault

Την περασμένη χρονιά , όταν επιστήμονες κρέμασαν ένα εκκρεμές πάνω από τον Νότιο Πόλο και το παρακολούθησαν να αιωρείται, επανέλαβαν ουσιαστικά μια φημισμένη επίδειξη που έγινε στο Παρίσι το 1851. Χρησιμοποιώντας ένα ατσάλινο σύρμα μήκους 220 ποδιών, ο Γάλος φυσικός Jean-Bernard-Lιon Foucault κρέμασε μια σιδερένια μπάλα βάρους 62 λιβρών από τον θόλο του Πάνθεου και το έβαλε σε κίνηση ταλάντωσης μπρος - πίσω. Για να καταγράψει την εξέλιξη της κίνησης στερέωσε μια γραφίδα στη μπάλα και σκόρπισε άμμο στο πάτωμα κάτω από την μπάλα. Έτσι η γραφίδα χάραζε γραμμές στην άμμο καταγράφοντας την τροχιά της μπάλας σε σχέση με το πάτωμα.

Το κοινό που παρακολούθησε το πείραμα είδε με έκπληξη το επίπεδο ταλάντωσης του εκκρεμούς να στρέφεται ανεξήγητα, αφήνοντας όλο και διαφορετικά ίχνη σε κάθε ταλάντωσή του. Στη πραγματικότητα ήταν το δάπεδο του Πάνθεου που στρεφόταν αργά. Έτσι ο Foucault κατάφερε να δείξει πιο πειστικά από κάθε άλλη φορά πριν την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Στο γεωγραφικό πλάτος του Παρισιού το εκκρεμές συμπλήρωνε μια πλήρη περιστροφή κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού κάθε 30 ώρες. Στο Νότιο ημισφαίριο θα στρεφόταν αντίθετα προς τους δείκτες του ρολογιού, και στον Ισημερινό δεν θα στρεφόταν καθόλου. Στο Νότιο Πόλο, όπως πιστοποίησαν οι σύγχρονοι επιστήμονες η περίοδος της περιστροφής του επιπέδου ταλάντωσής του είναι 24 ώρες. ""

21/04/2005, 13:11:25
quote:

την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Στο γεωγραφικό πλάτος του Παρισιού το εκκρεμές συμπλήρωνε μια πλήρη περιστροφή κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού κάθε 30 ώρες. Στο Νότιο ημισφαίριο θα στρεφόταν αντίθετα προς τους δείκτες του ρολογιού, και στον Ισημερινό δεν θα στρεφόταν καθόλου. Στο Νότιο Πόλο, όπως πιστοποίησαν οι σύγχρονοι επιστήμονες η περίοδος της περιστροφής του επιπέδου ταλάντωσής του είναι 24 ώρες. ""

χμμμ,

κάτι δεν μας λές καλά.

Πέρα απ αυτό, πιστεύεις οτι αυτό είναι ένα από τα δέκα σημαντικότερα πειράματα όλων των εποχών ???

Edited by - Vril on 21/04/2005 13:13:13

Ydroxoos25Μέλος
21/04/2005, 16:54:16
quote:
Όταν ο Robert P. Crease μέλος του φιλοσοφικού τμήματος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ιστορικός στο εργαστήριο Βrookhaven, ρώτησε πρόσφατα τους φυσικούς να ονομάσουν τα 10 πιο όμορφα πειράματα όλων των εποχών, οι δέκα νικητές ήταν κατά κανόνα πειράματα που εκτελέστηκαν από μεμονωμένα πρόσωπα στα οποία συμμετείχαν το πολύ μερικοί βοηθοί.

quote:
Η λίστα αυτή των πειραμάτων που μας πάει 2000 χρόνια πίσω, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics World και η σειρά τους καθορίστηκε ανάλογα με το πόσο δημοφιλές ήταν το καθένα τους. Πρώτο στη σειρά ήρθε ένα πείραμα που με σαφήνεια έδειξε ότι ο φυσικός κόσμος υπακούει στην κβαντική θεωρία.

Δεν το λέω εγώ... Αλλά το θέμα μας σε αυτό το τόπικ είναι τα κβαντικά φαινόμενα.

21/04/2005, 16:59:21
quote:

Δεν το λέω εγώ... Αλλά το θέμα μας σε αυτό το τόπικ είναι τα κβαντικά φαινόμενα.

Το προσυπογράφεις, άρα το αποδέχεσαι άρα το ίδιο κάνει.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που δίνεις για κάτι τόσο απλό, όπως το εκρεμές του Φουκώ είναι λάθος.

Γιατί λοιπόν να σε "εμπιστευτώ" όταν μιλάς για κβαντική φυσική ?

Η λίστα με τα 10 πειράματα (άλλη αμερικανική ηλιθιότητα πάλι κι αυτό)
και όλο το συσχετιζόμενο μπλά μπλά γύρω απ΄αυτά, τι σχέση πάλι έχουν με τα κβαντικά φαινόμενα ?
Το θέμα της συζήτησης είναι "το σημαντικότερο πείραμα όλων των εποχών". Αν δεν το ξέρεις, απλά, δες πάνω από το μπλέ παραθυράκι. Υποτίθεται οτι εσύ το άνοιξες.

Φοβάμαι οτι δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς γράφεις. Απλά, αναμασάς...

Edited by - Vril on 21/04/2005 17:05:25

Edited by - Vril on 21/04/2005 17:07:10

Ydroxoos25Μέλος
21/04/2005, 17:20:38
quote:
Το πείραμα της διπλής σχισμής πιστεύω ότι είναι το σημαντικότερο πείραμα όλων των εποχών γιατί δείχνει ότι η πραγματικότητα δεν είναι "στάσιμη" και αντικειμενική αλλά διαμορφώνεται τη στιγμή της παρατήρησης και της μέτρησης. Αυτό ακόμα και στις μέρες μας είναι κάτι τρελό, κάτι αδιανόητο για πολλούς. Είναι δύσκολο να δεχτείς ότι "κάτι δεν υπάρχει πραγματικά αν κάποιος δεν το παρατηρεί".

Vril αν δεις παραπάνω αυτά που γράφω θα μάθεις και ποιά είναι η άποψή μου... Απλά αναφέρομαι και σε αυτό το "γκάλοπ" που έγινε για να δείξω ότι και πολλοί επιστήμονες θεωρούν το πείραμα-φαινόμενο αυτό ως το σημαντικότερο.

Δε σου ζήτησε κανείς να με εμπιστευτείς για να μάθεις για τα κβαντικά φαινόμενα και ούτε είπα ότι είμαι ικανός να τα διδάξω... Απλά διατυπώνω τις απορίες μου πάνω σε αυτά και προσπαθώ να καταλάβω τη βαθύτερη σημασία τους. Αν θέλεις μπορείς να συμμετέχεις με τον ίδιο τρόπο αν όχι μπορείς να πάρεις έγκυρα βιβλία να διαβάσεις και να έρθεις να μας τα εξηγήσεις.