- ΠΟΙΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ? - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Η Ψυχή του κάθε ανθρώπου χρειάζεται να βιώσει την ενέργεια της Δυαδικότητας σε κάθε μορφή, ώστε να φτάσει στην "τελική" Ύπαρξη της που είναι η εναρμόνιση της με την Συμπαντική Ψυχή, ή Θεό ή όπως θέλει ο καθένας να το ονομάσει.
Μέσα σε αυτή την πορεία, πορευόμενη με όχημα το σώμα,την ύλη, η ψυχή αναγνωρίζει και βιώνει την ύπαρξη της μέσω πολλών διαφορετικών ενεργειών.Ενεργειών που θέλουμε να μην "βλέπουμε", γιατί στο δρόμο της "Ψυχής" είναι συνοιδοπόρος και ο Πόνος
Η Ψυχή μπορεί μόνο να Δεί την Αλήθεια της Ύπαρξης και ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να αφουγκραστεί με την ψυχή του τον εσωτερικό του κόσμο, ώστε να Δεί και να ακολουθήσει με τα μάτια της Ψυχής το δικό του μονοπάτι.Να το ακολουθήσει...και να Δεί...το ΠΑΝ...
Τότε,ίσως και η ψυχή έχει φτάσει στον "τελικό" της προορισμό...
quote:
Shara ολα αυτα που παρεθεσες τα γνωριζω σε αρκετα διαφορετικα επιπεδα (χωρις να τα δεχομαι σαν αυθεντιες)
Vote!
quote:
Φίλε Ryche, ο καθένας μας επιλέγει την κοσμοθεωρία του και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Έχω κι εγώ όμως μια ερώτηση για σένα. Αφού, όπως φαίνεται σε ενδιαφέρει το θέμα, γιατί δεν προσπαθείς να αποκτήσεις δικές σου βιωματικές εμπειρίες πάνω σε αυτό, και να μην περιμένεις από άτομα με στενεμένη συνείδηση, όπως εμείς, να σου περιγράψουν αυτά που έχουν βιώσει?????????
Oταν καποιος γνωριζει αυτα που λες ακομη κι αν εχει δει απο διαφορετικα επιπεδα...σιγουρα ειναι καπου παραπανω απο σενα που ναι μεν εχεις δει απο τα δικα σου...αλλα δεν αναγνωριζεις αυτα που σου λεει εκεινος που κατανοει τα δικα σου.-
αυτα για τις κολοκυθοπιτες(προτιμω τις γλυκες με καρυδια και μελι/ τις αλμυρες με ανθοτυρο και αλλα τεσσερα τυρια...)
--αν πεφτεις σε αντιφαση ειναι καλο να ψαξεις να δεις τι σου ξεφυγε...αντι να ξεφευγεις απο το...point//εφοσον σενδιαφερει το θεμα.
Ερρωσθε!
(η μεγιστη των ..βιωματικων εμπειριων)
Α.Undomiel

Edited by - ΑΤΜΑ on 09/09/2005 16:14:31
quote:
Φίλε Ryche, ο καθένας μας επιλέγει την κοσμοθεωρία του και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Aπο που την επιλεγει;Απο το Super Market της γειτονιας του μαζι με τα κολοκυθια;
quote:
Αφού, όπως φαίνεται σε ενδιαφέρει το θέμα, γιατί δεν προσπαθείς να αποκτήσεις δικές σου βιωματικές εμπειρίες πάνω σε αυτό, και να μην περιμένεις από άτομα με στενεμένη συνείδηση, όπως εμείς, να σου περιγράψουν αυτά που έχουν βιώσει?????????
Τι σε κανει να πιστευεις οτι δεν εχω βιωματικες εμειριες;
---------------------------------------------------------------------
Προσωπικα θεωρω κομματακι ηλιθιο να φυγω απο την κατασταση Θεωσης μονο και μονο για να ξαναγυρισω σε αυτην μεσα απο τα βασανα που περιγραφετε.Και αν ειναι ετσι για Πιο λογο να το κανω αυτο;
Αλλά αλλού -και το διάβασα πριν από λίγο - μου γράφεις ότι
Ο ρολος του δασκαλου ειναι να σου δειξει τον Δρομο.Αυτο.Μοναχα Αυτο.
Ολο το περπατημα το κανουμε μονοι μας.
Οκ. λοιπόν, τι νομίζεις εσύ για όλα αυτά; Θα χαρώ πολύ αν μου εξηγήσεις και νομίζω και οι άλλοι που διαβάζουν το θέμα.
Όσο για τις κοσμοθεωρίες ο καθένας μας πιστεύει αυτά που θέλει να πιστέψει, έτσι νομίζω έγώ, χτίζει την κοσμοθεωρία του ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του αν το θες, σου φαίνεται κι αυτό εξωφρενικό;
Μπορεί να την αγοράσει από κάποιο πνευματικό μαγαζάκι, και υπάρχουν άφθονα, ή να συνεχίσει να έχει αυτή που του δώρισαν οι γονείς του.
Για αυτούς που δεν φοβόνται να σκεφτούν, αυτή η κοσμοθεωρία είναι πάντα προς αμφισβήτηση, και αυτό της επιτρέπει και να εξελίσσεται.
Καληνύχτα
πατάω το τετραγωνάκι που γράφει εισαγωγή εικόνας, αλλά μου βγάζει μόνο αυτό
ακριβως αυτες οι απαντησεις που σου εχω δωσει μεχρι τωρα θα επρεπε να σου δειχνουν τι εχω βιωσει.
Δεν μπορω να σου πω κατι αλλο.
quote:
Για αυτούς που δεν φοβόνται να σκεφτούν, αυτή η κοσμοθεωρία είναι πάντα προς αμφισβήτηση, και αυτό της επιτρέπει και να εξελίσσεται
Βασικα νομιζω πως απλα της επιτρεπει να διαιωνιζεται.
Και αυτοι που δεν φοβουνται να σκεφτουν ειναι αυτοι που την καταρριπτουν.
Απο τετοια πραγματα προσπαθουν να μας σωσουν οι πραγματικοι Δασκαλοι.
Ryche..
Vibrant εξακολουθείς να με βρίσκεις σύμφωνη με όσα γράφεις. Κάποιες φορές η λογική μας έρχεται σε αντίθεση με αυτά που νιώθουμε. οι παλμοί της καρδιάς μας χτυπούν σε διαφορετικές συχνότητες από αυτές τις λογικής. Τις απαντήσεις της έχουμε μέσα μας αλλά πολλές φορές αρνούμαστε να τις δούμε προσπαθώντας να τις καταλάβουμε πρώτα με τον νου και μετά με την καρδιά μας.
Neisetiείναι αυτό που λες κι εσύ "Η Ψυχή μπορεί μόνο να Δεί την Αλήθεια της Ύπαρξης και ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να αφουγκραστεί με την ψυχή του τον εσωτερικό του κόσμο, ..."
"Η μεγαλύτερή μας έκπληξη είναι ο ίδιος μας ο εαυτός..."
Koυβεντα κανουμε μπας και βγαλουμε μια ακρη.Αυτο ειναι ολο.
Για μενα η πορεια της ψυχης ειναι αγνωστη.
Δεν υπαρχουν κατωτερες δυναμεις,ουτε ανηκουν αυτες στο φυσικο μου σωμα.Η ψυχη δεν εχει σκοπο που βρισκεται στην γη,ουτε χρησιμοποιει το σωμα για να αποκτησει εμπειριες.Οσα εγραψα ηταν εναντια στην "παγιωμενη" λογικη.
quote:
Όσο για τις κοσμοθεωρίες ο καθένας μας πιστεύει αυτά που θέλει να πιστέψει, έτσι νομίζω έγώ, χτίζει την κοσμοθεωρία του ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του αν το θες, σου φαίνεται κι αυτό εξωφρενικό;
Μπορεί να την αγοράσει από κάποιο πνευματικό μαγαζάκι, και υπάρχουν άφθονα, ή να συνεχίσει να έχει αυτή που του δώρισαν οι γονείς του.
sara11 τελικα πες μου σε παρακαλω τι ισχυει για σενα απο αυτα που ανεφερες;
1oν ο καθένας μας πιστεύει αυτά που θέλει να πιστέψει
Αν ισχυει αυτο τοτε οτι βιωνουμε ειναι καθαρα υποκειμενικο και η συνειδηση μας καθολου διευρημενη δεν ειναι.
2ον χτίζει την κοσμοθεωρία του ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του αν το θες
Οτι εγραψα για το παραπανω
3ον Μπορεί να την αγοράσει από κάποιο πνευματικό μαγαζάκι
Σωστα.Τις περισσοτερες ετσι γινεται ή ετσι αναγκαζομαστε να κανουμε μιας και συνεχιζουμε την παραδοση των γονεων.
Τελικα τι πιστευεις εσυ οτι ειναι ουσιαστικο;
Αν εφτιαχνες τωρα την κοσμοθεωρια σου χωρις την επιδραση των γονεων σου ή της κοινωνιας των θρησκειων ή αλλων θεωριων αλλα καθαρα με βαση την καθημερινη σου Ζωη τι θα ελεγες;
Δεν χρειαζεται να το μοιραστεις μαζι μας απλα δες το για σενα.
Ryche..
quote:
Τελικα τι πιστευεις εσυ οτι ειναι ουσιαστικο;
Αν εφτιαχνες τωρα την κοσμοθεωρια σου χωρις την επιδραση των γονεων σου ή της κοινωνιας των θρησκειων ή αλλων θεωριων αλλα καθαρα με βαση την καθημερινη σου Ζωη τι θα ελεγες;
Φίλε Ryche , όπως έλεγες για τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ότι για να τα μελετήσεις πρέπει να έχεις υπ'όψη σου το περιβάλλον τους, τα άλλα όργανα κτλ, έτσι δέν συμβαίνει και με τους ανθρώπους; Υπάρχει κανείς που να είναι ανεξάρτητος; Οι θεωρίες οι Θρησκείες και όλα αυτά διαιωνίζονται με φορέα άλλους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε και μας επηρρεάζουν. Το μόνο που θα είναι καθοριστικός παράγοντας, είναι το "μίγμα" επιρροών που θα λάβουμε, και η τελική διαλογή που θα κάνουμε : δηλαδή τί "μας κάνει" και τί απορρίπτουμε απ'τα όσα ακούμε απ'τον περίγυρό μας. Απλά θέλω να πώ ότι η ερώτηση είναι καθαρά θεωρητική γιατί δέν υπάρχει κανένας άνθρωπος χωρίς καμία επίδραση. Απο γονείς γεννιόμαστε, στην κοινωνία μεγαλώνουμε, απ΄την αλληλεπίδραση μαθαίνουμε.
Όμως ξεχνάς και μιά άλλη εκδοχή μάθησης. Υπάρχει περίπτωση να μάθεις κατευθείαν απ'το Δάσκαλο. Εκεί δέν παρεμβαίνει κανείς, δέν υπάρχουν φίλτρα απ'την πηγή της Αλήθειας πρός τον δέκτη. Μόνο αυτή την εμπειρία μπορείς να εμπιστευτείς 100%, γιατί την έχεις βιώσει ο ίδιος. Όλα τα άλλα πρέπει να τα "πιστέψεις", όχι να τα ξέρεις. Οπότε πολύ σωστά λές ότι δέν υπάρχουν κατώτερες δυνάμεις στο υλικό σου σώμα, αυτή είναι η αλήθεια για σένα. Και δέν πρέπει να πιστέψεις εμένα που το ξέρω, αλλά τον εαυτό σου. Όμως η Αλήθεια είναι μία και όχι υποκειμενική. Απλά όλοι διαλλαλούν ότι την κατέχουν και άντε να βγάλεις άκρη ποιόν να πιστέψεις!
Άρα επειδή έχω την απόδειξη για τον εαυτό μου, αναιρώ αυτά που λέω στην πρώτη παράγραφο: μπορείς να μάθεις και να αρχίσεις σιγά-σιγά να ανακαλύπτεις την αλήθεια, ανεπηρρέαστος από Θρησκείες και άλλες επιρροές. Μόνο όταν ο Θεός σου προσφέρει μέσα από εμπειρίες αυτή την ευλογία. Και για μένα αυτό είναι οι Θρησκείες: ευλογημένοι άνθρωποι, Αγγελιοφόροι του Θεού, που έφεραν ένα μύνημα στον κόσμο το οποίο χρειαζόταν τη δεδομένη στιγμή μαζί με Αλήθειες αιώνιες. Τώρα το τί έγινε σ'αυτό το μύνημα στην πορεία της ιστορίας, πώς ερμηνεύτικε, πώς ερμηνεύτηκε ο άνθρωπος που το πρωτοείπε (ο Αγγελιοφόρος), τί έγινε - και γίνεται , στο όνομά τους, αυτά έχουν λίγη εώς καμία σχέση συνήθως με την αρχική πηγή Αλήθειας. Αυτό είναι ευθύνη των διαφόρων "ενδιάμεσων φίλτρων" απ'την πηγή της Αλήθειας προς τον δέκτη, όπως είπα πρίν.
Τελικά, την πορεία της Ψυχής δέν πρέπει να την ξέρεις. Εξ'άλλου καμία πορεία δέν την ξέρεις, μέχρι να την περπατήσεις και να την βιώσεις. Απλά συμφωνούμε ότι όντως είναι μιά πορεία. Αυτό είναι πολύ μεγάλη και βασική αλήθεια. Πάντως νομίζω ότι είτε το πιστεύει κάποιος είτε όχι, διαγράφει μιά πορεία, η οποία καθορίζει πολλά, τα οποία μπορεί και να μήν αντιλαβάνεται πλήρως ή καθόλου. Σκοπός είναι σιγά-σιγά να αναπτυχθεί μιά τέτοια αντίληψη.
Συγγνώμη γιά όποια ασυναρτησία λόγω ώρας και κούρασης !
(χασμουρητό)
(ύπνος!)
Αν διαβάσεις τα βιβλία των πατέρων της ψυχολογίας - και μιλάω για ψυχολογία γιατί έχω ασχοληθεί με το θέμα, θα δεις ότι το κοινό σε όλους είναι ότι διαμορφώνουν θεωρίες βασιζόμενοι στις παρατηρήσεις που κάνουν εξετάζοντας μια κατάσταση, και αυτές οι παρατηρήσεις βασίζονται πάνω σε αυτό που κατανοούν εκείνοι, κι όχι οι θεωρίες που έχουν μάθει ως τώρα. Αυτό για μένα είναι το ουσιαστικό και δυστυχώς δεν βλέπω να το έχουν όλοι οι άνθρωποι.
Ο Καίσλερ, λοιπόν, είχε κάνει ένα οδοιπορικό Ινδία Κίνα, - αυτός είναι ο Λωτός και η Μηχανή, και είχε συναντήσει κάποιους από τους γκουρού των περιοχών που επισκεπτόταν.
Μερικές από τις παρατηρήσεις του ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι σε γοήτευαν, ότι αν καθόσουν για λίγο μαζί τους ένοιωθες γαλήνιος και πολύ καλά.
Όταν όμως τους ρωτούσε πάνω στις προκαταλήψεις τους π.χ. γιατί δεν τρώνε κρέας και γιατί απαγορεύουν το σεξ στους ανύπαντρους μαθητές τους, οι άνθρωποι αυτοί - που για μένα ήταν αγνοί άνθρωποι που όντως είχαν ανέβει με τους διαλογισμούς τους, κι όχι οι καρχαρίες που κυκλοφορούν σήμερα - οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν προσπαθούσαν να τον αποστομώσουν κι όταν δεν τα κατάφερναν θύμωναν.
Ναι, λοιπόν, πιστεύω ότι είμαστε όλοι υποκειμενικοί. Και υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που οι πολλοί αγνοούν.