ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- H.P.Lovecraft και "Νεκρονομικόν" - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- H.P.Lovecraft και "Νεκρονομικόν" - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

DAGON30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
wendigoΜέλος
25/03/2006, 16:34:17
Πολύ καλό και το link gretel!

No Method, No Guru, No Teacher

25/03/2006, 16:34:59
quote:

quote:
Παρεξηγήθηκε φαίνεται ο Howard που σε δικό του θέμα μιλάμε και γι' άλλους και είπε να τρυπώσει!

Ο Δαίμων εις διπλούν Durden! Είχα γράψει ανάλογο σχόλιο το οποίο τελικά έσβησα -για να μην πικράνω τον ντροπαλό Χάουαρντ!

Ε, δεν πειράζει, wendigo...Ξέρει ότι τον αγαπάμε!...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μ' αυτό :

quote:
Βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα λεγόμενά σου. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τις εμπειρίες σου ή εκείνη την ιστορία του πατέρα σου;

σχετικά με το φίλο Απέριττο και θα πω ότι είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον φαινόμενο το πως κάποια έργα τέχνης (είτε είναι βιβλία, είτε ταινίες, είτε ο,τιδήποτε) μπορούν και αγγίζουν "ευαίσθητες χορδές" μας πολύ περισσότερο από άλλα. Μιλώντας για τον εαυτό μου, μπορώ να πω ότι μου συμβαίνει πολύ συχνά, αν και ίσως δεν αποτελώ και τον καλύτερο "κριτή" μια και το "κριτήριό" μου είναι κάθε άλλο παρά "εκλεκτικό". Σπάνια θα πω ότι ένα βιβλίο που διάβασα με άφησε εντελώς ανεπηρέαστο, είναι δε πολύ έντονο σε μένα αυτό το αίσθημα ταύτισης με τα λόγια του συγγραφέα, που φαντάζομαι θα έχει σε όλους σας συμβεί λίγο πολύ. Εϊναι όμως γεγονός ότι συγκεκριμένα βιβλία--και διαφορετικά για τον καθένα, το δέχομαι αυτό φυσικά--έχουν την τάση να μιλάνε βαθιά μέσα μας, λες και κατά κάποιο τρόπο, ο συγγραφέας πετυχαίνει έναν απόλυτο συντονισμό με τη δική μας σκέψη. Είναι άλλωστε ένας από τους τρόπους με τους οποίους αναγνωρίζουμε και θαυμάζουμε το απίστευτο ταλέντο ορισμένων ανθρώπων.

wendigoΜέλος
25/03/2006, 16:51:07
Άλλη μια άχρηστη πληροφορία:
Ο όρος "Άρκαμ" (Arkham) στα σανσκριτικά σημαίνει κάτι σαν "πέρα από το βασίλειο του Ήλιου", "πέρα από τον ηλιακό χώρο". Συνεκδοχικά μπορούμε να το θεωρήσουμε και ως αυτό που ανήκει στο σκότος, ή αυτό που είναι άγνωστο ή -ακόμα- το ανέκφραστο, αυτό που δεν έχει εκδηλωθεί;
Δυστυχώς πάνε χρόνια και δεν θυμάμαι την πηγή αυτής της πληροφορίας ούτε μπορώ να αξιολογήσω την ακρίβειά της.
Οι γνώσεις μου σανσκριτικών είναι οι βασικές: λίγες φράσεις για ταξί, ξενοδοχεία και καμάκι, κανα-δυο βρισιές, όπως όλοι μας δηλαδή!

25/03/2006, 16:54:32
Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο και σ' αυτό το νέο θέμα να βάλουμε και ορισμένα link στα οποία μπορεί κανείς να βρει δωρεάν τα έργα των συγγραφέων που αναφέρθηκαν, αν και έχουν ξαναμπεί στο παρελθόν.

H.P.Lovecraft :

http://www.hplovecraft.com/ (Πολύ καλή σελίδα με βιογραφίες και στοιχεία, αν και η σελίδα στην οποία παραπέμπει για τα έργα του ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχει κλείσει και ήταν και πολύ καλή)

http://www.dagonbytes.com/thelibrary/lovecraft/ (Πάρα πολλά έργα του Lovecraft δωρεάν)

Arthur Machen :

http://alangullette.com/lit/machen/

Algernon Blackwood :

http://www.gutenberg.org/browse/authors/b#a1370

http://www.blackmask.com/Gothic_Tales/Algernon_Blackwood/index.html (Πολύ πράμα...)

Ambrose Bierce (τον ξεχάσαμε...) :

http://www.gutenberg.org/browse/authors/b#a206

http://www.online-literature.com/bierce/

(Άτιμο κλοπυράιτ...Σ' έφαγα...)

Edited by - durden_alie on 25/03/2006 16:57:07

wendigoΜέλος
25/03/2006, 17:01:53
Φίλε durden_alie, παρατηρώ πως συχνά γράφουμε συγχρονισμένα. Οποία σύμπτωσις!
Συμφωνώ με τα λόγια σου, γιατί είναι κάτι που έχω ζήσει επανειλλημένα.
Βέβαια, στα λόγια του Απέριττου βρίσκεται και κάτι πιο ασυνήθιστο: η αίσθηση πως η ψυχική κατάσταση που σου περνά ο συγγραφέας επηρεάζει λίγο και την πραγματικότητα γύρω σου με πιο... πρακτικούς τρόπους απ'όσο θα περίμενες. Δίκαια αναρωτιέται κανείς για το ποιοι μηχανισμοί μπαίνουν σε λειτουργία αυτές τις -σπάνιες- περιπτώσεις...

ΥΓ: Μπράβο για τα link.

25/03/2006, 19:17:30
Εχει συμβεί πολλές φορές μεγάλοι καλλιτέχνες -συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί- να φορτίζουν τόσο έντονα το έργο τους που θα λέγαμε ότι φτάνει στα όρια της μαγείας - θεουργίας.

Επηρεάζουν άμεσα τον θεατή-αναγνώστη-ακροατή με έναν ανεξήγητο τρόπο, η δύναμη ή ενυπάρχει στο έργο, ή προκαλεί και ξυπνά δυνάμεις μέσα μας που είναι ανεκδήλωτες και τις θέτει σε λειτουργία.

Τείνω να πιστέψω τη δεύτερη άποψη, χωρίς να αποκλείω την πρώτη σε πιο σπάνιες περιπτώσεις (ΦΕΙΔΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ κ.λ.π).

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
25/03/2006, 23:46:04
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα και πάλι. Θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω ειλικρινά γιατί μέσα απο τις απαντήσεις σας μου δώσατε πάρα πολλές πληροφορίες, όπως και επιβεβαιώσατε κάποιες σκέψεις που είχα κάνει σχετικά με το κατά πόσο ο Λάβκραφτ μεταφέρει υπαρκτές καταστάσεις μέσα απο τα έργα του. Είδα λοιπόν καθότι δεν το γνώριζα ότι ακόμη και κάποια τοπωνύμια που χρησιμοποιεί έχουν την σημασία τους. Θεωρώ τον Λάβκραφτ ως άτομο το οποίο ήταν μυημένο σε εσωτερικές γνώσεις ακόμα και για έναν άλλο λόγο. Ο γνωστός ερευνητής Γιώργος Μπαλάνος τον οποίο θεωρώ πολύ σοβαρό σχετικά με το αντικείμενο που ασχολείται, πάντα στα έργα του έδινε μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στον Λάβκραφτ. Ακόμα κι αυτό για μένα κάτι λέει.
Έχω αναφέρει ξανά σε κάποιο άλλο θέμα, πως ο καλύτερος τρόπος να περάσεις γνώση μέσα απο ένα βιβλίο χωρίς να μπορεί κάποιος να σε χλευάσει για αυτά που γράφεις ή να σε αμφισβητήσει, είναι να την περάσεις ως ένα απλό μυθιστόρημα. Έτσι κανείς δεν μπορεί να σου πει το παραμικρό γιατί στην πρώτη επίπληξη θα πεις απλά... φίλε μου μην αγχώνεσαι είναι μόνο μια φανταστική ιστορία...
Φιλικά...

Oculatis Abis (Φεύγεις οξυδερκής)
Ο ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ...
"ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ" (Δυστυχώς...)

ImperatorΜέλος
26/03/2006, 15:27:36
Η ταινία πως λέγεται που ο Λάβκραφτ είναι ήρωας ( υπάρχει δηλαδή ως ρόλος, δε παίζει ο ίδιος!).Νομίζω είναι ομότιτλη με το topic που συζητάμε. Μπορεί να το επιβεβαιώσει κανείς? Είναι μια σπονδυλωτή ταιανία νομίζω,δ ε θυμάμαι τίποτα, ούτε ονόματα ηθοποιών, ούτε σκηνοθέτη, ούτε πότε γυρίστηκε.
26/03/2006, 16:18:30
quote:
Η ταινία πως λέγεται που ο Λάβκραφτ είναι ήρωας ( υπάρχει δηλαδή ως ρόλος, δε παίζει ο ίδιος!).Νομίζω είναι ομότιτλη με το topic που συζητάμε. Μπορεί να το επιβεβαιώσει κανείς? Είναι μια σπονδυλωτή ταιανία νομίζω,δ ε θυμάμαι τίποτα, ούτε ονόματα ηθοποιών, ούτε σκηνοθέτη, ούτε πότε γυρίστηκε.

Αγαπητέ Imperator, μάλλον λες για την ταινία "Necronomicon" που βγήκε πριν καμιά 10αριά χρόνια. Η ταινία είναι όντως σπονδυλωτή, με κεντρικό χαρακτήρα τον ίδιο το Lovecraft ο οποίος υποτίθεται πως ψάχνει για το περίφημο βιβλίο κι όταν το βρίσκει κάποιες από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται σ' αυτό μεταφέρονται επί της οθόνης! Την είχα δει παλαιότερα την ταινία, αλλά πρόκειται για ένα πρώτης τάξης b movie! Προσωπικά δεν μου άρεσε!

Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ :

http://www.imdb.com/title/tt0107664/

Φίλε wendigo, ευχαριστώ! Ναι, καταλαβαίνω ότι ο Απέριττος αναφέρθηκε σε κάτι σαφώς πιο έντονο από τη φυσιολογική επιρροή που ασκεί ένα έργο, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι αυτή κάποιες φορές. Ο Απέριττος λέει επίσης κάτι πολύ σημαντικό, ότι με τη μορφή του μυθιστορήματος αφενός μεν ο δημιουργός είναι πιο ελεύθερος να εκφραστεί, αφετέρου δε κάμπτονται οι "λογικές" αντιστάσεις του "παραλήπτη" του μηνύματος. Είναι πράγματι ένας χρήσιμος μηχανισμός αυτός που δεν αφορά μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και σε πιο "βαριά για το στομάχι" πράγματα όπως η φιλοσοφία! (Πχ, το πολύ γνωστό παράδειγμα της σύγκρισης μεταξύ Αριστοτέλη και Πλάτωνα κ.ά.)

Θα περιμένω λοιπόν κι εγώ με ενδιαφέρον τις εμπειρίες του Απέριττου, αν θέλει δηλαδή να τις μοιραστεί μαζί μας!

DAGONΜέλος
26/03/2006, 17:42:25
quote:
Θεωρώ τον Λάβκραφτ ως άτομο το οποίο ήταν μυημένο σε εσωτερικές γνώσεις ακόμα και για έναν άλλο λόγο.

Aς μην ξεχνάμε φίλοι μου ότι ο παππούς Λάβκραφτ ήταν τέκτονας και είχε μία μεγάλη βιβλιοθήκη με διάφορα καλούδια. Λογικό είναι κάποια από αυτά να ήρθαν στα χέρια του εγγονού και από εκεί να αντλεί κάποια στοιχεία της θεματολογίας του.