- Επιγνωση - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Τα παραδείγματα του κοιμισμένου και του φυλακισμένου ανθρώπου, υποθετικά ή όχι, δίνονται - όχι από μένα φυσικά - από πολλούς άλλους γνωστούς στον κόσμο του εσωτερισμού ανθρώπους ακριβώς για να δείξουν την κατάσταση στην οποία ζει ο συνηθισμένος άνθρωπος : έναν διαρκή ύπνο (δεν ξυπνάς ούτε με κανόνια δηλ) και μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που δεν βγαίνεις ούτε κι αν είσαι ο Τιμ Ρόμπινς στο "The Shawshank Redemption" - εργάρα - από μόνος σου και χωρίς την βοήθεια άλλων. Είναι ακριβώς αυτό το σωστό για μένα και συμφωνώ μαζί σου που λες :
quote:
Να μιλάμε, να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε, να κάνουμε διάλογο, να λέμε την άποψη και τα πιστεύω μας, και βεβαίως να ακούμε κιόλας. Με τον φίλο μας, τον πλησίον μας, το άντρα μας, τη γυναίκα μας, τη γκόμενά μας, το συνάδελφό μας, τον συναθλητή μας, τον συνφορουμίτη μας. Να δούμε τί μας γίνεται, τί αισθανόμαστε, τί δεν αισθανόμαστε, τι μας αγγίζει , τι δεν μας νοιάζει, να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Να λειτουργούμε ως κοινωνικά και συλλογικά οντα.Στην εποχή μας πάσχουμε από αυτισμό και απομονωτισμό. Και επιπλέον από επίκτητη δυσκολία στο επικοινωνείν.
Με λίγα λόγια, μόνοι μας αλλά και όσο απομονώνουμε τον εαυτό μας από τους άλλους, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε πάνω σ' αυτό που λέμε "εργασία στον εαυτό".
quote:
Το συμπέρασμα είναι απόλυτο και αφοριστικό και έπεται ενός λογικού άλματος. Δηλαδή με έναν φυλακισμένο και έναν κοιμισμένο έβγαλες πόρισμα ότι δεν μπορεί κανένας να κάνει τίποτα από μόνος του? Αλήθεια?
Ναι, αλήθεια, όσο κι αν φαίνεται απόλυτο και αφοριστικό, όπως λες. Ο άνθρωπος (με α μικρό) δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε από μόνος του. Αντιθέτως, ο Άνθρωπος (με Α κεφαλαίο) μπορεί να κάνει οτιδήποτε ο ίδιος θελήσει (γιατί γνωρίζει τι θέλει και γνωρίζει να πράττει όπως ο ίδιος θέλει, όταν το θέλει). Και ο διαχωρισμός αυτός γίνεται - και πάλι όχι από μένα - για να γίνει εμφανής η απόσταση μεταξύ συνειδητού και ασυνειδήτου.
Ο άνθρωπος (με α μικρό) είναι ανήμπορος. Ούτε αποφάσεις μπορεί να πάρει, ούτε μπορεί να πράττει. Τα πάντα γύρω του, συμβαίνουν. Αναρωτήσου ο ίδιος πόσα πράγματα ο ίδιος πέτυχες στην ζωή σου. Όλες οι επιτυχίες σου ή ότι τέλος πάντων ότι θεωρείς εσύ επιτυχίες σου - που προσωπικά δεν αμφιβάλλω ότι είναι πολλές και σημαντικές γιατί σε γνωρίζω προσωπικά - έγιναν από τον άνθρωπο ή τον Άνθρωπο μέσα σου. Ότι πέτυχες στην ζωή σου ως τώρα, έγινε επειδή εσύ το θέλησες κι επειδή βγήκε σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή από μέσα σου ο Άνθρωπος (με άλφα κεφαλαίο), αυτός δηλ. που μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του και να πράττει κι όχι ο άνθρωπος (με α μικρό). Αναρωτήσου επίσης, πόσα πράγματα δεν έκανες, πόσα πράγματα πήγαν αλλού γι' αλλού που λέμε ή πόσα πράγματα έγιναν χωρίς την θέλησή σου γιατί νόμιζες πως ήθελες να τα κάνεις, όλα "πράξεις" του ανθρώπου (με α μικρό) μέσα σου, του ανήμπορου, του μόνου, του κοιμισμένου ή του φυλακισμένου.

"Να θυμάσαι οτι ήρθες εδώ γιατί κατάλαβες την ανάγκη να παλαίψεις με τον εαυτό σου - και μόνον με τον εαυτό σου. Έτσι, να ευχαριστείς οποιονδήποτε σου προσφέρει αυτήν την ευκαιρία."
Edited by - kangaro on 24/10/2018 09:48:46
quote:
PY8AGORASΗ λύση είναι να γίνουμε λίγο περισσότερο εξωτεριστές.
Σωστό και έχει την εξής έννοια : Ο άνθρωπος δεν μπορεί να μελετήσει τον εαυτό του ξέχωρα από το περιβάλλον του. Η ίδια η μελέτη του εαυτού μας είναι μια πολύ προσωπική εργασία που εκ φύσεως οδηγεί στην απομόνωσή μας. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε και δεν πρέπει να συμβαίνει. Για να υπάρχει λοιπόν μια ισορροπία θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, όχι σε κάτι μακρινό και απροσδιόριστο, αλλά εδώ, κοντά μας, δίπλα μας, στους οικείους μας, σε αυτούς που εμπιστευόμαστε και αγαπάμε, στους φίλους μας, στους κοντινούς συνανθρώπους μας χωρίς όμως να ξεχνάμε και την προσωπική εργασία που κάνουμε στον εαυτό μας. Μια συνάντηση, ένα τραπέζι και ένα ποτήρι κρασί με έναν φίλο μας, ένας καφές και πέντε λέξεις, ένα αντάμωμα, έχει από πλευράς εσωτερισμού ας πούμε, πολύ μεγάλη σημασία κι ας μην γίνεται αμέσως αντιληπτό αυτό.
"Να θυμάσαι οτι ήρθες εδώ γιατί κατάλαβες την ανάγκη να παλαίψεις με τον εαυτό σου - και μόνον με τον εαυτό σου. Έτσι, να ευχαριστείς οποιονδήποτε σου προσφέρει αυτήν την ευκαιρία."
quote:
xristosxatzΕιμαστε ολοι μας μονιμως ταυτισμενοι ....και εχοντας αποθηκευση πραγματα συναισθηματα και αισθησεις
Α, να, γεια σου. Τώρα είπες την σωστή λέξη : Ταύτιση. Καμία αίσθηση δεν "χρονίζει" πάνω μας. Απλώς, ταυτιζόμαστε με αυτές για μια στιγμή ή για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κι όχι μόνο με αυτές. Ταυτιζόμαστε με ανθρώπους, με την γνώμη των άλλων για μας, με ιδέες, με πράγματα, με συναισθήματα, με τις ίδιες τις αισθήσεις μας, με χίλια δυο πράγματα. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος μόνον όταν απελευθερώνεται από την ταύτιση. Ακριβώς όπως αισθανόμαστε μια ανακούφιση όταν βγαίνουμε από μια αίθουσα με άσχημη μυρωδιά στον καθαρό αέρα.
Edited by - kangaro on 24/10/2018 10:47:11
quote:
xristosxatzΑγνοεις το γεγονος οτι ειμαστε ολοι πιονια στην διαθεση του εγω ......και πιονια στην διαθεση αλλοτριων δυναμεων ....που κατα πασα πιθανοτητα ..αγνοει η πλειοψηφια του κοσμου
Kαι μεσα στον κοσμο βαζω και εμας τους .. δηθεν εσωτερισταδες ......
Αν νομιζεις πως αυτες οι δυναμεις θα υποχωρησουν μπροστα σε τετοιες τακτικες πλανασαι δυστυχως
Μακαρι να ηταν ετσι .....αλλα δεν ειναι .......
Κι όμως φίλε, όσο δύσκολο είναι άλλο τόσο εύκολο είναι και απλό. Οι δυνάμεις αυτές όπως χαρακτηριστικά λες, όχι απλώς υποχωρούν αλλά αφανίζονται και εξαφανίζονται μπροστά σε μία αληθινή και γνήσια ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.
Ποιος Διάολος μπορεί να τα βάλει με ένα παιδικό γέλιο ;
quote:
Α, να, γεια σου. Τώρα είπες την σωστή λέξη : Ταύτιση. Καμία αίσθηση δεν "χρονίζει" πάνω μας. Απλώς, ταυτιζόμαστε με αυτές για μια στιγμή ή για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κι όχι μόνο με αυτές. Ταυτιζόμαστε με ανθρώπους, με την γνώμη των άλλων για μας, με ιδέες, με πράγματα, με συναισθήματα, με τις ίδιες τις αισθήσεις μας, με χίλια δυο πράγματα. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος μόνον όταν απελευθερώνεται από την ταύτιση. Ακριβώς όπως αισθανόμαστε μια ανακούφιση όταν βγαίνουμε από μια αίθουσα με άσχημη μυρωδιά στον καθαρό αέρα.
Θα ηθελα να μου πεις ,αν θεωρεις πιθανο ,η καθε αισθηση ,να δρα και εκτος χρονου εκδηλωσης της
Με χρηση χονδροειδους παραδειγματος ...........
Αν νευριασεις με εμενα πιστευεις οτι υπαρχει καποιο ενδεχωμενο να συγκρατησεις ενταση απο αυτο
Αν ζηλεψεις ,αν δεις ενα ερεθισμα που θα σου προκαλεσει αισθηση λαγνειας ,λιγουρας ευχαριστησης κλπ κλπ κλπ ..............
Θεωρεις οτι μετα απο την απομακρυνση σου ,απο το ερεθισμα που προκαλεσε τις παραπανω αισθησεις ,,θα απαλαχτεις αυτοματα και απο αυτες ,η μηπως θα παραμεινουν στο πεδιο κεντρο της ενστικτης λειτουργιας κεντρου ....... η της συγκινησης
Γιατι αν πεις .......ειμαστε ταυτισμενοι για λιγο η περισσοτερο .....τοτε θα ειναι δυσκολο να ταυτοποιησεις συγκεκριμενοποιησης την στιγμη ........
Αυτες οι στιγμες οπως και ολες οι αισθησεις πρεπει αναγαστικα να τις ταυτοποιουμε .......
Να ΞΕΡΕΙΣ και να ΞΕΡΩ οτι ΤΩΡΑ ειμαι ταυτισμενος με ΑΥΤΟ ......
Τοτε και μονο τοτε .....θα μπορεσουμε να δωσουμε την καταληλη σημασια και να επιμεινουμε στην παρατηρηση ερευνα και μελετη των κομματιων μας
Και κατι ακομα
Επειδη βλεπω οτι μπαινω στην διαδικασια να διορθωνω καποια πραγματα .....η οποια δεν μου αρεσει και πολυ ......αν γινομαι ενοχλητικος η βαρετος ,θα ηθελα να μου το επισημανεις
quote:
Κι όμως φίλε, όσο δύσκολο είναι άλλο τόσο εύκολο είναι και απλό. Οι δυνάμεις αυτές όπως χαρακτηριστικά λες,
Ο νομος της ταυτισης και οι αρχες που τον διεπουν ειναι κατι που βρισκεται σε συνεχη λειτουργια και εξελιξη
Λαμβανει χωρα καθε στιγμη
Πληθος δηλαδη ταυτισεων λειτουργουν την καθε στιγμη ....δημιουργωντας ψυχισμο......και καθοριζοντας πραγματικοτητα
quote:
όχι απλώς υποχωρούν αλλά αφανίζονται και εξαφανίζονται μπροστά σε μία αληθινή και γνήσια ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.Ποιος Διάολος μπορεί να τα βάλει με ένα παιδικό γέλιο
Επαναλαμβανω μιλαμε για την ταυτιση ........και ολα τα υπολοιπα
Οχι για μεμονομενες ελαχιστες δυσευρετες πλεον στιγμες ,που ακομα και αυτες ......παλι στον νομο και αρχες της ταυτισης εμπιπτουν
Και φυσικα δεν εξαλειφετε ουτε αφανιζεται απολυτως τιποτα κατω απο αυτες τις συνθηκες
quote:quote:
Κι όμως φίλε, όσο δύσκολο είναι άλλο τόσο εύκολο είναι και απλό. Οι δυνάμεις αυτές όπως χαρακτηριστικά λες,Ο νομος της ταυτισης και οι αρχες που τον διεπουν ειναι κατι που βρισκεται σε συνεχη λειτουργια και εξελιξη
Λαμβανει χωρα καθε στιγμηΠληθος δηλαδη ταυτισεων λειτουργουν την καθε στιγμη ....δημιουργωντας ψυχισμο......και καθοριζοντας πραγματικοτητα
quote:
όχι απλώς υποχωρούν αλλά αφανίζονται και εξαφανίζονται μπροστά σε μία αληθινή και γνήσια ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.Ποιος Διάολος μπορεί να τα βάλει με ένα παιδικό γέλιο
Επαναλαμβανω μιλαμε για την ταυτιση ........και ολα τα υπολοιπαΟχι για μεμονομενες ελαχιστες δυσευρετες πλεον στιγμες ,που ακομα και αυτες ......παλι στον νομο και αρχες της ταυτισης εμπιπτουν
Και φυσικα δεν εξαλειφετε ουτε αφανιζεται απολυτως τιποτα κατω απο αυτες τις συνθηκες
Απλα αλλαζει προσωρινα ........,και συμφωνα με το ερεθισμα αντιπροσωπεια του εγω ......μια κατασταση ταυτισης .....χωρις αυτο να σημαινει οτι εγινε κατι βαθυτερο
quote:
xristosxatzΘα ηθελα να μου πεις ,αν θεωρεις πιθανο ,η καθε αισθηση ,να δρα και εκτος χρονου εκδηλωσης της
Με χρηση χονδροειδους παραδειγματος ...........
Αν νευριασεις με εμενα πιστευεις οτι υπαρχει καποιο ενδεχωμενο να συγκρατησεις ενταση απο αυτο
Η αίσθηση δεν δρα εκτός χρόνου. Πάντα δρα, κατά την γνώμη μου, εντός ορισμένου χρόνου. Αυτό που γίνεται είναι ότι αλλάζει χαρακτήρα. Π.χ αν νευριάσω μαζί σου μπορεί να αισθανθώ θυμό. Ο θυμός αυτός δρα για ορισμένο χρόνο και όσο διαρκεί η ... φαγωμάρα μας ας πούμε. Μόλις όμως η φαγωμάρα μας πάψει, ο θυμός αυτός θα αλλάξει χαρακτήρα και θα μείνει σαν ένα ίχνος του ας πούμε. Αυτό το ίχνος μπορεί να εξασθενίσει ώσπου να φύγει εντελώς ή μπορεί να μετατραπεί (αν συγκρατηθεί και αυξηθεί από ένα "εγώ" η έντασή του όπως λες) σε μίσος ή μνησικακία και επιθυμία για εκδίκηση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, την επόμενη στιγμή μετά την παύση του καυγά δεν θα είναι ο ίδιος θυμός που ήταν, ούτε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αίσθηση. Το αν συγκρατηθεί ή όχι η ένταση ενός συναισθήματος είναι δουλειά του συναισθηματικού κέντρου. Αλλά εγώ νομίζω πως συνδέεται και με την ουσία ενός ανθρώπου.
quote:
Μόλις όμως η φαγωμάρα μας πάψει, ο θυμός αυτός θα αλλάξει χαρακτήρα και θα μείνει σαν ένα ίχνος του ας πούμε. Αυτό το ίχνος μπορεί να εξασθενίσει ώσπου να φύγει εντελώς
Το σιγουρο ειναι οτι θα αλλαξει τις περισσοτερες φορες η ενταση του συναισθηματος αυτου επειδη πλεον θα φυγει απο το προσκηνιο η πηγη που τον συντηρουσε και αναπαρηγαγε
Ναι οτι εξασθενιζει στις περισσοτερες περιπτωσεις .......σε αυτο συμφωνω
Αλιμονο και αν αυτο δεν γινοταν
Διαφοροποιειται ομως απο ανθρωπο σε ανθρωπο ο χρονος
Ο χρονος εξασθανισης ειναι αναλογος με την ελειψη των εγω που συντηρουσαν τον θυμο
Αναιπαισθητα και ασυνειδητα τετοια εγω........ αν συνεχιζουν να βρισκονται στο προσκηνιο της συνειδητοτητος ....σιγουρα διαφοροποιουν τον χρονο εξαφανισης του εγω του θυμου ......που πλεον και κανονικα εκφραζεται η θα επρεπε να εκφραζεται ..... μονο μεσα απο το κεντρο του ενστικτου η του συναισθηματος
Αυτο το κανονικα ομως δεν γινεται σχεδον ποτε
Αυτο γιατι το συναισθημα και οι ενστικτες διαδικασιες και εγω ερεθιζουν και επηρεαζουν την διανοηση
Δεν σου εχει ποτε τυχει να φαγωθεις με καποιον και ενω θελεις να μην αναπαραγεις τα συναισθηματα αυτα εσυ μεσα σου .........σκεπτεσαι με ποιον τροπο θα ανταποδωσεις
Εκει ειναι αυτο που λεμε ......,οτι η αποθηκευμενη ενεργεια συναισθηματικου και ενστικτου ........συνεχιζει να επιδρα πανω στην διανοηση......η οποια με την σειρα της σκεπτεται συμφωνα με .......
Ετσι συμπαρασυρονται και παλι ολα μας τα κεντρα
Σκεπτεται σε αλλους ....να ανταποδωσει...... να εκδικηθει..... σ
Περιπτωσεις που διαφοροποιουνται απο ανθρωπο σε ανθρωπο .....
Σε ενταση αλλα και σε ποιοτητα........,αναλογα τις αποθηκευμενες στο υποσεινηδητο ...... μορφες και αποψεις ......που εχουν για το συγκεκριμενο ζητημα ,
Επισης αναλογα με τα επιπεδα υγειας που βρισεται το ενστικτο κεντρο........... σωμα τους
Απο την αλλη .....αφου ισχυριζεσαι οτι η αποθηκευση αυτη......=δεν υπαρχει .........σκεψου οτι την επομενη μερα .....και ειδικοτερα μετα απο εναν υπνο .......,που το εγω που κυριαρχουσε σε ενστικτο και συναισθημα εχει υποχωρησει αρκετα ......το φαινομενο που προανεφερα εχει επισης υποχωρησει
Σε μια επομενη μερα ενδεχωμενως να βρισκεται στο συστημα μονο σαν μια αναμνηση
Σημεια που δινουν χερι να αναρωτηθει κανεις για το τι συμβαινει μεσα μας
quote:
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, την επόμενη στιγμή μετά την παύση του καυγά δεν θα είναι ο ίδιος θυμός που ήταν, ούτε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αίσθηση.
Για την αμεσως επομενη στιγμη σου ειπα οτι εξαρταται απ τον ανθρωπο
Για το οτι δεν μπορει να χαρακτηρισθει αισθηση σε αφηνω να στο δειξει ο χρονος
Το μονο που θα σου πω ειναι οτι η αισθηση αυτη...... ακολουθει τους κανονες και αρχες της ταυτισης ..... που ηδη ανεπτυξα ......και επισης ...........διασπειρεται σε ολοκληρο το σωμα......και μαλιστα σε τετοια επιπεδα βαθους και ομοιομορφης κατανομης της εντασης.........
Και σαν συνολο ολα αυτα τα χαρακτηριστικα .........ξεφευγουν.... και διαφευγουν απο τα κριτηρια μας ......που θα εδιναν την ονομασια της αισθησης
Δεν ξεφευγουν ομως απο την αναδρομικη επανεκτιμηση ,για λογους που καλο θα ηταν να ξεκαθαρισουμε
Τουλαχιστον μεσα μας
Η προαναφερθεισα αποθηκευση ...... συμβαινει με οποιαδηποτε αισθηση που θα εμφανιστςει στο προσκηνιο ....και σε οποιαδηποτε στιγμη .....που λαμβανουν χωρα και λειτουργουν αισθησεςις
Και οσο και αν ακουστει περιεργο τετοιες μικρες ακουστικα φαινομενικα αισθησεις κανουν την διαφορα απο ψυχολογικη σε ψυχολογικη κατασταση
Ενα τετοιο παραδειγμα αισθησης που μπορει να κανει τεραστια διαφορα ......σε αντιληψη αλλα και σε αποτελεσμα ......ειναι το ......εγω ......στεκομαι
Η επιδραση της βαρυτητος παιζει τεραστιο ρολο συνδημιουργιας σε ψυχολογικες καταστασεις
Η αισθηση της ορασης ακοης επισης
Αυτες οι δυο τελευταιες ......αν και σε νορμαλ ηρεμες συνθηκες ........ συνθηκες ηρεμιας .......ειναι δυσκολο να ανιχνευθει ......η αποθηκευση μηχανικοτητα .......ακομα και απο εμπειρους στο ζητημα ..............
Σε συνθηκες ομως που εχουμε ξεφυγει απο την συναισθηματικη ισοροπια αποτελουν τεραστια πηγη διαδικασιων συνδημιουργιας εγω εντασεων ........
Αποτελεσμα ........αυξηση της ανισοροπιας
Δεν ειναι τυχαιο που επιθστημονες λενε οτι το μεγαλυτερο ποσοστο ενεςργειων διαρεει μεσω ορασης
quote:
Να ξερεις επισης ,οτι το παραδειγμα του θυμου που σου εφερα ειναι ενα παραδειγμα ......τελειως χονδροειδεςΗ προαναφερθεισα αποθηκευση ...... συμβαινει με οποιαδηποτε αισθηση που θα εμφανιστςει στο προσκηνιο ....και σε οποιαδηποτε στιγμη .....που λαμβανουν χωρα και λειτουργουν αισθησεςις
Και οσο και αν ακουστει περιεργο τετοιες μικρες ακουστικα φαινομενικα αισθησεις κανουν την διαφορα απο ψυχολογικη σε ψυχολογικη κατασταση
Ενα τετοιο παραδειγμα αισθησης που μπορει να κανει τεραστια διαφορα ......σε αντιληψη αλλα και σε αποτελεσμα ......ειναι το ......εγω ......στεκομαιΗ επιδραση της βαρυτητος παιζει τεραστιο ρολο συνδημιουργιας σε ψυχολογικες καταστασεις
Αυτες οι δυο τελευταιες ......αν και σε νορμαλ ηρεμες συνθηκες ........ συνθηκες ηρεμιας .......ειναι δυσκολο να ανιχνευθει ......η αποθηκευση μηχανικοτητα .......ακομα και απο εμπειρους στο ζητημα ..............σε συνθηκες ομως....... που εχουμε ξεφυγει απο την συναισθηματικη ισοροπια...... αποτελουν τεραστια πηγη διαδικασιων συνδημιουργιας..... εγω........ εντασεων ........
Αποτελεσμα ........αυξηση τηςγενικοτερης ανισοροπιας μας
Δεν ειναι τυχαιο που καποιοι επιστημονες που ασχολουνται με αυτο ........ λενε οτι το μεγαλυτερο ποσοστο ενεςργειων .......διαρεει μεσω ορασης
Να ξερεις επισης ,οτι το παραδειγμα του θυμου που σου εφερα ειναι ενα παραδειγμα ......τελειως χονδροειδες
Η προαναφερθεισα αποθηκευση ...... συμβαινει με οποιαδηποτε αισθηση που θα εμφανιστςει στο προσκηνιο ....και σε οποιαδηποτε στιγμη .....που λαμβανουν χωρα και λειτουργουν αισθησεςις
Ενα τετοιο παραδειγμα αισθησης που μπορει να κανει τεραστια διαφορα ......σε αντιληψη αλλα και σε αποτελεσμα ......ειναι το ......εγω ......στεκομαι
Η επιδραση της βαρυτητος παιζει τεραστιο ρολο συνδημιουργιας σε ψυχολογικες καταστασεις
Αυτες οι δυο τελευταιες ......αν και σε νορμαλ ηρεμες συνθηκες ........ συνθηκες ηρεμιας .......ειναι δυσκολο να ανιχνευθει ......η αποθηκευση μηχανικοτητα .......ακομα και απο εμπειρους στο ζητημα ..............σε συνθηκες ομως....... που εχουμε ξεφυγει απο την συναισθηματικη ισοροπια...... αποτελουν τεραστια πηγη διαδικασιων συνδημιουργιας..... εγω........ εντασεων ........
Αποτελεσμα ........αυξηση τηςγενικοτερης ανισοροπιας μας
Δεν ειναι τυχαιο που καποιοι επιστημονες που ασχολουνται με αυτο ........ λενε οτι το μεγαλυτερο ποσοστο ενεςργειων .......διαρεει μεσω της ορασης
[/quote]
Κανεις δεν μπορει να μου το αμφισβητησει αυτο ![]()
![]()
quote:
kangaroΗ αίσθηση δεν δρα εκτός χρόνου. Πάντα δρα, κατά την γνώμη μου, εντός ορισμένου χρόνου. Αυτό που γίνεται είναι ότι το συναίσθημα που δημιουργείται από αυτήν την αίσθηση αλλάζει χαρακτήρα. Π.χ αν νευριάσω μαζί σου μπορεί
να αισθανθώ θυμότο συναίσθημα που θα δημιουργηθεί μέσα μου να είναι o θυμός. Ο θυμός αυτός δρα για ορισμένο χρόνο και όσο διαρκεί η ... φαγωμάρα μας ας πούμε. Μόλις όμως η φαγωμάρα μας πάψει, ο θυμός αυτός θα αλλάξει χαρακτήρα και θα μείνει σαν ένα ίχνος του ας πούμε. Αυτό το ίχνος μπορεί να εξασθενίσει ώσπου να φύγει εντελώς ή μπορεί να μετατραπεί (αν συγκρατηθεί και αυξηθεί από ένα "εγώ" η έντασή του όπως λες) σε μίσος ή μνησικακία και επιθυμία για εκδίκηση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, την επόμενη στιγμή μετά την παύση του καυγά δεν θα είναι ο ίδιος θυμός που ήταν, ούτε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αίσθηση. Το αν συγκρατηθεί ή όχι η ένταση ενός συναισθήματος είναι δουλειά του συναισθηματικού κέντρου. Αλλά εγώ νομίζω πως συνδέεται και με την ουσία ενός ανθρώπου.
Μερικές διορθώσεις.
quote:
xristosxatzΑναιπαισθητα και ασυνειδητα τετοια εγω........ αν συνεχιζουν να βρισκονται στο προσκηνιο της συνειδητοτητος ....σιγουρα διαφοροποιουν τον χρονο εξαφανισης του εγω του θυμου ......που πλεον και κανονικα εκφραζεται η θα επρεπε να εκφραζεται ..... μονο μεσα απο το κεντρο του ενστικτου η του συναισθηματος
Αυτο το κανονικα ομως δεν γινεται σχεδον ποτε
Αυτο γιατι το συναισθημα και οι ενστικτες διαδικασιες και εγω ερεθιζουν και επηρεαζουν την διανοηση
Δεν σου εχει ποτε τυχει να φαγωθεις με καποιον και ενω θελεις να μην αναπαραγεις τα συναισθηματα αυτα εσυ μεσα σου .........σκεπτεσαι με ποιον τροπο θα ανταποδωσεις
Εκει ειναι αυτο που λεμε ......,οτι η αποθηκευμενη ενεργεια συναισθηματικου και ενστικτου ........συνεχιζει να επιδρα πανω στην διανοηση......η οποια με την σειρα της σκεπτεται συμφωνα με .......
Ετσι συμπαρασυρονται και παλι ολα μας τα κεντρα
Σκεπτεται σε αλλους ....να ανταποδωσει...... να εκδικηθει.....
Δυσκολεύομαι αρκετά κάθε φορά να καταλάβω τι λες γιατί δεν εκφράζεσαι σωστά. Εντούτοις, εδώ περιγράφεις μια κακή συνεργασία 3 κέντρων του ανθρώπου : του νοητικού, του συναισθηματικού και του ενστικτώδους. Πρέπει να γνωρίζεις πάντως πως το ενστικτώδης κέντρο δεν συμμετέχει πολύ συχνά σε μια π.χ συμπεριφορά θυμού όπως αυτή που συζητήθηκε παραπάνω. Θα συμμετείχε (σε συνεργασία με το κινητικό κέντρο) στην περίπτωση που ο καυγάς οδηγούσε σε χειροδικία.
Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις αισθήσεις με τα συναισθήματα. Οι αισθήσεις δημιουργούνται από εξωτερικά ερεθίσματα ενώ τα συναισθήματα δημιουργούνται από το εσωτερικό συναισθηματικό κέντρο του ανθρώπου, τα δημιουργεί δηλ. ο ίδιος ο άνθρωπος.
(Στο σημείο αυτό, μπορούν να τεθούν πολλά ερωτήματα όσον αφορά την αληθινή ύπαρξη των αισθήσεών μας γιατί π.χ όλες οι αισθήσεις μας λειτουργούν με διαβίβαση πληροφοριών στον εγκέφαλο. Συνεπώς, θα μπορούσε κάποιος να πει πως ΚΑΙ οι αισθήσεις μας είναι δημιούργημα του ανθρώπου και μάλιστα είναι και ατελείς όπως ατελής είναι και ο άνθρωπος. Παρά τούτο όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι προκαλούνται από εξωτερικά ερεθίσματα.)
Ένα εξωτερικό ερέθισμα που προκαλεί μια αίσθηση διαρκεί πάντα έναν ορισμένο χρόνο, τον χρόνο του γεγονότος, τον χρόνο που διαρκεί η αντιληπτική διαδικασία. Γεύομαι ένα νόστιμο φαγητό. Μόλις αυτό τελειώσει, η συγκεκριμένη γεύση του φαγητού φεύγει. Ακούω ένα ωραίο τραγούδι. Μόλις αυτό τελειώσει, παύω να το ακούω. Βλέπω τον κυματισμό της θάλασσας. Μόλις στρέψω το βλέμμα μου αλλού, παύω να βλέπω τον κυματισμό της θάλασσας. Μυρίζω μια άσχημη μυρωδιά σε μια αίθουσα. Μόλις βγω από την αίθουσα, παύω να την μυρίζω. Χρησιμοποιώ την αφή μου, έρχομαι σε επαφή με άλλα σώματα. Μόλις αποτραβήξω το δέρμα μου, παύει να υπάρχει επαφή.
Τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν από όλες αυτές τις παραπάνω περιπτώσεις αισθήσεων, ανήκουν αποκλειστικά στον εαυτό μας και ελέγχονται - ή δεν ελέγχονται - από αυτόν. Μπορεί π.χ το συναισθηματικό κέντρο να θέλει να διατηρήσει τον θυμό μιας συγκεκριμένης στιγμής όμως επεμβαίνει το νοητικό και λέει π.χ "έλα μωρέ, δεν αξίζει να θυμώνεις". Κι αν επικρατήσει το νοητικό, ο θυμός εξασθενεί. Μπορεί όμως να λέει το νοητικό "έλα μωρέ, δεν αξίζει να θυμώνεις" αλλά να επεμβαίνει το συναισθηματικό (σε ρόλο νοητικού - ελαττωματικότητα) και να λέει "όχι, δεν αντέχω το γεγονός να νομίζουν οι άλλοι* ότι ηττήθηκα". - *ταύτιση - Κι αν επικρατήσει το συναισθηματικό τότε ο θυμός ενισχύεται. Η εξασθένιση ή η ενίσχυση ενός συναισθήματος οδηγούν σε κάποιο άλλο συναίσθημα.
quote:
Για την αμεσως επομενη στιγμη σου ειπα οτι εξαρταται απ τον ανθρωπο
Αυτόν μελετάμε.
Edited by - kangaro on 24/10/2018 20:08:33
quote:
Δυσκολεύομαι αρκετά κάθε φορά να καταλάβω τι λες γιατί δεν εκφράζεσαι σωστά. Εντούτοις, εδώ περιγράφεις μια κακή συνεργασία 3 κέντρων του ανθρώπου : του νοητικού, του συναισθηματικού και του ενστικτώδους. Πρέπει να γνωρίζεις πάντως πως το ενστικτώδης κέντρο δεν συμμετέχει πολύ συχνά σε μια π.χ συμπεριφορά θυμού όπως αυτή που συζητήθηκε παραπάνω. Θα συμμετείχε (σε συνεργασία με το κινητικό κέντρο) στην περίπτωση που ο καυγάς οδηγούσε σε χειροδικία.
Θα πρεπει να σου πω οτι αυτα που προσπαθω να εκφρασω ειναι αποτελεσμα μελετης ερευνας και πειραματισμου βιωματος
Και το βιωμα δεν ειναι ευκολο να το μεταδωσει κανεις
Οσο για το ενστικτο κεντρο σαφως και δεν ειναι ετσι οπως το λες
Το ενστικτο κεντρο ....ειτε αφορα την κινηση οπως σωστα ειπες ,ειτε αφορα το σεξ ειτε το σωμα γενικοτερα συμετεχει σαφως στην δημιουργια ψυχισμου επειδη αντιπροσωπευει εντασεις .....εγω .....οι οποιες συνδημιουργουν ψυχισμο
Παραδειγμα ....Οταν κανεις ειναι κουρασμενος αισθανεται δυσφορια κλπ ... ειναι πολυ πιο πιθανο να νευριασει
Η οραση και η ακοη συμετεχουν σαφως σε οοιαδηποτε ψυχολογικη διαδικασια
Καποιος που τρεφεται με κρεατα εχει πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να ειναι οξυθημος
Καποιος που εκσπερματωνει η τρωει ζαχαρες σιγουρα επηρεαζει την λειτουργια του νευρικου του συστηματος με αποτελεσμα να ανισοροπει ολοκληρο το συστημα του ψυχισμου
Ολα αυτα ειναι ομως οπως σου ειπα αποτελεσμα μακροχρονιων μελετων ,και οχι ζητημα αποδοχης η αποριψης
Μπορει κανεις να αρχισει την μελετη αυτη παρατηρωντας συμπτωματολογικα .....αφαιρωντας η προσθετοντας
Για παραδειγμα να αναρωτηθει .....
Τι θα γινοταν στην συγκεκριμενη συμπεριφορα αν εξελειπαν καποια στοιχεια
Με αυτον τον τροπο εξαγωνται συμπερασματα και αρχιζει κανεις να υποψιαζεται τι καλειται να παρατηρησει
Με αυτην την σιγουρια πεποιθηση του τι καλειται να παρατηρησει .......αναποφευκτα θα ερευνησει ...καποια στιγμη.... στο πως να παρατηρησει
quote:
Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις αισθήσεις με τα συναισθήματα. Οι αισθήσεις δημιουργούνται από εξωτερικά ερεθίσματα ενώ τα συναισθήματα δημιουργούνται από το εσωτερικό συναισθηματικό κέντρο του ανθρώπου, τα δημιουργεί δηλ. ο ίδιος ο άνθρωπος.
Τα συναισθηματα ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Οι αισθησεις ομως δεν ειναι αναγκαστικα συναισθηματα
Η αισθηση γενικοτερα ανηκει στι ενστικτο και συναισθηματικο κεντρα ,ενω τα συναισθηματα μονο στο συναισθηματικο κεντρο
quote:
(Στο σημείο αυτό, μπορούν να τεθούν πολλά ερωτήματα όσον αφορά την αληθινή ύπαρξη των αισθήσεών μας γιατί π.χ όλες οι αισθήσεις μας λειτουργούν με διαβίβαση πληροφοριών στον εγκέφαλο. )
Δεν ξερω αν ειναι και πολυ πρακτικο να αναφερομαστε σε οργανα πχ εγκεφαλο αν δεν μας διδεται η δυνατοτητα να παρεμβουμε καπου
quote:
Ένα εξωτερικό ερέθισμα που προκαλεί μια αίσθηση διαρκεί πάντα έναν ορισμένο χρόνο, τον χρόνο του γεγονότος, τον χρόνο που διαρκεί η αντιληπτική διαδικασία. Γεύομαι ένα νόστιμο φαγητό. Μόλις αυτό τελειώσει, η συγκεκριμένη γεύση του φαγητού φεύγει. Ακούω ένα ωραίο τραγούδι. Μόλις αυτό τελειώσει, παύω να το ακούω. Βλέπω τον κυματισμό της θάλασσας. Μόλις στρέψω το βλέμμα μου αλλού, παύω να βλέπω τον κυματισμό της θάλασσας. Μυρίζω μια άσχημη μυρωδιά σε μια αίθουσα. Μόλις βγω από την αίθουσα, παύω να την μυρίζω. Χρησιμοποιώ την αφή μου, έρχομαι σε επαφή με άλλα σώματα. Μόλις αποτραβήξω το δέρμα μου, παύει να υπάρχει επαφή.
Εγω και παλι σου λεω οτι οποιαδηποτε αισθηση μενει και διαποτιζει το σωμα για λιγοτερο η περισσοτερο
Δεν μπορουμε και ειναι δυσκολο να ανιχνευσουμε τετοιες αισθησεις γιατι ειμαστε ταυτισμενοι με αυτες
Ζητημα και αυτο ερευνας
quote:
Μπορεί π.χ το συναισθηματικό κέντρο να θέλει να διατηρήσει τον θυμό μιας συγκεκριμένης στιγμής όμως επεμβαίνει το νοητικό και λέει π.χ "έλα μωρέ, δεν αξίζει να θυμώνεις". Κι αν επικρατήσει το νοητικό, ο θυμός εξασθενεί..
Το συναισθημα η η αισθηση ειναι σαν τον πονο
Αναφερονται στο σωμα
Δεν ελεγχονται ...απλα υπαρχουν
Μπορει κανεις να καταπιεσει γη εντεχνως να αντικαταστησει
Οχι ομως να ξεφυγει ετσι απλα
Η αισθηση της αυτοπαρατηρησης στερει ενεργεια απο το εγω και ετσι αυτο συρικνωνεται
Εχει ομως και αυτη τις απαιτησεις της
quote:
Τα συναισθηματα ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Ναι, το κατάλαβα ότι τα θεωρείς έτσι. Εδώ διαφωνούμε.
quote:
Εγω και παλι σου λεω οτι οποιαδηποτε αισθηση μενει και διαποτιζει το σωμα για λιγοτερο η περισσοτερο
Κι εδώ διαφωνούμε. Το δικό μου μάτι π.χ βλέπει την οθόνη που πληκτρολογούνται αυτά. Μόλις στρέψω το βλέμμα μου αλλού βλέπει κάτι άλλο. Δεν παραμένει διαποτισμένο με την εικόνα της οθόνης. Ούτε το μάτι μου, ούτε το σώμα μου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες αισθήσεις μου. Προφανώς, οι δικές σου αισθήσεις λειτουργούν διαφορετικά (!;)
quote:
Ολα αυτα ειναι ομως οπως σου ειπα αποτελεσμα μακροχρονιων μελετων ,και οχι ζητημα αποδοχης η αποριψης
Κι εγώ αυτά που σου λέω, αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών και μελετών είναι φίλε μου.
quote:
Το συναισθημα η η αισθηση ειναι σαν τον πονοΑναφερονται στο σωμα
Με συγχωρείς αλλά και πάλι διαφωνώ. Υπάρχει και ο λεγόμενος συναισθηματικός πόνος που δεν αναφέρεται στο σώμα και που τον αισθάνονται οι άνθρωποι όταν πληγωθούν από μια ερωτική απογοήτευση ας πούμε ή από μια απόρριψη ή ακόμη και ο συναισθηματικός πόνος των ανθρώπων που είναι μόνοι τους, ο πόνος της μοναξιάς που λέμε δηλ ή ο πόνος του αποχωρισμού, του θανάτου ή της εγκατάλειψης.
Ο άνθρωπος προτού ξεκινήσει την παρατήρηση του εαυτού του, θα πρέπει να μάθει να διαχωρίζει τα κέντρα του. Αυτή η εργασία είναι βασική προϋπόθεση της αυτο-παρατήρησης. Και πάλι θα πρέπει να κάνει απλή καταγραφή χωρίς ανάλυση. Μιλάμε για 4 κέντρα : νοητικό, συναισθηματικό, κινητικό και ενστικτώδες. Θα πρέπει να καταγράφει την συμπεριφορά του βάσει αυτών των κέντρων αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει με αυτές τις συμπεριφορές του που είναι πολύ εύκολο να διαχωριστούν σε κάθε κέντρο, με τις προφανείς και απλές συμπεριφορές του δηλ. και μετά να προχωρήσει στις πιο σύνθετες. Π.χ το περπάτημά του ανήκει στο κινητικό κέντρο, η σκέψη του στο νοητικό, ο θυμός του στο συναισθηματικό και το ανοιγόκλεισμα των ματιών του στο ενστικτώδες. Όταν μάθει να διαχωρίζει τις απλές συμπεριφορές του στα κέντρα του και παιδευτεί πάνω σ' αυτό, μετά θα μπορεί να διαχωρίζει και τις πιο σύνθετες συμπεριφορές του που γίνονται και απαιτούν συνεργασία 2 ή περισσότερων κέντρων.
quote:
που μιλούσε στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, π.χ έλεγε "ο Τάδε λέει", για να μας δείξει ότι τάχαμ παρατηρεί τον εαυτό του).
Για να το κανει βεβαια κανεις αυτο σωστα και αρα αποτελεσματικα θα πρεπει να εχει αριστη γνωση του τι σημαινει εγω αισθησηΑπαιτειται ξαναλεω αυτοενθυμηση και κοφτερη διακριση του ποτε εκδηλωνεται το καθε εγω αισθηση
Και ετσι για την ιστορια .......
Θα πω οτι ο Σαμαελ Αουν Βεορ ειχε πει ......οτι ........το ζητημα της μελετης των κεντρων της ανθρωπινης μηχανης ειναι ενα ζητημα μελετης ολοκληρης ζωης
Μιας και το πιάνετε από κει,
τι σημαίνει τελικά το "Εγώ" ?
Μήπως του δίνει ο καθένας ερμηνείες κατά το δοκούν?
Γιατί να μην βλέπουμε λίγο πιο απλά τα πράγματα:
Εγώ, είναι ό,τι εκφράζει τον εαυτό μας. Δηλαδή, αυτό που είμαστε, το 'είναι' μας, αλλά και το 'φαίνεσθαι' μας (που είναι οι εκδηλώσει του 'είναι' άλλωστε)
Ο άλλος λέει για "Εγώ" λαγνείας, θυμού, ζήλειας κλπ
Αυτά όλα δεν είναι Εγώ. Είναι κάποιες εκφράσεις/συναισθήματα/συναισθηματικές καταστάσεις/βουλήσεις/ενέργειες/ κλπ μέσω των οποίων εκφράζεται ένα Εγώ. Δεν είναι δηλαδή ξεχωριστά "Εγώ".
Είναι αποχρώσεις του ιδίου του Ενός Εγώ, που έχει ο καθένας μας.
Μην το ρίξουμε σε σχιζοφρενικά μοτίβα δηλαδή.
Αν με (=εμέ, =εμένα, δηλ. το Εγώ μου) τσατίσει πχ ο Χατζηχρήστος,
και θέλω (=Εγώ) να τον πλακώσω στο ξύλο (=Εγώ), τότε όλα αυτά τα κάνω ή θα τα κάνω ή εν πασει περιπτώσει τα Σκέφτηκα να τα κάνω ...Εγώ, όχι κάποιος άλλος , όχι κάτι άλλο, όχι ένα άλλο "Εγώ" θυμού ή αγανάκτησης ή αντίδρασης κλπ.
Είναι δηλαδή αντιδράσεις, ενέργειες, σκέψεις, Δικές μου.
quote:
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί με πολύ λίγα λόγια αλλά δεδομένου οτι αυτά τα λίγα λόγια, θα χρειαζόντουσαν στην συνέχεια μεγάλη επεξήγηση, θα ξεκινήσω με το θεωρητικό μέρος και έπειτα λίγα πράγματα για το πρακτικό.
Ο άνθρωπος είναι η κορυφή του ζωικού Βασιλείου, ναι;
Τα ζώα όπως και ο άνθρωπος, έχουν μιας μορφής Ουσία, περνάνε δηλαδή και αυτά απο μια διαδικασία εξέλιξης - στο δικό τους βέβαια επίπεδο - χωρίς τη δυνατότητα μιας επανάστασης. Το ίδιο και τα φυτά και αυτά έχουν μια Ουσία που περνάει απο τη δική της διαδικασία εξέλιξης. (μιλάμε για εξέλιξη σε επίπεδο Ουσίας, οχι τη Δαρβινικού τύπου εξέλιξης του φυσικού σώματος κάθε φυτού ή ζώου κ.ο.κ.)
Ο άνθρωπος λοιπόν ως η κορυφή του ζωικού βασιλείου, έχει διττή φύση: ζωική και ανθρώπινη, υλική - πνευματική, κατώτερη και ανώτερη.
Ο ισχυρισμός που γίνεται απο τις διάφορες στοές, πνευματικες-πνευματιστικές ομάδες κ.ο.κ. είναι οτι μπορεί να επιτευχθεί η κυριαρχία της ανώτερης φύσης, πάνω στην κατώτερη. Άλλες το πάνε πιο μακριά και ισχυρίζονται οτι μέσα απο μια σειρά πρακτικών ένας άνθρωπος μπορεί να καλλιεργήσει την ανώτερη φύση και να εξαλείψει ή έστω παθητικοποιήσει την κατώτερη.
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι πολύ λογικοφανείς, πλην όμως καμία ριζική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει αν η ίδια η βιολογική βάση της ζωικής φύσης δεν μετατραπεί ή δεν αντικαταστάθει απο μια βιολογική βάση η οποία να υποστηρίζει ανώτερες λειτουργίες (να υποστηρίζει την εκδήλωση της "ανώτερης" φύσης). Χωρίς την ύπαρξη μιας βάσης η οποία να υποστηρίζει τις λειτουργίες του πνεύματος, ο άνθρωπος καταλήγει απλά να καταπιέζει την κατώτερη φύση - η οποία φυσικά εκδηλώνεται απο ένα όχημα που έχει φτιαχτεί για την δική της εκδήλωση - και στις καλύτερες περιπτώσεις, ο άνθρωπος καταλήγει όχι να καταπιέζει αλλά να διαχειρίζεται ή να ελέγχει τις εκδηλώσεις αυτής της φύσης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αλλαγή της φύσης αυτής (το να διαχειρίζεσαι μια εσφαλμένη κατάσταση, δεν σημαίνει οι η κατάσταση μετατράπηκε σε σωστή).Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται η επιστήμη της αλχημείας, η επιστήμη της μετατροπής του μόλυβδου σε χρυσό ή αλλιώς ειπωμένη, η επιστήμη της μετατροπής κατώτερων υλών σε ανώτερες ύλες.
--Ο Δάσκαλος Σαμαέλ λέει κάτι αρκετά συνταρακτικό πάνω σε αυτό το κομμάτι, λέει οτι ο άνθρωπος δεν έχει αληθινή ύπαρξη--
Παιδιά, αυτές οι ιδέες περί διττής φύσης, περί ανώτερου και κατώτερου εαυτού, μπορεί να είναι μια βολική θεωρία, αλλά εξυπηρετούν σχιζοφρενικά μοντέλα τύπου δρ.Τζεκυλ και μιστερ Χάιντ.
Τάχαμου το Ανώτερο Εγώ είναι Επιστήμων εκλεπτυσμένος ευγενής νους
και το κατώτερο θέλει μόνο σεξ, μαμ, κακά και νάνι.
Μόνο κακό κάνουμε με τέτοιους διαχωρισμούς. Ολα είναι ένα. Ένα είναι το Εγώ, ένας ο εαυτός.
Το ότι ο ίδιος ο ευγενής αριστοκρατικών τρόπων κύριος που λέει κάθε μέρα καλημερα στο γραφείο και στη γειτονιά, και βοηθάει το συνάνθρωπό του όπου και όπως μπορεί,
ταυτοχρόνως θέλει και να φάει ένα ωραίο μεζέ ή να πηδήξει μια ωραία γκόμενα, δε σημαίνει διάσταση των Εγώ ή αλλότριες συμπεριφορές. Είναι όλα συνιστώσες του ίδιου Εγώ. Πάνε πακέτο.
Εάν και εφόσον είμεθα 'Ανθρωποι.
Αν ήμασταν τίποτα Ασώματοι, θα τα λέγαμε ίσως αλλιώς.
Αλλά σαν Ανθρωποι, με αυτό το σώμα, με αυτές τις αισθήσεις, με αυτό το "φτιάξιμο", έχουμε και το ανάλογο Εγώ.
Δεν πάνε ξέχωρα αυτά. Όλες οι θεωρίες και οι θρησκείες και οι διδασκαλίες που προσπάθησαν να τα δούν ή τα βλέπουν χωριστά, μόνο κακό κάνανε στην τελική.
Κάποιοι βλέποντας ως "κακό" το σώμα ή "φυλακή" ή κατώτερο επίπεδο ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο, οδηγήθηκαν στην αντίπερα μπάντα, και αρχίσανε να αυτομαστιγώνονται -στην καλύτερη, γιατί κάνανε κακό μόνο στον εαυτό τους- ή να ...καίνε μάγισσες, για να τις...απελευθερώσουν! Ο δυισμός/διχασμός και η τρέλα είναι χειρότερα πράγματα από το να παραδεχτεί κανείς ότι το Εγώ του είναι λίγο...λαίμαργο και γουστάρει κάνα κοψίδι παραπάνω ή λίγο μερακλήδικο και γουστάρει κάνα πιπίνι...

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Λέει το ζεν :
Όταν είσαι μέσα στο μονοπάτι τα ποτάμια δεν είναι ποτάμια
Όταν βγεις από το μονοπάτι τα ποτάμια είναι ποτάμια
Εσύ τώρα θες να πάμε από το τέλος προς την αρχή ...
quote:
Εγώ, είναι ό,τι εκφράζει τον εαυτό μας. Δηλαδή, αυτό που είμαστε, το 'είναι' μας, αλλά και το 'φαίνεσθαι' μας (που είναι οι εκδηλώσει του 'είναι' άλλωστε)
Κανένα πρόβλημα και καμία αντίρρηση.
quote:
Αν με (=εμέ, =εμένα, δηλ. το Εγώ μου) τσατίσει πχ ο Χατζηχρήστος, και θέλω (=Εγώ) να τον πλακώσω στο ξύλο (=Εγώ), τότε όλα αυτά τα κάνω ή θα τα κάνω ή εν πασει περιπτώσει τα Σκέφτηκα να τα κάνω ...Εγώ, όχι κάποιος άλλος , όχι κάτι άλλο, όχι ένα άλλο "Εγώ" θυμού ή αγανάκτησης ή αντίδρασης κλπ.Είναι δηλαδή αντιδράσεις, ενέργειες, σκέψεις, Δικές μου.
Εννοείται*
*(αλλά καλύτερα μη γράφεις γιατί θα χαθούμε στην μετάφραση αδερφέ ...
)
quote:
Ολα είναι ένα. Ένα είναι το Εγώ, ένας ο εαυτός.
Και πάλι, μέσα είσαι. Αλλά παρ' το αλλιώς για λίγο, αλλιώς ... τουμπέκα! ![]()
quote:
Δεν πάνε ξέχωρα αυτά. Όλες οι θεωρίες και οι θρησκείες και οι διδασκαλίες που προσπάθησαν να τα δούν ή τα βλέπουν χωριστά, μόνο κακό κάνανε στην τελική.
Αυτό ναι, σηκώνει συζήτηση. Γιατί το λες ;
Edited by - kangaro on 25/10/2018 11:29:24
το θέμα το διαβάζουν άνθρωποι διαφόρων συνειδησιακών επιπέδων. Το ακυρωτικό ύφος της δημοσίευσής σου, εγώ μπορώ να το καταλάβω (και συμφωνώ), αλλά στην παρούσα φάση δεν βοηθάει στην ανάπτυξη της κουβέντας. Εδώ ακόμη υπάρχουν κάποιοι που μπερδεύουν τις αισθήσεις με τα συναισθήματα κι εσύ λες για τον έναν Εαυτό, πως όλα είναι ένα. Πας την κουβέντα δηλ. κατ' ευθείαν στο πτυχίο ενώ ο άλλος δεν ξέρει ακόμη την αλφαβήτα. Αγόρι, ή θα το πας απ' το α -> ω ή άσ' το, έλα να μιλήσουμε για τον Γιάννο τον Παπαντωνίου.