- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ Νο5!!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
quote:
PREDATOR -εχω παει Σαντορινη, αλλα δεν μου ειχε αρεσει...
προτιμω την Κρητη
Η Κρήτη είναι τέλεια γιατί κάθε φορά που θα πας, θα έχεις κάτι καινούριο να δεις, ατελείωτο (τεράστιο) νησί…![]()
Η Σαντορίνη με έχει μαγέψει γιατί έχει μια «άγρια» ομορφιά…

quote:
Η Κρήτη είναι τέλεια γιατί κάθε φορά που θα πας, θα έχεις κάτι καινούριο να δεις, ατελείωτο (τεράστιο) νησί…Η Σαντορίνη με έχει μαγέψει γιατί έχει μια «άγρια» ομορφιά…
![]()
Δεν μου αρεσει η Σαντορινη επειδη ειναι σαν ξερονησι... δεν εχει σχεδον καθολου πρασινο!
Εχει μια "αγρια" ομορφια μεν, αλλα δεν με συγκινει ιδιαιτερα!

Εμένα πάλι σήμερα κατά περίεργο τρόπο, μου φαίνεται ότι το Esoterica πάει σπινταριστό
Διακοπές όπου και να πας καλά είναι - βασική προϋπόθεση η καλή παρέα.
Εγώ Σαντορίνη δεν έχω πάει ποτέ, αλλά έχω την εντύπωση ότι αν πάω με τον καλό μου θα σκοτωθούμε! Μ' αυτήν την "αγριάδα" που λέει κι ο elo, εμένα θα με πιάσουν τα συφίλια μου κι αλοίμονο σ'όποιον είναι κοντά μου. Αυτά τα ηφαιστειογενή πετρώματα με πειράζουν στα νεύρα

πλυθείτε μαζί μ'έναν φίλο!!!
Τι ζέστη είναι αυτή πάλι σήμερα, φαντάζομαι τι θα συναντήσω το απόγευμα που θα γυρίσω στην Αθήνα, αφού και εδώ σκασμάρα έχει
Θα συμφωνήσω με τον φίλο μας τον elo ότι η Σαντορίνη έχει άγρια ομορφιά, δύο φορές έχω πάει, πανέμορφο νησί, και υπέροχα κρασιά
.
Το κάθε νησί μας έχει την δική του ομορφιά, και έχει να μας προσφέρει πανέμορφες εικόνες και αναμνήσεις.
Ίσως όμως οι αναμνήσεις που έχουμε από κάθε τόπο να είναι αυτές που στο τέλος μας επηρεάζουν, και κάποια μέρη μας φαίνονται πολύ πιο όμορφα από άλλα χωρίς να έχουν κάτι το ιδιαίτερο.
Τι εννοώ με αυτό, θα φέρω ένα παράδειγμα.
Αν και η Κρήτη είναι ένα νησί γεμάτο με όμορφες τοποθεσίες,
το Ηράκλειο σαν πόλη δεν έχει να δείξει κάτι το ξεχωριστό, δεν είναι γραφικό, μια πόλη με πολυκατοικίες είναι, έχω όμως τόσο γλυκές αναμνήσεις απ' όλες τις φορές που έχω πάει, που στα μάτια μου φαντάζει όμορφο.![]()

quote:
Καλημέρα και από μένα
Τι ζέστη είναι αυτή πάλι σήμερα, φαντάζομαι τι θα συναντήσω το απόγευμα που θα γυρίσω στην Αθήνα, αφού και εδώ σκασμάρα έχει.
Θα συμφωνήσω με τον φίλο μας τον elo ότι η Σαντορίνη έχει άγρια ομορφιά, δύο φορές έχω πάει, πανέμορφο νησί, και υπέροχα κρασιά
.
Το κάθε νησί μας έχει την δική του ομορφιά, και έχει να μας προσφέρει πανέμορφες εικόνες και αναμνήσεις.
Ίσως όμως οι αναμνήσεις που έχουμε από κάθε τόπο να είναι αυτές που στο τέλος μας επηρεάζουν, και κάποια μέρη μας φαίνονται πολύ πιο όμορφα από άλλα χωρίς να έχουν κάτι το ιδιαίτερο.
Τι εννοώ με αυτό, θα φέρω ένα παράδειγμα.
Αν και η Κρήτη είναι ένα νησί γεμάτο με όμορφες τοποθεσίες,
το Ηράκλειο σαν πόλη δεν έχει να δείξει κάτι το ξεχωριστό, δεν είναι γραφικό, μια πόλη με πολυκατοικίες είναι, έχω όμως τόσο γλυκές αναμνήσεις απ' όλες τις φορές που έχω πάει, που στα μάτια μου φαντάζει όμορφο.Wolf
Aπο Κρητη, κατ' εμε, τα Χανια και ο Αγιος Νικολαος μου αρεσουν και μετα το Ρεθυμνο...
Το Ηρακλειο δεν λεει για "διακοπες" (μονο αν ειναι να πας, επιλεγεις την Χερσονησσο)

Τεράστιο νησί και βρίσκεις ότι θες είναι πλήρης τα Χανιά μου αρέσουν τρομερά
Το Ρέθυμνο ωραίο είναι το Ηράκλειο θα συμφωνήσω ότι δεν κάνει για διακοπές
Τουλάχιστον το κέντρο του γιατί παραπέρα δεν ξέρω τα μέρη από εκεί ενώ έχω
Ακούσει και πολύ καλά λόγια για τον Άγιο Νικόλαο.
Μάλλον πρόλαβα ακόμη και τα κοκόρια, ε;
Στην Σαντορίνη είχα πάει πενθήμερη, γενικά μου άρεσε παρόλο που ο καιρός την εποχή που πήγαμε - μάλλον μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου - ήταν αρκετά άστατος.
Μου άρεσε ως νησί, συμφωνώ ότι είχε άγρια ομορφιά και λόγω του ηφαιστείου της προκαλεί ένα δέος.
Θα ήθελα να την επισκεφθώ ξανά αλλά καλοκαίρι. ![]()
Για την Κρήτη δεν θα πω τίποτα, καλύφθηκα από τους προλαλήσαντες. ![]()
![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:quote:
Έχω ακούσει πολλές προσπάθειες μεταφυσικής ερμηνείας της κβαντομηχανικής, και είμαι περίεργος να μάθω με ποιο τρόπο αυτή η πολύ σπουδαία θεωρία ερμηνεύει ή συνδέεται με την συνείδηση (και πως ορίζεται η συνείδηση είναι ένα θέμα)Ψευτογιαννε
Ενα και μοναδικό θα σου πώ και ότι καταλάβεις...άν!!!
Εντός των πλαισίων της κλασσικής Φυσικής και του σκεπτικισμού,δεν θα καταλάβεις ΠΟΤΕ την σύνδεση της κβαντομηχανικής με την συνείδηση,συλλογική και ατομική.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Μα αυτό είναι αυτονόητο
Εγώ παραδέχομαι την μικρότητά μου ως άνθρωπος τούτης εδώ της γης
Είναι δυνατόν να συγκριθώ με πεφωτισμένους της διαγαλαξιακής συμμαχίας, όπως απερίφραστα και περίτρανα εσύ αυτοπροσδιορίζεσαι?
Η συνείδηση , σαν έννοια, έχει ένα πολύ πλατύ νόημα – για τις φτωχές μου γνώσεις, είναι δύσκολο να την προσδιορίσω απόλυτα .
Η κβαντομηχανική από την άλλη μεριά, μπορεί να έχει κάποια σχέση με την “λειτουργία” της σκέψης (όχι την σκέψη καθεαυτή),
Εσύ βέβαια είναι αυτονόητο πώς γνωρίζεις ακριβώς και μπορείς με σαφήνεια να περιγράψεις τι είναι συνείδηση, και βεβαίως ούτε λόγος ότι μπορείς να δώσεις μια πλήρη ερμηνεία της σκέψης.
Εγώ ο δυστυχής που δεν έχω πολλά σούρτα φέρτα με εξωγήινους και διαπλανητικές ενημερώσεις, , από ποιόν θα μπορούσα να ενημερωθώ και από που να γνωρίζω ακόμα και απλά θέματα που εσύ κατέχεις καλά, όπως παράδειγμα, για κούφια γη, κούφιο -τεχνικό – φεγγάρι, έργο εξωγήινων παρατηρητών, που επεξεργάζονται την μεγάλη τελική σύγκρουση της “δικής” μας διαγαλαξιακής συμμαχίας με τους κακούς ανδρομέδιους που μας έρχονται με κάτι θεόρατα διαστημόπλοια – άκουσα για 250 χιλιόμετρα διάμετρο, αληθεύει? -
Μου έλεγες παλαιότερα και για τα κριμένα (δικά μας ) διαστημόπλοια πίσω από τον ήλιο μας, ισχύει?
Είναι εκεί ακόμα?
Για τα άλλα– τα διαστημόπλοια- που έχουν κρύψει οι δικοί μας, της διαγαλαξιακής συμμαχίας, σε υπόγεια σπήλαια, - ακόμα και κάτω από τη μεγάλη πυραμίδα στην Αίγυπτο – έχουμε κανένα νεότερο?
Είναι ακόμα στην θέση τους προσμένοντας την ώρα που θα σημαίνουν οι καμπάνες?
Μου έβαλες κάποτε μια μεγάλη σπαζοκεφαλιά , και ακόμα δεν μπορώ να βρω τη λύση.
Λέω για εκείνη την περίεργη ερμηνεία της κβαντικής απροσδιοριστίας.
Είχες – τότε – υποστηρίξει, πως αν πετάξεις μια πέτρα ψιλά, αυτή πριν επιστέψει (ένεκα βαρύτητας να υποθέσω εγώ ο χαζός ) και σε χτυπήσει κατακέφαλα, θα έχει περάσει πρώτα από τον γαλαξία της Ανδρομέδας.
Θυμάσαι την περίπτωση εεε?
Λοιπόν έσπασα το κεφάλι μου όλους αυτούς του μήνες να βρω , όχι το πως θα ταξιδεύσει η πέτρα σου μέχρι την Ανδρομέδα και θα επιστρέψει στο τσακ – μπάμ (αυτό ήταν εύκολο) , αλλά πως εσύ θα είσαι σε θέση να πιστοποιήσεις πως έκανε αυτή τη διαδρομή.
Βέβαια να υποθέσουμε πώς την τελευταία στιγμή έκανες στο πλάι και η πέτρα δεν σου έσπασε το κεφάλι και είσαι ακόμα ζωντανός για την πιστοποίηση..
Σκέφτηκα δυο ενδεχόμενα
α. Οι φίλοι σου οι ανδρομέδιοι σου έγραψαν μήνυμα / χαιρετίσματα πάνω στην πέτρα και μπορείς να το δείξεις σε όλους τους δύσπιστους σκεπτικιστές.
β. Δεν μπορείς να το πιστοποιήσεις και λές μ@λ@κίες.
Ποιο τα δύο ισχύει ?
Ας το πάρει το ποτάμι
Να μάθω τουλάχιστον, αυτή την ανδρομέδια ερμηνεία της κβαντικής απροσδιοριστίας και μετά ας πεθάνω ευτυχής πως κατι τις σπουδαίο, κατάφερα να μάθω και εγώ. ![]()
![]()
![]()
quote:
Είχες – τότε – υποστηρίξει, πως αν πετάξεις μια πέτρα ψιλά, αυτή πριν επιστέψει (ένεκα βαρύτητας να υποθέσω εγώ ο χαζός ) και σε χτυπήσει κατακέφαλα, θα έχει περάσει πρώτα από τον γαλαξία της Ανδρομέδας.
Εξακολουθώ να το υποστηρίζω.
Αλλά,φωνή βοώντος εν τη ερήμω!!![]()
Εκατομμύρια πιθανές διαδρομές έχει αυτή η πέτρα πρίν πέσει στο...κεφάλι σου!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Όσο για τα εκατομμύρια “πιθανές” διαδρομές δεν το συζητώ.
Η απορία μου ήταν, εσύ πως θα πιστοποιήσεις την συγκεκριμένη ...... την ανδρομέδια
Για τις λοιπές δεν γενάτε θέμα
Το ξέρουμε το θέμα ακόμα και εμείς οι .... ανθρώπινοι άνθρωποι της γης![]()
![]()
quote:
gianipseftis :quote:
--------------------------------------------------------------------------------
ΚηφέαςΕάν κατάλαβα καλά , φίλε gianipseftis , εννοείς ότι αν κάποιος αντί να σχηματίσει υπόθεση προς διερεύνηση , διατηρήσει , τη διαίσθηση , ατόφια και εκλάβει (αυθαίρετα & αβάσιμα) αυτήν σαν δεδομένη αλήθεια τότε μετατρέπεται αυτή (η διαίσθηση) σε “ψευδαίσθηση” , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αξιωματική βάση (ψευδή) , που πάνω της θα στηθεί μια λογικοφανής άποψη χωρίς καμία επιστημονική αξία . . .
--------------------------------------------------------------------------------
Ναί! σωστά κατάλαβες φιλε Κηφέα, αυτό ακριβώς εννοώ.
quote:
Κι εγώ τι φταίω αν όλα αυτά τα κάνει ο υποθετικός σου φίλος ;
Δεν αναφέρθηκα σε κάποιον “υποτιθέμενο” φίλο μου, και ούτε βεβαίως σου καταλόγισα κάποια δική σου ευθύνη.Ως εκ τούτου, δεν κατανοώ το νόημα αυτής της επισήμανσης,.
Τέλος πάντωνΠροφανώς αν και κατάλαβες τι είπα, δεν κατάλαβες που οδηγεί ο συλλογισμός.
Η διαίσθηση από την φύση της, είναι μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση, χωρίς καμία οικουμενική αξία.
Ποιος θα μπορούσε άραγε να δεχθεί άκριτα κάθε μεμονωμένη διαισθητική γνώση, ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για μια πρόταση/θεωρία ?
Είναι προφανές πως δεν σε ενδιαφέρει η διερεύνηση αυτού του θέματος, μη αιτιολογώντας την διαφωνία σου.
Δεν έχει επομένως κανένα νόημα να επιμείνω
quote:
Έθεσες τόσα πολλά θέματα , φίλε μου , που δεν μπορούν να απαντηθούν με μερικές , μόνο , φράσεις . Απαιτείται μεγάλη συζήτηση
--------------------------------------------------------------------------------Την δική σου γνώμη για την διαίσθηση μόνο σε ρώτησα, τα υπόλοιπα θέματα που επικαλείσαι, αφορούσαν τον θεματοθέτη
Βεβαίως όχι πως δεν θα με ενδιέφερε και η δική σου γνώμη.Η έννοια της συνείδησης είναι πολύ πλατιά για να την κουβεντιάσουμε στα στενά όρια του διαλόγου στο φόρουμ.
Αυτή ήταν και η βασική ένστασή μου, για την χρήση του όρου “συνείδηση” και για τη σχέσης που πιθανόν να έχει με την κβαντομηχανική.
Φίλε gianipseftis
Θέλω να εστιάσω στο παραπάνω μήνυμά σου στις φράσεις που έχω σημειώσει με έντονα γράμματα.
Ο λόγος για τον οποίο δεν ήθελα να επεκταθώ στη διερεύνηση της έννοιας της διαίσθησης δεν είναι το ότι : δεν με ενδιαφέρει η διερεύνηση αυτού του θέματος . Αντιθέτως έχω αναφερθεί στο θέμα αυτό πολλές φορές , λεπτομερειακά , σε διάφορα άλλα topics. Απλώς δεν ήθελα να επεκταθώ στην ανάλυση αυτής της έννοιας (της διαίσθησης) γιατί (καλώς ή κακώς) θεώρησα ότι το θέμα θα εκτροχιαζόταν από την πορέια που είχαμε δώσει μέχρι τώρα . Επειδή δεν είχα καμία πρόθεση να υποβαθμίσω την ερώτησή σου (με το να μην σου απαντήσω), θα σου εξηγήσω όσο μπορώ πιο περιληπτικά (πράγμα το οποίο γίνεται πολύ δύσκολα μέσα από γραπτά μηνύματα), για ποιον λόγο δεν ήθελα να εμπλακώ (για μια ακόμη φορά) με την έννοια της "διαίσθησης" .
Για να εξηγήσω τι θεωρώ "Διαίσθηση" πρέπει πρώτα να κάνω μια εισαγωγή για το τι είναι "Μεταφυσική" :
Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που έχουν την τάση να "κρίνουν" εκείνο που αγνοούν και οι οποίοι , επειδή δίνουν το όνομα της “Μεταφυσικής” σε μια γνώση καθαρά ανθρώπινη και ορθολογιστική (πράγμα που θεωρείται επιστήμη ή φιλοσοφία) φαντάζονται πως η Μεταφυσική , δεν είναι τίποτα παραπάνω , ούτε τίποτα άλλο από τέτοιου είδους γνώση , και απ’αυτή τους τη γνώμη , βγάζουν το λογικό συμπέρασμα , πως αυτή η μεταφυσική δεν μπορεί να οδηγήσει πραγματικά σε κανένα αποτέλεσμα .
Ας δούμε το θέμα του ορισμού της Μεταφυσικής από μια άλλη οπτική γωνία .
Μπορούμε να δώσουμε ορισμό της μεταφυσικής όπως την εννοούμε ;
Όχι , διότι "ορισμός" σημαίνει "περιορισμός" κι’αυτό που έχομε υπόψη μας , είναι πραγματικά και αφ’εαυτού απόλυτα απεριόριστο . Δεν μπορεί λοιπόν να περιοριστεί μέσα σε κανένα τύπο , ούτε σε κανένα σύστημα .
Μπορούμε να δώσουμε κάποιο χαρακτηρισμό στη Μεταφυσική , λέγοντας , παραδείγματος χάρη , πως είναι η γνώση των παγκοσμίων αρχών .
Αυτό όμως , δεν είναι καθαυτό ορισμός , κι’επί πλέον δεν μπορεί να μας δώσει , παρά μια πολύ αόριστη ιδέα . Κάτι θα προσθέσουμε σ’αυτόν , αν πούμε πως η περιοχή αυτών των αρχών , εκτείνεται πολύ πιο μακριά απ’ότι νόμιζαν μερικοί , οι οποίοι παρ’όλα αυτά έκαναν μεταφυσική , αλλά μερικευμένη και ατελή .
Έτσι ο Αριστοτέλης , θεωρούσε την μεταφυσική σαν γνώση του όντος ως όντος , την ταύτιζε με την οντολογία , δηλαδή έπαιρνε το μέρος για σύνολο .
Για την Μεταφυσική , όμως , το καθαρό “Είναι”, δεν είναι η πρωταρχική ούτε η πιο παγκόσμια από τις αρχές , διότι αφ’εαυτής ενέχει ορισμό .
Πρέπει λοιπόν να πάμε πέρα από το όν .
Αυτό είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία .
Αυτό είναι η αιτία για την οποία κάθε πραγματικά μεταφυσική σύλληψη , κατ’ανάγκην διατηρεί πάντοτε ένα ανέκφραστο μέρος , και το καθετί ακόμη που μπορούμε να εκφράσουμε , δεν είναι κυριολεκτικά τίποτε , συγκρινόμενο μ’εκείνο που ξεπερνά κάθε έκφραση , σαν το πεπερασμένο , που οσοδήποτε μεγάλο κι’αν είναι το μέγεθός του , είναι μηδαμινό απέναντι στο Άπειρο .
Όλες οι εξωτερικές μορφές έκφρασης , άσχετα αν είναι λέξεις ή σύμβολα οποιουδήποτε είδους , αποτελούν μόνον ένα υπόβαθρο , ένα σημείο στήριξης , για να υψωθεί κανείς σε δυνατότητες σύλληψης που ξεπερνούν αυτές τις μορφές σε άφθαστο βαθμό .
Θα συνεχίσω στο επόμενο μήνυμά μου , ξεχωριστά , για να αναφερθώ στο θέμα της "Διαίσθησης" .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Να μη θεωρήσει όμως κανείς απ’αυτό , πως υπάρχει κάτι που μπορεί να εξομοιωθεί με επιστημονικές ή με φιλοσοφικές συλλήψεις.
Δεν πρόκειται να κατασκευάσουμε κανενός είδους “αφηρημένες έννοιες”, αλλά να πάρουμε άμεση γνώση της αλήθειας , όπως είναι αυτή καθ’εαυτή .
Η επιστήμη είναι γνώση ορθολογιστική , συμπερασματική και πάντοτε έμμεση .
Η μεταφυσική είναι γνώση υπερ-ορθολογιστική , ενορατική και άμεση .
Αυτή η καθαρώς νοητική ενόραση , που άμα λείπει , δεν υπάρχει αληθινή μεταφυσική , με κανένα τρόπο δεν επιτρέπεται να εξομοιωθεί με τη διαίσθηση, για την οποία κάνουν λόγο μερικοί σύγχρονοι φιλόσοφοι , διότι αυτή η τελευταία , αντίθετα προς την πρώτη , είναι υπο-ορθολογιστική.
Υπάρχει μια νοητική ενόραση και μια διαίσθηση που σχετίζεται με τα αισθητήρια .
Η πρώτη (η νοητική ενόραση) είναι πιο πάνω από το λογικό , αλλά η άλλη (η διαίσθηση) είναι κάτω απ’αυτό .
Αυτή η τελευταία (η διαίσθηση) , δεν μπορεί να συλλάβει , παρά μόνο τον κόσμο των μεταβολών και του γίγνεσθαι , δηλαδή την φύση , ή μάλλον , ένα απειροελάχιστο μέρος της φύσεως .
Απεναντίας , πεδίο της νοητικής ενόρασης , είναι η περιοχή των αιωνίων και αμετάβλητων αρχών . Είναι η μεταφυσική περιοχή .
Η υπερβατική νόηση , για να συλλάβει με άμεσο τρόπο τις παγκόσμιες αρχές , πρέπει να ανήκει και η ίδια στην τάξη της παγκοσμιότητας . Δεν είναι μια ατομική ικανότητα . Κι’αν τη θεωρήσουμε σαν τέτοια , θα ήταν αντιφατικό , διότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται ανάμεσα στις δυνατότητες του ατόμου κι’η δυνατότητα να ξεπερνά τα δικά του όρια , δηλαδή να βγαίνει έξω από τις συνθήκες που το καθορίζουν σαν άτομο .
Το λογικό είναι καθαρά και ειδικά ανθρώπινη ικανότητα .
Εκείνο όμως που βρίσκεται πέρα από το λογικό είναι πραγματικά “μη ανθρώπινο”. Αυτό είναι εκείνο που κάνει δυνατή τη μεταφυσική γνώση .
Με άλλα λόγια , θέλω να πω , πως δεν μπορεί ο άνθρωπος σαν άνθρωπος να φτάσει σ’αυτήν , αλλά σαν όν , που ενώ με μια από τις καταστάσεις του είναι ανθρώπινο , ταυτόχρονα είναι και διαφορετικό , κάτι παραπάνω από ανθρώπινο όν , και πως το πραγματικό αντικείμενο της μεταφυσικής , ή μάλλον η ίδια η μεταφυσική γνώση , είναι η ενεργός επίγνωση των καταστάσεων που βρίσκονται πέραν της ατομικότητας .

Αφήνω έξω την συνείδηση, γιατί το νόημα που της αποδίδεται είναι τόσο πού ευρύ – καρά την γνώμη – θα οδηγηθούμε σε μια συζήτηση “βαβέλ” (άλλα θα μου λες , άλλα θα καταλαβαίνω – και αντίστροφα)
Μια συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα, πρέπει κατά την γνώμη μου , να βασίζεται σε λογικές προτάσεις/συλλογισμούς , χωρίς “αναίτια” λογικά άλματα
Λέω “αναίτια” , για να δείξω πως η χρήση λογικών αλμάτων θα μπορούσε να γίνει , προσωρινά και στην συνέχεια να αιτιολογηθούν.
Να λοιπόν που κολλά η σημασία της διαίσθησης.
Λέω
“η διαίσθηση είναι ψευδαίσθηση”
Ρωτάς
“πως κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα”
Απαντώ
“από διαίσθηση, έτσι πιστεύω ακράδαντα”
Μα μπορούμε φίλε Κηφέα να κουβεντιάσουμε έννοιες όπως η νόηση και η σκέψη διαισθητικά, αιτιολογώντας κάθε άποψη λέγοντας “'έτσι είναι γιατί το λέω εγώ”?
Όσον αφορά την νόηση και την σκέψη, αναγνωρίσαμε και οι δύο, την σημασία της νόησης για την σκέψη, γιατί είναι λογικά προφανές, πως σκέφτεται αυτός που μπορεί να καταλάβει.
Να καταλάβει όμως τι, αν δεν γνωρίζει?
Η νόηση δηλαδή προϋποθέτει γνώση, που με την σκέψη και την ικανότητα νόησης, η γνώση διευρύνεται, και ξανά η σκέψη και η νόηση μεγαλώνουν την γνώση, που διαρκώς πολλαπλασιάζεται.
Όσο η γνώση πολλαπλασιάζεται απαιτείται χώρος αποθήκευσης της, γιατί η γνώση είναι “στατική”, δεν είναι όπως η σκέψη και η νόηση , λειτουργική.
Πως αποκτάται η γνώση στο κάθε μεμονωμένο άτομο?
Μπορώ να διακρίνω γονιδιακά μεταφερόμενη γνώση, εμπειρική, καθώς και γνώση ως προϊόν γόνιμης σκέψης και κατανόησης του κόσμου μας.
Αυτά τα γράφω στα γρήγορα, λόγο άλλων υποχρεώσεων πιεστικών.
Θα επανέλθω ποιο αναλυτικά με την πρώτη ευκαιρία, γιατι το θέμα είναι πάρα πολύ ευρύ.
quote:
Μπορούμε να δώσουμε κάποιο χαρακτηρισμό στη Μεταφυσική , λέγοντας , παραδείγματος χάρη , πως είναι η γνώση των παγκοσμίων αρχών .
Έχω την αίσθηση πως χρησιμοποιείς τον όρο “μεταφυσική” στην θέση της “φιλοσοφίας”.
Μπορεί οι δύο έννοιες να σχετίζονται, αλλά ΔΕΝ ταυτίζονται.
Η φιλοσοφία σαν έννοια κατά την γνώμη μου, είναι υπερκείμενη της μεταφυσικής και της φυσικής, υπό την ίδια λογική σχέση που έχουν ο σκύλος και η γάτα, ως υποκείμενα της έννοιας των “θηλαστικών”.
Αυτό όμως δεν εξισώνει τον σκύλο με την γάτα.
Με τον ίδιο τρόπο η φιλοσοφία δεν “παντρεύει” την φυσική με την μεταφυσική.
Η μεταφυσική δεν “βαφτίζεται” μέσα στην κολυμπήθρα της φιλοσοφίας “επιστήμη”.
Τα “ιδιώματα” της φυσικής επιστήμης (και κάθε επιστήμης) είναι ρητά και πολύ συγκεκριμένα
Δεν ισχύουν για την μεταφυσική.
Ξέρεις αυτη που πρέπει να φοράς σε συζητήσεις με τον Ψευτόγιαννο!
Νανοκρυσταλλική ρητίνη μήπως?![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Φίλε Κηφέα,τι υλικό είναι η ασπίδα σου?Ξέρεις αυτη που πρέπει να φοράς σε συζητήσεις με τον Ψευτόγιαννο!
Νανοκρυσταλλική ρητίνη μήπως?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Μα πότε τέλος πάντων, θα αποκτήσεις το ήθος που απαιτείται, έτσι ώστε να πάψεις να σχολιάζεις τρίτους, σαν την Κατίνα την περιφτερού.?
Όταν έγινε η αναφορά “Κι εγώ τι φταίω αν όλα αυτά τα κάνει ο υποθετικός σου φίλος ;” , εγώ έκανα πως δεν κατάλαβα, και δεν σε κατονόμασα. ![]()
![]()
Ας δούμε το πρώτο :
Ποια ζώα έχουν πρωτογενή συνείδηση ;
Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα παρά μόνο αν το συσχετίσουμε με τον άνθρωπο ως αναφερόμενο .
Ξεκινώντας από τον άνθρωπο ως αναφερόμενο και κινούμενοι προς τα πίσω , μπορούμε λογικά να είμαστε βέβαιοι ότι οι χιμπατζήδες έχουν πρωτογενή συνείδηση . Κατά πάσα πιθανότητα , τα περισσότερα θηλαστικά και μερικά πτηνά τη διαθέτουν επίσης , παρότι μόνο έμμεσα μπορούμε να διερευνήσουμε την παρουσία της .
Δυστυχώς , οι δοκιμασίες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μόνο νευροανατομικές ή συμπεριφορικές (δεν περιλαμβάνουν ούτε την επικοινωνία μέσω σημάτων ούτε περιγραφές) .
Αν τα συστήματα του εγκεφάλου που απαιτούνται από το εν λόγω μοντέλο είναι η μόνη εξελικτική οδός προς την πρωτογενή συνείδηση , δικαιούμαστε να είμαστε βέβαιοι ότι ζώα χωρίς φλοιό ή κάτι ισοδύναμο δεν έχουν συνείδηση.
Μια διασκεδαστική εικασία είναι ότι για τα ψυχρόαιμα ζώα με πρωτόγονους φλοιούς η πρωτογενής συνείδηση θα ήταν πολύ περιοριστική , επειδή τα συατήματα αξιών τους και η μνήμη τους αξιών – κατηγοριών στερούνται ένα επαρκώς σταθερό βιοχημικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα διασφάλιζαν κατάλληλες διασυνδέσεις με ένα σύστημα που θα μπορούσε να υποστηρίζει μια τέτοια συνείδηση .
Έτσι τα φίδια φαίνεται ότι ίσως έχουν πρωτογενή συνείδηση (εξαρτάται από τη θερμοκρασία) , αλλά οι αστακοί δεν έχουν .
Εάν οι μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν αυτή την εικασία , θα σημαίνει ότι η συνείδηση έχει ηλικία τριακοσίων εκατομμυρίων ετών .

Όλοι έχουμε σκεφτεί κάποτε αυτό το ζήτημα , αλλά μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες ως επιστήμονες το απέφευγαν . Στις μέρες μας παρουσιάζεται κάτι καινούργιο : η νευροεπιστήμη.
Αρχίζουμε να συσσωρεύουμε επιστημονικές γνώσεις για τον εγκέφαλο με εκρηκτικό ρυθμό . Καθίσταται πλέον δυνατόν να αναφερόμαστε με επιστημονικό τρόπο στο πώς βλέπουμε , ακούμε και αισθανόμαστε . Το πολυπλοκότερο αντικείμενο στο σύμπαν αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του .
Γιατί θα έπρεπε να υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο θα μας παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη νόησή μας ;
Εξαιτίας όσων έχουμε ήδη μάθει . Όπως διαπιστώσαμε ότι η ύλη υπάρχει ως μια ιδιαίτερη οργάνωση σωματιδίων , έτσι θα καταφέρουμε να κατανοήσουμε πώς προκύπτει η νόηση από άλλες όμοιες διατάξεις . Αυτό είναι το θέμα που πραγματευόμαστε . Η σύνδεση όσων γνωρίζουμε για τη νόηση με ό,τι αρχίζουμε να γνωρίζουμε σχετικά με τους εγκεφάλους μας .
Θα αναφερθώ σε μια ποικιλία ζητημάτων : νεύρα , υπολογιστές , αντίληψη , γλώσσα , εαυτούς .
Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε πώς συνδέονται αφενός μεταξύ τους και αφετέρου με το γεγονός ότι έχουμε επίγνωση .
Αντί να αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε ή συλλογιζόμαστε , ας πραγματευτούμε τη βάση αυτών των υψηλού επιπέδου δραστηριοτήτων .
Ο τελικός μας στόχος είναι να δείξουμε ότι είναι επιστημονικά δυνατόν να κατανοήσουμε την νόηση .
Ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες στο ελάχιστο , ενώ παράλληλα ας μη διστάσουμε να αντιπαρατεθούμε σε κατεστημένες θεωρίες και ιδέες τις οποίες θεωρούμε εσφαλμένες . Έτσι , αν και ορισμένα σημεία θα αφορούν την επισήμανση θέσεων τις οποίες θεωρούμε αβάσιμες , η κύρια προσπάθεια θα είναι θετική και δημιουργική . Σε τελική ανάλυση , το εν λόγω θέμα – όπως και η μαιευτική – είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ύπαρξή μας . Βρίσκεται στο κέντρο του ανθρώπινου ενδιαφέροντος .