- Απομυθοποίηση μεταφυσικού μέσω της επιστήμης,ελάτε - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Θα ήθελα να προσκαλέσω φίλους νέους σε ηλικία που προβληματίζονται από αυτά σε ένα διάλογο.Κάποιο θέμα από τέτοια έντυπα αν σας κάνει εντύπωση ή σας μπερδεύει ή ανησυχεί ελάτε να το κουβεντιάζουμε και να προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε επιστημονικά.Και παλιοί φίλοι του φόρουμ που έχουν γνώση κάποιου επιστημονικού τομέα και κρίση καθαρή απαλλαγμένη από ειδωλολατρικές κι αιρετικές απόψεις προσκαλούνται για το εξής.Να αναλύουμε κάθε εβδομάδα ένα θέμα εξηγώντας το επιστημονικά χωρίς πάθος ή προπαγανδιστική διάθεση μέσα από μια ενότητα του φόρουμ.Να χρησιμοποιούμε άρθρα από έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις και καταξιωμένα έντυπα εκλαικευμένης επιστήμης.Αυτό σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τους νεαρούς μας φίλους εδώ από κακές επιρροές.Είμαι νέος χρήστης και συγχωρήστε με που παίρνω αυτή την πρωτοβουλία,ελπίζω όμως να βρει ανταπόκριση και να πετύχει με τη βοήθεια και έμπειρων και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ φίλων εδώ μέσα.
Αν κάποιος νεαρός φίλος μπερδεύεται τελευταία από κάποιο θέμα ας το προτείνει για συζήτηση,ή όλοι μαζί προτείνετε ένα θέμα που θεωρείται σημαντικό.
quote:
Να αναλύουμε κάθε εβδομάδα ένα θέμα εξηγώντας το επιστημονικά χωρίς πάθος ή προπαγανδιστική διάθεση μέσα από μια ενότητα του φόρουμ
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ...
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΕΥΘΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ...
quote:
....Πολλά που γράφουν είναι αστήρικτα,ανόητες θεωρίες κι ερμηνείες που έχουνε λογική επιστημονική εξήγηση.
Πιστεψέ με, το ΜΟΝΟ που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ κάποιοι μπουρδολόγοι, είναι επιστημονική ανάλυση...
Με της μπουρδολογίας το αποκορύφωμα, θα ξεχάσουμε σε λίγο και τους τομείς που πήραμε πτυχία και έχουμε και μια .... ας πούμε επαγγελματική αναγνώριση.
Βλ. υπολογιστές και αρχαία ελληνικά, ή τα ανεξήγητα των αρχαίων
Ώρες ώρες αναρωτιέμαι, αν ήξεραν οι καημένοι οι Διαφωτιστές, σε τι σκοτάδι βρισκόμαστε ακόμα και το 2004, άν θα είχαν ΤΟΣΗ όρεξη....
ΣΥΜΦΩΝΩ,ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΟ ΠΡΟΕΚΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΕΣ..
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
quote:
Το παιχνίδι περί μεταφυσικού,πνευματισμού-εσωτερισμού και αντίστοιχης αιρεσιολογίας είναι ένα μεγάλο παραμύθι,και οι επιδιώξεις και τα κίνητρα πολλών γύρω απ'αυτό ταπεινά.Μόνο ο οικονομικός τζίρος πρέπει να είναι τεράστιος.Πολλές ομάδες όπως των ειδωλολατρών σίγουρα εξυπηρετούν και άλλα συμφέροντα.Άθλια περιοδικά έντυπα νεοεποχίστικα,ειδωλολατρικά,σατανιστικά(ένα το κλείσανε τελευταία αν θυμάστε,έλεγε για μέταλ μουσική).Εκδοτικοί οίκοι επί εκδοτικών οίκων.Έπεσε στην αντίληψη μου κάτι περί εκδόσεων ΕΣΟΠΤΡΟΝ,ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΟ.ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.Έτυχε να πέσει στα χέρια μου τεύχος των ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΚΑΙ STRANGE.Πολλά που γράφουν είναι αστήρικτα,ανόητες θεωρίες κι ερμηνείες που έχουνε λογική επιστημονική εξήγηση.
Θα ήθελα να προσκαλέσω φίλους νέους σε ηλικία που προβληματίζονται από αυτά σε ένα διάλογο.Κάποιο θέμα από τέτοια έντυπα αν σας κάνει εντύπωση ή σας μπερδεύει ή ανησυχεί ελάτε να το κουβεντιάζουμε και να προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε επιστημονικά.Και παλιοί φίλοι του φόρουμ που έχουν γνώση κάποιου επιστημονικού τομέα και κρίση καθαρή απαλλαγμένη από ειδωλολατρικές κι αιρετικές απόψεις προσκαλούνται για το εξής.Να αναλύουμε κάθε εβδομάδα ένα θέμα εξηγώντας το επιστημονικά χωρίς πάθος ή προπαγανδιστική διάθεση μέσα από μια ενότητα του φόρουμ.Να χρησιμοποιούμε άρθρα από έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις και καταξιωμένα έντυπα εκλαικευμένης επιστήμης.Αυτό σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τους νεαρούς μας φίλους εδώ από κακές επιρροές.Είμαι νέος χρήστης και συγχωρήστε με που παίρνω αυτή την πρωτοβουλία,ελπίζω όμως να βρει ανταπόκριση και να πετύχει με τη βοήθεια και έμπειρων και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ φίλων εδώ μέσα.
Αν κάποιος νεαρός φίλος μπερδεύεται τελευταία από κάποιο θέμα ας το προτείνει για συζήτηση,ή όλοι μαζί προτείνετε ένα θέμα που θεωρείται σημαντικό.
Φίλε μου καλημέρα
Χαίρομαι που βλέπω να ξεκινά μια άλλη τέτοια προσπάθεια, μια που το συγκεκριμένο θέμα ήταν το πρώτο που άνοιξα και εγώ πριν λίγο καιρό,(Conspiracy theories και αλλά πολλά..) Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα και ιδιαίτερη ανταπόκριση…Θα ήταν όντως πολύ ενδιαφέρον αν γινόταν αυτή η απομυθοποίηση όλων αυτών των περιστατικών που έχουν σαν αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση και τον μεσαιωνισμό…
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Φοβάμαι όμως οτι δεν θα εχει το
αποτελεσμα που αποσκοπείς.
Πριν κάτι μήνες (π.χ.) μαλιασαν τα δαχτυλα μερικών εδω
μέσα να επιχειρηματολογούνε για το οτι η Γη δεν είναι
κούφια αλλα οι "ερευνητές" ακομα ψάχνουνε να βρούνε τα βριλ.
(Και εδώ δε μιλάμε για ενα αόριστο μεταφυσικό θέμα)
Η ψυχοπαθολογία του αλαφροϊσκιωτου δυστυχώς δεν έχει ακόμα
ερμηνευτει απο την ψυχιατρική.
Θα παρακολουθώ τις ευγενικές αλλα φοβάμαι μάταιες προσπάθειες
με ενδιαφέρον.
Αγγελος
ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ ΕΤΣΙ
ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ( ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΗΔΗ ΚΑΜΠΟΣΟΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ )
ΤΟ ΝΤΑΒΕΛΟΣΠΗΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ
ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ.....
quote:
Είμαι νέος χρήστης και συγχωρήστε με που παίρνω αυτή την πρωτοβουλία
ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΜΕ???
ΜΑ ΤΙ ΛΕΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ!!!
ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Α ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ!!!
ΑΚΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΝΟΕΙΣ!!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!!!
ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ ΕΛΕΙΨΗΣ ΓΝΩΣΗΣ!!!
------------------------
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΨΕΜΜΑ!!!
Χαιρομαι που χαιρεσαι που ανοιξε ενα τετοιο θέμα.
quote:
ΑΚΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΝΟΕΙΣ!!!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!!!
ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ ΕΛΕΙΨΗΣ ΓΝΩΣΗΣ!!!
Εχεις πολυ δίκιο.
Η επιστήμη απέχει πολύ απο το να μπορεί να εξήγήσει τα πάντα.
Σίγουρα όμως μπορεί να εξηγήσει πολλά πράγματα. Η γνώμη μου είναι
οτι για να προσεγγίσει κάποιος τα "παράξενα" πρώτα πρέπει να έχει
μια γνώση των "συνηθισμένων".
Για παράδειγμα, κάποιος που ψάχνει να βρεί αποδείξεις
για την ύπαρξη των εξωγήινων, θα πρέπει να ξέρει οτι ειναι
πολύ συνηθισμένες οι πλαστές φωτογραφίες.
Κάποιος που ψάχνει να βρεί αποδείξεις για την ύπαρξη
φαντασμάτων, θα πρέπει να ξέρει οτι ειναι πολύ συνηθισμένο
να εμφανίζονται περίεργες σκιές σε φωτογραφίες λόγω των
παιχνιδιών του φωτός.
Κάποιος που ψάχνει για θαυματοποιούς πρέπει να ξέρει οτι
είναι πολύ συνιθισμένο κάποιος ταχυδακτυλουργός να παριστάνει τον
θαυματοποιό για να εντυπωσιάσει.
Η επιστήμη και ο ορθολογισμός δεν είναι εχθροί του μεταφυσικού ερευνητή.
Αντίθετα, ο ερευνητής που είναι ειλικρινής με τον εαυτό του
πρέπει πρώτα να εξετάσει με προσοχή και δυσπιστία το κάθε "φαινόμενο".
Πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη του την περίπτωση της απάτης, του λάθους,
την ψευδαίσθησης, της συναισθηματικής υπερβολής για να μήν πεφτει θύμα
των ίδιων του των επιθυμιών.
Αγγελος.
quote:
Πιστεψέ με, το ΜΟΝΟ που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ κάποιοι μπουρδολόγοι, είναι επιστημονική ανάλυση...Με της μπουρδολογίας το αποκορύφωμα, θα ξεχάσουμε σε λίγο και τους τομείς που πήραμε πτυχία και έχουμε και μια .... ας πούμε επαγγελματική αναγνώριση.
Βλ. υπολογιστές και αρχαία ελληνικά, ή τα ανεξήγητα των αρχαίων
Ώρες ώρες αναρωτιέμαι, αν ήξεραν οι καημένοι οι Διαφωτιστές, σε τι σκοτάδι βρισκόμαστε ακόμα και το 2004, άν θα είχαν ΤΟΣΗ όρεξη....
Κατα την ταπεινή μου άποψη οι επιστήμονες έχουν στήσει ένα επιστημονικό στερέωμα πολύ γερό με τις ανακαλύψεις τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κρατάν κάποιες νέες ανακαλύψεις σε φόντο σκοτεινό...γιατί αν τις βγάλουν στην φόρα και χρειαστεί να τις αποδείξουν στους άλλους θα χρειαστεί να γκρεμίσουν όλο αυτό το στερέωμα. Επίσης τους συμφέρει να χρησιμοποιούν την υψηλή τεχνολογία πρώτα για τον εαυτούλη τους και μετά να την παραδίδουν στην εμπορευματοποιήση. Νομίζω η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από εμάς τους απλούς πολίτες είναι 20 χρόνια πίσω από αυτήν που έχει ανακαλυφθεί και χρησιμοποιείται στα κρυφά...
Όσο για την απομυθοποιήση κάποιων πραγμάτων νομίζω ότι γίνεται σκόπιμα. Γιατί αυτοί που ξέρουν κάποια πράγματα παραπάν φοβούνται αν τα πούνε?
Φιλικά Νότης Σκορπιός...
Αυτοί που ξέρουν κάτι παραπάνω γιατί πάντα φοβούνται να το πούνε στους άλλους? Συνήθως είναι οι ερευνητές...
Φιλικά Νότης Σκορπιός...!
Πως είναι δυνατό να αναφερθείς με σοβαρότητα π.χ στο θέμα των «βριλ» των ποτηριών που πετάνε, η των θεικών σπηλιών με όλα τα παρελκόμενα τους…
Νομίζω ότι πραγματικά σε τέτοιες περιπτώσεις η επιστήμη «σηκώνει τα χέρια».
Εκτός αν μιλάμε για ανάλυση ψυχοπαθολογικού περιεχομένου που νομίζω ότι κανείς μας δεν έχει τα προσόντα να κάνει…(Εκτός αν έχουμε ψυχολόγο στην παρέα!)
Άσε που βλέπω να μας κατηγορούνε για σκληρούς ορθολογιστές….
quote:
Το παιχνίδι περί μεταφυσικού,πνευματισμού-εσωτερισμού και αντίστοιχης αιρεσιολογίας είναι ένα μεγάλο παραμύθι,και οι επιδιώξεις και τα κίνητρα πολλών γύρω απ'αυτό ταπεινά.Μόνο ο οικονομικός τζίρος πρέπει να είναι τεράστιος.Πολλές ομάδες όπως των ειδωλολατρών σίγουρα εξυπηρετούν και άλλα συμφέροντα.Άθλια περιοδικά έντυπα νεοεποχίστικα,ειδωλολατρικά,σατανιστικά(ένα το κλείσανε τελευταία αν θυμάστε,έλεγε για μέταλ μουσική).Εκδοτικοί οίκοι επί εκδοτικών οίκων.Έπεσε στην αντίληψη μου κάτι περί εκδόσεων ΕΣΟΠΤΡΟΝ,ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΟ.ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.Έτυχε να πέσει στα χέρια μου τεύχος των ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΚΑΙ STRANGE.Πολλά που γράφουν είναι αστήρικτα,ανόητες θεωρίες κι ερμηνείες που έχουνε λογική επιστημονική εξήγηση.
Πολύ ωραία, ας αρχίσουμε λοιπόν τότε να εξετάζουμε αντικειμενικά και επιστημονικά τα θαύματα που αναφέρονται σε παλαιά και καινή διαθήκη, όπως επίσης και θαύματα που αποδίδονται σε μεταγεννέστερους αγίους.
----------------------
Ποίει ά κρίνεις είναι καλά, καν ποιών μέλλης αδοξείν. Φαύλος γαρ κριτής παντός καλού πράγματος όχλος
Edited by - ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ on 09/06/2004 16:48:59
Edited by - ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ on 09/06/2004 16:50:50
quote:Πολύ ωραία, ας αρχίσουμε λοιπόν τότε να εξετάζουμε αντικειμενικά και επιστημονικά τα θαύματα που αναφέρονται σε παλαιά και καινή διαθήκη, όπως επίσης και θαύματα που αποδίδονται σε μεταγεννέστερους αγίους.
Αυτό συμβαίνει από την εποχή του Διαφωτισμού. Νομίζω είναι πολύ λίγα τα θαύματα για τα οποία δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση, αλλά ακόμα λιγότερα τα βεβαιωμένα θαύματα, είτε με επιστημονική εξήγηση είτε όχι.
Πιστεύω όμως ότι συχνά όσοι προσπαθούν να απομυθοποιήσουν ένα θαύμα πέφτουν σε παγίδες. Π.χ. μία επιστημονική εξήγηση για το μάνα εξ ουρανού είναι ότι και καλά πρόκειται για κάποιο συγκεκριμένο φυτό της ερήμου και τρέχα γύρευε. Μπαίνουμε δηλαδή στη διαδικασία να λάβουμε τη μαρτυρία για το μάνα εξ ουρανού ως αντικειμενική και αξιόπιστη.
Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι οι μάζες είναι τραγικά ανορθολογικές και πριν 3000 χρόνια ήταν ακόμα χειρότερες και όποιος έβγαινε και τους έλεγε για μάνα εξ ουρανού και φλεγόμενες βάτους και τέτοια αντί να φάει ντομάτες γινόταν αμέσως πιστευτός.
Εδώ οι σύγχρονοι Έλληνες όχι απλά δε θυμούνται, αλλά αρνούνται να πιστέψουν ότι το 50% του πληθυσμού της επαναστατημένης Ελλάδας ήταν αλβανόφωνοι, περιμένετε από τους αρχαίους Εβραίους να θυμούνται τι έγινε 500 χρόνια πριν την εποχή τους;
Βλέποντας σε sites όπως το http://www.snopes.com πόσο εύκολα προκύπτουν και διογκώνονται οι σύγχρονοι μύθοι, συχνά από κάποιο ψίχουλο εντελώς διαφορετικής αλήθειας, γιατί να μην πιστέψουμε ότι στην εποχή που πίσω από κάθε ανεξήγητο φαινόμενο κρυβόταν μία υπερφυσική οντότητα ο κόσμος ήταν απλά πολύ πιο ευάλωτος στις μπούρδες;
Ευτυχώς ή δυστυχώς, στην μεταφυσική χρησιμοποιούνται πολλά
"παραθυράκια", όπου και όλες τις "πόρτες" να κλείσεις, κάποιο παραθυράκι θα ανοιχτεί για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματά σου.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Στη συνέχεια το "ωροσκόπιο" στάλθηκε σε καμιά εκατοστή άτομα, στα οποία είπαν ότι το ωροσκόπιο είναι δικό τους. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (δε θυμάμαι ακριβώς αλλά νομίζω >90%) αναγνώρισε τη ζωή του στο ωροσκόπιο που του δόθηκε...
Με αυτό το πείραμα, αποδείχθηκαν δύο πράγματα:
α) Οι άνθρωποι πιστεύουν τα ωροσκόπια.
β) Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι αστρολόγοι είναι τόσο αόριστη που μπορείς κάλλιστα να νομίσεις ότι η περιγραφή της ζωής ενός μανιακού δολοφόνου είναι η περιγραφή της δικής σου ζωής!
Αποδείχθηκε όμως ότι οι αστρολογικές προβλέψεις (ή έστω τα εκ των υστέρων επαληθεύσιμα συμπεράσματα της αστρολογίας) είναι λανθασμένες; Δεν το νομίζω. Στην πραγματικότητα είναι σωστές με το δικό τους διεστραμμένο τρόπο. Συγκεκριμένα είναι τόσο αόριστες, που κολλάνε παντού και άρα είναι πάντα σωστές.
Π.χ. πέρυσι το καλοκαίρι μου είχε πει μια φίλη μου ότι τα ζώδια έλεγαν ότι επειδή ο Ερμής είναι ανάδρομος θα έχουμε προβλήματα στις μεταφορές (σύμφωνα με τον "Αστρολόγο"). Απόδειξη ότι το αεροπλάνο της από Βρυξέλλες είχε 2 ώρες καθυστέρηση. Και αναρωτιέμαι εγώ: είναι δυνατόν το καλοκαίρι που μετακινούνται 100.000.000 τουρίστες σε όλη την Ευρώπη να μην υπάρχει έστω και ένα πρόβλημα στις μεταφορές; Η "πρόβλεψη" αυτή επαληθευόταν το ίδιο καλά από τη δίωρη καθυστέρηση ενός αεροπλάνου, από τη δυσκολία ενός πλοίου να μπει στο γεμάτο λιμάνι του Πειραιά, από τα έργα που καθιστούν δυσχερέστατη τη συγκοινωνία σε όλη την Αθήνα και τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της χώρας κλπ κλπ. Ακόμα και αν αργούσε 2 λεπτά ένα λεωφορείο (κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο και μάλιστα υπεραισιόδοξο) η "πρόβλεψη" πάλι θα επαληθευόταν!
Γενικά έχω παρατηρήσει ότι διάφορες μορφές ψευδοεπιστήμης έχουν αυτού του είδους την "ανοσία" στη λογική και επιστημονική επαλήθευση. Ένα άλλο παράδειγμα: οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας (βλ. Ε και τέτοια) έχουν το πανίσχυρο προστατευτικό κέλυφος του ότι κάθε στοιχείο που τις καταρρίπτει είναι κατασκευασμένο από τους συνωμότες.
Δυστυχώς, αν μπεις στη διαδικασία και αρνηθείς τον ορθολογισμό έστω και σε κάποια λεπτομέρειά του, μετά η κατρακύλα είναι ατελείωτη. Προσωπικά θεωρώ πολύ δύσκολο κάποιος βουτηγμένος ως τα μπούνια στις θεωρίες συνωμοσίας, στα ταρώ, στα ζώδια, στις Ατλαντίδες κλπ να επανέλθει. Κι αυτό γιατί όλες αυτές οι απόψεις έχουν θεμελιώδη και συνήθως προφανή λογικά σφάλματα τα οποία αν έχεις φτάσει στο σημείο να παραβλέπεις πάει να πει ότι συνειδητά εγκαταλείπεις τη λογική σου. Δε λέω ότι τρελαίνεσαι, απλώς ότι εγκαταλείπεις τη λογική σα μέσο ανάλυσης της πραγματικότητας. Άρα είναι αδύνατο να σε πείσει κάποιος με τη λογική ότι σφάλλεις.
Παρ' όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου πρέπει να πολεμούμε τις ανορθολογιστικές απόψεις. Αν τα περισσότερα από τα "θύματα" είναι πλέον πέραν βοήθειας, αυτό δεν ισχύει και για τα υποψήφια θύματα. Πρέπει να προστατέψουμε τα πιτσιρίκια από τον ανορθολογισμό. Διαφορετικά δεν είναι μακριά η μέρα που θα απολύεσαι από τη δουλειά σου επειδή τα ταρώ έδειξαν στο διευθυντή ότι έτσι πρέπει να γίνει, ή θα μπαίνεις ισόβια επειδή ένας ψυχοθεραπευτής έβαλε την κόρη σου να "θυμηθεί" ότι τη βίαζες όταν ήταν 2 χρονών, ή όπως συνέβαινε στους αρχαίους πολιτισμούς, δε θα κουνάς ούτε το δαχτυλάκι σου σε έναν πόλεμο επειδή είναι Σάββατο (Εβραίοι επί Αντιόχου) ή επειδή έγινε έκλειψη σελήνης (Αθηναίοι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο).
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ,ΑΡΚΕΙΤΑΙ (ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΒΙΟΠΑΛΗΣ)ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΑΡΟΝΤΑΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ..
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ "ΝΑΙ,Ο ΜΩΥΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ..."
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΧΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΦΥΤΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΒΡΕΦΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ..
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
Edited by - beyond on 10/06/2004 08:29:44
quote:
Όλοι γνωρίζουμε ότι η επίστημονική διαδικασία απαιτεί στη μελέτη ενός
φαινομένου να υπάρχει μια σαφής και αυστηρά καθορισμένη μεθοδολογία
και τα συμπεράσματά μας να είναι επαναλήψιμα
Δεν υπάρχει ακόμα κανένα μα κάνενα τετοιο πείραμα που να καταδεικνύει
την ύπαρξη "μεταφυσικών" φαινομένων. Αν υπήρχε τέτοιo πείραμα θα το είχα
επιδείξει στο James Randi Educational Foundation
http://www.randi.org/research/index.html
και θα είχα τσεπώσει ενα εκατομμύριο δολλάρια και θα κέρναγα
τους εξωγήινους ούζο βερεσέ και σκόνη απο αστέρια ναργιλέ ![]()
Angelos
quote:
Δυστυχώς, αν μπεις στη διαδικασία και αρνηθείς τον ορθολογισμό έστω και σε κάποια λεπτομέρειά του, μετά η κατρακύλα είναι ατελείωτη. Προσωπικά θεωρώ πολύ δύσκολο κάποιος βουτηγμένος ως τα μπούνια στις θεωρίες συνωμοσίας, στα ταρώ, στα ζώδια, στις Ατλαντίδες κλπ να επανέλθει.
Αυτή η φράση είναι όλα τα λεφτά. Και το www.snopes.com είναι καταπληκτικό site.
Από τη μία πλευρά βέβαια ακούγεται ότι π.χ. η θρησκεία/καπιταλισμός/ό,τι-άλλο-θέλετε κρατά τον άνθρωπο στο σκοτάδι, είναι ανάγκη ο άνθρωπος να ξεφύγει από τα περιοριστικά πλαίσια που του θέτουν κλπ., και από την άλλη η ορθολογική/επιστημονική θεώρηση (κατά τη γνώμη μου το μοναδικό "όχημα" που διαθέτουμε για να προσεγγίσουμε την Αλήθεια) αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με σκεπτικισμό.
Θεωρώ ότι ό,τι γίνεται, γίνεται από άγνοια.
Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε και την άποψη των συντονιστών/διαχειριστών του forum, αλλά και πώς η δήλωση του τίτλου του παρόντος θέματος επηρεάζει τη θεματολογία και τον χαρακτήρα του esoterica.gr.