- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ : ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΣΟ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΝΑΙ. ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΟΜΩΣ.(ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩ).
ΚΑΘΩΣ ΕΦΤΑΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ (23), ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΑΤΑΣΟΝΤΑΙ (ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ)ΣΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ : ΚΑΤΩΤΕΡΗ, ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ.
ΕΠΕΙΔΗ (ΔΥΣΤΗΧΩΣ) ΖΩ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΛΕΠΩ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ:ΤΑΠΕΙΝΟΥΣ,ΦΤΩΧΟΥΣ,ΨΕΥΤΟΠΛΟΥΣΙΟΥΣ,ΙΣΣΟΡΟΠΟΠΗΜΕΝΟΥΣ,ΑΠΛΟΥΣ,ΑΣΤΕΙΟΥΣ,ΒΛΑΚΕΣ,"ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ" ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.
ΛΟΙΠΟΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΟΠΟ ΡΑΚΟΣΥΛΕΚΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΨΗΛΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΛΑΜΠΡΟ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ "ΣΑΠΙΟ" ΣΤΑΘΕΡΟ ΒΛΕΜΑ ΤΟΥ, ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΝΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΖΕΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΓΑΝΤΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ.
ΝΟΜΙΖΩ (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ) ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΞΕΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ.
ΑΠΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
piece love unity & respect
Που πιστεύεις ότι εκδηλώνεται ο κοινωνικός ρατσισμός;
Γεια σου Steelspring.
και θρησκευτικός...( έλα μωρέ μάρτυρες του Ιαχωβά είναι μη δίνεις σημασία)![]()
και πολιτικός... (αυτός δεν είναι δικός μας)![]()
και αθλητικός... (Χεστον τον μλκ! Γάβρος είναι τι να σου πει?)![]()
εν ολίγοις:
ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ...
για να μη μιλήσω για τα ανέκδοτα με τις ξανθές ![]()

quote:
ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ...![]()
... και έχω την εντύπωση πως δεν υπήρξε κοινωνία χωρίς το φαινόμενο αυτό, ούτε και θα υπάρξει στο μέλλον.
Δεν γνωρίζω τα αίτια ύπαρξης (πιθανώς υπεροψία και ζήλεια) αλλά έχω την εντύπωση οτι ο ρατσισμός λειτουργεί σαν μια μηχανή η οποία εξασφαλίζει κάποιες ισορροπίες μέσα στην κοινωνία.
Δεν θέλω να φανεί οτι τον υποστηρίζω αλλά πιστεύω οτι ως έναν βαθμό είναι απαραίτητος. (Και ο ήλιος καλός αλλά και η βροχή έχει λόγο ύπαρξης.)
Ούτε λόγος βέβαια οτι το φαινόμενο αυτό σε υπέρμετρο βαθμό προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες!
Καληνύχτα
Η ζωη με κοινωνικο ρατσιτσο ειναι εκεινο που εχει ηδη περασει στη ψυχη μας. Στην Ευρωπη ειναι σε μικροτερη κλιμακα, ενω στην Ασια οι καστες κρατουν πολυ καλα!
Α ξεχασα πολυ ρατσισμο αδερφια συνανταμε στον σημερινο εσωτερισμο, ιδικα σε καποια πολιτιστικα η φιλοσοφικα δηθεν συστηματα που μεσα σε διακοσια χρονια καταφεραν να γινουν 50 κομματακια! Εκει να δειτε αδερφια ρατσιστικα χτυπηματα, κάτω απο τη μεση που λενε!
Ολοι μαζι να κουβαλανε την ιδια ιδεα, αλλα απο την αλλη το δικο τους κομματι ειναι το καλυτερο και να βαρανε τους αλλους. Χαμος πια!!!
Και μην βιαστειτε να μου πειτε πως λεω (μπουρδες) γιατι θα δειξετε αλλη μια φορα την ρατσιστικη σας ταυτοτητα.
Τωρα ειπα για την αποψη μου :-)
quote:
Και μην βιαστειτε να μου πειτε πως λεω (μπουρδες) γιατι θα δειξετε αλλη μια φορα την ρατσιστικη σας ταυτοτητα.
Εγώ έχω δείξει ήδη την ταυτότητά μου στο θέμα αυτό .
Δεν φοβάμαι μήπως χαρακτηριστώ.
Θα ευθυγραμμιστώ με την άποψη του Τσανάκαλου περι ισοροπιών.
Αλλά θα συμπληρώσω κάτι.
Ο Ρατσισμός έχει τα όριά του.
Ο Αντιρατσισμός δεν έχει κανένα ,και γι`αυτό τό λόγο είναι αυτοκτονικός. Είναι όπως το ΑΙDS που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα της κοινωνίας . Και ένα απλό συνάχι μπορεί να τη σκοτώσει.

Μία μόνο μορφή ανισότητας είναι πραγματικά θλιβερή, η κοινωνική ανισότητα που εδράζεται στο χρήμα. Ο Brainstorm είμαι βέβαιος πως είναι ευαισθητοποιημένος και είναι παρήγορο που διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε καιρούς χαλεπούς, οι ηθικές και πνευματικές μας αντιστάσεις.
Δεν μπορεί να λεγόμαστε πολιτισμένη κοινωνία, δεν μπορεί το πολιτικό και οικονομικό μας σύστημα να είναι πετυχημένο, όταν πράγματι παρατηρούνται ακραίες ανισότητες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Και πράγματι σε τέτοιες καταστάσεις, όπου το οικονομικό status αντανακλάται σε κοινωνικό πρεστίζ, δεν είμαστε μακριά και από φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς από τους 'έχοντες και κατέχοντες -- για να χρησιμοποιήσουμε και μία φράση του θαυμάσιου πρώην πρωθυπουργού μας, που μόλις τελείωσε ο θίασος του το 'σοσιαλιστικό' έργο του, ως ηθοποιός εξαφανίστηκε από σκηνής --.!
Το πρόβλημα επομένως αγαπητέ brainstorm δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι αρχή ανδρός δείκνυσαι, τότε είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε ότι δεν είναι το χρήμα η αιτία, αλλά ότι δυστυχώς ο ανθρώπινος χαρακτήρας των ατόμων και της κοινωνίας συνολικά είναι σε παρακμή.
Είναι ντροπή για την κοινωνία μας, είναι ντροπή για όλους εμάς, ο σημερινός πολιτισμός μας να εκτρέφει φαινόμενα οικονομικού ρατσισμού.
Δυστυχώς όμως έτσι είναι.
Που είναι οι αξίες, που είναι οι δυνατότητες, που είναι τα προσόντα, που είναι ο νους και το μυαλό; Εδώ κυβερνά το χρήμα!
Δεν ξέρω αν είναι καιρός για ηρωισμούς και για ήρωες, νομίζω όμως ότι θα πρέπει κάποτε η κοινωνίας μας να ωριμάσει (εμείς ως άτομα να ωριμάσουμε) και να αποδοκιμάσει τα συστήματα που συντηρούν τέτοιου είδους άθλια status quo.
Φιλικά,
quote:
Ο Ρατσισμός έχει τα όριά του.
Ο Αντιρατσισμός δεν έχει κανένα ,και γι`αυτό τό λόγο είναι αυτοκτονικός. Είναι όπως το ΑΙDS που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα της κοινωνίας . Και ένα απλό συνάχι μπορεί να τη σκοτώσει.
Μάλλον σ'αυτό θα έπρεπε να επικεντρωθούμε.
Πολύ "αγάπη" ρε παιδιά! Και να 'ταν αληθινή...
Μιλάμε για "αγάπη" που μας ξεχειλίζει απο τα αυτιά.
Τρέχει απο τα μπαντζάκια μας. Μουσκεύει τα παντελόνιαμας κοντα στο καβάλο.
Αν ήταν απλά μια υπερβολή τοτε θα ήταν απλό.
Έλα όμως που αυτη η "αγάπη" έρχεται να αντικαταστήσει την δικαιοσύνη!
Αγαπολιγούρια θα γίνουμε στο τέλος χάνοντας κάθε αίσθηση του μέτρου.
Να δείς που στο τέλος θα μπαιλντίσουμε με το τόσο σορόπι και θα σιχαθούμε ακόμα και αυτή την στοιχειώδη αγάπη που πραγματικά χρειαζόμαστε.
Εγώ θα λεγα να ξυπνήσουμε και να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά έχουν.
Το θέμα μας είναι ο κοινωνικός ρατσισμός και όχι ο φυλετικός...

ρατσισμος ειναι: να στη λενε για το καπνισμα...
ρατσισμος ειναι: να στη λενε, καμια δεκαρια χτιστες πως ειναι πρωτομαστορες...:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
ρατσισμος ειναι: ο διαχωρισμος της πατριδας, της θρησκειας, της φιλοσοφικης αιγλης...:-)
ρατσισμος ειναι: τα κουνουπια να πεινουν το αιμα καποιων ποιο γλυκων απο εσενα και εσενα απλα να σε φτυνουν...
ρατσισμος ειναι: εδω αδερφια στο εσωτερικα.τζαρ που καποιοι την ειδατε διπλοι, τριπλοι και παει το μαλι λεγοντας... Ασε που ο ενας με τα τρια τεσσερα προφιλ την πεφτει σε αυτους που αξιζουν με ενα καρο βλακειες και ασυναρτησιες...:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
ρατσισμος ειναι: να βλεπεις την οποια θεσουλα δικια σου και να κανεις τσιριτσαντζουλες (κοινος συναισθηματικες βρωμιες) για να μην την κατσει αλλος που αξιζει...
ρατσισμος ειναι: να σε λενε κουτσουλια και να αισθανεσε πασας :-)
magna greka
alis
Ετέθη ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ σαν θέμα συζήτησης , αλλά είναι κάτι υπαρκτό;
Βλέπουμε την ψαλίδα της οικονομικής ανισότητας να ανοιγοκλείνει κατα καιρούς , βλέπουμε ταξική ανισότητα.
Για να λέμε όμως ότι υπάρχει Κ.Ρ. σημαίνει ότι κάποιες τάξεις έχουν καθήσει και έχουν συνωμοτήσει σε βάρος κάποιων άλλων.
Έχουν φτειαχτεί πλάνα δράσης και αντιμετώπισης.
Πάει δηλαδή σε μιά οργανωμένη συνωμοσιολογική δομή που καθορίζει πρακτικές και μεγέθη.
Βρήκαμε δηλαδή τη λέξη Ρατσισμός και την κοτσάρουμε όπου μας καπνίσει.
Η αλήθεια όμως είναι ότι κουμάντο κάνουν 15-20 οικογένειες που βρίσκονται πολύ ψηλά οικονομικά . Οι υπόλοιποι είμαστε σχεδόν το ίδιο και αποτελούμε τον Πόπολο.
Αυτές οι 15-20 οικογένειες έχουν τόση διαφορά με τους υπόλοιπους που ούτε κάν ανήκουν στην κοινωνία που ζούμε εμείς.
Εκμετάλευση βλέπουμε παντού , αλλά ο Ρατσισμός πού είναι;
Εδώ ούτε καν Φυλετικός ρατσισμός δεν υπάρχει . (που χρειάζεται πότε-πότε)
ΜΗΜΠΩΣ ΗΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΡΟΗ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΟΝΙΣΤΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ?
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΜΗΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΤΕΡΟΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΟΓΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΗΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Αν για παράδειγμα διακρίνουμε (συμπεριφερόμαστε διαφορετικά) κάποιον ανάλογα με το χρώμα του, την θρησκεία του, την καταγωγή του, κλπ είναι μία μορφή ρατσισμού.
Εμείς, τουλάχιστον εγώ, δεν είμαστε ρατσιστές, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μιλήσουν για φυλετιστές κλπ. Γιατί άλλο πράγμα η αγάπη για την πατρίδα και άλλο πράγμα το μίσος για τους άλλους.
Ας έρθουμε όμως στο θέμα. Γίνονται σήμερα διακρίσεις στους ανθρώπουςμε βάση (ή με αιτία) το χρήμα; Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά, αν ΟΧΙ τότε δεν υπάρχει. Και το πρόβλημα βέβαια δεν είναι συναισθηματικής φύσεως αλλά στο βάθος του είναι ένα θέμα πολιτισμού και αξιοπρέπειας, είναι θέμα ευθύνης.
Το ότι υπάρχουν ανισότητες δεν είναι βέβαια επιχείρημα για να υποστηρίξει κανείς την ύπαρξη του ζητουμένου, αλλά η συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, αυτό είναι το κριτήριο.
Είναι σημαντικό να γίνει ένας σημαντικός διαχωρισμός ανάμεσα στο Οικονομικό επίπεδο, όπους προφανώς ισχύουν οι κανόνες, και στο επίπεδο το κοινωνικό, όπου οι οικονομικές ανισότητες μετουσιώνονται σε πρακτικές, συνήθειες και τύπους συμπεριφοράς ομοίως 'άνισους', ως μη όφειλε.
Το 'Θάνατος στους πλούσιους' για παράδειγμα ή απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που φαίνεται η όχι καλή τους οικονομική κατάσταση σε ορισμένα μέρη θίγουν την αξιοπρέπεια μας, έτσι όπως και από το Σύνταγμα μας απαγορεύεται.
Φιλικά,
Όποιος το διαβάσει θα δεί ότι είναι φορτωμένο με τεράστια σοφία.
Πολλοί βέβαια θα το χαρακτήριζαν ρατσιστικό γιατί τουλάχιστον τα πρώτα άρθρα αναφέρονται στο Έθνος .......................
quote:
Πολλοί βέβαια θα το χαρακτήριζαν ρατσιστικό γιατί τουλάχιστον τα πρώτα άρθρα αναφέρονται στο Έθνος .......................
Είναι πολύ λεπτά τα όρια μεταξύ των εννοιών "εθνιστής", "εθνικιστής" και "ρατσιστής". Αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να το καταλάβουμε.
Και επίσης καλό θα ήταν να επιλέξουμε τι από όλα αυτά πρέπει να είμαστε.
Η θέση η δική μου είναι ξεκάθαρη. Εγώ λατρεύω οτιδήποτε Ελληνικό και θαυμάζω συνεχώς και αδιαλείπτως την Ελληνική Ιστορία. Μήπως είμαι εθνικιστής και δεν το ξέρω; Μήπως είμαι ρατσιστής;
Τα όρια είναι λεπτά για τους προκατηλημένους, τους στοχεύοντες στην μετριότητα, τους προπαγανδιστές, τους εχθρούς της Ελλάδας, κλπ.
Για τους Έλληνες πάλι, τους απροκατάληπτους, τους στοχεύοντες την πρόοδο, τους αναζητητές της αλήθειας, τους φίλους της Ελλάδας, είναι νομίζω απλή η διαφορά. Άλλο πράγμα η αγάπη για την πατρίδα και άλλο πράγμα το μίσος και οι διακρίσεις εις βάρος των άλλων.
Οι 'άλλοι' όμως υπάρχουν, δεν είμαστε όλοι μία σούπα! Αν πάλι κάποιοι άλλοι αυτοπροσδιορίζονται ως συστατικά μέρη της σούπας, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν όμως αυτοί οι 'άλλοι' μετατρέπονται σε αληθινά φασιστάκια και χαρακτηρίζουν ως τάδε ή δείνα τον κάθε φιλοσοφημένο πατριώτη, τότε καλύτερα να πάνε να κρεμαστούν..
Δεν ξέρω πως αλλιώς να εκφράσω την παγερή μου αδιαφορία για όλους αυτούς. Λυπάμαι που το λέω ανοιχτά, αλλά μακάρι να εξαφανιζόντουσαν από αυτή τη χώρα, γιατί τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν.
Όσο αφορά το Σύνταγμα της Ελλάδος πράγματι αναφέρει πολλάκις το Ελληνικό Έθνος. Και μακάρι να το ανέφερε και περισσότερο..
Φιλικά,