ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ - - Κινηματογράφος -

- OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ - - Κινηματογράφος -

notis_2943 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
notis_29Μέλος
17/01/2003, 02:40:32
OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ

* Οταν φαίνεται ότι έχετε σκοτώσει το τέρας, ΠΟΤΕ μην
γυρίσετε να κοιτάξετε αν πραγματικά είναι νεκρό.

* Εαν διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας είναι κτισμένο πάνω ή κοντά σε
νεκροταφείο, ήταν κάποτε εκκλησία που χρησιμοποιούταν σε μαύρη μαγεία,
είχε προηγούμενους ιδιοκτήτες οι οποίοι τρελάθηκαν ή αυτοκτόνησαν ή
πέθαναν με κάποιον τρομερό τρόπο ή είχε νοικάρηδες που ήταν νεκρόφιλοι
ή έκαναν σατανικές τελετές μέσα στο σπίτι, τότε μετακομίστε αμέσως.

* Ποτέ μην διαβάσετε κάποιο μαγικό βιβλίο δυνατά, ούτε καν για αστείο.

* Μην ψάχνετε στο υπόγειο, ειδικά όταν το ρεύμα είναι κομένο.

* Εαν τα παιδιά σας αρχίσουν να σας μιλάνε στα Λατινικά ή σε κάποια
άλλη γλώσσα που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν, ή σας μιλάνε με
φωνή η οποία είναι διαφορετική από την δική τους, τότε πυροβολήστε τα
αμέσως. Θα σας γλυτώσει από πολύ κόπο και αγωνία στην συνέχεια.
Σημείωση: Εϊναι πιθανόν να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες να τα
σκοτώσετε, οπότε να είσαστε προετοιμασμένοι.

* Οταν έχετε την πολυτέλεια να είσαστε με κάποιον, ποτέ μην χωρίζεστε
για να πάτε κάπου μόνοι σας.

* Σαν γενικό κανόνα να έχετε το γεγονός ότι δεν πρέπει να λύνετε παζλς
και κουιζ που ανοίγουν τις πόρτες στην Κόλαση.

* ΠΟΤΕ μην στέκεστε μέσα, επάνω, δίπλα, κάτω ή οπουδήποτε κοντά σε
τάφο, τύμβο, κρύπτη, μαυσωλείο ή όποιο άλλο σπίτι νεκρών.

* Εαν ψάχνετε για κάτι που προκάλεσε έναν θόρυβο και διαπιστώσετε ότι
ήταν απλώς η γάτα, ΦΥΓΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ αν αγαπάτε την ζωή σας.

* Εάν οι συσκευές αρχίζουν να λειτουργούν μόνες τους,
μετακομίστε αμέσως.

* Μην πάιρνετε τίποτα από πεθαμένο.

* Εαν βρείτε μια πόλη που μοιάζει έρημη, είναι πιθανόν να υπάρχει
λόγος. Πιάστε το νόημα και μείνετε μακριά.

* Μην ανακατεύεστε με τεχνολογίες γεννετικές και DNA εκτός και αν
ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε.

* Εαν τρέχετε για να ξεφύγετε από το τέρας, υπολογίστε ότι θα
γλυστρίσετε και θα πέσετε τουλάχιστον δυό φορές, ειδικά αν ανήκετε στο
γυναικείο φύλο. Σημειώστε επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι εσείς
τρέχετε και ότι το τέρας απλώς παραπατά, παρόλα αυτά, προχωρά αρκετά
γρήγορα για να μπορεί να σας πιάσει.

* Εαν οι φίλοι σας ξαφνικά αρχίσουν να παρουσιάζουν ασυνήθιστη
συμπεριφορά και χαρακτηριστικά όπως μούγκρισμα, τάση να πίνουν αίμα,
μάτια που γυαλίζουν ή φωτίζουν, ανεπτυγμένη τριχοφυία κλπ,
απομακρυνθείτε αμέσως το συντομότερο δυνατόν.

* Μείνετε μακριά από συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες όπως: Δρόμος
με τις Λεύκες, Τρανσυλβάνια, Αmityville, Nilbog (Ο Θεός να σας
βοηθήσει να την αναγνωρίσετε την τελευταία), Τρίγωνο των Βερμούδων ή
κάποιο μικρό σπίτι στο Main ή στο Salem.

* Αν μείνετε από βενζίνη στην μέση της νύχτας, μην πάτε στο σπίτι που
μοιάζει να είναι ερημωμένο για να ζητήσετε βοήθεια.

* Προσέξτε τους ξένους που κουβαλάνε εργαλεία όπως πριόνια, συραπτικά,
ηλεκτρικά μαχαίρια, σφυριά, καλέμια, μυστριά, φλόγιστρα βουτανίου,
ηλεκτρονικά κολητήρια ή οτιδήποτε το οποίο είναι φτιαγμένο κάτω από
επιρροή κακών συναναστροφών.

* Ακούτε προσεκτικά την μουσική της ταινίας και δώστε προσοχή στους
θεατές γιατί εκείνοι είναι πολύ πιό έξυπνοι από ότι εσείς θα
μπορούσατε να ελπίσετε ότι είστε.

Θεέ μου συχώρεσε με τοσο όσο συχωρώ και εγώ τους άλλους

17/01/2003, 11:45:30

ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!
*ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ!ΚΑΝΤΕ +ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΥΡΑΣ!!!!!!!!!

'manava seva, madhava seva'

Edited by - ΑΤΜΑ on 17/01/2003 11:47:04

LestatΝέο Μέλος
01/02/2003, 01:28:36
Μπορώ να πω οτι είναι αρκετά καλός οδηγός...πολύ καλός! Πάντως εγώ αν και πίνω αίμα οι φίλοι μου δεν με έχουν παρατήσει...φαίνεται να το γουστάρουν! Bye!!!!!!!!!!!

Lestat De Lioncourt...

ReoΜέλος
12/02/2003, 15:28:53
Υπέροχο! Νάσαι καλά.

...και όταν δείτε μια ταινία τρόμου, ποτέ μην πείτε ότι ξεμπερδέψατε μαζί της. Πιθανότατα να ακολουθήσει και το επόμενο μέρος!

[quote]
OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ

12/02/2003, 23:21:42
συνεχεια του οδηγου...

οταν βλεπετε στο βιντεο μια ταινια τρομου, και ειναι νυχτα, και ειστε μονοι, πριν πατε για υπνο
1)
να βγαζετε την μπριζα απο τηλεοραση και βιντεο.
ετσι, γλιτωνετε απο την τρομαρα που θα νιωσετε οταν ξαφνικα στη μεση της νυχτας -συνηθως γυρω στις 4 - 5- θα ανοιξετε τα ματια σας και θα δειτε η την τηλεοραση ανοιχτη (γιατι ξεχασατε να την κλεισετε σωστα) η το βιντεο ανοικτο (γιατι μερικα βιντεο ειναι αυτοματα και το κανουν αυτο) η και τα δυο μαζι ανοικτα (γιατι πατησατε κατα λαθος οταν κοιμοσασταν τα κουμπια).
αν παλι βγαλετε την μπριζα απο τηλεοραση και βιντεο και ανοιξουν, τοτε θα ξερετε με σιγουρια οτι κατι συμβαινει, που μαλλον δε θα θελατε να το ξερετε και να το παρακολουθησετε
2)
να κλεινετε ολα τα παραθυρα και να στερεωνετε τα πατζουρια.
ετσι, δε θα ξυπνησετε απο το θορυβο που θα κανουν οταν πιασει ξαφνικα αερας στη μεση της νυχτας και εσεις νομιζετε οτι φαντασματα μπηκαν στο σπιτι
αν παλι τα κλεισετε ολα και ξυπνησετε απο το θορυβο του αερα μεσα στο σπιτι, τοτε θα ξερετε με σιγουρια οτι κατι συμβαινει, που μαλλον δε θα θελατε να ξερετε και να το παρακολουθησετε
3)
να αποφευγετε να αφηνετε ανοικτο το κλιματιστικο.
ετσι, δε θα ξυπνησετε απο το θορυβο που κανει την νυχτα οταν ανοιγοκλεινει με τις διαφορες της θερμοκρασιας, νομιζοντας οτι ειναι η ανασα του δρακουλα πανω απο το κρεβατι σας.
αν παλι το κλεισετε και φυσικα το βγαλετε και απο την μπριζα, και παρολαυτα ακουσετε το θορυβο και νιωσετε το αερακι γυρω απο το λαιμο σας τοτε θα ξερετε με σιγουρια οτι κατι συμβαινει, που μαλλον δε θα θελατε να ξερετε και να το παρακολουθησετε
4)
να πηγαινετε για πιπι πριν την ταινια και να αποφευγετε τα πολλα νερα, ετσι ωστε να μην ξυπνησετε στη μεση της νυχτας και πρεπει να πατε στην τουαλετα, οποτε γυριζοντας, και τον υπνο σας θα χασετε και θα σκεφτεστε για την ταινια... και το δωματιο θα σας φαινεται αφυσικα σκοτεινο, μετα που αναψατε και κλεισατε το φως...
αν παλι κανετε πιπι και ξυπνησετε απο εναν τρομερο εφιαλτη και δειτε γυρω σας το απολυτο σκοταδι -πραγμα αφυσικο οντως γιατι τα ματια συνηθιζουν στο σκοταδι, και δεν μπορει, κατι θα βλεπετε! τοτε θα ξερετε με σιγουρια οτι κατι συμβαινει, που μαλλον δε θα θελατε να ξερετε και να το παρακολουθησετε

αν κατι απ ολ αυτα φιλοι μου σας εχει συμβει,
μην ανησηχειτε!
γιατι
ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
και οι ταινιες δεν κανουν τιποτε λιγοτερο απο το να ειναι μυστικες εισοδοι φαντασματων και γενικα αποτροπεων και φρικιαστικων πλασματων απο το υπερπεραν στον κοσμο μας, κατασκευασμενες απο τους παραγωγους των ταινιων τρομου -που φυσικα ειναι οργανα τους.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ...

λιλιθ -η πρωτη γυναικα

SecondbornΜέλος
14/03/2003, 18:37:57
Ωραία όλα αυτά. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν στη ταινία "The ring";
Νομίζω πως όχι.
Φίλοι μου δείτε αυτή την ταινία. Είναι πραγματικά μαγευτική. Καλύτερα την Ιαπωνική ταινία και όχι την αμερικάνικη(αν και η τελευταία είναι και αυτή καλή).
Αν τώρα χτυπήσει το τηλέφωνο στη διάρκεια της ταινίας αμφιβάλλω αν θα το σηκώσετε...με ευχαρίστηση! Καλή προβολή!

"Δώρο είναι οι καρδιές των ανθρώπων που ψάχνουν πέρα απο τον κόσμο και δε βρίσκουν ανάπαυση εντός του."

15/03/2003, 18:13:57
Μα ο άρχοντας των δακτυλιδιών δεν είναι ταινία τρόμου...!

Συγνώμη, μήπως εννοείς άλλη ταινία; Κι όχι το lord of the ring; Αν, ναι, δώσε σε παρακαλώ και κάποια άλλα στοιχεία για να τη δούμε. Ευχαριστώ.
αυτή...που τα κατάφερε!

Edited by - amalia on 15/03/2003 18:15:43

ReoΜέλος
15/03/2003, 18:44:41
Αμαλία, "Ring" δεν είναι "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών" αλλά μια ταινία τρόμου που προβάλλεται αυτόν τον καιρό (μάλλον δύο, γιατί η ιαπωνική έπαθε remake από αμερικάνους.
Λυπάμαι που δεν θα σου γράψω τους τίτλους, αλλά η προσπάθειά μου να θυμάμαι το password μου στο Esoterica (οι αυτόματοι πιλότοι του προγράμματός μου δεν λειτουργούν) έχει εξαλείψει κάθε άλλη μνήμη μου. :)

15/03/2003, 19:49:58
πω πω παιδιά είμαι ασυγχώρητη!
Μάλλον έπρεπε να ακούσω τον οφθαλμίατρο και να πάρω το ζευγάρι γυαλιά που μου έλεγε. Μόλις είδα και το σχετικό τόπικ. Ευχομαι σύντομα να δω και την ταινία.

αυτή...που τα κατάφερε!

SecondbornΜέλος
16/03/2003, 16:30:43
Καλησπέρα amalia. Η ταινία "The ring" είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τα άλλα δύο μέρη να είναι το "The ring 2" και το "The ring 0"(prequel). Έχει βγει στην Ιαπωνία εδώ και 5 χρόνια και μόλις πριν ένα μήνα βγήκε στους κινηματογράφους το αμερικάνικο remake με πρωταγωνίστρια τη Naomi Watts. Τα Ιαπωνικά Ring ανήκουν στον Χιντέο Νακάτα αν και νομίζω ότι το prequel το έγραψε κάποιος Νόριο Τσουρούτα.
Amalia καλή προβολή!...και περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλιά σου!

"Δώρο είναι οι καρδιές των ανθρώπων που ψάχνουν πέρα απο τον κόσμο και δε βρίσκουν ανάπαυση εντός του."

Edited by - Secondborn on 16/03/2003 16:32:30

24/11/2003, 14:45:03
Mηπως να φωναζα τους ghostbusters σε περιπτωση που συνεβαινε κατι απο ολα αυτα που αναφερατε?
Και να προσθεσω σε αυτο που ειπε ο Δευτερογεννημενος και η Λιλιθ μαζι,οτι αν το τηλ σας χτυπησει αλλα εσεις το εχετε βγαλει απο την πριζα(και δεν ειναι και ασυρματο)να φοβαστε οτι κατι εχει βγει απο τα ονειρα σας...
Υ.Γ. μονο τον πρωτο Φρεντυ ειδα αλλα ηταν υυυυυυπεραρκετος για να μου εχει μεινει αξεχαστος 15-16 χρονια μετα.
16/12/2003, 07:20:58
Αυτό που μου φαίνεται πολύ αστείο σε όλες σχεδόν τις ταινίες τρόμου είναι πως η ομάδα, όσα και αν είναι τα μέλη της, πάντα χωρίζονται!! Ότι και αν έχει συμβεί, ότι και αν έχει ειπωθεί από τα μέλη της, πάντοτε χωρίζεται!!! Στην αρχή με εκνεύριζε αλλά πλέον μόνο να σκάσω στα γέλια μπορώ!!!
Το συμπέρασμα είναι ένα : Αν βρεθείτε 5 άτομα μέσα σε ένα σπίτι και αρχίσετε να χωρίζεστε ένας από εδώ και άλλος από εκεί, μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει αυτό.... Το κακό έχει χτυπήσει την πόρτα σας, και κανείς δεν θα βγεί ζωντανός από εκεί, εκτός εάν είστε ο πρωταγωνστής της παρέας και έχετε και ένα ωραίο κορίτσι στο πλευρό σας, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουρίά! Ίσως τελικά ούτε και εσείς να φανείτε τυχερός και να γλυτώσει μόνο η κοπέλα η οποία μάλιστα μάλλον περιμένει Μωράκι... έτσι το νούμερο 2 είναι προδιαγεγραμμένο... Αχ τι καλά!!!!! και πόσο μεγαλοφυές!!!!!

SIMORIL .......

thothΙδρυτικό Μέλος
05/04/2004, 00:22:48
Γεια σας.

Θα ξεκινήσω μια σύντομη σειρά γνώσης με θέμα την φιλοσοφία του Επίκτητου. Θα προσπαθήσω να την αναπτύσσω παράλληλα με τις άλλες σειρές, όσο... αντέξω

Γιατί τον Επίκτητο;

Η μελέτη του έργου του Επίκτητου γεμίζει, τον αναζητητή της σοφίας, με ενθουσιασμό, με χαρά αλλά και με περίσκεψη. Το έργο του Επίκτητου δεν είναι διαφορετικό από όλων των άλλων Στωικών, όσον αφορά τις αρχές και το γενικότερο ιδεολογικό υπόβαθρο του Στωικισμού. Αυτό που διαφοροποιεί τον λόγο του Επίκτητου είναι η δύναμη του παραδείγματος, η θέρμη των διδασκαλιών του και η νοητική του οξυδέρκεια. Κάνει τον Στωικισμό όχι μόνο ένα φιλοσοφικό αλλά ταυτόχρονα μυστικιστικό, μέχρι σχεδόν και θρησκευτικό σύστημα. Ζωντανεύει τα ηρωικά και φιλοσοφικά πρότυπα και τα παρουσιάζει στους απλούς ανθρώπους για να συγκριθούν μεταξύ τους με σκοπό να ξυπνήσει ο ήρωας που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του.

Σε αυτήν την σειρά θα παραθέτουμε, κατά μεγάλο μέρος, τα ίδια τα λόγια του Επίκτητου που δεν μπορούν ούτε πρέπει να μεταποιηθούν ή να αναπροσαρμοστούν. Για λόγους ευκολίας και μελέτης διακρίναμε και ταξινομήσαμε σε 8 βασικές ενότητες την διδασκαλία του, η οποία είναι διάσπαρτη στα έργα του. Η συγκέντρωση και η ταξινόμηση αυτή κάνει τον λόγο του Επίκτητου πιο βαθύ, οξύ και ολοκληρωμένο κι έτσι αποφεύγεται η διασπορά της δύναμής του, που γίνεται με μια απλή ανάγνωση, κατά σειρά, των έργων του.

Ποιος ήταν όμως ο Επίκτητος;

Ο Επίκτητος, από την Ιεράπολη της Φρυγίας, (50 - 120 μ.Χ.) είναι ένας από τους κύριους φιλοσόφους της Νέας Στοάς μαζί με τον Σενέκα και τον Μάρκο Αυρήλιο. Η ιδιαιτερότητά του, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι ανήκε στην τάξη των δούλων (όπως και οι γονείς του) και μόνο σε περασμένη ηλικία έγινε απελεύθερος. Παρακολούθησε εν’ όσω ήταν δούλος, μαθήματα Στωικισμού, από έναν γνωστό φιλόσοφο της εποχής, τον Μουσώνιο Ρούφο και ασπάστηκε με θέρμη τις αρχές της Στωικής φιλοσοφίας.

Κατά την εποχή του αυτοκράτορα Δομιτιανού, όπου οι φιλόσοφοι κατηγορήθηκαν και εξορίστηκαν ως ύποπτοι φιλοδημοκρατικισμού, ο Επίκτητος μεταβαίνει στην Νικόπολη της Ηπείρου, όπου πάμπτωχος ζει το υπόλοιπο της ζωής του, διδάσκοντας σε πολυπληθές ακροατήριο.

Η διαβίωσή του γινόταν πιο δύσκολη από το γεγονός ότι ήταν κουτσός (κατά μία εκδοχή εξαιτίας ρευματικής νόσου και κατά άλλη εκδοχή λόγω κακοποιήσης από τον προηγούμενο κύριό του). Ο λόγος και το παράδειγμα της ζωής που έδινε, συγκίνησαν πολύ κόσμο και έγιναν αιτία να σχηματιστεί ένας κύκλος μαθητών, από όλα τα μέρη του ελληνιστικού κόσμου.

Χαρακτηριστικό της λατρείας που του έδειχναν οι μαθητές του είναι ότι, μετά τον θάνατό του, κάποιος μαθητής του πλήρωσε τρεις χιλιάδες αττικές δραχμές για να αγοράσει ένα πήλινο λυχνάρι που χρησιμοποιούσε ο Επίκτητος.

Ο Φλάβιος Αρριανός, ένας από τους πιστούς μαθητές του, συνέθεσε μέσα από τις σημειώσεις των μαθημάτων 2 έργα που αποτελούν τον κορμό της προφορικής διδασκαλίας του Επίκτητου, τις “Διατριβές” που αποτελούνται από 8 τόμους (οι 4 μόνο έχουν σωθεί) και το “Εγχειρίδιο” που αποτελεί την επιτομή των κυριοτέρων διδασκαλιών που αναφέρονται μέσα στις “Διατριβές”.

Η θρησκευτικότητα που διαπνέει τον λόγο του Επίκτητου και η αμεσότητα των συμβουλών του, που αναφερόταν σε προσιτά και καθημερινά ηθικά προβλήματα της εποχής του, έγιναν η αφορμή να χρησιμοποιηθούν, τα έργα του, και από Χριστιανούς μοναχούς (αφού πρώτα γινόταν η αναγκαία προσαρμογή στα χριστιανικά δόγματα).

Ο Επίκτητος δεν μπορούμε να πούμε ότι καινοτομεί ή ότι αναθεωρεί την Στωική διδασκαλία. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι σφραγίζει, με την δύναμη του νου του και την οξυδέρκεια της παρατήρησής του, την εποχή του, προσανατολίζοντας το δυναμικό της φιλοσοφίας προς τα ανθρώπινα συνηθισμένα προβλήματα. Εξαιτίας αυτής του της ικανότητας, λέγεται ότι μπορούσε να γεννήσει ότι αισθήματα ήθελε στους ακροατές του. Γι’ αυτό και ο γραπτός λόγος του, παρμένος από σημειώσεις που δεν κρατούν και δεν ακτινοβολούν όλη την δύναμη του προφορικού λόγου, είναι ακατάλληλος πολλές φορές για να αποδώσει το μεγαλείο των μηνυμάτων του.

Σε αυτή την σειρά θα σταχυολογήσουμε τα καλύτερα αποσπάσματα της διδασκαλίας του Επίκτητου και ταυτόχρονα θα τα ταξινομήσουμε σε θεματικές ενότητες συμπυκνώνοντας τις αρχές του για να τις κάνουμε πιο κοφτερές, για να μεταμορφωθούν σε “χειρουργικό νυστέρι” που θα αφαιρέσει τα αποστήματα της ψυχής.

Θα αρχίσουμε με την Ενότητα "Μαθητεία στην Φιλοσοφία"

To be continued....

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ΤΑΟΜέλος
05/04/2004, 07:50:32
Thoth,χαρα στο κουραγιο σου!
Σε βλεπω και σε φορμα και σε ποιοτητα....Ετοιμαζεσαι για τους Ολυμπιακους?

Καλη δυναμη,η προσοχη μας στραμμενη και στον Επικτητο!

zezmpergΜέλος
05/04/2004, 09:04:47
Σας χαιρετώ.
Master ένα πολύ καλό θέμα, σε ευχαριστούμε.
ΣΑς χαιρετώ φιλικά.

thothΙδρυτικό Μέλος
05/04/2004, 10:29:22
Σας ευχαριστώ, αγαπητές μου φίλες.

Προσπαθώ για το καλύτερο, κάθε φορά. Είναι όντως για μένα ένα γύμνασμα νου και ψυχής, που με βοηθάει να εμβαθύνω στην ουσία όλων αυτών που σέβομαι και αγαπώ.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
05/04/2004, 20:02:33
ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο μεγάλος καημός του Επίκτητου ήταν η συνεπής, ορθή και επίμονη άσκηση της ηθικής φιλοσοφίας από μέρους των μαθητών του. Στις “Διατριβές”, ως επί το πλείστον, συναντάμε κείμενα που αφορούν τους απλούς ανθρώπους, ακροατές των ομιλιών του. Κόποιες φορές, όμως, με αφορμή τις ερωτήσεις που κάνουν, όπως φαίνεται, οι άμεσοι μαθητές του, απαντάει με περισσότερη στοργή προσπαθώντας να προστατέψει τους μαθητές του από τις επιρροές των “αμύητων”, όπως τους ονομάζει:

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

“Nα η αρχή της φιλοσοφίας: Η συνείδηση της διαμάχης των ανθρώπων μεταξύ τους, η αναζήτηση της προέλευσης της διαμάχης, η καταδίκη της απλής γνώμης, η δυσπιστία προς αυτήν την άποψη και κάποια έρευνα για το αν η άποψή μας είναι σωστή ή λάθος, και η ανεύρεση κάποιου κανόνα, όπως ανακαλύψαμε την ζυγαριά για να μετράμε τα βάρη ή την στάθμη, για να κρίνουμε το ίσιο και το στραβό.” Β/ια,13.

Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΕΙΟ

Γι’ αυτό και η σχολή των φιλοσόφων δεν μπορεί να είναι ένα μέρος ψυχαγωγίας, διασκέδασης ή εγωπάθειας. Η φιλοσοφία πρέπει να είναι η Ιατρική της ψυχής:

“Η σχολή του φιλοσόφου, άνδρες, είναι ιατρείο, δεν πρέπει να βγαίνετε χαρούμενοι αλλά πονεμένοι. Δεν έρχεστε βέβαια αν είστε υγιείς, ο ένας έχει τον ώμο βγαλμένο, ο άλλος έχει απόστημα, ο άλλος συρίγγιο κι ο άλλος πονοκέφαλο. Και θα καθήσω εγώ να σας λέω ωραία λόγια και φρασούλες, για να με επαινέσετε και να φύγετε, ο ένας με τον ώμο όπως τον έφερε, ο άλλος με τον ίδιο πονοκέφαλο, ο άλλος με το συρίγγιο κι ο άλλος με το απόστημα;Γ/κγ,29-32.

Συνεχίζεται με αποσπάσματα στην ίδια Ενότητα...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

05/04/2004, 21:29:22
Χαρά στο κουράγιο σου φίλε μου....
Θέλει μεγάλη ψυχή αυτό που κάνεις εύγε…
Φαντάζομαι πως είσαι ο φάρος για πολλούς.
Για έναν πάντως δεν φαντάζομαι είμαι σίγουρος…

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

05/04/2004, 22:58:37
Καλή συνέχεια και από εμένα αγαπητέ thoth, στο καινούργιο μαγικό ταξίδι που θα μας χαρίσεις.
Να'σαι πάντα καλά.

Με εκτίμηση
--Je^3--

Darkangel_78Μέλος
05/04/2004, 23:22:19
quote:

Για έναν πάντως δεν φαντάζομαι είμαι σίγουρος…

Κάνε μας δυο φίλτατε Πλωτίνε!!!Ο Τρισμέγιστος απέδειξε (πάλι) τη θεϊκή του ιδιότητα,του θεματοφύλακα της γνώσης!
Σ'ευχαριστώ από καρδιάς φίλε Thoth!!

"Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;"