ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ - - Κινηματογράφος -

- OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ - - Κινηματογράφος -

notis_2943 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
spiritΜέλος
05/04/2004, 23:24:43
quote:

Κάνε μας δυο φίλτατε Πλωτίνε!!!Ο Τρισμέγιστος απέδειξε (πάλι) τη θεϊκή του ιδιότητα,του θεματοφύλακα της γνώσης!
quote:

και ενας ακομη 3 κι εγω ευχαριστω,θα ειμαι εδω...
ΟΜ

06/04/2004, 01:29:38
Σσσσσσσσσσσσσσσσ...........

Ησυχιαααα....

Αφηστε τον ανθρωπο να .....κωπηλατει ελευθερα !!!

Μια χαρα ταξιδευουμε !!! !!! !!!

thothΙδρυτικό Μέλος
06/04/2004, 01:38:44

Ευχαριστώ πάρα πολύ παιδιά. Οι φατσούλες καθώς και η σειρά τους δείχνει τις συναισθηματικές μου αντιδράσεις καθώς έμπαινα με περιέργεια να δω πώς έγιναν μέσα σε λίγες ώρες 8 τα posts σε αυτήν την συζήτηση.

Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και τα γλυκά σας λόγια. Μου δίνουν χαρά και κουράγιο στο να συνεχίζω να δίνω αρκετό από τον πολύτιμο και δυσεύρετο ελεύθερό μου χρόνο για να προσαρμόζω και να συμμοιράζομαι μαζί σας τα λόγια σοφίας αυτών των μεγάλων ψυχών που θαυμάζω και μελετώ.

Ξέρω ότι μερικές φορές δίνω πράγματα δύσκολα και κουραστικά και άλλες φορές καθυστερώ στην ανάπτυξη των topics γνώσης αλλά τα λόγια σας μου αποδεικνύουν ότι τα σφάλματα και οι ατέλειες καλύπτονται από την ίδια την ουσία και την επικαιρότητα αυτών των γνώσεων.

Να είστε καλά όλοι σας. Η χαρά του να συμμοιραζόμαστε το φως αυτών των σοφών διδασκαλιών είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να μου κάνετε.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

06/04/2004, 11:38:52
«Αν θέλεις να γίνεις φιλόσοφος προετοιμάσου να δεχτείς την ειρωνεία του κόσμου γιατί πολλοί θα σε περιφρονήσουν λέγοντας.. Από πού ξεφύτρωσε πάλι αυτός ο φιλόσοφος? Και από πού ήρθε αυτός ο ξιπασμένος τύπος?
Εσύ όμως να μην ξιπάζεσαι, αλλά αν μένεις σταθερός σε κείνες τις αρχές που σου φαίνονται καλύτερες με πίστη, σαν να σου όρισε ο Θεός αύτη την θέση.
Σκέψου ότι αν μείνεις σταθερός στις αρχές σου, εκείνοι που κάποτε σε κορόιδεψαν, αργότερα θα σε θαυμάζουν. Αν όμως σε νικήσει η αντιμετώπιση τους, τότε στο εξής διπλά θα σε κοροϊδεύουν..»
Κεφαλαιο ΚΒ

"Το να ζεις τη Σοφία είναι περισσότερο σημαντικό από να τη γνωρίζεις"
ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

spiritΜέλος
06/04/2004, 11:57:35

Για τους στωικούς φιλοσόφους, ο δρόμος που πρέπει ν' ακολουθήσει κανείς για να εξασφαλίσει στην ψυχή του την ηρεμία, την γαλήνη, την αταραξία, και να γίνει, έτσι, ευτυχισμένος, δεν είναι, όπως ισχυρίστηκε ο Επίκουρος, οι ηδονές, αλλά η αρετή. Και τον δρόμο αυτόν προς την αρετή μπορεί να του τον υποδείξει η φιλοσοφία• η φιλοσοφία είναι, πρώτα από όλα, «άσκηση της αρετής».
* *

Κανένα αγαθό, ακόμη και η ίδια η ζωή, δεν πρέπει να συντηρείται από τον άνθρωπο, αν δεν εξασφαλίζει την ηθική ακεραιότητα του. Οι στωικοί φιλόσοφοι συνιστούσαν στους ανθρώπους την εθελουσία και έντιμη «εξαγωγήν εκ του βίου».
* *

Ιδού πώς ο Επίκτητος λέει ότι θα πρέπει να σκέφτεται ο στωικός φιλόσοφος: «θα πεθάνω• αλλά πρέπει γι' αυτό να πεθάνω βογκώντας; Θα φυλακιστώ• αλλά πρέπει γι' αυτό να θρηνολογώ; Θα εξοριστώ• αλλά ποιος μπορεί να μ' εμποδίσει να φύγω χαμογελώντας και ήρεμος; —Πες μου το μυστικό. —Δεν το λέω, γιατί αυτό εξαρτάται από την θέληση μου. —Θα σε ρίξω τότε στα σίδερα. —Άνθρωπε, τι λες; Εμένα; Μόνο το πόδι μου θ' αλυσοδέσεις. Την θέληση μου ούτε ο Δίας μπορεί να καταβάλει. —Θα σε φυλακίσω. —Το καημένο μου κορμί, εννοείς. —Θα σε αποκεφαλίσω. —Πότε εγώ σου είπα πως μονάχα ο δικός μου τράχηλος δεν μπορεί να κοπεί;». Για να φτάσει κανείς, όπως εισηγούνται οι στωικοί φιλόσοφοι, στην κατάσταση της πλήρους αδιαφορίας, η οποία θα τον βοηθήσει, ακόμη και εν μέσω των πιο επώδυνων καταστάσεων, ν' αποκτήσει και να διατηρήσει η ψυχή του την αταραξία και την γαλήνη εκείνη που θα του εξασφαλίσει την ευτυχία, χρειάζεται να ξεπεράσει κάθε συναισθηματισμό, να χειραφετηθεί από τις εγκόσμιες επιθυμίες του, ν' απελευθερωθεί από τα πάθη του —όχι μόνο από τα θεωρούμενα κακά πάθη, αλλά από όλα τα πάθη ανεξαιρέτως. Και τούτο, διότι το πάθος, γενικώς, είναι μια «άλογη και αφύσικη κίνηση της ψυχής, μια ορμή πλεονάζουσα», που δεν αφήνει τον άνθρωπο να κρίνει σωστά την θέση του μέσα στον κόσμο και την συγγενική σχέση του με την φύση.

Αποσπασμα από το βιβλίο του Θ. Πελεγρίνη «ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ»)
ΟΜ

thothΙδρυτικό Μέλος
06/04/2004, 19:47:39
Ευχαριστώ "ΠΛΩΤΙΝΕ" και Spirit για την συμμετοχή σας. Εμπλουτίζουν αυτό το topic και βοηθούν τους επισκέπτες να εκτιμήσουν την Στωική φιλοσοφία ζωής και δράσης καθώς και να γνωρίσουν το κουτσό, σκλάβο που κατέκτησε με την δύναμή του πολλούς και ισχυρούς ανθρώπους της εποχής του.

Spirit σου συνιστώ να πάρεις και ένα άλλο καλό νέο βιβλίο του Θ. Πελεγρίνη, με τίτλο "ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ". Ίσως είναι το καλύτερο συνοπτικό βιβλίο για το ευρύ κοινό, γραμμμένο όσο πιο απλά γίνεται για ένα τέτοιο θέμα, δίνοντας την ουσία και μόνο την ουσία. Ο Πελεγρίνης έκανε ένα σπουδαίο έργο, γιατί φαίνεται ότι βάζει την καρδιά του σε αυτό το βιβλίο και όχι μόνο τον εγκέφαλό του.

Συνεχίζω...

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Έτσι λοιπόν, η ζωή του φιλοσόφου δεν μπορεί να είναι όπως των άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι που θέλουν να αποφασίσουν να αυτοθεραπευθούν και να ξεφύγουν από τις αιτίες που δημιουργούν τον πόνο και την δίψα της επιθυμίας πρέπει να υπολογίσουν πολύ σοβαρά αν θα πάρουν αυτήν την απόφαση και αν θα αντέξουν στις δοκιμασίες της φιλοσοφικής μαθητείας:

“Άνθρωπέ μου, εξέτασε πρώτα το πράγμα και μετά την ίδια σου την φύση και τί μπορείς να σηκώσεις. Αν θέλεις να γίνεις παλαιστής, κοίτα τους ώμους σου, τους μηρούς σου, την μέση σου. Ο καθένας άλλωστε γεννιέται για διαφορετικό πράγμα.

Νομίζεις ότι με αυτά που κάνεις, μπορείς να φιλοσοφήσεις;

Νομίζεις ότι μπορείς να τρως και να πίνεις όπως το κάνεις, να οργίζεσαι το ίδιο, να δείχνεις την ίδια κακή διάθεση;

Πρέπει να ξαγρυπνάς, να κοπιάζεις να νικήσεις κάποιες επιθυμίες σου, ν’ απομακρυνθείς από τους δικούς σου, να υποστείς την περιφρόνηση και του μικρού δούλου, την κοροϊδία όλων αυτών που συναντάς, να έχεις σε όλα το μικρότερο μερίδιο, στην εξουσία, στις τιμές, στο δικαστήριο.

Όταν θα έχεις σταθμίσει τα παραπάνω, εφ’ όσον το κρίνεις, έλα, αν θέλεις, να τ’ ανταλλάξεις με την απάθεια, την ελευθερία, την αταραξία.” Γ/ιε,8-12.

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ

Η μάχη, όμως, συνεχίζεται κι από την στιγμή που παίρνει κάποιος την απόφαση. Ακόμη και να καταφέρει να ενσαρκώσει κάποιες ηθικές αρετές χρειάζεται και η επαγρύπνηση , για την φύλαξή τους:

“. . . λίγο να νυστάξεις και χάνεις όλα όσα έχεις συγκεντρώσει μέχρι τώρα.

Να προσέχεις, λοιπόν, τις παραστάσεις σου, να επαγρυπνείς. Δεν είναι λίγα αυτά που διαφυλάσσεις.

Είναι η αιδώς, η πίστη, η ευστάθεια, η απαλλαγή από τα πάθη, από την λύπη, από τον φόβο, από την ταραχή, με μια λέξη η ελευθερία.

Πόσο πουλάς όλα ετούτα;

Κοίταξε πόσο αξίζουν!” Δ/γ,6-8.

Συνεχίζεται με αποσπάσματα στην ίδια Ενότητα...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

06/04/2004, 20:23:07
quote:
βιβλίο του Θ. Πελεγρίνη, με τίτλο "ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ".

Εκδοσεις φιλε μου Θωθ..?

thothΙδρυτικό Μέλος
06/04/2004, 20:46:28
quote:
Εκδοσεις φιλε μου Θωθ..?

Το έχω μπροστά μου. Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα".

Θα σου αρέσει σίγουρα φίλε μου !!!

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

calessinΜέλος
07/04/2004, 01:11:58
Σε χαιρετώ και εγώ μεγάλε ΘΩΤ που μας βάζεις σε ένα στωικό τριπ.

Θα γράψω κα εγώ λίγες σκεψεις.

Ο Επίκτητος είναι από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους, και προσπαθώ όσο μπορώ να εφαρμόζω τις διδασκαλίες του.
Αυτό που με συγκινεί ιδιαίτερα είναι οι προτροπές του προς τους ανθρώπους να μάθουν να ξεχωρίζουν τα ουσιώδη από τα επουσιώδη, τα αληθινά από τα ψεύτικα . Η έννοια της διάκρισης είναι νομίζω βασική για την φιλοσοφία του. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια τονίζει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να μπορει να διακρίνει πια πράγματα είναι δικά του και πια όχι. Λέει π.χ. όταν κάποιος υπερηφανεύται για την ομορφιά του αλόγου του, απατάται. Το άλογο και η ομορφιά του δεν του ανήκει, οπότε είναι μάταιο να υπερηφανεύεται για κάτι που δε του ανήκει. Όπως δεν του ανήκουν τα χρήματα, τα πλούτη, τα αξιώματα. Τα εσωτερικά χαρίσματα, αυτά που έχει αναπτύξει και ανδρώσει ο ίδιος ο άνθρωπος με κόπο και στερήσεις (όπως το θάρρος, η τιμιότητα, η αρετή, η ταπεινοφροσύνη), αυτά είναι που μπορεί να "υπερηφανεύεται" σαν δικά του. Αυτά δεν μπορει να του τα αφαιρέσει ούτε ο ίδιος ο θάνατος ακόμα.

thothΙδρυτικό Μέλος
07/04/2004, 01:58:45
quote:
Λέει π.χ. όταν κάποιος υπερηφανεύται για την ομορφιά του αλόγου του, απατάται. Το άλογο και η ομορφιά του δεν του ανήκει, οπότε είναι μάταιο να υπερηφανεύεται για κάτι που δε του ανήκει.

Να είσαι καλά Calessin που μου θύμισες αυτήν την συμβουλή του Επίκτητου.

Είναι καλό για να θυμόμαστε να σεβόμαστε αυτό που μας χαρίζει η θεότητα και να μην κάνουμε εμπόριο με τα δώρα της, εκμεταλλεύομενοι την γενναιοδωρία της.

Όποτε θέλεις μπορείς να μας πεις και άλλα αποσπάσματα από αγαπημένο σου (μας) Επίκτητο.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

07/04/2004, 11:46:23
ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΟΤΑΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΩΙΚΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΕ ΘΩΘ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΑΝΕΚΤΗΜΗΤΗ

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"

spiritΜέλος
07/04/2004, 16:55:28
Καλησπερα,

quote:

Spirit σου συνιστώ να πάρεις και ένα άλλο καλό νέο βιβλίο του Θ. Πελεγρίνη, με τίτλο "ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ". Ίσως είναι το καλύτερο συνοπτικό βιβλίο για το ευρύ κοινό, γραμμμένο όσο πιο απλά γίνεται για ένα τέτοιο θέμα, δίνοντας την ουσία και μόνο την ουσία. Ο Πελεγρίνης έκανε ένα σπουδαίο έργο, γιατί φαίνεται ότι βάζει την καρδιά του σε αυτό το βιβλίο και όχι μόνο τον εγκέφαλό του.

quote:

Ευχαριστω Τhoth,με την πρωτη ευκαιρια θα το προμηθευτω,μα φυσικα ειναι απαραιτητη η καρδια,ψυχη,σε τετοιου ειδους φιλοσοφικες προσεγγισεις,εκτος του νου,που ειναι αυτονοητο.

Εδω στον πυρινο λογο [θεο] της στωικης φιλοσοφιας,αναζητωντας το χρυσαφι μεσα απο της διδασκαλιες τους...και την ελευθερια που μπορει να προκυψει εναρμονιζωντας τον βιο μας οσο ειναι δυνατον,με το πνευμα του αρχαιου λογου.
Αποφευγοντας της (συμπληγαδες πετρες)οπως η απαλλαγη απο τα παθη,και της ηδονες,απαλλαγη απο τον φοβο που μας εξουσιαζει,την ταραχη,μπορουμε να βαδισουμε προς τον δρομο της πραγματικης ελευθεριας,και οχι της επιπλαστης που λανθασμενα προβαλλεται σημερα μεσα απο διαφορες φορμες ζωης π.χ χρημα,εξουσια, δοξα,κλπ
Η ορθη κριση ειναι απαραιτητη πυξιδα στα δυσβατα μονοπατια της εναρετης ζωης,και η κατανοηση της αναγκαιοτητας της υπαρξης του κακου,ως αντισταθμισμα οπως υποστηριζε ο κορυφαιος εκφραστης της στωικης φιλοσοφιας Χρυσιππος,για να αντιληφθουμε την ζωτικη σημασια και σπουδαιοτητα της ΑΡΕΤΗΣ.
Η πυλη ειναι ανοιχτη προς την ελευθερια και η γνωση προκληση!
Το φως υπαρχει δικη μας επιλογη ειναι που θα σταθουμε...

07/04/2004, 17:33:44
quote:

Το έχω μπροστά μου. Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα".

Θα σου αρέσει σίγουρα φίλε μου !!!

Άμα σου πω Θωθ ότι από το βιβλίο τoυ Πελεγρινη "Οι μάγοι της φιλοσοφίας" γνώρισα για πρώτη φορά τον Πλωτίνο...?
Ε από τότε φαντάζεσαι την συνεχεια…

thothΙδρυτικό Μέλος
07/04/2004, 18:46:43
quote:
Άμα σου πω Θωθ ότι από το βιβλίο τoυ Πελεγρινη "Οι μάγοι της φιλοσοφίας" γνώρισα για πρώτη φορά τον Πλωτίνο...?
Ε από τότε φαντάζεσαι την συνεχεια…

Ώστε από αυτόν έμαθες το γενεαλογικό σου δέντρο;

Ε, τότε είναι κάτι σαν νονός για σένα !!! Τυχερέ θα σου φέρει και λαμπάδα το Πάσχα

Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ “ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΣΜΟΣ”

Αυτές οι αιτίες που μπορούν να καταστρέψουν την φιλοσοφική εργασία μας είναι όχι μόνο οι, εμφανώς, υλιστικές επιθυμίες αλλά και κάποιες που, σήμερα, θα λέγαμε “μικροαστικές”:

“Να θυμάσαι ότι δεν είναι μόνο η επιθυμία για αξιώματα και πλούτη που ταπεινώνει τους ανθρώπους και τους υποτάσσει σε άλλους, αλλά και η επιθυμία για ησυχία, ελεύθερο χρόνο, ταξίδια, μόρφωση”. Δ/δ,1.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γι’ αυτό και η άσκηση της φιλοσοφίας πρέπει να είναι καθημερινή και αμείωτη. Το κύριο εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η αναβλητικότητα:

“Αλλά τώρα, όταν λες:

- “Από αύριο θα προσέχω”, να ξέρεις ότι λές:

- “Σήμερα θα είμαι αδιάντροπος, παράκαιρος, κακός, είναι στην δικαιοδοσία των άλλων να με λυπήσουν. Σήμερα θα οργιστώ, θα φθονήσω.”

Κοίτα πόσα κακά συσσωρεύεις πάνω σου.

Αν, όμως, είναι καλό για εσένα να προσέξεις αύριο, πόσο καλύτερο είναι σήμερα. Αν αύριο σε συμφέρει να προσέξεις, πολύ περισσότερο σε συμφέρει σήμερα, ώστε και αύριο να μπορείς να κάνεις το ίδιο και να μην το αναβάλλεις για μεθαύριο. Δ/ιβ,19-20.

Στο επόμενο θα μπούμε στην Ενότητα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

illidan stormrageΝέο Μέλος
07/04/2004, 22:30:45
Γειά σας κι από μένα!

Είμαι ένα "τρυφερό πόδι" των Φόρουμς του Εσοτέρικα.

Δεν ξέρετε πόσο χάρηκα, όταν σε μια τυχαία αναζήτηση μου στο ίντερνετ για θέματα που αφορούσαν τη μουσική, οι μηχανές μου έδωσαν κάποιο φόρουμ από αυτή τη σελίδα. Από τότε παρακολουθούσα αρκετά συχνά τα άρθρα, αλλά δεν είχα δώσει προσοχή στον τομέα των Φόρουμς μέχρι πρόσφατα. Η δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς είναι πολύ καλή, και συγχαρητήρια σε αυτούς που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αυτόν το δικτυακό τόπο.

Διάλεξα αυτό το φόρουμ, γιατί ο Επίκτητος είναι ένας από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους. Ίσως γιατί, από όσους έχω διαβάσει, είναι ο πιο πρακτικός και κατανοητός, αν και έζησε 1900 χρόνια πριν.

Περιμένω ανυπόμονα τη συνέχεια του Τόπικ. Να είστε καλά.

The "green horn", illidan stormrage

07/04/2004, 23:55:36

quote:

Ε, τότε είναι κάτι σαν νονός για σένα !!! Τυχερέ θα σου φέρει και λαμπάδα το Πάσχα

Ζηλεύω, επιθυμώ και εγώ λαμπάδα από το νονό του Πλωτίνου! Χλωμό το βλέπω. Θα πάω να αγοράσω μια με την υπογραφή του.

quote:

“Να θυμάσαι ότι δεν είναι μόνο η επιθυμία για αξιώματα και πλούτη που ταπεινώνει τους ανθρώπους και τους υποτάσσει σε άλλους, αλλά και η επιθυμία για ησυχία, ελεύθερο χρόνο, ταξίδια, μόρφωση”. Δ/δ,1.

Δηλαδή κάθε επιθυμία είναι αρνητική για τον Επίκτητο; Υπάρχει άραγε κάτι άλλο που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην επιθυμία ;

Καλώς ήλθες illidian stormrage και καλό ταξίδι να έχουμε σ’ αυτή τη θάλασσα των γνώσεων.

thothΙδρυτικό Μέλος
07/04/2004, 23:57:23
Γεια σου Illidan Stormrage (αλήθεια τι σημαίνει αυτό;;;) και καλωσόρισες στην παρέα μας

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να σε βοηθήσει αυτή η κοινότητα και να βοηθήσεις κι εσύ αυτήν την κοινότητα να κάνουμε κάτι καλό στον χώρο του ελληνικού Ιντερνετ.

Καλή συνέχεια...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
08/04/2004, 02:21:29
quote:
Δηλαδή κάθε επιθυμία είναι αρνητική για τον Επίκτητο; Υπάρχει άραγε κάτι άλλο που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην επιθυμία ;

Οτιδήποτε παρεμβάλλεται στην ελεύθερη προαίρεση του φιλοσόφου είναι ένα εμπόδιο. Και οι επιθυμίες όταν γίνονται προσκολλήσεις σκλαβώνουν την συνείδηση. Αυτό είναι ένα γνωστό θέμα όχι μόνο στην στωική φιλοσοφία αλλά γενικότερα στην παραδοσιακή φιλοσοφία.

Η επιθυμία για ελευθερία από αυτό που περιορίζει την ψυχή, είναι η ανώτατη επιθυμία και πρέπει να της αποδίδεται προτεραιότητα.

Στην συνέχεια θα δούμε ξανά το ζήτημα και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλες όψεις του...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

08/04/2004, 10:07:05
quote:
Και οι επιθυμίες όταν γίνονται προσκολλήσεις σκλαβώνουν την συνείδηση.

Φίλτατε thoth. Δεν μπορούσε να διατυπωθεί καλύτερα.

Ζήσε τη στιγμή!

illidan stormrageΝέο Μέλος
08/04/2004, 13:40:45
Και βέβαια θα ήθελα όχι μόνο να βοηθηθώ, αλλά και να βοηθήσω κι εγώ σ' αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε, είναι ανοησία οποιοσδήποτε έχει έστω και δύο σπόρους, να τους κρατάει σφιχτά στη χούφτα του, παρά να τους θάβει στη γη για να καρπίσουν.

Θα ήθελα κι εγώ να ανοίξω κάποιο τόπικ συζήτησης, αλλά ο μόνος μου ενδοιασμός είναι η νεότητά μου σ' αυτό τον τόπο. Τι λέτε, θα ήταν καλό ένα τόπικ, για τα μορφογενετικά πεδία και τον R. Sheldrake? ( Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ καλό βιβλίο )

Και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας, που είναι ο Επίκτητος, παραθέτω στη συνέχεια έναν από τους αγαπημένους μου διαλόγους - παραδείγματα, τα οποία χρησιμοποιούσε αρκετά συχνά ο Επίκτητος στη διδασκαλία του.

"Όταν ο Βεσπασιανός, έστειλε μήνυμα στο Πρίσκο τον Ελούδιο να μην πάει στη σύγκλητο, εκείνος απάντησε:

- Είναι στο χέρι σου να μη με αφήσεις να είμαι συγκλητικός. Για όσο όμως είμαι, πρέπει να πηγαίνω.
- Πήγαινε, αλλά όταν μπεις μέσα, μη μιλήσεις.
- Μη με ρωτάς και δεν θα μιλήσω.
- Αλλά είμαι όμως υποχρεωμένος να σε ρωτήσω.
- Τότε κι εγώ πρέπει να πω αυτό που μου φαίνεται δίκαιο.
- Αν όμως το πεις, θα σε σκοτώσω.
- Πότε λοιπόν σου είπα ότι είμαι αθάνατος; Κι εσύ θα κάνεις το δικό σου, κι εγώ το δικό μου. Δική σου υπόθεση είναι να με σκοτώσεις, ενώ δική μου να πεθάνω χωρίς να τρέμω. Δική σου να με εξορίσεις, και δική μου να φύγω χωρίς λύπη"

Ένα παρόμοιο ήθος με τους σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς δηλαδή. :)