ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ή ΜΑΣΟΝΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ή ΜΑΣΟΝΙΑ - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

elpida61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/4
elpidaΜέλος
11/01/2005, 15:22:39
Αγαπητέ Gothic εν αναμονή λοιπόν ...

"Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται"

11/01/2005, 15:39:38
Η εικόνα της υπογραφής μου είναι μια σύνθεση όσων με ακολουθούν στο esoterica δύο χρόνια τώρα. Το nickname μου, το οποίο εκτός από την γραπτή του μορφή, συμβολίζεται από το ναυτικό κάβο και τα δύο πανιά από ιστιοφόρα στο πάνω μέρος την κορώνας και τον λύκο, που μου αποδόθηκε ως προσωνύμιο από τον αγαπητό μου Thoth.

Βέβαια στη σύνθεση δεν έβαλα τα όσα άλλα μου έχουν σούρει εδώ μέσα γιατί θα έπρεπε να κάνω patchwork και όχι σήμα.

Θα ήταν βέβαια παράληψη μου να μην ευχαριστήσω την αγαπητή μου Zadok που μου «ανέβασε» το εν λόγο σήμα.
Ευχαριστώ τα μάλα φιλτάτη !

Αγαπητή elpida, δε διαφωνώ ιδιαίτερα με τη σκέψη σου, απλά η απάντηση μου προς τον Beren ήταν όσο ποιο «λιτή», γινόταν.
Αν βέβαια θέλετε πολύ ευχαρίστως να ανοίξουμε ένα θέμα περί ελευθερίας και να το αναλύσουμε.

Που ξέρεις ίσως το «υλικό» αυτής της κουβέντας, που θα γίνει, να είναι μια πολύ καλή αφορμή για το ζωγράφισμα ενός πίνακα …… ή τη συγγραφή ενός ποιήματος.

elpidaΜέλος
11/01/2005, 16:00:25
Εντάξει το κατάλαβα, είμαι παντελώς εκτός θέματος .

Παραμένω λοιπόν για λίγο ακόμα – ας παραμείνω αισιόδοξη – στην αναμονή για περαιτέρω απαντήσεις στο προηγούμενο ερώτημά μου σχετικά με τον τεκτονισμό.

Όσο για το θέμα της ελευθερίας ας πάρει ο καθένας τα «πινέλα» του και ας πάμε αλλού για την δημιουργία ενός πίνακα ή ακόμα για την σύνθεση ενός ποιήματος όπως αναφέρει ο αγαπητός Ramoglou.

11/01/2005, 16:03:11
Το Topic που ζητήσατε elpida και Gothic

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=752

Edited by - Ramoglou on 11/01/2005 16:04:24

11/01/2005, 16:25:02
quote:
Θα ήταν βέβαια παράληψη μου να μην ευχαριστήσω την αγαπητή μου Zadok που μου «ανέβασε» το εν λόγο σήμα.
Ευχαριστώ τα μάλα φιλτάτη !

.
.

3A

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)

Knight MIXAILΜέλος
11/01/2005, 21:51:37

Γνωριζετε την παροιμια :
"Θελει η Π...... να κρυφτει αλλα δεν την αφηνει η χαρα" ??
Ετσι λοιπον δεν νομιζω οτι ο Τεκτονισμος ειναι Θρησκεια
ακομα και αν ηθελε να κρυφτει, πολλα θα περισσευαν

Υπαρχει η δυνατοτητα για καθε σκεπτρομενο ανθρωπο να
φιλοσοφισει και να αναζητηση τον Εσωτερο αληθη Εαυτο
εξω απο τις δομες της Θρησκειας.

Δεν ειναι πρωτογνωρο φαινομενο αυτο.
Ουτε βεβαια πως οποιοι ηταν εξω απο τον
ελεγχο της οποιας εξουσιας ηταν διοκωμενοι αυτοματα

Ο Ναιτικος σταυρος φιλε Gothic εχει τεσσερα ακρα και ειναι
πεπλατισμενος. Ως Ιπποτης τον γνωριζω. Αυτος με τις τρεις
οριζοντιες γραμμες ?? Περα απο το οτι τον φερει ο Παπας, ειδα οτι
ειναι και εμβλημα του 33ου βαθμου του λεγομενου Σκωτικου Τυπου ...

LOVE IS THE LAW
HARMONY THE EFFECT

Knight MIXAHΛ

BERENΝέο Μέλος
12/01/2005, 00:22:10
quote:
Βλέπω φίλε BEREN,ότι από όσα έγραψα,απαντάς επιλεκτικά σε ό,τι σου αρέσει

Ειδικά εσύ, αν είχες έστω και ένα μόριο ντροπής δεν θα έπρεπε να πεις τέτοια κουβέντα.

Ειδικά εσύ, που σε πάμπολα ερωτήματα που σου είχα απευθύνει δεν μου απάντησες ούτε μία λέξη ισχυριζόμενος ότι θα πονέσουν τα δαχτυλάκια σου και είχες καταλήξει να είμαι ανύπαρκτος γιά σένα?

Εκτος αυτού, χρόνος μου είναι περιορισμένος και έπρεπε να απαντήσω σε 3 συνομιλητές.

Εκτός αυτού,δεν το ήξερα ότι πρέπει να απαντάω σε κάθε πρόταση που γράφεις.Αν κοιτάξεις στην πρόσφατη απάντηση του Ramoglou σε μένα θα δεις ότι μου απαντάει μόνο σε μία φράση μου ενώ του είχα απευθύνει πολλές.Και καλά έκανε,αυτό ένιωθε να γράψει αυτό έγραψε.

Εκτός αυτού,μπορείς να μου υποδείξεις ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ?
Γιά τον Σιωνισμό που μου είπες να γράψω την γνώμη μου σου απάντησα ότι θα το κάνω άλλη φορά.
Δεν το ήξερα ότι οι επιθυμίες σου είναι διαταγές...

Στην πιό πρόσφατη ερώτηση που σου έκανα ,τι είναι ο παγκόσμιος ρυθμός μήπως μου απάντησες και δεν το αντιλήφθηκα?

quote:
ειδικά αυτή η γελειότητα περί διωγμών και εγκλημάτων που εξακολουθείς να διατυμπανίζεις,είναι το κάτι άλλο

Αμφισβητείς τους διωγμούς κατά των Χριστιανών επί 3 αιώνες Θεολόγε μου?
Αυτό δεν έχουν διανοηθεί να το αμφισβητήσουν ούτε οι φανατικότεροι δωδεκαθειστες.

Ή μήπως θέλεις να στο εξηγήσω με όρους, όπως κάρμα, γιά να το καταλάβεις καλύτερα?

quote:
Για το πρώτο σου ερώτημα πάντως δεν νομίζω να λάβεις απάντηση σοβαρή από τα εν λόγω άτομα

Με έχεις υβρίσει επανειλημένα με τον χειρότερο τρόπο,και δεν αντέδρασα.
Κατανόησα την ακραία αντίδραση σου,επειδή σε είχα ξεσκεπάσει και είχε φανερωθεί η υποκρισία σου.
Αλλά έχει και η υπομονή τα όρια της.
Προσπάθησε να συνομιλήσεις σοβαρά (αν μπορείς) και σταμάτα τις προσωπικές επιθέσεις.

Προς elpida:

Ο Μασονισμός δεν είναι θρησκεία,αλλά υπερθρησκεία.
Πιό συγκεκριμένα, Εωσφορική λατρεία.
Αύριο, πρώτα ο Θεός ,τα λέμε ,γιατί πρέπει να σηκωθώ στις 5:30.

quote:
Ετσι λοιπον δεν νομιζω οτι ο Τεκτονισμος ειναι Θρησκεια
ακομα και αν ηθελε να κρυφτει, πολλα θα περισσευαν

Πολλά περισεύουν...

GothicΜέλος
12/01/2005, 00:24:41
Ο Ναιτικός φίλε Knight MIXAIL,όπως πολύ σωστά είπες είναι αυτός :

Επειδή μου είπες ότι τον είδες σε υψηλόβαθμους (τον δικό μου),αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι είναι το έμβλημα των εν ενεργεία και πρώην Κραταιών Διοικητών στο τάγμα των Ιπποτών του Ναού και μιλάω για σήμερα.

GothicΜέλος
12/01/2005, 00:38:57
Απαντώ μόνο σε ένα....για τα υπόλοιπα έχει ήδη σχηματίσει γνώμη ο κόσμος.

Δεν αρνήθηκα τους διωγμούς αλλά τη γελειότατη σκέψη ότι αυτοί έφεραν ως φυσικό επακόλουθο τα εγκλήματα του χριστιανισμού επί μεσαίωνα.

Αλλά εσύ...κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

Edited by - Gothic on 12/01/2005 00:40:16

elpidaΜέλος
12/01/2005, 12:40:31

BEREN

quote:
Ο Μασονισμός δεν είναι θρησκεία,αλλά υπερθρησκεία.
Πιό συγκεκριμένα, Εωσφορική λατρεία.

Θα ήθελα σε παρακαλώ να μου αναλύσεις λίγο την λέξη υπερθησκεία.

Το «υπερ» νομίζω δίνει μία έμφαση μία μεγέθυνση μπροστά από την λέξη.
Από όσο εγώ έψαξα υπερθησκεία είναι ένα μίγμα θρησκειών και το συναντάμε σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση.
Μήπως εννοείς αυτό? Εάν ναι, συνειρμικά καταλήγουμε στο ότι η μασονία έχει θρησκευτική υφή και υπόσταση.

Με τον όρο «εωσφορική λατρεία» που αναφέρεις, αντιλαμβάνομαι πως υποστηρίζεις πως η μασονία έχει αντικείμενο λατρείας τον εωσφόρο.

Ποια ερμηνεία δίνεις στην λέξη εωσφόρος ?

Με βάση την περαιτέρω επεξήγησή σου και πάλι συνειρμικά καταλήγουμε στο ότι η μασονία έχει θρησκευτική υπόσταση.

Διακρίνω μία αντίφαση στα λεγόμενά σου.

Επίσης δεν είδα την τοποθέτησή σου όσον αφορά τον τεκτονικό γάμο - εάν φυσικά γνωρίζεις κάτι.
Προλαλήσαντες συμπερασματικά ανέφεραν πως νομικά δεν προσδίδει κάλυψη στα μέλη όπως ένας ορθόδοξος γάμος

Περιμένω να μου πεις εάν σωστά κατάλαβα τι πιστεύεις, καθώς και την ξεκάθαρη τοποθέτηση σου.

BERENΝέο Μέλος
13/01/2005, 00:29:04
Οσα ακολουθούν είναι ένα μικρό μέρος από το βιβλίο του αρχιμ.Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου "Η Μασωνία υπό το φώς της Αλήθειας"

Γιατί όμως ο Τεκτονισμός έχει ιδίαν ονομασίαν διά τον θεόν?
Διατί δεν αρκείται εις την γενική και καθιερωμένη περί Αυτού λέξιν,εφ όσον όπως διακηρύτει δεν είναι θρησκεία?
Ο καθορισμός ειδικών προσωνυμίων και ιδιοτήτων του θεού είναι έργο των θρησκειών και όχι των απλών κοινωνικών και φιλανθρωπικών σωματείων ως ισχυρίζεται ότι είναι ο Τεκτονισμός.

Η παρουσία του ΜΑ.Τ.Σ πληροί αυτήν ασφυκτικώς.
Πανταχού και πάντοτε ακούεται ο Μ.Α.Τ.Σ.
Ούτε στις θρησκείες υπάρχει τόσο βαθέως θεοκεντρικός χαρακτήρας όσο στην Μασωνία.
Τα πάντα γίνονται προς δόξαν του Μ.Α.Τ.Σ.

Ρίψατε π.χ ένα βλέμμα στις δεκάδες των "Τυπικών" του Μασωνισμού.
Θα δείτε επί του άνω μ'ερους του εξωφύλλου να αναγράφονται τα αρχικά της φράσεως "Εις Δόξαν του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος".

Ολες οι συνάξεις στις Στοές αρχίζουν και τελειώνουν,κατά τα "Τυπικά",διά της φράσεως"Εις Δόξαν του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος".
Το άρθρο 171 του "Γενικού Κανονισμού της Γαλ.Μεγ.Ανατολής" ορίζει:
"Παν έγγραφον εξερχόμενον της Στοάς δέον να φέρει επί κεφαλής τον τίτλον "Εις Δόξαν του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος".
Παρεμφερή ορίζει και ο "Γενικός Κανονισμός του Υπατου Συμβουλίου του 33ο της Ελλάδος".

Αλλά ούτε εις τα έγγραφα της Ιεράς Συνόδου,καθαρώς θρησκευτικής Αρχής υπάρχει τόση θεοσέβεια!
Και υπάρχει εις μία απλή ηθική και φιλοσοφική Εταιρεία?
Σε ποιά άλλη Οργάνωση (απαλλαγμένη εννοείται θρησκευτικού χαρακτήρα) ηκούσθη τόση θεοκρατία?
Μη πλανώμεθα,μόνο στις θρησκείες συμβαίνουν αυτά!

Ακόμη δε και προσευχές προς τον Μ.Α.Τ.Σ απατούνται συχνά.
Στην "Υιοθεσία Λυκιδέως"
"Ο Σεβάσμιος ακολουθούμενος παρά του Τελετάρχου,διευθύνεται πρός τον ΒΩΜΟ και ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ απαγγέλει την ακόλουθη ευχή:
Μεγάλε Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος εις Σε τον δημιουργήσαντα το Σύμπαν,τους αναρίθμητους κόσμους,οίτινες ακτινοβολούσι εν τη απείρω εκτάσει του στερεώματος ,εις Σε τον δημιουργήσαντα τον άνθρωπο και εγγράψαντα εις την καρδίαν αυτού,ως και εν πάσιν τοις έργοις δι ων τον περιέβαλες ,τον Νόμον της προόδου και της αγάπης ,ίνα χρησιμεύσει αυτώ ως οδηγός εις την οδόν της ευτυχίας,πρός Σε ημείς οι Τέκτονες ,ΕΙΣ ΟΥΣ ΕΔΟΘΗ Η ΧΑΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩΣΙ ΤΟΝ ΕΞΟΧΟΝ ΤΟΥΤΟ ΝΟΜΟΝ ,ταπεινώς προσφέρωμεν σήμερον νέο δείγμα σεβασμού,αφοσιούντες από τούδε εις την ΛΑΤΡΕΙΑΝ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ τέκνον αγαπητόν.
Καταπέμψον εφ ημάς ακτίνα της απείρου σου διανοίας ίνα οι οδηγίαι και οι ευχαί ημών εκφρασωσι το υψιστον θελημα σου και ας αναπαρασταθεί η ακτίς αυτή διά του αναπτομένου τούτου πυρός.(Ο Σεβάσμιος ανάπτει το ΘΥΜΙΑΤΗΡΙΟΝ όπερ ευρίσκεται επι του ΒΩΜΟΥ) κλπ κλπ .

Ακολουθούν προσευχές που αντιστοιχούν σε διάφορες άλλες τελετές όπως "συζυγική αναγνώριση","Τεκτονικό Μνημόσυνο" κλπ.

Ερωτώμεν:
Εάν ταύτα δεν είναι θρησκευτική λατρεία,τότε τι είναι θρησκευτική λατρεία?
Τι περισσότερο πράττει η Εκκλησία?

Εν σελ. 20-21 του "Τυπικου Αρείου Πάγου του 30ου Βαθμου" λέγεται:
"Ελέχθη ότι ο άνθρωπος ήτο έκφυλος,ότι η δίοδος του εις την γήινη ζωή ήτο σειρά αθλιοτήτων ,πόνων και δακρύων και ότι είχε χάσει τα πνευματικά δώρα.Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΙΔΡΥΘΗ ΙΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΝ".
Οχι ο Χριστιανισμός αλλά ο Τεκτονισμός θα αποκαταστήσει τον άνθρωπο...

Εν σελ. 41-42 λέγεται:
"Ο καθαρός ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ψυχή και μυελός του Ελευθεροτεκτονισμού..."

Εν σελ. 14 του "Τυπικού του 28ου Βαθμού του Ιππότου του Ηλιου" γράφεται:
"Προς στιγμήν ηδύναντο τις να πιστεύσει ότι ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΘΡΑ θα έδιδον εις τη δύση την θρησκεία την οποία ανέμενε.Αλλ ετέθησαν κατά μέρος και ενικήθησαν υπό του Χριστιανισμού.Οι διδασκαλίες όμως αυτών επέζησαν ΕΙΣ ΤΙΝΑΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ αναμεμιγμένες με ιδέες των ΜΑΝΙΧΑΙΩΝ,ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΒΒΑΛΙΣΤΩΝ.
Διά του αγωγού δε τούτου εισηχθησαν και εις τον τεκτονισμο."

Οσον αφορά τον Εωσφόρο και την γνώμη της Μασωνίας περί αυτού δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τις απόψεις αυτών των αιρέσεων...

Στα "Τυπικά των Τεκτονικών Λειτουργιών και Τελετών " γράφονται:

Εν τη μασωνία και διά της Μασωνίας παρέχεται:
"μύησις εις τον πνευματικόν βίον"
"ο καλύπτων τους οφθαλμούς πέπλος αφαιρείται"
"εξαγνίζεται η καρδία"
"εμπνέηται πνεύμα αρετής,ισχύος και αδελφότητος"
"ο θόρυβος του βέβηλου κόσμου και ο σάλος των ψευδών επιθυμιών...δεν δύνωνται να υπερπηδώσι τον ουδόν του ενδιαιτήματος της Σοφίας" (της Μασωνικής Στοάς δηλαδή)

Στη Μασωνία υπάρχει "φως δι ου δύναται τις να διακρίνει το αληθές εκ του ψεύδους,την αλήθεια εκ της πλάνης,το φως δε τούτο διαλύει τα σκότη των προλήψεων,καταδεικνύη ματαίους τους πρότερους φόβους και αντικαθιστά τας εσφαλμένας ,ψευδείς ή ανοήτους δοξασίας,διά γνώσεων ΟΡΘΩΝ,ΑΛΑΘΗΤΩΝ και ευλήπτων εις την διάνοιαν και την συνείδησιν,διά γνώσεων βασιζομένων επί της φύσεως και ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΣΩΝ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΕΙΣ ΘΕΙΟΝ".

Μάλιστα....η Μασωνία δεν έχει δόγματα....έχει μόνο γνώσεις ορθές και αλάθητες!!!!!

"είσοδος των ψυχών των κεκοιμημένων Αδελφών ημών εις την μεγάλην ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΣΤΟΑ ΟΠΟΥ ΛΑΜΠΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΝΕΣΠΕΡΟΝ"!

Τι χρειάζεται ρε παιδιά τότε ο Χριστιανισμός με τις τόσες πλάνες,προλήψεις,ανόητες δοξασίες κλπ κλπ...???????
Εδώ έχουμε την Σωτηρία,την Αλήθεια,το Φως.

Οσοι πιστοί προσέλθετε να λάβετε το Εωσφορικό Φως!

Ελπίζω να έλαβες μέσω του Επιφάνιου κάποιες απαντήσεις φίλη elpida.

13/01/2005, 00:55:45
Μάάάλιστα...

Ο ερευνητής της αλήθειας BEREN πήρε ένα βιβλίο (γιατί σε άλλο δεν έχει αναφερθεί τόσον καιρό - ένα έχει) και το αντέγραψε.

Δεδομένης λοιπόν, της αληθείας των όσων περιχαρής μας ανέφερε:

quote:
Μη πλανώμεθα,μόνο στις θρησκείες συμβαίνουν αυτά!

Βέβαια! Είναι κακό να δοξάζεις το Θεό και κακό να προσεύχεσαι σε αυτόν.

Ε, πρώτη φορά ακούω και διαβάζω εν προκειμένω, ότι το να πιστεύεις τελικά στο Θεό είναι κατάπτυστον και σε καθιστά ιδρυτή θρησκείας!

Για το γεγονός ότι η τελετή της συζυγικής αναγνωρίσεως δεν είναι γάμος, καθώς και για το γεγονός ότι το Ορθόδοξο Πατριαρχείο δε θεωρεί τον Τεκτονισμό ασύμβατο με την χριστιανική πίστη, ούτε κουβέντα!!!!!!!!!!

Αναρωτιέμαι, στα σχολεία και στα δικαστήρια που έχουν στους τοίχους θρησκευτικές αναπαραστάσεις, σημαίνει ότι είναι Ναοί;

Μην παίζεις με τη νοημοσύνη μας, BEREN!

ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!

.
.

3A

Edited by - Zadok on 13/01/2005 00:58:54

TyphwnasΜέλος
13/01/2005, 00:57:37
Κοίταξε zadok μόνο εσύ αντέδρασες και το πήρες σαν υπονοούμενο..

Τώρα αν ενοχλήθηκες,
ωραία σκέψη....

13/01/2005, 01:03:28
quote:

Κοίταξε zadok μόνο εσύ αντέδρασες και το πήρες σαν υπονοούμενο..

Τώρα αν ενοχλήθηκες,
ωραία σκέψη....

Έχεις δίκιο. Κακώς ασχολήθηκα μαζί σου.

.
.

3A

AristidisΝέο Μέλος
13/01/2005, 01:08:34
Aγαπητε BEREN
αναφερεις:

quote:

Στη Μασωνία υπάρχει "φως δι ου δύναται τις να διακρίνει το αληθές εκ του ψεύδους,την αλήθεια εκ της πλάνης,το φως δε τούτο διαλύει τα σκότη των προλήψεων,καταδεικνύη ματαίους τους πρότερους φόβους και αντικαθιστά τας εσφαλμένας ,ψευδείς ή ανοήτους δοξασίας,διά γνώσεων ΟΡΘΩΝ,ΑΛΑΘΗΤΩΝ και ευλήπτων εις την διάνοιαν και την συνείδησιν,διά γνώσεων βασιζομένων επί της φύσεως και ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΣΩΝ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΕΙΣ ΘΕΙΟΝ".

Εαν διάβαζες το παραπάνω κείμενο χωρίς τις λεξεις "Στη Μασωνία υπάρχει"
Τι κακό μπορεί να υπάρχει;

Φιλικά

ΟΥΚ ΕΝ ΤΟ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ
http://freemasonry.bcy.ca/images_download/widows_pin.gif

13/01/2005, 01:19:15
quote:

BEREN, ούτε για την σφραγίδα & φυλακτό του Μ.Κωνσταντίνου με την ανάποδη πεντάλφα μας είπες κάτι. Γιατί;

Ενημερωτικά, είναι από τη σελίδα 582 του βιβλίου του Ernst Lehner: "Symbols, Signs and Signets" (Σύμβολα, Σημάδια και Σφραγίδες), το οποίο εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη από την World Publishing, το 1950.

Την ανάποδη πεντάλφα υιοθέτησε ο Μ.Κωνσταντίνος μετά τη νίκη του επί του Μαξέντιου και την υπογραφή του Έδικτου των Μεδιολάνων (Διάταγμα του Μιλάνου) το 313 μ.Χ.
Είναι εκείνο "Περί Ανεξιθρησκείας"...

.
.

3A

Edited by - Zadok on 13/01/2005 01:38:53

Oculatis AbisΜέλος
13/01/2005, 01:24:47
Μέχρι τώρα φίλε BEREN μας παρέθεσες χωρία που "προσπαθούν" να αποδείξουν ότι ο Τεκτονισμός είναι θρησκεία. Λίγο πριν το τέλος καταλάγεις και αποφασίζεις ότι τελικά ο Τεκτονισμός, όχι μόνο είναι θρησκεία, αλλά και Εωσφορική. Πρώτον και ατυχώς για εσέ δεν κατάφερες να μας αποδείξεις ούτε μέσω δικών σου συμπερασμάτων, ούτε μέσω των παρατιθέμενων χωρίων το ότι ο Τεκτονισμός είναι θρησκεία. Πάραυτα το προσπερνάς και του αποδίδεις και ιδιότητα θρησκείας ως Εωσφορική! Αφήνοντας στην άκρη την έννοια του Εωσφόρου, που στα χωρία που παραθέτεις αναφέρεται ο Εωσφόρος; Μήπως μιλάς για το Φως το ανέσπερον; Που βρίσκεις το κακό και το ύποπτο; Μήπως ο Χριστιανισμός τελεί υπό άλλο "Φως" ή μήπως στο σκότος;

Προσπαθώντας να συνδέσεις (τεχνιέντως αλλά ατυχώς) τον Τεκτονισμό με κάποια θρησκευτικά στοιχεία, κάνεις την τρίχα τριχιά βαπτίζοντας το Φως σε ανίερο σκότος. Το ίδιο θα κάνεις και σε κάθε άλλη περίπτωση ασκώντας άριστα την τεχνική του Προκρούστη για να "κάτσουν" τα πράγματα όπως τα θέλεις.

Η έννοια του Μ.Α.Τ.Σ. δεν είναι δύσκολη στη σύλληψή της. Για κάθε Τέκτονα όπως γνωρίζεις βασικό στοιχείο των πιστεύω του είναι η πίστη στο Θεό, αλλά με την έννοια που εκείνος αποδίδει σε Αυτόν. Άλλος ο Θεός για τον χριστιανό, άλλος για τον μουσουλμάνο, άλλος για τον ινδουϊστή κλπ. Υπό την έννοια της πλήρους αποδοχής όλων αυτών των εκφράσεως του Θεού (γιατί μην ξεχνάς ότι ο Θεός είναι ένας...), επιβάλλεται Αυτός να προσφωνείται ως Μ.Α.Τ.Σ. (Μέγας Αρχιτέκτονας Του Σύμπαντος), έτσι ώστε συμβολικά να αναφέρεται σε όλους τους "Θεούς" αλλά παράλληλα σε κανέναν συγκεκριμένα, μη δείχνοντας ούτε εύνοια, ούτε και απόρριψη παρά μόνον ίσο σεβασμό προς όλους. Το ίδο συμβαίνει και στις Ροταριανές συγκεντρώσεις όπου παρευρίσκομαι ως Γραμματέας το ομίλου μου. Πριν το δείπνο γίνεται προσευχή προς τον Θεό γενικότερα (Ευλόγησον Κύριε τη συνεστίασιν ταύτην...). Με το δικό σου επικίνδυνα επαγωγικό σκεπτικό και το Rotary είναι θρησκεία!

Η ύπαρξη θρησκείας προϋποθέτει τρόπο επίτευξης της "σωτηρίας". Όμως ο Τεκτονισμός δεν είναι ούτε θρησκεία, ούτε υποκατάστατο αυτής ή άλλου φιλοσοφικού συστήματος. Επίσης μην ξεχνάς πως εντός των Στοών συζητήσεις θρησκευτικού περιεχομένου απαγορεύονται αυστηρώς!

Αν τώρα προσπαθείς ανεπιτυχώς να συνδέσεις τον χαρακτηριαμό Αρχιτέκτων με το Τέκτων (άρα με κάτι κατ' εσέ κακό), να ξέρεις πως ο χαρακτηρισμός αυτός χρησιμοποιείται και στη χριστιανική υμνογραφία (Ακάθιστος Ύμνος: "Χαίρε, δι' ης νεουργείται η κτίσις, χαίρε, δι' ης βρεφουργείται ο Κτίστης", αλλά και: "Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίστας ο Κτίστης", από τον 13ο οίκο).

Επίσης εντός των Στοών δεν υπάρχει μόνον ένα (1) Ιερό Βιβλίο αλλά πολλά (Βίβλος, Κοράνι, Βέδες κλπ), ανάλογα της θρησκείας των παρευρισκομένων Τεκτόνων. Και μην ξεχνάς ότι στον Τεκτονισμό κανείς δε λαμβάνει τη Γνώση ή την Αλήθεις εξ αποκαλύψεως. Πρέπει να εργαστείς για να την αποκτήσεις. Εξ' ου και ο όρος Τεκτονικό εργαστήριο.

Τώρα σχετικά με το σε τι χρειάζεται ο Χριστιανισμός, αυτό ας το απαντήσει ο καθένας στον εαυτό του...

Για το τέλος μια συμβουλή: αφού όπως φαίνεται είσαι ένθερμος οπαδός του χριστιανισμού, αντί να χάνεις χρόνο στο να προσπαθείς μάταια να αποδείξεις ότι ο Τεκτονισμός είναι θρησκεία, αξιοποίησε το χρόνο σου εντοπίζοντας από που "μπάζει νερά" ο χριστιανισμός και κατά πόσο θέλεις να ενστερνιστείς την άνευ όρων και αλλότριων αντιλήψεων πίστη στο δόγμα του. Για μια φορά στη ζωή σου στείλε ένα post για τα περίεργα, τα ημιτελή και τα νεφελώδη που μπορεί να εντοπίσεις στο χριστιανισμό και δήλωσε χωρίς να φοβάσαι ότι κάπου ο χριστιανισμός δεν μας τα λέει καλά (αν θέλεις βέβαια να είσαι ακριβοδίκαιος )

sub rosa

GothicΜέλος
13/01/2005, 11:22:42
quote:
αρχιμ.Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου "Η Μασωνία υπό το φώς της Αλήθειας"

Έτσι εξηγήται.....
Διάβασε φίλε μου κανέναν από τους πατέρες της εκκλησίας και όχι τον κάθε παπαδάκο της γειτονιάς που τον ξέρουν 10 άτομα.Ειλικρινά θα "φωτιστείς" αν έστω και λίγο μελετήσεις εκκλησιαστική πατρολογία.Είναι λίγο επίπονο αλλά....

Παρεπιπτώντως....γιατί δεν απαντάς στο ερώτημα της Zadok;

quote:
Ο καθορισμός ειδικών προσωνυμίων και ιδιοτήτων του θεού είναι έργο των θρησκειών

Ω ! Ποία ανοησία ! ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ; !!!
Εκτός του ότι Μ.Α.Τ.Σ., όπως πολύ σωστά είπε ο φίλος Oculatis Abis,(δεν τον ξέρω τον άνθρωπο,μην πείτε ότι είμαστε και στην ίδια στοά ),ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ.

quote:
Η παρουσία του ΜΑ.Τ.Σ πληροί αυτήν ασφυκτικώς.
Πανταχού και πάντοτε ακούεται ο Μ.Α.Τ.Σ.
Ούτε στις θρησκείες υπάρχει τόσο βαθέως θεοκεντρικός χαρακτήρας όσο στην Μασωνία.
Τα πάντα γίνονται προς δόξαν του Μ.Α.Τ.Σ.

Πού είναι το κακό όλα να γίνονται εις Δόξαν Θεού

quote:
Ρίψατε π.χ ένα βλέμμα στις δεκάδες των "Τυπικών" του Μασωνισμού.
Θα δείτε επί του άνω μ'ερους του εξωφύλλου να αναγράφονται τα αρχικά της φράσεως "Εις Δόξαν του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος".
Ολες οι συνάξεις στις Στοές αρχίζουν και τελειώνουν,κατά τα "Τυπικά",διά της φράσεως"Εις Δόξαν του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος".
Το άρθρο 171 του "Γενικού Κανονισμού της Γαλ.Μεγ.Ανατολής" ορίζει:
"Παν έγγραφον εξερχόμενον της Στοάς δέον να φέρει επί κεφαλής τον τίτλον "Εις Δόξαν του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος".

Δόξα τω Θεώ που τα λέει και αυτά γιατί μας αποκαλείτε σατανιστές

quote:
Αλλά ούτε εις τα έγγραφα της Ιεράς Συνόδου,καθαρώς θρησκευτικής Αρχής υπάρχει τόση θεοσέβεια!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ! Και είναι ένα γεγονός που με θλίβει πολύ ως Ορθόδοξο Χριστιανό !

quote:
Τι περισσότερο πράττει η Εκκλησία?

Παπουλάκο μου,η εκκλησία μας τελεί "μυστήρια" που είναι και ο πυρήνας του "σωτηριολογικού της έργου" (Απαντώ στον παπα-Επιφάνη τώρα).
Αλλά ποιός να στα μάθει....

quote:
"Ο καθαρός ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ψυχή και μυελός του Ελευθεροτεκτονισμού..."

Κακό αυτό ε;...

quote:
Στα "Τυπικά των Τεκτονικών Λειτουργιών και Τελετών " γράφονται:

........

quote:
Εν τη μασωνία και διά της Μασωνίας παρέχεται:
"μύησις εις τον πνευματικόν βίον"
"ο καλύπτων τους οφθαλμούς πέπλος αφαιρείται"
"εξαγνίζεται η καρδία"
"εμπνέηται πνεύμα αρετής,ισχύος και αδελφότητος"
"ο θόρυβος του βέβηλου κόσμου και ο σάλος των ψευδών επιθυμιών...δεν δύνωνται να υπερπηδώσι τον ουδόν του ενδιαιτήματος της Σοφίας" (της Μασωνικής Στοάς δηλαδή)

Πω-πω ! ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ! ! ! (Τώρα βέβαια δεν κατάλαβα πώς παρέχεται το δεύτερο απ' αυτά....δεν έχει και καλό συντακτικό...)

...και άλλα πολλά αλλά μην σας κουράσω.

Επίσης περί εωσφόρου,πολλές φορές και ο Ιησούς αναφέρεται ως εωσφόρος και ένα τμήμα που αυτή την στιγμή θυμάμαι είναι το τελευταίο κεφάλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

Τώρα για τις τεκτονικές τελετές όπως γάμος και λοιπά,αναφέρθηκα ξανά αλλά ως φαίνεται ο φίλος BEREN διαβάζει και απαντά επιλεκτικά,προφανώς διότι οι γνώσεις του ως εκεί φτάνουν ή το πιο πιθανόν για μένα είναι ότι έτσι τον έχουν δασκαλέψει κάποιες ομάδες-μαγαζάκια.

Φίλε Oculatis Abis νομίζω ότι ξεκαθαρίζεις τα πράγματα υπέρ του δέοντος με την απάντησή σου.

elpidaΜέλος
13/01/2005, 11:35:59
BEREN

Σε ρώτησα κάποια πράγματα και συγκεκριμένα ζήτησα την δική σου τοποθέτηση μαζί με διευκρίνηση, απέναντι σε κάποια ερωτήματα που έθεσα.
Απάντηση και θέση δική σου όμως δεν είδα, προφανώς θα έχεις τους λόγους σου για να μην απαντήσεις.
Το απόσπασμα που παρέθεσες - αν και για το παραθέσεις σημαίνει πως σε εκφράζει – εμένα προσωπικά δεν μου λέει κάτι – πέρα του ότι είναι η άποψη κάποιου – και σαφώς δεν με καλύπτει.

Έχει ήδη αναφερθεί πως στον τεκτονισμό τα πάντα είναι συμβολικά και αλληγορικά. Αυτό που παρατηρώ είναι πως δεν το λαμβάνεις καθόλου υπ όψη σου και μάλιστα το απορρίπτεις κιόλας υιοθετώντας και παραφράζοντας πράγματα και καταστάσεις.

Στην επεξήγηση του Oculatis Abis σε σχέση με το ΜΑΤΣ μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ, την οποία βρίσκω πολύ σαφή.

Είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ότι σου αρέσει και ότι σε εκφράζει απλά καλό θα ήταν όταν δεν έχεις προσωπική εμπειρία πάνω σε κάτι να αφήνεις ανοιχτό και το ενδεχόμενο μήπως τα πράγματα δεν είναι όπως τα φαντάζεσαι.

quote:
Μάλιστα....η Μασωνία δεν έχει δόγματα....έχει μόνο γνώσεις ορθές και αλάθητες!!!!!

Η μασονία δεν θέτει όριο προ της αληθείας. Εάν αυτό το θεωρείς δόγμα … ε ναι τότε μάλλον έχει.

quote:
Οσοι πιστοί προσέλθετε να λάβετε το Εωσφορικό Φως!

Εξήγησέ μας τι είναι αυτό το εωσφορικό φως για να δούμε εάν θέλουμε να το λάβουμε ή όχι.

Edited by - elpida on 13/01/2005 11:37:16

GothicΜέλος
13/01/2005, 12:44:19
Παραθέτω ένα πολύ ωραίο κομμάτι από την Πατρολογία της Εκκλησιας(που λέγαμε ε; ).
Ας συλλογιστούν μερικοί πάνω σε αυτό και...ας διαβάσουν και λίγο

Ευχαριστώ τον φίλο Schwabe που το αναφέρει στο θέμα:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=5357 και από τον οποίο το κάνω copy-paste:

quote:
« Όταν ο Θεόφιλος της Αλεξάνδρειας πρότεινε στον Συνέσιο της Κυρήνης να γίνει επίσκοπος, ο Συνέσιος απάντησε: «Η φιλοσοφική νοημοσύνη, ενώ κοιτάει προς την αλήθεια, παραδέχεται την ανάγκη να ψεύδεται. Το φως έχει να κάνει με την αλήθεια, αλλά το μάτι έχει περιορισμένη όραση και δεν μπορεί να κοιτάξει κατευθείαν στο φως χωρίς να τραυματισθεί. Καθώς το μισόφωτο είναι πιό υποφερτό για το μάτι, έτσι πιστεύω, είναι και το ( οφέλημο ) ψέμα για τους απλούς ανθρώπους. Η αλήθεια βλάπτει εκείνους που δεν μπορούν να κοιτάξουν προς την πραγματικότητα. Εάν οι κανονισμοί της ιεροσύνης μου επιτρέπουν να διατηρήσω μία τέτοια θέση, τότε δέχομαι την χειροτόνηση, εφόσον μπορώ να κρατώ την φιλοσοφία μου ως ιδιωτική υπόθεση στο σπίτι μου και να κηρύττω παραμύθια όταν βρίσκομαι έξω. »