- Του κόσμου οι αντιφάσεις... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Σκυλοσοφος Καλημέρα. Δεν έχω τίποτα με τους Εβραίους, ούτε φυσικά με τους χριστιανούς, αλλά ούτε και με οποιοδήποτε θρησκεία. Ο Χριστός είπε ότι δεν ήρθε για να καταργήσει τις εβραικες γραφες αλλά για να τις επαληθευσει. Όσο ανατέλλει ο ήλιος ούτε ένα ιοτα ούτε ένα κομα δεν θα πέσει κάτω.
Όσων αφορά την εμφάνιση του θεού δεν νομίζω να είχαν τα προνόμια μόνο οι Εβραίοι. Οι αρχαίοι λαοί μυθοποιουσαν την θρησκεία τους. Σε σχέση με την μόνο θεϊκή εβραϊκή θρησκεία που θεοποιησε τους μύθους.
Το παλεύεις τουλάχιστον και είσαι σε καλύτερη θέση από κάτι ψευδοχριστούς τύπου italos που έχουν αρνηθεί τον παράδεισο και περιφέρονται πλέον σε κολασμένα μονοπάτια, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια.
Ο Χριστός κατήργησε την Παλαιά Διαθήκη. Από την στιγμή που εκπλήρωσε τις προφητείες και τον Μωσαικό Νόμο, η παλαιά διαθήκη τέλειωσε.
Εμείς οι Χριστιανοί ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ την Παλαιά Διαθήκη(μπορεί βέβαια σε κάποια σημεία να αμφιβάλουμε) αλλά την θεωρούμε εκτός ισχύς πλέον γιατί ο Χριστός είναι η εκπλήρωσή της, στις προφητείες και στην τήρηση του νόμου.
Το τελευταίο που λες αποτελεί μέγιστη νεοπαγανιστική αντίφαση και επινόηση. Δεν είναι δυνατόν οι αρχαίοι να προσεύχονταν σε θεούς και σε ζωντανές οντότητες προστάτες και ιδρυτές πόλεων και ταυτόχρονα να τα θεωρούσαν αυτά συμβολικά.
Οι αρχαίοι Έλληνες στην πλειοψηφία τους, πίστευαν κατά γράμμα στους μύθους.
quote:
Το παλεύεις τουλάχιστον και είσαι σε καλύτερη θέση από κάτι...
Στο παραπάνω κομμάτι της πρότασης διακρίνει κανείς τη βεβαιότητα δια την ορθότητα των λόγων του Χρίστου Ελ. Αυτός ξέρει, κοιτάει από ψηλά και κρίνει. Το ραβδί που το βαλες, ή προτιμάς κάνα πιο μεσαιωνικό ιεροεξεταστικό εργαλείο;
quote:
ι ψευδοχριστούς τύπου italos που έχουν αρνηθεί τον παράδεισο
Ψευδοχριστός είναι αδύνατον να είμαι καθότι δεν είμαι ούτε χριστός/ χρισμένος. Επίσης, συνεχώς δηλώνω ότι η ιδιότητα Χριστιανός δεν ανήκει σε κανέναν μας, καθότι κάποιοι προσπαθούμε να είμαστε Χριστιανοί, κανείς μας όμως δεν είναι ο Χριστός.
Τώρα τον παράδεισο, πως ακριβώς τον ορίζεις να δούμε ποιος και πότε τον έχασε. Το έχουμε πιάσει πολλές φορές περιφερειακά και θα ήταν ένα ωραίο θέμα, από φιλοσοφικής απόψεως.
quote:
και περιφέρονται πλέον σε κολασμένα μονοπάτια, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια.
... Είπε ο γνώστης την Αλήθεια, και όλοι γονατίσαμε. Η περηφάνεια δεν αποτελεί μειονέκτημα και συνάδει μια χαρά με την ταπεινότητα.
Η ξερολίαση όμως από πάντα ήταν μάστιγα. Και η κατάποση του αμάσητου ανέκαθεν χαλούσε το στομάχι.
quote:
Ο Χριστός κατήργησε την Παλαιά Διαθήκη. Από την στιγμή που εκπλήρωσε τις προφητείες και τον Μωσαικό Νόμο, η παλαιά διαθήκη τέλειωσε.
Δεν το ακουμπάω θα χρειαστώ τρεις σελίδες.
quote:
Εμείς οι Χριστιανοί ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ την Παλαιά Διαθήκη
Σαν Χριστιανός δεν πρέπει να μισείς γενικότερα, αλλά έιπαμε εσύ δεν είσαι Χριστιανός, αφόσον μιλάς για θεόσταλτες γεννοκτονίες.
quote:
μπορεί βέβαια σε κάποια σημεία να αμφιβάλουμε) αλλά την θεωρούμε εκτός ισχύς πλέον γιατί ο Χριστός είναι η εκπλήρωσή της, στις προφητείες και στην τήρηση του νόμου.
Που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι μέσες άκρες τι πρεσβεύει ο Χριστός. Αρα έχεις διαβάσει και αναφέρεται ότι έχει πει, έχεις ερευνήσει και το πότε γράφηκαν τα χειρόγραφα και από ποιον, και έτσι κατέληξες στα συμπεράσματα σου. Επίσης, στηρίζεις τη διδασκαλία του και ετοιμάζεις την "πυρά" για τους άπιστους, την οποία ο ίδιος "έσβηνε" όπου προλάβαινε, σύμφωνα τουλάχιστον με ότι έχουμε διαβάσει.
quote:
Το τελευταίο που λες αποτελεί μέγιστη νεοπαγανιστική αντίφαση και επινόηση. Δεν είναι δυνατόν οι αρχαίοι να προσεύχονταν σε θεούς και σε ζωντανές οντότητες προστάτες και ιδρυτές πόλεων και ταυτόχρονα να τα θεωρούσαν αυτά συμβολικά.Οι αρχαίοι Έλληνες στην πλειοψηφία τους, πίστευαν κατά γράμμα στους μύθους.
Το πρόβλημα εδώ, είναι ο ορισμός της έννοιας του Θείου. Αλλιώς αντιλαμβάνεσαι το τι εστί Θείο εσύ, αλλιώς οι Αρχαίοι, αλλιώς οι πιο αρχαίοι, αλλιώς ο εκάστοτε λαός, αλλιώς ο καθένας εν τέλει. από τη μια περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κάτι από μέσα προς τα έξω, ενώ στην άλλη με κάτι από έξω προς τα μέσα. Μιλάμε για τελείως διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση στα της ζωής ανάλογα του πως το βλέπει ο καθένας.
Heretic, η τρύπα είναι πίσω από τους Αργείους.
Ζητείται Φορωνικόν Έπος.
Αυτό που με έχει μπερδέψει στον σκυλοσοφο είναι το που έχει πραγματικά το πρόβλημα. Στον χριστιανισμό στον εβραισμο? Στην θρησκεία στην ιδεολογία στην κυριαρχία? Που?
quote:
Αυτό που με έχει μπερδέψει στον σκυλοσοφο είναι το που έχει πραγματικά το πρόβλημα.
Κυρίως στον εγκέφαλο.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
Η παραπάνω πρόταση επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Εσύ ΗΧΩ, όταν σκέφτεσαι τον κόσμο, τον φαντάζεσαι από έξω προς τα μέσα ή από μέσα προς τα έξω; Ποιες από τις δυο λογικές σε προσδιορίζει; Μην το πολυσκεφτείς, όπως το καταλαβαίνεις.
Η απάντηση μου μην μπερδευτούμε πήγαινε πιο πάνω στο ερώτημα της Ηχούς.
Φυσικά και ο κόσμος είναι καθαρός από μέσα προς τα έξω. Μπορεί ένα δέντρο να βγάζει καρπούς και να είναι ορατοί αλλά οι ρίζες του είναι μέσα στην γη. Δεν θα στο πολύ κουράσω γιατί είμαι σίγουρη ότι το κατάλαβες.
quote:
ΗΧΩ
Sesostris. Πέρα των χριστιανικών και εβραικων γραφών έχουμε κάτι άλλο που να μας δίνει ημερομηνία και καταγωγή του Χρίστου?
Φίλη ΗΧΩ. Δεν υπάρχουν αναφορές σχετικές με την ημερομηνία γέννησης του Ιησού, αλλά σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα η γέννηση του Ιησού των ευαγγελίων είναι πολύ μπερδεμένη. Σύμφωνα με τα ευαγγέλια (Ματθ. 2,1), ο Ιησούς γεννήθηκε όταν ήταν βασιλιάς ο Ηρώδης, και (Λουκ.. 2,17) όταν ήταν διοικητής της Συρίας ο Κυρήνιος . Αυτά τα δύο περιστατικά όμως επειδή δεν υπάρχει το έτος 0, απέχουν μεταξύ τους 10 ολόκληρα χρόνια γιατί ο μεν Ηρώδης ο Μέγας στον οποίο αναφέρεται ο Ματθαίος πέθανε το -4 , ο δε Κυρήνιος στον οποίον αναφέρεται ο Λουκάς έγινε διοικητής της Συρίας από το +7 μέχρι το +12. Άντε εσύ τώρα να βγάλης συμπέρασμα για την ημερομηνία γέννησης.
Εκτός τούτου όμως, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, την περίοδο εκείνη, κοντά στην υποτιθέμενη γέννηση του Ιησού, είχαν δράσει πολλοί προφήτες. Σχετικά αναφέρονται οι, Ιησούς Μπεν Σιράχ, Ιησούς Μπεν Παντίρα, Ιησούς Μπεν Ανανίας, Ιησούς Μπεν Σαφάτ, Ιησούς Μπεν Γαμαλιήλ, και Ιησούς Μπεν Τεμπούτ. Συνεπώς ποιος απ΄όλους ήταν ο Ιησούς των ευαγγελίων τον οποίο όλως παραδόξως δεν αναφέρει κανένας από τους 42 ιστορικούς της εποχής?
Σύμφωνα πάλι με άλλους ο Ιησούς των ευαγγελίων και η ζωή του είναι ένα πάζλ από τις ζωές και τη δράση τουλάχιστον τριών προσώπων, εκ των οποίων ο ένας θα πρέπη να ήταν Εσσαίος ραβίνος, ο άλλος σικάριος επαναστάτης, και ο τρίτος από βασιλική γενιά διεκδικητής του θρόνου, διανθισμένη με μύθους άλλων προγενέστερων θρησκειών.
quote:
ΗΧΩ
Αν δεν κάνω λάθος στην απογραφή δεν πήγε ο Ιωσήφ για να γλιτώσει την σφαγή του νηπιου.
Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Άλλωστε η απογραφή δεν αφορούσε τους κατοίκους της Ιουδαίας αλλά αυτούς της Συρίας που τελούσε υπό Ρωμαϊκή κατοχή. Επομένως ο Ιωσήφ δεν είχε κανένα λόγο να μετακινηθή 140 χιλιόμετρα και από την Ναζαρέτ να βρεθεί στην Βηθλεέμ, για μια απογραφή που ποτέ δεν έγινε στην περιοχή του. Όσο για την υποτιθέμενη σφαγή των νηπίων που οι συναξαριστές ανεβάζουν στον αριθμό των 14.000, αυτή είναι μόνο για γέλια, γιατί η περιοχή στην οποία υποτίθεται ότι έγινε, δεν ξεπερνούσε στις δόξες της τις 200 οικογένειες.
*
quote:
ΗΧΩ
Sesostris, αν δεν σου κάνει κόπο και πολύ περιληπτικά, ποιά ειναι τα κύρια σημεία που έχει υποστεί αλλοιώσεις η εβραϊκή Π.Δ;
Φίλη ΗΧΩ, για να σου απαντήσω πρέπει η ερώτησή σου να γίνη πιο συγκεκριμένη, γιατί μετά την επιβολή και την επικράτηση του χριστιανισμού, οι μεν πατέρες της εκκλησίας αλλοίωναν το αρχικό κείμενο των Ο για να αποδείξουν ότι ο Μεσσίας των προφητών ήταν ο Ιησούς των ευαγγελίων, οι δε Εβραίοι ραβίνοι έκαναν την ίδια δουλειά για να αποδείξουν το αντίθετο. Έτσι όσες προσπάθειες κι αν έκαναν οι βιβλικοί ερευνητές, στάθηκε αδύνατον να ανασυντάξουν το αρχικό κείμενο.
Υπάρχουν όμως και οι αλλοιώσεις του νοήματος των σημερινών κειμένων από αυτούς που αποδίδουν το αρχαίο κείμενο στα νεοελληνικά, και άλλα γράφει τι αρχαίο κείμενο και άλλα αυτοί στο νεοελληνικό.
Επειδή δεν έχω χρόνο για να ψάχνω τέτοια φαινόμενα στην Παλαιά Διαθήκη, σου παραθέτω ένα τέτοιο παράδειγμα από τις ¨Πράξεις των αποστόλων" που έχω πρόχειρο, για να καταλάβης την λαμογιά.
ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
Καὶ ἐν ταῖς ἡμέραις ταύταις ἀναστὰς Πέτρος ἐν μέσῳ τῶν μαθητῶν εἶπεν· ἦν τε ὄχλος ὀνομάτων ἐπὶ τὸ αὐτὸ ὡς ἑκατὸν εἴκοσιν· ἄνδρες ἀδελφοί, ἔδει πληρωθῆναι τὴν γραφὴν ταύτην ἣν προεῖπε τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον διὰ στόματος Δαυΐδ περὶ Ἰούδα τοῦ γενομένου ὁδηγοῦ τοῖς συλλαβοῦσι τὸν Ἰησοῦν, ὅτι κατηριθμημένος ἦν σὺν ἡμῖν καὶ ἔλαχε τὸν κλῆρον τῆς διακονίας ταύτης. οὗτος μὲν οὖν ἐκτήσατο χωρίον ἐκ μισθοῦ τῆς ἀδικίας, καὶ πρηνὴς γενόμενος ἐλάκησε μέσος, καὶ ἐξεχύθη πάντα τὰ σπλάγχνα αὐτοῦ· Πραξ. 1,15-18
ΑΠΟΔΟΣΗ:
Και κατά τας ημέρας αυτάς εσηκώθηκε ο Πετρος στο μέσον των μαθητών και είπε· ήσαν δε εκεί συνηθροισμένοι εκατόν είκοσι περίπου πρόσωπα· “άνδρες αδελφοί, έπρεπε να εκπληρωθή ακριβώς η προφητεία της Γραφής, την οποίαν προείπε το Πνεύμα το Αγιον με το στόμα του Δαυίδ δια τον Ιούδαν, ο οποίος έγινε οδηγός εκείνων, που συνέλαβαν τον Ιησούν. Η προφητεία λέγει, ότι είχε και αυτός συμπεριληφθή στον αριθμόν μας και έλαβεν εκ μέρους του Θεού ως τιμητικήν δωρεάν, ωσάν θείον λαχνόν, μέρος εις την αποστολικήν αυτήν διακονίαν. Αυτός μεν, λοιπόν, απέκτησε με τα χρήματα της προδοσίας του κάποιο χωράφι. Και όταν εκρεμάσθη, έπεσε πρηνής κάτω στο χώμα, διερράγη στο μέσον του σώματός του και εχύθηκαν έξω όλα τα σπλάγχνα του.
*
Την ερώτηση για τις γραφές την έκανε ο Heretic, αλλά σε ευχαριστούμε
Τελικά μόνο τα συγγράμματα του ιωσιπου και του Τακιτου ταυτίζονται, στην σταύρωση.
quote:
Σκυλοσοφος πες μου σε παρακαλώ! Μας λες ότι ο εβραισμος είναι απλά ο εκλεγμένος λαός του Θεού που τώρα τιμωρείται από τον Θεό λόγο της απιστίας του προς τον υιο του. Θεού. Ιουδαιοχριστιανοι, δυτική και ανατολική εκκλησία είναι νεοπαγανισμος, για βουδιστές, ινδουησμο, Καμπάλα, οθωμανισμο ούτε λόγος. Αρα τι μένει? Που να ψάξει κανείς τον χριστο.?
Αν ευχαριστείς τους γύρω που πετάγονται για συσκότιση της αλήθειας, ζήτω που καήκαμε. Κατάλαβες δηλαδή τί είπανε και σε διαφωτίσανε; Κανένα πρόβλημα να τους διαβάζεις αλλά τί κατάλαβες πως είπαν;
Η πρότασή σου είναι πάλι πολύ μπερδεμένη. Προσπάθησε να κατανοείς τί διαβάζεις.
Οι νεοπαγανιστές δεν είναι οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι αλλά οι εσωτεριστές και οι αρχαιολάτρες που υποτίθεται ότι αναβιώνουν τον αρχαίο προχριστιανικό κόσμο... Πολλοί από αυτούς έχουν αναμείξει και χριστιανισμό και έχει γίνει έτσι ένα μπάχαλο.
Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν οντότητες και όχι σύμβολα. Οι Θεοί ήταν πραγματικοί γι' αυτούς και όχι ιδέες και συμβολισμοί. Όταν γινότανε σεισμός ήταν η ενέργεια του Ποσειδώνα. Δεν είναι λοιπόν αντίφαση φίλη μου να λένε για τυραννίες και θεοκρατίες χριστιανικές, όταν η ζωή του αρχαίου ήταν βουτηγμένη στην εξωτερική λατρεία θεών; Η θρησκεία ήταν για τον αρχαίο η ζωή του.
Λοιπόν, τον Χριστό τον βρίσκει κανείς μόνο στις Γραφές και μόνο έξω από τον εαυτό του, όχι μέσα του. Δεν είμαι εγώ και εσύ ο Χριστός. Ο Χριστός είναι αληθινή οντότητα, όχι σύμβολο του καλού πνεύματος ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΛΑΤΡΕΙΑ. Όχι να πέσεις κάτω και να σε μαστιγώνει αλλά το αυτονόητο να ευχαριστείς τον Χριστό και τον Πατέρα αφού είναι οι δημιουργοί σου και οι πρώτοι γονείς σου.
Όλος ο νεοπαγανιστικός εσωτερισμός βασίζεται στην πρόταση "είμαστε θεοί". Για πες μου λοιπόν τί θεοί είμαστε φίλη Ηχώ την στιγμή που ρωτάμε και δεν ξέρουμε που πάνε τα τέσσερα για τον κόσμο; Την στιγμή που γερνούμε και πεθαίνουμε ίσως;
Δεν υπάρχει καμμιά αντίφαση μεταξύ εξωτερικής λατρείας και ηθικότητας του ατόμου. Ο Θεός δεν σου απαγορεύει να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, δεν φοβάται μήπως γίνεις τόσο ηθική όσο αυτός. Αλλά δεν θέλει να κοκορεύεσαι και να νιώθεις αυτοδύναμη, πιστεύοντας ότι θα ανακαλύψεις την <<απαγορευμένη γνώση>>.
Δεν φοβάται μην του πάρεις τον θρόνο και δεν ζηλεύει, ο παντοδύναμος Θεός μας λυπάται για τον εγωκεντρικό εσωτερισμό μας, στον οποίο μας παρέσυρε ο εγωιστής ψευτοεπαναστάτης Σατανάς και Εωσφόρος.
Σκυλοσοφος μήπως τελικά εσύ είσαι αυτός που δεν πιστεύει στον χριστό?
Απλή ερώτηση, και θέλω μια απάντηση. Ας πούμε ότι θέλω να βαπτιστω χριστιανη ή να μεταλαβω ή να κάνω κάποια μνημόσυνο που πρέπει να πάω.
quote:
ΗΧΩ
Τελικά μόνο τα συγγράμματα του ιωσιπου και του Τακιτου ταυτίζονται, στην σταύρωση.
Ο Φλάβιος Ιωσήφ (Ιώσηπος) φίλη ΗΧΩ, ήταν εβραίος ιστορικός (37-105μ.Χ), σύγχρονος του Παύλου αλλά νεότερος αυτού, και ενώ αγνοεί τον Χριστό, αναφέρει δέκα διαφορετικούς Γεσού. Οι χονδροειδείς προσθήκες που πλαστογράφησαν τα κείμενα του Ιώσηπου, έγιναν από τον Ευσέβιο ο οποίος πρώτος τις παρουσίασε, και δεν δίστασε σε μια από τις πλαστογραφίες του να γράψη ότι:
«Η φρουρά του τάφου του Χριστού ήταν 30 ρωμαίοι στρατιώτες και 1000 εβραίοι».
Τόσο οι παλαιότεροι όσο και οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν εξωπραγματικό τον αριθμό και κατηγορούν τον Ευσέβιο για επαίσχυντο παραχαράκτη της ιστορίας. Στα κείμενά του ο Ιώσηπος σαν φανατικός ιουδαίος, ήταν πολύ απαξιωτικός με τους μεσσίες τους οποίους αποκαλούσε ληστές και απατεώνες, που ευθύνονταν για την παρακμή της Ιερουσαλήμ. Γράφει μάλιστα ότι την ίδια εποχή υπήρχαν πάρα πολλές συμμορίες και πάρα πολλοί μεσσίες, που ξεπερνούσαν τους εξήντα ένα. Όλοι ήταν επαγγελματίες θαυματοποιοί, ελευθερωτές και απατεώνες που μάστιζαν την κοινωνία.
«Αυτοί οι πλάνοι και απατεώνες που ισχυρίζονται ότι είναι ταγμένοι από τον θεό, σκοπό είχαν να κάνουν επαναστατικές αλλαγές, παρακινώντας τον όχλο να ενεργεί σαν δαιμονισμένος, οδηγώντας τον στις ερημιές, με την υπόσχεση ότι εκεί ο θεός θα τους έδινε σημάδια της επερχόμενης ελευθερίας». (Ιώσηπος Ιουδαϊκοί Πόλεμοι 135).
Το χωρίο του Ιώσηπου περί του «Σοφού Ιησού» στις «Ιουδαϊκές Αρχαιότητες» (Κεφ.28,3), απορρίπτεται σαν μεταγενέστερη παρεμβολή, γιατί στο πολύ αρχαιότερο αντίγραφο του κειμένου, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πρόσωπο του Χριστού. Εκτός τούτου, πως είναι δυνατόν να αναφέρονται οι χριστιανοί μέσα στο Testimonium Flavianum, όταν ο χριστιανισμός την εποχή του Ιώσηπου ήταν παντελώς άγνωστος γιατί δεν υπήρχε.
*
ΗΧΩ, καλύτερα να μην ασχολείσαι με τον παραπάνω χρήστη γιατί χάνεις την ώρα σου.
quote:
Heretic
Sesostris ευχαριστώ, εγω ρώτησα περίπου αυτό που απάντησες. Δεν ήθελα χωρία της Π.Δ και αναλυτικά κείμενα. Μονο τα κύρια συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλλήξει οι μελετητές του πρωτότυπου. Το οτι έχουν γίνει μεταβολές το γνωρίζω, απλά δεν είχα ασχοληθεί στο τι ακριβώς έκαναν.
Χαίρομαι που βοήθησα, και πάντα στη διάθεσή σου.![]()
*
Κατά την άποψή μου, οι ανώτερη τάξη των Εβραίων ήταν αυτή που δειναστευε τον εβραϊκό λαό και όχι οι Ρωμαίοι. Πιστεύω ότι ο εβραικος λαός ένιωθε δυσφορία από τα ιεραρχικά πρόσωπα. Φυσικά δεν περίμεναν οι Εβραίοι άρχοντες ότι μετά την σταύρωση του Ιησού θα γεννιόταν ένα νέο κύμα χριστιανών
Οι Εβραίοι άρχοντες ήθελαν έναν θάνατο πιστεύοντας ότι θα σταματήσει μια επανάσταση πριν καν αρχίσει και ο απλός λαός στήριξε την νέα τάξη ιδεών πάνω στην σταύρωση του Ιησού.
Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι αν ήξεραν Εβραίοι και Ρωμαίοι το πως θα κυλούσε η ιστορία αυτήν η σταύρωση δεν θα γινόταν ποτέ.
αν θέλει και φυσικά ξέρει ο σκυλοσοφος ας μου απαντήσει. Τον ρώτησα νομίζω αρκετές φορές και είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνει απόλυτα το τι τον ρωτάω.
Τώρα το να κάτσω να του εξηγώ ότι όλα πηγάζουν από μέσα μας δεν νομίζω να το δεχτεί.
Τι να κάτσω μορε να του πω? Ότι Γιαχβέ σημαίνει πνεύμα και ελοχιμ ενανθρωποιηση?
Και μόνο το γεγονός ότι οι γραφές ήταν η κατάθεση ψυχής ορισμένων ανθρώπων φτάνει για να καταλαβει ότι ο θεός πηγάζει από μέσα μας.