ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Σατανάς, ο Cantor και το άπειρο... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Ο Σατανάς, ο Cantor και το άπειρο... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

amalia31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
04/05/2003, 13:22:03
Φίλε μου Τηοτη, αυτή είναι η λογική πλευρά!

Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει μια μεταφυσική η εσωτερική πλευρα του γριφου, για το ποιος ειναι ο Μάγος...

Μπορώ με τη βοήθεια του Μέγα Αλέξανδρου, και του οικουμενικού Παύλου, να κανω μια προσπαθεια προσεγγίσης μα…..προβλεπω να γραφονται αλλες 10 σελιδες..και να γινεται της ποπης!!

Ειμαι και εξωτεριστης....Όποτε…κουράζουμε!!!!

Αμαλία, τέλειο το Πρασινο συνολακι σου!!!...

04/05/2003, 16:25:05
[Μπαίνοντας στο δωμάτιο του πυργίσκου ο ανθρωπολόγος αντίκρυσε δύο περίεργους άντρες. Ο ένας φορούσε πράσινο κωνικό καπέλο κι ο άλλος μπλε. Δεν ήξερε όμως ποιος από τους δύο ήταν ο μάγος. Αφού συστήθηκε, τους ρώτησε:"Ο Μάγος είναι ιππότης;"...Αυτός που φορούσε το μπλε καπέλο απάντησε στην ερώτηση με ένα "ναι" ή με ένα "όχι" κι έτσι ο ανθρωπολόγος αμέσως κατάλαβε ποιος ηταν ο μάγος. Ποιος λοιπόν έιναι ο μάγος;]

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.

aummmmmmm

KeisatsuΜέλος
04/05/2003, 17:04:43
Μιας και ξεφεύγουμε σιγά-σιγά από την λογική πλευρά:

quote:
Ποιος λοιπόν έιναι ο μάγος;

Αυτός που θυμάται να (ε)ρωτά;

04/05/2003, 19:07:39

Μια ΑΜΑΛΙΤΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΤΗΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ???

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 04/05/2003 20:21:29

ΩΡΙΩΝΑΣΜέλος
04/05/2003, 21:03:37
Καλιο αργά παρά ποτέ, σημερα το είδα.
Για την ώρα συμφωνω με τον thoth.
Με τρομαζει λίγο ο Cantor και τα απειροσυνολά του με τα παράδοξα που δημιουργουν.

05/05/2003, 16:25:32
Καλησπέρα.
Να βοηθήσω λιγάκι;(χωρίς βέβαια να εννοείται ότι τη λύση την βρήκα από το βιβλίο...αργότερα ωστόσο αν κολλήσω κι εγώ, ίσως χρειαστεί να το κάνω.)

Ο Θωτ λοιπόν, φαίνεται να έχει κάνει σωστούς συλλογισμούς, που θέλουν όμως ένα ξεκαθαρισματάκι.
Αν ο μπλε απαντούσε ναι, τότε θα ήταν αδύνατο να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα, αφού λέγοντας έτσι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο μάγος όντας και ιππότης, θα μπορούσε όμως να είναι κι ο άλλος μάγος.

Αρα, πρέπει να ερευνήσουμε το οχι. Λέγοντας λοιπόν όχι, υπάρχουν 2 περιπτώσεις: να λέει αλήθεια, οπότε αφού ο μάγος δεν είναι ιππότης (λέει ψέμματα), αυτός ο μπλε που λέει αλήθεια, δεν είναι σίγουρα ο μάγος!Εδώ προκύπτει ότι μάγος είναι ο πράσινος.
Στη δεύτερη περίπτωση που ο μπλε ψεύδεται, η δήλωσή του αυτή σημαίνει ότι ο μάγος είναι ιππότης, οπότε αφού αυτός ψέυδεται σίγουρα δεν είναι ούτε ο μάγος, ούτε ιππότης! Αρα, ο μάγος είναι και πάλι ο πράσινος.

Θα συνεχίσω λοιπόν την ιστορία του γρίφου αργότερα. Αν θέλει κάποιος να προσθέσει κάτι μπορούμε να το συζητήσουμε μέχρι τον επόμενο γρίφο.

αυτή...που τα κατάφερε!

Edited by - amalia on 05/05/2003 16:27:56

LoucasΜέλος
05/05/2003, 16:34:41
Αρα εγώ είμαι σώστος.

Θα περιμένουμε και τον υπόλοιπο γρίφο φίλη ΑΜΑΛΙΑ.

THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

05/05/2003, 19:19:29
Ετσι λοιπόν, αφού ο ανθρωπολόγος βρήκε ότι ο μάγος ήταν εκείνος με το πράσινο καπέλο, έκανε ακόμα μία ερώτηση με την οποία διαπίστωσε ότι ο μάγος ήτανε και ιππότης. "Χμ, αυτοί οι αστρολόγοι έχουν την απάτη στο αίμα τους" σχολίασε ο μάγος, εγώ τουλάχιστον ασκώ μία μαγεία αυθεντική! "Η δική μου μαγεία όμως, δε γίνεται με ξόρκια, αλλά εμπλέκει την έξυπνη χρήση της λογικής. Ξεγελέω τον κόσμο συνέχεια μόνο με τη λογική μου".
Ο ανθρωπολόγος ζήτησε τότε από τον μάγο να του δώσει ένα παράδειγμα πάνω σε αυτά που λέει.
"Θα βάλουμε ένα μικρό στοίχημα" είπε ο μάγος. "Θα σου κάνω μια ερώτηση η οποία πρέπει να απαντηθεί με -ναι- ή με -όχι-. Παρόλο όμως που θα υπάρχει σωστή απάντηση για την ερώτηση, εσύ δεν θα μπορείς να την πεις. Οποιοςδήποτε άλλος εκτός από εσένα θα μπορούσε να δώσει τη σωστή απάντηση, μα όχι εσύ! Βασικά για να πεις την σωστή απάντηση θα πέφτεις πάντα σε μια λογική αντίφαση.
Και ο μάγος έκανε την ερώτηση, κι ο ανθρωπολόγος ανακάλυψε ότι αν και ήξερε την σωστή απάντηση ήταν λογικά αδύνατο να την δώσει ο ίδιος! Ποια ήταν η ερώτηση;

αυτή...που τα κατάφερε!

05/05/2003, 19:35:33
Κι επειδή ο συγκεκριμένος γρίφος είναι λίγο δύσκολος μιας κι απαιτεί αρκετή φαντασία για την επίλυσή του (είναι αποκλίνων κι όχι συγκλίνων κατά την προσωπική μου άποψη), δίνω και τον επόμενο για να τον δουλέψουν όσοι δεν θα ασχοληθούν με αυτόν.

Μερικές βδομάδες αφότου επισκέφτηκε το νησί ο ανθρωπολόγος, συζήτησε για το νησί με έναν φίλο του ντετέκτιβ, ο οποίος κι αποφάσησε να επισκεφτεί αμέσως το νησί. Πράγματι με το που έφτασε στο νησί, έλαβε πρόσκληση σε δείπνο από έναν ιππότη, τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου του νησιού. Ηθελε να συζητήσουν για ένα νομικό ζήτημα.

Μόλις φτάνει στο σπίτι του δικαστή ο ντετέκτιβ, εκείνος του λέει ότι καταδίκασε κάποιον σε 3μηνη φυλάκιση για ψευδορκία. Η υπόθεση είχε ως εξείς: Υπήρχαν δύο εναγόμενοι. Ο Μπαράμπ κι ο Ζόρκ, ο δε Μπαράμπ αντιπαθούσε τον Ζορκ και γιαυτό ίσως είπε το ψέμα για το οποίο τελικά καταδικάστηκε. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι λίγο πριν από τη δίκη άκουσε τον Ζορκ να εκμυστηρεύεται σε έναν φίλο του "χτες είπα ψέμματα!" Πράγμα που είναι λογικά μεγάλο ψέμα - άρα και ψευδορκία - αφού κανένας ψέυτης ή ιππότης δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι είπε ψέμματα, αφού αν η δήλωσή του είναι αληθινή τότε τι ιππότης ήταν αφού χθες ψευδόταν; Αν πάλι είναι ψεύτικη, αυτό θα σήμαινε πως χθες είπε αλήθεια, οπότε πως είναι δυνατόν να είναι τη μία μέρα ιππότης και την άλλη απατεώνας;
"Κι όμως, σε αυτήν εδώ την ιστορία, σας ξεφεύγει μια πολύ σημαντική πιθανότητα", είπε ο ντετέκτιβ, "και ίσως τελικά τα γεγονόντα να αποδείξουν ότι ο Μπαράμπ, δικάιως κατηγόρησε τον Ζορκ..." Στο συλλογισμό του δικαστή υπάρχει μια λογική παράληψη, ένα φυσιολογικό λάθος. Ποιο είναι αυτό;

αυτή...που τα κατάφερε!

ΩΡΙΩΝΑΣΜέλος
05/05/2003, 20:04:55
quote:

πέφτεις πάντα σε μια λογική αντίφαση.
Και ο μάγος έκανε την ερώτηση, κι ο ανθρωπολόγος ανακάλυψε ότι αν και ήξερε την σωστή απάντηση ήταν λογικά αδύνατο να την δώσει ο ίδιος! Ποια ήταν η ερώτηση;[/i]

Ολοι οι ανθρωπολόγοι ειναι ψεύτες.
Εσυ εισαι ανθρωπολόγος;

05/05/2003, 20:32:28
Πολύ έξυπνο Ωρίωνα.
Αν θες δοκίμασε και κάτι άλλο χωρίς κάποια δήλωση πριν. Μόνο μια απλή ερώτηση, είναι λίγο πιο δύσκολο έτσι.

αυτή...που τα κατάφερε!