- Ο Σατανάς, ο Cantor και το άπειρο... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Θέλετε να παίξουμε ένα παιχνίδι;
Που βασίζεται στη μαθηματική λογική;
Εχω μπροστά μου ένα πολύ ωραίο βιβλίο (με τον τίτλο του τόπικ), το οποίο πραγματεύεται μια ιστορία που εξελίσσεται ενόσω λύνουμε κάποιους γρίφους που παρουσιάζονται στην πορεία.
(ναι, το ξέρω ότι υπάρχει ήδη άλλο τόπικ με γρίφους).
Προσκαλώ λοιπόν:
ARCHON, Keisatsu, T-SEEKER, Loucas, notis_29, Anathema, λίλιθ
thoth, Ωρίωνα, ΠΛΑΤΩΝΑ, indigo_boy, TaKeIT or LeaveIT, Phoenix...
και λοιπούς που συμμετείχαν στο τόπικ με το εμβαδό τριγώνου, ή τους αρέσουν οι γρίφοι λογικής, να παίξουμε.
περιμένω συμμετοχές για να αρχίσουμε!
αυτή...που τα κατάφερε!

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.
μέσα είμαι

Αν και η πρόταση είναι δελεαστική
και με προκαλεί (όντας φύσει παχνιδιάρης) μάλλον δεν θα συμμετέχω.
Οι λόγοι, Αμαλία, σου είναι γνωστοί. Τα είπαμε εξάλλου. Μακάρι να είχα τον χρόνο αλλά είμαι "εσταυρωμένος" στα καθήκοντά μου.
Δεν αποκλείω τίποτε βέβαια γιατί δεν υπάρχει κάτι πιο προβλέψιμο πάνω μου από το... απρόβλεπτο.![]()
Με λίγα λόγια θέλω σαν Σατανάς να... Cantorίσω μαζί σας αλλά οι υποχρεώσεις μου τείνουν στο άπειρο ![]()

"For the strength of the wolf is the pack
and the strength of the pack is the wolf"
Στην πορεία περιμένουμε και άλλους συμμετέχοντες...
Δώσε κλώτσο ν'αρχινίσει, η ανέμη να γυρίσει...
Ερευνώντας τα ψέμματα.
Η ιστορία ξεκινάει με έναν ανθρωπολόγο ο οποίος αποβιβάζεται στο νησί των Ιπποτών και των Απατεώνων. Σε αυτό το νησί υπάρχουν 2 είδη κατοίκων: Αυτοί που λένε πάντα ψέμματα (Απατεώνες), κι αυτοί που λένε πάντα αλήθεια (Ιππότες). Για να μπορέσει ο ανθρωπολόγος να αρχίσει το ταξίδι του στο νησί, πρέπει να συναντήσει έναν ιππότη.
Κάποια στιγμή, συναντά τρεις ντόπιους: Τον Αρθουρ, τον Βέμπερ και τον Γουίλι. "να η ευκαιρία να εξασφαλίσω έναν ιππότη για μένα!" σκέφτηκε. Ρωτάει λοιπόν πρώτα τον Αρθουρ: "Ο Βέμπερ και ο Γουίλι είναι και οι δύο ιππότες;"..."Ναι", απάντησε εκείνος. Μετά τον ρώτησε: "Ο Βέμπερ είναι ιππότης;" Τότε ο Αρθουρ του απάντησε: "Οχι". Ο Γουίλι είναι ιππότης ή απατεώνας; Ποιος είναι σίγουρα ο ιππότης;
αυτή...που τα κατάφερε!
Ο Γουίλι είναι απατεώνας.
Και ο Αρθουρ είναι απατεώνας.
Ο Βέμπερ είναι ιππότης.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.
Εάν δεν υπάρχει κάπου κάποια "παγίδα" είναι εύκολος γρίφος.

Παρακολουθώ την ποιότητα της σκέψης σου και έχω την εντύπωση κατά την ταπεινή μου γνώμη, οτι ανεβάζεις πολύ τον πήχη, κάτι που κάνουν όλοι οι καλοί φίλοι εδώ στο "εσωτερικά", όπου εγω αποτελώ, ενα νεότατο μέλος.Χαίρομαι για τα λόγια σου , τα μηνύματά σου και τις απόψεις σου.Με χαρά παρακολουθώ το παιχνίδι που ήδη ξεκίνησες.
Με Τιμή
Θησέας (που επέστρεψε...)
Αφού λοιπόν ο Αρθουρ με τη δεύτερη απάντησή του ανέρεσε την πρώτη, ήταν απατεώνας. Αρα ο Βέμπερ είναι ο ιππότης.
Ευχαριστημένος ο ανθρωπολόγος που βρήκε τον ιππότη, με μεγάλη του χαρά άκουσε από αυτόν ότι στο νησί υπάρχει ένας μάγος. Ζήτησε αμέσως να τον γνωρίσει, αλλά του είπε ο Βασιλιάς του νησιού ότι για να γίνει αυτό θα έπρεπε να τον εγκρίνει πρώτα ο βοηθός του μάγου. Και τον έστειλε στο σπίτι του βοηθού, όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν και δυο φίλοι του. Ποιός όμως από τους τρεις που βρίσκονταν σε εκείνο το σπίτι ήταν πράγματι ο βοηθός του μάγου;
Μπαίνοντας στο σπίτι ο ανθρωπολόγος, ρώτησε τους τρεις ανθρώπους που βρισκόντουσαν εκεί: "Ποιος από εσάς είναι ο βοηθός του μάγου;"..."Εγώ!" απάντησε ο πρώτος, "Εγώ είμαι ο βοηθός του μάγου"...απάντησε και ο δεύτερος. Μα ο τρίτος δεν είπε τίποτε."Δεν θα πεις τίποτε εσύ;" τον ρώτησε ο ανθρωπολόγος..."Φαίνεται αστείο, ωστόσο μόνο ένας από εμάς λέει την αλήθεια!" Ποιος από τους τρεις είναι ο βοηθός του μάγου;
αυτή...που τα κατάφερε!
Υπόθεση Πρώτη: Αν ο ισχυρισμός του τρίτου είναι αληθής, τότε:
Ο πρώτος δεν μπορεί να λέει την αλήθεια γιατί αν έλεγε την αλήθεια δεν θα ίσχυε η αρχική μας υπόθεση, δηλαδή ότι μόνο ένας λέει την αλήθεια κι αυτός είναι ο τρίτος.
Για τον ίδιον λόγο ούτε ο δεύτερος θα έλεγε την αλήθεια. Άρα ο βοηθός του μάγου είναι ο τρίτος.
Υπόθεση Δεύτερη: Αν ο ισχυρισμός του τρίτου είναι ψευδής, τότε οι δύο άλλοι θα λένε την αλήθεια (γιατί ο τρίτος θεωρούμε, με την δεύτερη υπόθεση, ότι λέει ψέματα).
Άλλα οι άλλοι δύο δεν μπορούν να λένε και οι δύο την αλήθεια γιατί ο βοηθός μάγου είναι ένας. Άρα η δεύτερη υπόθεση είναι αδύνατη.
Ουφφφφ, κουράστηκα.
Δεν ξέρω αν έχω δίκιο αλλά μου φαίνεται ότι αν συνεχίζει να δυσκολεύει ο γρίφος θα την κάνω με... ελαφρα πηδηματάκια.
Δεν είναι για την ηλικία μου αυτή η προσπάθεια. ![]()
Μπορώ όμως να παρακολουθώ πίνοντας ένα φλυτζάνι φασκόμηλο και έχοντας θερμοφόρα στα πόδια μου ![]()

Εφόσον ο βοηθός του μάγου είναι ένας τότε οι δυο πρώτοι είναι απατεώνες που είπαμ οτι αυτοί ειναι.Αρα ο μάγος ειναι ο τρίτος.
Άσε τα παράπονα Θώθ... δεν θα βρείς συμπόνια εδω πέρα ![]()
Ευτυχώς για μας η θερμοφόρα στα πόδια και το φασκόμηλο στο χέρι δεν αποκλείουν το πληκτρολόγιο στην ποδιά σου... και το μυαλό να δουλεύει ![]()

"For the strength of the wolf is the pack
and the strength of the pack is the wolf"
Μπαίνοντας στο δωμάτιο του πυργίσκου ο ανθρωπολόγος αντίκρυσε δύο περίεργους άντρες. Ο ένας φορούσε πράσινο κωνικό καπέλο κι ο άλλος μπλε. Δεν ήξερε όμως ποιος από τους δύο ήταν ο μάγος. Αφού συστήθηκε, τους ρώτησε:"Ο Μάγος είναι ιππότης;"...Αυτός που φορούσε το μπλε καπέλο απάντησε στην ερώτηση με ένα "ναι" ή με ένα "όχι" κι έτσι ο ανθρωπολόγος αμέσως κατάλαβε ποιος ηταν ο μάγος. Ποιος λοιπόν έιναι ο μάγος;
Υ.Γ. Για να δούμε τώρα Σ.Σ. Πάλι θα απαντήσεις; Εχεις αρχίσει να γίνεσαι πολύ προβλέψιμος, μπορεί πάλι και όχι...
Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγνώμη για όλους τους υπόλοιπους τους οποίους δεν έχω καλέσει ονομαστικά στο παιχνίδι, ξέροντας όμως πολύ καλά ποιοι είναι, περιμένω τη συμμετοχή τους...![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
Κάνω μια σκέψη. Αν κατάλαβα καλά την παρουσίαση του προβλήματος, ο ΜΠΛΕ απαντάει με ένα ναι ή με ένα όχι, άρα με το ναι ο Ανθρωπολόγος έχει μια ξεκάθαρη επιλογή αλλά και με το Όχι έχει πάλι μια ξεκάθαρη επιλογή. Δηλαδή δεν θα πρέπει είτε ναι είτε όχι και να πει ο ΜΠΛΕ να έχει το ίδιο άτομο ως επιλογή, ο Ανθρωπολόγος.
Αν αυτό υπονοείται, τότε:
Πρώτη περίπτωση:
Μπλε (Ιππότης)
Πράσινος (Ιππότης)
Αν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΝΑΙ επιδέχεται διπλή ερμηνεία άρα ο Ανθρωπολόγος δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο Μάγος.
Αν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΟΧΙ τότε η λύση είναι αδύνατη.
Δεύτερη περίπτωση:
Μπλε (Ψεύτης)
Πράσινος (Ιππότης)
Αν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΝΑΙ τότε η λύση είναι αδύνατη.
Αν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΟΧΙ τότε ο Πράσινος είναι Μάγος.
Τρίτη περίπτωση:
Μπλε (Ψεύτης)
Πράσινος (ψεύτης)
Αν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΝΑΙ επιδέχεται διπλή ερμηνεία άρα ο Ανθρωπολόγος δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο Μάγος.
Τέταρτη περίπτωση:
Μπλε (ιππότης)
Πράσινος (ψεύτης)
Αν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΝΑΙ τότε ο Μπλε είναι ο Μάγος
Άρα αν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΟΧΙ τότε ο Πράσινος είναι Μάγος.
Κι εάν ο Μπλε απαντήσει στην ερώτηση ΝΑΙ τότε ο Μπλε είναι ο Μάγος
Πρέπει να βγω έξω να πάρω αέρα...
Κουράστηκα ![]()
![]()
![]()
Πάνω να δω το μπλε του ουρανού και το πράσινο των δένδρων για να χαλαρώσω.
Θα περιμένω μήπως οι άλλοι φίλοι βρουν την απάντηση (γιατί δεν είμαι σίγουρος για την δική μου)

Ο ανθρωπολόγος ρώτισε εάν είναι ο μάγος ιππότης.Λογικό είναι να απαντήση ο αστρολόγος την ερώτηση΄και όχι ο ίδιος ο μάγός.
Οτι και να είναι ο αστρολόγος απάντησε αυτός για τον φίλο του.