ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υπάρχει καλό και κακό? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Υπάρχει καλό και κακό? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

stiv60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
26/03/2011, 00:53:29

Edited by - stiv on 26/03/2011 01:37:50

26/03/2011, 10:28:24
@Εαρινός

“Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι -το οτιδήποτε- που μπορεί με μια ματιά να ορισθεί ως κακό..ή ως καλό αντίστοιχα...”

Γιατί ΜΟΝΟ με μια (πρώτη) ματιά?
Υπάρχει κάτι – το οτιδήποτε – που να μπορεί ΑΚΟΜΗ και μετά από εξαντλητική έρευνα, να του αποδοθεί η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ιδιότητα του καλού ή του κακού?
Οι λαγοί – παράδειγμα – έχουν στο πίσω μέρος (κάτω από την ουρά) ανοιχτόχρωμο τρίχωμα.
Αυτό δίνει πλεονεκτήματα στους κυνηγούς και τους ντουφεκάνε ποιο εύκολα.
Άρα είναι καλό για τους κυνηγούς,
Για τους λαγούς είναι?

Μήπως σε ΟΛΕΣ τις καταστάσεις-περιπτώσεις υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, που τελικά θα αποδώσει τον χαρακτηρισμό?
Μήπως ακόμα και σε αυτούς τους ανθρώπινους (άρα υποκειμενικούς) χαρακτηρισμούς, θα υπεισέρχεται ΠΑΝΤΟΤΕ ποιο άτομο ή ομάδα αποδίδει τον χαρακτηρισμό?

Μήπως έχει να κάνει, πέραν των εκάστοτε “ανθρώπινων” κρίσεων, και ο παράγοντας ΧΡΟΝΟΣ, καθώς και ο παράγοντας ΧΩΡΟΣ, όπως πολύ σωστά ο φίλος “Dying Incubus” εντόπισε , περιγράφοντας σαν παράγοντες συσχέτισης, την γεωγραφική διαφορά των λαών και την εποχή που αποδίδονται αυτές οι έννοιες κλπ?

Απορία εκφράζω ΟΧΙ συμπέρασμα.
Το ψάχνω το θέμα.....

26/03/2011, 13:44:35
Gianipseftis

"Μήπως σε ΟΛΕΣ τις καταστάσεις-περιπτώσεις υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, που τελικά θα αποδώσει τον χαρακτηρισμό"?

Θεωρώ , ότι "πίσω" απο κάθε τι βρίκεται η ανθρώπινη σκεψη και η ανθρώπινη ψυχολογία φίλε μου , που ορίζουν απ'ακρου σ'ακρη κάθε ψυχολογικό υποκείμενο...κάθε ενέργειά του , κάθε συμπεριφορά του και κάθε απόκρισή του!!!

Ο ορισμός της εξάρτησης και της ελευθερίας βούλησης..!

Αν προσπαθήσω δε να ορισω το "κακό" , θα έλεγα ότι θα πρέπει να το διερευνήσουμε ΚΑΙ -ΚΥΡΙΩΣ- στην ίδια την φύση μας και την οποία εν πολλοίς αγνοούμε , παρ'ολ'αυτά παρούσα παντού και άρχουσα!!!

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
26/03/2011, 14:02:06
Ναι φίλε μου, αλλά Πάντα η κρίση και ο χαρακτηρισμός θα αποδίδεται από κάποιο άτομο, και θα είναι δηλαδή πάντα υποκειμενικό, και ΠΟΤΕ αντικειμενικό.
Ακόμη και με “πανανθρώπινη αποδοχή” η έννοια θα παρέμενε υποκειμενική (ως ανθρωποκεντρική)

Μία από τις σκέψεις μου, στην ανάρτηση του θέματος, ήταν η σύνδεσή του με το θέμα της ελευθερίας της βούλησης, και το “αμάρτημα” η σπουδαιότητα του οποίου είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Η θέση μου στο θέμα “του κρυφού δωματίου” υποδηλώνει την κατάληξη του συνειρμού μου.

26/03/2011, 14:49:08
θεωρώ ότι βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο -νοητικό- φίλε μου...

29/03/2011, 03:28:47
Πολλες φορες λεμε και εννοουμε οτι το καλο και το
κακο ειναι αναλογο της αντιληψης του παρατηρητη.
Ναι,ετσι ειναι.Και εγω θιασώτης αυτης της αντίληψης ειμαι.
Υπαρχουν ομως εξαιρεσεις?
Π.χ. Προ ημερων ακουσαμε στις ειδησεις,οτι ενας 25χρονος
<<πατερας>> βιασε μεχρι θανατου το 18μηνο βρεφος του.

Το κακο ειναι εμφανες.
Οσο προηγμενο μυαλο και να ειναι κανείς δεν μπορει να βρει
την θεση,απο οπου ενας παρατηρητης,θα εβλεπε το καλο
σε αυτη την πραξη.
Εχει καποιος να προτεινει μια τετοια θεση?
Εγω αδυνατω να την βρω.
Αν δεν υπαρχει παρατηρηση καλου στο ανωτερω συμβαν,παυει να
ισχυει ο κανονας?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

29/03/2011, 11:53:59
Πάντοτε, έχω την εντύπωση, η απόδοση του χαρακτηρισμού γίνεται από τον άνθρωπο, εκ των υστέρων, και σε συνδυασμό με την εκάστοτε επικρατούσα κοινωνική συνείδηση και το διαμορφούμενο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Τα ευρήματα της παλαιοντολογίας συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η κοινωνική συνείδηση και ως εκ τούτου η ατομική συμπεριφορά των μελών της ομάδας ήταν ανάλογη της αφθονίας τροφής της περιοχής και του αριθμό των μελών.
Οι πρωτόγονοι άντρες της ομάδας, θανάτωναν τα βρέφη αν ο πληθυσμός της ομάδας ήταν δυσανάλογος με την ποσότητα της τροφής. Σε μερικές περιπτώσεις τα βίαζαν, τα σκότωναν και τα έτρωγαν.

Υπό αυτή την έννοια κάθε πράξη μέλους της ομάδας, εξαρτάται από την ηθική της ομάδας, και ως εκ τούτου είναι υποκειμενική.
Αντικειμενικά καλό δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα κόσμο που ούτε Καλός είναι, ούτε Κακός.
Αν ο κόσμος ήταν καλός, θα μπορούσε να εξακριβωθεί αυτή η ιδιότητα, και να του αποδοθεί αυτός ο εξ “αντικειμένου” χαρακτηρισμός ή και το αντίθετο του.
Ο κόσμος είναι απλά υπαρκτός, και ενδεχομένως στο σύνολό του θαυμαστός.
Τίποτε περισσότερο Τίποτε λιγότερο.
Ως εκ τούτου ΔΕΝ απαιτείται για την ύπαρξη του, η ύπαρξη και ενός “καλού δημιουργού” .
Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε σαν αιτία του, την ταυτόχρονη ύπαρξη ενός “σοφού όντος-ύπαρξης” που να εμπεριέχει και τα γνωρίσματα του παρατηρούμενου κόσμου μας, χωρίς όμως και να τα προκαθορίζει.
Αυτά θα μπορούσαν να απορρέουν ΜΟΝΟ ως παράγωγα-γνωρίσματα και όχι σαν προσχεδιασμένα δημιουργήματα.
Υπό αυτή την έννοια ο κόσμος μας ΔΕΝ θα μπορούσε να είναι διαφορετικός, και παράλληλα θα μπορούσε να ΕΙΝΑΙ και τελείως διαφορετικός, αλά ΠΑΝΤΑ συμβατός με μιά άλλη κατηγορία στοιχείων-γνωρισμάτων της ίδιας της ουσίας της ύπαρξης.

ΔΕΝ θα πρέπει να αγνοήσουμε και την περίπτωση ο κόσμος μας να είναι μέρος ενός σύμπαντος από ένα άπειρο πλήθος διαφορετικών συμπάντων.
Η εισαγωγή της έννοιας του απείρου – των απείρων κόσμων στην προκειμένη περίπτωση – μας οδηγεί σε πολλά ενοχλητικά “παράδοξα”.
Υπό το πρίσμα αυτό ο κόσμος μας θα μπορούσε να είναι ένας από τους άπειρους τυχαίους συνδυασμούς λύσεων που οδήγησε στο παρατηρούμενο σύμπαν μας, κόντρα σε άπειρους άλλους στείρους.

Κατέθεσα κάποιες σκέψεις μου, διευρύνοντας το θέμα, ευελπιστώντας σε μια ευρύτερη προσέγγιση του.

29/03/2011, 13:38:06
Gianipseftis:

ΔΕΝ θα πρέπει να αγνοήσουμε και την περίπτωση ο κόσμος μας να είναι μέρος ενός σύμπαντος από ένα άπειρο πλήθος διαφορετικών συμπάντων.
Η εισαγωγή της έννοιας του απείρου – των απείρων κόσμων στην προκειμένη περίπτωση – μας οδηγεί σε πολλά ενοχλητικά “παράδοξα”.
Υπό το πρίσμα αυτό ο κόσμος μας θα μπορούσε να είναι ένας από τους άπειρους τυχαίους συνδυασμούς λύσεων που οδήγησε στο παρατηρούμενο σύμπαν μας, κόντρα σε άπειρους άλλους στείρους.
----------------------------------------------------------------

Α.Οταν τα ελεγα εγω αυτα,ετρεξαν οι <<ειδικοι>> να με χλευασουν.
Β.Τι σχεση εχουν τα παραλληλα συμπαντα με την απλη ερωτηση που εκανα!

Gianipseftis:

Τα ευρήματα της παλαιοντολογίας συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η κοινωνική συνείδηση και ως εκ τούτου η ατομική συμπεριφορά των μελών της ομάδας ήταν ανάλογη της αφθονίας τροφής της περιοχής και του αριθμό των μελών.
Οι πρωτόγονοι άντρες της ομάδας, θανάτωναν τα βρέφη αν ο πληθυσμός της ομάδας ήταν δυσανάλογος με την ποσότητα της τροφής. Σε μερικές περιπτώσεις τα βίαζαν, τα σκότωναν και τα έτρωγαν.
---------------------------------------------------------------

Πιστευεις οτι η αναλυση της συμπεριφορας αυτης,βγηκε απο τα
<<ευρηματα>> της παλαιοντολογιας ή απο το μυαλο του ερευνητη?
Εδω διαφωνω.Δεν θεωρω οτι μερικα απολιθωμενα κοκαλα,μπορουν να
μας δειξουν συμπεριφορες και αντιληψεις.Και αντιπροτασω το εξης:
Σπανιοτατα τα ζωα τρωει το ενα το αλλο της ιδιας κατηγοριας.
Γιατι ο ανθρωπος εστω και προιστορικος,που θα ειχε λιγο παραπανω
νοημοσυνη απο τα ζωα,θα ετρωγε τους ομοιους του?
Για το προβλημα του υπερπληθυσμου?Αστειο ε?
Και εν πασει περιπτωσει,τα ερωτηματα μου,αφορουν στο σημερα,με την
υπαρχουσα λογικη,κυρ-Γιαννη,να μου προτεινεις ενα καλο σημειο να
παρατηρησω την πραξη αυτη και να της αποδωσω,ενα καλο νοημα!
Κακο σιγουρα.Καλο δεν βλεπω.Αν μπορεις να το δεις,θα ηθελα να
το αναπτυξεις,στο επακριβες νοημά του και οχι στα απειρα συμπαντα.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

29/03/2011, 14:33:58
@ ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ

Α.οταν τα ελεγα εγω αυτα,ετρεξαν οι <<ειδικοι>> να με χλευασουν.
Β.Τι τι σχεση εχουν τα παραλληλα συμπαντα με την απλη ερωτηση που εκανα!
------------------------------------------------------------

Αρχικά φίλε μου η τοποθέτηση μου ήταν γενική.
ΔΕΝ απαντούσα σε σενα.

ΤΩΡΑ απαντώ
Στο (Α) δεν ξέρω σε ποιο θέμα αναφέρεσαι.
Στο (Β) η απάντηση υπάρχει στο τέλος της τοποθέτησής μου επισημαίνοντας

“Κατέθεσα κάποιες σκέψεις μου, διευρύνοντας το θέμα, ευελπιστώντας σε μια ευρύτερη προσέγγιση του.”
------------------------------------------------------------------

@ ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
Πιστευεις οτι η αναλυση της συμπεριφορας αυτης,βγηκε απο τα
<<ευρηματα>> της παλαιοντολογιας ή απο το μυαλο του ερευνητη?
Εδω διαφωνω.Δεν θεωρω οτι μερικα απολιθωμενα κοκαλα,μπορουν να
μας δειξουν συμπεριφορες και αντιληψεις.Και αντιπροτασω το εξης:
Σπανιοτατα τα ζωα τρωει το ενα το αλλο της ιδιας κατηγοριας.
Γιατι ο ανθρωπος εστω και προιστορικος,που θα ειχε λιγο παραπανω
νοημοσυνη απο τα ζωα,θα ετρωγε τους ομοιους του?
Για το προβλημα του υπερπληθυσμου?Αστειο ε?
Και εν πασει περιπτωσει,τα ερωτηματα μου,αφορουν στο σημερα,με την
υπαρχουσα λογικη,κυρ-Γιαννη,να μου προτεινεις ενα καλο σημειο να
παρατηρησω την πραξη αυτη και να της αποδωσω,ενα καλο νοημα!
Κακο σιγουρα.Καλο δεν βλεπω.Αν μπορεις να το δεις,θα ηθελα να
το αναπτυξεις,στο επακριβες νοημά του και οχι στα απειρα συμπαντ
-----------------------------------------------------------------

Ναί φίλε μου αυτά πιστεύω.
Προφανώς δεν γνωρίζεις το τρόπο που διενεργούνται οι έρευνες.
Εξετάζονται όχι ΜΟΝΟ τα κόκαλα, αλά και τα εργαλεία, τα υπολείμματα τροφών, υπολείμματα φωτιάς, και γενικά ένα μεγάλο πλήθος στοιχείων που θα μπορούσαν να μας υποδείξουν τον τρόπο ζωής των πρωτόγονων.

Σε αρκετά ζώα (ανώτερα θηλαστικά συνήθως) και ιδικά σε περιπτώσεις δυσαρμονίας του πληθυσμού με την ποσότητα της τροφής, τα αρσενικά θανατώνουν τα βρέφη.

Στα ανώτερα πρωτεύοντα, εκεί που παρατηρούμε ανεπτυγμένη κοινωνική οργάνωση, την πρακτική αυτή έχει επιβεβαιωθεί να εξασκούν και τα θηλυκά, ΜΟΝΟ όσα ανήκουν στην κυρίαρχη κοινωνική βαθμίδα της ομάδας θανατώνοντας βρέφη θηλυκών χαμηλότερης βαθμίδας.
Σε περίπτωση μάλιστα που τα κυρίαρχα αρσενικά θανατώσουν τα δικά τους βρέφη, κλέβουν τα βρέφη των άλλων θηλυκών και τα κρύβουν.

Στις κοινωνίες των πυγμαίων της Αφρικής, μέχρι πριν 200-300 χρόνια υπήρχε κανιβαλισμός.
Το ίδιο και στην Αυστραλία.

Όσον αφορά το σήμερα φίλε μου, προφανώς δεν έχεις αντιληφθεί στο ελάχιστο τις συνολικές μου θέσεις πάνω στο θέμα.

ΔΕΝ σκοπεύω να επαναλάβω αυτό που είναι προφανές.
Ένας καλοπροαίρετος συνομιλητής μπορεί να το διακρίνει.
Αν σε ενδιαφέρει ο διάλογος ΠΑΝΩ στο θέμα, διάβασε ΠΡΩΤΑ ποιες είναι οι θέσεις μου, και πες τις δικές σου.

29/03/2011, 15:15:06
Νταξ να ουμ,δεν υπαρχει προβλημα
εγινες κατανοητος!!
Ενα κομματι χαρτι δινει δικαιωματα,
πως να το κανουμε!!Επισημοτητα!
Ξερω πως λειτουργει η παλαιοντολογια,δεν
την αποδεχομαι πληρως ομως,σε θεματα πνευματος
και συμπεριφορας.Τα απολιθωματα φαινονται να λενε,
δεν λενε!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

29/03/2011, 21:12:08
Έγινες αρκετά κατανοητός και σαν γραφή και σαν ύφος.

Δεν έχω αναφερθεί ΠΟΤΕ σε... “χαρτιά” μου.

Αντιθέτως έχω δηλώσει απλός ερευνητής της αλήθειας, που την ψάχνω επίπονα και πεισματικά επίμονα, και αυτό είναι και η χαρά μου.

Κατ επανάληψη κρίνεις με το δικό σου “μέτρο” τους άλλους, διαφημίζοντας τις.... περγαμηνές σου.

Μένεις σταθερά πιστός του λαϊκού “στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι”

Να είσαι καλά!!!

29/03/2011, 21:23:52
quote:

Έγινες αρκετά κατανοητός και σαν γραφή και σαν ύφος

Κατ επανάληψη κρίνεις με το δικό σου “μέτρο” τους άλλους, διαφημίζοντας τις.... περγαμηνές σου.

Μένεις σταθερά πιστός του λαϊκού “στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι”

και εγω ρωταω τωρα ως παρατηρητης και υπο αλλη γωνια Καλο ή Κακο!

Edited by - stiv on 29/03/2011 21:26:11

29/03/2011, 22:10:32
Νταξ΄να ουμ κλων΄μ΄,σ κρινα ιγω τιπουτις ισεν
για χαρτια?
εν νογας ντπ ουρε?
δε σ κρενου ισενα!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

29/03/2011, 22:19:20
quote:

Νταξ΄να ουμ κλων΄μ΄,σ κρινα ιγω τιπουτις ισεν
για χαρτια?
εν νογας ντπ ουρε?
δε σ κρενου ισενα!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Μεταφραση!

29/03/2011, 22:27:40
Αει παραταμ ουρε π΄θες κι μεταφρασ!!
να πας να μαθς ρουμιλιοτκα!
ιγω γιατι ιεμαθ ποντιακα?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

30/03/2011, 09:54:01
@ stiv
“και εγω ρωταω τωρα ως παρατηρητης και υπο αλλη γωνια Καλο ή Κακο!”
---------------------------------------------------------------------------------------
Φίλε stiv αυτό επαφίεται πάντα στην υποκειμενική σου κρίση του παρατηρητή.
Με δυο λόγια, “έτσι είναι αν έτσι νομίζει”

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός

31/03/2011, 22:22:15
Οπουδήποτε και να ψάξουμε δεν θα βρούμε κανένα καλό ή κανένα κακό...το κακό υποστασιοποιείται στην σκέψη κάθε νού και αφού χειραγωγήσει απ'ακρου σ'ακρο κάθε οργανισμό , δεσμεύει κάθε μόριό του και εκφράζεται ΚΑΙ εξωτερικά.....

Πρωτίστως υποστασιοποιείται εντός μας...η κακή και στρεβλή σκέψη υποστασιοποιεί "κακά συναισθήματα" και τα οποία μετέπειτα αναποφεύκτως προσανατολίζουν σε "κακές πράξεις"...και αντίστροφα!

02/04/2011, 08:44:58
quote:
Πρωτίστως υποστασιοποιείται εντός μας...η κακή και στρεβλή σκέψη υποστασιοποιεί "κακά συναισθήματα" και τα οποία μετέπειτα αναποφεύκτως προσανατολίζουν σε "κακές πράξεις"...και αντίστροφα!

Χμμμ!
Οι αρνητικές σκέψεις προκαλούν τα αρνητικά συναισθήματα ή το αντίστροφο;
Εάν όχι, τι είναι αυτό που δημιουργεί εν πρώτοις αυτές τις αρνητικές σκέψεις;

In anticipation of my resurrection...

02/04/2011, 10:31:05
Καλημέρα φίλε Incubus...it's been a long time since...
Δεν θα περίμενα απο σένα να διατυπώσεις ένα τέτοιο ερώτημα -όχι ότι είναι κακό- διότι θεωρώ ότι γνωρίζεις ήδη την απάντηση...
Ωστόσο , ίσως επειδή θέλεις να ορίσουμε μια βάση συζήτησης θα σου πώ το εξής , γνωστότατο σε σένα....
Ο εγκέφαλός μας είναι σαν έναν άγραφο υπολογιστή και για να αρχίσει να σκέπτεται θα πρέπει να του εισάγουμε δεδομμένα , τα οποία αποθηκεύονται και κάθε φορά χρησιμοποιούνται -ανάκληση- για επεξεργασία...ασφαλώς αυτά τα δεδομμένα καταχωρούνται με τον αντίστοιχο συναισθηματικό μανδύα με τον οποίο επενδύθηκαν κατα την "συλληψη" τους...και ορίζουν θα μπορούσαμε να πούμε και μια εξάρτηση -είτε αρνητική , είτε θετική- στο ψυχολογικό υποκείμενο.
Οτιδήποτε εμφανισθεί ως ασύμβατο με αυτές τις καταχωρήσεις που συγκροτούν τον κώδικα πεποιθήσεων του καθενός , δημιουργεί διάφορες συγκινησιακές πειρατείες , όπως φόβο...οργή...κλπ...κλπ!!!
"Πως" λοιπόν άραγε και "που" θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οργανώνεται το "καλό" ή το "κακό" αν όχι μέσα στο μυαλό και στην σκέψη μας???
Οι ιδέες δεν είναι εκείνες που ορίζουν το καλό και το κακό εντός μας και μετέπειτα χαράσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο "ορθό" και το "λάθος"...το "θεϊκό" απο το "Διαβολικό"...το "έτσι απο το γιουβέτσι"..???
Ασφαλώς αυτά που ανέφερα είναι επιγραμματικά και υπάρχουν και πολλές άλλλες παράμετροι που σε κάθε πάντως περίπτωση κινούνται "δορυφορικά".
Θα έχουμε την ευκαιρεία να να μιλήσουμε και πιο αναλυτικά φίλε μου!
Καλή σου μέρα!

02/04/2011, 10:56:00
Φίλε Εαρινέ καλημέρα
Η απάντησή σου είναι αρκετά σαφής, στο βαθμό που μου είναι αδύνατον να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι.
Είναι έτσι Ακριβώς.

Να είσαι καλά