ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
17/04/2012, 01:34:28
quote:

Πλάτωνας
Για να πω πως ο θάνατος είναι κάτι υπέροχο, πρέπει πρώτα να ζήσω μια υπεροχή ζωη!

Για να πώ ότι ο θάνατος είναι κάτι υπέροχο πρέπει:

Να ξέρω πέραν πάσης αμφιβολίας το επέκεινα.

Να έχω ζήσει τόσο χάλια,που ο θάνατος να είναι δώρο!

βρε τι το ποτίζεις το ipad σου?

και μην μου πείς ότι η πρόταση αυτη έχει βαθύ νόημα,γιατι έπεσα χωρίς αλεξίπτωτο να το βρώ και έσκασα στον...πάτο!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/04/2012, 02:21:55
Nikomaxe,

ξεχνάς ορισμένα (και πρεπει να τα λαβεις σοβαρα υποψειν)

1. Τι λέει ο Χριστός στους μαθητές, όταν βλέπει μια κηδεία, και ο κόσμος να κλαίει? αφήστε τους....Νεκρούς! Να θάψουν τους νεκρούς τους.

2. Μιλω για δυο πράγματα συγχρόνως. Θάνατος έν ζωη. Γνωρίζεις τι είναι? δεν μπορεί να είναι κάτι όμορφο?
2/β έχεις ακούσει απο τον Πλατωνα, πως η ζωη του φιλοσόφου, είναι πορεία θανάτου?

Όχι δίλ πεςμου, αν έχεις τελειωσει ψυχολογικά (δεν υπάρχει φόβος και τίποτα μέσα σου) τι θα παρει ο μαύρος?

2c λιαντηνης.

3. Αν δεν έχεις μεσα σου, τον δημιουργό της αυταπάτης, (ζωη και θάνατος, ένα και το αυτο!) το έλεγε και ο ηρακλειτος, χωρίς...το πρώτο μέρος.

εννοώ έτσι όπως λειτουργει ο ανθρωπος...(η σκεψη του) μήπως δημιουργει συνεχώς μια αυταπάτη?

Βέβαια όταν πίνουμε η πάρουμε κάτι...ουσίες,(λένε) πως ο κόσμος είναι όμορφος και όλα είναι θαυμάσια...

Μα είμαι αστεμιος και λιαν νηφάλιος!

ΤΩΡΑ έχει βαθύ νόημα?

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 17/04/2012 02:37:31

17/04/2012, 03:16:14
quote:
Πλάτων
Όχι δίλ πεςμου, αν έχεις τελειωσει ψυχολογικά (δεν υπάρχει φόβος και τίποτα μέσα σου) τι θα παρει ο μαύρος?

Φίλε μου εγω πιστεύω το αντίθετο.
Αν έχεις τελειώσει ψυχολογικά,τότε είναι που χαίρεται ο Μαυρος καβαλάρης.Τότε είναι που τον κάνεις πλούσιο και ευστραφή.Σου έχει ρουφήξει όλη την ενέργεια και στο τέλος σου παίρνει και το κουφάρι.

Θυμήσου τι έλεγε ο Δόν Χουάν στον Καστανέντα!!

Οχι Πλάτωνα,όσο πιο ανεβασμένος είμαι ψυχολογικά,τόσο μαύρο κλάμα θα ρίχνει ο Μαυρος.

quote:
Πλάτω ν
εννοώ έτσι όπως λειτουργει ο ανθρωπος...(η σκεψη του) μήπως δημιουργει συνεχώς μια αυταπάτη?

Ισως ναι,ίσως όχι.Δεν ξέρουμε.
Κάποιοι επιστήμονες πρόσφατα είπαν πώς ότι αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας,είναι δικά μας δημιουργήματα.Και ότι όχι, είναι ξένα δημιουργήματα.Ψυχολόγοι ήταν.
Δηλαδή είμαστε οι κατασκευαστές του κόσμου μας.με συλλογική έννοια.
Δεν μπορώ να το δεχθώ αυτο.Μάλλον είναι τρικλοποδιά,επειδή δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση.

quote:

Μα είμαι αστεμιος και λιαν νηφάλιος!

Εσυ ναι.
Εγω για το ipad...ρώτησα!!

Τι να σου πω φίλε Πλάτωνα?
Ξέρεις ότι είμαι πολύ "ψαγμένος" και συνεχίζω να ψάχνω,αλλά απάντηση δεν έχω.Θολή εικόνα,γεμάτη εικασίες και υποθετικά σενάρια,που το ένα αναιρεί το άλλο,όσα θέλεις.
Ακόμη και αυτη η θολή,γενική εικόνα,δεν ξέρω άν υπάρχει στα αλήθεια ή είναι ιδεομορφή,του νου μου.
Δεν θυμάμαι ποιός αμερικανός ποιητής είπε το εξής απίθανο:<< Οταν οι άνθρωποι,αποσυγκολλήσουν το παραπέτασμα,που έχουν υψώσει μπροστά τους,τότε μόνο θα αντιληφθούν ότι η πραγματικότητα είναι,το άπειρο>>.
Μπορεί να ήταν ο Μπλεϊκ.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/04/2012, 05:01:21
Φίλε μου εγω πιστεύω το αντίθετο.
Αν έχεις τελειώσει ψυχολογικά,τότε είναι που χαίρεται ο Μαυρος καβαλάρης.Τότε είναι που τον κάνεις πλούσιο και ευστραφή.Σου έχει ρουφήξει όλη την ενέργεια και στο τέλος σου παίρνει και το κουφάρι.

Θυμήσου τι έλεγε ο Δόν Χουάν στον Καστανέντα!!

Οχι Πλάτωνα,όσο πιο ανεβασμένος είμαι ψυχολογικά,τόσο μαύρο κλάμα θα ρίχνει ο Μαυρος.
...............
Μα είσαι η ενέργεια Νίκ. Ατέλειωτη ενέργεια. Απλά έχεις απαλαχτει απο τις μικρό μπαταρίες και έχεις ήλιο μέσα.

By the way, λες Νίκ να γράφει άλλος? δεν διάβασα καστανεδε, μου φάνηκε πως ήταν,.. για παιδιά

17/04/2012, 05:18:04
Νικομαχος
Ακόμη και αυτη η θολή,γενική εικόνα,δεν ξέρω άν υπάρχει στα αλήθεια ή είναι ιδεομορφή,του νου μου.
Δεν θυμάμαι ποιός αμερικανός ποιητής είπε το εξής απίθανο:<< Οταν οι άνθρωποι,αποσυγκολλήσουν το παραπέτασμα,που έχουν υψώσει μπροστά τους,τότε μόνο θα αντιληφθούν ότι η πραγματικότητα είναι,το άπειρο>>.
Μπορεί να ήταν ο Μπλεϊκ.
•........
Ναι κάτι θυμάμαι απο τα νιάτα μου...αυτός πρέπει να ήταν.

Τότε αυτο που αντιλαμβανόμαστε σαν πραγματικό....τι είναι?

Φτάνει να σκεφτείς πως η εμπειρία για ένα που είναι νορμαλ και για ένα που νομίζει πως είναι ο Ναπολεων, είναι ίδια.

17/04/2012, 05:22:43
Αν ο ιησούς με το

αφήστε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους...

Μας καλούσε σε κάτι διαφορετικό....

Τοτε η ανάσταςταση, δεν είναι αυτο που πιστεύει ο κόσμος.

seirios12aΜέλος
17/04/2012, 10:05:49
Αλληγορική είναι ούτως ή άλλως η ανάσταση. Εφόσον θα ανέβαινε στους ουρανούς όπως είπε και μάλιστα με διαφορετική υπόσταση και γι΄ αυτό δεν τους επέτρεψε να τον ακουμπήσουν (τους μαθητές) , τι ρόλο έπαιζε το σώμα του? Εφόσον μιλάμε για πνευματική - ψυχική ανάσταση? Την είσοδο άν θέλετε σε άλλον κόσμο?
Απλά για τους αμαθείς έπρεπε να γίνει κάτι πιο απλουστευμένο, ανάσταση και του σώματος, για να καταλάβουν ένα απειροελάχιστο του βαθύτερου νοήματος του περάσματος στις Πλειάδες...
Δεν είναι θάνατος κι ανάσταση , αλλά γέννηση και απομάκρυνση από την Κόλαση του πλανήτη Γή, το πέρασμα σε άλλη διάσταση για όσους κατάφεραν μέσα στην καθημερινότητα να νικήσουν αυτήν και τα μύρια άλλα, ώστε να έχουν φτάσει σε τέτοιο ψυχικό επίπεδο ώστε να είναι έτοιμοι να κάνουν το "βήμα"...

Στο Βασίλειο Των Τυφλών, Ο Μονόφθαλμος Βασιλεύει

Edited by - seirios12a on 17/04/2012 10:11:11

Edited by - seirios12a on 17/04/2012 11:12:05

17/04/2012, 12:15:40
Πλάτωνα,
Σωστά τα ερωτήματα που θέτεις, αλλά αφού και αν δεχθούμε πως ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται είναι μια τέλεια και ολοκληρωμένη πνευματικά ύπαρξη. Δηλαδή να αντιλαμβάνεται τα πάντα μέσα του και έξω του και δεν έχει ανάγκη από πνευματική "ωρίμανση", όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με τη φυσιολογική ωρίμανση.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και γι' αυτό, θεωρώ, πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη να μάθει, να διδαχθεί και δεν βρίσκω για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε ο Χριστός να διδάξει ή να δείξει κάτι διαφορετικό στον άνθρωπο; Είναι ένας διδάσκαλος, όπως τόσοι που συναντάμε στη ζωή μας, με τη διαφορά πως ο ίδιος είναι ο θεός.

Ίσως να σε «ενοχλεί» αυτό διότι ο τρόπος σκέψης σου να είναι περισσότερο ή απολύτως ανθρωποκεντρικός παρά θεοκεντρικός.

17/04/2012, 12:56:10
Πλάτωνα

Αναστάς ο Ιησούς απο του τάφου,καθώς προείπεν,έδωκεν ημίν την Αιώνιον Ζωήν και το Μέγα Ελεος.

Αν πρόκειται για αλληγορία,τι σημαίνει?

Αν πρόκειται για απλή αλήθεια,τότε είμαστε "μακρυα νυχτωμένοι"!

Θέλω την σκέψη σου.Και άλλων εννοείται φίλων.

θα έχει ενδιαφέρον.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/04/2012, 13:41:46
Ψηλός

quote:
Είναι ένας διδάσκαλος, όπως τόσοι που συναντάμε στη ζωή μας, με τη διαφορά πως ο ίδιος είναι ο θεός.

Έλεος ρε Ψηλέ. Ούτε ο ίδιος ούτε οι ευαγγελιστές θεωρούν πως ο Ιησούς είναι θεός (εκτός ίσως από τον Ιωάννη). Τι σε κάνει να λες με τόση βεβαιότητρα ότι ο Ιησούς είναι θεός, όταν ο ίδιος όχι μόνο αγνοούσε τα βασικά (που ξέρει κι ένας μαθητής λυκείου), όχι μόνον είχε περιορισμένες δυνατότητες αλλά ρητά δήλωσε πως δεν είναι θεός;

Μήπως ήθελες να πεις ότι εσύ πιστεύεις ότι είναι θεός;

macedon

Edited by - macedon on 17/04/2012 13:43:20

17/04/2012, 13:47:33
Σειριος
Αλληγορική είναι ούτως ή άλλως η ανάσταση. Εφόσον θα ανέβαινε στους ουρανούς όπως είπε και μάλιστα με διαφορετική υπόσταση και γι΄ αυτό δεν τους επέτρεψε να τον ακουμπήσουν (τους μαθητές) , τι ρόλο έπαιζε το σώμα του? Εφόσον μιλάμε για πνευματική - ψυχική ανάσταση? Την είσοδο άν θέλετε σε άλλον κόσμο?
Απλά για τους αμαθείς έπρεπε να γίνει κάτι πιο απλουστευμένο, ανάσταση και του σώματος, για να καταλάβουν ένα απειροελάχιστο του βαθύτερου νοήματος του περάσματος στις Πλειάδες...
Δεν είναι θάνατος κι ανάσταση , αλλά γέννηση και απομάκρυνση από την Κόλαση του πλανήτη Γή, το πέρασμα σε άλλη διάσταση για όσους κατάφεραν μέσα στην καθημερινότητα να νικήσουν αυτήν και τα μύρια άλλα, ώστε να έχουν φτάσει σε τέτοιο ψυχικό επίπεδο ώστε να είναι έτοιμοι να κάνουν το "βήμα"...
..............

Άρα σειριος, γέννηση όπως το γράφεις, είναι σαν να γίνεται ένα πρώτο βήμα σε μια κατευθηνση/διασταση, που στον (άνθρωπο) δεν ήταν/είναι γνωστή. 

Συμφωνώ και επαυξανω! Η Μονή κίνηση να ξεφύγει, απο το γνωστο, είναι....βήμα!

Ψηλός.
Πλάτωνα,
Σωστά τα ερωτήματα που θέτεις, αλλά αφού και αν δεχθούμε πως ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται είναι μια τέλεια και ολοκληρωμένη πνευματικά ύπαρξη. Δηλαδή να αντιλαμβάνεται τα πάντα μέσα του και έξω του και δεν έχει ανάγκη από πνευματική "ωρίμανση", όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με τη φυσιολογική ωρίμανση.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και γι' αυτό, θεωρώ, πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη να μάθει, να διδαχθεί και δεν βρίσκω για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε ο Χριστός να διδάξει ή να δείξει κάτι διαφορετικό στον άνθρωπο; Είναι ένας διδάσκαλος, όπως τόσοι που συναντάμε στη ζωή μας, με τη διαφορά πως ο ίδιος είναι ο θεός.

Ίσως να σε «ενοχλεί» αυτό διότι ο τρόπος σκέψης σου να είναι περισσότερο ή απολύτως ανθρωποκεντρικός παρά θεοκεντρικός.
.........

Φίλε ψηλέ, η σκέψη μου είναι όσο γινεται, αντικειμενική. 

Δέχομαι πως είναι δάσκαλος, ψηλού μάλιστα βεληνεκούς, για το θεός σου γράφω πως δεν το γνωρίζω. Αν βέβαια δεχθώ το τι γράφεται στις γραφές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, μα ελπίζω να μην είναι και για σένα ποβλημα η συζήτηση. Δεν είμαι αποκλειστικά στραμενος κάπου, σε μένα όπως έγραψα, υπάρχει κάτι ένα δυνάμει, που λέει μέσα, αμφεβαλε, έρευνας, και μην αποκλειεις. Νομίζω σε σένα είχα γράψει, πως αν μια μέρα συναντούσα το χριστο, θα συζητούσα μαζί του.

Νικομαχος
Πλάτωνα
Αναστάς ο Ιησούς απο του τάφου,καθώς προείπεν,έδωκεν ημίν την Αιώνιον Ζωήν και το Μέγα Ελεος.

Αν πρόκειται για αλληγορία,τι σημαίνει?

Αν πρόκειται για απλή αλήθεια,τότε είμαστε "μακρυα νυχτωμένοι"!

Θέλω την σκέψη σου.Και άλλων εννοείται φίλων.

θα έχει ενδιαφέρον.

.............

(Αν)

Έχω την εντύπωση, πως οι ερωτήσεις έρχονται όλες απο το ιδιο κέντρο.

Τώρα συνηδησεις όπως ορισμένων (διαφορετικών) ανθρώπων νικομαχε, 
χριστος, ηρακλειτος, Βουδας, 
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που φθάνουν.

Μπορώ να σου πω κάτι για τη δικιά μου. Απλά όπως γράφει και ο σειριος, κάτι έχει αρχίσει και ξυπνάει, μα θέλει ακόμα δουλειά....μιας και (το μεγαλυτερο μερος) δεν βρίσκεται στην ελεύθερη βούληση μα στην υπό συνθήκες (γήινη) πραγματικότητα.

Και εδω είναι η μεγάλη ερώτηση που τίθεται

Τι είναι η πραγματικότητα, και τι είναι η αλήθεια?

Μιας και η πρώτη έχει χιλιάδες μανιφεστατιον, επεξηγήσεις.

Θέλεις ένα μικρό παράδειγμα?

Για το φίλος μας τον ψηλό, ο Χριστός είναι υιός θεου, και αυτο είναι για αυτόν γεγονός. Η πραγματικότητα του είναι αυτη! 

Για το φίλο μας το Μακεδόνα, όλα αυτα είναι φαντασία ορισμένων. Αν τον ερωτήσεις, θα σου το πει, ασχοληθείκε έγραψε μαλιστα και βιβλίο.

Πραγματικότητα για τον ένα και τον άλλο.

Που είναι/βρίσκεται η αλήθεια? (η αλήθεια απο φύση της, δεν μπορεί να είναι το ένα και το άλλο) είναι μια.

Νομίζω πως με καταλαβαίνεις.

17/04/2012, 13:49:40
Χα Χα τα έγραψα χωρίς να διαβάσω το Μακεδόνα!

Μακεδόνα για το βιβλίο κατεβαίνω Αθήνα σε λίγο, πες βιβλιοπωλείο και θα σε διαβάσω. (έχω να διαβάσω καιρο, όπως σου έγραψα ακούω τα πάντα μέσο iPad)

kondorasΜέλος
17/04/2012, 14:14:46
quote:
Ψηλός
Το ότι η κάθε αφήγηση παρουσιάζει κοινά στοιχεία αλλά και διαφέρει από την άλλη, αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, την αυθεντικότητά τους.

Το έχουμε αναφέρεις τόσες και τόσες φορές και είναι εξακριβωμένο. Αν ζητήσεις από 3-4-5 άτομα, ακόμη και αυτόπτες μάρτυρες του ίδιου γεγονότος, μετά από μερικές ημέρες μόνο από το γεγονός, να σου το περιγράψουν, αποκλείεται οι διηγήσεις τους να είναι ίδιες.

Θα προτιμούσα να έλεγες ότι είναι σαν μια ταινία, όπου ο σκηνοθέτης δείχνει την σκηνή από διαφορετικές γωνίες. Άλλοτε φαίνεται μία γυναίκα (ας πούμε, η πρωταγωνίστρια), άλλοτε φαίνονται δύο, άλλοτε τρεις.
Αλλά μπορεί και να έχεις δίκιο. Μπορεί να είναι όντως διαφορετικές διηγήσεις, δηλαδή διηγήσεις με λάθη, όπως αυτά που κάνουν «οι αυτόπτες μάρτυρες μετά από μερικές μέρες».

Θα συμφωνούσα μαζί σου, αλλά έχω μία απορία:
Γράφτηκαν πολλά ευαγγέλια. Διατηρήθηκαν στην διδασκαλία της θρησκείας μόνο τα 4 εξ αυτών, διότι «ήταν θεόπνευστα».
Λοιπόν, ξεκάθαρα.
Αν είναι θεόπνευστα, δεν δέχομαι ότι ο «τέλειος θεός» κάνει τέτοια λάθη.
Εκτός αν δεν είναι... κάτι από τα δύο.

seirios12aΜέλος
17/04/2012, 14:42:40
quote:

quote:
Ψηλός
Το ότι η κάθε αφήγηση παρουσιάζει κοινά στοιχεία αλλά και διαφέρει από την άλλη, αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, την αυθεντικότητά τους.

Το έχουμε αναφέρεις τόσες και τόσες φορές και είναι εξακριβωμένο. Αν ζητήσεις από 3-4-5 άτομα, ακόμη και αυτόπτες μάρτυρες του ίδιου γεγονότος, μετά από μερικές ημέρες μόνο από το γεγονός, να σου το περιγράψουν, αποκλείεται οι διηγήσεις τους να είναι ίδιες.

Θα προτιμούσα να έλεγες ότι είναι σαν μια ταινία, όπου ο σκηνοθέτης δείχνει την σκηνή από διαφορετικές γωνίες. Άλλοτε φαίνεται μία γυναίκα (ας πούμε, η πρωταγωνίστρια), άλλοτε φαίνονται δύο, άλλοτε τρεις.
Αλλά μπορεί και να έχεις δίκιο. Μπορεί να είναι όντως διαφορετικές διηγήσεις, δηλαδή διηγήσεις με λάθη, όπως αυτά που κάνουν «οι αυτόπτες μάρτυρες μετά από μερικές μέρες».

Γράφτηκαν πολλά ευαγγέλια. Διατηρήθηκαν στην διδασκαλία της θρησκείας μόνο τα 4 εξ αυτών, διότι «ήταν θεόπνευστα».
Λοιπόν, ξεκάθαρα.

Άχ αχ, αφού βρε συ είμαστε καθ εικόναν και κατ΄ ομοίωσιν, γιατί αναρωτιέστε άν ο Θεός είναι τέλειος? Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνει και αυτός. Δεν βλέπετε τι πόνο προκαλούμε ο ένας στον άλλον? Δεν βλέπετε τι κακό κάνουμε στην μητέρα Γή? Δεν βλέπετε πως μόνον η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου βασιλεύει στην πλειοψηφία των?
Άν ήταν λοιπόν τέλειος και αλάνθαστος και γνώριζε εκ των προτέρων τι πρόκειται να κάνει ο άνθρωπος , τότε γιατί τον δημιούργησε? Για να του κάνουμε παρέα? Για να απολαμβάνει την δυστυχία στην Αφρική? Για να απολαμβάνει τα παρακάλια των προσευχών μέσω των βασανισμένων ανθρώπων?
Συγνώμη αλλά τότε , αυτός μόνον Θεός δεν είναι. Τουλάχιστον όχι αυτό που φανταζόμαστε ή αυτό που περιγράφει η Χριστιανική θρησκεία.

Στο Βασίλειο Των Τυφλών, Ο Μονόφθαλμος Βασιλεύει

17/04/2012, 14:54:15
quote:

quote:
Ψηλός

Λοιπόν, ξεκάθαρα.

Και αυτό που λες εσύ μπορεί να συμβαίνει, αλλά όχι απαραίτητα.

Το ότι ο ένας αφηγητής δίνει σημασία και βάρος σε κάποια σημεία ενώ ο άλλος όχι δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι θέμα διαφορετικής οπτικής γωνίας, όπως αναφέρεις. Πιστεύω πως έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου.

Βάλλε π.χ. τρία άτομα που βρίσκονται σε ένα ψηλό κτίριο να κοιτάξουν έξω από το παράθυρο και ζήτησέ τους να σου διηγηθούν το τι βλέπουν.
Νομίζεις πως θα αρχίσουν όλοι από το ίδιο πράγμα τις διηγήσεις τους; Μήπως θα σου πουν όλοι τα ίδια ακριβώς πράγματα; Όχι βέβαια.
Ο ένας π.χ. θα σου πει «βλέπω 5 άτομα να περπατούν στο δρόμο». Για το ίδιο πράγμα, ο άλλος μπορεί να σου πει «μια παρέα ανθρώπων περπατά στο δρόμο που περνά δίπλα στη λιμνούλα», και θα αναφέρονται και οι δυο στην ίδια σκηνή.

Δεν τίθεται θέμα σωστού ή λάθους.

Όπως και να έχει, στη συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε, και οι τέσσερις αφηγήσεις, με όποιες διαφορές κι αν παρουσιάζουν, συμφωνούν στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο των αφηγήσεων.

Τώρα, πώς και σε πόσο βαθμό, κατά τη γνώμη σου, επηρεάζουν αυτά τα «λάθη» το μήνυμα που θέλουν να περάσουν αυτές οι τέσσερις αφηγήσεις;

17/04/2012, 15:09:19
Ψηλός

quote:
Βάλλε π.χ. τρία άτομα που βρίσκονται σε ένα ψηλό κτίριο να κοιτάξουν έξω από το παράθυρο και ζήτησέ τους να σου διηγηθούν το τι βλέπουν.

Ε, δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα αυτό Ψηλέ. Μάλλον κουτοπονηρίστικο είναι.

Βάλε 4 ανρθώπους να σου διηγηθούν ένα γεγονός. (π.χ. μια σύγκρουση αυτοκινήτων). Όλοι θα σου πουν τα ίδια πράγματα για το συγκεκριμένο γεγονός. Εκεί που θα διαφοροποιούνται θα είναι στις λεπτομέρειες, αλλά για το ίδιο το γεγονός θα λένε τα ίδια. Είναι απίθανο να σου πει ο ένας πως ο ένας οδηγούσε αυτοκίνητο και ο άλλος να σου πει ότι οδηγούσε ... βάρκα.

Όπως για παράδειγμα είναι απίθανο να σου πει ο ένας ότι ο Ιησούς την 3η μέρα από τη βάφτισή του ήταν στην έρημο και νήστευε ενώ ο άλλος ότι ήταν σ' ένα γάμο με τη μάνα του, 150 χιλιόμετρα μακριά από κει.

Εκτός ... εκτός κι αν δεν είναι ιστορικά γεγονότα αλλά μόνον μυθιστόρημα, οπότε όλοι έχουν δίκιο.

quote:
Όπως και να έχει, στη συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε, και οι τέσσερις αφηγήσεις, με όποιες διαφορές κι αν παρουσιάζουν, συμφωνούν στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.

Για να ακριβολογούμε, δεν συμφωνούν στην "ανάσταση" αλλά στην απουσία του πτώματος από τον τάφο. Αφήνω στην άκρη τα λογικά σφάλματα των ευαγγελιστών (τα οποία γίνονται για σκηνοθετικούς λόγους) για να επισημάνω ότι ο Λουκάς λέει ότι ο Ιησούς αναλήφθηκε την ίδια μέρα που αναστήθηκε ενώ ο ... Λουκάς λέει ότι αναλήφθηκε μετά από σαράντα μέρες!

Καλά να διαφωνούν μεταξύ τους, αλλά να διαφωνούν και με τον ... εαυτό τους... ε, όσο να πεις ... δείχνει κάτι.

macedon

17/04/2012, 15:32:24
quote:

Ψηλός

quote:

Ε, δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα αυτό Ψηλέ. Μάλλον κουτοπονηρίστικο είναι.

Δεν είναι καθόλου κουτοπονηρίστικο.
Έτσι θα γίνει και το ξέρεις.

quote:

για να επισημάνω ότι ο Λουκάς λέει ότι ο Ιησούς αναλήφθηκε την ίδια μέρα που αναστήθηκε ενώ ο ... Λουκάς λέει ότι αναλήφθηκε μετά από σαράντα μέρες!

macedon

Δηλαδή;

17/04/2012, 15:36:32
quote:
Ψηλός
Δηλαδή;

Βρε macedon θα κάτσεις να του εξηγήσεις τώρα?
Είμαι περίεργος να δώ τι δεν κατάλαβε ο Ψηλός απο αυτο που έγραψες!

Τον έκανες τον κακομοίρη με το λουκάς και...λουκάς να μπερδευτεί ...ο χριστιανός!!

Μιλάμε για ποιότητα αντίληψης.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

17/04/2012, 15:53:39
quote:

quote:
Ψηλός
Δηλαδή;

Βρε macedon θα κάτσεις να του εξηγήσεις τώρα?
Είμαι περίεργος να δώ τι δεν κατάλαβε ο Ψηλός απο αυτο που έγραψες!

Τον έκανες τον κακομοίρη με το λουκάς και...λουκάς να μπερδευτεί ...ο χριστιανός!!

Μιλάμε για ποιότητα αντίληψης.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Α βρε γέρο, ξεκουτιάζεις αλλά δεν αλλάζεις τελικά.
Για πες μου εσύ αφού κατάλαβες, τι ρωτάω στον macedon?

17/04/2012, 16:22:55
Ψηλός

quote:
Πάντως ο γιαπετ σε χαρακτήρισε αμέσως, μη τυχόν και του ξεφύγεις .....

Απ' ό,τι φαίνεται, αυτός δεν ξεφεύγει με τίποτε...

quote:
Το δήθεν επιχείρημα, των ανά το Διαδίκτυο αρχαιόπληκτων, περί διαφορετικών αφηγήσεων, προκειμένου να πλήξουν την αυθεντικότητα του γεγονότος της Αναστάσεως, δεν στέκει.

Αν ήταν το μόνο σημείο του μανιφέστου των χριστόπληκτων που περιέχει αντιφάσεις, ψηλέ, ίσως να ίσχυε η παιδαριώδης προσπάθεια που κάνεις να τις διασκεδάσεις.
Όμως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ιερού σου βιβλίου που, όπως όλα τα άλλα, κολυμπάει στις αντιφάσεις και στα λογικά άλματα και απευθύνεται (και αυτό) σ' αυτούς που υπόσχεται ότι θα σώσει.

Τους πτωχούς τω πνεύματι.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ