ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος κι η Ελληνική Επανάσταση - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος κι η Ελληνική Επανάσταση - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Trainman30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
BartimaeusΜέλος
25/10/2006, 02:04:50
Trainman,
Όπως βλέπεις ο μοναδικός χαρακτηρισμός που επεφύλαξες - κι όχι άδικα – στο προηγούμενο μήνυμά σου για τον macedon, εκείνον του «νέο-εθνικιστή» (έστω και χωρίς αρνητικά σημαινόμενα) ήταν αρκετός για να βρεθεί εκ μέρους του το άλλοθι αποφυγής του διαλόγου! Είναι ευαίσθητα παιδιά οι νεοπαγανοί και πληγώνονται πολύ εύκολα τα «πουλάκια» μας, όχι σαν κι εμάς τους χοντρόπετσους και σιδεροκέφαλους αμνούς!

Θα σε παρακαλούσα λοιπόν (κι εφόσον αρνηθεί το διάλογο ο macedon - η συνήθης τακτική τους όταν στριμώχνονται, η αδικαιολόγητη και υπέρμετρη ευθιξία μαζί με το παιχνίδι της κολοκυθιάς… ) να μην εγκαταλείψεις το topic, αλλά να συνεχίσεις, ανενόχλητος και απρόκλητος αυτή τη φορά, την επιχειρηματολογία σου πάνω στις βασικές θέσεις - παρανοήσεις – επινοήσεις των αρχαιολατρών, απευθυνόμενος πλέον στους όποιους αναγνώστες αυτού του θέματος, βασικού άξονα της νεοπαγανιστικής προπαγάνδας.

Όσο για τη διαβόητη επί της Αγίας Τράπεζας υπογραφή του αφορισμού, αυτή, απ’ όσο έχω ψάξει ( Αγαπίου & Νικοδήμου, «Πηδάλιον» - Κ. Ράλλη, «Ποινικόν Δίκαιον της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας» - Πρ. Ακανθόπουλου, «Κώδικας Ιερών Κανόνων & Εκκλησιαστικών Νόμων» ) ούτε ικανή ούτε αναγκαία προϋπόθεση φαίνεται να είναι για την εγκυρότητα ενός αφορισμού. Οπότε αντιλαμβάνεσαι το «σκηνικό» που στήθηκε μπροστά στα μάτια των Τούρκων, οι οποίοι μάλιστα για να μην πιαστούν «κότσοι» επιστράτευσαν και Τουρκοκρήτες γνωρίζοντες τα ελληνικά!

Για δε την «Κανονικότητα» κι εγκυρότητα του αφορισμού θ’ απαντήσω σε επόμενο post, μόλις καταφέρω να βρω πρόσβαση σε σχετική βιβλιογραφία και να συλλέξω περισσότερα στοιχεία. Προς το παρόν ας αρκεστείτε στο εξής «ιλαροκωμικόν», στο οποίο έχω καταλήξει με τα ως τώρα στοιχεία μου:

Εάν και εφόσον ο αφορισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρος, ακόμη και τότε, η ισχύς του είναι όμοια με εκείνον τον αφορισμό, ο οποίος αφορίζει λαϊκούς που καταλύουν οίνον και έλαιον τας «Τετράδας και Παρασκευάς» ή δεν εκκλησιάζονται για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, ενώ κατοικούν σε πόλεις κι έχουν τη δυνατότητα εκκλησιασμού! Δηλονότι o Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ και οι συνοδικοί επίσκοποι με περισσή μαεστρία «κανόνισαν» τους επαναστάτες με το επιτίμιο του μικρού αφορισμού!!!

Να ᾿χαμε να λέγαμε δηλαδή… ή χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι… ή δες με τι χαίρονται οι παγανοί!

© unregistered essence

BartimaeusΜέλος
25/10/2006, 02:05:38
Trainman,
Όπως βλέπεις ο μοναδικός χαρακτηρισμός που επεφύλαξες - κι όχι άδικα – στο προηγούμενο μήνυμά σου για τον macedon, εκείνον του «νέο-εθνικιστή» (έστω και χωρίς αρνητικά σημαινόμενα) ήταν αρκετός για να βρεθεί εκ μέρους του το άλλοθι αποφυγής του διαλόγου! Είναι ευαίσθητα παιδιά οι νεοπαγανοί και πληγώνονται πολύ εύκολα τα «πουλάκια» μας, όχι σαν κι εμάς τους χοντρόπετσους και σιδεροκέφαλους αμνούς!

Θα σε παρακαλούσα λοιπόν (κι εφόσον αρνηθεί το διάλογο ο macedon - η συνήθης τακτική τους όταν στριμώχνονται, η αδικαιολόγητη και υπέρμετρη ευθιξία μαζί με το παιχνίδι της κολοκυθιάς… ) να μην εγκαταλείψεις το topic, αλλά να συνεχίσεις, ανενόχλητος και απρόκλητος αυτή τη φορά, την επιχειρηματολογία σου πάνω στις βασικές θέσεις - παρανοήσεις – επινοήσεις των αρχαιολατρών, απευθυνόμενος πλέον στους όποιους αναγνώστες αυτού του θέματος, βασικού άξονα της νεοπαγανιστικής προπαγάνδας.

Όσο για τη διαβόητη επί της Αγίας Τράπεζας υπογραφή του αφορισμού, αυτή, απ’ όσο έχω ψάξει ( Αγαπίου & Νικοδήμου, «Πηδάλιον» - Κ. Ράλλη, «Ποινικόν Δίκαιον της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας» - Πρ. Ακανθόπουλου, «Κώδικας Ιερών Κανόνων & Εκκλησιαστικών Νόμων» ) ούτε ικανή ούτε αναγκαία προϋπόθεση φαίνεται να είναι για την εγκυρότητα ενός αφορισμού. Οπότε αντιλαμβάνεσαι το «σκηνικό» που στήθηκε μπροστά στα μάτια των Τούρκων, οι οποίοι μάλιστα για να μην πιαστούν «κότσοι» επιστράτευσαν και Τουρκοκρήτες γνωρίζοντες τα ελληνικά!

Για δε την «Κανονικότητα» κι εγκυρότητα του αφορισμού θ’ απαντήσω σε επόμενο post, μόλις καταφέρω να βρω πρόσβαση σε σχετική βιβλιογραφία και να συλλέξω περισσότερα στοιχεία. Προς το παρόν ας αρκεστείτε στο εξής «ιλαροκωμικόν», στο οποίο έχω καταλήξει με τα ως τώρα στοιχεία μου:

Εάν και εφόσον ο αφορισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρος, ακόμη και τότε, η ισχύς του είναι όμοια με εκείνον τον αφορισμό, ο οποίος αφορίζει λαϊκούς που καταλύουν οίνον και έλαιον τας «Τετράδας και Παρασκευάς» ή δεν εκκλησιάζονται για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, ενώ κατοικούν σε πόλεις κι έχουν τη δυνατότητα εκκλησιασμού! Δηλονότι o Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ και οι συνοδικοί επίσκοποι με περισσή μαεστρία «κανόνισαν» τους επαναστάτες με το επιτίμιο του μικρού αφορισμού!!!

Να ᾿χαμε να λέγαμε δηλαδή… ή χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι… ή δες με τι χαίρονται οι παγανοί!

© unregistered essence

BartimaeusΜέλος
25/10/2006, 02:11:18
Απ'ότι βλέπω με την άποψή μου συμφωνεί και το esoterica!
Πάλι στο (τριπλό) γλείψιμο το ῤιξε...

© unregistered essence

25/10/2006, 02:35:52
quote:
Bartimaeus
Όπως βλέπεις ο μοναδικός χαρακτηρισμός που επεφύλαξες - κι όχι άδικα – στο προηγούμενο μήνυμά σου για τον macedon, εκείνον του «νέο-εθνικιστή»

Ο χαρακτηρισμός (αν γνώριζες ελληνικά και διέθετες στοιχειώδη νοημοσύνη θα το καταλάβαινες από το υπόλοιπο μήνυμά μου) "νεο-εθνικιστής" ουδόλως με έθιξε. Το θεώρησα απλά αδόκιμο σαν όρο αυτόν καθ'αυτόν. Ο χαρακτηρισμός "εθνικιστής" για μένα αποτελεί τιμή προς το πρόσωπό μου και με εκφράζει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που σημείωσα ήταν η τακτική ταμπελοποίησης αλλά τι σου λέω τώρα, ψιλά γράμματα.

quote:
Bartimaeus
απ’ όσο έχω ψάξει ( Αγαπίου & Νικοδήμου, «Πηδάλιον»..

Μια όμως και ασχολείσαι με το Πηδάλιο, του Αγάπιου και Νικόδημου του Αγιορείτη, δες εδώ τη σελίδα 704 του Πηδαλίου και τη σελίδα 705 γιατί το θέμα πιστεύω πως σε εκφράζει απόλυτα.

macedon

Odysseus_nemoΜέλος
25/10/2006, 03:22:20
Θα ήθελα να πω στους φίλου που έθιξαν το θέμα της Δημοκρατίας, ότι στην σημερινή εποχή δημιουργήθηκε ένα νέο πολίτευμα το οποίο πολλές φορές έχει κατονομαστεί και γραφεί. Το πολίτευμα αυτό είναι η ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΙΑ που λανθασμένα γράφεται ως Δημοκρατία. Η σύγχυση λοιπόν είναι εύγλωττη και δικαιολογημένη. Ας την λύσουμε!

Συγνώμη προς όλους για ... το διάλειμα!

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

BartimaeusΜέλος
25/10/2006, 03:22:53
quote:
macedon:Ο χαρακτηρισμός (αν γνώριζες ελληνικά και διέθετες στοιχειώδη νοημοσύνη θα το καταλάβαινες από το υπόλοιπο μήνυμά μου) "νεο-εθνικιστής" ουδόλως με έθιξε. Το θεώρησα απλά αδόκιμο σαν όρο αυτόν καθ'αυτόν. Ο χαρακτηρισμός "εθνικιστής" για μένα αποτελεί τιμή προς το πρόσωπό μου και με εκφράζει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που σημείωσα ήταν η τακτική ταμπελοποίησης αλλά τι σου λέω τώρα, ψιλά γράμματα.

Για την τακτική ταμπελοποίησης και τα «ψιλά γράμματα», διάβασε τα... χοντρά γράμματα παρακάτω. Σου θυμίζουν τίποτα;

quote:
macedon:Φίλε Trainman

Ομολογώ ότι το τελευταίο σου post με εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς είδα να μπαίνουν στο στόμα μου λόγια που ποτέ δεν είπα και σκέψεις που ποτέ δεν έκανα. Βλέπω ταυτόχρονα μια αυξανόμενη χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών και απόλυτης διαστρέβλωσης των λεγομένων μου, που οδηγούν σε τελείως λανθασμένα συμπεράσματα. Να τολμήσω να πω πως άρχισες να ζηλεύεις τακτικές και μεθόδους; Ήταν τόσο δυσνόητα αυτά που έγραψα; Ή "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα";

Όσο για την «αυξανόμενη χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών» εκ μέρους του Trainman, ειλικρινά δεν βρίσκω άλλον χαρακτηρισμό προς το πρόσωπό σου, macedon. Αν βλέπεις κάποιον άλλο χαρακτηρισμό εις βάρος σου, παράθεσέ τον. Έτσι θα καταφέρεις (επιτέλους) να τεκμηριώσεις και την εγκεφαλική μου παραλυσία, «θεώρημα» που τόσο σε κατατρέχει...

quote:
macedon:
Μια όμως και ασχολείσαι με το Πηδάλιο, του Αγάπιου και Νικόδημου του Αγιορείτη, δες εδώ τη σελίδα 704 του Πηδαλίου και τη σελίδα 705 γιατί το θέμα πιστεύω πως σε εκφράζει απόλυτα.

Μιας και το «κατέχεις» λοιπόν το θέμα εξίσου καλά με το «σπορ»... ΜΗΚΕΤΙ ΑΜΑΡΤΑΝΕ!!

© unregistered essence

BartimaeusΜέλος
25/10/2006, 03:24:28
quote:
macedon:Ο χαρακτηρισμός (αν γνώριζες ελληνικά και διέθετες στοιχειώδη νοημοσύνη θα το καταλάβαινες από το υπόλοιπο μήνυμά μου) "νεο-εθνικιστής" ουδόλως με έθιξε. Το θεώρησα απλά αδόκιμο σαν όρο αυτόν καθ'αυτόν. Ο χαρακτηρισμός "εθνικιστής" για μένα αποτελεί τιμή προς το πρόσωπό μου και με εκφράζει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που σημείωσα ήταν η τακτική ταμπελοποίησης αλλά τι σου λέω τώρα, ψιλά γράμματα.

Για την τακτική ταμπελοποίησης και τα «ψιλά γράμματα», διάβασε τα... χοντρά γράμματα παρακάτω. Σου θυμίζουν τίποτα;

quote:
macedon:Φίλε Trainman

Ομολογώ ότι το τελευταίο σου post με εξέπληξε δυσάρεστα, καθώς είδα να μπαίνουν στο στόμα μου λόγια που ποτέ δεν είπα και σκέψεις που ποτέ δεν έκανα. Βλέπω ταυτόχρονα μια αυξανόμενη χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών και απόλυτης διαστρέβλωσης των λεγομένων μου, που οδηγούν σε τελείως λανθασμένα συμπεράσματα. Να τολμήσω να πω πως άρχισες να ζηλεύεις τακτικές και μεθόδους; Ήταν τόσο δυσνόητα αυτά που έγραψα; Ή "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα";

Όσο για την «αυξανόμενη χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών» εκ μέρους του Trainman, ειλικρινά δεν βρίσκω άλλον χαρακτηρισμό προς το πρόσωπό σου, macedon. Αν βλέπεις κάποιον άλλο χαρακτηρισμό εις βάρος σου, παράθεσέ τον. Έτσι θα καταφέρεις (επιτέλους) να τεκμηριώσεις και την εγκεφαλική μου παραλυσία, «θεώρημα» που τόσο σε κατατρέχει...

quote:
macedon:

Μιας και το «κατέχεις» λοιπόν το θέμα εξίσου καλά με το «σπορ»... ΜΗΚΕΤΙ ΑΜΑΡΤΑΝΕ!!

© unregistered essence

25/10/2006, 03:45:52
quote:
Bartimaeus
Έτσι θα καταφέρεις (επιτέλους) να τεκμηριώσεις και την εγκεφαλική μου παραλυσία

Δεν έχεις ανάγκη από μένα. Και μόνος σου τα καταφέρνεις μια χαρά

macedon

TrainmanΜέλος
25/10/2006, 13:07:12

quote:
Ο Τrainman σε κάποιες στιγμές αδυνατεί να ερμηνεύσει τα λεγόμενα του Μacedon (αλήθεια,γιατί με λατινικούς χαρακτήρες;).Γιά παράδειγμα ενώ γιά εμένα ήταν φανερό ότι ο Μacedon δεν εννοούσε ότι επί Βυζαντίου οι "Έλληνες" ήταν σε ίδια μοίρα με τους "Έλληνες" της Τουρκοκρατίας (απλά δεν ήταν Έλληνες με την έννοια πού ορίζουμε σήμερα).

Γενικά πιστέυω ότι ο Μacedon και άλλοι(είμαι και εγώ μέσα)προσπαθούμε να κρίνουμε ιστορικά πρόσωπα και καταστάσεις με βάση το σήμερα.Επίσης ενώ ο Μacedon στο πρόσωπο του Γρηγορίου "βλέπει" την Εκκλησία ο Trainman προσπαθεί να ερμηνέυσει την συμπιριφορά ενός απλόυ ανθρώπου.

Έχω διαπιστώσει ότι όταν πρόκειται γιά μη μαθηματικόυς προβληματισμούς οι άνθρωποι πιστεύουν αυτό που νιώθουν.
Γιά τον Macedon ο Ελληνισμός σταμάτησε από την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας.Εγώ παραδέχομαι ως Ελληνικό ότι γινόταν πρίν την Χαιρώνεια,και αντιπαθώ τον Μ.Αλέξανδρο.Τίποτα δεν μπορεί να μας πείσει ότι Ελληνισμό είχαμε και σε άλλες περιόδους,απλούστατα γιατί έχουμε ορίσει διαφορετικά ιδανικά για το έθνος.
Όλες μα όλες οι συζητήσεις ιστορικού περιεχομένου καταλήγουν σε διαμάχη Ελλήνων οπαδών του Χριστιανισμού (ως θεμέλιο συστατικό του έθνους) και αυτών που κατηγορούν τον Χριστιανισμό ως κύριο υπαίτιο της κατάπτωσης του Ελληνισμού.

Στο θέμα μας τώρα.Αλήθεια γιατί να μην υποθέσουμε ότι ο Γρηγόριος απλά φοβόταν γιά την ζωή του;Έχουμε μήπως την απαίτηση να ήταν ήρωας;

Φίλε Στράβωνα

Σε ό,τι με αφορά, θα σε παρακαλέσω να κάνεις λίγη υπομονή και, ίσως, να βρεις και λίγο χρόνο κάποια στιγμή, να διαβάσεις το προηγούμενο υλικό.

Αν παραμείνεις στο ακουστικό σου, θα δεις ότι θα τοποθετηθώ, τόσο σχετικά με τη φυσιογνωμία του "έθνους" κατά την περίοδο του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας, όσο και για την κατάσταση της Εκκλησίας και τη στάση της. Σε καμία δε, περίπτωση, δεν αντιμετωπίζω τις επιλογές του Γρηγορίου του Ε', ως επιλογές ενός μεμονωμένου ατόμου: Τον αντιμετωπίζω κατ' αρχάς ως "εθνάρχη" (διότι τέτοιο ρόλο του επεφύλαξαν οι συμφωνίες του Σχολάριου με τον Μωάμεθ τον Πολιορκητή), ως αρχηγό της Εκκλησίας στο πλαίσιο της όποιας ακμής και παρακμής της (ως θεσμού που λειτούργησε στο πλαίσιο του ρωμαίικου γένους) και ελάχιστα ως έναν ελλαδίτη Πατριάρχη από τη Δημητσάνα.

Τα θέματα αυτά απλώς, χρειάζονται τρόπο για να αναδειχθούν και χρόνο για να αναπτυχθούν. Αν μου τον δώσεις, θα δεις ότι δεν θα αφήσω τίποτε ακάλυπτο.

Τέλος, θα σου υπενθυμίσω ότι το ενδεχόμενο της δειλίας του το έχω ήδη αναφέρει στο προτελευταίο μου post της σελίδας 5.

quote:
Trainman,

Βαρτιμαίε

Σε παρακάλεσα να μην προκαλέσεις εκ νέου τον Macedon με το ύφος σου, αλλά δεν με άκουσες. Το πώς θα εκφράζεσαι στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου είναι βεβαίως δικό σου ζήτημα, αλλά στο βαθμό που εμπλέκεις κι εμένα για να σε ακούσει ο Macedon, δικαιούμαι να σου ζητήσω να μην μου απευθύνεις ξανά το λόγο στο συγκεκριμένο topic.

Επέτρεψέ μου επίσης, να σου υπενθυμίσω κάτι ακόμη: Το ότι διαφωνώ ή και εναντιώνομαι με κάποιον, δεν με κατατάσσει αυτόματα στο κατά παράδοση (ή ανοησία) στρατόπεδο των αντιπάλων του - πόσο δε μάλλον, όταν οι αντίπαλοί του συνηθίζουν να καλύπτουν τις δικές τους αμαρτίες με χυδαίες αντεπιθέσεις.

Τ.

25/10/2006, 14:32:01
Φίλε Trainman μπορεί να μην έχω τις γνώσεις να προσφέρω τίποτα το ουσιαστικό στο θέμα, αλλά το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον.

Και ασχέτως αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις τοποθετήσεις σου, όχι μόνο εδώ, αλλά γενικότερα στα διάφορα θέματα που συμμετέχεις, οφείλω να σε συγχαρώ και να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον τρόπο με τον οποίο κάνεις συζήτηση – διάλογο.

Φίλε μου... ότι και να γράψεις, διδάσκεις ήθος.

Να ‘σαι καλά !

Το παραπάνω, παίρνει κατά την γνώμη μου μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε ότι το -ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ-, δεν είναι και το πιο εύκολο forum για συζήτηση.

Στράτος

Ήρθα...Διάβασα...Έγραψα...Έφυγα...