ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΠΟΨΗ... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΠΟΨΗ... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

steelspring46 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
steelspringΜέλος
25/05/2004, 01:54:57
Η Avallon ξεκινώντας αυτό το θέμα , πολύ χαρακτηριστικά ρώτησε:
quote:
Πως θα συνοψίζατε εσείς τη δικιά σας φιλοσοφία?

Δεν είδα να λέει "Πως θα αναπτύσσατε τη δικιά σας ποίηση?"

Την συγχαίρω για την υπομονή της.

25/05/2004, 11:07:39
Avallon :

quote:
Κανείς δεν είπε τίποτα για τον ποιητικό λόγο... τουλάχιστον όχι εγώ..
Για τον ασυνάρτητο λόγο μιλήσαμε αλλά άστο να πάει...

steelspring :

quote:
Η Avallon ξεκινώντας αυτό το θέμα , πολύ χαρακτηριστικά ρώτησε:

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Πως θα συνοψίζατε εσείς τη δικιά σας φιλοσοφία?

--------------------------------------------------------------------------------

Δεν είδα να λέει "Πως θα αναπτύσσατε τη δικιά σας ποίηση?"

Την συγχαίρω για την υπομονή της.

Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί έχουμε επικεντρωθεί στο θέμα του πως επιλέγει κάποιος να εκφραστεί και όχι στο ποια φιλοσοφία έχει για τη ζωή ;

Μπορεί μέσα στη φιλοσοφία ζωής του να είναι και ο έμμετρος λόγος ή ο ασυνάρτητος λόγος, μα αφ’ ενός είναι λόγος, αφ’ ετέρου δεν είναι αυτό το θέμα του topic.

Συγνώμη για την παρέμβαση αλλά δε βλέπω το λόγο που θα πρέπει να ασχολούμαστε με το πώς γράφει κάποιος και να μην ασχοληθούμε με το θέμα του topic.
Γιατί δεν αγνοούμε κάτι που δε μας κάνει και ασχολούμαστε μαζί του ;

Ο κακός λύκος

pentheasΜέλος
25/05/2004, 15:56:29
Γειά σας και πάλι!
Sorry για την απουσία μου, αλλά απο ό,τι βλέπω η Avallon έκανε πάλι το θαύμα της να μας βάλει ακόμα μία φορά σε σκέψεις!
Φέτος ασχολύμαι με ένα θεατρικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στη Πειραματική σκηνή του Εθνικού στα μέσα του Ιούνη και έχει να κάνει με τη ζωή του αυστριακού φιλόσοφου Ludwig Wittgenstein.
Λέει αυτός ο εκκεντρικός κύριος κάποια στιγμή σε μια διάλεξη του :

"Οι λέξεις μας όπως τις μεταχειριζόμαστε όταν κάνουμε επιστήμη είναι δοχεία, ικανά μόνο να περιέχουν και να μεταφέρουν φυσικό νόημα και σημασία... Οι λέξεις μας εκφράζουν μόνο γεγονότα, όχι κάτι υπερφυσικό. Όπως ένα φλυτζάνι τσαγιού : Θα κρατάει μονάχα ένα φλυτζάνι νερό, ακόμα αν εμπρόκειτο να χύσουμε πάνω του ένα ολόκληρο γαλόνι. Η φιλοσοφία είναι μία σύνοψη κοινοτοπιών. Ο κόσμος είναι όλα όσα συμβαίνουν. Η αρρώστια μας είναι τούτη : θέλουμε να εξηγούμε. Κάποτε οι εξηγήσεις μας φτάνουν σε ένα τέλος..." .

"Cogito ergo sum"

Taf

pentheas
25/05/2004, 16:15:36
ΑΒΑΤΑΡ.
ΤΟ ΝΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΔΩ ΤΟ ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ /ΜΑΛΛΟΝ/.
ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΚΑΠΟΙΟΙ/ΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΙ/ΟΣ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥΣ.
Ο ΠΟΝΟΣ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ.
ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΑΥΤΟ.
ΠΕΡΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ.
ΑΣ ΜΕ ΣΥΝΧΩΡΕΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.
ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ.
ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ /ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΠΟΨΗ/
ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΔΕΚΤΕΣ.
Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ.
ΟΛΕΣ ΔΕΚΤΕΣ

ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ

zezmpergΜέλος
25/05/2004, 19:43:02
Σας χαιρετώ.
quote:

"Cogito ergo sum"(Σκέπτομαι άρα υπάρχω)

Στην εποχή μας ένα απόφθεγμα που έχει επιβληθεί από την "επιστήμη" του μάρκετινγκ και τείνει να γίνει το moto της ζωής μας είναι "ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ".

Αλλοι θα προτιμούσαν το "Αγαπώ άρα υπάρχω" ενώ άλλοι πιο επιθετικοί ίσως να προτιμούσαν το "νοιώθω μαχητικός άρα υπάρχω..."

Ολοι αυτοί φαίνονται να λένε αυτό που τους εκφράζει, αυτό που χαρίζει ζωντάνια στη δικιά τους ζωή.

Σε χαιρετώ καλή μου φίλη Avallon.
Παρακολουθώ το όμορφο θέμα σου από την αρχή. Πρόσφατα δε, που βρέθηκα σε μερικές πόλεις, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και αντιμετώπισα έντονα την "νέα" πολιτιστική ταυτότητα που θέλουν κάποιοι να μας φορέσουν. Εκείνη των Βαλκάνιων μόνο και όχι των Ελλήνων. Θυμήθηκα πάλι το θέμα σου.
Γύρω μου βούιζαν ενοχλητικά οι λέξεις, Βαλκάνια, Βαλκάνιος, Βαλκάνια...
Ναι γλυκιά μου <<σκέπτομαι άρα υπάρχω>> μα είναι και πως σκέπτομαι, τι παράγει η σκέψη μου για μένα και για τους άλλους....
Η φιλοσοφική άποψη για την Μεγάλη Ελλάδα γιατί να χαθεί μέσα στα "πονηρά" μυαλά εκείνων που να μας θέλουν ΜΟΝΟ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ;
Εδώ το μάρκετινγκ τι φιλοσοφικό ρόλο να παίζει άραγε;
Υ.Γ.
Συγνώμη καλοί μου φίλοι εάν δεν καταλάβατε το post μου, μα είναι μέσα στους φιλοσοφικούς κανόνες της φράσης,COGITO ERGO SUM.
Σε χαιρετώ καλή μου φίλη.
Σας χαιρετώ με εκτίμηση

25/05/2004, 21:23:48
quote:

Φίλε ryche ουδέν ψόγος!
Αν νομίζεις ότι γράφεις ποιητικά, ή ακατάληπτα θυμίσου ότι εσύ ο ίδιος δεν είσαι "αντικειμενικός" παρατηρητής του εαυτού σου...
Ασε λοιπόν τους άλλους να σε κρίνουν γι'αυτό...
Θέλεις να ταυτιστείς?
Γιατί όχι? Go ahead!
Oλοι εδώ μέσα έχουν κάποιον που ταυτίζονται...
Αλλος ένα Ρουβά...
Αλλος έναν φιλόσοφο...
Αλλος έναν Ερμή...
ή μια zezmperg...
Δεν είναι μόνο ότι είναι της μόδας να ταυτιζόμαστε όλο και περισσότερο εδώ μέσα τον τελευταίο καιρό αλλά είναι και επικτακτική ανάγκη του εσωτεριστή να βρεί την ταύτιση σε κάποιον ως ανέβασμα ενός ακόμα σκαλοπατιού της σκάλας του Μεγάλου Εργου...
για την επίτευξη της μεταστοιχείωσης στον ερμαφρόδιτο... το αποτέλεσμα ενός πετυχημένου χημικού γάμου ...
Καλή σας μέρα...

"ΤΑΔΕ ΕΦΗ AΤΜΑ"

Technoshamanism

"ΤΡΕΙΣ + ΟΠΟΙ_Ν ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ.."...

Edited by - ΑΤΜΑ on 25/05/2004 21:46:49

Edited by - ΑΤΜΑ on 25/05/2004 21:50:30

Edited by - ΑΤΜΑ on 25/05/2004 21:51:40

25/05/2004, 23:07:49
quote:
Δέν είμαι εγώ που θα σε προσπεράσω .
Η φιλοσοφία σε προσπερνάει αφού της κλείνεις την πόρτα.
Να την καταλάβαινες τουλάχιστον...

Αυτο το φιλοσοφισες πολυ πριν το καταθεσεις;
μπορεις να κρινεις τον τροπο που γραφω και να πεις
αν σ'αρεσει ή οχι αλλα με πια φιλοσοφια εκρινες
οτι εγω δεν καταλαβαινω την φιλοσοφια;
παντως θα σου προτεινα οτι αν θελεις να εισαι
σε αρμονια με την φυση και τους συνανθρωπους σου
να επιτρεπεις την διαφορετικοτητα που ειμαι σιγουρος
οτι αν παρατηρησεις την φυση θα δεις οτι την υποστηριζει...

εκτος και αν εισαι της θεωριας:ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΥΨΟΣ
αληθεια φιλε μου πιστευεις οτι η εμμονη σου με τον τροπο που γραφουν
οι αλλοι προσφερει στην ομαλη λειτουργια του τοπικ;

Αvallon...
το οτι ταυτιστηκα αν και ρισκαρα
ειχα δικιο.Αφου ο φιλος steelspring
προφανως αναφεροταν σε μενα...
νομιζω οτι εχω το δικαιωμα να
μιλω για τον εαυτο μου και να
γινομαι εξηγητης του...

εσυ απο που καταλαβες οτι προσπαθησα να επιβαλω την αποψη μου;
αν ο λογος μου σου ειναι ακαταληπτος γιατι δεν το ειπες στην
αρχη και ποιος σου ειπε οτι εγω ειπα οτι γραφω ποιητικα;
ο φιλος Αβαταρ το ειπε εγω θα προτιμουσα την λεξη συνειρμικα...
επιτρεπω σε ολους να με κρινουν και γι αυτο εκθετω τις αποψεις μου
απο την πρωτη στιγμη εδω εσω εστω και αν ειναι λαθος αυτες...
η κριτικη μας βελτιωνει ολους...
απλα κανεις δεν μπορει να μου πεις πως θα εκφραζομαι...

Η φιλοσοφια μου ειναι τα λαθη μου...
ειπα στο προηγουμενο ποστ μου οτι ειναι
αναγκη να μιλαμε με βαση τα βιωματα μας
και οχι να γινομαστε καρμπον και παπαγαλοι
για τους προηγουμενους...
ετσι ειναι ζωντανη η φιλοσοφια και πανω
απο ολα η γνωση μας εχει αντικρυσμα στην
καθημερινη μας ζωη...ετσι δημιουργουμε
την δικη μας φιλοσοφια εστω και αν εχει
υπαρξει στο παρελθον...

τελος παντων αν θεωρεις avallon οτι
δημιουργω προβλημα στην λειτουργια του θεματους σου
θα με τιμουσε να μου το ελεγες και δεν θα συμμετηχα...

ευχαριστω τον φιλο Ραμογλου για την επισημανση των αυτονοητων...
αν συνεχιστει αυτη η ακατανοητη αντιπαραθεση
θα προτιμησω να γινει μεσω μειλ μιας και το θεμα μας ειναι
αλλο...ή μπορουμε να ανοιξουμε ενα τοπικ και να σβαχτουμε ανετα

λοιπον ετσι κατι συνειρμικο και ακατανοητο χωρις σκοπο και νοημα...

"εχτες εθαψα την γιαγια μου
και η φιλοσοφια μου ηταν το
φτυαρι..."

ετσι για να χασει την υπομονη της η Avallon
χαιρετω σας...
να στε ολοι καλα...

Edited by - ryche on 25/05/2004 23:48:47

Just_A_ManΜέλος
25/05/2004, 23:42:54

Φίλοι μου καλησπέρα,

Θα αισθανθήκατε την απουσία μου.
Αλλά δεν είμαι μακριά σας.
Με την Ψυχή μου και τις Προσευχές μου είμαι πάντα κοντά σας.

Είμαι σε μια χρονική περίοδο άσκησης. Τα αποτελέσματα θα τα μοιραστώ μαζί σας
Συν+θεό με την ολοκλήρωση.

Παρόλου αυτά θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις.

Αλήθεια,

Πόσο παγιδευμένοι είμαστε όλη η ανθρωπότητα!!!

Κατασκευάζουν, Εκπαιδεύουν Aνθρώπους χωρίς Χρόνο.!!!!!!

Η Γνώση και ο Άνθρωπος.

Το δέντρο του καλού και του κακού (Αυτό-δικαίωση).
Και το Δέντρο της Ζωής ( Ενότητα).

Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λεύκιο, Πανεπιστήμιο, Μεταπτυχιακό, Master, (Mοnster), Διδακτορικό…

Φιλοσοφία για τον ένα πνευματικό δρόμο, για τον άλλο … για τον άλλο…

Και τελικά δεν μας μένει χρόνος να ασκηθούμε σε ότι εκπαιδευόμαστε είτε στην προσωπική, την κοσμική και την πνευματική μας ζωή.

Δημιουργούν ανθρώπους χωρίς σκέψη χωρίς συν+είδηση. !!!!

Κάποτε είχα εκφράσει την σκέψη ότι η Έρημος (Ησυχασμός) είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ψυχής.

Θα ξαναγυρίσω στην Έρημο της Ψυχής μου.

Αν είστε καλά όλοι.

Υστερόγραφο.

Όλοι παραπονιόμαστε ότι δεν υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση που με τις πράξεις τους να μας καθοδηγούνε.

Ίσως ήρθε καιρός να σταματήσουμε να είμαστε παρελθό-λάγνοι και να αρχίσουμε να διορθώνουμε ότι έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Η Μητέρα Γη υπο-φέρει. Και φέρει την δικιά μας έλλειψη αγάπης.

Κάναμε μια σταλιά άνθρωποι ένα ολόκληρο πλανήτη να υποφέρει.

Μα αν δεν έχουμε θεϊκό στοιχείο μέσα μας, τότε πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Όλοι εμείς οι μικροί Θεοί!!!
Μα, έχουμε σκοτώσει την συν+ είδηση και δεν ακούμε την είδηση.

Η μάνα Γη μας φω-νάζει.

Μα Θεέ μου, κανείς δεν την ακούει.

Τόσο συνήχηση (πέρα από τα όρια ορθής σκέψης) υπάρχει μέσα στην συνείδηση μας που να μην διακρίνουμε την πραγματικότητα.

Βλέπω στο βυθό της συν+είδησης μας, την άμμο να πηγαίνω έρχεται.

Μήπως είναι όλα αυτά τα πολλά πρέπει….

Πρέπει να μάθω και αυτό και το άλλο….

Και αυτή την φιλοσοφία και την άλλη, και την άλλη ….

Και χρόνος για πράξη ??? Χρόνος … ???

Για αυτό όχι άλλα πρέπει. Αλλά περσότερα μπορώ.

Και όλοι μπορούμε να βρούμε το χρόνο να κάνουμε περισσότερες πράξεις με σοφία και φιλοσοφία.

Ας ενσαρκώσουμε όλα όσα φωτιστήκαμε.
Ας αρχίσουμε να μιλάμε και με το παράδειγμά μας.

Και το μήνυμα μου ήρθε σήμερα ( Τρίτη 25 Μαΐου) από ένα στιχάκι που υπήρχε στην πίσω πλευρά του ημερολογίου τοίχου που έχω και διαβάζω κάθε μέρα.

Και ο στίχος έγραφε,

Απόφυγε επιμελώς το σαράκι της περιεργείας και τότε θα ιδής πόσο χρόνος είναι στην διάθεση σου.

Να είστε σε Ε-γρήγ-ορση (γρήγορη όραση της Ψυχής), Προσ-οχή και προσ-ευχή κάθε στιγμή στην αιωνιότητα.

Σας αγαπώ όλους,

Μαζί σας έχω μοιραστή τις καλύτερες πνευματικές στιγμές.

Και μια χαρά όταν την μοιράζεσαι, είναι διπλή χαρά, τριπλή …
Φανταστείτε όταν μοιραζόμαστε μια πράξη ανθρωπιάς πόσο αυτή η χαρά πολλαπλασιάζετε!!

Είστε η συγ+κίνηση της καρδιάς μου!!
Εύχομαι όλοι να ξυπνήσουμε την Ενότητα της Αγάπης.

Επι-σ-τρέφω στην έ-ρ-η-μο. Τα λέμε συν+Θεό σύν+το-μα

Καλό βράδι φιλαράκια μου.

Με αγαθή Αγάπη και με σεβασμό σε κάθε σκέψη (γιατί κάθε σκέψη είναι μια θεϊκή ενέργεια).

Just

26/05/2004, 03:53:17

clickable

Boris Valejo

No name human

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

Edited by - Zadok on 26/05/2004 03:54:54

zezmpergΜέλος
26/05/2004, 07:05:39
Σας χαιρετώ.
Μία ακόμα φιλοσοφική σκέψη "διαμορφωμένει" από τον αρχαίο Πλωτίνο τούτη τη φορά στη ρήση του Ντεκάρ.

Ο Πλωτίνος ταυτίζει την σκέψη με την ύπαρξη του ανθρώπου ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΕΙΝΟΣ -στη ζωή- αλλά ταυτόχρονα και με τον Θεό!
Έτσι γράφει σχετικά ο ίδιος: <<Να στραφούμε ολοκληροτικά προς τα μέσα...Ο Θεός δεν είναι έξω από κανένα ον. Είναι μέσα σε όλα τα όντα που τον αναγνωρίζουν με την σκέψη αλλά δεν το ξέρουν. Φεύγουν μακριά απ'αυτον ή πιο σωστά μακριά από τους ίδιους τους, τους εαυτούς τους.
Ο Σοφός είναι στραμένος προς τον ίδιο τον εαυτό του και βρίσκει με την σκέψη στον εαυτό του όλα τα πραγματά της ζωής>>
.

Βασικό στοιχείο λοιπόν της διδασκαλίας του Πλωτίνου ήταν το <<πάντα είσω>> όπου θα μπορούσε να θεωρηθεί και σαν έμβλημα στο φιλοσοφικό σύστημα του Πλωτίνου. Επομένως η ένωση με τον "Θεό" δεν είναι καμία ενέργεια εξωανθρώπινη, μαγική, αλλά εσωτερική, παράγωγο σκέψης. Δεν είναι υπερφυσική, όπως στον μυστικισμό του Πυθαγόρα ή του μυστικιστικού χριστιανισμού που αντιμάχετε, μα ένα φυσικό γεγονός, μια πράξη της σκέψης του ανθρώπου, που πετυχαίνεται με συνεχή προσπάθεια του ίδιου.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση αυτή του απόλυτου, της ένωσης με τον Θεό δεν μπορεί, κατά τον Πλωτίνο πάντα, να επιτευχθεί με τα συγκεκριμένα γνωστικά μέτρα και μέσα, τις αισθήσεις δηλαδή και την όποια νόηση που προέχετε από αυτές, αλλά μόνο με την εκστατική προσπάθεια που θα οδηγήσει με την σκέψη στην εκμηδένιση του χωρισμού μεταξύ ανθρώπου και θείου.
Σας χαιρετώ με εκτίμηση.
Υ.Γ.
Αλήθεια ο "δικός μας" Πλωτίνος, εκείνος ο μοναχικός κάου μπόϊ που είναι;
Σας χαιρετώ.

26/05/2004, 09:42:56
quote:
τελος παντων αν θεωρεις avallon οτι
δημιουργω προβλημα στην λειτουργια του θεματους σου
θα με τιμουσε να μου το ελεγες και δεν θα συμμετηχα...

ryche δε νομίζω να έχω ζητήσει μέχρι τώρα από κάποιον να σταματήσει να γράφει ακόμα και απ'αυτούς που γράφουν με μόνο στόχο να χαλάσουν το θέμα μου.
Ελπίζω το σχόλιο για τη γιαγιά σου να'ναι τρόπος του λέγειν...

quote:
"ΤΡΕΙΣ + ΟΠΟΙ_Ν ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ.."...

...και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει 3 φορές θα μ'αρνηθείς...
Καλά από τα τόσα σοβαρά που έχουν κατατεθεί αυτό βρήκες να ασχοληθείς και να σχολιάσεις?
Χμμμ... για να δούμε τι λέει αυτό...

Zadok αγαπητή μου θα ήθελες να μας εξηγήσεις τι θέλεις να πεις (που να είναι σχετικό με το θέμα) με αυτή την πολύ όμορφη εικόνα σου?

quote:
"Οι λέξεις μας όπως τις μεταχειριζόμαστε όταν κάνουμε επιστήμη είναι δοχεία, ικανά μόνο να περιέχουν και να μεταφέρουν φυσικό νόημα και σημασία... Οι λέξεις μας εκφράζουν μόνο γεγονότα, όχι κάτι υπερφυσικό. Όπως ένα φλυτζάνι τσαγιού : Θα κρατάει μονάχα ένα φλυτζάνι νερό, ακόμα αν εμπρόκειτο να χύσουμε πάνω του ένα ολόκληρο γαλόνι. Η φιλοσοφία είναι μία σύνοψη κοινοτοπιών. Ο κόσμος είναι όλα όσα συμβαίνουν. Η αρρώστια μας είναι τούτη : θέλουμε να εξηγούμε. Κάποτε οι εξηγήσεις μας φτάνουν σε ένα τέλος..." .]

penthea τι κι αν χάθηκες τόσο καιρό...
Στα μηνύματά σου αποκρυσταλλώνεται το "Oυκ εν τω πολλώ το ευ"ενώ άλλοι κάνουν "διατριβή" στο clopyright!
Tι να πούμε όμως...είναι και αυτός ένας τρόπος ζώής...μια φιλοσοφική άποψη...και τη δεχόμαστε

Y.Γ. Για όσους δεν ξέρουν... Mε bold γράφουμε τα σημαντικά πράγματα...

"Τάδε έφη Avallon"
26/05/2004, 10:16:08
ΚΡΙΜΑ !

Είχα την εντύπωση πως από ανθρώπους που με ξέρουν είμαι ποιο κατανοητός.
Αντ’ αυτού βλέπω μια δυναμική αντιπαράθεσης στείρας να συνεχίζεται και να μην έχει κάπου ένα τέλος.

Νόμιζα πως όταν σας παρακάλεσα να ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ότι δε σας κάνει, θα καταλαβαίνατε πως έτσι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κουβέντα και να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Ο Μικρούτσικος λέει «φιλιούνται αγκαλιάζονται», εγώ σας λέω «βριστείτε τσακωθείτε».

Ελπίζω να μην ήταν παραφωνία τα post μου στο topic αυτό, ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ανοχή.

Ο κακός λύκος

26/05/2004, 11:04:27
quote:
Νόμιζα πως όταν σας παρακάλεσα να ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ότι δε σας κάνει, θα καταλαβαίνατε πως έτσι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κουβέντα και να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Και γω λυπάμαι... για το ότι αυτό το πολύ εύστοχο μήνυμα το κατέθεσες τώρα και όχι όταν έπρεπε...Ξέρεις...2-3 μηνύματα πριν...
Βέβαια δεν είναι κάτι που με εκπλήσσει...
μάλλον θα με εξέπληττε το να έπραττες το σωστό κακέ μου λύκε...

Υ.Γ. Οτι με πληγώνει... θεωρείς ότι "δε μου κάνει" και πρέπει να αγνοείται

"Τάδε έφη Avallon"
elpidaΜέλος
26/05/2004, 12:31:45
quote:
δε νομίζω να έχω ζητήσει μέχρι τώρα από κάποιον να σταματήσει να γράφει ακόμα και απ'αυτούς που γράφουν με μόνο στόχο να χαλάσουν το θέμα μου

... μπορείς να το κάνεις και μόνη σου

Το να κρίνουμε και μάλιστα τους άλλους για τις απόψεις τους - άσχετα εάν εκφράζονται με σωστό τρόπο και με σεβασμό - είναι το πιο εύκολο ! Καλό όμως θα ήταν να κρίνουμε πρώτα τον εαυτό μας, πράγμα δύσκολο και απ' ότι βλέπω και ... προς αποφυγήν.

pentheasΜέλος
26/05/2004, 13:52:31
Φίλοι μου γειά σας και πάλι!
Δεν καταλαβαίνω πάλι απο που άρχισε η φαγομάρα, μάλλον οι υπεύθυνοι πρέπει να οργανώσουν ένα cyber ευχέλαιο για να φύγουν οι κακές σκέψεις και να έρθει ξανά η πολυπόθητη αρμονία στο esoterica ....

Anyway, back to the topic .....
Γράφει ο φίλος μας Ludwig Wittgenstein στο "Tractatus Logico Philosophicus" (Θα σας πρήξω μ'αυτόν τον κύριο μέχρι να γίνει η παράσταση τον Ιούνιο στη Πειραματική ....):

"Η τάση που είχα εγώ, καθώς και όλοι όσοι προσπάθησαν να γράψουν ή να μιλήσουν για την ηθική ή τη θρησκεία, ήταν μία τάση να συγκρουσθούμε βιαστικά με τα όρια της γλώσσας. Αυτή η βεβιασμένη σύγκρουση με τους τοίχους του "κελιού" μας εντελώς, απόλυτα, ανέλπιδη ...

Βρισκόμαστε σε μια κόλαση, που μόνο να ονειρευόμαστε μπορούμε, ενώ ένα είδος στέγης μας χωρίζει απο τον ουρανό ...

Αν όμως θέλω πραγματικά να σωθώ, εκείνο που μου χρειάζεται είναι η σιγουριά και όχι η σοφία, το όνειρο ή ο στοχασμός.
Κι η σιγουριά είναι ακριβώς αυτή η πίστη.
Κι αυτή η πίστη σημαίνει "πίστη" σ' εκείνο που η καρδιά μου, η ψυχή μου χρειάζεται και όχι η στοχαζόμενη διάνοια μου...
Γιατί είναι η ψυχή μου με το πάθος της, σα να λέμε με τη σάρκα και τα οστά της που πρέπει να σωθεί .... και όχι το αφηρημένο πνεύμα μου ..."

Taf

pentheas
LoucasΜέλος
26/05/2004, 14:16:40
Μετά απο αρκετό καιρό κάνω ξανά την εμφάνιση μου.
Τώρα θα μου πείτε,καλά και πως έλειπες τη έγινε,Αλλά εγώ απλώς το αναφέρω για να ξεκινήσω την απάντηση μου.

Δεν έχω διαβάση καθόλου το τόπικ.Διάβασα μόνο το ενακτήριο μύνημα της φίλης Αβλλον.

Ο λόγος που δεν διάβασα όλα τα άλλα είναι γιατί θέλω να δώσω καθαρά δική μου απάντηση χωρίς να επηρεαστώ απο απαντήσεις άλλων.
Μπορεί αυτά που θα πώ να τα έχουν πεί και άλλοι.Γιαυτό δεν διαβάζω τίποτα μέχρι να δώσω την δική μου απάντηση.

ΚΑι λέω τώρα εγώ:

Σκέφτομαι άρα υπάρχω.....
Αναπνέω άρα υπάρχω.......
Καυγαδίζω άρα υπάρχω.....
Κατηγορώ άρα υπάρχω......
Αγαπώ άρα υπάρχω.........
Διαβάζω άρα υπάρχω.......
Καταναλώνω άρα υπάρχω....
Και τόσα και τόσα άλλα που κάνουμε και μπορούμε να πούμε ότι ζούμε γιαυτά.

Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχω για έναν η δύο η μερικούς απο αυτούς τους χιλιάδες λόγους μόνο.

Πιστεύω ότι οι λόγοι είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που έιναι όλοι βασικοί.
Δεν μπορεί να λύπει κανένας γιατί αν λύπει τότε παύεις να υπάρχεις.

Είναι η αλυσίδα της ζωής.

Παράδειγμα..

Δεν γίνεται να ζείς χωρίς να σκέφτεσαι.'Οσα προβλήματα και να έχεις σκέφτεσαι.

Δεν γίνεται να σκέφτεσαι όμως χωρίς να αναπνέεις.
Δεν γίνεται να αναπνέεις και να μην λειτουργά το μυαλό.Έστω και μιά λειτουργία όταν αναπνέεις την κάνει.

Δεν γίνεται να λειτουργά το μυαλό και να μην έχεις καταναλώσει κάτι.'Οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως κατανάλωση.

Δεν μπορεί να ζείς και να μην έχεις διαβάσει έστω και κάτι.

Μπορώ να φέρω χιλιάδες παραδείγματα.
Μπορεί πολλοί απο εσ'ας να πιστεύουν ότι λέω βλακείες.
Μπορεί να είναι και έτσι.Ε'ιναι και αυτό μέρος του ότι ζω υπάρχω και όλα τα άλλα όμως.

Είναι όλα μια αλυσίδα.Εαν πεί κάποιος ότι ζεί μόνο και μόνο για να κάνει ένα η δύο πράγματα μόνο τότε και εξαρτάται απο αυτά για μένα έχει τεράστιο λάθος η δεν έχει καθίσει να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους.

Ζούμε για να τα κάνουμε όλα.
Άλλα τα κάνουμε συνειδητά και μας δίνουν δύναμη και ικανοποίησει ότι τα κάνουμε και πολλά άλλα γίνονται ασυνείδητα και μας δίνουν άλλα είδη ενέργειας που και πάλι χρειάζονται στον οργανισμό.

Σε έναν μηχανισμό υπάρχουν πάντα και τα μεγάλα γρανάζια που θέλουν αρκετή ενέργεια για να δουλέψουν και που δίνουν και μεγάλη ενέργεια αλλά υπάρχουν και τα μικρά γρανάζια που μπορεί να θέλουν λιγη ενέργεια η καθόλου για να δουλέψουν αλλά είναι εξίσου σημαντικά και παίζουν τον δικό τους ρόλο.

Είναι όλα μέρος του μηχανισμού της ζωής.Είναι όλα γρανάζια,μικρά και μεγάλα αλλά όλα σημαντικά.

Μια αλυσίδα που χρειάζεται όλους τους κρίκους της.

Καλύτερα να μην πώ τίποτα άλλο για να μην αρχίσω να μπερδεύομαι εγώ στο τέλος.
Αμφιβάλλω αν κατάβε κανένας τη θέλω να πώ.

Δεν θα διαβάσω τη έγραψα γιατί εαν το κάνω τα μισά θα τα σβήσω
.Τα αφήνω όλα όπως είναι βγαλμένα απο μέσα μοπυ αυθόρμητα και μπερδεμένα.

Να είστε καλά.

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279

steelspringΜέλος
26/05/2004, 14:46:38

Για να μήν υπάρξει άλλη παρεξήγηση , δεν είναι ο τρόπος έκφρασης κάτι το δεδομένο , και ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως του ταιριάζει.
Άλλο να λέω αυτό , και άλλο να υποστηρίζω πως :

quote:

η πρακτικη φιλοσοφια...
αυτο και αν ειναι αντιφαση!
η πιο αυτοαναιρουμενη φραση.
μοναχα εγω αντιλαμβανομαι
οτι η πραξη ειναι η δολοφονια της φιλοσοφιας?
και καλα της κανει...

Η αποδοχή μιας τέτοιας αντίληψης δεν μας κάνει να εκφραζόμαστε αναλόγως;
Δεν μας κάνει να απορρίπτουμε τον "Λόγο" και να χρησιμοποιούμε εκφράσεις έντεχνα και σκόπιμα αποστειρωμένες απο φιλοσοφική επίδραση;
Δεν μας κάνει να αποζητούμε τον θάνατο της φιλοσοφίας μέσω πράξεων ή άλλων μέσων;
Η φιλοσοφία είναι όπλο και εργαλείο . Είναι όπως το νερό . Ζείς χάρη σ`αυτό , αλλά αν δεν προσέξεις θα σε πνίξει.
Αλλά εφόσον επιδιώκουμε τον θάνατο της, τότε τι αντιπροτείνουμε στη θέση της φιλοσοφίας; Την "Πίστη" μήπως;

kynikosΜέλος
26/05/2004, 15:14:55
quote:
Αλλά εφόσον επιδιώκουμε τον θάνατο της, τότε τι αντιπροτείνουμε στη θέση της φιλοσοφίας; Την "Πίστη" μήπως;

Εφ' όσον μιλάς στον πληθυντικό του πρώτου προσώπου, φαντάζομαι οτι κάποια στιγμή θα αξιωθείτε να μας πείτε, αντί να μας παιδεύετε.

Αλλά μπορεί και όχι, εφόσον δεν το έχετε κάνει εδώ και μισό χρόνο....

1488, και τα λοιπά γνωστά χαιρετίσματα...

26/05/2004, 15:28:51
φιλε steelspring ωστε τωρα δεν ενοχλησε με τον τροπο!
αλλα σε ενοχλουν αυτα που γραφονται...
δεν προτινω καμμια Πιστη στην θεση της
φιλοσοφιας...απλα προτεινω μια φιλοσοφια
ζωντανη και οχι μια φιλοσοφια θαμενη
σε βιβλια που ο καθενας προσπαθει να την
κανει πραγματικοτητα...ετσι δολοφονουμε
την φιλοσοφια-και ομιλω βεβαιως για την
φιλοσοφια που ο καθενας εχει λογω της επαφης
του με την ζωη.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ.

επιμενω ομως στην αποψη μου...
αν δεν μπορεις να ανεχτεις αυτα που λεω
ή εστω τον τροπο μου ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ...
ΚΑΙ ΠΕΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΝ ΤΗΝ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗΝ
ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ
ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΨΑΞΕΙ ΓΙΑ ΠΟΡΤΕΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ.ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ
ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ...

μονο εκει υπαρχει αληθινη φιλοσοφια.
steelspring
σε χαιρετω και σιωπω.

avallon
oxi δεν κανω πλακα...
η γιαγια εφυγε...
μα εμεινε κοντα μου
οτι ενιωσα απο αυτην
και μια φιλοσοφια
που δεν γινεται λεξεις...
μακια...

26/05/2004, 16:15:28
Θα ήθελα να μην παρασύρεσαι από την όποια θεωρητική φαντασίωση.
Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς :

1. Ότι έχω και δουλειά και δεν μπορώ να είμαι συνεχεία σ’ ένα PC και να ξέρω τι λέγετε κάθε στιγμή κάθε λεπτό.
2. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς ότι προσπάθησα να ηρεμίσω μια κόντρα που μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος του ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
3. Ίσως θα έπρεπε να αρπάξεις αυτή την ΦΙΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και να ηρεμίσεις το θέμα ούτως ώστε να αρχίσει να αποδίδει αυτά που του πρέπουν.
4. Ίσως θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί μου και να μιλήσουμε για τους λόγους τους οποίους αμφισβητείς. ( Το έχουμε πει πολλάκις αυτό αλλά συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο λάθος )

Χίλια συγνώμη καλή μου Avallon που δεν έπραξα το σωστό ( Μήπως αν έπαιρνα το μέρος σου θα ήταν το σωστό ;;;;;; ) ούτως ώστε να σε εκπλήξω.
Απλά έκανα μια ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ, ε ήταν πάλι μια λάθος μου κίνηση …. Και πάλι sorry !

quote:
Υ.Γ. Οτι με πληγώνει... θεωρείς ότι "δε μου κάνει" και πρέπει να αγνοείται

Σε πληγώνει κάτι όταν εσύ θέλεις να σε πληγώνει, όταν εσύ το αφήνεις να περνάει μέσα σου και όταν εσύ ασχολείσαι μαζί του.
Άρα ΝΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ.

Αν ασχολείσαι ίσως τότε να συμβαίνει αυτό γιατί όντως αυτό που αρνείσαι είναι η αλήθεια και παλεύεις να αποδείξεις πως δεν είναι.

Υ.Γ. Σταματώ να σου χαλάω το θέμα αν θες κάποια διευκρίνιση έχεις όλους τους τρόπους να την πάρεις. ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

Ο κακός λύκος