- Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:quote:
SperanS: Οταν οι δασκαλοι δεν μπορουν να πεισουν τους μαθητες τους τοτε καποιο προβλημα υπαρχει με αυτους τους δασκαλους. Καμια αλλη διδασκαλια δεν εχει προκαλεσει τετοια ζημια και υλικη και πνευματικη στην ανθρωποτητα.
alet
Συμφωνώ απόλυτα με το πρώτο σκέλος. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με αυτους τους δασκαλους αλλά όχι με το δεύτερο.
Η διδασκαλια δεν εχει προκαλεσει ζημια, οι "δάσκαλοι" έχουν, για να φέρω ένα παράδειγμα είναι σαν την πυρηνική ενέργεια, υπάρχει γύρω μας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό (μεγάλο καλό) είτε για κακό (μεγάλο κακό).
Προβλημα ειναι και η διδασκαλια αγαπητε. Πρωτον και αυτη πηγαζει απο τον πρωτο δασκαλο που στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν τον πιστεψαν/καταλαβαν ουτε οι 12 μαθητες του ποσο μαλλον ο λαος του ποσο μαλλον ολος ο κοσμος. Ηταν ενας κακος δασκαλος.
Δευτερον η καθε διδασκαλια πρεπει να ειναι σαφης και οχι αμφιλεγομενη. Αυτο βεβαια προυποθετει καλο δασκαλο. Πχ τον Πυθαγορα δεν τον παρεξηγησε κανεις ουτε την διδασκαλια του. Επισης η διδασκαλια δεν πρεπει να αντιμετωπιζεται σαν οργανο οπως το μαχαιρι ή η πυρηνικη ενεργεια που αναφερεις που μπορουν να χρησιμοποιηθουν για καλο και για κακο γιατι τοτε θα ηταν στο ελεος του καθενος. Η ιδεολογια/διδασκαλια πρεπει να ειναι σταθερη και σαφης για να μπορουμε να εκφρασουμε κριση, πχ του ναζισμου δεν θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει, ουτε και χρησιμοποιηθηκε ποτε για καλο ουτε του πλατωνισμου θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει, ουτε και χρησιμοποιηθηκε για κακο.
Ομως οι μονες διδασκαλιες, που μου ερχονται στο νου, οι οποιες παρεξηγουνται συνεχως ειναι αυτη του χριστιανισμου και αυτη του Ισλαμ. Και οι δυο ειναι ολως τυχαιως "παραποταμοι" του Ιουδαισμου. Διδασκαλια, ομως, που παρεξηγειται ειναι κακη διδασκαλια γιατι προηλθε απο κακο δασκαλο και προκαλει ζημια οταν επιβαλλεται.
quote:quote:
SperanS: Οι πολιτισμοι κρινονται απο τα επιτευματα τους. Τα πνευματικα επιτευματα π.χ. του Ελληνικου πολιτισμου και του Εβραικου κρινονται και αυτα. Αν λοιπον θελω να ερευνησω φιλοσοφια και διδασκαλια θα κατευθυνθω εκει που με παει η λογικη και οχι εκει που με πανε τα καταλοιπα του προσυλητισμου που υπεστην απο νηπιο. Δεν νομιζω οτι λεω κατι παραλογο.
alet
Όχι δίκιο έχεις, αλλά δεν νομίζω να θεωρείς κι εσύ παράλογο ότι διαφωνώ κάθετα με το πας μη Έλλην βάρβαρος, ειδικότερα στη σύγχρονη εποχή (με πιέζει και το αριστερό-διεθνιστικό μου παρελθόν...).
Η απαντηση σου εδω μου θυμιζει λιγακι "στριβειν...". Οπως εχω πριν και πριν σεβομαι και ενδιαφερομαι και για αλλους πολιτισμους δεν ειμαι κολλημενος με τον αρχαιοελληνικο.
Ομως ενα πραγμα δεν θα καταλαβω ποτε. Γιατι εγω ως Νεοελληνας πρεπει να μαθαινω και να θεωρω ιερη και θεοπνευστη την εβραικη μυθολογια, να λατρευω ως θεο εναν εβραιο (αν υποθεσουμε οτι υπηρξε) που ελεγε οτι ηταν η ενσαρκωση ενος θεου εβραικης εμπνευσης. Γιατι μου το επιβαλουν απο νηπιο;;
Γιατι αν εχω θεολογικες/ φιλοσοφικες αναζητησεις θα πρεπει να κατευθυνθω στον εβραικο πολιτισμο που δεν εχει κανενα πνευματικο επιτευμα αλλα διακριθηκε μονο για την μισαλλοδοξια του και να μην κατευθυνθω πχ προς την ελληνικη φιλοσοφια που απολαμβανει παγκοσμιο θαυμασμο;;;
Μηπως μπορει να συγκριθει ο αρχαιος ελληνικος πολιτισμος με τον αρχαιο Ιουδαικο;;;
Δεν ζουμε μεσα στον παραλογισμο;;;
----- --- -------
Συμφωνείς;;;;
Διαφωνείς;;;;
Ανέχεσαι;;;;
τι;;
Χ.Κ
quote:
Δεν έχω διαβάσει την αγία γραφή αλλά ούτε και κανέναν φιλόσοφο, γι’ αυτό, δεν μπορώ να πω τίποτε. Στο κάτω, κάτω άνθρωπος ήταν κι αυτός και όπως όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Ας τον να γράφει, ελευθερία λόγου έχουμε.
Σαφέστατα.Δεν μπορώ όμως να ακούω τους "χριστιανούς" να επικαλούνται αυτά τα κείμενα...
quote:
Με αυτά που λέει αυτή η κυρία, όχι.Αλλά λένε κάτι τέτοια, σε αυτούς που μόλις έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για να τους παρηγορήσουν, όπως ακριβώς σε ένα τραπέζι, αν χυθεί κάτι στο τραπεζομάντιλό ή σπάσει κανά ποτήρι, λένε στην νοικοκυρά «γούρι, γούρι!» Είναι κάτι το στιγμιαίο και αυθόρμητο, έ και λίγο γελοίο.
Μόνο που δεν μιλάμε για ένα ποτήρι χυμμένο κρασί,αλλά για μια αρρώστεια,θανατηφόρα κιόλας.Και το μόνο που κατάφερε η κυρία με τα παράλογα αυτά,ήταν να εκνευρίσει σε μεγάλο βαθμό την σύζυγο και τα παιδιά του αρρώστου...
quote:
Καλά, δεν βλέπεις ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΙΤΟΥ του Χαρδαβέλα?
Τσου.Πειράζει;
quote:
Άρα, φταίει η κοινωνία
Όχι αγαπητέ μου,φταίει η εκκλησία.Έχεις ιδέα πόσα έσοδα χάνονται αν σταματήσουν γάμοι και βαπτίσεις;έχεις ιδέα πόσα πρόβατα χάνονται από το μαντρί;όχι λοιπόν,φταίει καθαρά η εκκλησία γι'αυτό και προκαλεί η ίδια κάποια κοινωνικά ζητήματα...
quote:
Οι παπάδες , οι μπάτσοι, οι γιατροί, πάλι αυτές οι γενικεύσεις. quote]
Οκ,το διορθώνω,έχεις δίκιο.Όχι όλοι οι παπάδες,αλλά αρκετοί από τους παπάδες...Νομίζω ότι τώρα είναι οκ.
quote:
αφού είσαι τόσο σίγουρή πως έχεις δίκιο και αποφασισμένη να μην αλλάξεις την γνώμη σου, μην φοβάσαι, δεν θα μπορέσει ο παπάς να σε αλλάξει όσο και να επιχειρηματολογεί.
Αυτό είναι σίγουρο[quote]Αν και δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτού του είδους οι συζητήσεις, οι οποίες οδηγούνται συνήθως σε καβγάδες.
Το πιο τρομακτικό θα ήταν να μην γίνονται αυτές οι συζητήσεις...
καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη
quote:
maraki8: Σαφέστατα.Δεν μπορώ όμως να ακούω τους "χριστιανούς" να επικαλούνται αυτά τα κείμενα...
Μαράκι μου αφού δεν μπορείς να ακούσεις για αυτά τα κείμενα, τι θα κανεις?
quote:
maraki8: Όχι αγαπητέ μου,φταίει η εκκλησία.
Μαράκι μου συγχαρητήρια!
quote:
maraki8: Το πιο τρομακτικό θα ήταν να μην γίνονται αυτές οι συζητήσεις...
Σαφώς κάπου πρέπει να τα πεις…
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
Μαράκι μου αφού δεν μπορείς να ακούσεις για αυτά τα κείμενα, τι θα κανεις?
Έχω μάθει εδώ και αρκετό καιρό να μην ακούω ενοχλητικά πράγματα.
quote:
Μαράκι μου συγχαρητήρια!
Ευχαριστώ!!!
quote:
Σαφώς κάπου πρέπει να τα πεις…
Κοίταξε,το να διαφωνείς σε κάποια πράγματα δεν είναι κακό.Το κακό είναι να μην αφήνεις να λέγεται η άποψη των συνανθρώπων σου,είτε αυτή συμφωνεί με τα όσα πρεσβεύει η θρησκεία και το ιερατείο σου,είτε όχι...
quote:
maraki8: Έχω μάθει εδώ και αρκετό καιρό να μην ακούω ενοχλητικά πράγματα.
Να μην ακούς ενοχλητικά πράγματα από ποιους Μαράκι μου?
quote:
maraki8: Κοίταξε,το να διαφωνείς σε κάποια πράγματα δεν είναι κακό.Το κακό είναι να μην αφήνεις να λέγεται η άποψη των συνανθρώπων σου,είτε αυτή συμφωνεί με τα όσα πρεσβεύει η θρησκεία και το ιερατείο σου,είτε όχι...
Άποψη των συνανθρώπων σου είναι και τα ‘ενοχλητικά πράγματα’?
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Sesostris...
quote:Ποια βιβλία θα ΄πρεπε να διαβάσω δηλαδή? Εννοείται πως αν διαβάσω όλα τα βιβλία του Λιακόπουλου, του Βελόπουλου του Α. Γεωργιάδη κ.α. είναι πιθανό να επηρεαστώ ή να πορωθώ . Όπως αν διάβαζα και όλα τα χριστιανικά βιβλία, τα βουδιστικά και ούτο καθ’ εξής. Να κάνω δηλαδή πλύση εγκεφάλου στον εαυτό μου, εε όχι, δεν είμαι και τόσο μαζοχιστής.
Αν διάβαζες φίλε libero , και κανένα βιβλίο δεν θα έκανες αυτό το τελευταίο σχόλιο γιατί απλούστατα θα καταλάβαινες πολλά .
quote:Άλλη δουλειά δεν είχα, να παρακολουθώ το καθετί που θα πει ο Χριστόδουλος. Αυτά τα κάνουν οι αρχαιόπλικτοι για να ταΐσουν τον φανατισμό και το μίσος τους διαβάζοντας συγκεκριμένα βιβλία και «κολλώντας» σε συγκεκριμένα λόγια. Από όσα έχω δει στις ειδήσεις τον Χριστόδουλο, δεν άκουσα τίποτα παρόμοιο. Λέει κι από πάνω πως, ελληνισμός και χριστιανισμός πάνε μαζί πως γίνεται να τους βρίζει
Όπως φαίνεται φίλε libero δεν παρακολουθείς Χριστόδουλο .
quote:Δεν ήξερα ότι οι άλλες χώρες δεν χρηματοδοτούν τις θρησκείες. Γιατί σε ενοχλεί το ότι χρηματοδοτείται η εκκλησία? Δεν σε ενοχλεί ότι έχουμε μια κολοβή δημοκρατία και σε ενοχλεί η μη εφαρμογή συγκεκριμένου νόμου. Και αφού χρηματοδοτεί το κράτος την εκκλησία θα πολεμήσουμε την εκκλησία.
Σε κανένα κράτος φίλε libero , δεν χρηματοδοτούνται οι θρησκείες τα δόγματα ή οι σέχτες από τον κρατικό προϋπολογισμό , εκτός φυσικά από την χώρα μας που όχι μόνο χρηματοδοτείται η εκκλησία , αλλά δεν φορολογούνται και τα υπέρογκα έσοδά της .
Οι σημερινή πολιτικοί θα χρηματοδοτούσαν και παιδεραστές για μερικές ψήφους.
SperanS...
quote:Δεν είναι υποχρεωτικό να μαθαίνεις πόσο μάλλον να θεωρείς, που είναι προσωπικό σου θέμα. Δεν σε αναγκάζει κανείς να το λατρεύεις. Είχα μαθητές στο σχολείο που ήσαν μουσουλμάνοι και στο μάθημα των θρησκευτικών, είχαν απαλλαγή. Ξέρω και χριστιανούς που στην δευτέρα λυκείου άλλαξε το θρήσκευμα για να μην δώσουν πανελλήνιες στα θρησκευτικά.
Γιατι εγω ως Νεοελληνας πρεπει να μαθαινω και να θεωρω ιερη και θεοπνευστη την εβραικη μυθολογια, να λατρευω ως θεο εναν εβραιο (αν υποθεσουμε οτι υπηρξε) που ελεγε οτι ηταν η ενσαρκωση ενος θεου εβραικης εμπνευσης.
Προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εξεταζόμαστε στα θρησκευτικά. αλλά να έχουμε μαθήματα και για άλλες θρησκείες αλλά και φιλοσοφίας. Όπως η γυμναστική στα σχολεία ως μάθημα για την άσκηση του σώματος ναι μεν υποχρεωτικό αλλά δεν εξετάζεται έτσι και τα θρησκευτικά ως μάθημα για την άσκηση του πνεύματος στα πλαίσια της παιδείας.
quote:Σε ενοχλεί μάλλον που ο γιος του θεού κατέβηκε στο Ισραήλ και όχι στην Ελλάδα. Κάπου θα έπρεπε να κατέβει, πώς να το κάνουμε. Ακόμα και οι φιλόσοφοι μιλούσαν για θεό, τι θα πει εβραϊκός και ξε-εβραϊκός θεός. Κάθε λαός προσεγγίζει διαφορετικά το ερώτημα της δημιουργίας του κόσμου. Για κάποιο λόγο υπάρχουμε...
να λατρευω ως θεο εναν εβραιο (αν υποθεσουμε οτι υπηρξε) που ελεγε οτι ηταν η ενσαρκωση ενος θεου εβραικης εμπνευσης.
quote:Γιατί να μπαίνεις στην διαδικασία να συγκρίνεις τους αρχαίους πολιτισμούς δεν το καταλαβαίνω. Ας πούμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ο καλύτερος, ε και λοιπόν τι προτείνεις να κάνουμε. Να καθιερώσουμε την αρχαιοελληνική θρησκεία στα σχολεία? Το ότι ήταν καλύτεροι, δεν κάνει αυτομάτως κι εσένα καλύτερο ίσα, ίσα η συμπεριφορά των αρχαιόφιλων (και γενικά των Ελλήνων) σήμερα, δεν νομίζω να μοιάζει με αυτή των φιλοσόφων μας τότε. (γι’ αυτό και έγραψα τα λόγια του Επίχαρμου πιο πάνω).
Γιατι αν εχω θεολογικες/ φιλοσοφικες αναζητησεις θα πρεπει να κατευθυνθω στον εβραικο πολιτισμο που δεν εχει κανενα πνευματικο επιτευμα αλλα διακριθηκε μονο για την μισαλλοδοξια του και να μην κατευθυνθω πχ προς την ελληνικη φιλοσοφια που απολαμβανει παγκοσμιο θαυμασμο;;;
Ο κάθε άνθρωπος πιστεύει ότι η δικιά του θρησκεία είναι η σωστή. Είναι κάτι το υποκειμενικό.
quote:Εννοείται πως όχι! Κάτι πήγε να κάνει ο Χίτλερ, αλλά τον φάγανε. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, τον είπαν και παράλογο (και όχι μόνο).
Μηπως μπορει να συγκριθει ο αρχαιος ελληνικος πολιτισμος με τον αρχαιο Ιουδαικο;;;
γιαπετ...
quote:"Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα"
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Όσο αφορά τις ύβρεις κατά των Ελλήνων τι να πω, και οι παπάδες που βρίζουν, Έλληνες είναι, γιατί δεν ρωτάτε τους ίδιους για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ή τέλος πάντων κάντε τους μήνυση ως θιγόμενοι Έλληνες, απόγονοι του Αριστοτέλη και του Σωκράτη…, μόνο που αυτοί δεν αντέγραφαν ούτε παπαγάλιζαν άλλων λόγια, αλλά όσα είπαν και έγραψαν τα έκαναν με την ελεύθερη σκέψη τους.
--------------------------------------------------------------------------------
Ρωτάμε αυτούς που συμφωνούν με τους παπάδες, αλλά, ας είναι...« άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε».
quote:Μεγάλη μόρφωση να θεωρείς εκείνη, που θα σου δώσει τη δύναμη να υποφέρεις την αγροικότητα.
quote:
Αν δεν σας αρέσει ο χριστιανισμός (και εννοείτε αυτά που λέτε) μην παντρεύεστε στην εκκλησιά και μην βαπτίζεται τα παιδιά σας στην εκκλησιά. Μην κάνετε το λάθος που έκαναν οι γονείς σας, βαπτίζοντάς σας με το ζόρι.
Μέχρι το 1985, δεν μπορούσε κανείς να το κάνει αυτό.Μετά που δινόταν η δυνατότητα, νομικά, η οργανωμένη εκκλησία, όποιον το επέλεγε, τον έλουζε με ένα σωρό κατάρες.
Η μήπως όχι;;
(Πυθαγόρας)
quote:Να συμφωνήσω και να διαφωνήσω με τι? Με τις ερωτήσεις ?
Φίλε λιμπερο μήπως μπορείς να τοποθετηθείς επί των αρχικών ερωτήσεων;
quote:Δεν ξέρω. Δεν ξέρω και αν ισχύει αυτό το πράμα. Όπως είπα και πριν θα πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους. Αν τύχει και βρεθώ σε συζήτηση με παπά θα τον ρωτήσω, αν και σκέφτομαι να πάω κάποτε στο Άγιο Όρος και να λύσω εκεί τις απορίες μου. Εκεί υπάρχουν πραγματικοί χριστιανοί. Γιατί δεν πας εκεί ένα ταξιδάκι?
Τι είναι εκείνο που κάνει τους ορθόδοξους Έλληνες ( ιερείς και πιστούς ) να μην αντιδρούν;
quote:Τι άλλαξε δηλαδή τώρα και πρέπει να αλλάξουν οι αναφορές. Έτσι γράφτηκαν και δεν είναι μόνο οι Έλληνες χριστιανοί. Να φτιάξουμε δηλαδή μια Ελληνική version? Άντε και σταμάτησαν οι δικοί μας παπάδες θα συνεχίσουν να μας βρίζουν οι υπόλοιποι χριστιανοί. Θα δείρεις τον Πάπα?
Τι νόημα έχει να υπάρχουν ακόμη αυτές οι αναφορές;
quote:Που να ξέρω, βλέπω πάντως να μην ενοχλεί αυτούς που εκκλησιάζονται εκτός αν τους θεωρείς προδότες. Σαν τι κακό θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό?
Σε τι εξυπηρετούν και ποιούς;
Γιατί μετά από 1700 χρόνια?
quote:Ποιος το είπε αυτό. Κάποιο συνωμοσιολογικό βιβλίο μήπως?
Είναι αλήθεια ότι στο επίσημο βιβλίο οδηγιών, προς τους ιερείς, μεταξύ άλλων υπάρχει και η προτροπή «κάθε ελληνικό να μισήται»;
maraki8...
quote:Που ακούς αυτά τα κείμενα? Πας στην εκκλησία?
Σαφέστατα.Δεν μπορώ όμως να ακούω τους "χριστιανούς" να επικαλούνται αυτά τα κείμενα...
quote:
Τσου.Πειράζει;
Όχι φυσικά...![]()
![]()
quote:Μα φυσικά..Ο ‘Έλληνας ποτέ δεν φταίει. Πάντα φταίνε οι άλλοι (παπάδες, πολιτικοί, το σύστημα, το ζώδιο…) μόνο εμείς δεν φταίμε. Αυτά εξάλλου δίδασκαν και οι φιλόσοφοί μας
Όχι αγαπητέ μου,φταίει η εκκλησία.
quote:Αμάν πια αυτό το χρήμα τόσο σας ενοχλεί? Δεν είναι το παν ξέρεις..
Έχεις ιδέα πόσα έσοδα χάνονται αν σταματήσουν γάμοι και βαπτίσεις;έχεις ιδέα πόσα πρόβατα χάνονται από το μαντρί;όχι λοιπόν,φταίει καθαρά η εκκλησία γι'αυτό και προκαλεί η ίδια κάποια κοινωνικά ζητήματα...
quote:
Οκ,το διορθώνω,έχεις δίκιο.Όχι όλοι οι παπάδες,αλλά αρκετοί από τους παπάδες...Νομίζω ότι τώρα είναι οκ.
Δηλαδή υπάρχουν παπάδες που κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας "πηδάνε" τα συγκεκριμένα σημεία που βρίζουν τον ελληνισμό
quote:
Αυτό είναι σίγουρο[quote]Αν και δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτού του είδους οι συζητήσεις, οι οποίες οδηγούνται συνήθως σε καβγάδες.
Το πιο τρομακτικό θα ήταν να μην γίνονται αυτές οι συζητήσεις...
Άρα, για να μην τρομάξεις, όπως λες, θα συζητήσεις το θέμα αυτό με παπά. ![]()

quote:
Άλλη δουλειά δεν είχα, να παρακολουθώ το καθετί που θα πει ο Χριστόδουλος. Αυτά τα κάνουν οι αρχαιόπλικτοι για να ταΐσουν τον φανατισμό και το μίσος τους διαβάζοντας συγκεκριμένα βιβλία και «κολλώντας» σε συγκεκριμένα λόγια. Από όσα έχω δει στις ειδήσεις τον Χριστόδουλο, δεν άκουσα τίποτα παρόμοιο. Λέει κι από πάνω πως, ελληνισμός και χριστιανισμός πάνε μαζί πως γίνεται να τους βρίζει
Ούτε εγώ έχω για δουλειά να παρακολουθώ τι λέει ο χριστόδουλος,θέλει όμως εκείνος να τον παρακολουθούμε και τραβάει την προσοχή μας με διάφορα πραγματάκια.Όσο για αυτά που λέει περί ελληνισμού και χριστιανισμού,ναι,φυσικά και θα τα πεί.Τον βολεύει να πεί κάτι άλλο;
quote:
Γιατί σε ενοχλεί το ότι χρηματοδοτείται η εκκλησία?
Είναι πολύ απλό,γιατί χρηματοδοτείται από εμάς.
quote:
Οι σημερινή πολιτικοί θα χρηματοδοτούσαν και παιδεραστές για μερικές ψήφους.
Πολύ σωστά.
quote:
Δεν είναι υποχρεωτικό να μαθαίνεις πόσο μάλλον να θεωρείς, που είναι προσωπικό σου θέμα. Δεν σε αναγκάζει κανείς να το λατρεύεις. Είχα μαθητές στο σχολείο που ήσαν μουσουλμάνοι και στο μάθημα των θρησκευτικών, είχαν απαλλαγή. Ξέρω και χριστιανούς που στην δευτέρα λυκείου άλλαξε το θρήσκευμα για να μην δώσουν πανελλήνιες στα θρησκευτικά.
Εγώ πάλι γνωρίζω ένα καθολικό κορίτσι σε μια επαρχιακή πόλη,που πήρε απαλλαγή στα θρησκευτικά και το μετάνιωσε πικρά.Τονίζω την λέξη "επαρχιακή πόλη",ε;
quote:
Προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εξεταζόμαστε στα θρησκευτικά. αλλά να έχουμε μαθήματα και για άλλες θρησκείες αλλά και φιλοσοφίας. Όπως η γυμναστική στα σχολεία ως μάθημα για την άσκηση του σώματος ναι μεν υποχρεωτικό αλλά δεν εξετάζεται έτσι και τα θρησκευτικά ως μάθημα για την άσκηση του πνεύματος στα πλαίσια της παιδείας.
Και πάλι πολύ σωστά.Στην γυμναστική όμως,όταν έχεις πρόβλημα υγείας,παίρνεις απαλλαγή.Καλό θα ήταν να το κάναμε και στα θρησκευτικά,χωρίς να ξεσηκωθούν οι πορωμένοι...
quote:
σκέφτομαι να πάω κάποτε στο Άγιο Όρος και να λύσω εκεί τις απορίες μου. Εκεί υπάρχουν πραγματικοί χριστιανοί. Γιατί δεν πας εκεί ένα ταξιδάκι?
Κι εγώ που είμαι κοριτσάκι μπορώ να πάω;όχι,ε;κρίμα...και δεν το λέω ειρωνικά φίλε μου,το θεωρώ πραγματικά κρίμα να μην μπορούνε να πάνε οι γυναίκες.Και όχι από φεμινιστική άποψη,απλά είναι κρίμα πιστές/χριστιανές όπως θες πεστο,να μην μπορούνε να πάνε εκεί.
quote:
Που να ξέρω, βλέπω πάντως να μην ενοχλεί αυτούς που εκκλησιάζονται εκτός αν τους θεωρείς προδότες.
Πόσοι από αυτούς που εκκλησιάζονται γνωρίζουν επακριβώς,άρα και μπορούν να μεταφράσουν τα κείμενα;
quote:
Που ακούς αυτά τα κείμενα? Πας στην εκκλησία?
Ενίοτε...
quote:
Αμάν πια αυτό το χρήμα τόσο σας ενοχλεί? Δεν είναι το παν ξέρεις..
Εγώ το ξέρω.Οι κύριοι που ζητάνε τα ποσά για να τελέσουν ένα μυστήριο,το ξέρουν;
quote:
Δηλαδή υπάρχουν παπάδες που κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας "πηδάνε" τα συγκεκριμένα σημεία που βρίζουν τον ελληνισμό
Όχι,εννοούσα ότι υπάρχουν και παπάδες που είναι πρώτα Έλληνες και μετά χριστιανοί.
quote:
Άρα, για να μην τρομάξεις, όπως λες, θα συζητήσεις το θέμα αυτό με παπά
Πού το ξέρεις ότι δεν έχω συζητήσει με παπάδες(όχι έναν) για πολλά ζητήματα;
quote:
Να μην ακούς ενοχλητικά πράγματα από ποιους Μαράκι μου;
Από αυτούς που λένε ενοχλητικά πράγματα;όποιοι και αν είναι αυτοί;
quote:
Άποψη των συνανθρώπων σου είναι και τα ‘ενοχλητικά πράγματα’?
Φυσικά!Αυτά που με ενοχλούν,απλά δεν τα ακούω.Δεν απαγορεύω όμως να λέγονται,ούτε απαγορεύω να κουβεντιάζονται.Στο έχω αποδείξει νομίζωκαι σένα,παρόλο που συνήθως
quote:
maraki8: Φυσικά!Αυτά που με ενοχλούν,απλά δεν τα ακούω.Δεν απαγορεύω όμως να λέγονται,ούτε απαγορεύω να κουβεντιάζονται.Στο έχω αποδείξει νομίζωκαι σένα,παρόλο που συνήθως διαφωνούμε,κάνουμε πολιτισμένο και χωρίς εντάσεις διάλογο..
Μαράκι μου καλημέρα σου.
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!