- Χριστιανισμός: "ο μη μεθ'εμού... φωτιά και τσεκούρι" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
CROWL26
Η Διδασκαλία του Ιησού Χριστού είναι τόσο τέλεια που δεν εξαναγκάζει κανέναν να την ακολουθήσει."Όποιος θέλει οπίσω μου ελθείν"
Επομένως καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει αυτό που τον εκφράζει.
Και κάτι ακόμα, μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια.Μην χρεώνουμε λάθη ανθρώπων σε ολόκληρη την Ορθοδοξία.
Πολύ σωστά φίλε μου ! με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. ![]()
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι δύσκολο να πει κάποιος :
«…ναι ρε φίλε, δίκιο έχεις ,αλλά εγώ βρίσκω, άλλα πράγματα πιο ουσιαστικά στην θρησκεία μου που με καλύπτουν περισσότερο από αυτό που εσύ, της καταλογίζεις.»
Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Και εκεί τελειώνει το πανηγύρι.
Όταν όμως προσπαθείς, να κάνεις το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσεις ή να αιτιολογήσεις, τα αδικαιολόγητα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι γραφικός και να χάνεις το όποιο δίκιο έχεις γενικότερα.
Και μιλάω γενικά και όχι συγκεκριμένα.
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος

quote:
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι δύσκολο να πει κάποιος :
«…ναι ρε φίλε, δίκιο έχεις ,αλλά εγώ βρίσκω, άλλα πράγματα πιο ουσιαστικά στην θρησκεία μου που με καλύπτουν περισσότερο από αυτό που εσύ, της καταλογίζεις.»
Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
Φίλε μου Στράτοδεν διαφωνώ σε αυτό που λες.Έμενα με καλύπτει η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Διδασκαλία του Ιησού Χριστού.Εσένα αν δεν σε εκφράζει έχεις κάθε δικαίωμα να μην πιστεύεις σε αυτή και να πιστεύεις αλλού ή και καθόλου.Δεν διαφωνώ σε αυτό.
Γιατί όμως θέλεις να σου πω ότι έχεις δίκιο-αυτό δεν το κατάλαβα?![]()
![]()
![]()
Φιλικά.-
E.X.O
quote:
CROWL26
Φίλε μου Στράτοδεν διαφωνώ σε αυτό που λες.Έμενα με καλύπτει η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Διδασκαλία του Ιησού Χριστού.Εσένα αν δεν σε εκφράζει έχεις κάθε δικαίωμα να μην πιστεύεις σε αυτή και να πιστεύεις αλλού ή και καθόλου.Δεν διαφωνώ σε αυτό.Γιατί όμως θέλεις να σου πω ότι έχεις δίκιο-αυτό δεν το κατάλαβα?
Φίλε μου αφού σε καλύπτει, όλα τα’ άλλα είναι περιττά.![]()
Με παρεξήγησες, δεν θέλω να πεις σε μένα ότι έχω δίκιο, αλλά γενικά σε κάποιον που καταλογίζει κάτι αρνητικό (στην προκειμένη περίπτωση) στο χριστιανισμό, με επιχειρήματα και αντικειμενικά είναι έτσι.
Μην με βάλεις να πω κάτι για παράδειγμα γιατί θα ξεφύγουμε. Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ.![]()
Με αυτό που λέω δεν αναφέρομαι μόνο στο χριστιανισμό αλλά γενικότερα.
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος

Να'σαι καλά.-
Φιλικά.-
E.X.O
Φιλικά.-
E.X.O
Φιλικά.-
E.X.O
quote:
pr_gid
Τα στοιχεία των γεγονότων, και τα μνημεία τα όποια είναι ακόμα παρόντα από ορείχαλκο και μάρμαρο, εξακολουθούν να αποδεικνύουν τη δημόσια άσκηση της ειδωλολατρικής λατρείας κατά τη διάρκεια του συνόλου της βασιλείας των γιων του Κωνσταντίνου.
...
ο παραπάνω νόμος είτε συντάχθηκε χωρίς να δημοσιευθεί, είτε δημοσιεύθηκε χωρίς να εκτελεστεί.
Ο παραπάνω νόμος έγινε τμήμα της επίσημης νομοθεσίας του Βυζαντίου και ενσωματώθηκε στο Θεοδοσιανό Κώδικα.
Αυτό που λέει ο συγκεκριμένος ιστορικός είναι πως ένας μεγάλος αριθμός ναών γλύτωσαν ("In the East, as well as in the West, in cities, as well as in the country, a great number of temples were respected, or at least were spared) και αυτό είναι φυσικό. Δεν θα μπορούσε ο Κωνσταντίνος και οι διάδοχοί του μέσα σε 37 χρόνια (324-361) να γκρεμίσουν όλους τους ναούς και να ξεριζώσουν μια θρησκεία 1500 ετών.
Δες για παράδειγμα το θέμα της γλώσσας. Το 1976 καταργείται η καθαρεύουσα (που ήταν τεχνητή γλώσσα) και θεσμοθετείται η δημοτική γλώσσα σαν επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε καθαρεύουσα (π.χ. το μέλος του esoterica Valen), γράφουν στην καθαρεύουσα (εφημ. ΕΣΤΙΑ,) ακόμη και συντάσσουν επίσημα έγγραφα (π.χ. Εκκλησία της Ελλάδας) στη γλώσσα αυτή.
Η ιστορία αποδίδει στον Κωνσταντίνο και τους διαδόχους του την έναρξη των διωγμών έναντι των παγανιστών. Κατά τις ημέρες της βασιλείας τους, ναοί καταστράφηκαν, ιερείς σκοτώθηκαν ή εξορίστηκαν, ιερά λεηλατήθηκαν με την προτροπή, ανοχή ή υποστήριξη των αυτοκρατόρων και του περί αυτού ιερατείου. Συμφωνώ πως ο παγανισμός δεν ξεριζώθηκε τελείως, τουλάχιστον στην Ελλάδα όχι πριν το 950μαχχ (600 χρόνια μετά) αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε γίνονταν διωγμοί. Με το σκεπτικό αυτό δεν έγιναν διωγμοί από κανένα Ρωμαίο αυτοκράτορα, καθώς χριστιανοί συνέχισαν να υπάρχουν.
quote:
CROWL26
Η Διδασκαλία του Ιησού Χριστού είναι τόσο τέλεια που δεν εξαναγκάζει κανέναν να την ακολουθήσει."Όποιος θέλει οπίσω μου ελθείν"
Η τελειότητα της διδασκαλίας του Χριστού ή τουλάχιστον όπως αυτή φαίνεται από τα ευαγγέλια που θεωρούνται σαν "κανονικά" είναι σαφώς υποκειμενική άποψη την οποία δε συμμερίζομαι. Εν πάσει περιπτώσει, ο Χριστός είπε "όστις θέλει οπίσω μου ελθείν", είπε όμως και "πλην τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντές με βασιλευσαι επ'αυτούς, άγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου". Ο Χριστιανισμός φαίνεται να χρησιμοποιεί επιλεκτικά όποια από τις δύο εκφράσεις φαίνεται να εξυπηρετεί τη δεδομένη κατάσταση.
Συμφωνώ φυσικά με τη θέση σου ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει αυτό που τον εκφράζει, κάτι άλλωστε που κατοχυρώνεται και από το ελληνικό σύνταγμα, αλλά από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι σήμερα, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυφά, το παραπάνω ρητό συμπληρωνόταν από την έκφραση "...αλλά μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι μπορούν να αναλαμβάνουν δημόσια θέση" (για παράδειγμα, στη δημόσια εκπαίδευση απαγορευόταν ο διορισμός μη ορθόδοξων δασκάλων ή νηπιαγωγών μέχρι πρόσφατα ενώ στη διπλωματική ακαδημία ακόμη ισχύει).

macedon
quote:
Δε μου λες ρε μεγαλε, εσενα σε ρωτησανε πριν σε βαφτισουνε? Και μετα εχετε το θρασσος να μιλατε για ποσοστα 98% τρομαρα σας
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
In the East as well as in the West, in cities as well as in the country, a great number of temples were respected, or at least were spared;
και μετά το (;)συνεχίζει:
and the devout multitude still enjoyed the luxury of sacrifices, of festivals, and of processions, by the permission, or by the connivance, of the civil government.
Μετάφραση:
και το αφοσιωμένο πλήθος [εννοεί τους παγανιστές] ακόμα απολάμβανε την πολυτέλεια των θυσιών, των φεστιβάλ, και των πομπών, με την άδεια ή τη συνενοχή, από την αστική κυβέρνηση.
Τα παραπάνω τα γράφει ο Γκίμπον ένας ιστορικός ο οποίος έχει χαρακτηριστεί [ίσως όχι και άδικα] για άδικη και σκληρή κτητική απέναντι στον χριστιανισμό
Το παραπάνω δεν χαρακτηρίζεται και δεν είναι διωγμός. Επίσης δεν έχει σχεση με αυτό που υπέστησαν οι χριστιανοί για 300+ χρόνια. Για εμένα ορισμένα από τα αίτια της πτώσης του παγανισμού αναφέρονται στα ποστς του τρεινμαν.
Φιλικα.
Edited by - pr_gid on 10/09/2006 01:18:23
quote:
pr_gid
Το παραπάνω δεν χαρακτηρίζεται και δεν είναι διωγμός. Επίσης δεν έχει σχεση με αυτό που υπέστησαν οι χριστιανοί για 300+ χρόνια.
Να διορθώσω: Στο παραπάνω εδάφιο ΕΣΥ δε βλέπεις διωγμό (και δεν πρόκειται να δεις σε κανένα τμήμα της ιστορίας, άσχετα με τα γεγονότα). Ακόμη όμως και η παραπάνω έκφραση δηλώνει διωγμό. Λέει:
"Στην ανατολή και στη δύση (οι χριστιανοί) σεβάστηκαν ένα μεγάλο μέρος των ναών ή τουλάχιστον έδειξαν έλεος."
Η πρόταση αυτή έχει μέσα της την αντίθεση. Ένα μέρος των ναών επέζησαν σε αντίθεση με το υπόλοιπο που δεν επέζησαν.
Αν δεν θέλεις να δεις διωγμό από τον Κωνσταντίνο, δεν μπορώ να σε κάνω με το ζόρι να το δεις. Και γω δε βλέπω το απέναντι σπίτι αλλά τα πράγματα βελτιώνονται πολύ άν ανοίξω τα μάτια μου.
Από την άλλη, οι δήθεν διωγμοί των χριστιανών από τους προχριστιανικούς αυτοκράτορες δεν είναι απλά παρά ένας μύθος χωρίς καμία ιστορική βάση και χωρίς ιστορικές αποδείξεις ως προς τον όρο διωγμός, οργανωμένη δηλαδή δίωξη της χριστιανικής θρησκείας. Ένας μύθος που εφευρέθηκε από τους ίδιους που εφηύραν και το μύθο της εξάπλωσης του χριστιανισμού με όπλο μόνον το λόγο του ιδρυτή του.
quote:
pr_gid
Τα παραπάνω τα γράφει ο Γκίμπον ένας ιστορικός ο οποίος έχει χαρακτηριστεί [ίσως όχι και άδικα] για άδικη και σκληρή κτητική απέναντι στον χριστιανισμό
Αυτό είναι μόνον άποψη του απολογητή και του Ψηλού οι οποίοι αποδίδουν εμπάθεια σε όποιον όχι μόνο δεν τους είναι αρεστός αλλά καταγράφει γεγονότα μη αρεστά.
quote:
pr_gid
Για εμένα ορισμένα από τα αίτια της πτώσης του παγανισμού αναφέρονται στα ποστς του τρεινμαν.
Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Το θέμα μας όμως δεν είναι γιατί έπεσε ο παγανισμός αλλά με ποιόν τρόπο επικράτησε ο χριστιανισμός. Ο trainman είχε μια άποψη περί του θέματος, την οποία, κατ'εμέ, δικαιολόγησε επαρκώς και η οποία με βρίσκει εν μέρει σύμφωνο.
Όσον αφορά τη συζήτησή μας τώρα. Η διαλογική συζήτηση είναι μια κοινωνική εκδήλωση που υπακούει σε κάποιους κανόνες. Συμφωνούμε για παράδειγμα να συζητάμε σε γλώσσα που κατανοούμε και οι δύο και να αποδίδουμε στα αντικείμενα τα πραγματικά τους χαρακτηριστικά. Αν εσύ για παράδειγμα λες πως ο ήλιος βγαίνει από το Βορρά και γω λέω από το Νότο ενώ και οι δύο βλέπουμε ότι βγαίνει από την Ανατολή, τότε δεν κάνουμε συζήτηση αλλά απλά μιλάμε για να ακούμε τη φωνή μας.
Για το λόγο αυτό: Αν οι ναοί που καταστράφηκαν, οι μάντεις που απαγορεύτηκαν, οι νόμοι που δημοσιεύτηκαν εναντίον των παγανιστών, η ναοί που λεηλατήθηκαν, που χαρίστηκαν σαν δώρα στους αυλικούς, τα αγάλματα που μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τα ιερά που ισοπεδώθηκαν, τα λάφυρα που αποκόμισε το ιερατείο από τους ναούς δεν αποτελούν διωγμό κατά της αρχαίας θρησκείας και προσπάθεια βίαιης επιβολής του χριστιανισμού, τότε νομίζω πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά.

macedon
Για Αρχή
~
Ομίχλη και βούλιαξα
σε μια ανυπαρξία επιθυμητή
της νύχτας γέννημα
που στάθηκε καλή μαζί μου
Μια ένταση βουβή
αντικατέστησε την φλυαρία
της σκέψης μου..
Καλύφθηκαν τα λόγια
των πολλών *μάταια ξεράσματα
από την μέθη της ζωής*
Βούτηξα σε έναν βυθό
υπόκωφο
και όλα μου τα σκόρπια
γίνανε εικόνα Σου
Δεν είμαι πλέον μια
παρεξήγηση ανάμεσα στην
Ύλη και στο Πνεύμα
Είμαι η εξήγηση τους..*
Η ζωή είναι ένας αποχαιρετισμός
λησμονημένος..
Ότι γεννήθηκε φωνάζοντας
πρέπει να πεθάνει βουβά
Στιγμή μου/~προσωρινη αιωνιότητα μου
μπολιασμένη από Εκείνη
Έφυγες μα θα ξανάρθεις
Πάλι…*
Μα Εγώ είμαι απων
με κατάπιε
η Αγάπη …
Ryche..
No mode at all..
now:1st minute of the venus round...
continue Sun..-
satyat nasti pari dharmah

cprtght@tm@2005
18 χρόνια έχουν περάσει
από τότε...και όμως πάντα επίκαιροι!
They've given me a mission
I don't really know the game yet
I'm bent on submission
Religion is to blame
I'm the new messiah
Death angel with gun
Dangerous in my silence
Deadly to my cause
Speak to me the pain you feel
Speak the word
The word is all of us
I've given my life to become what I am
to preach the new beginning
To make you understand
To reach some point of order
Utopia in mind, you've got to learn
To sacrifice, to leave what's now behind
Seven years of power
the corporation claw
The rich control the government, the media the law
To make some kind of difference
Then everyone must know
Eradicate the fascists, revolution will grow
The system we learn says we're equal under law
But the streets are reality, the weak and poor will fall
Let's tip the power balance and tear down the crown
Educate the masses, we'll burn the White House down
If the truth hurts prepare for pain.
Απ' ολη τουτη την εποχη αληθεια λειπω.
Ερχομαι αργα,σιωπηλα απο δρομο δικο μου.
Τουτα τα χωματα αγνωριστα μου ειναι.
Και σε εσας το παθος και η λυπη μου ξενη..
Μπρος στα μοτιβα κορμια ντυμενα ρολους
με στιχους θαυμαστους ν'αφηγουνται
τις ζωες αλλων..
Η παρασταση τελειωμο δεν εχει
και δεν βρηκα μια ελπιδα να προσμενω τελος.
Λενε πως απ ολους τους ηχους
ο πιο δυνατος ειναι η φωνη
που στα χειλι σου λεει την
αληθεια.
Ακομα και οταν απλως
..την ψιθυριζεις..
Μα κοιταξτε ανθρωποι αν πρεπει μεσα μου να διαβειτε
σας λεγω τουτο:
//...Ποδοπατηστε την ψυχη μου να δω που εχετε παει...//
ετσι κι αλλιως Οτι
ποιησατε αλαζονεια ειναι..
Ισως μια Μερα δεν φερει Νυχτα
και δειτε πως το Χαος πιο πολυ απ ολα
γεννιεται στα βαθια..
Φευγω αργα,σιωπηλα απο δρομο δικο μου...
quote:
Ισως μια Μερα δεν φερει Νυχτα
και δειτε πως το Χαος πιο πολυ απ ολα
γεννιεται στα βαθια..
...μια μερα που δεν τη γεννησε μια νυχτα..
μια νυχτα που δεν γενναει μερα πως ναναι..
μια μερα ορφανη..
νυχτα..οπως χαος...
οι μερες μου
οι νυχτες μου...
--οι τελειες ..τελειες μου !--
στα βαθη του βυθου μου...
ο μητος σου...Βασιλιαμου
fromqueen2musemode...

cprtght@tm@2005
Edited by - ΑΤΜΑ on 16/07/2005 03:48:32
quote:
στα βαθη του βυθου μου...
Συ εζησες πραγματα θλιβερα.
Εβλεπες οπως και γω το κυμα
στην ακτη που εψαχνε να βαλει
τελος..
Και το αγερι το σπρωχνε
θαρρεις και θα κερδιζε
την αθανασια του..
Στον κηπο σου
φυτευαν οι ανθρωποι
τα ροδα της προδοσιας
και συ ανθιζες αγαπη..
πανε περασαν αυτα
χρονια ηταν..σβησανε.
Στον βυθο δεν εχει χρονο
μοναχα παραξενη σιωπη
αταραχη καρδια
και ολα δωρα ειναι..
Δεν υποψιαζεται κανεις
πως στα βαθια τα χειλη
δεν χωριζουν και οποιο
φως εκει κατω φτανει
κρυβεται στα ματια σου
η Θαλασσα καημος ειναι
δροσοσταλιδες δακρυα
που δεν συγχωρεθηκαν...
και η αμμος αποσταγμενοι
ερωτες...
Ο βυθος ειναι ο τοπος μου
φωλιαζω εκει ελευθερος
ετσι ωραια που μ'αγαπας..
Edited by - ryche on 17/07/2005 02:34:04
quote:
ο μητος σου...Βασιλιαμου
Περπατα μαζι μου ετουτο τον Λα/βυ/ριν/θο.
Οσοι το καναν τους ειχε φερει
καποια ηδονη
Μα εσυ με φιλας στα χειλη διχως Λογο..
Ετσι ησυχα,απλα βρηκαμε την εξοδο να μπουμε
..μεσα μας..
ΑtmaRyche
silence depth..
χρονια πριν και λιγο πριν το ξυπνημα η αναγκη της εξοδου --
μα στην πυλη μια γραια μαγισσα θαρρω ηρθε να μου θεσει τα ζητηματα
προς την εξοδο κλειδια και απαντησεις μου...
θυμαμαι πια...
χρονια περασαν --τι λαθη ειχα στις απαντησεις και η εξοδος δεν ειχε βρεθει πριν τονειρο τελειωσει//και τωρα..
τωρα δα, με ξημερωσε//αερακι καλοκαιρινο και μια αναγκη..την πρωινη σου φωνη να επιβεβαiωνει την εξοδο--
περασα γεφυρες μουσκευοντας τα ποδια στα νερα--εμποδιο πια κανενα-
και ξυπνησα -σαν σε ακουσα να ξυπνας ...
τεντωθηκα απο αγαλλιαση και ακουσα πως εκανες το ιδιο..
ολα ενα...
αποσταση--συγχωνευση--παντου--πουθενα--
εγω<<εμεις>>εσυ..
ονειρο ηταν...αληθεια θαναι//
Εν το Παν...

cprtght@tm@2005
Edited by - ΑΤΜΑ on 17/07/2005 03:34:40