ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- "εννοώ ίνα πιστεύσω" ή "πιστεύω ίνα εννοήσω"?? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- "εννοώ ίνα πιστεύσω" ή "πιστεύω ίνα εννοήσω"?? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ελεύθερος30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
05/04/2004, 14:15:30
quote:
Μα είναι ανάγκη Πλάτωνα,να συγκρίνουμε τον χειρότερο του τώρα με τον καλύτερο του παρελθόντος; Γιατί να μη δούμε το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο;

Γιατί ελεύθερε, δεν είναι η ποσότητα μα προπαντός η ποιότητα ο καθοριστικός παράγοντας στην κρίση και άξια των ανθρώπων….μα και των πραγμάτων! Και η αληθινή γνώση, δεν θα έρθει από τις επιμέρους πολλές η λίγες γνώσεις όπως αναφέρεις, μα από την επίγνωση/βιωμα του ΟΛΟΥ!

Εσύ θέλεις τη Σοφία να στηρίζεται κάπου…και εγώ σου απαντώ πως δεν στηρίζεται πουθενά, γιατί αν στηριζόταν κάπου, λόγο του ότι το μερικό είναι και περιορισμένο στο χρόνο…θα ήταν η ίδια η Σοφία περιορισμένη! Αυτό είναι το δύσκολο να γίνει αντιληπτό, μιας και η συνήθεια των αισθήσεων και του (εγκεφαλου/μυαλου), δεν αφήνει να δεις κάτι επί πλέον! Μπορώ να στο εξηγήσω….στα όρια φυσικά του επιτρεπτού (όπως μπορώ) …και δεν είναι κανενός Παπα ευαγγέλιο... ούτε φυσικά και δικό μας!

Αν δεν κάνω λάθος, υποστηρίζεις την Υλιστική θέση και όχι αυτό που γράφει ο SCWABE….(Γεια σου SCWABE, λίγη προσπάθεια και χτύπησες φλέβα! ) Νομίζω λοιπόν πως υποστηρίζεις *(Διόρθωσε με αν κάνω λάθος) πως ο ΝΟΥΣ είναι η λειτουργία του Εγκέφαλου.. Και έρχομαι και σου λέω, ελεύθερε….ΝΟΥΣ, ΝΟΗΣΗ…δεν είναι ο (εγγεφαλος/μυαλο, τα εγκεφαλικά νεύρα/μνημη… κλπ)

Τι λες ρε θα μου πεις….Συγκοινωνείς η αερολογείς? Πως σου ήρθε?

Ο Νους(Σοφία) αγαπητέ φίλε, έχει επαφή με τον εγγεφαλο/μυαλο, μόνο όταν ο τελευταίος είναι ήσυχος! Δεν έχει να κάνει ούτε με το σώμα ούτε με τον εγκέφαλο, γιατί ΣΩΜΑ και ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ανήκουν στο Χρόνο, μα ο ΝΟΥΣ/ΣΟΦΙΑ δεν ανήκουν!

Και πριν ανάψουν για τα καλά τα λαμπάκια σου…με λέξεις ΑΧΡΟΝΟ…ΘΕΟΣ και τέτοια… σου λέω όσο πιο απλά μπορώ, πως έχει να κάνει με το ΧΩΡΟ και τη Σιωπή! Αν η βούληση έχει την ίδια Ποιότητα…*(βλέπεις τώρα την Σημασία της λέξεως????)…μιλάμε για το ίδιο πράγμα....(Δεν το νομιζω...)

Αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με τον πόνο την θλίψη τις ανησυχίες και την παράδοση….ούτε με τους θεούς τους θεοσεβούμενους και τους άπιστους….Αυτά είναι όλα στοιβαγμένα στον εγκεφαλο/μυαλο μας…στην αστυνόμοσυνείδηση... και είναι περιορισμένα στο χρόνο!

Θα σου πω λοιπόν ότι ασπάζεσαι εσύ και ο ΣΒΑΜΠΕ από τον παππού μου…«Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις, έλεγε ο Πλάτων, πως μια μέρα άλλαξε λίγο η γνώμη μου… ως προς αυτό…. μιας και σε ένα εστιατόριο, μου έφερναν κατάλογους με φαγητά με θαυμάσιες περιγραφές…μα δεν χόρταινα…. διαβάζοντας τα!

Οι λέξεις, δεν είναι ποτέ ότι περιγράφουν!

Καλή σας όρεξη, αν ακόμα δεν φάγατε!

kynikosΜέλος
05/04/2004, 16:18:23
Μέσα στις σελίδες του esoterica.gr η "ελευθερία" παίρνει που και που παράξενες μορφές!

Για κάποια "μέλη" παίρνει την μορφή της παρουσίασης επιφανειακών, σαθρών νεοναζιστικών απόψεων, που οι υποστηρικτές τους, μέσα στην τρελλή χαρά τους έχουν αποφανθεί οτι είναι «Ανάδελφες Ελληικές» - τόσο μάλιστα, που έχουν μπεί στον κόπο να μεταφράσουν όλην την γραμματεία του Γ' Ράιχ στα Ελληνικα... ευτυχώς ήταν εύκολο - μια απλή αντικατάσταση λέξεων, πού έχω ήδη αναπτύξει εδω: Πώς οι Άριοι Nazi γίναν Αρχαίοι Έλληνες μέσα σ'ενα μόνο βράδυ)

Τα αναμασήματα αυτά, που προβάλονται με την συχνότητα και την ακρίβεια ενός ρομπότ, καθώς επίσης και με την ίδια έλλειψη οποιασδήποτε στοιχειόδους κατανόησης θα ήταν διαδσκεδαστικότερα αν δεν είχαν πάντα στο κέντρο τους το γλοιώδες φορτίο τους, ντυμένο τελευταία στην "αξιοπρέπεια", την "φιλελευθερία" και ακόμα και τον "πλουραλισμό"!

Μπορει για έναν κυνικό το θέαμα αυτών των "Πλουραλιστών" Γκεμπελίσκων με φουστανέλλα, να είναι αστείο, σχεδόν προβλέψιμο, άλλα όσοι νοιάζονται πιο άμεσα για τις ιδέες του ανθρωπισμού, του πλουραλισμού, της ανεξιθρησκείας, και της ελευθερίας, καλά θα κάναν να ασκήσουν λίγο προσοχή.

Η αρνητικές δυνάμεις σπάνια βασίζονται σε κάποιο ολοκληρωτικό ψέμα. Συχνώτερα καπηλεύονται κάποια βασική αλήθεια, και με την διαστρεύλωσή της, φορτόνουν επάνω της χίλια-δυο ψέματα να τα περάσουν "απαρατήρητα" βασισμένοι δήθεν στην κεντρική αλήθεια. Έτσι έχει γίνει και πρόσφατα στην Γερμανία όπου τα γνωστά φρούτα έχουν συναθριστεί αυτην την φορά κάτω απο της παντιέρες του "ανθρωπισμού", του "πλουραλισμού" και πιο πρόσφατα της "Ελεύθερης Θρησκείας", που υποκρίνεται την μορφή είτε του Πανθεϊσμού, είτε του αμιγούς Μονοθεισμού. Αν επιθυμείτε να εξακριβώσετε οτι το θλιβερό αυτό θέαμα δεν είναι φαντασιώσεις κάποιου κυνικού, η ιστιοσελίδα της Αντιφασιστικης Ένωσης του Βερολίνου BIFF κάνει μια καλή αρχή, παρουσιάζοντας μας μπουμπούκια όπως τον "Γερμανικό Ανθρωπιστικό Σύνδεσμο" (Humanistischer Verband Deutschlands) και την "Διεθνή Ανθρωπιστική και Ηθική Ένωση" (International Humanist and Ethic Union - IHEU).

Αν και σκοπός αυτης της τακτικής είναι μάλλον ο προσυλητισμός αφελών ατόμων που πραγματικά πιστεύουν στην ελευθερία, τον πλουραλισμό και το περιβάλλον, τα προσχήματα δεν αργούν να καταρεύσουν...
«Πιστεύουμε στον Αγνό Θεό, στην Φύση, στο Περιβάλλον, ας καθαρίσουμε λοιπον μερικούς Εβραίους», η το άλλο το γνωστό «Η πίστη του απλού (Εβραιο)Χριστιανού είναι βασισμένη σε όλες τις καταχρήσεις που έκανε ανα τους αιώνες η εξουσία της Εκκλησίας και τα "Μυστήρια" , γιαυτό ο Χριστιανισμός φταίει για το χάλι του κόσμου και για το οτι δεν καθαρίζουμε περισσότερους Εβραίους». Τι τα λέω;... εδώ βαρέθηκα να τα ακούω...

Δεν σκοπεύω να χάσω άλλο χρόνο μελετώντας αυτήν την υπόθεση.
Το αρχικό ενδιαφέρον μου κινήθηκε κατα την διάρκεια της τρίμηνης μου παραμονής στο exoterica.gr, ως προς το πού διάολο τις βρίσκαν αυτές τις απόψεις τα άτομα που τις παρουσίαζαν.
Η προσωρινή μου θητεία στον ρόλο ντετέκτιβ είχε και ενδιαφέρον και πλακά αλλα και κάποια απογοήτευση οτι την σήμερον ημέρα μπορεί να υπάρχει ακόμα τόση αμέτρητη βλακεία.

Για "μέλη" όπως τον αρχικό συγγραφέα αυτού του τοπικ, νομίζω οτι μένει μια μόνο ερώτηση:
«Έχεις καταλάβει οτι το κάθε τι, ανεξαιρέτως, που έχεις παρουσιάσει είναι νεοναζιστικό αναμάσημα;»
«Είσαι θύμα κάποιου επιτείδιου που σου'μαθε αυτό το ποίημα, ή έχουμε να κάνουμε με την πιό εκπληκτική σύμπτωση της εποχής μας;;».

Προσωπικά θα έδινα πολύ λιγότερη σημασία σε αυτά τα άτομα, αν δεν ηταν γεγονός οτι ο τεράστιος όγκος ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ που δημιουργούν, επεmβαίνει στις πραγματικές συζητήσεις για την Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία... πράγμα πού, εξ άλλου, πιστεύω οτι είναι ο στόχος τους.

K

05/04/2004, 18:10:04
Kynikos,

Μόλις σταματήσεις να παριστάνεις κάτι, γίνεσαι κάτι. Για σκέψου φίλτατε….

Τι θέλεις άραγε? Έχεις αναρωτηθεί? Η μήπως δεν έχεις ξανακούσει πως η λύση ενός προβλήματος γεννά αυτομάτως ένα άλλο?

Βλέποντας τον κόσμο μέσα από το πρίσμα ενός Κυνικού, θα έλεγα ότι δεν ξενίζει η διαρκή σου τάση για καυστικό χιούμορ. Πιστεύεις ότι μέσω της υπερβολής ή της μιμικής θα αναδειχθεί απαραίτητα κάτι το θετικό? Η συμβολή ΣΟΥ τελικά όμως ΠΟΙΑ είναι αγαπητέ??

«Παλαιότερα», συναντήσαμε παραδείγματα αυτής της προσέγγισης με την επίδειξη αυνανισμών σε δημόσιους χώρους, και δη στην αγορά. ΚΑΙ ΑΥΤΟ, βλέπεις χαρακτηρίζει μια φιλοσοφική τάση……..

Λοιπόν? Ποια υπήρξε η συμβολή? Εκτός της (προφανούς) αυταρέσκειας?

Επίσης λες:
«Το αρχικό ενδιαφέρον μου κινήθηκε κατα την διάρκεια της τρίμηνης μου παραμονής στο exoterica.gr, ως προς το πού διάολο τις βρίσκαν αυτές τις απόψεις τα άτομα που τις παρουσίαζαν.»

Εγώ θα’λεγα, κρίνοντας και από το πρόσφατο παραλήρημα σου, ότι μάλλον ξεχάστηκες φίλτατε στον ρόλο του ντετέκτιβ. Να υπήρξες άραγε μόνο ντετέκτιβ?

Τίποτα δεν είναι τελικά τυχαίο. Τίποτα.

Κανείς δεν μπορεί να σε υποβιβάσει αγαπητέ, εκτός από σένα τον ίδιο.

kynikosΜέλος
05/04/2004, 20:38:20
Για όσους αναρωτήθηκαν...

Η συμβολή μου - με το παραλήρημά μου - είναι η επισήμανση, μια που δεν είδα κανέναν άλλον να έχει προσέξει αυτό που πρόσεξα.

Εννοείται οτι ούτε περιμένω απο τον Schwabe και σια. να πάψει να παριστάνει τον "ανθρωπιστή" της εκλεκτής και ανάδελφης φυλής, ουτε βέβαια απάντηση στο απλό ερώτημά μου δεν περιμένω.

Ο καιρός θα δείξει.

Καλή καρδια, Schwabe,
Εγώ, τελικά, δεν θελω τίποτα (από εσένα, τουλάχιστον).
μακάρι να βρείς κάποιο φώς μέσα σου που να σε οδηγήσει...

Κ.

Edited by - kynikos on 05/04/2004 20:51:34

06/04/2004, 00:59:51
Kynikos,

Λες:
«συμβολή μου - με το παραλήρημά μου - είναι η επισήμανση, μια που δεν είδα κανέναν άλλον να έχει προσέξει αυτό που πρόσεξα.»

Φίλτατε εκείνος που δεν έσφαλε ποτέ του ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ! Μήπως πρέπει να βγεις από το πιθάρι?

Λες:
«Εννοείται οτι ούτε περιμένω απο τον Schwabe και σια. να πάψει να παριστάνει τον "ανθρωπιστή" της εκλεκτής και ανάδελφης φυλής, ουτε βέβαια απάντηση στο απλό ερώτημά μου δεν περιμένω.»

Κανείς δεν παριστάνει τίποτα απολύτως φίλτατο «μέλος». Απλά ΑΠΟΨΕΙΣ εκφράζονται καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις. Απαντήσεις έχουνε δοθεί ΠΟΛΛΕΣ, απλά δεν συναινούν στον αόριστο και καυστικό διάλογο που υποδαυλίζεις. Βλέπεις, δεν γίνεται διαρκώς να αοριστολογούμε και να βρίζουμε, ως σύγχρονοι Κυνικοί. Απλό δεν είναι?

Άποψη μου είναι, και το έχω ξαναπεί, πως ελληνική αρχή είναι ότι τα άτομα ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για την αναντίρρητη ιδέα ότι το απόλυτο είναι λιγότερο επικίνδυνο από το σχετικό (πόσο μάλλον δε το…αόριστο!).
Το ένα (απόλυτο) οδηγεί χωρίς έλεγχο στην υπερβολή, αλλά το άλλο ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΗΘΙΚΗ ΚΕΝΟΤΗΤΑ!

Πράγματι λοιπόν αγαπητέ, καλή καρδιά, και ας ελπίσουμε να αντιληφθείς πως ο κόσμος δεν είναι γυμνάσιο στο Κυνοσάργες, αλλά μια σκληρή και αέναη πάλη. Και για να κερδίσεις πρέπει να έχεις και ΚΟΤΣΙΑ αλλά και αυστηρούς κανόνες.

Να’σαι καλά.

06/04/2004, 02:14:12
Επίγνωση και βίωμα του όλου; Τι άραγε σημαίνουν αυτά;
Άπειρη σοφία εξ αρχής; Από το πουθενά; Πού εδράζεται και πώς; Ποιός την κατέχει και πώς την απόκτησε; Αυτή είναι μια γνώμη Πλάτωνα, που δεν έχω δικαιολογία να τη θεωρήσω σωστή. Εδώ είμαστε όμως, ακούω.
quote:
λόγο του ότι το μερικό είναι και περιορισμένο στο χρόνο…
Εδώ συμφωνούμε. Είναι μια άλλη απόδειξη ότι το μέρος-μερικό δεν μπορεί να είναι τέλειο-τελειότητα. Δεν είναι αεί ενεργείν. Περιορίζεται χρονικά.

Ο νους για μένα είναι ο εγκέφαλος. Η νόηση είναι λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να διαφωνώ και με σένα και με τον schwabe (που δεν μου έδωσες να καταλάβω πού), και με τον Κυνικό και με πολλούς άλλους. Η διαφωνία μεταξύ σκεπτομένων ανθρώπων είναι ότι πιο ωφέλιμο και αποδοτικό για γνώση και σοφία. Ούτε αυτή η διαφωνία θα με καταντήσει να πάψω να σέβομαι και να εκτιμώ τους συνομιλητές μου.
Όμως! Δεν γίνεται να υποστηρίζει κάποιος ότι ο νους, η σοφία, η συνείδηση κλπ δεν είναι ο εγκέφαλος αλλά κάτι άλλο που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, και από την άλλη να παρατηρεί διαφωνίες μεταξύ των ανθρώπινων εγκεφάλων. Αν υπήρχε μία πηγή για όλους, έπρεπε και όλοι να περιέχουν την ίδια σοφία χωρίς διαφωνίες, έτσι δεν είναι;

quote:
μιας και σε ένα εστιατόριο, μου έφερναν κατάλογους με φαγητά με θαυμάσιες περιγραφές…μα δεν χόρταινα…. διαβάζοντας τα!

Ας έτρωγες τον . . . κατάλογο βρε Πλάτωνα. Πάντως και εδώ συμφωνούμε. Θέλω κι’ εγώ τις ιδέες να τις δοκιμάζω και να τις εφαρμόζω στην πράξη. Αλλιώς περνούν στη σφαίρα των . . . αερολογιών.

quote:
Και αναρωτιέμαι, Ελεύθερε, γιατί να είναι έτσι, αράγε;

Διότι αν το αγαθόν είναι το αεί ενεργείν, κάπου θα προσπαθήσουμε να λουφάρουμε και λίγο Κυνικέ! Εξ άλλου πως θα μάθεις να αποφεύγεις τα λάθη, αν δεν κάνεις μερικά; Και αν δεν κάνεις μερικά, από που θα γεννηθεί η ανάγκη που θα σε υποχρεώσει να τα αποφεύγεις;
quote:
Και αναρωτιέμαι, Ελεύθερε, πως μπορεί να επιτευχθεί τότε η αυτο-βελτίωση;

Προς ποιά κατεύθυνση να αυτοβελτιωθείς; Εδώ είπαμε είναι η σοφία. Πάντως η σίγουρη απάντηση είναι: Ενεργώντας.

Κυνικέ, από που πηγάζει η ανάγκη σου να ανακαλύψεις ναζιστές και να τους αρχίσεις τις μπουνιές όπου και να βρίσκεσαι; Σωτήρας του κόσμου κι’ εσύ; Κατάλαβα

Μας πρόσεχε τούτος απ’ αυτούς, και κείνος από κείνους,
μας πέρασαν κι ένα σχοινί, χειρότερ’ απ’ του κτήνους.
Μας κόψαν και τη γλώσσα μας, κόψανε και τ’ αυτιά μας,
μας βγάλαν και τα μάτια μας, πήραν και τα λεφτά μας.
Όλοι τους μας προσέχουνε, τι πια να φοβηθούμε;
Όλοι τους είναι δίπλα μας και καιροφυλακτούνε.

Ελεύθερος

Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός;

kynikosΜέλος
06/04/2004, 03:51:32
quote:
Μας πρόσεχε τούτος απ’ αυτούς, και κείνος από κείνους,
μας πέρασαν κι ένα σχοινί, χειρότερ’ απ’ του κτήνους.

Δεν έχεις ανάγκη κανέναν να σε προσέχει Ελεύθερε, πολύ λιγότερο εμένα.

Αν η "ανάγκη" μου, όπως την νομίζεις, πήγασε από πουθενά, πήγασε απ'την εμπειρία του να συζητάω με ένα άτομο νομίζοντας οτι όντως γίνεται συζήτηση, και ξαφνικά να βλέπω της "απαντήσεις" του μπροστά μου, κατά λέξη, στον Gunther. Αλλα ούτε αυτό δεν θα με ενοχλούσε ιδιαίτερα, αν δεν υπήρχε συνάμα και ο ισχυρισμός της Ελληνικής Γνησιότητας του αντικειμένου.

Μόνο απο αυτήν την εκνευριστική ταλαιπωρία, μπορεί να πασχίζω να "σώσω" τον οποιοδήποτε αναγνώστη - αν και όλοι μας ξέρουμε οτι κανείς δεν σώνεται απο τα έξω. Όσο για μπουνιές, δεν κατάλαβα τίποτα τέτοιο. Αν είχε συμβεί θα το είχαμε αντιληφθει όλοι.

"ΑΠΟΨΕΙΣ", μας λέει, εκφράζονται ο Α.Σ. - για φαντάσου!...

Όσο έχω λοιπόν την γνώμη που έχω για αυτές τις απόψεις, καλύτερα να μην κάνω άλλο κατάχρηση της φιλοξενίας του τοπικ.

Ο νοών... ας πιστέψει.

Edited by - kynikos on 06/04/2004 03:57:13

06/04/2004, 08:56:33
quote:
Επίγνωση και βίωμα του όλου; Τι άραγε σημαίνουν αυτά;

Αυτογνωσία.

quote:
Άπειρη σοφία εξ αρχής; Από το πουθενά; Πού εδράζεται και πώς; Ποιός την κατέχει και πώς την απόκτησε; Αυτή είναι μια γνώμη Πλάτωνα, που δεν έχω δικαιολογία να τη θεωρήσω σωστή. Εδώ είμαστε όμως, ακούω.

Σου απάντησα ελεύθερε, για να βρεις κάτι που δεν είναι φτιαγμένο στο χρόνο, δεν θα πας με το οροθετημένο, μερικό, μικρό συσσωρευτικό νου…Εννοώ τον μικρό νου που εσύ αποκαλείς εαυτό, (βούληση). Δεν γίνεται. Ιδέες γράφτηκαν αρκετές και υπάρχουν σε αυτό.. μα και σε αλλα τοπικ, Μένει να εξετάσεις όχι πια το Μενού, μα το βίωμα, (στην πράξη) και νομίζω είναι αρκετά δύσκολο, μα μέσα στις δυνάμεις σου. Κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου όχι απλά λεκτικά, επιφανειακά… αλλά σοβαρά…όσο ο πεινασμένος που θέλει να φάει…και κοίτα πάντα το κίνητρο για ότι κανείς! Αν πλησιάσεις σε κάτι που κίνητρο δεν έχει…ΒΙΝGΟ!
Συμπαθά με Ελεύθερε, ελπίζω να μην με χαρακτηρίσεις σαν σωτήρα με ότι γράφω, μιας και στο παρελθόν έπεσα στο λάθος να βιώνω την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ… κάτι σαν θήραμα… ερεθιστικό και ευχάριστο όσο το να έχεις επιτυχία στον κόσμο! Πέρασε καιρός για να αντιληφτώ πως συσσώρευα μόνο γνώσεις από τις οποίες αντλούσα δύναμη, όπως ο πλούσιος με τα λεφτά του, και ο πολιτικός με την εξουσία…

Θέλει δουλειά για να δεις την πρέπουσα θέση που έχουν Ιδέες, Aνθρωποι και Πράγματα στη ζωή!

quote:
Όμως! Δεν γίνεται να υποστηρίζει κάποιος ότι ο νους, η σοφία, η συνείδηση κλπ δεν είναι ο εγκέφαλος αλλά κάτι άλλο που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, και από την άλλη να παρατηρεί διαφωνίες μεταξύ των ανθρώπινων εγκεφάλων. Αν υπήρχε μία πηγή για όλους, έπρεπε και όλοι να περιέχουν την ίδια σοφία χωρίς διαφωνίες, έτσι δεν είναι;

Όχι.

Μίλησα για ΝΟΥ/ ΣΟΦΙΑ και σου έγραψα ποια η σχέση τους με τον εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι κοινοκτημοσύνη ελεύθερε, μα εν δυνάμει…Αν υπάρξουν οι προϋπόθεσης από μέρους του μερικού…. (και εδώ χρειάζεται ελευθέρια) όπως σου έγραψα, πρέπει να κατανοήσεις τις επιρροές του περιβάλλοντας και να τις ξεπεράσεις…. Ο Μερικός νους δεν πάει εκεί…ο Μερικός νους μπορεί να κάνει όσο το δυνατό τελειότερα… ότι καταπιάνεται! Όταν γράφω περνάει από την μια τελειότητα στην επόμενη αυτό εννοώ! Οκ ας το δουμε ακόμα λίγο

Πες ότι είσαι σε μια πίστα και οδηγείς μια Φερραρι! Εδώ κοντά είναι η Ιμολα και έχω ένα φίλο με τέτοιο αυτοκίνητο που παλαιότερα κάναμε δοκιμές…Προσπαθείς λοιπόν στον μικρότερο δυνατό χρόνο να κάνεις τελειότερα το γύρο…Η φάση ελεύθερε…(δεν ξέρω αν έχεις τέτοια εμπειρία) είναι πως όσο πιο τέλεια οδηγάς…όσο πιο γρήγορα πας…τόσο πιο προσεχτικος/ζωντανος είσαι! Και κάνει εντύπωση πως όσο πιο κοντά είσαι στο ΤΕΛειο…τόσο πιο κοντά στο ΤΕΛος (Θάνατο) είσαι! Φαντάσου πως αυτό διαρκεί λίγα λεπτά…σίγουρα δεν οδηγείς καλύτερα από το Σουμακερ μα ούτε και από τον τελευταίο οδηγό της F3…μα εσύ οδηγάς όσο τελειότερα μπορείς!

Τώρα, Σουμακερ δεν είσαι, (και αυτός καλυτερεύει, και αυτός κάνει τελειότερους χρόνους)…μα εσυ με κατι άλλο που ασχολείσαι *(γραψημο/τεννις/ποδοσφαιρο/ ) το κάνεις όσο τελειότερα μπορείς…..

ΕΚΕΙΝΟ που έχει σημασία, δεν είναι το συγκριτικό (ο Σουμι η ο Βουδας είναι ο καλλίτερος)…μα πως στη Ζωή κάνεις κάτι όσο το δυνατό τελειότερα μπορείς….

Τώρα να σου θυμίσω τι έγραψες στην περασμένη σελίδα..

quote:
Γιατί εκείνο τον μύστη και όχι ετούτον, και γιατί ετούτον κι' όχι τον άλλον; Διότι ο καθένας κάπου λάσκαρε λίγο από τους άλλους! Μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Άσε που για μύστη ο καθένας παραδεχόταν μόνο τον εαυτό του, και άντε το πολύ πολύ ακόμα κάνα δυό.

Βλέπεις το κίνητρο του λόγου σου?

Βλέπεις το ότι συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους….και στην ουσία δέχεσαι ΕΣΕΝΑ…αυτό το περιοριστικό πράγμα που καλείς ΕΑΥΤΟ/ΒΟΥΛΗΣΗ?

Έγραψα για την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του νου που πραγματικά εξετάζει, αυτή την ολική κατανόηση της πλήρης σιγής... Τέτοιος νους είναι σε (ΣΩΚΡΑΤΕΙΑ) κατάσταση… ΟΥΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ…και μια τέτοια κατάσταση δεν κερδίζεται, δεν έχει κίνητρο…. απλά ΕΙΝΑΙ.

06/04/2004, 10:26:00
Kynikos,

Λες:
"ΑΠΟΨΕΙΣ", μας λέει, εκφράζονται ο Α.Σ. - για φαντάσου!...

Κάτι έχει ειπωθεί......."ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"......

Ιδού η Ρόδος....

07/04/2004, 01:16:49
Να που φτάσαμε σε τέλμα πάλι! Πλάτωνα σ’ αγαπώ σ’ εκτιμώ αλλά . . . δεν είναι συμβατές οι σκέψεις μας από ένα σημείο και μετά Δέχεσαι πράγματα και κτίζεις πάνω σ’ αυτά, ενώ εγώ δεν μπορώ να τα δεχθώ καθόλου. Γενικά δεν μπορώ να δεχθώ κάτι που να μην είναι κατά βούλησιν παρατηρήσιμο, αναπαραγόμενο και να αποδεικτέο. Μην το παίρνεις προσωπικά! Πρέπει να σου έτυχε και σένα η αμφιβολία για τα λεγόμενα άλλων, και πρέπει να ζήτησες κι’ εσύ κάποτε κάποιες αποδείξεις.
Συμφωνούμε σε πάρα πολλά δε λέω. Αλλά σε κάτι τέτοια όπως το παρακάτω όχι.
quote:
Μένει να εξετάσεις όχι πια το Μενού, μα το βίωμα, (στην πράξη) και νομίζω είναι αρκετά δύσκολο, μα μέσα στις δυνάμεις σου. Κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου όχι απλά λεκτικά, επιφανειακά… αλλά σοβαρά…όσο ο πεινασμένος που θέλει να φάει…και κοίτα πάντα το κίνητρο για ότι κανείς! Αν πλησιάσεις σε κάτι που κίνητρο δεν έχει…ΒΙΝGΟ!

Ο . . . θεός να κατεβεί και να προσπαθήσει να με πείσει ότι πίσω από κάποια πράξη δεν υπάρχει κίνητρο, θα . . . ατυχήσει
Το είπαν άλλωστε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και έγινε δεχτή παγκοσμίως ως μια αναμφισβήτητη αλήθεια.Ουδέν παρά χρήμα γίγνεται

Επίσης

quote:
Κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου όχι απλά λεκτικά, επιφανειακά… αλλά σοβαρά…όσο ο πεινασμένος που θέλει να φάει…

Αυτές οι φράσεις και μέθοδοι σύμφωνα με τη δική μου αντίληψη, είναι προσπάθεια αυθυποβολής. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από διάφορες μυστικιστικές θρησκείες π.χ. χριστιανισμός, με αποτέλεσμα την πλήρη υποταγή στην πίστη και τον προσανατολισμό των ανθρώπων σε μια πλαστή πραγματικότητα.
Φυσικά δεν βλέπω να την χρησιμοποιείς κι’ εσύ για δόλιους σκοπούς. Όχι. Είναι ξεκάθαρο ότι έχεις καλές προθέσεις και ευγενή κίνητρα. Και οι μέθοδοι σου είναι φανερό ότι είχαν καλό αποτέλεσμα στη δημιουργία της προσωπικότητας σου.

Είναι όμως σίγουρο ότι οι ίδιες μέθοδοι δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από όλους τους ανθρώπους. Άλλωστε έχει ειπωθεί κατά κόρον στο esoterica. Ο στόχος μπορεί να προσεγγισθεί επιτυχώς, από αμέτρητους διαφορετικούς δρόμους. Ας διατηρήσει λοιπόν ο καθένας το δρόμο που του ταιριάζει.
Αυτό είναι το τελευταίο μου μήνυμα εδώ. Στ’ αλήθεια αυτή τη φορά Θα σε δω σε άλλα τόπικ.

Ελεύθερος

Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός;