- H συνταγή για την έλευση της "ζωής" στην ζωή μας! - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:quote:
ΕαρινόςΕπί του θέματος τελικά???
Επί του θέματος, να ... σου είπα ... η συνταγή για την έλευση της "ζωής" στην ζωή μας είναι η αλήθεια.
Η άλήθεια -όπως έχω ξανα-πεί- συνδέεται στενά με την παραπλάνηση , αφού τα ψεμματα αποκαλύπτουν πολύ συχνά την αλήθεια γα την επιθυμία -δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις προσεκτικά τι και πως το λένε οι άνθρωποι και θα καταλάβεις-...Αίτημα#Επιθυμίας...
ΜΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ/ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ???
Και αν όντως την γνωρίζουμε και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση που ορίζεται απο την αλήθεια , γιατί παρανοούμε...παραπράττουμε...συγκρουόμαστε...δυστυχούμε και αποτυγχάνουμε???
Μήπως επειδή οι υπόλοιποι δεν μας κατανοούν ή έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ή συναισθηματικής αντίληψης???
Θα μας βόλευε μια τέτοια ερμηνεία ε???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Edited by - Εαρινός on 05/09/2011 23:21:18
quote:
Gianipseftis :Φίλε Κηφέα στο δικό μου ορισμό τι ονομάζω συνειδητό με ρώτησες πως θα χρησιμοποιήσουμε την γνώση που θα αποκτήσουμε για την συνείδηση.
Έτσι σε ρώτησα να μου δόσεις τον δικό σου ορισμό της συνείδησης για να μπορέσω να σου απαντήσω.
Η απάντηση σου μου δημιούργησε απορίες και σου ζήτησα διευκρινίσεις , με σκοπό ένα εποικοδομητικό διάλογο.
Σωστά, ή υπερβάλω?
Φίλε Gianipseftis , μόνο η σκιαγράφηση ενός βασικού περιγράμματος μιας λύσης στο πρόβλημα της συνείδησης είναι δύσκολη , πόσο μάλλον η διατύπωση ενός πλήρους ορισμού της .
Το ερώτημα του τι συνιστά τη συνείδηση δεν είναι βέβαια νέο . Ο άνθρωπος αναρωτήθηκε από πολύ νωρίς τι είναι αυτό , ποια είναι η διεργασία εκείνη που του επιτρέπει να αναρωτιέται . Η επιστήμη ενδοσκοπείται . . .
Αυτά όλα , όμως , δεν αποκλείουν τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
Εαρινός :Καλησπέρα Μίλτο...
Όπως ίσως θα κατάλαβες απο την πρώτη απάντησή μου , θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο με μια πρόταση και με δυό και με τρείς να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με ασφάλεια το συνειδητό...την συνείδηση , παρόλο που με ευκολία και άνεση καθημερινά χρησιμοποιούμε τον όρο και μολονότι σχεδόν ποτέ κανείς -μας- δεν έχει μπεί στον κόπο να εξετάσει τι στο καλό σημαίνει -θέλει να αποδώσει- αυτή η ευκόλως λεγόμενη λεξούλα -έννοια-....
Συνειδητοποιεί Ποιός φίλε μου άραγε???
Το "εγώ"...???
Μα στην ψυχολογία το "εγώ" περιγράφεται ως αλλοτριωμένο και μάλιστα η αλλοτρίωση πάνω στην οποία βασίζεται το "εγώ" είναι δομικά ομόλογη με την παράνοια...
Τι συνείδηση έχει το Εγώ ως τέτοιο???
Με την καθημερινή έννοια , οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν τον όρο κυρίως θέλουν να πούν αν και κατά πόσο κάποιος ή κάποιοι καταλαβαίνουν τι κάνουν ή το κάνουν μη έχοντας επίγνωση της πράξης τους...η γενικότερα αν καταλαβαίνουν -συνειδητοποιούν- ένα πράμα...και αν τους ρωτήσεις τι σημαίνει συνείδηση θα σου απαντήσουν με καμμιά ανοησία συνήθως , ωστόσο αρέσκονται να χρησιμοποιούν τον όρο και μάλιστα για να αποδώσουν μομφή σε κάποιον , ε!!! ρε γλέντια που έλεγε και ο Καραγκιόζης...Εκείνο που εγώ "συνειδητοποιώ" φίλε μου είναι ότι η μόνη συνείδηση που μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως με ταυτότητα και εγκυρότητα αλλα και συνέπεια -μολονότι δεν την γνωρίζουμε- είναι αυτή του ασυνειδήτου και το οποίο μας χειραγωγεί και μας κατευθύνει καθημερινά και αδιάλλειπτα...αυτό που εμείς πεισματικά θέλουμε να λέμε συνειδητό και συνείδηση ... μόνο τέτοιο δεν είναι απλά μας αρέσει -φτιαχνόμαστε- έτσι να το θεωρούμε για να πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε οι τιμονιέρηδες...η "ιστορία" όμως έχει αποδείξει και αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο...
Θα ήθελα την άποψή σου αλλα και των υπολοίπων συνδικτύων και θα συνεχίσουμε την κουβεντούλα μας ως συνειδητο-ασυνείδητα-αλλοτριωμένα όντα....
Δήμο καλησπέρα ...
Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα τα παραπάνω που γράφεις.
Το σφάλμα ήταν δικό μου που έθεσα αυτές τις (κάθε άλλο παρά) "απλές" ερωτήσεις ενώ κατά βάθος υποπτευόμουνα τις τεράστιες δυσκολίες που οι απαντήσεις τους εμπεριέχουν.
Κατά τη διάρκεια της ροής της συζήτησης θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε πολλά για το ενδιαφέρον αυτό θέμα .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
"
Δήμο καλησπέρα ...
Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα τα παραπάνω που γράφεις.
Το σφάλμα ήταν δικό μου που έθεσα αυτές τις (κάθε άλλο παρά) "απλές" ερωτήσεις ενώ κατά βάθος υποπτευόμουνα τις τεράστιες δυσκολίες που οι απαντήσεις τους εμπεριέχουν.
Κατά τη διάρκεια της ροής της συζήτησης θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε πολλά για το ενδιαφέρον αυτό θέμα .
Δεν υπάρχει κανένα σφάλμα Μίλτο , η δική μου αδυναμία απόδοσης ολοκληρωμένης ερμηνείας και γνώσης του τι ακριβώς είναι και πως συγκροτείται και αναδιπλώνεται το συνειδητό δεν ορίζει κανένα σφάλμα ή λάθους ερωτήσεως εκ μέρους σου....
Ασφαλώς και θα ανταλλάξουμε απόψεις και ακόμα και να μην καταστεί εφικτό να δώσουμε μια ερμηνεία περί του συνειδητού -που δεν θα μπορέσουμε μάλλον- , θα εξαχθούν -έχω την αίσθηση- έστω τα όποια χρήσιμα συμπεράσματα , έστω και αυτά που αφορούν την άγνοιά μας , κάτι θα είναι και αυτό...![]()
Την καλημέρα μου , φίλε μου!

quote:
ΕαρινόςΜΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ/ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ???
Προφανέστατα όχι, δεν την γνωρίζετε.
quote:
ΕαρινόςΚαι αν όντως την γνωρίζουμε και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση που ορίζεται απο την αλήθεια , γιατί παρανοούμε... παραπράττουμε... συγκρουόμαστε... δυστυχούμε και αποτυγχάνουμε???
Είπαμε ... δεν την γνωρίζετε. Αν την γνωρίζατε δεν θα παραννούσατε, δεν θα παραπράττατε, δεν θα συγκρουόσασταν, δεν θα δυστυχούσατε και δεν θα αποτυγχάνατε.
quote:
ΕαρινόςΜήπως επειδή οι υπόλοιποι δεν μας κατανοούν ή έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ή συναισθηματικής αντίληψης???
Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τα πάντα. Αν ήμασταν σε κάποιο άλλο θέμα, θα σου εξηγούσα γιατί.
quote:
ΕαρινόςΘα μας βόλευε μια τέτοια ερμηνεία ε???
Δεν ξέρω τι θα σας βόλευε και τι όχι. Εγώ πάντως, διαφωνώ με αυτήν την ερμηνεία.
quote:
ΕαρινόςΌπως ίσως θα κατάλαβες απο την πρώτη απάντησή μου , θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο με μια πρόταση και με δυό και με τρείς να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με ασφάλεια το συνειδητό...την συνείδηση , παρόλο που με ευκολία και άνεση καθημερινά χρησιμοποιούμε τον όρο και μολονότι σχεδόν ποτέ κανείς -μας- δεν έχει μπεί στον κόπο να εξετάσει τι στο καλό σημαίνει -θέλει να αποδώσει- αυτή η ευκόλως λεγόμενη λεξούλα -έννοια-....
Συνειδητοποιεί Ποιός φίλε μου άραγε???
Το "εγώ"...???
Μα στην ψυχολογία το "εγώ" περιγράφεται ως αλλοτριωμένο και μάλιστα η αλλοτρίωση πάνω στην οποία βασίζεται το "εγώ" είναι δομικά ομόλογη με την παράνοια...
Τι συνείδηση έχει το Εγώ ως τέτοιο???
Με την καθημερινή έννοια , οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν τον όρο κυρίως θέλουν να πούν αν και κατά πόσο κάποιος ή κάποιοι καταλαβαίνουν τι κάνουν ή το κάνουν μη έχοντας επίγνωση της πράξης τους...η γενικότερα αν καταλαβαίνουν -συνειδητοποιούν- ένα πράμα...και αν τους ρωτήσεις τι σημαίνει συνείδηση θα σου απαντήσουν με καμμιά ανοησία συνήθως , ωστόσο αρέσκονται να χρησιμοποιούν τον όρο και μάλιστα για να αποδώσουν μομφή σε κάποιον , ε!!! ρε γλέντια που έλεγε και ο Καραγκιόζης...Εκείνο που εγώ "συνειδητοποιώ" φίλε μου είναι ότι η μόνη συνείδηση που μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως με ταυτότητα και εγκυρότητα αλλα και συνέπεια -μολονότι δεν την γνωρίζουμε- είναι αυτή του ασυνειδήτου και το οποίο μας χειραγωγεί και μας κατευθύνει καθημερινά και αδιάλλειπτα...αυτό που εμείς πεισματικά θέλουμε να λέμε συνειδητό και συνείδηση ... μόνο τέτοιο δεν είναι απλά μας αρέσει -φτιαχνόμαστε- έτσι να το θεωρούμε για να πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε οι τιμονιέρηδες...η "ιστορία" όμως έχει αποδείξει και αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο...
Θα ήθελα την άποψή σου αλλα και των υπολοίπων συνδικτύων και θα συνεχίσουμε την κουβεντούλα μας ως συνειδητο-ασυνείδητα-αλλοτριωμένα όντα....
Φίλε Εαρινέ, τώρα που ξεκόλλησες από τον τοίχο, και τοποθετείσαι πάνω στο θέμα που άνοιξες, θα μπορούσες αν γίνεται να μου εξηγήσεις αυτό που δυο φορές σε ρώτησα?
Βέβαια διαπιστώνω απο τις τελευταίες δηλώσεις σου , - αν βεβαίως τις ερμηνεύω σωστά - ,πως δεν είναι ξεκάθαρες για σένα αυτές οι έννοιες, αναφέρομαι βεβαίως στο συνειδητό και τη συνείδηση..
Όλοι φίλε μου έχουμε - ο καθένας την δική του ερμηνεία για αυτές -, αλλά πιστεύω πως διατυπώνοντας με σαφήνεια ο καθείς την δική του περιγραφή, θεωρώ πως το ελάχιστο που θα προκύψει, θα είναι να διαπιστώσουμε την ματαιότητα της συζήτησης για την συνείδηση, ένεκα “Βαβέλ”. Μπορεί όμως να προκύψει και ένας κοινά αποδεκτός ορισμός.
Εσύ όπως λες, γνωρίζεις το ασυνείδητο – που είναι και το ποιό δύσκολο κατά πολλούς (αυτό δηλαδή που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε – σύμφωνα με την ερμηνεία της λέξης που εμείς ίδιου ορίσαμε με την λέξη “ασυνείδητο”)
Μας πας με λίγα λόγια κατευθείαν στα δύσκολα.
Αρχίζοντας λοιπόν από το ασυνείδητο, πως κατά την γνώμη σου μπορούμε να το ορίσουμε, ξεκινώντας την προσπάθεια ορισμού του συνειδητού, και στην συνέχεια της συνείδησης, αν και εφόσον κατά την δική σου άποψη διαφοροποιείται αυτή εννοιολογικά από το συνειδητό.
Ες ξεκινήσουμε λοιπόν.
Μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός όπως λέει μια ....Κινέζικη ρήση.
Υ.Γ.
Θα ήθελα να μου σχολιάσεις – αν γίνεται - την άποψή.
“Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο που αποκτά πλήρη συνείδηση του εαυτού του και του κόσμου”
Στέκει λογικά σαν πρόταση,και είναι σαφής και σωστή ως προς το περιεχόμενο της?
Την γνώμη σου!!
Καλή σου μέρα.
quote:
Κηφευς
Φίλε Gianipseftis , μόνο η σκιαγράφηση ενός βασικού περιγράμματος μιας λύσης στο πρόβλημα της συνείδησης είναι δύσκολη , πόσο μάλλον η διατύπωση ενός πλήρους ορισμού της .Το ερώτημα του τι συνιστά τη συνείδηση δεν είναι βέβαια νέο . Ο άνθρωπος αναρωτήθηκε από πολύ νωρίς τι είναι αυτό , ποια είναι η διεργασία εκείνη που του επιτρέπει να αναρωτιέται . Η επιστήμη ενδοσκοπείται . . .
Αυτά όλα , όμως , δεν αποκλείουν τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου .
Φίλε Κηφέα, αυτός ήταν και ο λόγος που σου ζήτησα να μου προσδιορίσεις ακριβώς τι θέλεις να σου περιγράψω, ώστε να γίνει κατανοητή αυτή η εξ αντικειμένου δυσκολία που τώρα διαπιστώνεις.
Οπωσδήποτε θεωρώ την δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου εφικτή, και τις καλοπροαίρετες αντιπαραθέσεις πάντα γόνιμες και ωφέλιμες.
Έχω διατυπώσει επανειλημμένα την άποψη, πως μόνο με την αντιπαραθέσει απόψεων, ευρύνεται η γνώση, και όταν απουσιάζουν (οι αντιπαραθέσεις) καλό είναι να τις ... “εφευρίσκουμε”.
Καλή σου ημέρα.
quote:quote:
ΕαρινόςΜΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΑΠΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ/ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ???
Προφανέστατα όχι, δεν την γνωρίζετε.
quote:
ΕαρινόςΚαι αν όντως την γνωρίζουμε και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση που ορίζεται απο την αλήθεια , γιατί παρανοούμε... παραπράττουμε... συγκρουόμαστε... δυστυχούμε και αποτυγχάνουμε???
Είπαμε ... δεν την γνωρίζετε. Αν την γνωρίζατε δεν θα παραννούσατε, δεν θα παραπράττατε, δεν θα συγκρουόσασταν, δεν θα δυστυχούσατε και δεν θα αποτυγχάνατε.
quote:
ΕαρινόςΜήπως επειδή οι υπόλοιποι δεν μας κατανοούν ή έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης ή συναισθηματικής αντίληψης???
Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τα πάντα. Αν ήμασταν σε κάποιο άλλο θέμα, θα σου εξηγούσα γιατί.
quote:
ΕαρινόςΘα μας βόλευε μια τέτοια ερμηνεία ε???
Δεν ξέρω τι θα σας βόλευε και τι όχι. Εγώ πάντως, διαφωνώ με αυτήν την ερμηνεία.
Σαφέστατος...![]()

quote:Υ.Γ.
Θα ήθελα να μου σχολιάσεις – αν γίνεται - την άποψή.
“Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο που αποκτά πλήρη συνείδηση του εαυτού του και του κόσμου”Στέκει λογικά σαν πρόταση,και είναι σαφής και σωστή ως προς το περιεχόμενο της?
Την γνώμη σου!!Καλή σου μέρα.
Αν μας πεί ο "εμπνευστής" αυτής της ρήσης τι εννοεί , ίσως και γώ να μπορέσω να πώ την άποψή μου φίλε μου και αν και κατα πόσο στέκει λογικά...
Μια κατ'αρχάς άποψή μου είναι ότι δεν έχει αποκτήσει καμμιά πλήρη συνείδηση του εαυτού του , γι'αυτό και χειραγωγείται και κατευθύνεται απο αυτόν-εαυτό-...επιπλέον προσωπικά δεν βλέπω να έχει επίσης καμμιά συνείδηση του κόσμου -δεν φαίνεται/αποδεικνύεται απο κάπου και απο τις πράξεις του- αντίθετα παραμένει περιορισμένος και ορίζεται απο τον μικρόκοσμό του και τις επιμέρους πεποιθήσεις του και οι οποίες αποτελούν την δική του βάση σκέψεως κοκ....
Την συνείδηση θα μπορούσα να την "δώ" και ως ευρύτητα σκέψεως..ελευθερία σκέψεως..μια σκέψη που λυτρώνει και όχι μια σκέψη δυνάστη , μια σκέψη που αφουγκράζεται..κατανοεί...και συμμερίζεται το διαφορετικό και την ποικιλία στην οποία "ρέπει" η ίδια η φύση...
Υπάρχουν ισχυρισμοί , που διατείνονται ότι απο την στιγμή που ανακαλύφθηκε το ασυνείδητο , μετατοπίσθηκε το "εγώ" απο την κεντρική θέση στην οποία το τοποθετούσε παραδοσιακά η δυτική -τουλάχιστον- φιλοσοφία....
Αν έτσι έχουν τα πράγματα και το συνειδητό που δεν εδράζεται στην κεντρική θέση -εγώ- , τι ισχύ και δυναμική μπορεί να έχει το συνειδητό το οποίο εφορμάται απο το "εγώ" το οποίο -όπως ήδη είπαμε- είναι αλλοτριωμένο και ήδη τοποθετημένο εκτός της κεντρικής θέσεως..???
Οι επιθυμίες ορίζονται και αναβλύζουν απο έναν άλλο τόπο και μας θέτουν υπο την αιγίδα τους αδαλλείπτως και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που αυτές -επιθυμιες- εμφανίζονται ως δικες μας , ωσάν εμείς να τις επιλέξαμε...κάτι το οποίο είναι ανυπόστατο και αναληθές...παραποίηση της "αλήθειας"...η παράνοιά μας η ίδια η "συνειδητή"...

Διαφορετικά θα μιλάμε χρησιμοποιώντας ορολογία άγνωστη ή μη συμβατή, επομένως αόριστη.
Άσε που αφήσαμε εκτός άλλες έννοιες συναφείς, όπως “ψυχή”, “ψυχικές δραστηριότητες”, “ένστικτο”, “ενστικτώδεις δραστηριότητες”,“ανθρώπινος χαρακτήρας”, “ανθρώπινα συναισθήματα”, “νόηση” κλπ κλπ
Ήταν λάθος μου.
Δεν υπήρχε καν λόγος να σου υποβάλω ερώτηση που περιείχε έννοιες που κατά πρόσφατη δήλωσή σου δεν έχεις σχηματίσει σαφή προσωπική γνώμη, τουλάχιστον ακόμη.
Τώρα θα σε ρωτούσα (σχήμα λόγου), πως έφτασες στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος δεν έχει καμία συνείδηση του εαυτού του, και του κόσμου, την στιγμή που αδυνατείς να ορίσεις τι είναι συνείδηση, και αχνά και αόριστα την προσεγγίζεις σαν μια διεργασία σκέψης ελεύθερης και λυτρωτικής?
Είναι απορίας άξιον.
Ομολογώ πως δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω την ροή του συλλογισμού σου.
Προφανώς έχεις κάτι στο μυαλό σου, και χρειάζεσαι λίγο χρόνο να το επεξεργαστείς ακόμα (να υποθέσω)και όταν είναι καιρός,να το αποδόσεις με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Να περιμένω?
Σχετικά με το ασυνείδητο που υποτίθεται ξέρουμε – χωρίς ακόμα να το έχουμε όμως ορίσει – και τις σχέσεις που μπορεί να έχει με το “Εγώ” ( που και αυτό δεν έχουμε ορίσει) με το συνειδητό και την δυτική φιλοσοφία, δεν θα έλεγα πως το κατάλαβα.
Ίσως τα θεωρείς αυτά αυτονόητα – ενώ δεν είναι – και σου αρκούν απλές αναφορές.
Φίλε Εαρινέ, προσωπικά μου αρκεί , και αναγνωρίζω, έτσι και αλλιώς την προσπάθειά σου
Να είσαι καλά φίλε μου.
Με κάλυψες.